Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Τραμπ: Ο πιο τρελός πρόεδρος… μετά τον Κένεντι


Άρης Χατζηστεφάνου
 
Η ευκολία με την οποία κάθε ακραία κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποδίδεται πλέον στον αυθορμητισμό, στην τρέλα ή τη χυδαιότητά του έρχεται να συγκαλύψει το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο απόλυτος εκφραστής του αμερικανικού κράτους, του παρακράτους και των μεγαλύτερων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μαζί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούν ίσως τους δύο πιο λογικούς παίκτες που έχει γνωρίσει το παγκόσμιο σύστημα εδώ και δεκαετίες.
Φανταστείτε έναν αμερικανό πρόεδρο που απειλεί να εξαπολύσει πυρηνικό Αρμαγεδδώνα με αφορμή το γεγονός ότι ένα μικροσκοπικό, για τα δεδομένα των ΗΠΑ, κράτος αποκτά πυρηνικά όπλα. Οι διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις που ασκεί φέρνουν τον πλανήτη στα όρια της ολοκληρωτικής του εξαφάνισης. Ο ίδιος, όμως, αρνείται να υποχωρήσει και μάλιστα κλιμακώνει τις ρητορικές του επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων του.
Με αυτή την εισαγωγή ξεκινά τους τελευταίους μήνες αρκετές ομιλίες και συνεντεύξεις του o βρετανός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον. Και δεν αναφέρεται στην αντιπαράθεση του Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά στη σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι εναντίον του Φιντέλ Κάστρο στην περίφημη κρίση των πυραύλων του 1962 – την περίοδο που ο πλανήτης έφτασε όσο ποτέ άλλοτε στα πρόθυρα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Ο Φέργκιουσον καταλήγει στο φαινομενικά παράδοξο συμπέρασμα ότι στη διεθνη σκακιέρα το μόνο που διακρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Κένεντι είναι… η ατολμία του πρώτου να διαχειριστεί την κρίση με το ίδιο σθένος που είχε επιδείξει ο δολοφονημένος προκάτοχός του. Όσο και αν διαφωνεί κανείς με το τελικό συμπέρασμα του συντηρητικού βρετανού ιστορικού, ο οποίος ζητά κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Βόρεια Κορέα, o Φέργκιουσον καταρρίπτει έναν διαδεδομένο μύθο: ότι πίσω από τη σύγκρουση της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ κρύβεται η αντιπαράθεση δυο παρανοϊκών ανθρώπων που τυχαίνει να έχουν πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα.
Μέχρι σήμερα είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που ο ανθρωπολόγος Χιου Γκάστερσον αποκαλούσε «πυρηνικό οριενταλισμό» – την ιδέα ότι οι ηγέτες των δυτικών πυρηνικών δυνάμεων είναι λογικοί και ψύχραιμοι παίκτες, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Ανατολή είναι ένα μάτσο «ψυχάκηδες» που θα μπορούσαν να τινάξουν τον πλανήτη στον αέρα είτε γιατί στραβοκοιμήθηκαν, είτε γιατί ήπιαν δυο βότκες παραπάνω. Κανένας δεν θέλει βέβαια να θυμάται ότι ο Νίξον υπερηφανευόταν ότι μπορούσε να σκοτώσει 70 εκατομμύρια ανθρώπους σηκώνοντας απλώς το ακουστικό του τηλεφώνου του. Ελάχιστοι αναφέρουν ότι ο Ρόναλντ Ρίγκαν αστειευόταν μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα προσποιούμενος ότι δίνει εντολή για εκτόξευση διηπειρωτικών πυραύλων εναντίον της ΕΣΣΔ. Κανένας επίσης δεν μας λέει ότι πολύ πριν ο Τραμπ απειλήσει τη Βόρεια Κορέα με «φωτιά και οργή» ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα που δήλωνε δημοσίως ότι θα μπορούσε να ισοπεδώσει ολοκληρωτικά τη χώρα.
Με την άφιξη του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ο πυρηνικός οριενταλισμός υποχώρησε και στη θέση του επικράτησε η άποψη ότι το μέλλον μας κρίνεται από δύο κλινικά κρετίνους, που βρίζονται σαν παιδιά της πρώτης δημοτικού με χαρακτηρισμούς όπως «πυραυλάκιας» και «γεροξεκούτης». Η άποψη όμως ότι ο Τραμπ είναι απλώς τρελός (ή τουλάχιστον επικίνδυνα παρορμητικός) είναι εξίσου αβάσιμη με την ιδέα ότι ο Χίτλερ αιματοκύλισε τον πλανήτη όχι επειδή του το ζήτησαν οι οικονομικές ελίτ που τον έφεραν στην εξουσία, αλλά γιατί τσαντίστηκε που δεν τον δέχτηκαν στη σχολή καλών τεχνών. Ο Τραμπ είναι όσο «τρελός» ήταν ο Κένεντι, ο Νίξον και ο Ομπάμα. Για την ακρίβεια, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ίσως να είναι ο καλύτερος μαθητής ενός ανθρώπου που συνέδεσε με την παρουσία του τους προαναφερθέντες προέδρους: του Χένρι Κίσινγκερ.
Διόλου παράλογη δεν φαίνεται να είναι και η στάση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Θα πρέπει να είσαι πραγματικά τρελός ή ηλίθιος αν είσαι δικτάτορας και δεν επιδιώκεις να έχεις όπλα μαζικής καταστροφής, όταν έχεις δει τον Σαντάμ Χουσεΐν να απαγχονίζεται στη Βαγδάτη και το άψυχο σώμα του Μοαμάρ Καντάφι να σέρνεται στους δρόμους της Λιβύης. Άλλωστε πίσω από την καρικατούρα του βορειοκορεάτη ηγέτη –που γιγαντώνεται από τον παραμορφωτικό φακό των δυτικών ΜΜΕ– κρύβεται ένας πολιτικός που ζήτησε πολλές φορές να συνδιαλλαγεί με την Ουάσινγκτον. Με εξαίρεση όμως τον Μπιλ Κλίντον, κανένας αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να ανοίγει την αλληλογραφία του όταν βλέπει στη θέση του αποστολέα το Προεδρικό Μέγαρο της Βόρειας Κορέας.

Και στο βάθος… Πεκίνο

 Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές από αυτές τις σελίδες, η αντιπαράθεση με την Πιονγκγιάνγκ κρύβει πίσω της τη σημαντικότερη στρατηγική επιλογή που έχει κάνει τον τελευταίο μισό αιώνα η Ουάσινγκτον: να περικυκλώσει την Κίνα δημιουργώντας στρατιωτικές ισορροπίες που θα της επιτρέψουν να αναχαιτίσει την οικονομική επέλαση του Πεκίνου και –αν χρειαστεί– να κυριαρχήσει σε ενδεχόμενη ανοιχτή πολεμική σύρραξη. Ο Τραμπ, όταν μιλά για τη Βόρεια Κορέα, «απευθύνεται στην Κίνα», έλεγε πριν από μερικές εβδομάδες ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους. Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωνε ότι η «παράνοια» που διακρίνεται στο μάτι του αμερικανού προέδρου είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που χρησιμοποίησαν αρκετοί ακόμη προκάτοχοί του. «Υπάρχει μια βάση στη λογική του “παρανοϊκού ηγέτη”», έλεγε ο Πετρέους θυμίζοντας μια περίφημη φράση του Ρίτσαρντ Νίξον. Όταν εισέρχεσαι σε μια κρίση είναι καλό να αφήνεις τον αντίπαλό σου να πιστεύει ότι δεν είσαι και πολύ στα λογικά σου».
Ίσως τελικά ο Τραμπ, ως επιχειρηματίας, να κατανοεί πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο γιατί η ανάσχεση της Κίνας, όπως την επιθυμούν οι ΗΠΑ, δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά μόνο από τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. Πριν από δύο χρόνια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας υποστήριζε ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 300% την επόμενη 15ετία και αναμένεται να ξεπεράσει την αμερικανική, η οποία στο ίδιο διάστημα θα έχει αυξηθεί μόλις κατά 15%. Ενδεικτικό των νέων οικονομικών ισορροπιών είναι ότι από το 2000 έως το 2008 η Κίνα κατάφερε να καλύψει το αβυσσαλέο χάσμα που τη χώριζε από τις ΗΠΑ στον αριθμό των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατοχύρωνε σε τομείς τεχνολογικής καινοτομίας. Αυξάνοντας τις πατέντες κατά 400%, κατάφερε να υπερκεράσει την Αμερική σε έναν τομέα που αποτελούσε αιχμή του δόρατος για την αμερικανική οικονομία.
Δεν χρειάζεται να έχεις ζήσει στα τελευταία χρόνια της ρωμαϊκής ή της βυζαντινής αυτοκρατορίας για να καταλάβεις ότι αυτή η σταδιακή οικονομική παρακμή των ΗΠΑ θα μεταφραστεί αργά ή γρήγορα και σε γεωπολιτική συρρίκνωση. Πολύ περισσότερο σε μια εποχή όπου ακόμη και η στρατιωτική κυριαρχία στηρίζεται πλέον σε συστήματα υπερυπολογιστών και δορυφορικές επικοινωνίες, στις οποίες πολύ γρήγορα η Κίνα θα μπορούσε να αποκτήσει αισθητή υπεροχή.
Η νέα πραγματικότητα αποτυπώθηκε στα μέσα Ιουλίου σε μεγάλη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας με τον τίτλο «Εκτίμηση κινδύνου σε έναν κόσμο όπου δεν διαθέτουμε την κυριαρχία». Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, διαβάζαμε στην έκθεση, «δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται άτρωτες απέναντι σε άλλους κρατικούς δρώντες» και «δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν αυτομάτως σταθερή και βιώσιμη στρατιωτική υπεροχή στο πεδίο». Και για όσους δυσκολεύονταν να καταλάβουν την αργκό των καραβανάδων, η έκθεση κατέληγε με τη φράση…
«μπορεί να χάσουμε». Ελάχιστες αυτοκρατορίες στο πέρασμα των αιώνων έχουν περιγράψει με τόση σαφήνεια το ενδεχόμενο τέλος τους. Και όταν μιλούν για κρατικούς δρώντες, φυσικά το μυαλό όλων πηγαίνει στην Κίνα.
Αν συνυπολογίσει κανείς σε αυτή τη σχέση και το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο ελέγχει η Κίνα, αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες του Πεκίνου να απεξαρτηθεί από το δολάριο και να μετατρέψει το γουάν σε παγκόσμιο νόμισμα, καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί η αμερικανική αρμάδα μετακινείται τα τελευταία χρόνια προς τη Νότια Σινική Θάλασσα με εξόχως απειλητικές διαθέσεις. Το Πεντάγωνο δίνει έναν αγώνα δρόμου να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα γεωπολιτικά οφέλη για όσο διάστημα διαθέτει καθαρή στρατιωτική υπεροχή.
Ο Χένρι Κίσινγκερ φαίνεται να γνώριζε τις νέες ισορροπίες εδώ και δεκαετίες και έχει προειδοποιήσει σειρά αμερικανών προέδρων, μεταξύ των οποίων τον Ομπάμα και τον Τραμπ. Όταν ακόμη ο Νίξον έστηνε το μεγάλο άνοιγμα προς την Κίνα προκειμένου να απομονώσει τη Μόσχα, ο Κίσινγκερ φέρεται να τον προειδοποιούσε ότι τις επόμενες δεκαετίες κάποιος σοφός διάδοχός του θα έπρεπε να συμμαχήσει με τη Μόσχα για να ανακόψει την ισχύ του Πεκίνου. Ίσως αυτή ακριβώς τη συμβουλή να έδωσε και στον Τραμπ, όταν τον επισκέφθηκε στον πύργο του στο Μανχάταν λίγες ημέρες μετά την εκλογική του νίκη.
Αυτό όμως που φαντάζει ξεκάθαρο στους επιτελείς που χαράσσουν τη στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα δεν είναι αναγκαστικά σαφές στις αμερικανικές πολυεθνικές που έχουν επενδύσει στον Κίτρινο Δράκο. Πολλές φορές στην Ιστορία των ΗΠΑ, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας έβλεπαν μόνο το βραχυπρόθεσμο συμφέρον τους και συνεργάζονταν με γεωπολιτικούς αντιπάλους. Τα παραδείγματα της General Motors ή της IBM, που τροφοδοτούσαν τη ναζιστική πολεμική, μηχανή επαναλαμβάνονται –προς το παρόν σαν φάρσα– και σήμερα.
Όταν ο κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου το τελικό πρόγραμμα των συναντήσεων που θα είχε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όλοι πρόσεξαν δυο σημαντικά «ραντεβού»: τις επισκέψεις στη Microsoft και την Boeing. Λίγες ημέρες αργότερα, οι κόκκινες σημαίες της Κίνας που κυμάτιζαν στα γραφεία του κολοσσού που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς δεν αποτελούσαν μόνο ένα μήνυμα φιλίας προς το Πεκίνο, αλλά και ένα σινιάλο στην Ουάσινγκτον: Εδώ κάνουμε μπίζνες… τον νου σας. Η Microsoft είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των εταιρειών που δυσανασχετούν με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Κίνα, αφού τα τελευταία 20 χρόνια έχει στήσει εκεί τα μεγαλύτερα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης που διαθέτει εκτός αμερικανικού εδάφους. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, ανακοίνωσε νέες συνεργασίες με τις κινεζικές εταιρείες UniGroup, Baidu, CETC, Xiaomi, Shanghai Media Group, αλλά και νέες επιχειρηματικές δράσεις σε ειδικές οικονομικές ζώνες της Κίνας.
Αρκετά πιο σύνθετη φαίνεται να είναι η στάση του Τραμπ απέναντι στη Ρωσία καθώς ένα διαφορετικό πλέγμα επιχειρηματικών, πολιτικών και γεωπολιτικών συμφερόντων συγκρούονται στο εσωτερικό της Ουάσινγκτον. Αυτή τη φορά δεν είναι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εκφέρουν άποψη για την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης, αλλά οι ενεργειακοί κολοσσοί που συχνά βλέπουν τις επαφές με τη Μόσχα σαν ευκαιρία ή τουλάχιστον ως αναγκαίο κακό για τα συμφέροντά τους. Η τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εξωτερικών του πρώην αφεντικού της ExxonMobil, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος διατηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τη Μόσχα, απέδειξε ότι η αποτυχημένη προσπάθεια του Τραμπ να προσεγγίσει τη Ρωσία δεν ήταν μια παρόρμηση της στιγμής, αλλά έχει ειδικό –επιχειρηματικό– βάρος.
Για άλλη μία φορά, όμως, μια στρατηγική που φαντάζει προφανής σε ρεαλιστές πολιτικούς (να προσεγγίσουν τη Ρωσία ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός άξονα Μόσχας-Πεκίνου) συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια στην εφαρμογή της. Οι νεκραναστημένοι νεοσυντηρητικοί, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα συνασπίζοναι γύρω από τη Χίλαρι Κλίντον, οργάνωσαν μια υστερική αντιρωσική εκστρατεία η οποία κλιμακώνεται μήνα με τον μήνα. Με τον έλεγχο που ασκούν στα κυρίαρχα, φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησαν σε εταιρείες όπως η Facebook και η Twitter, δημιούργησαν ένα νεο-μακαρθικό τοπίο, στο οποίο όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους χαρακτηρίζεται αυτομάτως ρώσος πράκτορας (τρολ, χάκερ κτλ.). Μέσα σε λίγους μήνες ξεπρόβαλαν νέα think tank και ομάδες πίεσης, όπως η Επιτροπή για τη Διερεύνηση της Ρωσίας, που στελεχώνονται από πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών και γνωστούς νεοσυντηρητικούς και έχουν ως μοναδικό αντικείμενο να εντοπίζουν ρωσικές «συνωμοσίες».
Το πρόβλημα με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους πιέσεις δεν χαλά ποτέ χατίρι σε όσους του ζητούν να επιβάλει κυρώσεις ή να στείλει μερικές χιλιάδες πεζοναύτες σε κάποιο σημείο του πλανήτη. Αν η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ τού ζητήσουν να ακυρώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν, θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν οι στρατηγοί τού ζητήσουν να στείλει ένα μήνυμα στην Κίνα μέσω της Βόρειας Κορέας, θα αρχίσει να απειλεί την Πιονγκγιάνγκ με πυρηνικό Αρμαγεδδώνα. Και αν οι Δημοκρατικοί και τμήματα από το στρατιωτικό κατεστημένο και τις υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καημό –καθένας για δικό του λόγο– με τον Πούτιν, θα βρει μια λύση και για αυτούς.
Για άλλη μια φορά, δεν πρόκειται για προσωπικά καπρίτσια ενός ξεμωραμένου προέδρου, αλλά για μια συνηθισμένη πρακτική ενός συστήματος που ξέρει να αντιμετωπίζει την παρακμή του μόνο με νέους πολέμους. Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών ήταν, όπως σημείωσαν αρκετοί αναλυτές, ένα νέο Mein Kampf με το οποίο τερματίζονται όλες οι βεβαιότητες της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής ισχύος σε όλο τον πλανήτη. Ο Τραμπ απλώς κραύγασε: «Η Αμερική πρώτα!» Στα γερμανικά, Amerika Über Alles.
 Πηγή: unfollow.com

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Το ελληνικό σχολείο μπροστά στην "νεωτερικότητα" που μας κατακλύζει

 
Αναρτήθηκε από
 
Διαβάζω στο Βήμα, ένα σπουδαίο άρθρο για την νεωτερικότητα. Ο αρθρογράφος, Δ.Τζιόβας, αναρωτιέται κατ' αρχήν: "Πώς η νεωτερικότητα, παρά τις αμφισβητήσεις της, κατόρθωσε ως ιδέα να κυριαρχήσει στον εικοστό αιώνα, δεδομένου ότι η λατρεία του μοντέρνου εξακολουθεί αμείωτη; Πόσο ριζοσπαστική είναι εν τέλει και πόσο αποφασιστικά αποκόπτει τις ρίζες με το παρελθόν";
Το άρθρο αυτό, επιτυχώς αποκαλύπτει και προβάλλει τον χαρακτήρα και την ουσία της νεωτερικότητας, και υποσημειώνει τα όρια και επακόλουθά της. 
Η νεωτερικότητα, ως νοοτροπία, τεχνοτροπία, ιδεολογία, πολιτική,  "επιστημονική" μέθοδος, ή όπως αλλιώς και να την αποκαλέσουμε, -θέλουμε δεν θέλουμε- μας κατακλύζει, διέπει την ζωή μας εδώ και χρόνια, κατατείνει να γυρίσει ανάποδα τα -γνωστά και ειωθότα- φυσικά πράγματα του κόσμου, τα κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα, και προβάλλει -τάχα- σαν το καινούργιο στον κόσμο. Όμως, είναι κάτι τόσο παλιό! Σαν παλιά  εφαρμοσμένη λογική και πρακτική, αλλά από την ανάποδη! Γιατί δεν είναι καινούργιο πράγμα η αντίρρηση, η επανάσταση, η αντίθεση, το συμφέρον, ο ατομισμός,  η -εγωϊστικά κι αλαζονικά- επιβαλλόμενη προσωπική άποψη. Οποιαδήποτε άποψη.
Το καινούργιο είναι ότι η γενίκευση της άρνησης και της αντίθεσης, της μερικότητας και της αποσπασματικότητας, αντιμάχεται την ενότητα του προσώπου, την οικουμενικότητα των στοιχειωδών αναγκών του ανθρώπου. Αποστρέφεται την κοινωνική ευδαιμονία, την πολιτική τάξη και την ευνομία. Γιατί εξυπηρετεί κι ευνοεί τα συνταιριασμένα μακρόπνοα πλάνα μικρόνοων ανθρώπων για κατάκτηση εξουσίας, πάσης φύσεως εξουσία, την διαίρεση του κόσμου και την κοινωνική αναταραχή. Επίσης, η νεωτερικός προσανατολισμός, αγωνίζεται και για την προβολή όσων βρίσκονται στην σκιά του πνεύματος,  και χρησιμοποιούν τον πολιτισμό χωρίς να παράγουν πολιτισμό. Δημιουργούνται επί τούτου πολιτικές κρίσεις και υποκινούνται κοινωνικές αναστατώσεις. Οι πρώτες, γίνονται για την διατάραξη του πολιτικού βίου στις χώρες που ανθίστανται, μέχρι που να βρεθούν οι πρόθυμοι που θα εκχωρήσυν γή και ύδωρ. Οι δεύτερες για να αποδιοργανωθούν οι κοινωνίες που έχουνε πολιτισμικό βηματισμό στον κόσμο, έτσι ώστε να εξωθηθούν  στην πνευματική ανυπαρξία και στον φυσικό αφανισμό.
Μήπως όλοι αυτοί οι νεωτερισμοί,
  • η βιομηχανική επανάσταση, 
  • ο διαφωτισμός,
  •  η πολιτική επανάσταση με την ανάδυση του μαρξισμού, κι 
  • η παγκοσμιοποίηση
φέρανε περισσότερη ευδαιμονία στον άνθρωπο; Ή μήπως λύσανε τα προβλήματα αντιθέσεων και διαιρέσεων στις πολιτείες και στις κοινωνίες; Οι άνθρωποι δεν ευτύχησαν με την μαζική παραγωγή αγαθών. Ούτε φωτίστηκαν από το μαχαίρι του Ροβεσπιέρου. Η οκτωβριανή επανάσταση κατέρρευσε μέσα στις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της, και δεν κράτησε το ιδανικό της ούτε για 100 χρόνια. Δρομαίοι φεύγουνε κι οι τελευταίοι -έγκλειστοι στο παλάτι του υλισμού- παραδιδόμενοι στον κόσμο της ύλης, που ζεί και κυριαρχεί στη Δύση χωρίς σύνορα. Και η  πολιτική πρόταση της παγκόσμιας διακυβέρνησης βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Και τούτο, γιατί όσα ευαγγελίζεται δεν καθησυχάζουν τον ανθρώπινο πόνο. Κι όσοι -στους κόλπους της- ανοήτως εμόχθησαν για τον αποπρασανατολισμό της κοινωνίας και την ακατάσχετη κατάτμηση της ελευθερίας του ανθρώπου, σε ελευθερίες των ανθρώπων, -σαν να μην ισχύει για όλους τους ανθιρώπου αυτό που ισχύει για κάποιους- βλέπουνε σήμερα, πως ό,τι κάνανε ήτανε μάταιο, και τ' αφεντικά τους,  δεν έχουνε καινούργιες προτάσεις. Αλληλοκατηγορούνται και αλληλοαναιρούνται ανενδοίαστα κι αδιάντροπα, λέγοντας σήμερα εκείνα που αρνήθηκαν χτές, κι αρνούμενοι σήμερα εκείνα που εκήρυτταν την προηγουμένη.
Αυτή, η πολιτική της παγκοσμιοποίησης, όσο επίμονα κι αν μεθοδεύεται, απλώνει τα φτερά της πάνω σ' όλον τον κόσμο, αλλά περιλαμβάνει ανάμεσα στους καρδιακούς της εταίρους, μόνο όσους την αποδέχονται, και οι οποίοι ευνοούνται από αυτήν. Τους άλλους, τους έχει για ξέκαμμα. Άρχισε κιόλας -με τους ισλαμιστές μισθοφόρους της- να ξεπαστρεύει. Ξεκίνησε από τους τάχα ενοχλητικούς. Αλλά ο δαίμονας της καταστροφής αυτονομήθηκε. Και  τώρα κάνει του κεφαλιού του. Κι ο πρώην αφέντης του ανησυχεί, γιατί πολλές φορές ο καταστροφικός δαίμονας έστριψε το δολοφονικό του μαχαίρι στα σωθικά του κυρίου του. Του πολιτισμένου και επίδοξου παντοκράτορα του κόσμου.
Κι εμείς,
  • τί θα κάνουμε αύριο; 
  • τί θα μάθουμε στα παιδιά μας; 
  • Πώς πρέπει να στεκόμαστε μπροστά στο καινούργιο;
  • Να ασπαζόμαστε το καινούργιο, όποιο και νά ΄ναι; 
  • Αρκεί μονάχα που είναι καινούργιο;
  • Είναι, αλήθεια, πολιτισμός και πρόοδος το κάθε καινούργιο που προβάλλεται με διάφορες πολιτικές, φιλοσοφικές ή οικονομικές, αξιώσεις και επιδιώξεις;

Η προσαρμογή στο καινούργιο είναι ανάγκη θα πεί κάποιος. Όποιος προσαρμοστεί θα επιβιώσει! Γι' αυτό τα σχολειά πρέπει να ετοιμάσουν τον άνθρωπο για το καινούργιο!
Ετούτη η άποψη ηχεί παιδική, ανυποψίαστη, αφελής, ευήθης, ηττοπαθής. Είναι η άποψη που κυριάρχησε στην σκέψη εκείνων που απεμπόλησαν την ηθική, την ελευθερία την ανεξαρτησία, την εθνική  μας ζωή και ιστορία. Εκείνων που υποβλέπουν την κοινωνική  συνοχή και την καθόλου ηθική  σταση του προσώπου. Εκείνων, που, φοβισμένοι, κι ανεπαισθήτως, έχασαν το δρόμο τους, και θόλωσαν τον ορίζοντά μας, έτσι, που πια, δεν βλέπουμε καθαρά.
Μοιάζει να λέμε πως επειδή φοβόμαστε τον σκύλο που γαυγίζει, θα κλειστούμε μέσα για να τον αποφύγουμε!
Κάθε τί  καινούργιο που μας έρχεται (ή που ανακαλύπτουμε), θα το δεχτούμε όπως του αξίζει. Θα το μελετήσουμε, θα το αναλύσουμε, θα ερευνήσουμε το παρελθόν του, τις συνθήκες που το γέννησαν, τις συνθήκες όπου αυτό ευδοκίμησε, θα αναζητήσουμε -για να τους γνωρίσουμε- τους φορείς του και για να να προσδιορίσουμε  τις σχέσεις και τα αμοιβαία συμφέροντά μας. Θα ελέγξουμε την συμβατότητά του με το σύστημα το δικό μας και με τις προτεραιότητες του τρόπου μας. Θα διακριβώσουμε τα πλεονεκτήματά του. Και κυρίως το πολιτισμικό όφελος των επόμενων γενεών.
Πάντα σε ένα έγκλημα, καθώς αναζητούμε τον δράστη, αναρωτιόμαστε: Ποιός ωφελήθηκε από το έγκλημα;
Έτσι κι εδώ, πριν από την πολιτική υιοθεσία του καινούργιου, εάν στο ερώτημα "ποιός ωφελείται από αυτήν την υιοθεσία;"   η εμπεριστατωμένη (κι όχι η επιπόλαιη) απάντηση είναι "εμείς, χωρίς να βλάπτεται ο κόσμος", τότε το καινούργιο είναι αποδεκτό.
Η ωφέλεια, εδώ, δεν πρέπει να εκληφθεί ως υλική και μετρήσιμη. Ωφέλεια εδώ, λογαριάζω την ουσία της ζωής: την ελευθερία και τον νοηματοδοτημένο τρόπο της ύπαρξης.
Ας μην εντρυφήσουμε στο θέμα της πνευματικής κατάστασης του ανθρώπου που αποδέχεται εκείνο που τον βλάπτει, χωρίς να ωφελείται κανείς, ή εκείνου που αποδέχεται ό,τι ωφελεί μόνο τους εχθρούς του, κλπ.
Ύστερα από όλα τα παραπάνω, τα σχολειά μας έχουνε χρέος να μάθουνε στα παιδιά μας να σκέφτονται. Να κρίνουν, να συγκρίνουν, να αποφασίζουν. Nα μην τα διδάσκουν μοναχά πώς να αποκτούν δεξιότητες, για να βγούνε έτοιμοι εξειδικευμένοι υποψήφιοι σκλάβοι στις επιταγές της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, προς όφελος των εργοδοτών που διοικούνε τις εργοστασιακές τους γαλέρες. Μιας παραγωγικότητας που θα τα εξουθενώσει και μιας ανταγωνιστικότητας που θα τα εξουδετερώσει. Ο άνθρωπος πρέπει να μπορεί και να εργάζεται και να δημιουργεί. Να ζεί και να χαίρεται την δημιουργικότητά του μέσα σε μια κοινωνία, με την οποία τον δένουν σχέσεις, πρόσωπα και ιστορία.
Γιατί αν ξέρουν να σκέφτονται και να δημιουργούν  θα βρούνε τον τρόπο, και  με την εργασία τους, θα κάνουν τα πράγματα που τους αφορούν, όπως πρέπει.
Η νεωτερικότητα, με όλα αυτά τα χαρακτηρισικά που εκτέθηκαν στο παραπάνω μνημονευόμενο άρθρο, κάνει τους ανθρώπους να ακολουθούν τον συρμό της άρνησης, της αντίδρασης, του εγώ, της διαίρεσης, της καταστροφής. Είναι μια μεθοδολογία επιβίωσης κι εξυπηρέτησης μακρών, πολλών κι  επιτηδείων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, που πάντως δεν εξυπηρετούν τον άνθρωπο. Εξυπηρετούν, κάθε φορά, απλώς, συγκεκριμένα πρόσωπα συνδεδεμένα με συγκεκριμένα συμφέροντα. Και τα πρόσωπα αυτά, δεν ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο, ενδιαφέρονται για τις ατομικές, πολιτικές, ιστορικές, οικονομικές και ηδονοθηρικές τους ατζέντες. Ο άνθρωπος, είναι γι' αυτούς ένα χρήσιμο εργαλείο. Και χρησιμοποιείται αφειδώς. Το ένα εργαλείο εναντίον του άλλου.
Εμείς, τί γνώμη (θέλουμε να) έχουμε για τον εαυτό μας και για τα παιδιά μας;
Και τί θα κάνουμε για το αύριο της πατρίδας μας;

Το σκίτσο της ημέρας

Γιώργος Κοντογιώργης 'Ασφάλεια και δικαιώματα στην σύγχρονη εκλόγιμη μοναρχία'

Ο Καθηγητής  και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης συντονίζει την 3η Ημερίδα με θέμα "Ασφάλεια και δικαιώματα στη σύγχρονη  δημοκρατία", που διοργάνωσε στις 14.10.2017 ο ΙΔΕΟΤΟΠΟΣ σε συνεργασία με  την Ελληνική Εταιρία Υπαρξιακής Ψυχολογίας «Γίγνεσθαι».

Ρωσική επανάσταση: Ένα κορυφαίο δημοκρατικό συμβάν.

Του Χρήστου Λάσκου

Ο Ναπολέων, νομίζω, έγραψε: “On s’ engage et puis … on voit”.
Σε ελεύθερη μετάφραση: «πρώτα εμπλέξου και μετά …βλέπεις». Όντως, αυτό κάναμε τον Οκτώβρη του 1917. Λένιν, Σχετικά με τα σχόλια του Ν. Σουχάνοφ, 1923

Η ουσιαστική εκκίνηση της Γαλλικής Επανάστασης γίνεται την ώρα που οι γυναίκες του Παρισιού μέσα στην πείνα και την απελπισία τους μπαίνουν στις Βερσαλλίες. Η συνδικαλιστική μάχη με το μεγαλύτερο ιστορικό συμβολισμό –τα γεγονότα του Σικάγου το 1886- είναι αυτή όπου εργάτριες θα χτυπηθούν από τον στρατό γιατί διεκδικούν στο δρόμο στοιχειώδη από τη σημερινή οπτική γωνία πράγματα. Αυτή η καταστατική παρουσία των γυναικών σε όλα τα μεγάλα απελευθερωτικά κινήματα έμελλε εκ νέου να επιβεβαιωθεί και στη Ρωσική Επανάσταση. «Δόξα στις γυναίκες που αγωνίζονται για την ελευθερία», γράφει το πανό που κρατούν οι γυναίκες σε μια υπέροχη φωτογραφία της εποχής, περιποιημένων κι όμορφων ανθρώπων, φτωχά καλοντυμένων. Μια από αυτές κοιτάζει κατάματα το φακό κι εμάς, εκατό χρόνια μετά. Είναι 8 Μαρτίου (23 Φεβρουαρίου), από διαδήλωση στην Αγία Πετρούπολη για τη Διεθνή μέρα της γυναίκας, όταν 90000 απεργοί εργάτες ενώνονται με την πορεία των γυναικών.
Μια πρόχειρη ερμηνεία γι’ αυτή την εμπλοκή των γυναικών μπορεί να είναι το γεγονός πως καμιά πραγματική επανάσταση δεν είναι ποτέ προγραμματισμένη. Ο αυθόρμητος χαρακτήρας των κορυφαίων αυτών ιστορικών επεισοδίων είναι απολύτως δεδομένος. Όσοι –κι εδώ το γένος να ληφθεί υπόψη- προετοιμάζουν επαναστάσεις ποτέ δεν είναι σε θέση να τις υποκινήσουν. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ δεν επέμενε τυχαία σε αυτό το σημείο. Η επανάσταση ξεσπά αυθόρμητα –μετά αρχίζει να ψάχνεται και να βρίσκει τα κόμματα, τους θεσμούς και τους ανθρώπους που θα την εκφράσουν. Οι γυναίκες, μέσα στη σύγχυση, την αυθορμησία και την «ανωριμότητά» τους, αποδεικνύονται οι πιο κατάλληλες για την πραγματική εκκίνηση. Όταν οι πολιτικά ώριμοι οργανώνουν την επιτροπή που θα συναντήσει τον όποιο Λουδοβίκο αυτές είναι ήδη μέσα στο παλάτι. 
 
 
Από την πορεία γυναικών της 8ης Μαρτίου, λοιπόν, ξεκίνησε η Ρωσική Επανάσταση. Τις επόμενες μέρες όλοι απεργούν και διαδηλώνουν. Η κυβέρνηση απαντά πυροβολώντας στο πλήθος. Στις 11 Μαρτίου σκοτώνονται στους δρόμους 150 διαδηλωτές. Αμέσως οι στρατιώτες ενώνονται με τους εργάτες της πρωτεύουσας αρνούμενοι τις διαταγές. Την επόμενη μέρα επανιδρύεται το Σοβιέτ, που είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1905, με 226 μέλη που αντιπροσωπεύουν 96 εργοστάσια. Η ίδια η γέννησή του έχει αυθόρμητο χαρακτήρα –οι πολιτικές οργανώσεις, όλες οι οργανώσεις θα έλθουν μετά.
Η Ρωσική Επανάσταση υπήρξε ένα κορυφαίο δημοκρατικό Συμβάν. Επί μήνες, σε συνθήκες εντελώς πιεστικές, έχουμε ένα μοναδικό ξέσπασμα ελευθερίας, έκφρασης και λαϊκής κινητοποίησης. Οι ρώσοι όλο το ’17 ψηφίζουν, εκλέγουν και εκλέγονται δεκάδες φορές για εκατοντάδες θέματα και για όλους τους θεσμούς. Ελέγχουν διαρκώς τους αντιπροσώπους τους, έχουν το δικαίωμα να τους ανακαλέσουν ανά πάσα στιγμή. Κανείς άλλος πληθυσμός οπουδήποτε, οποτεδήποτε στην παγκόσμια ιστορία δεν είχε τόσες πολλές ευκαιρίες να ψηφίσει όσο οι ρώσοι (και ιδίως οι εργάτες των πόλεων) της επαναστατικής περιόδου –εκλογές για τοπικά συμβούλια, για συνδικάτα, για πολυάριθμους περιφερειακούς οργανισμούς, για εργοστασιακές επιτροπές, για τα σοβιέτ.  Συμμετέχουν ασταμάτητα. Συζητούν παντού. Διαβάζουν –αυτοί οι μαζικά αναλφάβητοι- με ρυθμούς που προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Γνωρίζουν και προσχωρούν με τρόπους που μόνο οι επαναστάσεις επιτρέπουν. Εκπλήσσουν τους συντηρητικούς δυτικούς ανταποκριτές με την πραότητα και ακόμη και με το «καλό τους ντύσιμο», που εντυπωσιάζει στις φωτογραφίες του επαναστατημένου πλήθους –είτε στα σοβιέτ είτε στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις. Κυρίως, όμως, με την ελάχιστη προσφυγή στη βία από μέρους τους –η ίδια η Οκτωβριανή εξέγερση είναι σχεδόν ολοκληρωτικά αναίμακτη.
Οι μπολσεβίκοι εμπλέκονται στο δημοκρατικό αυτό πανηγύρι από τους πρώτους –επιχειρούν να το συντηρήσουν και να το διευρύνουν. Οι δυνάμεις τους αυξάνονται ραγδαία. Αναλαμβάνουν έναν «πόλεμο θέσεων» σε όλους τους θεσμούς με πολύ επιτυχή αποτελέσματα. Από τις εργοστασιακές και συνοικιακές επιτροπές μέχρι τους δημοτικούς και τοπικούς θεσμούς είναι παρόντες και προσπαθούν να πείσουν. Η επιρροή τους εξελίσσεται με τρόπο απρόβλεπτο ακόμη και από τους ίδιους. Το Νοέμβριο ήδη έχουν τη μεγάλη πλειοψηφία σε όλα τα αιρετά σώματα –σε πανρωσικό επίπεδο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου κερδίζουν τις δημοτικές εκλογές τη μία πίσω από την άλλη.  Οι ενέργειές τους είναι προσαρμοσμένες, λοιπόν, σε μια σαφή δημοκρατική εντολή, την οποία διασφαλίζουν με διαρκή προσφυγή στη λαϊκή βούληση. Το σύνθημα για «όλη την εξουσία στα σοβιέτ» δοκιμάζεται επί μήνες και στην περίοδο της κατάργησης της Προσωρινής Κυβέρνησης έχει μια αναμφισβήτητη νομιμοποίηση. Αυτό, άλλωστε, γίνεται αποδεκτό και από τα άλλα κόμματα την εποχή εκείνη. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η πλειοψηφία είναι με τους μπολσεβίκους. Η ηγεμονία –για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο που έχει καταχωριστεί στο Γκράμσι, αλλά ο ίδιος τον αποδίδει στο Λένιν- είναι κερδισμένη με τον πιο ανοικτό και νόμιμο τρόπο.  Όχι γιατί το λένε οι ίδιοι, αλλά γιατί το επιβεβαιώνουν αναρίθμητες εκλογικές διαδικασίες σε όλη τη χώρα.
Στη διάρκεια του 1917 οι μάζες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία των προγραμμάτων των Μενσεβίκων και των Σοσιαλεπαναστατών στην πράξη –και τα παραμέρισαν. Οι ψήφοι για τους Μπολσεβίκους υποψηφίους στα σοβιέτ ανέβαιναν σταθερά σε σημείο που, τον Σεπτέμβριο, είχαν κερδίσει την πλειοψηφία στο Πέτρογκραντ, τη Μόσχα, το Κίεβο, την Οδησσό κι όλες τις μεγάλες πόλεις. Σε αυτό το σημείο, το ζήτημα μιας μεταβίβασης της εξουσίας από την απαξιωμένη Προσωρινή Κυβέρνηση, που δεν αντιπροσώπευε παρά τον εαυτό της, στα σοβιέτ …έγινε μια επιτακτική αναγκαιότητα. Η ανάπτυξη του Μπολσεβίκικου Κόμματος αυτήν τη περίοδο είναι κάτι πρωτοφανές στην ιστορία των πολιτικών κομμάτων. Από μόνον 8000 μέλη το Φεβρουάριο έφθασε τα 177000 στο 6ο Συνέδριο του Ιουνίου. Ακόμη περισσότερο, πρέπει να θυμόμαστε πως αυτό συνέβη παρά τον εξαιρετικά αδύναμο μηχανισμό και σε συνθήκες ακραίου διωγμού… Η αριθμητική πρόοδος του Κόμματος μόνο εν μέρει έκφραζε τη γοργή ανάπτυξη της μαζικής του επιρροής. Ο Marcel Liebman το περιγράφει ως εξής: «Το Κόμμα του Λένιν κατέγραφε καθ’ όλη τη διάρκεια του 1917 αξιοσημείωτες και διαρκείς εκλογικές επιτυχίες. Ενώ στην αρχή της επανάστασης είχε μικρή μόνο εκπροσώπηση στο σοβιέτ του Πέτρογκραντ, τον Μάιο ήδη η Μπολσεβίκικη ομάδα στον εργατικό τομέα αυτού του θεσμού είχε σχεδόν την απόλυτη πλειοψηφία. Ένα μήνα αργότερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης διάσκεψης των εργοστασιακών επιτροπών στην πόλη, τρία τέταρτα από τους 568 αντιπροσώπους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις μπολσεβίκικες θέσεις… Στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου οι Μπολσεβίκοι πήραν το 21% των ψήφων, και τον Αύγουστο, ενώ το Κόμμα ακόμη υπέφερε από τις συνέπειες των Ημερών του Ιουλίου[1], πήραν το 33% (Το Νοέμβριο το ποσοστό έγινε 45%). Στη Μόσχα, τον Ιούνιο, κέρδισαν λίγο πάνω από το 12%. Το Σεπτέμβριο είχαν την απόλυτη πλειοψηφία με 51% των ψήφων. Το γεγονός πως η επιρροή τους ήταν εξαιρετικά ισχυρή στην εργατική τάξη είναι καθαρό από την άνοδο της εκπροσώπησής τους στις διασκέψεις των εργοστασιακών επιτροπών. Στο Πέτρογκραντ, το Σεπτέμβριο δεν υπήρχαν πλέον Μενσεβίκοι και Σοσιαλεπαναστάτες στις περιφερειακές συναντήσεις αυτών των σωμάτων, εφόσον στις θέσεις τους είχαν εκλεγεί παντού Μπολσεβίκοι». Η απόλυτη αυτή επιρροή στις εργοστασιακές επιτροπές –όπως και στις συνοικιακές, άλλωστε-έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί ο συγκεκριμένες θεσμός υπήρξε υπόδειγμα αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, της ίδιας της εργατικής τάξης εφεύρεση,  η οποία δεν είχε προβλεφθεί από κανένα κομματικό πρόγραμμα. Όταν ο Λένιν γράφει το Κράτος και Επανάσταση δεν κάνει παρά συμπύκνωση της πείρας της ίδιας της εργατικής τάξης. Μ’ όλο που το συγκεκριμένο βιβλίο έχει καταχωριστεί, από πολλούς, στα πλέον ακραία ουτοπιστικά παραληρήματα, στην πραγματικότητα καθόλου δεν παραβιάζει τη μαρξική οδηγία να μην παρέχονται «συνταγές για τις κουζίνες του μέλλοντος». Καταγράφει κι επεξεργάζεται αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια του.
Η μεγάλη δύναμη των ριζοσπαστών φαίνεται και από την εξέλιξη στον κύριο θεσμό των λαϊκών τάξεων, τα σοβιέτ.  Τα σοβιέτ –τα εκλεγμένα συμβούλια εργατών, στρατιωτών και αγροτών- ξεφύτρωναν παντού το 1917. Στις μεγάλες πόλεις υπήρχαν σοβιέτ διαμερισμάτων, συνοικιών και του συνόλου της πόλης. Τόσο στη σύνθεση, όσο και στη λειτουργία τους εμφάνιζαν μεγάλη ποικιλία. Τα εργοστάσια εκπροσωπούνται με προοδευτική αναλογία κατά το μέγεθος. Οι γυναίκες εκπροσωπούνται ως γυναίκες, βάσει του φύλου τους, δηλαδή, που επιδιώκει τη διπλή χειραφέτηση. Τα συμβούλια αυτά δεν ήταν απλώς χώροι ανταλλαγής απόψεων. Είχαν ξεκινήσει να οργανώνουν την κοινωνία από κάτω. Τον Οκτώβριο υπήρχαν περίπου 900 σοβιέτ στη χώρα. Σε εθνικό επίπεδο λειτουργούσαν με πανρωσικά συνέδρια. Τα κόμματα εκλέγονταν αναλογικά για έξι μήνες. Αλλά οι αντιπρόσωποι μπορούσαν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή. Πράγμα που πολλές φορές, άλλωστε, συνέβη.
 

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

«Η πατρίδα θα υπάρξει όταν θα είμαστε όλοι ξένοι»

 
«Η πατρίδα θα υπάρξει όταν θα είμαστε όλοι ξένοι» είπε. Κοιτάζω το ακροατήριο. Όλοι έλληνες-ξένοι. Δεν το είχαν σκεφτεί. Η πατρίδα για την οποία ήρθαν να ακούσουν, είναι δημιούργημα της ξενιτιάς και της ξενότητάς τους. Είναι της ανάγκης τους να ανήκουν κάπου, σ’ έναν συλλογικό καθρέφτη που να τους βλέπει και να τους αναγνωρίζει, και στον οποίο οι ίδιοι να μπορούν να δουν το πρόσωπό τους. Άρα, λέω, η πατρίδα-χώμα αναδύεται έντονα όταν η «ρίζα-ψυχή» αποσπάται απ’ αυτή, όταν ξεριζώνεται και μνήσκει μετέωρη στους ανέμους, άπατρις, μαραγκιασμένη και στρυφνή. Όταν δεν έχεις κάποιον να δεις το πρόσωπό σου…
Τι είναι λοιπόν η πατρίδα ακόμα και για μας τους συνειδητούς απάτριδες; Είναι οι πρώτοι ήχοι, οι οικείες λαλιές, οι ομιλούσες σιωπές, τα χρώματα και οι σκιές του γενέθλιου αντικειμενικού χώρου. Εκεί που «παίρνουμε φωνές», όπως τα πουλιά, εκεί όπου ριζώνεται μέσα στην ύπαρξη ο χώρος-μάνα, ο χώρος-φιλία, ο χώρος-συλλογικότητα, ο χώρος-χορός. Ακολουθεί η εγγραφή του σώματος της ύπαρξης στον κόσμο. Κι είναι η βιαιότητα του ξεριζωμού, είναι η ματαίωση του «μεταριζώματος», της μεταφύτευσης της ψυχής στον κόσμο, που  κάνει την πατρίδα, Ιθάκη, και το νόστο άλγος. Ναι, τότε, όταν είμαστε όλοι ξένοι, τότε η πατρίδα αναδύεται ως απάγγειο και βάλσαμο ψυχής, τότε υπάρχει.
Γι’ αυτό έχουν δίκιο όσοι είναι εναντίον της ένταξης και της ενσωμάτωσης των μεταναστών, γιατί έτσι τους καταργούμε, γιατί έτσι εξαφανίζουμε το ριζιμιό τους χώμα, την ξενότητα, δηλαδή την ταυτότητά τους και συνεπώς την πατρίδα τους. Αυτή ακριβώς την διιστορική ταυτότητα και μαζί την αξιοπρέπεια, το ιδιαίτερο πρόσωπο κάθε λαού ήθελαν να καταργήσουν οι ναζί και οι φασίστες στον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, ενσωματώντας βίαια τους άλλους στον δικό τους δήθεν «ανώτερο πολιτισμό». Γι’ αυτό, λέω, ότι το «Όχι», ήταν για το Πρόσωπό μας. Ή ακόμα και για την Ομορφιά. Γιατί, όπως γράφει ο Καμύ στην «Εξορία της Ελένης»:  «Σ’ αυτά τα μέρη μπορείς να καταλάβεις πως οι Έλληνες άγγιξαν την απελπισία χάρη στην ομορφιά και στην καταπιεστική της δύναμη (...) Αντίθετα, η εποχή μας έθρεψε την απελπισία της με την ασχήμια... Εξορίσαμε την ομορφιά, οι Έλληνες για χάρη της πήραν τ’ άρματα…».

ΠΟΝΤΟΣ


Η ταινία μικρού μήκους παρουσιάζει μέρος από το δράμα των Ποντίων με την Ποντιακή Γενοκτονία.
Ο Peter Stefanidis από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, μας μεταφέρει στην οθόνη μας αυτό το 10λεπτο φίλμ με σκοπό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο η αλήθεια για την γενοκτονία.
Το φίλμ γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Μελβούρνη και προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ των Καννών.

Περίληψη του έργου:
Ένας άγνωστος φαίνεται «χαμένος» ανάμεσα σε κάτι παλιές φωτογραφίες. Είναι ο Κεμάλ, ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Αναπολεί τά παλιά. Στην σκέψη του έρχεται η εποχή εκείνη του διωγμού των Ποντίων. Ώς στρατιωτικός συνέλαβε έναν Πόντιο οικογενειάρχη, τον Πάντζο με την οικογένειά του, την γυναίκα και την μικρή του κόρη.
Μπροστά στα μάτια του Πάντζο δολοφονεί παιδί και γυναίκα. Ο Πάντζο έγινε «κουρέλι» από την απώλεια και στο βλέμμα του διακρίνεται η εκδίκηση.
Κάποτε τά πράγματα επαναλαμβάνονται ακριβώς, με την διαφορά ότι ο συλληφθείς αυτή την φορά είναι ο Κεμάλ, η γυναίκα του και η μικρή του κόρη. Ο Πάντζο με το μαχαίρι στο χέρι πλησιάζει τον λαιμό του Κεμάλ με την οικογένειά του να βλέπει όπως έγινε και με την οικογένεια του Πάντζο.
Το χέρι οπλισμένο σηκώνεται και με δύναμη πέφτει προς τον Κεμάλ.

Η συνέχεια στην οθόνη σας…

Πρωταγωνιστούν:
*Lee Mason / *Ross Black / *Michelle Cele  / *Tara Ross / *David Stavretis

Directed by
Peter Stefanidis Melbourne - Australia
**********************
Γιώργος Οικονομίδης
www.Pieria.tv

Σκαλίζοντας τα γεγονότα στις 28 Οκτωβρίου

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…
 
Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος


8 Οκτωβρίου 312: Ο Κωνσταντίνος Α΄ νικά τον Μαξέντιο στην μάχη της Μιλβίας γέφυρας και μένει ο μόνος Ρωμαίος αυτοκράτορας. οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν στις 28 Οκτωβρίου 312 μ.Χ. στη Saxa Rubra, επάνω στη Φλαμινία οδό και κοντά στη Μιλβία γέφυρα του ποταμού Τίβερη. Ο Μαξέντιος αρχικά είχε αποφασίσει να κλειστεί στα ισχυρά τείχη της Ρώμης και να υποχρεώσει τις δυνάμεις του Κωνσταντίνου να αναλωθούν σε πολιορκία. Όμως άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να αντιμετωπίσει ανοιχτά τον αντίπαλό του. Στη μάχη που ακολούθησε οι Πραιτοριανοί του Μαξέντιου προέβαλαν σθεναρή αντίσταση.
 
28 October 01
 
Όμως η άριστη στρατηγική του Κωνσταντίνου, ο εξαιρετικός προγραμματισμός των κινήσεων του ιππικού και ο ενθουσιασμός των στρατιωτών, κυρίως των χριστιανών, που καταλάβαιναν ότι από τη μάχη αυτή εξαρτάτο το μέλλον της θρησκείας τους, αποδεκάτισαν το στρατό του Μαξέντιου. Ο ίδιος ο Μαξέντιος πνίγηκε με πολλούς άλλους στρατιώτες στον Τίβερη. Η μάχη στη Μιλβία γέφυρα έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις αποφασιστικότερες μάχες όλων των εποχών. Με τη νίκη του ο Κωνσταντίνος ανακηρύχθηκε ο μοναδικός Αύγουστος της Δύσης. Οι διώξεις κατά του Χριστιανισμού σταμάτησαν και τώρα πια ο ίδιος ο αυτοκράτορας προστάτευε έμπρακτα τη νέα θρησκεία, οι οπαδοί της οποίας μέχρι πριν λίγα χρόνια υφίσταντο διωγμούς. Τα ευνοϊκά μέτρα που έλαβε υπέρ του Χριστιανισμού είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των Χριστιανών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς σε μια περίοδο είκοσι ετών μετά την έναρξη του 4ου αιώνα, οπότε και επικρατούσαν αριθμητικά οι παγανιστές, οι Χριστιανοί αυξήθηκαν ως το σημείο να αποτελούν πιθανώς το μισό του συνολικού πληθυσμού.


28 October 02
28 Οκτωβρίου 1538: Ιδρύεται στον Άγιο Δομίνικο, στη σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία, το πανεπιστήμιο «Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης», το πρώτο πανεπιστήμιο στο Νέο Κόσμο.


28 Οκτωβρίου 1628: Γαλλικοί θρησκευτικοί πόλεμοι: η πολιορκία της Λα Ροσέλ, η οποία διήρκεσε 14 μήνες, λήγει με την παράδοση των Ουγενότων. Οι Ουγενότοι (γαλ. Hugenots) ήταν μέλη της Προτεσταντικής Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας της Γαλλίας κατά τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, γνωστοί και ως Γάλλοι Καλβινιστές. Κατά την «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» (24 Αυγούστου 1572), χιλιάδες Ουγενότοι σφαγιάσθηκαν από Ρωμαιοκαθολικούς, στο Παρίσι. Ο δήμαρχος της πόλης είχε αποφασίσει την ένοπλη αντίσταση στην πολιτική ενοποίησης του γαλλικού κράτους του Ρισελιέ (10 Σεπτεμβρίου 1627) και τα βασιλικά στρατεύματα πολιορκούν τη Λα Ροσέλ. Ύστερα από πολιορκία δεκατριών μηνών, η πόλη υποκύπτει λόγω της πείνας, η δημαρχία καταργείται και η πόλη απογυμνώνεται από όλα της τα προνόμια. Ανακάμπτει οικονομικά όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα χάρη στο θαλάσσιο εμπόριο. Μεταξύ 1630 και 1635 η πόλη αναπτύσσει εμπορικές σχέσεις με τη «Νέα Γαλλία» όπως αποκαλούνταν τότε ο Καναδάς και τις Αντίλλες. Το 1694 το εμπόριο ακμάζει (ζάχαρη από τις Αντίλλες, γουναρικά από τον Καναδά) ενώ πραγματοποιείται πνευματική και καλλιτεχνική αναγέννηση. Το εμπόριο της πόλης υφίσταται πλήγμα όταν οι Γάλλοι χάνουν τις υπερπόντιες κτήσεις τους και οι Βρετανοί κυριαρχούν στις θάλασσες και στο εμπόριο. Το 1890 δημιουργείται νέος λιμένας στην παρακείμενη Λα Παλίς(λόγω βαθύτερων υδάτων) και η πόλη αρχίζει να ανακτά την ευημερία της, καθώς το εμπόριο αναπτύσσεται εκ νέου. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ναζί, θέλοντας να εξασφαλίσουν βάσεις για την εξόρμηση των υποβρυχίων τους για τη μάχη του Ατλαντικού, επιλέγουν τη Λα Ροσέλ (στην πραγματικότητα τη γειτονική Λα Παλίς) ως μία από τις βάσεις τους. Η Λα Ροσέλ ήταν η τελευταία μεγάλη γαλλική πόλη που απελευθερώθηκε το 1945, χωρίς όμως να υποστεί παρά μόνο μικρές καταστροφές.
 
28 October 03


28 October 0428 Οκτωβρίου 1886: Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Γκρόβερ Κλίβελαντ εγκαινιάζει το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του, ενώ τη στατική δομή του μελέτησε ο μηχανικός Γκυστάβ Άιφελ, για την κατασκευή ενός τεράστιου χαλύβδινου σκελετού. Τον σκελετό αυτό κάλυψε ο Μπαρτολντί με φύλλα χαλκού σφυρηλατημένα στο χέρι για να δώσει στο άγαλμα την μορφή που ήθελε. Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να τοποθετηθεί στη νησίδα Liberty Island, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης.


28 October 05
28 Οκτωβρίου 1918: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Τσεχοσλοβακία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγγαρία. Ιδρύθηκε ανεπίσημα στις 28 Οκτωβρίου του 1918, οπότε έγινε η πρώτη ανακήρυξη ανεξαρτησίας στο δημαρχείο της Πράγας και επίσημα τον Σεπτέμβριο του 1919 με τη Συνθήκη του Αγίου Γερμανού, μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τη διάλυση της Αυστρουγγαρίας. Στα χρόνια του μεσοπολέμου η πολιτική ζωή της Τσεχοσλοβακίας διαμορφώθηκε από τον μεγάλο πολιτικό Τόμας Μάζαρυκ, ο οποίος χρίστηκε και πρώτος πρόεδρος της χώρας. Μετά τον θάνατό του το 1937 τον διαδέχθηκε ο συνιδρυτής του κράτους Έντουαρντ Μπένες, ο οποίος και είδε, το 1939, την εικοσάχρονη ανεξαρτησία της χώρας του να καταλύεται από τη χιτλερική Γερμανία. Η Τσεχοσλοβακία ήταν ένα κράτος που περιελάμβανε τα σημερινά κράτη της Τσεχίας και της Σλοβακίας.
Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συμπεριελάμβανε και ένα μικρό κομμάτι της σημερινής Ουκρανίας. ο πληθυσμός του νέου κράτους συγκροτούνταν από Τσέχους κατά 51%, Σουδήτες 23%, Σλοβάκους 16%, Ούγγρους 5%, Ρουθηνούς 3,5%, Εβραίους 1,4%, Πολωνούς 0,55% κ.ά. Απελευθερώθηκε το 1945 και την 1 Ιανουαρίου του 1993 διασπάστηκε ειρηνικά, με πρωτοβουλία των Σλοβάκων, στη σημερινή Τσεχία και τη Σλοβακία. Η πρώην πρωτεύουσα Πράγα παρέμεινε πρωτεύουσα της Τσεχίας, ενώ πρωτεύουσα της Σλοβακίας ανακηρύχθηκε η Μπρατισλάβα.

28 October 06
28 Οκτωβρίου 1922: Πορεία προς τη Ρώμη: Ιταλοί φασίστες με επικεφαλής τον Μπενίτο Μουσολίνι πραγματοποιούν πορεία στη Ρώμη και αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

28 October 07
28 Οκτωβρίου 1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα απορρίπτει το τελεσίγραφο της Ιταλίας. Αρχίζει ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. H Ιταλία εισβάλλει στην Ελλάδα από την Αλβανία, σηματοδοτώντας την είσοδο της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι Ελληνικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί στο ένα τέταρτο σχεδόν του εδάφους της Αλβανίας, καταλαμβάνοντας κατά σειρά τις πόλεις: Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή βόρεια της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα.

Ο γιορτασμός της 28 Οκτώβρη το ΄41, μέσα στις πιο μαύρες μέρες της κατοχής


Ήταν η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση ενάντια στους γερμανοϊταλούς καταχτητές. Oι Αρχές κατοχής επειδή φοβόντουσαν ότι θα γίνουν εκδηλώσεις τη μέρα αυτή, είχαν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις κάθε είδους εκδηλώσεις, με ποινή επιτόπου εκτέλεσης. Όλα αυτά ήταν φυσικό να έχουν κάποια επίδραση στο λαό, να είναι στην αρχή λίγο μουδιασμένος. Και ήρθε η μέρα της 28ης του Οχτώβρη…
 
Ο Γιώργης Τρικαλινός, μέλος ΚΕ του ΚΚΕ, ανακαλεί στη μνήμη του – για χάρη του Οδηγητή και των αναγνωστών του – τον τρόπο που η ΟΚΝΕ προετοίμασε και τίμησε μαχητικά, την πρώτη επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού, στις 28 Οχτώβρη του 1941, μέσα στις πιο μαύρες μέρες της κατοχής.
Ο σ. Τρικαλινός έγινε μέλος της ΟΚΝΕ το 1932. Πιάστηκε το 1937 από τα όργανα του Μεταξά και φυλακίστηκε διαδοχικά στην Αίγινα και στη Φολέγανδρο. Από την ίδια προδοτική κλίκα παραδόθηκε, κρατούμενος όντας, στους Γερμανούς καταχτητές. Ήταν η εποχή που άρχιζε να φουντώνει η Αντίσταση. Δραπετεύει το Μάη του 1941, από τη Φολέγανδρο, όπου ήταν εξόριστος και έρχεται στην Αθήνα.
Στην περίοδο που αφηγείται (Σεπτέμβρης – Οχτώβρης 1941) ήταν ήδη μέλος του 3μελούς Γραφείου της ΟΚΝΕ. Στη συνέχεια διατέλεσε μέλος του 5μελούς Προεδρείου του Κ.Σ. της ΕΠΟΝ μαζί με την Ηλέκτρα Αποστόλου. Διατέλεσε επίσης Γραμματέας του Γραφείου της Σπουδάζουσας της ΟΚΝΕ και Γραμματέας της ΕΠΟΝ Αθήνας. 
Ήταν τέλη του Σεπτέμβρη με αρχές του Οχτώβρη του 1941 στην Αθήνα. Σ’ ένα σπίτι της Κυψέλης μαζευτήκαμε τα μέλη του Γραφείου της ΚΕ της ΟΚΝΕ, για να συζητήσουμε για το πως θα ’πρεπε να γιορτάσουμε την επέτειο της 28ης του Οχτώβρη.
Η συζήτηση κράτησε, απ’ όσο θυμάμαι, πάνω από τέσσερις ώρες. Και ήταν δικαιολογημένη αυτή η παράταση. Ήταν η πρώτη φορά που θα γιορτάζαμε τη μέρα αυτή στην Αθήνα κάτω από καθεστώς κατοχής και η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση ενάντια στους γερμανοϊταλούς καταχτητές. Και οι δυνάμεις του άξονα εκείνη την εποχή ήταν πανίσχυρες, κατείχαν όλη σχεδόν την Ευρώπη. Στο ανατολικό μέτωπο προχωρούσαν με γρήγορους ρυθμούς. Είχαν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ρωσίας και προχωρούσαν να καταλάβουν τη Μόσχα. Ακόμα από την πρώτη μέρα που οι γερμανοϊταλοί φασίστες είχαν καταλάβει την Ελλάδα δε σταμάτησαν με το ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, τις εφημερίδες κλπ. να μεταδίδουν ανακοινώσεις – απαγορεύσεις: για την κυκλοφορία, για τις συγκεντρώσεις, για την κατοχή όπλων κλπ., για να σπάσουν το φρόνημα του λαού και της νεολαίας. Και όλα αυτά ήταν φυσικό να έχουν κάποια επίδραση στο λαό, να είναι στην αρχή λίγο μουδιασμένος. Γι’ αυτό και μεις ήμασταν λίγο δισταχτικοί, λίγο επιφυλαχτικοί σε σχέση με την επιτυχία της εκδήλωσης. Αλλά, τελικά, αποφασίσαμε ομόφωνα να την κάνουμε στην πλατεία Συντάγματος και στον Άγνωστο Στρατιώτη. Και την ευθύνη για την οργάνωσή της να την αναλάβουν οι κομματικές μας οργανώσεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας των φοιτητών, μια και στους φοιτητές είχαν δημιουργηθεί οργανώσεις της ΟΚΝΕ, που λειτουργούσαν και είχαν αρχίσει να καταπιάνονται με τα προβλήματα των φοιτητών, να μαζικοποιούνται. Υπήρχαν αχτιδικές οργανώσεις στο Πανεπιστήμιο, στο Πολυτεχνείο, στην Ανώτατη Εμπορική, στην Πάντειο, στον Οίκο του Φοιτητή. Υπήρχε και καθοδηγητικό όργανο για όλους τους σπουδαστές, που το λέγαμε Γραφείο της ΟΚΝΕ της σπουδάζρυσας
 
Η Ο.Κ.Ν.Ε. Σπουδάζουσας προετοιμάζει την εκδήλωση
Ύστερα από λίγες μέρες, συνήλθε το Γραφείο της ΟΚΝΕ της Σπουδάζουσας, για να συζητήσει την απόφαση του Γραφείου της ΚΕ της ΟΚΝΕ. Η συζήτηση έγινε μέσα σε μια ατμόσφαιρα αγωνιστικού ενθουσιασμού. Η πρόταση του Γραφείου της ΚΕ της ΟΚΝΕ έγινε ομόφωνα δεχτή. Καθορίστηκε οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης, που συνεδρίασε -ύστερα από μερικές μέρες και πήρε μια σειρά αποφάσεις για την καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία της εκδήλωσης. Από τις επόμενες μέρες άρχισε η ζύμωση στις διάφορες σχολές των ανώτατων ιδρυμάτων: στη Νομική Σχολή – στην οδό Σίνα, στο Χημείο, στη Λέσχη, στο Πολυτεχνείο, στην Ανωτάτη Εμπορική, στο συσσίτιο που βρισκόταν στα Πευκάκια απέναντι από τη Γερμανική εκκλησία κλπ. παντού όπου βρίσκονταν και ζούσαν φοιτητές. Διάφοροι ομιλητές, σ’ όλες σχεδόν τις αίθουσες διδασκαλίας, ανεβασμένοι στις καρέκλες, στους τοίχους των παραθύρων, είτε ακόμα και στα χέρια, τόνιζαν τη σημασία της 28ης του Οχτώβρη και την ανάγκη να γιορταστεί από τους Έλληνες, από τη νεολαία. Εκεί που κυριολεχτικά χαλούσε ο κόσμος ήταν ο χώρος του φοιτητικού συσσιτίου, γιατί συγκεντρωνόταν εκεί η μεγαλύτερη μάζα των φοιτητών. Οι ομιλητές ανεβοκατέβαιναν ο ένας μετά τον άλλο και χαλούσε ο κόσμος από τις ζητωκραυγές και τα χειροκροτήματα. Και γέμιζαν οι διάφοροι φοιτητικοί χώροι από χιλιάδες μικρά χειρόγραφα τρικ, που τα έγραφαν όλη τη νύχτα συνεργεία φοιτητών, γιατί μέχρι τότε δεν είχαν εξασφαλίσει οι φοιτητικές οργανώσεις της ΟΚΝΕ πολύγραφο ή τυπογραφείο. Και τα έγραφαν τα τρικ με κάτι όμορφα γράμματα, κεφαλαία ή πεζά, που ήταν καλύτερα από τα τυπογραφημένα ή τα πολυγραφημένα. Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός, τέτοια η αγωνιστικότητα που επικρατούσε μέσα στο φοιτητικό χώρο, που έκανε και κείνους που στην αρχή ήταν επιφυλαχτικοί ή δισταχτικοί τώρα να είναι αισιόδοξοι, ενθουσιασμένοι, βέβαιοι για την επιτυχία της.
 
Τα φοιτητικά νιάτα αψηφούν τα μέτρα των καταχτητών
Και ήρθε η μέρα της 28ης του Οχτώβρη. Πρέπει να υπογραμμίσω πως οι Αρχές κατοχής, επειδή φοβόντουσαν ότι θα γίνουν εκδηλώσεις τη μέρα αυτή, από τις προηγούμενες μέρες είχαν βγάλει διάφορες ανακοινώσεις, που τις μετέδιδε συνεχώς το ραδιόφωνο της Αθήνας, τις δημοσίευαν οι ελληνόφωνες εφημερίδες, τις είχαν τοιχοκολλήσει και στα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και των άλλων πόλεων της Ελλάδας και απαγόρευαν τις συγκεντρώσεις και τις κάθε είδους εκδηλώσεις τη μέρα αυτή, με ποινή επιτόπου εκτέλεσης κλπ. Παράλληλα σ’ όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας: στην Πατησίων, 3ης Σεπτεμβρίου, Αθηνάς, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας κλπ. στις κεντρικές πλατείες: Ομόνοιας, Κάνιγγος, Κλαυθμώνος, Λαυρίου κλπ. κυκλοφορούσαν περίπολοι από Ιταλούς, ιδιαίτερα καραμπινιέρους. Πότε πότε έκανε την εμφάνισή του και κανένα ελαφρό τανκ. Και όμως τα φοιτητικά νιάτα αψήφισαν όλα αυτά τα μέτρα των γερμανοϊταλών καταχτητών.
Από την οργανωτική επιτροπή σαν τόποι προσυγκέντρωσης είχαν καθοριστεί διάφοροι χώροι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, όπου θα γινόταν η κεντρική εκδήλωση. Κι αυτή είχε οριστεί να γίνει στις 11 το πρωί, ενώ οι προσυγκεντρώσεις στις 10.30. Σαν τόποι προσυγκέντρωσης είχαν οριστεί η πλατεία Σκουφά στο Κολωνάκι, το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, η πλατεία Μητροπόλεως κλπ.
 
Θάνατος στο φασισμό Λευτεριά στο λαό
Από πολύ νωρίς άρχισαν να καταφτάνουν στους τόπους της προσυγκέντρωσης οι πρώτες ομάδες των φοιτητών μαζί με εργάτες, μαθητές και άλλους εργαζόμενους. Με τα νοήματα γίνονταν οι συνεννοήσεις και σκορπούσαν στα διάφορα σημεία και βολτάραν για να μη γίνουν αντιληπτοί από τα ελληνόφωνα όργανα των καταχτητών και τα ιταλικά περίπολα. Την καθορισμένη στιγμή ένα σφύριγμα και μια φωνή «πατριώτες» έκανε όλες τις σκόρπιες παρέες να συγκεντρωθούν γύρω από τον ομιλητή, που σηκωμένος στα χέρια έλεγε δυο λόγια για τις 28 του Οχτωβρη και καλούσε όλους τους συγκεντρωμένους να πάνε ομαδικά στον Άγνωστο Στρατιώτη, για να καταθέσουν στεφάνια σ’ αυτούς που έπεσαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Αμέσως ξεδιπλώθηκαν οι ελληνικές σημαίες κι ανέμισαν περήφανα, αψηφώντας τους καταχτητές και τα ντόπια όργανά τους, ενώ αντηχούσαν η πλατεία και οι γύρω δρόμοι από τις ζητωκραυγές και τον εθνικό ύμνο. Και ξεκινούσαν όλες οι φάλαγγες από τους διάφορους τόπους προσυγκέντρωσης προς το Σύνταγμα και τον Άγνωστο Στρατιώτη. Στις 11 ακριβώς έβλεπες να καταφτάνουν οι φάλαγγες με τις ελληνικές σημαίες και ζητωκραυγές, να κατηφορίζουν από τη λεωφόρο Κηφισίας, ν’ ανηφορίζουν από την Πανεπιστημίου, την Μητρόπολη κλπ. χιλιάδες και χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εργάτες. Είχε πλημμυρίσει από κόσμο η πλατεία Συντάγματος. Διάφοροι ομιλητές πήραν το λόγο και μίλησαν για τις 28 του Οχτώβρη, κατέθεσαν στεφάνια στον Άγνωστο Στρατιώτη, ζητωκραύγασαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας, έβαλαν τον εθνικό ύμνο. Εκεί, για πρώτη φορά ακούστηκε το σύνθημα «θάνατος στο φασισμό-λευτεριά στο λαό», που έγινε κατοπινά κεντρικό σύνθημα όλων των αντιστασιακών οργανώσεων. Ο ενθουσιασμός και η αγωνιστικότητα που κυριαρχούσε κείνες τις στιγμές ήταν κάτι το αφάνταστο, κάτι που δεν μπορεί να διατυπωθεί στο χαρτί. Όλοι φώναζαν μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής τους, αγκαλιαζόντουσαν, φιλιόντουσαν, εύχονταν ο ένας στον άλλον καλή ανάσταση.
Μπροστά στον όγκο των συγκεντρωμένων -τους υπολογίσαμε πάνω από 5.000- δεν τόλμησαν να επέμβουν οι χαφιέδες και οι καραμπινιέροι για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Έκαναν μεταβολή και φεύγαν με βήμα ταχύ προς την αντίθετη κατεύθυνση από όπου έρχονταν. Ωστόσο, ειδοποιήθηκε η ιταλική καβαλερία με καραμπινιέρους, που άρχισε να επιτίθεται ενάντια στους διαδηλωτές, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν με το γνωστό σύνθημα «αέρα» και με ζητωκραυγές υπέρ της Ελλάδας και ενάντια στους Ιταλούς φασίστες. Προς στιγμή οι καραμπινιέροι έκαναν πίσω. Αλλά ξαναεπιτέθηκαν. Σκληρές μάχες έγιναν, άγριες σκηνές ξετυλίχτηκαν για πολλή ώρα στην Πλατεία Συντάγματος και στις γύρω παρόδους, ανάμεσα στους άοπλους φοιτητές και τους πάνοπλους Ιταλούς. Πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν ή ποδοπατήθηκαν από τα άλογα. Μα οι φοιτητές της Αθήνας, οι νέοι της Ελλάδας, κέρδισαν μια μεγάλη μάχη, μια μεγάλη νίκη, την πρώτη νίκη στους δρόμους της Αθήνας, που ήταν και η πρώτη μαζική εκδήλωση στην κατεχόμενη Ελλάδα και ίσως και η πρώτη σ’ όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, ενάντια στα φασιστικά τέρατα.
 
Τιμή και δόξα στην αντίσταση
Πολλοί από τους φοιτητές, μέλη και στελέχη της ΟΚΝΕ, που πήραν μέρος σ’ αυτή την εκδήλωση, που την οργάνωσαν και την καθοδήγησαν αναδείχτηκαν αργότερα σε στελέχη της Εθνικής μας Αντίστασης κι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον αγώνα για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο στην πατρίδα μας. Ορισμένοι απ’ αυτούς ζουν, αλλά άρρωστοι, γερασμένοι πρόωρα από τις πολύχρονες φυλακίσεις, εξορίες και τα βασανιστήρια στα «άφορα Μακρονήσια, Γιούρες κλπ. Γιατί, αντί τη δικαίωση για την αντιστασιακή τους δράση, δοκίμασαν από τις μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τα βασανιστήρια. Πολλοί όμως έπεσαν, έδωσαν ό,τι το καλύτερο, τη ζωή τους, για μια Ελλάδα λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική, όπως ο Αλέκος Μητρόπουλος (Άρης), φοιτητής Νομικής, ο Γιώργης Τσαούσης, φοιτητής Πολυτεχνείου, ο Θανάσης Δούνιας (Λυκούργος), φοιτητής Φιλολογίας, ο Νείλος Μαστραντώνης, φοιτητής Πολυτεχνείου και δεκάδες άλλοι. Τιμή και δόξα σ ’ όλους αυτούς τους ήρωες της νεώτερης ιστορίας της πατρίδας μας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Οδηγητής, όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ, την Παρασκευή 31 Οκτώβρη 1975

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος, για την κυβέρνηση

Καλύτερα που ο Μητσοτάκης διέγραψε μια μητέρα ΑΜΕΑ παρά τον Άδωνι που είναι ΑΜΕΑ

 
Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαφωνούν με την διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από τη Νέα Δημοκρατία και πιστεύουν πως θα πρέπει να διαγραφεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. 
Ο Πάνος Καμμένος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως διέγραψε μια μητέρα ΑΜΕΑ, υποτασσόμενος στα συμφέροντα.
Θα σταθώ στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα πω πως πήρε τη σωστή απόφαση.
Η κυρία Παπακώστα είναι μια άξια γυναίκα -κάθε γυναίκα είναι άξια, πόσω μάλλον μια γυναίκα που μεγαλώνει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες-, οπότε θα βρει τον δρόμο της προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Καλύτερα που ο Κυριάκος διέγραψε τη μητέρα ενός ΑΜΕΑ παρά να διέγραφε τον Άδωνι, ο οποίος είναι ΑΜΕΑ.
Τι θα κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης αν τον διαγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ο Άδωνις είναι ένας άνθρωπος σε μανία.
Ένας βλαμμένος που τσιρίζει όλη μέρα.
Τον βλεπεις τον άνθρωπο ότι δεν είναι καλά.
Καλύτερα να τον έχουμε μέσα στη Νέα Δημοκρατία και να πηγαίνει σε 30 κανάλια και ραδιόφωνα κάθε μέρα, παρά να κυκλοφορεί ελεύθερος.
Ο Άδωνις είναι επικίνδυνος και για τον εαυτό του και για τους άλλους.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη που, αν και θέλει να γίνει πρωθυπουργός, κρατάει τον Άδωνι στη Νέα Δημοκρατία, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να νικήσει στις εκλογές.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη που παραμερίζει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και βάζει πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο. 
Δεν έχει καμία σημασία που ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι φασίστας, ρατσιστής, αντισημίτης, ομοφοβικός και μισαλλόδοξος.
Ούτε έχει σημασία πως, αν του δώσεις μια καρέκλα, μπορεί να γίνει και αναρχικός· είναι η διαταραχή του που ευθύνεται, όχι αυτός.
Καλύτερα που τον έχουν στη Νέα Δημοκρατία, παρά να πήγαινε στη Χρυσή Αυγή που θα τον τρέλαιναν στο δούλεμα και θα επιδεινωνόταν η κατάστασή του.
Δεν πειράζει που στο τέλος θα μείνουν στη Νέα Δημοκρατία μόνο ο Μητσοτάκης και ο Άδωνις.
Τον σωστό τον φιλελέ τον ξεχωρίζεις από τον φασίστα που έχει δίπλα του, για να μη φαίνεται ο φασίστας που έχει μέσα του.
Να δώσω συγχαρητήρια και σε όλους αυτούς τους φωτισμένους πνευματικούς ανθρώπους -που παλιότερα στήριζαν Σημίτη, Καραμανλή και Παπανδρέου- οι οποίοι στηρίζουν με λύσσα τώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας πως δεν βλέπουν τον φασίστα Άδωνι, αφού όλοι τους καταλαβαίνουν πως ο άνθρωπος δεν είναι στα καλά του.
Μπράβο σε όλους.
Δεν πειράζει που χάθηκε η χώρα, ας σώσουμε τον Άδωνι.
Σημασία έχει ο Άνθρωπος.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Το καυστικό σχόλιο του Αρκά...

Οκτωβριανή Επανάσταση: 100 χρόνια


 
Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 δεν ήταν μια κοινή επανάσταση. Ήταν το κορυφαίο γεγονός του 20ου αιώνα. Η θέση της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι κεντρική όχι μονάχα μέσα στην ιστορία της Ρωσίας, αλλά μέσα στην ιστορία του Κόσμου.
Το μήνυμά της παραμένει και σήμερα ζωντανό γιατί είναι το ιδανικό της καινούργιας κοινωνίας: της σοσιαλιστικής.
Βεβαίως, η σημερινή «αριστερά» έχει μεταλλαχτεί σε υπηρέτη της Νέας Τάξης, του υπέρ-εθνικού ιμπεριαλισμού.
Άλλαξε τραίνο και... αποσκευές…
Όσο, όμως, και αν ενσωματώθηκε στις επιταγές της Παγκοσμιοποίησης δεν κατόρθωσε να εξαφανίσει τις Ιδέες και τα διδάγματα της Επανάστασης…
Η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν μπορεί να σβήσει διότι καταγράφει ΟΧΙ μόνο το τραγικό μεγαλείο και την ποίηση του 20ου αιώνα, αλλά και την ελπίδα της ανθρωπότητας…
Στη συνέχεια θα αναδημοσιεύσουμε κάποια κείμενά μας από τα άπειρα που έχουμε γράψει…
Θα αρχίσουμε αυτό το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια, με μια συλλογική εργασία:
Η Οκτωβριανή Επανάσταση και ο πρώιμος σοσιαλισμός στη λογική της Ιστορίας
Ζητήματα επαναστατικής θεωρίας, μεθοδολογίας και πρακτικής
Η εργασία περιέχει κείμενα των Βίκτωρ Αλεξέγιεβιτις Βαζιούλιν, Μανόλη Δαφέρμου, Γιώργου Κακαρίνου, Δημήτρη Κούλου και Δημήτρη Πατέλη. 

Εκδοτικός οίκος: ΚΨΜ
http://www.kapsimi.gr/i-oktobriani-epanastasi-kai-o-proimos-sosialismos-sti-logiki-tis-istorias

Από το δελτίο παρουσίασης:
Ο παρόν συλλογικός τόμος εκκινεί από τη θέση ότι είναι αδύνατον να εξηγηθεί επαρκώς η νίκη της Οκτωβριανής επανάστασης και η ιστορική εμπειρία της ΕΣΣΔ, δίχως ουσιαστική ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας και μεθοδολογίας. 
Έναν αιώνα μετά την Οκτωβριανή επανάσταση το φάντασμά της συνεχίζει να πλανιέται στις γειτονιές του κόσμου.
Ακόμα και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την επικράτηση της αστικής αντεπανάστασης η Οκτωβριανή επανάσταση συνεχίζει να προκαλεί το φόβο και το μένος των κυρίαρχων τάξεων. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην απέχθειά τους προς το κορυφαίο ιστορικό γεγονός του 20ου αιώνα, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της διαδικασίας ανατροπής και άρσης του παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος, αλλά και στο φόβο των νικητών του ψυχρού πολέμου για τις επικείμενες νικηφόρες επαναστατικές εκρήξεις, που θα ανατρέψουν την παγκόσμια κυριαρχίας τους.
Όμως, η Οκτωβριανή επανάσταση και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ προκαλεί αμηχανία και σύγχυση ακόμα και στο στρατόπεδο των δυνάμεων που αντιμάχονται την κεφαλαιοκρατία, λόγω της αδυναμίας τους να εξηγήσουν τις βαθύτερες αιτίες της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και της επικράτησης της αστικής αντεπανάστασης. 
Ιδιαίτερα ισχυρή γίνεται η τάση μετάβασης από μια εξωραϊστική αντιμετώπιση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ προς μια απαξιωτική αντιμετώπιση του κορυφαίου ιστορικού εγχειρήματος υπέρβασης των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Το DNA των φτωχών και οι δημοκρατίες της Wall Street

 
Από SaneJoker
 
«Όσοι πλουτίζουν πιθανότατα συγκαταλέγονται στους πλέον έντιμους ανθρώπους της κοινωνίας. Θα σας το πω ξεκάθαρα: Οι 98 στους 100 πλούσιους της Αμερικής είναι έντιμοι.
Γι’ αυτό είναι πλούσιοι. Γι’ αυτό τους εμπιστεύονται χρήματα. Γι’ αυτό δημιουργούν τεράστιες επιχειρήσεις και βρίσκουν πολλούς ανθρώπους πρόθυμους να εργαστούν γι’ αυτούς. Επειδή είναι έντιμοι.
Εκφράζω συμπάθεια για τους φτωχούς, όμως οι φτωχοί που αξίζουν τη συμπάθεια μας είναι ελάχιστοι. Είναι λάθος να συμπονούμε κάποιον που έχει τιμωρήσει ο θεός για τις αμαρτίες του. Ας θυμόμαστε ότι κάθε φτωχός στην Αμερική περιήλθε σ’ αυτή την κατάσταση εξαιτίας των ελαττωμάτων του.»
 
Αυτό το απόσπασμα ομιλίας θα μπορούσε να θεωρηθεί σύγχρονο, αν δεν περιείχε τη φράση «που έχει τιμωρήσει ο θεός για τις αμαρτίες του». Ένας νεοφιλελεύθερος δεν θα μιλούσε για τον θεό, αλλά μόνο για την τεμπελιά και την ανικανότητα (και λοιπά ελαττώματα) κάποιων ατόμων -που συνήθως εκμεταλλεύονται το κοινωνικό κράτος και σπαταλάνε τα επιδόματα.
Ίσως κάποιοι να ανέφεραν και το DNA των τεμπέληδων μεσογειακών (σε αντίθεση με τους άρειους βόρειους) ή των κατώτερων μαύρων-λατίνων-ασιατών (σε αντίθεση με τους ανώτερους λευκούς).
Στον 19ο αιώνα ο καπιταλισμός αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά κινήματα, τις απεργίες, τις εξεγέρσεις, τη δυσαρέσκεια των φτωχών όπως οι προκάτοχοι βασιλιάδες και φεουδάρχες (το Κομμουνιστικό Μανιφέστο εκδόθηκε το 1848 κι ο αναρχισμός του Μπακούνιν «ιδρύθηκε» το 1870).
Γράφει ο Χάουαρντ Ζιν:
«Η επιβολή ελέγχου στη σύγχρονη εποχή απαιτούσε κάτι περισσότερο απ’ τη βία και τους νόμους.
Απαιτούσε να διδαχθεί ο πληθυσμός ότι όλα έβαιναν καλώς. Έτσι τα σχολεία, οι εκκλησίες και τα λαϊκά αναγνώσματα δίδασκαν ότι το να είναι κάποιος πλούσιος αποτελούσε σημάδι ανωτερότητας κι ότι η φτώχεια ήταν σημάδι προσωπικής αποτυχίας.»
Το δημοτικό σχολείο είχε ως σκοπό να «μεταμορφώσει το παιδί από μικρό αγριάνθρωπο σ’ έναν νομοταγή και υπάκουο άνθρωπο, ικανό να ζήσει σε μια πολιτισμένη κοινωνία» (Γουίλιαμ Μπάγκλι, Διαχείριση της Σχολικής Διδασκαλίας).
Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση είχε σχεδιαστεί ως αρωγός του βιομηχανικού συστήματος, ενώ το μάθημα της ιστορίας καλλιεργούσε τον πατριωτισμό (των φτωχών).
Ο Ροκφέλερ χρηματοδότησε την ίδρυση του πανεπιστημίου του Σικάγο, ο Κάρνεγκι χρηματοδότησε πολλά κολέγια και βιβλιοθήκες, κι άλλοι πολυεκατομμυριούχοι (Βάντερμπιλτ, Κορνέλ, Στάνφορντ) ίδρυσαν φερώνυμα πανεπιστήμια.
Γιατί συνέβαιναν αυτά; Το ανέφερε στην ομιλία της η Μαίρη Έλεν Λιζ, στο συνέδριο του Λαϊκού κόμματος το 1890:
«Η χώρα ανήκει στη Γουόλ Στριτ. Δεν υφίσταται πλέον κυβέρνηση του λαού, που να προέρχεται απ’ τον λαό και να τον εκπροσωπεί.
Υπάρχει μόνο μια κυβέρνηση της Γουόλ Στριτ, που προέρχεται απ’ τη Γουόλ Στριτ κι αυτήν εκπροσωπεί.
Οι νόμοι μας είναι προϊόν ενός συστήματος που ντύνει τα καθάρματα με τηβέννους [αναφορά στους διεφθαρμένους γερουσιαστές και δικαστές).»
~~
Ίσως να φαίνεται παράξενο σε κάποιους. Η κυριαρχία των τραπεζών και των πολυεκατομμυριούχων, η διαφθορά του πολιτικού συστήματος και της «δημοκρατίας» (που μόνο τον λαό δεν εκπροσωπεί), ήταν γνωστή πριν από 150 χρόνια.
Οι οικονομικές κρίσεις -που πλήττουν μόνο τους μικρούς- συνέβαιναν το ίδιο συχνά (ο Χάουαρντ Ζιν αναφέρει δέκα οικονομικές κρίσεις μόνο στον 19ο αιώνα).
Οι εκλογές λειτουργούσαν ως κατευναυστικό μέσο και οι εφημερίδες (τα media της εποχής) δεν ασχολούνταν με το πρόγραμμα του κάθε υποψήφιου, αλλά με κουτσομπολιά και «δολοφονίες χαρακτήρα» (βλέπε: ο Τσίπρας δεν ξέρει αγγλικά, ο Μητσοτάκης είναι σαν τον Mister Bean, ο Παπανδρέου έπεσε απ’ το ποδήλατο).
Και το ύστατο καταφύγιο του κράτους, όταν αυξανόταν η δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων ήταν πάντα ο «εχθρός», ο πατριωτισμός και ο πόλεμος.
Μήπως σας φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε; Λάθος! Έχει αλλάξει ο καπιταλισμός.
~~
Ο καπιταλισμός είναι ένα πολιτικο-οικονομικό-κοινωνικό σύστημα που διαρκώς εξελίσσεται.
Εξελίσσεται όσον αφορά τα μέσα, γιατί ο σκοπός του είναι πάντα ο ίδιος: Η κυριαρχία του 1% πάνω στο 99% του πληθυσμού.
Φανταστείτε τον καπιταλισμό ως ένα υπερανθρώπινο κατασκεύασμα που μελετά τις δράσεις και τις αντιδράσεις, και ενσωματώνει στο ρεπερτόριο του ακόμα και τις αντιθέσεις.
Τα βιβλία του Ζιν και του Τσόμσκι, τις ιδέες του Μαρξ και του Κροπότκιν, τις φαντασίες του Όργουελ και της Λε Γκεν, την ιστορία των μεγάλων εξεγέρσεων και επαναστάσεων, ο καπιταλισμός τα έχει ενσωματώσει στη δράση του ή τα έχει διαφθείρει στο συλλογικό ασυνείδητο.
Ο καπιταλισμός μοιάζει με το απέθαντο Άλιεν (απ’ τη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ) που αναπαράγεται δημιουργώντας κακέκτυπα άλλων οργανισμών (ιδεών).
Σκεφτείτε τι σημαίνει η λέξη (ιδέα) σοσιαλισμός για τους Έλληνες, μετά το ΠΑΣΟΚ. Η ιδέα του σοσιαλισμού είναι πλέον μολυσμένη και ανθρωποφάγα. Μήπως το ίδιο κατάφερε ο καπιταλισμός με την Πρώτη Φορά Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ;
Έτσι, καθώς οικειοποιείται τους ανταγωνιστές, ο καπιταλισμός μοιάζει να είναι η μόνη δυνατότητα. Στις ΗΠΑ αυτή η αποκλειστικότητα είναι κραυγαλέα. Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί, πάντα πρόκειται για κυβέρνηση της «Γουόλ Στριτ», όπως έλεγε η Μαίρη Έλεν Λιζ, πριν 150 χρόνια.
Στην Ευρώπη υπάρχει ακόμα η ψευδαίσθηση της δημοκρατίας. Υπάρχουν ακόμα σοσιαλιστικά, αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα (καθώς και ακροδεξιά), που διεκδικούν την ψήφο του λαού.
Όλα υπόσχονται ότι μπορούν ν’ αλλάξουν το σύστημα, ότι θα εκπροσωπήσουν τον λαό. Όμως εμείς, οι άνθρωποι που πασχίζουν για να επιβιώσουν, για να ζήσουν, για να ευτυχήσουν, βρισκόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι με πιο σκληρά μέτρα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό μαθαίνουμε ότι εμείς είμαστε υπαίτιοι για τη φτώχεια μας, για τα χρέη, για την ανεργία, για ό,τι κακό μας συμβαίνει.
Η κοινωνική ανισότητα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, αυτό μαθαίνουμε.
Δεν είναι ο Θεός που μας έκανε φτωχούς, αλλά η φύση μας. Κάποιοι γεννιούνται με την ικανότητα να γίνουν πλούσιοι, κάποιοι άλλοι για να υπομένουν -μέχρι που να τους βγει η ψυχή.
~~
Το χειρότερο απ’ τα κόλπα του καπιταλισμού, είναι ότι μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι εκλογές και μόνο μπορούν να μας βοηθήσουν ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας.
Όμως η δημοκρατία έχει αποτύχει να εκφράσει τον λαό. Τίποτα δεν θα μας δοθεί ψηφίζοντας -κυβερνήσεις της Γουόλ Στριτ. Η μόνη λύση είναι η αντίδραση, ο αγώνας.
Αλλά, καθώς διαβάζω τα χρονικά των εξεγέρσεων του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ, με τους νεκρούς στο Σικάγο και στη Φιλαδέλφεια, καταλαβαίνω ότι δύσκολα θα ξαναρχίσει μια τέτοια εποχή, όπου οι άνθρωποι θα σκοτώνονται για να ζήσουν.
Τώρα πια μάθαμε να ζούμε όπως μπορούμε.
(Ή μήπως μπορεί να υπάρξει ένα σημείο, ένα κομβικό σημείο, που εμείς θα σταθούμε ενάντια σε κάθε κυβέρνηση και κράτος, όλοι μαζί κι ο καθένας μόνος, απαιτώντας και παλεύοντας για όσα μας ανήκουν;)
~~~~~~~~~~~~~~
Υλικό άντλησα από το βιβλίο του Χάουαρντ Ζιν, Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, εκδόσεις Αιώρα

Επενδυτές. Δηλαδή;

Επενδυτές. Δηλαδή;
 
του Ευτύχη Μπιτσάκη*

Τα αινίγματα
Αυτά τα μαύρα ανοιξιάτικα λουλούδια
που μου φυτέψαν μέσα στο κεφάλι
δεν είναι μνήματα
είναι μηνύματα
που όταν ήρθαν
δε μπόρεσα να συλλάβω
το χρησμό τους
κι έτσι ρίχνουνε τώρα μες στο σώμα μου
τα οριστικά τους τα μελάνια
με σχεδιάζουν με τις αρτηρίες μου
σαν κάτι πολύχρωμες διαφημίσεις
ξένων φαρμακευτικών εταιριών
της PFIZER ή της GEIGY
της ABBOTT ή της BAYER
Μίλτος Σαχτούρης

Καιροί της καταφρόνιας! Η κυβέρνηση μοχθεί να επιτύχει την πραγματοποίηση επενδύσεων (προφανώς ξένων). Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την τακτική της γίνεται εμπόδιο στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Τι σημαίνει επενδυτής; Πρόκειται για κάποια πολυεθνική ή για κάποιον «φιλέλληνα». Αλλά γιατί η ξένη πολυεθνική ή ο ξένος «φιλέλλην» θα «επενδύσουν» τους καρπούς του μόχθου τους στη χώρα των απογόνων των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι «έδωσαν τα φώτα της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης» στους ημιβάρβαρους της Ευρώπης; Πρόκειται για πράξη αναγνώρισης και εξόφληση χρέους;
Ο επενδυτής, ως γνωστόν, διαθέτει κεφάλαιο. Αλλά το κεφάλαιο, αν δεν επενδυθεί, δεν παράγει κέρδος, «όπως η αχλαδιά παράγει αχλάδια» (Μαρξ). Τι ωθεί συνεπώς τον επιχειρηματία ή την πολυεθνική να επενδύσει; Η απάντηση: το κέρδος! Δηλαδή η επενδυτής θα αξιοποιήσει δυνατότητες, ιδιομορφίες κλπ μιας χώρας για να αυξήσει τα κεφάλαιά του. Αυτά από την πλευρά του επενδυτή. Και η κυβέρνηση της χώρας η οποία έχει επιλεγεί; Κατά τους κυβερνώντες, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και κέρδη, όπως προβλέπει η σύμβαση.
Ας δούμε τώρα τι γίνεται με τρεις περιπτώσεις επενδύσεων στη χώρα μας.
 
Αλουμίνιο
Ο Παρνασσός, το θαυμάσιο βουνό, ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και στις Μούσσες. Οι θεοί ευλόγησαν το βουνό και τη γύρω περιοχή, εμπλουτίζοντας τα σπλάχνα τους με τεράστιες ποσότητες ενώσεων του αλουμινίου. Πέρασαν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια από τη γέννηση του βουνού και το αλουμίνιο κοιμόταν ανέπαφο. Οι θεοί δεν είχαν προβλέψει το μέλλον.
Και μετά ήρθε ο αιώνας των πολυεθνικών. Η αγαθή πολυεθνική της Γαλλίας , η γνωστή Πεσινέ, είχε ανάγκη από πρώτη ύλη: από βωξίτη. Οι γεωολόγοι και οι χημικοί της βρήκαν τη λύση: η τότε κυβέρνηση της χώρας μας υπέγραψε μια σύμβαση η οποία χαρακτηρίστηκε αποικιακή, χτίστηκε το εργοστάσιο δίπλα στη θάλασσα και κατά την Πεσινέ «η πρώτη ράβδος αλουμινίου παράχθηκε στην πατρίδα μας».
«Χαράς ευαγγέλια» (για την Πεσινέ). Αλλά: η εξόρυξη του μεταλλεύματος καταστρέφει τη μορφή του βουνού και της γύρω περιοχής. Διώχνει τα πουλιά, την άγρια πανίδα και τα κοπάδια των βοσκών, μαζί με τους βοσκούς. Και παρ’ όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει η εταιρεία, τα απόβλητα χύνονται στη θάλασσα μολύνοντας το νερό και τα ψάρια. Και το κέρδος της Ελλάδας; Οι θέσεις εργασίας! Αλλά ο βωξίτης κάποτε θα εξαντληθεί, οι θέσεις εργασίας θα χαθούν και ο Παρνασσός και η γύρω περιοχή της Βοιωτίας θα παραμείνουν κενές από μετάλλευμα και με τις πληγές τους, μάρτυρες μιας βάρβαρης εποχής. Ο βωξίτης «δώρο» του Απόλλωνα και των θεών, δεν θα αναγεννηθεί. Ο Απόλλωνας και οι Μούσες μπροστά στη βουή των μηχανημάτων και την καταστροφή του βουνού, να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο (1).
 
Ο χρυσός
Δεύτερη «ευλογία» της διαδικασίας της ορυκτογένεσης, είναι η ύπαρξη χρυσοφόρων μεταλλευμάτων στη περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικά στις Σκουριές. Η εξίσου φιλέλλην με την Πεσινέ, πολυεθνική του Καναδά, μυρίστηκε τον χρυσό. Πρόθυμα η κυβέρνηση υπέγραψε μια νεοαποικιακή σύμβαση και η εταιρεία κουβάλησε μηχανήματα, μηχανικούς, γεωλόγους και χημικούς, και άρχισε το θεάρεστο (γι’ αυτήν) έργο, το οποίο κατά την κυβέρνηση θα ωφελούσε και την οικονομία μας.
Ποια θα είναι η ωφέλεια; Οι θέσεις εργασίας (κανείς δεν ξέρει σήμερα πόσες είναι). Αλλά για να βγει στον ήλιο το πολύτιμο μέταλλο, θα γίνει κρανίου τόπος μια ολόκληρη ωραία και εύφορη περιοχή. (Ένα τέτοιο θέαμα είδα στην Τζαμάικα: μια νεκρή περιοχή, από εξόρυξη βωξίτη). Ένα πανάρχαιο δάσος καταστρέφεται ήδη. Δάσος, καλλιέργειες, χλωρίδα και πανίδα, καταστρέφονται για τον χρυσό. Το υπέδαφος και η θάλασσα μολύνονται. Ο τουρισμός, πηγή εσόδων, θα μειωθεί. Οι μόνιμες πηγές πλούτου: γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, θα υποβαθμιστούν. Τέλος, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι για την ανάκτηση του χρυσού δεν χρησιμοποιεί κυανιούχα. Να την πιστέψουμε;
Οι κάτοικοι των Σκουριών, και όχι μόνο αυτοί, αγωνίζονται να σώσουν τον τόπο τους και τις οικογένειές τους. Από τις δυνάμεις καταστολής δέρνονται, σύρονται στα δικαστήρια, φυλακίζονται. Οι αγώνας και το θάρρος τους είναι πηγή έμπνευσης για άλλους «κολασμένους της γης».
Και οι εργάτες και οι επιστήμονες που εργάζονται για την πολυεθνική; Πού είσαι γενειοφόρε Μαρξ να δεις τους προλετάριους να υπερασπίζονται τον ξένο καπιταλισμό ενάντια στους κατοίκους που αγωνίζονται! Φυσικά κατανοείται ο φόβος του προλετάριου να χάσει τη δουλειά του. Αλλά δεν θα ήταν δυνατόν να ευρεθεί κάποια άλλη λύση από την καταστροφή του τόπου και το παράδοξο, οι προλετάριοι να υπερασπίζονται την εταιρεία αδιαφορώντας για την καταστροφή του τόπου; Κάποτε θα εξαντληθεί και ο χρυσός. Η όμορφη και γόνιμη περιοχή θα έχει καταστραφεί και οι «θέσεις εργασίας» θα μεταλλαχθούν σε θέσεις ανεργίας και πείνας. Λοιπόν;
 
Η «αξιοποίηση» του Ελληνικού
Με τη δημιουργία του «νέου αεροδρομίου» τέθηκε το θέμα της «αξιοποίησης» των στρεμμάτων του «παλαιού αεροδρομίου». Στη γλώσσα του νέου καθεστώτος της υποτέλειας, «αξιοποίηση» σημαίνει κέρδη για τον επενδυτή, καταστροφή για τη χώρα. Λοιπόν: έξω οι ξένοι! Τώρα ο επενδυτής είναι Έλλην.
Αξιοποίηση του Ελληνικού: Μελέτη του Πολυτεχνείου, άλλες μελέτες και ιδέες, υποστήριξαν ότι η από κάθε άποψη προνομιούχα αυτή έκταση, θα έπρεπε να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο για την ψυχαγωγία των Αθηναίων και την ανακούφιση της αφιλόξενης Αθήνας των πολυκατοικιών και του τσιμέντου.
Και όμως, παρά την αντίδραση των κατοίκων των γύρω περιοχών, εναντίον των προτάσεων των ειδικών, εναντίον της κοινής γνώμης, η «αξιοποίηση» θα προχωρήσει. Θα χτιστούν ουρανοξύστες, καζίνο, καταστήματα για τους νέους κατοίκους που θα ζουν σε οικισμούς όπου θα απαγορεύεται η είσοδος ξένων, κατά τα αμερικανικά πρότυπα.
Κάποτε η Αθήνα δροσιζόταν από τη θαλάσσια αύρα. Οι πολυκατοικίες ύψωσαν ένα πρώτο τείχος που ακύρωσε αυτή την ανάσα. Τώρα θα υψωθεί και δεύτερο τείχος υψηλότερο και πιο αποτελεσματικό.
Η εκποίηση και οι συνέπειες είναι δεδομένες. Αλλά η περιοχή, κατά τους αρμόδιους, κρύβει μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο. Οι αρχαιολόγοι διαμαρτύρονται και προτείνουν λύσεις. Η ΝΔ έφτασε να ζητεί των απόλυση της αρμόδιας αρχαιολόγου. Αλλά μια ανάδειξη αυτού του πλούτου, θα ήταν και πηγή κρατικών εσόδων από τον τουρισμό.
 
Συμπεράσματα
Ξένοι ή Έλληνες, η καταστροφή τόπων και αρχαιοτήτων είναι δεδομένη. Να μη γίνονται λοιπόν «επενδύσεις». Τα μεταλλεύματα, ο χρυσός, το πετρέλαιο κ.λπ., να μείνουν θαμμένα εκεί που τα τοποθέτησαν οι διάφορες γεωλογικές εποχές;
Μια επιστημονικά συγκροτημένη αναπτυξιακή πολιτική, θα μπορούσε να αξιοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον υπόγειο πλούτο της χώρας. Οι καταστροφικές συνέπειες θα μειώνονταν. Δεν θα μηδενίζονταν. Και τα φυσικά αποθέματα θα μειώνονταν και κάποτε θα εκμηδενίζονταν. Πιο βαθειά λοιπόν στο υπέδαφος, νέες χημικές μεθόδους για ανάκτηση χρήσιμων υλικών από τις σκουριές. Αλλά και πάλι το πεπερασμένο δεν γίνεται άπειρο.
Ο Ερατοσθένης, και αργότερα ο Απολλώνιος, με μια απλή και μεγαλοφυή μέθοδο, προσδιόρισαν τον όγκο του πλανήτη μας και προσεγγιστικά το πεπερασμένο βάρος της Γης.
Προοπτική: Ανατροπή του καθεστώτος της επιτροπείας χρέους. Σοσιαλισμός, Κομμουνισμός του πεπερασμένου. Ας αγωνιστούμε για το πρώτο από τα αιτήματα του σήμερα. Στη συνέχεια για τον σοσιαλισμό και μετά; Ας μην κάνουμε προφητείες.
 
(1) Στη χώρα μας, στο εργοστάσιο της Πεσινέ, παράγεται μια ενδιάμεση μορφή: η αλουμίνα. Το προϊόν αυτό εξάγεται στη Γαλλία, όπου παράγεται το αλουμίνιο. Εμείς εισάγουμε αλουμίνιο, μέταλλο το οποίο παράγεται από ελληνικό βωξίτη.
* Ο Ευτύχης Μπιτσάκης είναι Έλληνας ακαδημαϊκός, φυσικός, χημικός, συγγραφέας και φιλόσοφος Γεννήθηκε στον Κάδρο του Δήμου Καντάνου της Κρήτης