Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ο λαϊκισμός του απόλυτου τίποτα (με το… χαμόγελο του Μακρόν)

 
Μαρίκα Λυσιάνθη
 
Περί λαϊκισμού λοιπόν. Της Λεπέν και πολλών άλλων… Η έννοια άλλωστε έχει πολυφορεθεί τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να απονευρωθεί η ουσία του προβλήματος.
Και η ουσία αφορά στη δραματοποίηση της ζωής των σύγχρονων κοινωνιών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων να περνούν χειρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Μόνο που, αυτή ακριβώς η πραγματικότητα συνιστά την επί της ουσίας κατάργηση της προόδου, που ιστορικά λειτουργεί ως το θεμελιώδες εφαλτήριο για την εξέλιξη του ανθρώπου.
Η συζήτηση περί λαϊκισμού, αν εκκινούσε από την αφετηρία της ειλικρίνειας, θα έπρεπε να έφτανε σε “δια ταύτα”. Και να άγγιζε την παράμετρο του λαϊκισμού του… δήθεν, πολύ περισσότερο του απόλυτου τίποτα, έστω και με το φωτογενές χαμόγελο του Εμμανουέλ Μακρόν.
Ένας πολιτικός κενός περιεχομένου, που απέτυχε παταγωδώς ως υπουργός του… ακόμη πιο αποτυχημένου Φρανσουά Ολάντ, και αξιοποιήθηκε από το “σύστημα”, την κατάλληλη στιγμή, όταν χρειαζόταν κάποιος με ευλυγισία συνείδησης και ηθικής, για να εκφράσει το “αναγκαίο κακό” απέναντι στη Μαρίν Λεπέν.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι το απόλυτα λάθος μέσο-μήνυμα για την Ευρώπη του μέλλοντος. Την Ευρώπη της βαθιάς κρίσης. Οι κοινωνίες της οποίας δεν θα βρουν σε χαριτωμένες ελίτ τη φυσική ηγεσία που στερούνται όλα αυτά τα χρόνια.
Φυσικά, η ανάγκη να ηττηθεί το “τέρας του φασισμού”, καλύπτει όλες τις παραπάνω… λεπτομέρειες. Αγγίζει ωστόσο τα όρια της φαιδρότητας να πανηγυρίζει κάποιος για το… λούτρινο που θα εγκατασταθεί στα Ηλύσια Πεδία, απλά και μόνο εξ αντανακλάσεως του τρόμου που κομίζει η Λεπέν.
Η Δημοκρατία είναι ζήτημα θετικής επιλογής. Όχι απόρριψης… και μόνο.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Η αιρετή μοναρχία

Αυτό είναι στην πραγματικότητα, φίλε μου Πιτσιρίκο, το πολίτευμα που υπάρχει σήμερα και πλασάρεται στο πόπολο ως «αντιπροσωπευτική δημοκρατία». 
Εκλογές την μία μέρα με …τα προγράμματα των κομμάτων και των υποψηφίων να τίθενται στην κρίση του «κυρίαρχου» λαού και από την επομένη των εκλογών να γίνονται πατσαβούρες που σκουπίζουν τις καρέκλες των αληθινών αφεντικών που δεν είναι άλλοι από τους ολιγάρχες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Και οι πολιτικοί, θα ρωτήσει κάποιος, τι είναι;
Ακριβοπληρωμένοι θεατρίνοι είναι που πρωταγωνιστούν στην παράσταση «δημοκρατική διακυβέρνηση» των χωρών της Δύσης.
Η ΕΕ και η Γερμανία επέτυχαν μια εύκολη –και αναμενόμενη επί της ουσίας– νίκη στις Γαλλικές εκλογές.
Ο Γάλλος Παπαδήμος θα είναι για τα επόμενα 5 χρόνια ο πρόεδρος της δεύτερης στην ευρωπαϊκή ιεραρχία χώρας, της Γαλλίας.
Κι ας υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται ότι ο καινούργιος πρόεδρος θα είναι εξαιρετικά αδύναμος πολιτικά, επειδή θα έχει εκλεγεί μόνο με το 24% των ψήφων.
Αδύναμος απέναντι σε ποιόν;
Στον λαό;
Εκείνον που παραδοσιακά οι αιρετοί μονάρχες τον γράφουν εκεί που δεν πιάνει η μελάνη και αγνοούν την βούληση του από την επομένη κιόλας ημέρα;
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η συμμετοχή στις κάλπες ξεπέρασε το 80%, κι αυτό είναι η μεγαλύτερη νομιμοποίηση του δικτατορικού πολιτικού συστήματος που αυτοπλασάρεται ως δημοκρατικό.
Αδύναμος απέναντι σε ποιόν; Στην Γερμανία;
Μα οι Γαλλικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας –τουλάχιστον– έχουν παραδοθεί άνευ όρων στο Βερολίνο και θυμίζουν, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, τις κυβερνήσεις του Βισύ που «άνθισαν» στην Γαλλία τα χρόνια του Β-ΠΠ κάτω από την παχιά μουστάκα του «ήρωα» στρατάρχη Πεταίν.
Τίποτα το συνταρακτικό δεν συνέβη εχθές.
Ο τραπεζίτης που υποστήριζαν το Βερολίνο και οι αγορές, αναδείχθηκε σε πρόεδρο της Γαλλίας.
Η εφεδρεία του συστήματος που ακούει στο όνομα «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρί Λεπέν, διατηρήθηκε αλώβητη, έχοντας κερδίσει μια πενταετία προκειμένου να τετραγωνίσει τον κύκλο, να πλυθεί καλύτερα στην κολυμβήθρα του «δημοκρατικού Σιλωάμ» και να κυβερνήσει με «δόξα και τιμή» μετά το 2022.
Για το αργότερα, έχει ο καπιταλιστικός τους θεός.
Το ενδιαφέρον σενάριο, βέβαια, θα ήταν η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο του Μελανσόν απέναντι στην Λεπέν.
Και θα ήταν ενδιαφέρον γιατί θα ανάγκαζε τους υπόλοιπους του Γαλλικού «δημοκρατικού τόξου» -Μακρόν, Φιγιόν, κλπ.– να ξεβρακώνονταν και να υποστήριζαν ανοιχτά την «ακροδεξιά» Λεπέν από την οποία δεν διαφέρουν και σε πολλά βασικά ή θεμελιώδη ζητήματα.
Ίσως έτσι να επιταχύνονται λιγάκι οι εξελίξεις, ίσως πάλι όχι.
Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που διατηρεί κάποια ψήγματα δημοκρατίας, με την έννοια της άμεσης συμμετοχής του πληθυσμού στην λήψη των αποφάσεων, είναι η Ελβετία.
Κι αυτό γιατί εκεί (εδώ) μπορεί ο λαός να επιβάλει την διεξαγωγή δεσμευτικών για την εκτελεστική εξουσία δημοψηφισμάτων για πολλά, σοβαρά και μη, ζητήματα.
Κι εκεί (εδώ) υπάρχει χαλιναγώγησή των κινημάτων από την ολιγαρχία και τα ΜΜΕ, όμως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.
Εκεί (εδώ) οι πολίτες διατηρούν ακόμα στα χέρια τους την δύναμη να ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία και να επιβάλουν –κατά καιρούς– την αλλαγή των αποφάσεων που εκείνη λαμβάνει.
Και μετά τι;   
Νομίζω πως οι πολίτες θα πρέπει να επικεντρώσουν στην δημιουργία εναλλακτικών μορφών εξουσίας σε καθαρό τοπικό επίπεδο, να ανακαταλάβουν τις τοπικές τους κοινότητες και να επιβάλουν εκεί τις λύσεις που είναι αναγκαίες για την επιβίωσή τους.
Θα πρέπει ταυτόχρονα να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα, όταν εκείνα δρουν και δραστηριοποιούνται σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.
Πλήρης μποϊκοτάρισμα των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών, 100% συμμετοχή και πρωτοβουλία στις εκλογές που γίνονται σε τοπικό επίπεδο.
Σε εθνικό επίπεδο, απαίτηση για προοδευτική αναθεώρηση του Συντάγματος με θέσπιση του δικαιώματος πρόκλησης από τους πολίτες δημοψηφισμάτων που να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Όμως τι κάθομαι και γράφω, θεέ μου!
Μιλώ για την χώρα που παρακολουθεί αποχαυνωμένη τα μεσημεριανάδικα και το Survivor.
Μιλώ για την χώρα που χαλαρά υπογράφει το ένα μνημόνιο μετά το άλλο και καθημερινά αδειάζει από κόσμο κι από απόθεμα ψυχής.
Μιλώ για την χώρα που προηγείται των άλλων σε εκείνο που θα συμβεί, καθότι είναι το αγαπημένο πειραματόζωο του δόκτορος Σόιμπλε.
Μιλώ για κάτι που κάποτε για λίγο υπήρξε και μετά χάθηκε.
Μιλώ για την δίψα για ισότητα, για ελευθερία και δικαιοσύνη που κάποτε υπήρξε μα τώρα πια έχει σβήσει.
Κι αν υπάρχει μια αίσθηση να έχει απομείνει μετά από την βαθιά αυτή πτώση μέσα στο μαύρο πηγάδι της πρόσφατης και θλιβερής ιστορίας μας, δεν είναι άλλη από την ανημποριά και την εφιαλτική υποψία πως δεν θα μας βρει στην άκρη του τούνελ η επανάσταση και η κοινωνική δικαιοσύνη –όπως κάποτε πιστεύαμε κι ονειρευόμασταν– αλλά ένας καινούργιος Μεσαίωνας.
Σήμερα ο καιρός εδώ είναι υπέροχος. Θυμίζει Ελλάδα, με περισσότερες όμως μυρωδιές και καθόλου θάλασσα.
Κι επειδή ήταν χτες η έβδομη επέτειος του Καστελόριζου, νομίζω πως αξίζει να θυμίσω στους Έλληνες πως οι Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Σαμαράς, και Παπαδήμος είναι ακόμα εκτός φυλακής.
Ο τελευταίος μάλιστα –τραπεζίτης στο επάγγελμα– έχει αναγορευτεί και σε πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών.
Να θυμίσω επίσης ότι ούτε οι Τσίπρας και Τσακαλώτος έχουν μπει στην φυλακή, ο πρώτος μάλιστα εξακολουθεί να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.
Να θυμίσω ακόμα ότι ο επόμενος αιρετός μονάρχης –και στην ουσία επιστάτης της ΕΕ και των Γερμανών στην Ελλάδα– δεν θα είναι ούτε ο Εμμανουέλ Μακρόν ούτε η Μαρί Λεπέν.
Θα είναι το ζαβό παιδί του Δράκουλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αυτά και ζωή σε λόγου μας.
Φιλιά από την εσπερία
Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, αν δεν αντιδράσει η γαλλική κοινωνία, δεν πρόκειται να αντιδράσει κάποια άλλη ευρωπαϊκή κοινωνία. Και δεν εννοώ να αντιδράσει με επιλογή σε διλήμματα «καρκίνος ή πανούκλα», αλλά να κάνει μια νέα γαλλική επανάσταση. Ηλία, οι Γάλλοι μάλλον χρειάζονται πάλι έναν Ροβεσπιέρο. Να μην μείνει κεφάλι στην θέση του. Έχει υποτιμηθεί η σημασία της βίας στην εξέλιξη των κοινωνιών. Ηλία, ζούμε σε ωκεανό αδιαφορίας. Κι αυτό δεν θα αλλάξει ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Να είσαι καλά.)

Ο Περικλής Κοροβέσης επιστρέφει στο κελί των βασανιστηρίων...

«Με τους νεοφιλελεύθερους ή με τους φασίστες;»

Λεπέν - ΜακρόνΣυντάκτης: Τάσος Τσακίρογλου      
 
Ερμηνείες και αναλύσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έχουν υπάρξει πολλές τα τελευταία χρόνια, αφού το φαινόμενο αυτό ταλανίζει την πολιτική σκηνή πολλών χωρών, με διαφορετικές πολιτικές συνθήκες. 
Ένα σημείο στο οποίο συγκλίνουν, ωστόσο, είναι ότι η εφαρμογή του «πειθαρχικού νεοφιλελευθερισμού», του ζουρλομανδύα της λιτότητας και της καταστροφής του κοινωνικού κράτους αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες που εξέθρεψαν και εκτρέφουν το κτήνος. Παρακμή του παραδοσιακού κομματικού συστήματος, σκάνδαλα, διαφθορά, ανισότητες, κερδοσκοπία, ανεργία, φτώχεια και περιθώριο αποτελούν το θερμοκήπιο για την ανάπτυξη συντηρητικών ανακλαστικών και διάδοσης των φασιστικών ιδεών, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. 
Από την άλλη, η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού τομέα επί των κυβερνήσεων και η παρασκηνιακή χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων από τις μεγάλες εταιρείες και τους τραπεζίτες έχουν καταρρακώσει κάθε έννοια εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και έχουν υπονομεύσει την ελπίδα ότι οι πολίτες μπορούν να παρέμβουν στις αποφάσεις που τους αφορούν. 
Οι απανταχού Μακρόν (Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Στουρνάρας, Ντάισελμπλουμ κλπ) κατέστησαν ελκυστικές αποκρουστικές φιγούρες όπως αυτή της Λεπέν, του Βίλντερς ή του Μιχαλολιάκου για τμήμα των ψηφοφόρων. Φυσικά ο Μακρόν δεν είναι Λεπέν, όπως και ο Στουρνάρας δεν είναι Μιχαλολιάκος. 
Στη Γαλλία η εντυπωσιακή άνοδος του Μελανσόν δείχνει ότι υπάρχουν ευτυχώς αντισώματα στην παρακμή, στην απελπισία και στη μαυρίλα, κάτι που πρέπει να ολοκληρωθεί με το «μαύρισμα» της Λεπέν στον δεύτερο γύρο. 
Μια τέτοια επιλογή όμως πρέπει να συνοδεύεται από την επεξήγηση (αστερίσκο) ότι καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να έχει ο μέσος πολίτης σ' εκείνους που στρώνουν το δρόμο στην ακροδεξιά και μετά εμφανίζονται ως η «αξιόπιστη εναλλακτική λύση». Μόνο οι μαζικοί αγώνες των πολιτών ενάντια τόσο στον ολοκληρωτικό νεοφιλελευθερισμό όσο και στην ολοκληρωτική ακροδεξιά μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο και τον πλανήτη. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για την αριστερά, ώστε να διαψεύσει τον κανόνα ότι σε περιόδους κρίσης αυτός που επωφελείται είναι πάντα η δεξιά.

Πρώτη η Μέρκελ και μετά ΟΛΟΙ ζητωκραυγάζουν: Εμπρός Εμμανουέλ Μακρόν! Όμως...


Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Επιτέλους μπορούμε να μην ανησυχούμε για το μέλλον της αγαπημένης μας Ευρωπαϊκής Ένωσης, της...
"μεγάλης δημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας" και του πολύτιμου για την ανάπτυξη ευρώ...  «ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς»!
Γαλλία... πιο ξεκάθαρο δεν μπορούσε να είναι!
Η Γερμανία μαζί με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, σε πολύ σύντομο χρόνο κατόρθωσαν από το μηδέν να κατασκευάσουν το πρωτότυπο του σύγχρονου ευρωπαίου πολιτικού και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.
Μακρόν... o "κεντροαριστερός" ευρωπαϊστής. Πριν 5, 6 μήνες τον γνώριζε κάποιος σαν μια προσωπικότητα της γαλλικής κι ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής; Τότε, αν άκουγε κάποιος το όνομα Μακρόν, θα σκεφτόταν ίσως ότι είναι το όνομα ενός σχεδιαστή μόδας, μιας μάρκας από τσιπς πατατάκια, παίκτης στο Survivor, ποδοσφαιριστής... αλλά ποτέ πως θα είναι ο επόμενος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας και μάλιστα ο διάδοχος του Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Θα είναι ο δανεικός πρόεδρος της Γαλλίας που θα ασκεί την κυβερνητική γαλλική πολιτική για λογαριασμό του υπερεθνικού τραπεζικού συστήματος. Είναι το χαρακτηριστικό δείγμα της κυριαρχίας της τρόικας που καλπάζει, βρίσκεται "en marche".
Τώρα μπορούμε με βεβαιότητα πως η τρόικα δεν αποφασίζει κι επιβάλλει πολιτικές, αλλά μπορεί να κατασκευάζει πολιτικά κόμματα και κινήματα, να διαχειρίζεται διασπάσεις, αποσχίσεις στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, να ενταφιάσει τις ιστορικές ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις και την κύρια αντίθεση μεταξύ ενάντιων και υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης.
Τώρα οδήγησε στη νίκη (χωρίς αμφισβήτηση θα οριστικοποιηθεί στις 7 Μάη) έναν νεαρό κι άσημο τραπεζίτη, που όμως ήταν εκείνος που ως υπάλληλος του οίκου Ρότσιλντ έκανε την πώληση του αιώνα για τη Γαλλία, όταν έφερε στο τραπέζι της υπογραφής την πώληση της Pfizer, της μεγαλύτερης παγκοσμίως γαλλικής Βιο-Φαρμακευτικής Εταιρίας Παγκοσμίως, στην πολυεθνική Nestle!
Αυτό διαφεύγει στον Alberto Micalizzi, οικονομολόγο, Πανεπιστημιακό ερευνητή, από τους καλύτερους στην Ευρώπη, που σήμερα επισημαίνει: "άγνωστος, χωρίς πολιτικό κόμμα, αδέξιος ομιλητής, προικισμένος με το πάθος ενός παγωμένου καλοριφέρ θέρμανσης".
Οι πολιτικοί και η πολιτική μας αποχαιρετάνε κι οι ευρωκράτες κερδίζουν. Τώρα στη Γαλλία το 4ο Ράιχ μπορεί να κάνει ότι ακριβώς επιθυμεί χωρίς να έχει την ανάγκη να εκδίδει εντολές-διατάγματα στους σερβιτόρους πολιτικούς -δεν τους έχει πλέον ανάγκη-, αφού μπορεί να ασκεί τις πολιτικές του άμεσα με το δικό του κατασκευασμένο ηγέτη.
Το μήνυμα σαφές: η νεοφιλελεύθερη πολιτική αποτελεί μονόδρομο, νομοτελειακή αναγκαιότητα. Κι όσοι σήμερα θέλουν σύνταξη στα 60 -λες κι είναι παλαιοκομμουνιστές-, Παιδεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνική πολιτική, είναι αντι-δικαιωματικοί, ξενόφοβοι, αντιδραστικοί, οπισθοδρομικοί, ομόφοβοι, ακροδεξιοί. Γι' αυτό πρώτη η Μέρκελ και μετά ΟΛΟΙ ζητωκραυγάζουν: Εμπρός Εμμανουέλ Μακρόν!
Το σύνθημα σηματοδοτεί το αποτέλεσμα, με την επίκληση του "μπαμπούλα που θα έρθει να σε φάει", που κάθε φορά είναι διαφορετικό (π.χ. μείνουμε στο ευρώ και ν' αποφύγουμε τα χειρότερα, μνημόνια και μεταρρυθμίσεις για να βγούμε από το τούνελ... κ.α.π) και στη Γαλλία είναι σήμερα η ακροδεξιά. Μια ακροδεξιά, αυτή της Μαρίν Λε Πεν, που το πρόγραμμά της είναι δυστυχώς αμείλικτο, αφού  πρόκειται για μια αντιγραφή των θέσεων και διεκδικήσεων της ιστορικής αριστεράς -και την έξοδο από το ευρώ-, που τώρα εγκαταλείφθηκε από τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα προς χάριν του "εκσυγχρονισμού και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων".
Φυσικά, στο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφώσει κι ελέγχει το 4ο Ράιχ για την Ευρώπη, με κύριο όπλο τα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφία, ακόμη κι αν η Μαρίν Λε Πεν ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας κι υποψήφιος που δεν είναι αρεστός στην τρόικα λάμβανε το 51%, θα ήταν αδύνατο να σταθεί στα όρθιος έχοντας απέναντί του το τραπεζικό, τα ΜΜΕ, τις βιομηχανίες όπλων...
Όταν τις "προεδρικές εκλογές" στη Γαλλία, του δήθεν αντιπροσωπευτικού συστήματος, κερδίζει ένας υπουργός του πιο πολεμοχαρή προέδρου και πλασιέ εμπόρων όπλων, του Ολάντ που φιλοδοξούσε να αναστήσει την αποικιοκρατική Γαλλία (πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή κι υποστήριξη των τρομοκρατών στη Γαλλία) κι όταν το επάγγελμα του "νικητή" είναι τραπεζικός υπάλληλος του οίκου Ρότσιλντ, έχουμε την πιο προχωρημένη έκφραση των "ελεύθερων" αγορών, του ευρώ και της παγκοσμιοποίησης.
Κι η νίκη του υπερεθνικού τραπεζικού συστήματος είναι ακόμη μεγαλύτερη, αλλά και εμφανής σε κάθε απλό αναγνώστη, όταν διαπιστώνεται πως ακόμη κι ο "ριζοσπάστης αριστερός" αντίπαλος, ο Jean-Luc Melenchon, όπως κι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι της δεξιάς κι αριστεράς είχαν ταυτόσημες αντιλήψεις σε ζητήματα που απαιτεί η νέα τάξη.
Όλοι οι υποψήφιοι -εξαιρουμένης της Μαρίν Λε Πεν, που επισημάναμε πως φραστικά το πρόγραμμά της είναι αυτούσιες ιστορικές θέσεις της αριστεράς -όσο κι αν αυτό μας πονάει- κινούνται σε ζητήματα "δικαιωματικής" πολιτικής (μεταναστευτικό, γκέι, λεσβίες, τρανσέξουαλ, ελεύθερη αγορά, θεοποίηση του ευρώ...) και σε δεύτερη μοίρα η εξαθλίωση της κοινωνίας, όπου ανάλογα με την παραδοσιακή κομματική προέλευση τους βαπτίζουν "κοινωνική αλληλεγγύη" τη θεσμοθέτηση της φτώχειας κι εξαθλίωσης. Όταν η ανεργία, η κατάρρευση μισθών και συντάξεων, η υποβάθμιση της παιδείας και της περίθαλψης, θα αντιμετωπίζονται με την "κοινωνική αλληλεγγύη" των φτωχοκομείων (Συσσίτια αστέγων, μαθητών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι οικογένειες τους...), επιστρέφουμε αιώνες πίσω.
Σ' ότι αφορά τη νεοαποικιοκρατική φιλοδοξία της σημερινής Γαλλίας, έχουμε πλήρη ταύτιση αριστεράς, κεντροαριστεράς, κεντροδεξιάς και δεξιάς (και τρελαίνει ή τουλάχιστον φραστική θέση της Μαρίν Λε Πεν για τη Συρία, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία... σε βάση μαρξιστικής ανάλυσης).
Σ' αυτό το ζήτημα τον πρώτο λόγο έχει η μεγάλη πολεμική βιομηχανία της Γαλλίας (σχετικά στοιχεία: ΕΔΩ) και φυσικά ο ρόλος που πρέπει να έχει η Γαλλία στη Συρία, μιας κι ήταν η κτήτορας χώρα της Συρίας την περίοδο της αποικιοκρατίας, με εγκλήματα που ποτέ δεν τιμωρήθηκαν.
Ο αυριανός πρόεδρος της Γαλλίας είναι ξεκάθαρος: Άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία!
French presidential front-runner Macron urges military intervention in Syria
French centrist Emmanuel Macron sought to establish his presidential credentials on Thursday by calling for international military intervention against Syrian President Bashar al-Assad if he is proved to have used chemical weapons...
Πιστός στη γραμμή του "σοσιαλιστή" Ολάντ, ως "κεντροαριστερός". Βλ.To Παρίσι αρνήθηκε να παραλάβει λίστα Γάλλων τρομοκρατών από τη Συρία!
Το υποτιθέμενο αντίπαλο δέος της "κεντροαριστεράς, ο "ριζοσπάστης αριστερός" Ζαν-Λυκ Μελανσόν, είναι κι αυτός σαφής: "ο κύριος Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι ένας εγκληματίας"!
Η θεσμοθέτηση των ευρωπαϊκών φτωχοκομείων λαμβάνει διαφορετικές ονομασίες: για την "κεντροαριστερά" είναι η "κοινωνική αλληλεγγύη", ενώ για την "κεντροδεξιά" είναι η "κοινωνική οικονομία".
Στο όνομα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" (ας θυμηθούμε γαλλικά εγκλήματα και γενοκτονίες: Αλγερία, Συρία κι αλλού), μετατρέπονται οι υποψήφιοι σε πλασιέ εμπόρων όπλων κι αν προσμετρήσουμε την ανάπτυξη των πυρηνικών εργοστασίων (κι εκεί για μείωση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μιλούν...), αλλά και τις κατασκευές πυρηνικών εργοστασίων σε τρίτες χώρες (το Ισραήλ με τα πυρηνικά του μένουν πάντα, ειδικά στη Γαλλία, εκτός αναφοράς), βγάζουμε συμπεράσματα και πραγματικά ο μοναδικός τους αντίπαλος είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.
Συμμετοχή σε τέτοιες εκλογικές διαδικασίες με πρόγραμμα, φιλοσοφικές ιδέες που ενοχλούν το σύστημα και προτάσεις διεξόδου δεν μπορούν να έχουν προοπτική. Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα καλό ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
Μοιάζει με ποδοσφαιρικό αγώνα όπου ο διαιτητής καθορίζει κάθε λεπτό τους δικούς του κανόνες και σφυρίζει μόνον για να ηττηθεί ο αντίπαλος.
Στη Γαλλία η όποια αλλαγή μπορεί να επέλθει με λαϊκή δράση στην Αυτοδιοίκηση, πριν μεταρρυθμίσουν κι εκεί το νομοθετικό πλαίσιο: τοπικές οικονομικές δομές ανάπτυξης και παραγωγής, αποφασιστικές οικονομικές πολιτικές, διαδικτυακή ενημέρωση κι αντιμετώπιση των ΜΜΕ του καθεστώτος μέσω Δήμων.

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Βενεζουέλα: Λίγες αλήθειες και πολλά ψέματα


Αντιπολίτευση, «αυταρχισμός», αόρατοι Τσαβίστας και άλλα παραμύθια
Ελένη Μαυρούλη

Η Βενεζουελάνικη οπερέτα δεν φαίνεται να έχει τέλος. Μεθοδευμένα ψέματα και μισές αλήθειες διαμορφώνουν ένα παράλληλο, πλην ανύπαρκτο, σύμπαν. Την ώρα που κάποιοι καταπίνουν την κάμηλον (σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Τουρκία, Ουκρανία κ.λπ.), διυλίζουν τον κώνωπα στη Βενεζουέλα ξεπερνώντας τα όρια του θυμού και αγγίζοντας το γελοίο. Είναι εντυπωσιακή η
ευκολία με την οποία προσπερνάται διαρκώς ότι πρόκειται για απολύτως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία έχει ακόμη, όπως αποδεικνύουν οι μαζικές φιλο-κυβερνητικές διαδηλώσεις που ΔΕΝ βλέπουμε ποτέ, την πλειοψηφία του λαού με το μέρος της.
 
Ψέμα νούμερο 1
Ο λαός διαδηλώνει στους δρόμους αντιδρώντας στο αυταρχικό καθεστώς Μαδούρο, που προσπάθησε να «καταργήσει» το εκλεγμένο κοινοβούλιο.
Η αλήθεια είναι ότι το νέο κύμα διαμαρτυριών (γιατί δεν είναι το πρώτο) είχε ως αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, στις 29 Μαρτίου, να αναλάβει το ίδιο τις νομοθετικές εξουσίες του Κοινοβουλίου, κατηγορώντας το για πλήρη περιφρόνηση της Δικαιοσύνης.  Αυτό που ονομάστηκε «πραξικόπημα» από την αντιπολίτευση και από τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών.
Από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εκλέχτηκε το νέο κοινοβούλιο που ελέγχεται, με ελάχιστες έδρες, από την αντιπολίτευση, αυτή έχει περιφρονήσει όλες τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αρχής γενομένης από την οδηγία για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στο κρατίδιο Αμαζόνας όπου υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία (που και δόθηκαν στη δημοσιότητα και είναι στη διάθεση του όποιου ενδιαφερόμενου) ότι «αγοράστηκαν» σωρηδόν ψήφοι. Η απόφαση αφορά τόσο δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και έναν από το κόμμα του Μαδούρο PSUV και έναν από την λίστα των ιθαγενών (ο οποίος στηρίζει την αντιπολίτευση).  Το κοινοβούλιο δεν προχώρησε ποτέ σε επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, καθώς οι τρεις βουλευτές του κρατιδίου Αμαζόνας είναι αυτοί που δίνουν στην αντιπολίτευση την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
venezuela
Το άλλο πρόσχημα είναι η επιμονή της αντιπολιτευόμενης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου να γίνει «πολιτική δίκη του Μαδούρο» γιατί έχει «γατζωθεί στην εξουσία» (βέβαια είναι εκλεγμένος κανονικά), ενώ ταυτόχρονα του ζητούσε να κηρυχθεί «έκπτωτος επειδή εγκατέλειψε το θώκο του» (το πώς συνδυάζονται ταυτόχρονα αυτά είναι ένα μείζον ερώτημα). Επίσης, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου ζήτησε ανοιχτά παρέμβαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που ελέγχονται πρακτικά από τις ΗΠΑ, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία της χώρας. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον Οργανισμό λόγω της αντίδρασης άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Το τελευταίο πρόσχημα είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να δηλώσει στις 29 Μαρτίου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της κυβέρνησης ότι δεν είναι υποχρεωμένη να περάσει από το κοινοβούλιο την απόφασή της για κοινοπραξίες στον πετρελαϊκό τομέα, δεδομένου ότι η αντιπολιτευόμενη πλειοψηφία  δεν σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι το Δικαστήριο αναλαμβάνει τις νομοθετικές αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου και ότι εφόσον η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, ούτε το Δικαστήριο αναγνωρίζει βουλευτική ασυλία σε όλους τους βουλευτές.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για πρόσχημα, αφού η ίδια η κίνηση της αντιπολίτευσης κατά του Μαδούρο αποτελεί τυπικό παράδειγμα «κοινοβουλευτικού πραξικόπηματος» αλά Βραζιλία.
διαδήλωση υπέρ του Μαδούρο
 
Ψέμα 2
Ευθύνεται η κυβέρνηση για τις τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από τις οποίες βασανίζεται ο λαός της Βενεζουέλας.
Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση τον πετρελαϊκό τομέα, οι τομείς κυρίως της εισαγωγής και της διανομής τροφίμων καθώς και των φαρμάκων και των αγαθών πρώτης ανάγκης, βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών και μεγάλων κονσόρτιουμ. Ετσι εξηγούνται όλες αυτές οι εικόνες που κυκλοφορούν με παιδιά που υποφέρουν στα νοσοκομεία. Πριν από την εκλογή του Ούγκο Τσάβες, το 1998, σχεδόν αποκλειστικά όλη η οικονομία της χώρας βρισκόταν στα χέρια μιας συντριπτικά μειοψηφούσας ελίτ, κατά κύριο λόγο, λευκής.  Ένας από τους βασικούς στόχους του Τσάβες ήταν να πάψει αυτή η ελίτ να έχει τον απόλυτο έλεγχο όλης της οικονομίας και να υπάρξει αναδιανομή του πλούτου.
Το ποιος κρύβεται πίσω από τις ελλείψεις, είναι εξαιρετικά εμφανές γιατί αυτές «μειώνονται σημαντικά» κάθε φορά που πλησιάζει κάποια εκλογική αναμέτρηση και επανέρχονται κάθε φορά που η αναμέτρηση τελειώνει (με νίκη Τσάβες). Στις τελευταίες βουλευτικές, του 2015, η αντιπολίτευση κέρδισε, έστω και με αμφισβητούμενες έδρες, τις βουλευτικές εκλογές, και ξαφνικά όλα τα «εξαφανισμένα» προϊόντα εμφανίστηκαν στα ράφια και για αρκετές ημέρες. Μάλιστα με ημερομηνίες παραγωγής και λήξης τέτοιες που αποδείκνυαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα στην παραγωγή (όπως υποστήριζε η αντιπολίτευση κατηγορώντας την κυβέρνηση) αλλά στην διανομή. Η λογική «θα τους κάνουμε να πεινάσουν τόσο που να τα βάλουν με την κυβέρνηση» δεν είναι καινούργια: έχει εφαρμοστεί δεκαετίες στην Κούβα και υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο και στη Βενεζουέλα (από το 2014, με υπογραφή Ομπάμα την ώρα που «άπλωνε» το άλλο χέρι στην Κούβα).
Ναι, είναι αλήθεια ότι το κόστος για αγορά τροφίμων αυξήθηκε κατά 254,3% το 2015, και προφανώς αυτό δεν ισοσκελίζεται από καμία αύξηση μισθού. Εννοείται επίσης ότι βαρύνονται κυρίως τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, τα οποία όμως συνεχίζει να στηρίζει το κράτος με σειρά επιδομάτων και βοηθημάτων ενώ γίνεται προσπάθεια να έχουν σταθερά προϊόντα τα κρατικά σούπερ μάρκετ στα οποία εξυπηρετούνται περί τα 8 εκατομμύρια πολίτες και να παραμείνουν χαμηλότερες οι τιμές κατά 40%.
 
Ψέμα 3
Το καθεστώς Μαδούρο είναι αντιδημοκρατικό, η πλειοψηφία του λαού έχει ξεσηκωθεί εναντίον του και η λαϊκή θέληση καταστέλλεται δια της βίας.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μαδούρο και η κυβέρνησή του έχουν εκλεγεί απολύτως δημοκρατικά όπως είχε συμβεί παλιότερα στις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις με τον Ούγκο Τσάβες, καθώς και στα δημοψηφίσματα που διεξήγαγε. Ποιος το λέει αυτό; Το Κέντρο Κάρτερ, του πρώην αμερικανού προέδρου, που παρακολουθεί εκλογές σε όλο τον κόσμο, και φιλοτσαβικό δεν το λες.
Κάτι που επίσης δεν αναφέρεται είναι ότι στις 19 Απριλίου δεν ήταν μόνο η  συγκέντρωση της αντιπολίτευσης αλλά οι τεράστιες συγκεντρώσεις των Τσαβίστας γιατί ήταν η 15η επέτειος από το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατά του Τσάβες, το 2002. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν και στο Καράκας και αλλού, αλλά ουδείς τους είδε στις οθόνες, όπως ούτε την απόπειρα διαδηλωτών της αντιπολίτευσης να τους προκαλέσουν.
 
Ψέμα 4
Η πλειοψηφία του λαού θέλει ανατροπή του Μαδούρο
Μόλις στις 13 Απριλίου του 2017, μια τελευταία δημοσκόπηση από το ανεξάρτητο think tank Hinterlaces καταγράφει αύξηση της δημοτικότητας του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος – PSUV και της ευρύτερης συμμαχίας αριστερών δυνάμεων που το στηρίζουν, του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου (GPP), από το 27% στο 35%. Μάλιστα, η συμμαχία παραμένει το πλέον δημοφιλές κόμμα στη χώρα με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην ξεπερνά το 29%, ενώ κανένα από αυτά μόνο του δεν ξεπερνά το 7% (Democratic Action 7%, Popular Will 7%, Justice First 6%, MUD 6%). Για να είμαστε δίκαιοι καταγράφεται και ένα 36% που δηλώνει ότι δεν νιώθει να εκφράζεται από καμία από τις δύο συμμαχίες.
Noticia-134100-oeaΑυτό που έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι σε εξίσου πρόσφατη έρευνα του Hinterlaces, το 76% των Βενεζουελάνων απορρίπτει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση σαν αυτήν που ζητά η αντιπολίτευση για ανατροπή του Μαδούρο, το 87% απορρίπτει οποιαδήποτε στρατιωτική ξένη παρέμβαση (σαν αυτή που ζητά η αντιπολίτευση και με την οποία απειλούν οι ΗΠΑ) ενώ 9 στους 10 διαφωνούν κάθετα με τις μεθόδους διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, την λογική δηλαδή των guarimbas, των βίαιων διαδηλώσεων και του αποκλεισμού δρόμων. Δύο στους τρεις, δε, δεν έχουν καλή γνώμη για τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.
Αντίθετα, το 84% τάσσεται υπέρ της οποιασδήποτε διαμεσολάβησης για να υπάρξει διάλογος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και το 67% θεωρεί ότι αυτός ο διάλογος θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Μικρή υπενθύμιση: η κυβέρνηση Μαδούρο έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου και έχει δρομολογήσει κάποιες τέτοιες συναντήσεις. Μάλιστα, σε ορισμένες από αυτές, δεν πήγε η αντιπολίτευση αλλά πήγαν οι επικεφαλής Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, μέλη του Συνδέσμου Βιομηχάνων κ.λπ.
Επίσης, το κεντροδεξιό think tank Datanalisis, το οποίο επικαλείται η αντιπολίτευση, τον Μάρτιο, σε δική του δημοσκόπηση ανέδειξε, προς απογοήτευσή του, ότι ο Νικολάς Μαδούρο με δημοφιλία 24,1% παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις και με 6 μονάδες περισσότερο από τον Νοέμβριο του 2016.  Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από του Μεξικανού Προέδρου Ενρίκε Πιένα Νιέτο (21%), του Βραζιλιάνου πραξικοπηματικά προέδρου Μισέλ Τεμέρ (10%) και της Χιλιανής Μισέλ Μπατσελέ (23%).
 
Ψέμα 5
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μπορεί να είναι νεοφιλελεύθερη και δεξιά (το ηπιότερο που μπορεί κανείς να πει) αλλά είναι ανεξάρτητη.
Η αλήθεια είναι ότι και οι τέσσερις ηγετικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης είχαν άμεση εμπλοκή με το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ούγκο Τσάβες το 2002 (τι; Δεν είναι πρόβλημα που έγινε απόπειρα ανατροπής ενός εκλεγμένου άκρως δημοκρατικά προέδρου, τον οποίο αποκατέστησαν τα πλήθη του κόσμου που ξεχύθηκαν στους δρόμους;) και έχουν άμεση σχέση με σειρά ιδρυμάτων που χρησιμοποιούνται από την Ουάσινγκτον και τις μυστικές της υπηρεσίες για να χρηματοδοτούνται ημέτεροι σε όλον τον πλανήτη.  Όχι δεν τα λένε μόνο οι τσαβίστας αυτά. Αποδεικνύονται από σειρά τηλεγραφημάτων και επικοινωνιών που έχουν αποκαλυφθεί εδώ και χρόνια από τα wikileaks.
Εντελώς ενδεικτικά και μόνο:
Ενρίκε Καπρίλες: Έχει υπάρξει προεδρικός υποψήφιος απέναντι σε Τσάβες και Μαδούρο και έχασε και από τους δύο. Στις αρχές Απριλίου κατήγγειλε ότι το «καθεστώς» του στέρησε τα πολιτικά του δικαιώματα για 15 χρόνια, παραλείποντας να διευκρινίσει ότι αυτό έγινε λόγω καταδίκης του για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος από τη θέση του κυβερνήτη του κρατιδίου Μιράντα.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που επιβεβαιώνονται από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το Wikileaks, ο Καπρίλες είχε αλλεπάλληλες επαφές με την αμερικανική πρεσβεία, καθώς και συναντήσεις με αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον (αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα στο Στέητ Ντιπάρτμεντ) επανειλημμένως. Μάλιστα, σε κάποια από αυτά, αποτυπώνεται η ανησυχία της Ουάσινγκτον για το αν είναι καλά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2002, καθώς ο Καπρίλες ήταν μεταξύ αυτών που εισέβαλαν στην κουβανική πρεσβεία. Το κόμμα του Justice First δημιουργήθηκε χάρη στη χρηματοδότηση της USAID, με το ποσό που έχει γίνει γνωστό να αγγίζει τα 5 εκατομμύρια δολάρια.
leopoldohenriqueΥπήρξε ένας από τους βασικούς υπόπτους της δολοφονίας της Εισαγγελέως Ντανίλο Άντερσον, που δολοφονήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Νοέμβριο του 2004, η οποία ερευνούσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2002 και του είχε ήδη απαγγείλει κατηγορίες.
Λεοπόλντο Λόπες και Ενρίκε Καπρίλε
Λεοπόλντο Λόπες: επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Popular Will», με την, ψευδή κατά τον ίδιο, κατηγορία της «παρακίνησης και πρόκλησης βίας». Είχε ενεργή ανάμιξη και στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τσάβες το 2002 και τις «κοινωνικές και πολιτικές του ανησυχίες» στηρίζουν οικονομικά το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (National Endowment for Democracy) και τα παρακλάδια του, Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (International Republican Institute) και Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιστούτο (National Democratic Institute).
guarimbasΟ Λόπες πήρε πρώτο πτυχίο στο Kenyon College του Οχάιο (όπου η CIA χρηματοδοτεί υποτροφίες). Επίσης, αναφέρεται σε τουλάχιστον 77 έγγραφα από αυτά που αποκάλυψε το Wikileaks, μετά από ανάλυση των οποίων ο Τζέικ Τζόνστον, του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας (Center for Economic and Policy Research) εκτιμά ότι απεικονίζουν με σαφή τρόπο το πώς η αμερικανική διπλωματία χορηγεί διαρκώς χρήματα στην βενεζουελάνικη αντιπολίτευση, πέραν των επίσημων προϋπολογισμών του Κογκρέσου, δια μέσου διαφόρων «ιδρυμάτων, προγραμμάτων» κ.λπ. Σε άλλα έγγραφα του Wikileaks καταγράφονται επίσης τα σχόλια του επικεφαλής του ινστιτούτου γεωστρατηγικών μελετών Stratfor ως προς «τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης ν’ ανατρέψει τον Τσάβες».
Ο Λόπες ήταν εξέχων μέλος της κυβερνώσας ελίτ προ Τσάβες, και είχε διατελέσει βοηθός του οικονομικού διευθυντή της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας PDVSA που ελεγχόταν από αυτήν την ελίτ, την οποία εθνικοποίησε ο Τσάβες. Ο Λόπες, ως δήμαρχος της  πλούσιας συνοικίας Τσακάο του Καράκας, το 2004, είναι αυτός που «εξέλιξε» την τακτική των guarimbas, των βίαιων διαδηλώσεων. θύματα των guarimbas διαδηλώνουν στο Καράκας το 2016
mcmbush.jpg_138058548Αντόνιο Λεντέζμα: πρώην δήμαρχος Καράκας. Είναι επίσης φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο του 2015 για εμπλοκή σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μαδούρο. Ο Λεντέζμα και γενικότερα η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα στοιχεία σε βάρος του είναι πολύ αδύναμα και δεν αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας καμία εμπλοκή. Ο ίδιος συνδέεται άμεσα με τον ακροδεξιό Λορέντ Γκόμεζ Σάλεχ, που απελάθηκε από την Κολομβία και κατηγορείται για συνομωσία με παραστρατιωτικούς με στόχο την εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης υπό την μορφή «αντίστασης» ενάντια στην κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι για την φυλάκιση του Λεντέζμα, οι αντιδράσεις ήταν πολύ λιγότερες από ό,τι πολλοί θα πίστευαν καθώς εκτός της εμπλοκής του στο πραξικόπημα του 2002 κατά του Τσάβες, ως Κυβερνήτης θεωρείται υπεύθυνος για την εντολή αιματηρής καταστολής της λαϊκής εξέγερσης στο Καράκας το 1989 (Καρακάσο) που είχε ως αποτέλεσμα, τελικά, το θάνατο επισήμως 300, ανεπισήμως περισσοτέρων των 3.000 ανθρώπων από το στρατό και τις δυνάμεις καταστολής.  Ήταν η αποκορύφωση της λαϊκής οργής για τη δραματική κατάσταση που επέφερε στη χώρα το πρόγραμμα «προσαρμογής» που εφαρμόστηκε υπό το ΔΝΤ για να ελεγχθεί το χρέος που είχε δημιουργηθεί λόγω και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Μεταξύ 1984 – 1986, το νόμισμα είχε υποτιμηθεί 100 φορές, ποσοστό μεγαλύτερο του μισού πληθυσμού της χώρας ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, λίγες εβδομάδες πριν την εξέγερση οι τιμές της βενζίνης, του ηλεκτρικού, των τηλεπικοινωνιών και του νερού είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 100%, οι δημόσιες μεταφορές κατά 30%. Η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα με τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες ακόμη και για φρικτά βασανιστήρια να διαδέχονται η μία την άλλη.
machadoΜαρία Κορίνα Ματσάδο: Η «κυρία» της αντιπολίτευσης είναι η πολυεκατομμυριούχος,  λόγω και των δεκάδων ΜΚΟ που ελέγχει. Η Ματσάδο είχε άμεσες επαφές με την αμερικανική ηγεσία ήδη από την εποχή Μπους του νεότερου.  
Η γνωστότερη οργάνωσή της είναι η Sumate, γιατί τη δεκαετία του  ’90, παράλληλα με το ΔΝΤ, εργάστηκε στους δήμους για να δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση των καταφυγίων για τους αστέγους.  Οι περισσότερες ΜΚΟ που διαθέτει βασικά ασχολούνται με την κυβέρνηση Τσάβες, πριν, και Μαδούρο σήμερα, καταγγέλλοντας διαρκώς την αντιδημοκρατικότητά τους και χρησιμοποιώντας ψεύτικα exit polls και άλλα συναφή τρικ, τα οποία έχει ανοιχτά καταδικάσει ..το Κέντρο Κάρτερ αλλά και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών.
«Έρχεται ο λαϊκός καπιταλισμός-Έρχεται η Μαρία», από προεκλογική της αφίσα
Η Sumate της κ. Ματσάδο λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από τη USAID και από το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (National Endowment for Democracy). Η ίδια δε, διατείνεται ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2002 αλλά εμφανίζεται καθαρά στην τελετή ορκωμοσίας της σύντομης παράνομης κυβέρνησης του Πέδρο Καρμόνα..
 
Ψέμα 6
Η κυβερνητική καταστολή σπέρνει το θάνατο στους διαδηλωτές.
Η αλήθεια είναι ότι μεταδίδονται αριθμοί και καλλιεργείται κλίμα χωρίς κανείς  να αναφέρεται στο ποιοι είναι οι νεκροί και στο πώς ξεκινούν τα επεισόδια.  Να θυμίσουμε ότι και τώρα, όπως και το 2014, ακολουθείται η τακτική από την αντιπολίτευση του αποκλεισμού δρόμων και του μη σεβασμού της θέλησης όποιου θέλει να περάσει. Επίσης, έχουν αρχίσει και πάλι, όπως το 2014, να δένονται καλώδια που δεν τα βλέπει κανείς από μακριά από την μία στην άλλη άκρη του δρόμου.  Ορισμένοι ξεχνούν ότι στις αντίστοιχες διαδηλώσεις το 2014 είχαν αποκεφαλιστεί ανύποπτοι μοτοσυκλετιστές από τις «ειρηνικές εκφράσεις διαμαρτυρίας» της αντιπολίτευσης.
Ο μεγαλύτερος αριθμός, μαζικά, απωλειών είναι από την τελευταία διαδήλωση στις 21 Απριλίου, όπου αναφέρονται 10 νεκροί.  Οι 8 σύμφωνα με ΜΜΕ της αντιπολίτευσης αλλά και το ισπανικό ABC είναι νεαροί που έκαναν πλιάτσικο σε 20 καταστήματα που έσπασαν στο Καράκας, μετά από το τέλος διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, και έπεσαν πάνω σε ηλεκτροφόρα σύρματα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την αστυνομία.  Έχει ενδιαφέρον ότι την εκδοχή αυτή την δίνει η ίδια η αντιπολίτευση. Οι άλλοι δύο είναι δύο εκ των καταστηματαρχών που προσπάθησαν να σώσουν τα καταστήματά τους. Τα ονόματά τους μεταδίδονται ως Ramon Martinez – Kelvin Leon.
Επίσης, διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, περικύκλωσαν μαιευτήριο στο Καράκας που φέρει το όνομα του Τσάβες και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες μέχρι που δόθηκε εντολή εκκένωσής του προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν 50 νεογνά. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η εκκένωση έγινε γιατί έπεσαν δακρυγόνα, χωρίς να διαψεύδει ότι όντως είχε περικυκλώσει, για άγνωστο λόγο, το μαιευτήριο.
Κουβανοί γιατροί στη Βενεζουέλα
Κουβανοί γιατροί στη ΒενεζουέλαΤώρα έχει ενδιαφέρον να ρίξει κανείς μια ματιά στις ιδιότητες νεκρών των τελευταίων ημερών: ο λοχίας Νεϊμάρ Χοσέ Σανκελέμεντε (28 χρόνων) σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή εν μέσω διαδηλώσεων στο δήμο Λας Σαλιας στο κρατίδιο Μιράντα (του κυβερνήτη Καπρίλες). Δύο περαστικοί πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από ένοπλους διαδηλωτές στο Καράκας.  Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και έχουν παραπεμφθεί σε δίκη. Την Τετάρτη 19 Απριλίου, σκοτώθηκαν άλλα 3 άτομα σε διαφορετικά περιστατικά, που δεν σχετίζονταν με διαδηλώσεις, αλλά με κοινό ποινικό έγκλημα αν και στο ένα ο δράστης είναι ενεργός υποστηρικτής της κυρίας Ματσάδο της αντιπολίτευσης.
Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, έχασαν επίσης τη ζωή τους ο Ολιβέρ Βίγια Καμάργκο (29 χρόνων) που πυροβολήθηκε από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στο Καράκας ενώ επιχειρούσε να περάσει από αποκλεισμένο δρόμο, οι Ντανιέλ Κελίζ Αράκα (20 χρόνων) και ο Μιγκέλ Ανγκέλ Κολμενάρες (36) των οποίων οι θάνατοι ερευνώνται,  καθώς επίσης και οι Μπριάν Πρενσιπάλ (13 χρόνων), Αντόνιο Γκρουσένι Κανελόν (32 χρόνων) που σκοτώθηκαν όταν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης εισέβαλαν σε κτίριο του δημοσίου που έχει παραχωρηθεί για στέγαση φτωχότερων οικογενειών στην πόλη Μπαρκισιμέτο. Σκοτώθηκε και ο Χάιρο Ορτίζ (19 χρόνων), εκτός διαδηλώσεων, αλλά διώκεται αστυνομικός γι αυτό.
Δεν είναι δύσκολο να κάνει κανείς μια πρόσθεση.
Επίσης, οι «ειρηνικοί» διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έχουν την «τάση» να επιτίθενται και να καταστρέφουν δημόσια κτίρια. Μόνο στις 19 Απριλίου στόχος σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής έγιναν στο Τσακάο (περιοχή του Λόπες) τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας καταναλωτών, της Εθνικής Υπηρεσίας Κοινωνικο-οικονομικών Δικαιωμάτων, όπου κλάπηκε όλος ο εξοπλισμός, η αεροπορική βάση General Francisco Miranda όπου καταστράφηκε όλος ο φράκτης, στην γειτονική γειτονιά Αλταμίρα, πυρπολήθηκε ο λεγόμενος Βρετανικός πύργος όπου στεγάζονται πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο, στο Μαρακαΐμπο καταστράφηκε το εκεί γραφείο του υπουργείου Στέγασης.
Επίσης, στο Τσακάο, προ εβδομάδας, εκλάπησαν αρχεία και προκλήθηκαν καταστροφές από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στα γραφεία του Ανώτατου Δικαστηρίου. Από την οργή της αντιπολίτευσης δεν έχουν γλιτώσει, στην περιοχή της Λάρα, επίσης κτηνιατρικές κλινικές, υπαίθρια κέντρα διανομής τροφίμων ενώ πυρπολήθηκαν κατοικίες που διαμένουν εθελοντές Κουβανοί γιατροί. Καθημερινές είναι οι καταστροφές στο μετρό και σε υποσταθμούς ηλεκτρικού ρεύματος επίσης, όπου για ώρες μετά εμποδίζονται οι τεχνικοί να πλησιάσουν.
 
Ψέμα 7
Το «καθεστώς»  της Βενεζουέλας ελέγχει την ενημέρωση και καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.
Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στη Βενεζουέλα ενημερώνεται από την τηλεόραση, όπως και παγκοσμίως. Η αλήθεια είναι ότι επί δεκαετίες το τηλεοπτικό μονοπώλιο είχαν δύο μεγάλες οικογένειες: ο όμιλος Τσισνέρος και ο όμιλος Bottome & Granier. Μέχρι και σήμερα εξαιρετική ισχύ διαθέτει ο όμιλος Τσισνέρος με υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, διαφημιστικές, δισκογραφικές με την πρώτη οικογένεια μάλιστα να διαθέτει 70 ΜΜΕ σε 39 χώρες, κυρίως της Λατινικής Αμερικής, αλλά και τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής ποτών και τροφίμων καθώς και την ομάδα μπέηζμπολ Los Leones. Η Venenision της οικογένειας Τσισνέρος είναι το κανάλι που παρακολουθούν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες.  Υπάρχουν επίσης άλλα 4 ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, το κανάλι της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και 5 περιφερειακά ιδιωτικά δίκτυα.
Υπάρχουν επίσης 3 κρατικά κανάλια (Venezolana de Television, Vision Venezuela, Televisora Venezolana Social. Κοινώς, το 95% των τηλεοπτικών ΜΜΕ είναι ΙΔΙΩΤΙΚΑ και αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. 
Στον Τύπο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση. Μόνο στο Καράκας υπάρχουν 21 εφημερίδες και 8 κυκλοφορούν σε εθνικό επίπεδο. Όπως αναφέρει το think tank Council of Hemispheric Affairs  – COHΑ, με έδρα την Ουάσινγκτον, 9 στις 10 μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας είναι σταθερά «αντι-Τσάβες» και παραμένουν. Άσε δε που παραμένουν και σε λειτουργία παρά την ενεργή εμπλοκή τους σε όλες τις απόπειρες ανατροπής  του «αυταρχικού καθεστώτος»!
Υπάρχει όμως και ένα κανάλι που δεν του ανανεώθηκε η άδεια: ένα από το μεγαλύτερα, το RCTV, το 2007, το οποίο κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 2002 δεν είχε μεταδώσει απολύτως τίποτε από την αντίδραση των τσαβίστας τους οποίους κατηγορούσε για αιματοκύλισμα αν και άλλοι έκαναν πραξικόπημα.  Το RCTV έγινε στη συνέχεια καλωδιακό και ήρθε σε νέα ρήξη με την κυβέρνηση που διέκοψε, για τους ίδιους λόγους, την εκπομπή του το 2010.
 
Αλήθεια 1
Είναι αλήθεια ότι μετά την πολλοστή έκκληση της αντιπολίτευσης προς το στρατό να παρέμβει για ν’ ανατρέψει τον Μαδούρο αλλά και προς ξένες δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ, αλλά και την ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ που ουσιαστικά αναφέρεται σε ανάγκη ανατροπής της βενεζουελάνικης κυβέρνησης, ο Νικολάς Μαδούρο έθεσε σε ισχύ το «Σχέδιο Ζαμόρα», σχέδιο ενεργοποίησης λαϊκών πολιτοφυλακών απέναντι σε ενδεχόμενο πραξικόπημα.  Στο πλαίσιο του σχεδίου, 100.000 ημι-επαγγελματίες έφεδροι υπό το υπουργείο Άμυνας, αναπτύσσονται σε διάφορα νευραλγικά σημεία. Ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι το σώμα αυτό αυξάνεται σε 500.000 (προφανώς υπάρχει προσφορά γιατί  πρόκειται για εθελοντικό σώμα).
 
Αλήθεια 2
Οι ΗΠΑ, από την πρώτη στιγμή, της ανάδειξης του Τσάβες ξεκίνησαν τις προσπάθειες ανατροπής του.  Μέχρι το 2014 επισήμως, από τον αμερικανικό προϋπολογισμό, 100 εκατομμύρια δολάρια είχαν διατεθεί στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας για να στηριχθούν οι προσπάθειες ανατροπής (δεν συμπεριλαμβάνονται οι χρηματοδότησης από ΜΚΟ, από άλλα ιδρύματα κ. λπ).  Όλες οι αμερικανικές ηγεσίες, Μπους, Ομπάμα και τώρα Τραμπ είχαν άμεση επαφή με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που συχνά περνούσαν και το κατώφλι του Λευκού Οίκου, με τελευταία τη σύζυγο του Λόπες, Λίλιαν Τεντόρι, η οποία έγινε δεκτή με τιμές προ ολίγων εβδομάδων και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει τα πάντα για ν’ αλλάξει η κατάσταση στη Βενεζουέλα.
 
Αλήθεια 3
Το τι μέλλει γενέσθαι στη Βενεζουέλα δεν αφορά μόνο τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό που είχε μεγάλο πονοκέφαλο, τα προηγούμενα χρόνια, με την ταυτόχρονη επικράτηση σε σειρά χωρών αριστερόστροφων κυβερνήσεων που αμφισβητούσαν και αμφισβητούν, όσες έχουν απομείνει, την απόλυτη κυριαρχία του στην ήπειρο. Ο έλεγχος του «μαλακού υπογαστρίου» είναι εκ των ουκ άνευ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη κλιμακούμενος παγκόσμιος ανταγωνισμός που έχει ανοίξει πολεμικά μέτωπα σε τόσα σημεία του πλανήτη.
hugo_chavez3Η απειλή τού επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα προκάλεσε την άμεση αντίδραση Ρωσίας, Κίνας και Ιράν, οι οποίες γνωστοποίησαν ότι αποστέλλουν στη Βενεζουέλα άνδρες και εξοπλισμό για να συμμετάσχουν σε «στρατιωτικά γυμνάσια» που θα διασφαλίσουν την κυριαρχία της χώρας.
 
Αλήθεια 4
Η οικονομία της Βενεζουέλας όντως βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση καθώς έχουν ελαχιστοποιηθεί τα έσοδα από το πετρέλαιο λόγω της μείωσης των τιμών.  Πολλοί ασκούν κριτική στον Μαδούρο από την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι η αντιπολίτευση: τον επικρίνουν γιατί δεν προχώρησε αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις σοσιαλιστικού  χαρακτήρα στην οικονομία, γιατί δεν προχώρησε σε περαιτέρω κρατικοποιήσεις ερχόμενος σε ρήξη κυρίως στους κομβικούς τομείς της παραγωγής και διανομής τροφίμων, να περάσει πραγματικά η παραγωγή στον έλεγχο των εργαζομένων. Γιατί, ουσιαστικά, επιμένει να προσπαθεί να  πατήσει σε δύο βάρκες, διαβεβαιώνοντας προ ολίγων εβδομάδων στην Διεθνή Εμπορική Έκθεση της χώρας ότι κακώς κατηγορείται η κυβέρνησή του ότι είναι αντίθετη σε επενδύσεις και ιδιωτικοποίησης, ως κομμουνιστική, γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα το 90% των επιχειρήσεων είναι ιδιωτικές στη  Βενεζουέλα.
Πριν το θάνατό του ο Τσάβες στα κείμενα «Golpe de Timon«  και στο «Σχέδιο για μια Σοσιαλιστική Πατρίδα», είχε θέσει δύο βασικούς άξονες συνέχισης της πολιτικής του:
  1. Η οικονομία της Βενεζουέλας παραμένει καπιταλιστική και πρέπει να γίνουν βήματα προς το σοσιαλισμό και
  2. Πρέπει να καταστραφεί το αστικό κράτος και ν’ αντικατασταθεί από ένα κοινοτικό.
Επί των θέσεων αυτών, ο καθείς μπορεί να έχει όποια άποψη έχει, το σίγουρο πάντως είναι ότι, μέχρι στιγμής, ο διάδοχός του δεν έχει κάνει καμία κίνηση προς κάποια από τις δύο κατευθύνσεις.

Αλήθεια 5
Η αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της ελεύθερης αγοράς, της απο-εθνικοποίησης της εταιρείας πετρελαίου και της όποιας άλλης εταιρείας έχει εθνικοποιηθεί, επαναφέροντας ουσιαστικά στο προσκήνιο το μοντέλο «προσαρμογής» που είχε εφαρμοστεί επί ΔΝΤ και έφερε καταστροφή στη χώρα.  Η φτώχεια προ το 1999 κυμαινόταν στο 42% και περίπου 17 χρόνια μετά στο 27,3%.
Η πολιτική «κληρονομιά» του Τσάβες δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί.  Μέσα στα 15 χρόνια της διακυβέρνησής του έδωσε τέλος στον αναλφαβητισμό, καθιέρωσε πλήρη πρόσβαση σε δημόσιες παροχές υγείας και στην εκπαίδευση με τη βοήθεια 46.000 Κουβανών γιατρών. Προ Τσάβες,  το 70% των Βενεζουελάνων δεν είχαν πρόσβαση ούτε σε βασική ιατρική φροντίδα και το 40% ήταν αγράμματοι.  Ο κατώτερος μισθός αυξήθηκε 600%, η ανεργία στο 6% από 20%. Αναδιένειμε, επίσης, γη σε 15.000 οικογένειες αγροτών όπως επίσης έστησε 50.000 συνεταιρισμούς καθώς παλιότερα το 70% της γης ήταν στα χέρια του 3% του πληθυσμού.