Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις της περίθαλψης είναι έτοιμες να “εισβάλλουν” στο χώρο της υγείας

Πάνος Παπανικολάου,
αποκλειστική συνέντευξη στο AlfaVita.gr
 
Ο Π. Παπανικολάου, γιατρός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας  και μέλος του  Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ, μιλά για την επίθεση που δέχεται ο κλάδος  υγείας όλο το τελευταίο διάστημα από την Κυβέρνηση και το Υπουργό, Α. Γεωργιάδη.
1.Κατά τη γνώμη σας, τι σηματοδοτεί για τον κλάδο της υγείας η τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη στη συγκεκριμένη θέση;
Ο Α. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε στην θέση αυτή για να παίζει τον ρόλο του “επικοινωνιακού καμικάζι αυτοκτονίας”. Η καταστροφική πολιτική της χούντας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ είναι προαποφασισμένη....
σε όλες τις λεπτομέρειες, και όποιος και αν είναι στην θέση του υπουργού η ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό.
2. Ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στον κλάδο της υγείας, με το νέο νομοσχέδιο;
Πρόθεση της κυβέρνησης και της τρόϊκας είναι η πλήρης κατάργηση όλων των δημόσιων δομών στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με απόλυση όλων των γιατρών εκτός από πολύ λίγους που θα παίζουν τον ρόλο του “πορτιέρη” (gate keeper) για να “φιλτράρουν” την πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Ήδη εξωθούνται προς έξοδο όλοι οι γιατροί των μονάδων (πολυιατρείων πρώην ΙΚΑ) μετά από ομαδική διαθεσιμότητα, ενώ το ίδιο προβλέπεται άμεσα για τους ιδιώτες συμβεβλημένους στις γειτονιές – με την αύξηση των υποχρεωτικών επισκέψεων ΕΥΠΥΥ από 200 σε 400 μηνιαίως ανά γιατρό, το ατομικό ιδιωτικό ιατρείο στην γειτονιά δεν μπορεί να αντέξει. Οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις της περίθαλψης είναι έτοιμες να “εισβάλλουν” αναλαμβάνοντας με εργολαβία όλες τις συμβάσεις, με τους γιατρούς υπαλλήλους με μισθούς πείνας – η σχετική νομοθεσία είναι ήδη έτοιμη από καιρό και αναμένεται προσεχώς η ενεργοποίησή της. Ταυτόχρονα, ιδιωτικοποιείται μερικώς και η νοσοκομειακή περίθαλψη στο ΕΣΥ, καθώς αναμένεται άμεσα “γενναία” συνεισφορά στα έξοδα νοσηλείας ακόμα και από τους ασφαλισμένους. Έχει σχεδόν επίσημα ανακοινωθεί π.χ. η καθιέρωση “ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων” επί πληρωμή από τον ασθενή για παράκαμψη της λιστας αναμονής ή παράκαμψη της δυσκολίας πρόσβασης που θα δημιουργεί ο γιατρός – gate keeper της πρωτοβάθμιας.
3. Ποιες είναι οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και ποιο αναμένεται να είναι το μέλλον τους μετά τις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις; Ισχύουν οι πληροφορίες για ελλείψεις ακόμα και στα στοιχειώδη; 
Οι συνθήκες είναι τραγικές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με διαφορά είναι οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού που δημιουργούν απαράδεκτες καταστάσεις, π.χ. κλειστά κρεββάτια ΜΕΘ, κλειστές χειρουργικές αίθουσες, ελλείψεις γιατρών σε πολλές ειδικότητες και σε πολλά νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας. Καθημερινά σημειώνονται επίσης ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, ακόμα και στα πιο στοιχειώδη μερικές φορές.Τα νοσοκομεία αναγκάζονται να κάνουν απαράδεκτες περικοπές κάτω από το βάρος της έλλειψης χρηματοδότησης. Π.χ στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία ακυρώθηκαν σχεδόν όλοι οι ολοκληρωμένοι διαγωνισμοί προμήθειας απαραίτητων ιατρικών συσκευών και εργαλείων, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά καθώς είχε εξαντληθεί το κονδύλι λειτουργικών δαπανών του έτους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ακυρώθηκαν κονδύλια για διαγωνισμούς του 2014 και 2015, προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα και αναλώσιμα για το 2013 ! Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση δεν “σουλουπώθηκε” και οι ελλείψεις είναι μεγάλες.
4. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας σήμερα; Υπάρχει ανεργία και σε τι ποσοστό είναι αυτή ανα κλάδο εργαζομένων;
Η μετανάστευση των νέων γιατρών, πτυχιούχων και νεοειδικευμένων, έχει πάρει χαρακτήρα χιονοστοιβάδας τα τελευταία χρόνια. Οι λίστες αναμονής για ειδικότητα καθώς και οι λίστες υποψηφίων για αγροτικό ιατρείο αδειάζουν, με αποτέλεσμα π.χ. πρόσφατα να αναγκαστεί το υπουργείο να ξανακάνει υποχρεωτικό το αγροτικό. Έτσι τινάχτηκε στον αέρα η προπαγάνδα του συντηρητικού χώρου περί “ιατρικού πληθωρισμού” και “υπερπαραγωγής γιατρών”. Στους λοιπούς υγειονομικούς κλάδους (νοσηλευτές, τεχνολόγους κλπ) η ανεργία σαρώνει εδώ και χρόνια. Οι αποδοχές των υγειονομικών του δημόσιου τομέα έχουν υποστεί δραματική μείωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια – π.χ. των νοσοκομειακών γιατρών κατά 60-65%. Στον ιδιωτικό τομέα οι συνθήκιες είναι μεσαιωνικές – υπάρχουν μονάδες που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί πολλούς μήνες.
5. Στοχοποιεί ο Α. Γεωργιάδης και το υπουργείο Υγείας το συνδικαλισμό στο χώρο της υγείας; 6. Ποια θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι η αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος στα νοσοκομεία; Υπάρχει η δυνατότητα κινητοποιήσεων;
Ο Α. Γεωργιάδης παίζοντας τον ρόλο του “επικοινωνιακού καμικάζι” της χούντας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ πρωταγωνιστεί στην χυδαία προπαγανδιστική επίθεση ενάντια στο εργατικό κίνημα και την αριστερά. Το μένος του τον έχει οδηγήσει σε καταγέλαστα επικοινωνιακά “αυτογκόλ”. Π.χ. πριν λίγους μήνες είχε σπεύσει να ανακοινώσει πως “συνελήφθη επαυτοφώρω για δωροδοκία αριστερός συνδικαλιστής”, για να αποδειχτεί εντός ωρών πως επρόκειτο για τον “αρχιπασοκοδακίτη” του νοσοκομείου “Σωτηρία” (τον επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ που είχε ψηφιστεί για πρόεδρος και από την ΔΑΚΕ, δηλαδή τον εκπρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής στους εργαζόμενους) σε μια υπόθεση που αφορούσε μια ύποπτη απόφαση της εκεί διοίκησης για δωρεάν παραχώρηση κτιρίου σε ιδιωτικό ίδρυμα. 6. Κινητοποιήσεις έχουν γίνει πολλές τα τελευταία χρόνια παρά την απαράδεκτη στάση του κυβερνητικού “συνδικαλισμού” και της κοινοβουλευτικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν χειροπιαστά αποτελέσματα και κατακτήσεις. Με επισχέσεις εργασίας ειδικευόμενων γιατρών και νοσηλευτών κόντρα μάλιστα στο σύνολο των κοινοβουλευτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών πληρώθηκαν οφειλόμενα δεδουλευμένα που αλλιώς θα “φαγωνόντουσαν”. Με δυναμικές κινητοποιήσεις των νέων γιατρών ανεστάλη η εφαρμογή του απαράδεκτου μνημονιακού σχεδίου για την “ιατρική εκπαίδευση” που προβλέπει την καθιέρωση εξετάσεων για έναρξη ειδικότητας. Με κινητοποιήσεις χρηστών υγείας και πολιτών καταργήθηκε το “χαράτσι” των 5 ευρώ στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Με συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και επιτροπών αγώνα νοσοκομείων Αθήνα - Πειραιά και την λειτουργία μόνιμου Συντονιστικού τους τελευταίους μήνες διοργανώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις και αποτράπηκαν οι απολύσεις στους εργαζόμενους του ΕΣΥ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου