Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν η Σκωτία θα ανεξαρτητοποιηθεί ή θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο (το άρθρο γράφτηκε πριν το δημοψίφησμα αλλά η ιστορική του αξία παραμένει).
Δεν υπάρχουν exit polls οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί για το αποτέλεσμα (Ξέρουμε ότι οι Σκωτσέζοι είπαν ΝΑΙ στην ένωση).
Όμως, μια που πολλά έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή το δημοψήφισμα, ας πάμε 315 χρόνια πίσω και ας θυμηθούμε πως η προσπάθεια των Σκωτσέζων να γίνουν αποικιακή δύναμη με το να αποικίσουν τον Παναμά, τους έσπρωξε τελικά την στην αγκαλιά της Αγγλίας.
Ο 17ος αιώνας ήταν πολύ δύσκολος για την οικονομία του βασιλείου της Σκωτίας.
Από την μία οι εμφύλιες διαμάχες και οι κακές σοδιές προς το τέλος του αιώνα, και από την άλλη οι ναυτικοί περιορισμοί των Εγγλέζων με το NavigationAct, είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους Σκωτσέζους.
Η καταρρέουσα οικονομία δυνάμωσε τις φωνές στο εσωτερικό από συγκεκριμένα συμφέροντα που έβλεπαν θετικά μια ένωση με την Αγγλία, που εκείνη την εποχή μαζί με τους Ολλανδούς, κυριαρχούσε στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οι Σκωτσέζοι στην προσπάθεια τους να μιμηθούν τους Εγγλέζους και την “Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών”, ιδρύουν το 1695 την “Company of Scotland” και με Σκωτσέζικα κεφάλαια τον Ιούλιο του 1698, πέντε καράβια με 1200 Σκωτσέζους ξεκινούν να αποικίσουν το Darién στον Παναμά.
Όμως όλα πάνε στραβά.
Οι άποικοι αντιστέκονται στις επιθέσεις των Ισπανών, αλλά τελικά τους νικούν οι ασθένειες και η τροπική ζούγκλα, και αποχωρούν.
Το 1699 ξαναπροσπαθούν, αυτή την φορά με 4 καράβια και 1300 Σκοτσέζους, αλλά δέχονται επίθεση από ισχυρές Ισπανικές δυνάμεις.
Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας-Σκωτίας, που εκείνη την εποχή είναι σε πόλεμο με την Γαλλία, αρνείται να τους βοηθήσει για να μην διαταράξει τις σχέσεις του με τους Ισπανούς, και έτσι οι Σκωτσέζοι παραδίνονται και εγκαταλείπουν την περιοχή οριστικά.
Η απόπειρα των Σκωτσέζων να γίνουν αποικιακή δύναμη, όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς αλλά ήρθε την χειρότερη στιγμή.
Εξαφάνισε μεγάλο μέρος του εθνικού πλούτου μιας χώρας με ρημαγμένη οικονομία, και εξανέμισε περιουσίες αριστοκρατών, μεγαλοκτηματιών, εμπόρων κλπ, οι οποίοι αργότερα θεώρησαν ότι η καλύτερη λύση για να μειώσουν τις απώλειες τους από την περιπέτεια στον Παναμά, θα ήταν η ένωση με την Αγγλία…
Το 1707 με τις Πράξεις της Ένωσης, Αγγλία Σκωτία και Ιρλανδία ενώνονται και δημιουργούν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ με το άρθρο 15 του συμφώνου χορηγούνται 398.000 λίρες Αγγλίας, (The Equivalent) με το 60% περίπου του ποσού να πηγαίνει στους μετόχους της Company of Scotland …
Βλέπουμε λοιπόν ότι η οικονομία ήταν ο κύριος παράγοντας στην ένωση, και από ότι φαίνεται θα παίξει κυρίαρχο ρόλο και στο σημερινό δημοψήφισμα...
Το Λονδίνο απειλεί ανοικτά την Σκοτσέζικη οικονομία, ενώ κάποιες πολυεθνικές απειλούν να αποχωρίσουν από την χώρα.
Μία από αυτές που απειλεί να φύγει είναι και η RBS (Royal Bank of Scotland) που κατά τραγική σύμπτωση ιδρύθηκε το 1727 από πρώην μετόχους της Company of Scotland, δηλαδή τους υπεύθυνους της εκστρατείας στον Παναμά που κατάστρεψε τότε την οικονομία της Σκωτίας …
Το έχουμε ξαναπεί, η ιστορία πολύ συχνά επαναλαμβάνεται ως φάρσα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου