Συντάκτης: Τάσος Τσακίρογλου
Ερμηνείες και αναλύσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έχουν υπάρξει πολλές τα τελευταία χρόνια, αφού το φαινόμενο αυτό ταλανίζει την πολιτική σκηνή πολλών χωρών, με διαφορετικές πολιτικές συνθήκες.
Ένα σημείο στο οποίο συγκλίνουν, ωστόσο, είναι ότι η εφαρμογή του «πειθαρχικού νεοφιλελευθερισμού», του ζουρλομανδύα της λιτότητας και της καταστροφής του κοινωνικού κράτους αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες που εξέθρεψαν και εκτρέφουν το κτήνος. Παρακμή του παραδοσιακού κομματικού συστήματος, σκάνδαλα, διαφθορά, ανισότητες, κερδοσκοπία, ανεργία, φτώχεια και περιθώριο αποτελούν το θερμοκήπιο για την ανάπτυξη συντηρητικών ανακλαστικών και διάδοσης των φασιστικών ιδεών, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Από την άλλη, η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού τομέα επί των κυβερνήσεων και η παρασκηνιακή χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων από τις μεγάλες εταιρείες και τους τραπεζίτες έχουν καταρρακώσει κάθε έννοια εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και έχουν υπονομεύσει την ελπίδα ότι οι πολίτες μπορούν να παρέμβουν στις αποφάσεις που τους αφορούν.
Οι απανταχού Μακρόν (Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Στουρνάρας, Ντάισελμπλουμ κλπ) κατέστησαν ελκυστικές αποκρουστικές φιγούρες όπως αυτή της Λεπέν, του Βίλντερς ή του Μιχαλολιάκου για τμήμα των ψηφοφόρων. Φυσικά ο Μακρόν δεν είναι Λεπέν, όπως και ο Στουρνάρας δεν είναι Μιχαλολιάκος.
Στη Γαλλία η εντυπωσιακή άνοδος του Μελανσόν δείχνει ότι υπάρχουν ευτυχώς αντισώματα στην παρακμή, στην απελπισία και στη μαυρίλα, κάτι που πρέπει να ολοκληρωθεί με το «μαύρισμα» της Λεπέν στον δεύτερο γύρο.
Μια τέτοια επιλογή όμως πρέπει να συνοδεύεται από την επεξήγηση (αστερίσκο) ότι καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να έχει ο μέσος πολίτης σ' εκείνους που στρώνουν το δρόμο στην ακροδεξιά και μετά εμφανίζονται ως η «αξιόπιστη εναλλακτική λύση». Μόνο οι μαζικοί αγώνες των πολιτών ενάντια τόσο στον ολοκληρωτικό νεοφιλελευθερισμό όσο και στην ολοκληρωτική ακροδεξιά μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο και τον πλανήτη. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για την αριστερά, ώστε να διαψεύσει τον κανόνα ότι σε περιόδους κρίσης αυτός που επωφελείται είναι πάντα η δεξιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου