Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Αν περιμένουμε να φύγει η επιδημία από το εμβόλιο θα χάσουμε


Ο γνωστός καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, και διευθυντής του τομέα Θρόμβωσης – Αιμόστασης του Service d’Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, σε μια κουβέντα αποκαλυπτική για τα λάθη, για το πώς προχωράμε από δω και μπρος και για τους κινδύνους που δεν πρέπει να υποτιμούμε. 

Από Γιώργος Τούλας

Πως βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα; 
Στην Ελλάδα η κατάσταση ξέφυγε άσχημα. Και η επιδημία και η διαχείριση. Υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν έγινε τίποτε από τον Ιούνιο ακόμα. Πρώτον υποεκτημήθηκε αυτό που γνωρίζαμε όλοι: Ότι θα έρθει δεύτερο κύμα. Θεώρησαν ότι αφού με το πρώτο lockdown δεν είχαμε μεγάλο ιικό φορτίο στη χώρα αυτό θα συνεχιζόταν. Το δεύτερο είναι ότι η πολιτική που έκαναν στο άνοιγμα του τουρισμού αλλά και το πως διαχειρίστηκαν τους εργάτες γης από τις γειτονικές χώρες που μπαινόβγαιναν χωρίς τεστ, κανέναν έλεγχο, αυξήθηκε το ιικό φορτίο. Το τρίτο που έκαναν ήταν όταν άρχισαν να εμφανίζονται σημεία αναζωπύρωσης σε κάποιες πόλεις, πχ Θεσσαλονίκη, αντί να κλείσουν αμέσως τις επαφές της Θεσσαλονίκης με τις Σέρρες για παράδειγμα συνεχίστηκε το πήγαινε έλα με αποτέλεσμα να μολυνθεί η επαρχία, που δεν είχε λόγο να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Ούτε έκαναν στοχευμένα τεστ. 

Αξιοποιήθηκε καθόλου η διεθνής εμπειρία πιστεύετε; 
Σε επίπεδο οργάνωσης δεν φρόντισαν να πάρουν την εμπειρία που εφαρμόστηκε έξω και να την εφαρμόσουν στην Ελλάδα. Σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αυτή που ήταν η Ευρώπη στο πρώτο κύμα. Με τη διαφορά ότι εμείς εδώ πια ξέρουμε πως να οργανωθούμε στην Ελλάδα όμως το ανακαλύπτουν από την αρχή. 

Όμως και στην Ευρώπη το δεύτερο κύμα ήταν πιο σφοδρό, δεν ήταν μόνο στην Ελλάδα... 
Αυτό παρατηρείται σε όλες τις πανδημίες. Και στην ισπανική γρίπη το δεύτερο κύμα ήταν χειρότερο από το πρώτο. Όμως δεν είμαστε στο 1918. Αν σκεφτούμε ότι μέσα σε δυο μήνες το Μάρτη κάνανε θεραπευτικές στρατηγικές, θεραπείες για τους αρρώστους, μέσα σε ένα μήνα από την ταυτοποίηση του γονιδιώματος του ιού παράχθηκαν τεστ, αυτά είναι τεράστιες ταχύτητες, δημιούργησαν ένα ιατρικό κεκτημένο το οποίο δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα. Δεν μπήκαν στον κόπο να σηκώσουν ένα τηλέφωνο το υπουργείο υγείας της Ελλάδας να πάρει το αντίστοιχο υπουργείο της Γαλλίας ή της Ισπανίας να ρωτήσει πως οργανώθηκαν. 

Ναι αλλά το τοπικό success story λέει άλλα. Ο υπουργός πανηγυρίζει και συγκρίνει με το Βέλγιο. 
Αυτό είναι στατιστική αλχημεία. Μετράνε το σύνολο των θανάτων και οι θάνατοι είναι αυτοί των νοσοκομείων, που δηλώνονται από την αρχή μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα στην αρχή είχε μικρό αριθμό θανάτων, έτσι ο μέσος όρος βγαίνει χαμηλός. Αν μετρήσεις τον ρυθμό αύξησης θανάτων τις τελευταίες 15 μέρες είναι εκρηκτική η άνοδος. Είναι αλχημείες. Δεν είμαστε σίγουροι ότι σε ένα χωριό της Δράμας για παράδειγμα κάποιος δεν πέθανε μόνος και δεν μετρήθηκε. Ο μόνος τρόπος να ξέρουμε την αύξηση των θανάτων είναι από τα ληξιαρχεία, από τα γραφεία κηδειών. 

Στη Θεσσαλονίκη που δοκιμάζεται δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει. Συμβαίνει και κει αυτό; 
Όχι στη Γαλλία υπάρχουν στοιχεία ανά διαμέρισμα. Πόσοι νοσούν, πόσοι νοσηλεύονται, πόσοι πεθαίνουν κάθε μέρα, την κίνηση της επιδημίας. Ο εθνικός μέσος όρος δίνει μια ψευδή εικόνα, αν βάζεις τη νότια Ελλάδα και τα νησιά ο μ.ο. πέφτει και δεν βλέπεις την περιοχή που έχεις το μεγάλο πρόβλημα. Δόθηκε μεγάλη βάση στην ατομική ευθύνη, αλλά η ατομική ευθύνη έχει και ένα όριο για να ελέγξει την επιδημία. Αν δεν κάνεις στοχευμένα τεστ να πας να βρεις που είναι η φωλιά η επιδημική για να πάρεις μέτρα από νωρίς. Έκλεισε η Λάρισα πριν 3 βδομάδες και οι Λαρισαίοι το βράδυ του Σαββάτου πήγαν στα τσιπουράδικα του Βόλου, μολύνοντας το Βόλο. Έπρεπε να απαγορεύσουν την κυκλοφορία. Την έξοδο από την περιοχή. Ξέρεις από την αρχή ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού, 10-15% δεν θα λειτουργήσει με βάση το κοινό συμφέρον. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει το κράτος για να καταστείλει τέτοιες συμπεριφορές. 

Πως σας φαίνονται τα μέτρα τύπου Κίνας ή νοτιοανατολικής Ασίας ή ακόμα και της Νέας Ζηλανδίας που έκλεισε τόσους μήνες τα σύνορα; 
Αυτές οι χώρες έχουν διαφορετικά συστήματα και είναι αυτάρκεις. Στην Ευρώπη εφαρμόζονται συστήματα εθνικής κλίμακας ενώ οι Κινέζοι πολιτικής τοπικής κλίμακας. Κλείνανε μια πόλη. Ακόμα και τη χώρα να κλείσεις όταν έχεις ένα δις κόσμο δεν έχεις πρόβλημα επιβίωσης. Στην Ευρώπη δεν γίνονται αυτά. Η Ευρωπαϊκή ένωση στο πρώτο κύμα δεν έδειξε καν αλληλεγγύη. Θυμηθείτε τι γινόταν με τις μάσκες, με τα φάρμακα. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε μια πολιτική που είναι ανοίγω να πάρει ανάσα η οικονομία και κλείνω πάλι. Οι συνέπειες του lockdown δεν είναι ίδιες στην Ελλάδα και στη Γαλλία που έχει backup. Θα έπρεπε να δοθούν στην Ελλάδα μεγαλύτερες γνώσεις για το πως διαχειρίζεσαι τους αρρώστους Covid και να τους διαχειρίζεσαι γρήγορα. Στην αρχή των συμπτωμάτων στο σπίτι. Στην Ελλάδα ακόμα και τώρα δεν γίνεται. Στη Θεσσαλονίκη δεν πάει ένας γιατρός να δει έναν άρρωστο με Covid στο σπίτι, ούτε τεστ μπορεί να κάνει σε ένα εργαστήριο στη γειτονιά πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Είναι μια αρρώστια που δεν ελέγχεται αν το αφήσεις. Γίνεται μια διαταραχή στον οργανισμό που δεν ελέγχεται απλά και εύκολα. Άρα όταν περιμένουμε να επιβαρυνθεί ο άρρωστος για να πάει στο νοσοκομείο είναι ήδη βαριά ο ασθενής. Αν πάει στο νοσοκομείο θα πρέπει να καθίσει όλες τις μέρες, αν βγει νωρίτερα ξεκινά νέος κύκλος μόλυνσης αφού ακόμα είναι σε φάση μόλυνσης και έτσι ας πούμε βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη ότι παρά τον ένα μήνα lockdown δεν πέφτει η εικόνα. 

Τι είδους αρρώστια είναι αυτή που προκαλεί τόσες πολλές και σοβαρές διαταραχές σε τόσα συστήματα του οργανισμού μας; 
ίναι μια αρρώστια που αναιρεί τις κατακτήσεις της Ιατρικής των τελευταίων πενήντα χρόνων. Επιβαρύνονται οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι η μεγάλη μάζα των ασθενών που δοκιμάζονται και κινδυνεύουν και χρειάζονται εντατική. Δυο στους 3 στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι με τέτοια νοσήματα ή σάκχαρο ή πίεση ή είναι παχύσαρκοι. Αυτό είναι το προφίλ τους. Ο ιός μπαίνει μέσα στον πνεύμονα και χτυπάει τα τριγύρω αγγεία και γίνεται θρόμβωση. Γρήγορα επιβαρύνεται ο οργανισμός έχουμε διάχυση και οδηγούμαστε σε μια κατάσταση που δεν ελέγχεται εύκολα. Συν το ότι μεταδίδεται με τον αέρα, που είναι πολύ επικίνδυνο. 

Και αυτοί που νόσησαν και πέθαναν χωρίς να έχουν υποκείμενο νόσημα; 
Ίσως δεν είχαν κανένα γνωστό υποκείμενο νόσημα. Είναι άλλο πράγμα το τι βλέπουμε και το τι υπάρχει πίσω από την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν και ιδιοσυγκρασιακές καταστάσεις που θα τις ανακαλύψουμε στο χρόνο. Επίσης το ότι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις χωρίς προβλήματα ενισχύει την άποψη ότι είναι πολύ σοβαρό νόσημα. 

Να φοβόμαστε στο μέλλον και για άλλες τέτοιες πανδημίες; 
Καταρχήν να ξέρουμε ότι δεν τελειώνουμε με αυτή την πανδημία. Δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε. Δεν είναι αργά να στρωθούμε στη δουλειά και να φτιαχτεί αυτό που λέμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να γίνει τώρα, γιατί ακόμα και αν έχουμε ένα εμβόλιο και αυτά τα λένε πια επίσημα οι αμερικάνοι, το εμβόλιο είναι ένα από τα τρία εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Το ένα είναι το εμβόλιο, το δεύτερο τα μέτρα αποστασιοποίησης που ξεκινάνε από τις μάσκες για να φτάσουν μέχρι το lockdown, μαζί με τις ιχνηλατήσεις των τεστ και το τρίτο να αναπτύξεις ένα δίκτιο φροντίδας των αρρώστων πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Και φυσικά να φτιάξεις τα νοσοκομεία σου ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλα κύματα ασθενών. Αν περιμένουμε να φύγει η επιδημία από το εμβόλιο θα χάσουμε. Ακόμα και αν το εμβόλιο έχει 100% επιτυχία και μπορούμε αύριο να έχουμε 6 εκ δόσεις στην Ελλάδα για να εμβολιάσεις όλο τον πληθυσμό και να πετύχεις ανοσία της κοινότητας θα φτάσεις περίπου το Σεπτέμβρη. Άρα θα περάσεις τους επόμενους έξι μήνες μεταξύ lockdown και ανοίγματος. Άρα με μεγάλα επιδημιολογικά κύματα. Επίσης το εμβόλιο πρέπει να εφαρμοστεί βάσει ενός προγράμματος. Πχ οι περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι πιο επιβαρυμένοι, π.χ. η δυτική Θεσσαλονίκη που έχει πιο μεγάλη μόλυνση από το επιβαρυμένο περιβάλλον πρέπει να προηγηθούν γιατί οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι. Επίσης υπάρχουν ερωτήματα σε σχέση με το πόσο κρατά η ανοσία από το εμβόλιο. Δεν έχουμε δει τα δεδομένα των κλινικών μελετών των διαφόρων εμβολίων. Είμαστε σε υποθέσεις. Δεχόμαστε ότι δουλεύει αλλά το πως δουλεύει στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στο γεγονός ότι μπορεί να δουλεύει καλά. Αν δεν δουλεύει δεν πρέπει να έχουμε ένα plan b; Οι χώρες με καλύτερα οργανωμένα συστήματα υγείας μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πιθανότητες όχι απόλυτης επιτυχίας του εμβολίου. Η ενδυνάμωση πρέπει να γίνει στη βάση της πυραμίδας. Οι ΜΕΘ είναι στην κορυφή. Εσύ πρέπει να βρίσκεις και να θεραπεύεις τους αρρώστους στο σπίτι. Αυτό σημαίνει οικογενειακός γιατρός. Θα είναι καταστροφικό αν πιστέψουμε ότι με το που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί καθαρίζουμε με την πανδημία. Αν χαλαρώσουν οι άνθρωποι θα ξαναβρεθούμε σε μεγάλα επιδημιολογικά κύματα. Αυτά γίνονται για πολιτικούς σκοπούς για να παρουσιάζονται από τις κυβερνήσεις success stories. Στην Ευρώπη συμβαίνει. Στην Αμερική δεν είναι έτσι. Βγήκε ένα άρθρο στις 18/11 από τον Φάουτσι που λέει χρειάζεται να επενδύσουμε μεγάλα κεφάλαια στις θεραπείες για τον ιό έτσι ώστε να σταματήσουμε την πορεία των ασθενών προς τα νοσοκομεία. Πρέπει να παρθούν μέτρα με κοινή συναίνεση γιατί απειλείται η ζωή του κόσμου και η ποιότητα της υγείας. Δεν είναι μόνο οι θάνατοι από Covid. Οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν αρρωσταίνουν βαριά. Τώρα πια στήνονται τα ιατρεία μετά τον Covid για να διαχειριστούμε προβλήματα υγείας που έμειναν στους ασθενείς. Δεν είναι ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Οι νεοφιλελεύθερες απόψεις που λένε τα δύσκολα προβλήματα έχουν απλές λύσεις είναι λάθος. 

Είδα σήμερα τις μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία απέναντι στην καταστολή, μια χώρα με εξαιρετικά αντανακλαστικά σε τέτοια ζητήματα. Είναι απότοκο όσων ζούμε αυτή την εποχή; 
Πίσω από την επιδημία εφαρμόζονται μέτρα που παίρνονται με αντιδημοκρατικές διαδικασίες και καταργούν ατομικές ελευθερίες. Όχι μόνο στο επίπεδο του κλεισίματος αλλά και πολιτικών δικαιωμάτων. Στη Γαλλία πριν 15 μέρες, όταν ανακοίνωσε ο Μακρόν την επέκταση του καθεστώτος της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης το ζήτημα της συνταγματικότητας και της συνάφειας με την κοινοβουλευτική νομιμότητα το έθιξε η δεξιά στη Γαλλία που είπε ότι οι αποφάσεις που παίρνονται δεν παίρνονται σύμφωνα με τις διαδικασίες του κοινοβουλίου. Εκατό δήμαρχοι της επαρχίας, δεξιοί και αριστεροί έγραψαν μια επιστολή του εγκαλούν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο για παρεκτροπή από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν είναι ένα μπραντεφέρ κομμάτων. Είναι σοβαρά πράγματα. Δεν μπορείς να λύσεις το υγειονομικό πρόβλημα αν δεν έχεις κοινοβουλευτική διαδικασία σωστή και συμφωνία πολιτικών δυνάμεων. Αυτό συμπεριλαμβάνει ακόμα και την εκκλησία. Ξέρω ότι στη Θεσσαλονίκη η Εκκλησία επηρεάζει γιατρούς. Ας βγει να τους παροτρύνει να συμμετέχουν στο δημόσιο σύστημα. Να τελειώνουμε με την κουβέντα γίνεται δεν γίνεται και να περάσουμε σε πιο ουσιαστικά πράγματα. Πρέπει να ικανοποιηθούν όλες οι δυνάμεις μαζί, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες. Να συνεννοηθούν. Επειγόντως.

Να μην, για να μη δεν...

 

Nόρα Ράλλη 

Δεν τον ήξερα. Και μην αρχίσουμε τα «πώς είναι δυνατόν» και τα «τι ξέρεις τέλος πάντων!» και γίνω έξαλλη. Τα ξεράδια μου ξέρω και ό,τι μένει ως... υπόλειμμα/έλλειμμα/άλειμμα, το ψάχνω. Κι αυτόν τον έψαξα. Αφού πρώτα τον διάβασα. Σ' ένα τοσοδούλικο βιβλιαράκι (σπουδαία τα τοσοδούλικα βιβλιαράκια), από τις εκδόσεις Στιγμή. Που πάλι καλά που υπάρχουν κι αυτοί οι εκδοτικοί οίκοι και βρίσκουμε να διαβάσουμε και κάτι άλλο πέρα από Λένα Μαντά και «Πώς θα γίνετε πανέμορφες, πανύψηλες και παμπλούτιες σε 10 μέρες».
Τσεχοσλοβάκος ήτανε. Τότε που υπήρχε Τσεχοσλοβακία και Τσεχοσλοβάκοι. Τότε, το '60, υπήρχε και ένα περιοδικό που λεγόταν Plamen (Φλόγα). Και εκεί γράφανε και ποιοι δεν γράφανε. Από Κούντερα μέχρι Χάγεκ. Εκει έγραψε κι αυτός. Μικρά στιχάκια. Ποιητής ήταν. Ο Ιμρε Φόρμπατ. Αυτός ήταν. 
Χρόνια πολλά μετά, ήρθε ο Αιμίλιος Καλιακάτσος (ο «Στιγμιαίος» εκδότης) και μάζεψε ό,τι μπορούσε να μαζέψει από δαύτους και έτσι τώρα εγώ ξεστραβώνομαι: «Αλήθεια, ω αλήθεια! Για σένα είμαι ικανός για όλα - ακόμη και ψέματα να πω!». Αυτά είπε ο Ιμρε και στην καρδιά μου μίλησε. 
Που αν με διάβαζαν οι δεξιοί, θα το 'στελναν φιρμάνι στον Μητσοτάρχα να το λέει κι αυτός και να την μπαίνει στους αριστερούς. Αλλά πού μυαλό; Πού φαντασία; Αυτά λέω κι έρχεται μετά η πραγματικότητα και με διαψεύδει.
Διότι αν δεν θέλει μυαλό και φαντασία, με πάνω από 600 ανθρώπους διασωληνωμένους τη μέρα και δεκάδες δεκάδων νεκρούς, να βγεις να πεις με χαρά και χάζι πως «είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο και το πανηγυρίζουμε» (εννοείται ο Αδωνης το είπε), τότε τι θέλει; Ή το να πεις, με πάνω από 600 ανθρώπους διασωληνωμένους τη μέρα και δεκάδες δεκάδων νεκρούς, πως αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς (εννοείται ο Γεραπετρίτης το είπε), αυτό πάλι τι θέλει; Ή το να πετσοκόψεις τις δαπάνες για την Υγεία στον προϋπολογισμό ενώ ταυτόχρονα αυξάνεις τις αμυντικές δαπάνες κατά 30% (εννοείται ο Σταϊκούρας δεν το είπε. Λέγονται αυτά; Θα το κάνει όμως). 
Που ο ίδιος ο ΟΟΣΑ (εκεί που θέλει να στείλει ο Μητσοτάρχας την «τρισεύγενη και άλλα διηγήματα» Διαμαντοπούλου) καταδεικνύει πως η Ελλάδα είναι η προτελευταία χώρα -με τελευταία τη Βουλγαρία- στην Ε.Ε. σε έκτακτες δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Γι' αυτό θέλει να βάλει την «και άλλα διηγήματα» ο προσωπάρχης, για να μη βγαίνουν τέτοιες ειδήσεις. Αυτό πάλι πώς το λες; Αυτό εγώ το λέω «σωστή διαχείριση». Οχι της κρίσης. Οχι της πανδημίας. Αλλά της Νέας Δημοκρατίας. 
Που η «κανονικότητα» έχει γίνει συνώνυμο του μητσοταρχισμού στο καταστατικό της. Ξεχνώντας βέβαια πως η «κανονικότητα» από την «ανικανότητα» δεν απέχουν και πολύ ως λέξεις. Και στην ελληνική, ό,τι δεν απέχει γραμματικά, συνήθως δεν απέχει και νοηματικά. Και κάπου εκεί αρχίζει το πραγματικό πανηγύρι...
Γιατί αν, για να κρύψεις την ανικανότητά σου, μας πετάς μια κανονικότητα κανονικότατα στα μούτρα και μετά κοιτάς το δημιούργημά σου ως Νέος Δημοκράτης Θεός, κάτι δεν. Και κάπου, κάπως, κάποτε θα. Και άμα θα, τότε δεν, για τα καλά όμως. Αυτό δεν έχουμε καταλάβει: πως αυτό το τελικό «δεν», αυτό τρέμουν, αυτό φοβούνται (ναι, το φοβούνται), αυτό θα κάνουν τα πάντα να για μην! Ναι. Τα πάντα. Γιατί αυτό τους πονάει. Το να μην είναι συνεχώς στην εξουσία. 
Τέσσερα χρόνια μείναν εκτός (που πάλι εντός ήταν -έτσι νομίζεις πως διαλύονται μηχανισμοί αιώνων φτωχέ μου προλετάριε;) και λύσσαξαν. Κάθε βδομάδα ζητούσαν εκλογές. Και τώρα; Τώρα είναι που έχουν φάει τα λυσσακά τους: μια καταργούν την κοινωνιολογία που «κάνει τα παιδιά μας αριστερά», μια συλλαμβάνουν από μαθητές μέχρι γυναίκες ακτιβίστριες, μια στέλνουν εισαγγελείς σε πολιτικούς αρχηγούς, μια στέλνουν στον αγύριστο άλλους εισαγγελείς για να κουκουλώσουν σκάνδαλα άλλων πολιτικών αρχηγών. Γιατί τρέμουν. 
Μη και σπάσει ο διάολος το ποδάρι του κι αυτό το «δεν» γίνει «ποτέ ξανά». Έτσι είναι. Πόσοι σωτήρες υπάρχουν ανάμεσά μας - αυτό θα το μάθουμε άμα τους σταυρώσουν (Ίμρε Φόρμπατ)...

Αλληλοκαρφώματα ή εγκληματικές επιλογές;...


Γιώργος Καρελιάς

Στις 30 Σεπτεμβρίου ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκανε μια δήλωση που εκ των υστέρων προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό. Τη μέρα εκείνη επέκρινε τους κατοίκους της Αθήνας, επειδή τα κρούσματα είχαν πάρει την ανηφόρα. Αντίθετα, έδωσε εύσημα στους... Θεσσαλονικείς, λέγοντας αρακτηριστικά ότι η πόλη «πάει καλά».
Λίγες μέρες μετά διαψεύστηκε παταγωδώς. Οι έρευνες στα λύματα της πόλης έδειξαν τρομακτική αύξηση 300% στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού. Εκτοτε η Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν πάρει καλά, αλλά τα κρούσματα και οι θάνατοι πολλαπλασιάστηκαν και τα νοσοκομεία της έχουν φτάσει στα όρια της κατάρρευσης.
Μετά τις κυριακάτικες αποκαλύψεις(από τις εφημερίδες «Βήμα» και «Δημοκρατία») για πλαστά στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ, το ερώτημα επανέρχεται αμείλικτο: Γνωρίζουν τα πραγματικά στοιχεία οι επιστήμονες που αποφασίζουν; ‘Η οι αποφάσεις τους λαμβάνονται με «μαγειρεμένα» στοιχεία;
Τα όσα αποκαλύπτονται(ο ΕΟΔΥ καταγράφει με δύο τρόπους τα κρούσματα, γεγονός προκαλεί πολλές αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων που φτάνουν στην Επιστημονική Ομάδα) εκθέτουν τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, αφού δική του επιλογή είναι ο βαλλόμενος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας. Μάλιστα, η διοχετευόμενη «δυσφορία του μεγάρου Μαξίμου», δηλαδή του πρωθυπουργού, ίσως να προμηνύει κάτι για τη θέση του υπουργού οψέποτε γίνει ο ανασχηματισμός.
Αυτή, όμως, είναι η πιο αδιάφορη πλευρά του προβλήματος. Αν, δηλαδή, τα αποκαλυπτόμενα έχουν σχέση με ενδοκυβερνητικές τριβές και ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ας τα βρουν μεταξύ τους. Το πράγμα, όμως, παίρνει άλλη τροπή αν όντως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εν γνώσει του υπουργού Υγείας, διατηρεί δυο αρχεία κρουσμάτων και αν αυτό οδηγεί σε παροχή λανθασμένων η ελλιπών στοιχείων στην υπό τον κ. Τσιόδρα επιτροπή των ειδικών.
Οι διαψεύσεις του κ. Πέτσα όσο και η ανακοίνωση του κατηγορούμενου ΕΟΔΥ δεν έχουν καμία αξία. Οι μόνοι που μπορούν να δώσουν απάντηση είναι οι επιστήμονες, καθώς κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί. Για παράδειγμα, ποιος ευθύνεται για το γεγονός η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας χωρίς ουδείς να το διαπιστώσει εγκαίρως , ώστε να ληφθούν μέτρα; Ακόμα και ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί ότι η λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη έγινε με καθυστέρηση, διότι ουδείς του το εισηγήθηκε.
Μετά τις τωρινές αποκαλύψεις, τίθεται ένα διπλό ερώτημα : Η καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με τον τρόπο που αποκαλύπτεται έγινε από λάθος; Ή με σκοπιμότητα, δηλαδή για να φαίνεται μικρότερος ο αριθμός; Οι ευθύνες είναι προφανείς και στις δύο περιπτώσεις. Όμως, στη δεύτερη είναι και εγκληματικές.
Δεν ενδιαφέρει εν προκειμένω αν, όπως ψιθυρίζεται, κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν τον Κικίλια μέσω ΕΟΔΥ. Ενδιαφέρει αν ο ΕΟΔΥ κάνει καλά το έργο που έχει αναλάβει ή αν μετέχει σε παιχνίδια με «μαγειρέματα» στοιχείων. Το δεύτερο θα είναι πολλαπλά εγκληματικό την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες και χιλιάδες ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία.
Οσοι από τους επιστήμονες γνωρίζουν, αν γνωρίζουν, κάτι τέτοιο δεν δικαιούνται να σιωπούν...

148 χρόνια από τον πρώτο αγώνα μεταξύ εθνικών ομάδων


Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 30 Νοεμβρίου 1872, μπροστά σε 4.000 θεατές, συναντήθηκαν στο γήπεδο Hamilton Crescent στο Εδιμβούργο, οι εθνικές της Αγγλίας και της Σκωτία. 
Συμπληρώνονται 148 χρόνια από την... πρώτη αναμέτρηση εθνικών μεταξύ ομάδων που έχει αναγνωρίσει η FIFA. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 30 Νοεμβρίου 1872, μπροστά σε 4.000 θεατές, συναντήθηκαν στο γήπεδο Hamilton Crescent στο Εδιμβούργο, οι εθνικές της Αγγλίας και της Σκωτίας, σε ένα παιχνίδι που ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ.
Καμία από τις δύο εθνικές ομάδες δεν είχε προπονητή, ενώ οι παίκτες είχαν επιλεγεί από τις αντίστοιχες τεχνικές επιτροπές τους. Ενώ είναι ο πρώτος αγώνας που αναγνωρίζεται από τη FIFA, ωστόσο, Αγγλία και Σκωτία το αμφισβητούν, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο επίσημο παιχνίδι έγινε δύο χρόνια νωρίτερα, στις 5 Μαρτίου 1870 στο Λονδίνο...
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
μέσω left.gr

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

«Βράζει» η Γαλλία...

 ... με τα φαινόμενα υπέρμετρης αστυνομικής βίας 

Ημέρες «κίτρινων γιλέκων» θυμίζουν οι σημερινές διαδηλώσεις στη Γαλλία. Χιλιάδες πολίτες, σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας, βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του νόμου «συνολικής ασφάλειας». Δημοσιογράφοι, φοιτητές δημοσιογραφικών σχολών, ακτιβιστές... κινηματικές ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων αλλά και πολίτες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων ένωσαν τις φωνές τους κατά της ασφυκτικής αστυνομικής πίεσης που ασκείται τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών. Οι αύρες εκτόξευσης νερού επιχειρούσαν έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρου του Παρισιού διαλύοντας βίαια το συγκεντρωμένο πλήθος ενώ δεν έλειψαν και οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Στο Παρίσι, 46.000 άνθρωποι (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών) γέμισαν την πλατεία Δημοκρατίας και τους γύρω δρόμους ανεμίζοντας κόκκινες σημαίες και σημαίες της Γαλλίας καταγγέλλοντας τη αστυνομική βία, απαιτώντας ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Gerald Darmanin.

Απέναντι του παρατάχθηκαν ισχυρές δυνάμεις καταστολής. Αρχικά η πορεία και η συγκέντρωση έγινε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια αλλά στην πλατεία της Βαστίλης, σύμφωνα με πληροφορίες της Figaro, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα κατά ομάδας νεαρών που φώναζαν το σύνθημα «Είμαστε όλοι αντιφασίστες» δίνοντας το έναυσμα να γενικευτούν τα επεισόδια. 
Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών ενώ επιστρατεύτηκαν και οι αύρες νερού προκειμένου να διαλυθεί το οργισμένο πλήθος.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, καταδίκασε τη βία κατά των αστυνομικών και έκανε γνωστό πως 37 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. 
Πάνω από 4.000 διαδήλωσαν στη Λιόν με συνθήματα όπως «υπουργείο της Ντροπής» και «ποιος θα μας προστατεύσει από την αστυνομία;», καλώντας ταυτόχρονα τον υπουργό Εσωτερικών να υποβάλει την παραίτησή του.
Χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία και στο Μπορντώ, αναμεσά τους και ο Δήμαρχος της πόλης, Πίερ Χουρμίκ. «Πρέπει να κινητοποιηθούμε για τις ελευθερίες μας» δήλωσε, «είμαι εδώ ως δήμαρχος και ως πολίτης. Είναι λάθος να εκμεταλλεύεται κανείς αυτή την περίοδο για να περάσει νόμους που σκοτώνουν τις ελευθερίες».
Στο Στρασβούργο, με τη θερμοκρασία κοντά στο μηδέν, ο Δήμαρχος είχε απαγορεύσει την πορεία μέσα από την πόλη μια ημέρα που άνοιγαν τα εμπορικά μετά το lockdown, αλλά η συγκέντρωση έγινε με μεγάλη συμμετοχή.

Μοιρολατρίας πανδημία


Χρήστος Γιανναράς

Το βεβαιώνει η ιστορική εμπειρία: Ενας λαός, μια ιδεολογία, ένα κόμμα, όταν παρακμάζει, είναι αδύνατο να πιστοποιήσει και να παραδεχθεί την παρακμή του. Πλάθει φαντασιώδεις επιτυχίες, σκαρφίζεται ανύπαρκτα κατορθώματα, πιστοποιεί επίρροια που δεν την έχει. Οι ψευδαισθήσεις γεννιώνται πάντα από την παραλυτική ανημπόρια, την αδυναμία ανάκαμψης – τυπικά επακόλουθα της παρακμής.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, ήταν η μοναδική συλλογική έκρηξη διαμαρτυρίας στα εφτά χρόνια της ντροπής και της θλίψης, χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Υπήρξαν μικροπυρήνες αντιστασιακής τόλμης με συγκινητική δραστηριότητα, υπήρξε ο εκπληκτικός σε γενναιότητα και σθένος, «μοναχικός καβαλάρης» Αλέξανδρος Παναγούλης, που τόλμησε απόπειρα εξόντωσης του δικτάτορα. Τέτοιοι, σκόπιμα ξεχασμένοι αγωνιστές, φυλακίστηκαν τότε, βασανίστηκαν, έζησαν εφιάλτη σαδιστικής κακουργίας και χυδαιότητας εξευτελισμών. Ομως συλλογική, μαζική διαμαρτυρία, που να αντιμετωπιστεί με τανκς, ήταν μόνο το Πολυτεχνείο.
Γι’ αυτό και, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, άρχισε μια υστερία μανιασμένη, ποιος θα πρωτοκαπηλευτεί το μοναδικό αυτό, στα εφτά χρόνια, συλλογικό γεγονός. Στο Πολυτεχνείο δεν είχε εμφανιστεί ούτε ίχνος παρουσίας κομμάτων, αξιώσεων ιδεολογικής πατρωνίας, παπαρδέλες «πεποιθήσεων» που καμουφλάριζαν τον άλλον εφιάλτη: εκείνον του λενινισμού – σταλινισμού. Το πιο πολύτιμο δεδομένο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ο αμόλευτος από τη μαγαρισιά των κομματισμών χαρακτήρας της.
Αυτή η καθαρότητα έκανε το γεγονός κορυφαίο. Αλλά και ευάλωτο σε καπηλείες από τους μεγάλους μαστόρους της ψευτιάς και της απάτης. Πρώτο και αδίστακτο σε επιδόσεις καπηλείας και «σκοπού που αγιάζει τα μέσα», το ΚΚΕ. Πρόκειται για έντεχνα πλαστουργημένη νοοτροπία, κακούργησε στην Ελλάδα όσο κανένας επίβουλος εχθρός της ή ιθαγενής λοιμική. Τα τέσσερα χρόνια ένοπλης ανταρσίας του ΚΚΕ (της εξυπηρέτησης που πρόσφερε στους διεθνιστές του σοβιετικού εφιάλτη) στοίχισαν τόσο αίμα και τέτοια ολική καταστροφή της πληθυσμικής κατανομής και της χωροταξικής λογικής, ώστε η μετά την κομμουνιστική ανταρσία Ελλάδα να έχει μηδενικό, περίπου, προσδόκιμο ιστορικής επιβίωσης.
Καθόλου τυχαία, αυτόν τον ξενόφερτο εφιάλτη ο ευρωπαιομανής Καραμανλής τον «σπίτωσε» στην Ελλάδα, νομιμοποίησε την κομματική, κοινοβουλευτική του λεοντή. Πίστευε, μάλλον ναρκισσιστικά, ότι με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ θα «συμφιλιωθούν» οι Ελληνες και θα καταγραφεί αυτός στην ιστορία ως «συμφιλιωτής». Ο ναρκισσισμός του εξουδετέρωνε τον πολιτικό ρεαλισμό του. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι ο καταγωγικός διεθνισμός του μαρξισμού – λενινισμού ήταν αδύνατο να μετασχηματιστεί σε μια Αριστερά με εντοπιότητα και ιθαγένεια, πολιτική έπαλξη για κοινωνικές και όχι ατομοκεντρικές (της ατσιδοσύνης) προτεραιότητες. Η Ελλάδα μπήκε στον νεκρογόνο νάρθηκα μίμησης των τριτοκοσμικών κοινωνιών, που αποτίναξαν την αποικιοκρατία, για να υποταχθούν, ακόμα πιο ασφυκτικά, στην εξουσιολαγνεία του ιδιωτικού κέρδους.
Αδικείται σίγουρα ο Καραμανλής με τόσο σχηματικές, τηλεγραφικές αναλύσεις, αλλά ο χαρακτήρας (ρόλος) της επιφυλλίδας είναι να γεννάει γόνιμο προβληματισμό, όχι επανάπαυση σε ευφραντικά ψυχολογικά κλισέ. Η καμουφλαρισμένη φυγή του Καραμανλή από την Ελλάδα, η αυτο-εξορία του στο Παρίσι, λίγο πριν τη στρατιωτική δικτατορία, βεβαίωνε την αποτυχία του μιμητικού εξευρωπαϊσμού, που ήταν το μπαϊράκι του («να γίνουμε Ευρωπαίοι, για να γίνουμε επιτέλους άνθρωποι») – η ριζική αλλοτρίωση ενός λαού, ο μιμητισμός ως συλλογική ταυτότητα, απόλυτος στόχος, ο «εκσυγχρονισμός».
Ψηλαφητή συνέπεια της πολιτικής Καραμανλή ήταν (και παραμένει) η σταθερή και μόνιμη πολιτική αφασία του κόμματός του, η ραγδαία διολίσθηση σε έναν εξευτελιστικό μιμητισμό του τάχα και «προοδευτικού», τάχα και «αριστερού» ιδεολογικού αχταρμά. Εφτασε το κόμμα αυτό στη χαμέρπεια να ζηλεύει φανερά και να μιμείται τερτίπια και πρακτικές του παπανδρεϊκού αμοραλισμού, τον φτηνιάρικο λαϊκισμό της «προοδευτικής» ξιπασιάς. Ακόμα και η ανάγκη μιας «πατριωτικής» πολιτικής, ως βάση της συλλογικής αξιοπρέπειας, απολακτίσθηκε «μετά βδελυγμίας» από τους καραμανλικούς επιγόνους – μεταβιβάστηκε «έντεχνα», σαν αποκλειστικότητα, σε κόμματα χυδαίου τραμπουκισμού ή σε κόμματα «της πλάκας» με αρχηγούς που μόνο θυμηδία προκαλούν.
Είναι απίστευτο, με πόση ταχύτητα μια κοινωνία παρακμής, με διαλυμένους θεσμούς, ευτελισμένη στο έπακρο δημοσιοϋπαλληλία, υποθηκευμένα όλα τα κοινωνικά αγαθά, τον φυσικό της πλούτο και τα ιστορικά της καυχήματα, όλα ενέχυρο σε δανειστές του διεθνούς υποκόσμου, πώς αυτή η κοινωνία πείσθηκε απολύτως ότι η εκούσια αλλοτρίωση, το καραγκιοζιλίκι του μιμητισμού και μεταπρατισμού, είναι η σωτηρία της: «Να γίνουμε Ευρωπαίοι, για να γίνουμε επιτέλους άνθρωποι»!
Η καραμανλική κληρονομιά, η συνείδηση του επαρχιώτη της Ευρώπης, βαραίνει ασφυκτικά, πνίγει κάθε ενδεχόμενο ανάκαμψης. Κάθε κόμμα, ό,τι κι αν προφασίζεται πως πιστεύει, υποτάσσει την κοινωνία σε δουλικές εξαρτήσεις και ατιμωτικές δεσμεύσεις, την παγιδεύει ξεδιάντροπα σε απαιτήσεις «συμμαχικών» συμφερόντων. Τα «συμμαχικά» συμφέροντα διορίζουν υπουργούς στα καίρια υπουργεία κάθε ελληνικής κυβέρνησης, απαιτούν συνεχώς παραχωρήσεις στον τουρκικό, αδηφάγο επεκτατισμό, αφελληνίζουν μεθοδικά την παιδεία και αχρηστεύουν τη γλώσσα.
Ετσι, «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα» συνεχίζουμε το καραγκιοζιλίκι των επιφάσεων δημοκρατίας.

ΥΓ του blog:  ....το να σέβεσαι το πρόσωπο είναι θεμιτό το να ακούς την άποψη του είναι αναγκαίο το να διαφωνείς ή να συμφωνείς είναι απαραίτητο στοιχείο του δημοκρατικού κοινωνικού διαλόγου....  κατανοούμε τον λόγο που αναφέρεται σε ιστορικά στοιχεία αλλά η χρήση και η παράθεση τους είναι σε λάθος βάση και ανιστόρητης εκφοράς....μπορεί να βολεύουν τον συγγραφέα για να πει την αλήθεια του αλλά τα γεγονότα, δεν έγιναν έτσι ούτε οι παράγοντες και τα άτομα  που έδρασαν σ εκείνες τις ιστορικές χρονικές στιγμές συμπεριφέρθηκαν με τον τρόπο που τους τοποθετεί η συλλογιστική του αγαπητού καθηγητή...

Ανοιχτή στήριξη Σημίτη σε Κυριάκο

 
...κόβει κάθε δεσμό με το Κίνημα Αλλαγής!...
Βασίλης Σκουρής 

Πλήρη διαφοροποίηση από το κόμμα με το οποίο έγινε πρωθυπουργός, με ένα άρθρο, με το οποίο στηρίζει πλήρως το πόρισμα Πισσαρίδη και την κατεύθυνση που αυτό υιοθετεί για την οικονομία και την κοινωνία. «Μοναχική κίνηση» ή η απαρχή ευρύτερου σχεδίου κατά του ΚΙΝΑΛ;
Το... άρθρο του Κώστα Σημίτη στα «Νέα του Σαββατοκύριακου» λες και γράφτηκε επί τούτου: Είτε ως απάντηση σε όσους του άσκησαν κριτική για το προηγούμενο άρθρο του τρεις ακριβώς εβδομάδες πριν στην ίδια εφημερίδα, είτε σε όσους δεν κατάλαβαν ότι περνούσε τη διαχωριστική γραμμή οριστικά και αμετάκλητα και βρισκόταν στην όχθη της «επάρατης δουλειάς»-καθώς με τον «αντιδεξιισμό» αναδείχτηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε στην πρωθυπουργία κοντά στα οκτώ χρόνια!
«Το σχέδιο Πισσαρίδη παρά τις δυνατόν διαφορετικές αξιολογήσεις των προτάσεών του, την ανάδειξη και άλλων σημαντικών θεμάτων, που οφείλουμε να προσέξουμε, είναι μια αξιόλογη βάση για μια συστηματική προσπάθεια από την κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στο ολοσέλιδο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ ουσιαστικά υποστηρίζει ότι τα μέτρα του συγκεκριμένου σχεδίου συμβάλουν και στην αναδιανομή του εισοδήματος.
Είναι δε ιδιαίτερα σημειολογικό πως η νέα παρέμβαση του Κώστα Σημίτη έρχεται δυο ημέρες μετά την εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ για το σχέδιο Πισσαρίδη, όπου η Φώφη Γεννηματά έλαβε σαφείς αποστάσεις από αυτό, όπως και εκσυγχρονιστικά στελέχη, που είχαν ιδιαίτερη σχέση με τον τέως πρωθυπουργό, όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο ποίος μάλιστα αρθρογραφεί σχετικά το Σάββατο το πρωί στη στήλη OPINIONS του iEidiseis.
Το ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή , πάντως, είναι εάν ο Κώστας Σημίτης διέβη τον Ρουβίκωνα μόνος ή εάν η προσχώρησή του στο μπλοκ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κορυφή του παγόβουνου, με προσχωρήσεις και άλλων στελεχών που ακολουθούν τον πρώην πρωθυπουργό. Απάντηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ο καιρός σύντομα θα δείξει…

Τα κρούσματα του κορονοϊού δεν είναι τα πραγματικά;


ARTI news 

Τα δημοσιεύματα του «Βήματος της Κυριακής» και της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο ομάδες (Χαρδαλιάς, Τσιόδρας από τη μια και Κικίλιας, Αρκουμανέας από την άλλη), που ανταγωνίζονται μεταξύ τους με συνέπεια να έχει χαθεί η… «μπάλα» στον ΕΟΔΥ και τα κρούσματα που ανακοινώνονται να μην είναι τα πραγματικά.
Ειδικότερα, τόσο στο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, όσο και σε αυτό του Βήματος της Κυριακής γίνεται λόγος για ένα «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα ημερήσια πραγματικά.
Μάλιστα για αυτό τον λόγο τόσο από την πλευρά του Σωτήρη Τσιόδρα όσο και του Νίκου Χαρδαλιά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, καθώς δεν λαμβάνουν τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων αλλά ετεροχρονισμένα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα που καλούνται να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν.

Το δημοσίευμα στο «Βήμα»
Το δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», κάνει λόγο για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Μάλιστα κάνει λόγο για δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση.
Τονίζεται ότι υπάρχουν δύο στρατόπεδα πλέον στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ η δυσφορία από την πλευρά Τσιόδρα και Χαρδαλιά ξεκινάει από την υποστήριξη που παρέχει ο ΕΟΔΥ, που κατά την εφημερίδα έχει μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και από την άλλη τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι το μητρώο ασθενών COVID 19.
Ειδικότερα όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο.
Αν όμως ο εντοπισμός γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρίζει με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.
Όπως γράφει η εφημερίδα ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του ιδιόκτητο αρχείο τον Αύγουστο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο και το προχώρησε με πιο φανερές πλέον συνέπειες.
Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, κατά την εφημερίδα.
Μάλιστα Το Βήμα αναφέρει ότι όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής.
Το θέμα έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η εφημερίδα σημειώνει: «Ορισμένοι έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση των κρουσμάτων».
Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτό δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για να ληφθούν μέτρα.

Τι αναφέρει η "Δημοκρατία"
Η εφημερίδα Δημοκρατία με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» - «Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ» σημειώνει ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων. Αποτέλεσμα» σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».
Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένη πλατφόρμα για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΠΥ και ταυτόχρονα συλλέγει τα στοιχεία από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας. Η πλατφόρμα ενημερώνεται όμως με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια Νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να είναι αναληθή.
Κύκλοι, πάντως, του προέδρου του ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι τα δημοσιεύματα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής των ημερήσιων κρουσμάτων είναι «ψέματα» και πως «διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα».

ΥΓ του blog: ...ο φακός, η στιγμή και το κλικ φτίαχνουν μια ιστορία μόνα τους καμιά φορά ή μήπως αποκαλύπτουν όσα η γλώσσα, ο κομφορμίσμός κι ο καθοσπρεπισμός ενός κοινωνικού χώρου αδυνατούν να εκφράσουν;

Βαρομετρικό χαμηλό. Εγκλωβισμός – Απεγκλωβισμός


Από
Ρούντι Ρινάλντι

Eίναι φυσιολογικό μέσα στις συνθήκες που ζούμε, τις εντελώς ιδιαίτερες, να υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση και μια βαθιά απαισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον; Ναι, είναι φυσιολογικό, 
Eίναι το πλέον προφανές λογικό συμπέρασμα. Ειδικά για τους πολίτες της Ελλάδας, που βιώνουν μια δεκαετία μεγάλων περιορισμών όλων των ειδών: Δημοκρατίας, Συντάγματος, Ελπίδας, Εθνικής Αξιοπρέπειας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Πολιτισμού, Ελευθερίας, Δημόσιου χώρου, Εθνικής Κυριαρχίας, Οικονομικής δραστηριότητας και Εργασίας. Τώρα και Υγείας, δηλαδή Ζωής, μιας και ο κυνισμός των κυβερνώντων (διεθνών οργανισμών και τοπικών κυβερνήσεων) γνωρίζει ότι θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι αλλά φροντίζει μόνο να λειτουργεί κάπως το σύστημά τους. Δηλαδή να παράγεται και σε αυτές τις συνθήκες υπερκέρδος για ορισμένους επιχειρηματικούς κολοσσούς.
Η ποδοπάτηση των «θέλω» του λαού μέσα στη δεκαετία που πέρασε, και η ματαίωση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, έγινε συστηματικά και σαδιστικά, με κύριο συντελεστή το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Επομένως ζούμε σε ένα βαρομετρικό χαμηλό όσον αφορά τη λαϊκή διαθεσιμότητα. Γεγονός που, πέρα από καταστάσεις εξαιρέσεων και μεγάλων τροποποιήσεων και κινητοποιήσεων που καταγράφηκαν στη δεκαετία που πέρασε, δείχνει την έλλειψη εναλλακτικής πρότασης, τη χαμηλή πολιτικοποίηση και τον εγκλωβισμό σε σχήματα ανάθεσης και στερεότυπα παλιότερων εποχών.
Δεν είναι λίγοι όσοι παρατηρούν πως δεν θυμούνται τέτοια διάλυση του λαϊκού παράγοντα και τόση σύγχυση όση παρατηρείται στις μέρες μας. Όπως όλοι, αναγκάζονται κι αυτοί να καταφεύγουν σε δάνεια από το παρελθόν, θυμίζοντας μεγάλες στιγμές του λαού, τις ιδιότητες του ελληνικού έθνους στην αντιστασιακή του ιστορία, ή ακόμα και στιγμές και φιγούρες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος (π.χ. Μπελογιάννης). Αν και τέτοιου είδους επισημάνσεις και αναμνήσεις κάτι λένε, πέρα από τη νοσταλγική διάθεση, δεν αντισταθμίζουν ωστόσο το παρατεταμένο χαμηλό βαρομετρικό…
 
Ο εγκλωβισμός
Κάποτε λέγονταν ότι «οι μάζες κινούνται κατά κύματα». Ας προσπεράσουμε την αποστροφή για τη λέξη «μάζες», που δεν μπορεί καν να εκφέρει κανείς σε μια μεταμοντέρνα εποχή, και ας επικεντρωθούμε περισσότερο στην έκφραση «κινούνται κατά κύματα». Το «κινούνται» σημαίνει μια σημαντική δραστηριοποίηση, που έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιούνται σε μεγάλο βαθμό και ουσιαστικά οι συσχετισμοί και οι όροι της κοινωνικής και πολιτικής πάλης (πιο κλασικά, της ταξικής πάλης – μόνο που το υποκείμενο δεν είναι μία τάξη σκέτα).
Ποια είναι τα αντικειμενικά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας; Με κίνδυνο απλοποίησης, αυτά είναι κυρίως δύο. Πρώτον, έχουμε ένα σύστημα (που αυτοδιαφημίζεται ως ό,τι καλύτερο για την ανθρωπότητα) το οποίο βρίσκεται σε μια χρόνια «πολυ-κρίση» – όχι απλά οικονομικής φύσης, αλλά τέτοια που κτυπά όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, τον μεταβολισμό κοινωνίας και φύσης, επεκτείνεται σε τομείς και περιοχές που αφορούν τη συνείδηση και το γονιδίωμα, προετοιμάζοντας έτσι τη μετάβαση σε μια κοινωνία πλήρους ελέγχου ανθρώπων που θα έχουν μεταβληθεί σε ανδράποδα και σε εκτεταμένες ζώνες εγκλεισμού των αποκλεισμένων ή μολυσμένων. Θα υπάρχουν βέβαια περιοχές αποστειρωμένες, όπου κάποιες ελίτ θα μπορούν να ζουν άνετα και να ελέγχουν μέσω της τεχνοδομής τους σύγχρονους δούλους. Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, 5G, διαχείριση της πανδημίας προς τα εκεί σπρώχνουν τα πράγματα. Βασικό εμπόδιο; Ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό και πολιτικό. Δεν καταργείται εύκολα η κοινωνία.
Η διεθνής κρίση αντιπροσώπευσης αποτελεί έναν μοχλό για την εμφάνιση μεγάλων κινημάτων που αποφεύγουν την ποδηγέτηση από πλευρές του πολιτικού συστήματος
Δεύτερον, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολλά σχήματα διαχείρισης αυτού του σχεδιασμού. Δεν υπάρχει ένα κέντρο που να διευθύνει την πιο πάνω περιγραφείσα διαδικασία, αλλά πολλά κέντρα που συγκλίνουν προς τα εκεί, και βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους (γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις), ενώ και οι συνθήκες που συμπεριλαμβάνουν τις περιοχές του κόσμου δεν είναι ίδιες. Άλλος βηματισμός σε Ασία, άλλος σε Ευρώπη και Μεσόγειο, άλλος σε Β. Αμερική και άλλος σε Λατινική Αμερική. Όπως χθες το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ήταν λύση επιβαλλόμενη σε όλες τις περιοχές και οικονομίες του κόσμου, έτσι τώρα η διαχείριση της πανδημίας έχει ανάλογα χαρακτηριστικά, δηλαδή επιβάλλονται πάνω-κάτω τα ίδια μέτρα, και σε εκτεταμένες ζώνες δεν παίρνονται καθόλου μέτρα.

Μοχλοί απεγκλωβισμού
Υπάρχει όμως μια παρέμβαση που τροποποιεί σημαντικά αυτά τα δύο δεδομένα και οξύνει ιδιαίτερα πολλές εγγενείς αντιθέσεις – σε τέτοιο βαθμό ώστε επανακαθορίζονται πολλοί όροι, ακόμα και για την ύπαρξη του συστήματος αυτού. Έχει τεθεί πολλαπλά το ζήτημα μιας διευρυνόμενης και υπαρκτής αντίδρασης, δυσαρέσκειας και κίνησης-κινημάτων, προς τη διαχείριση που υπάρχει μέσα στην πολυ-κρίση. Το πολιτικό σύστημα βρέθηκε στο επίκεντρο επιθέσεων και καταγγελιών, και μιας τεράστιας αμφισβήτησης που το έχει απονομιμοποιήσει σε τεράστιο βαθμό. Αυτή η διεθνής κρίση αντιπροσώπευσης αποτελεί έναν μοχλό για την εμφάνιση μεγάλων κινημάτων που αποφεύγουν την ποδηγέτηση από πλευρές του πολιτικού συστήματος.
Αυτή η διαρκής τάση, που δεν έχει ανεξάρτητη πολιτική έκφραση, τροφοδότησε πολλές διεργασίες και στις κορυφές και στην εκλογική βάση των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών και γενικά των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κατά κύματα κίνηση των μαζών σε πολλές περιοχές του κόσμου οδήγησε σε ανατροπές συσχετισμών (αρκετά καθεστώτα έπεσαν κάτω από λαϊκή οργή), ενώ οξύνθηκε μια διαφοροποίηση και εντός των κορυφών. Αυτό είναι που περιγράφουμε με τον όρο «ενδόρρηξη», όπως έχει φανεί έντονα π.χ. στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία. Η ανάδειξη του «εθνολαϊκισμού» ως κύριου εχθρού της δημοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης, είναι ένδειξη του φόβου που προκάλεσε αυτή η λαϊκή αμφισβήτηση – που, σε συνδυασμό με τον γεωπολιτικό κυνικό ανταγωνισμό, έφερε με μεγαλύτερη σφοδρότητα στην επιφάνεια και το εθνικό στοιχείο.
Η πολιτική και κοινωνική πάλη δεν διεξάγεται μόνο γύρω από το κοινωνικό ζήτημα στο εσωτερικό κάθε χώρας, αλλά παίρνει και εθνικά χαρακτηριστικά και εκδηλώνεται με ανισόμετρο τρόπο σε περιοχές (Νότος Ευρώπης, Λατινική Αμερική, Κίτρινα Γιλέκα, ιδιότυπος εμφύλιος στις ΗΠΑ, Βρετανία-Ε.Ε., τούρκικος επεκτατισμός και αντιθέσεις με λαούς και έθνη κ.λπ.). [Τώρα γίνεται μια μεγάλη σπέκουλα για τους «αρνητές» και τους «ψεκασμένους», και στις κατηγορίες αυτές με μεγάλη ευκολία καταχωρούνται όσοι δεν συμφωνούν με τα μέτρα που παίρνονται, τον χρόνο που παίρνονται και τον τρόπο που παίρνονται, ή βλέπουν πίσω από τα μέτρα μια τάση κατάργησης του δημόσιου και ατομικού χώρου].

*****
Ξαναγυρνώντας στη χώρα μας, η πολυ-κρίση εκφράζεται με έναν τριπλό τρόπο: τη διαρκή τάση αποικιοποίησης της χώρας μέσω των Μνημονίων και των όρων παράδοσης και υποθήκευσης εθνικού πλούτου, τη διαρκή απειλή από μεριάς της Τουρκίας σε ένα ευρύτατο μέτωπο της εθνικής ακεραιότητας της χώρας (σε συνεργασία με μεγάλες δυνάμεις), και την πανδημία – μαζί με την οικονομική ύφεση που φέρνει. Ο απεγκλωβισμός από αυτήν την τριπλή απειλή της ίδιας της υπόστασης της χώρας, του έθνους και της κοινωνίας είναι δύσκολος αλλά αναγκαίος όρος για μια άλλη εξέλιξη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενιαίο ζήτημα, κι όχι ως τρία διαφορετικά και ξεκομμένα προβλήματα.
Στο επόμενο σημείωμα θα αναφερθούμε στις ανάγκες της υποκειμενικής πλευράς του αναγκαίου απεγκλωβισμού.

Ελβετία: Η CIA κατασκόπευε ξένες κυβερνήσεις από το 1970


Τον Φεβρουάριο ήρθαν στο φως στοιχεία που συγκέντρωσαν από κοινού η The Washington Post και η ελβετική γερμανόφωνη δημόσια τηλεόραση

Αυγή Newsroom

Ηαμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και η γερμανική ομόλογή της δεν έλεγχαν μόνο μια ελβετική εταιρεία ειδικευμένη στην κρυπτογραφία, αλλά δύο, για να κατασκοπεύουν ευκολότερα ξένες κυβερνήσεις, αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση, εξωθώντας ελβετούς κοινοβουλευτικούς να ζητήσουν να διενεργηθεί νέα έρευνα.
Τον Φεβρουάριο, ήρθαν στο φως στοιχεία που συγκέντρωσαν από κοινού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post και η ελβετική γερμανόφωνη δημόσια τηλεόραση SRF. Τα δύο ΜΜΕ αποκάλυψαν τότε ότι η CIA, σε συνεργασία με την BND, είχαν στα χέρια τους από το 1970 τον έλεγχο της εταιρείας Crypto AG, μέσω της οποίας εξασφάλιζαν πρόσβαση σε απόρρητες επικοινωνίες.
Όμως και μια δεύτερη ελβετική εταιρεία, η Omnisec, μικρότερου μεγέθους, χρησιμοποιείτο με τον ίδιο τρόπο, αποκάλυψε το SRF αυτή την εβδομάδα.
Ως πριν από δύο χρόνια, όταν ανέστειλε τη δραστηριότητά της λόγω οικονομικών προβλημάτων, η Omnisec πούλαγε συσκευές κρυπτογράφησης φωνής, φαξ και δεδομένων σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Όπως και αυτά της Crypto AG, τα προϊόντα της επέτρεπαν στους αμερικανούς και στους γερμανούς κατασκόπους να αποκτούν πρόσβαση σε ανταλλαγές που οι πελάτες της νόμιζαν πως ήταν ασφαλείς.
Η Omnisec όμως είχε επίσης προμηθεύσει συσκευές της σειράς OC-500 σε ελβετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως και στην UBS — τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα — και άλλες μεγάλες ελβετικές ιδιωτικές εταιρείες, σημείωσε το SRF.
Αποκάλυψη που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, καθώς το σκάνδαλο της Crypto είναι ακόμα νωπό στη μνήμη πολλών.
«Αυτό εγείρει ζήτημα κατασκοπείας ακόμη και σε βάρος της χώρας», τόνισε ο Χανς-Πίτερ Πόρτμαν, βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Σέντρικ Βέρμουτ, ζήτησε να διενεργηθεί νέα έρευνα από το κοινοβούλιο.
«Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε μια χώρα που δηλώνει ουδέτερη, όπως η Ελβετία;», διερωτήθηκε.
Κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση της Crypto AG κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επωφεληθεί από τις πληροφορίες που τους έδιναν χάρη στις συσκευές της εταιρείας η CIA και η BND, παρέλειψαν όμως να ενημερώσουν την συνομοσπονδιακή κυβέρνηση.
«Η Υπηρεσία Στρατηγικών Πληροφοριών (SRS), η οποία αποτελούσε προκάτοχο της Συνομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SRC), γνώριζε από το 1993 ότι πίσω από την Crypto AG κρύβονταν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών», κατά το δίκτυο, το οποίο σημείωσε πως η συνεργασία αυτή δεν ήταν παράνομη, ωστόσο υπογράμμισε ταυτόχρονα πως οι ελβετοί κατάσκοποι την απέκρυψαν εσκεμμένα από τους θεσμούς στους οποίους αναφέρονται.
Στους πελάτες της Crypto συγκαταλέγονταν μεταξύ διαφόρων αλλων το Ιράν, στρατιωτικές χούντες της Λατινικής Αμερικής, η Ινδία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, αλλά και το Βατικανό, σύμφωνα με την Πόουστ.
Τα μηχανήματα που πωλούνταν σε συμμάχους των ΗΠΑ ήταν ασφαλή, ενώ στα άλλα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση κατά βούληση οι αμερικανοί κατάσκοποι, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Το στέμμα»

Γιώργος Βέλτσος

Ο Βάρναλης, αστειευόμενος, του άρεσε να ανοιγοκλείνει τα δυο του δάχτυλα (σαν ψαλίδι) μπρος στο παντελόνι του: «Και, κρατς, γίναμε ιδεαλιστές...».
Εμείς ανοιγοκλείνοντας το τηλεκοντρόλ μπροστά στην τηλεόραση: «Και, τσουπ, γίναμε βασιλόφρονες».
Γίναμε...επίσης και ό,τι κυριολεκτικά δηλώνει το «κρατς» του ψαλιδιού εμπρός από την ηβική περιοχή. Ή, μήπως το αφήνουμε για την επόμενη καραντίνα;

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Πόσο τους μπούκωσαν πια

  

του Νίκου Μωραΐτη

Εκατό νεκροί την ημέρα. Και στα κανάλια πανηγυρίζουν για το εμβόλιο και κάνουν ρεπορτάζ για το πότε θα ανοίξει η αγορά. Πουλάνε αισιοδοξία πάνω στα πτώματα. Οι ίδιοι που, αν κυβερνούσε ο Τσίπρας, θα είχαν στήσει κρεμάλες στα στούντιο των κεντρικών δελτίων ειδήσεων και θα είχαν 24ωρη σύνδεση με νοσοκομεία – νεκροτομεία – νεκροταφεία.
Οι εντεταλμένοι που πανηγυρίζουν για τις πετυχημένες αεροδιακομιδές ασθενών στην πρωτεύουσα, αποκρύπτοντας ότι αυτό σημαίνει πως οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα γέμισαν, τέλος, το κράτος απέτυχε οριστικά.
Μία μιντιακή χούντα – που είναι η σύγχρονη, αδιόρατη και υποδόρια μορφή δικτατορίας- αναποδογυρίζει καθημερινά την πραγματικότητα για να στηρίξει την πιο κυνική και ανεύθυνη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τη χώρα. «Μα πόσο τους μπούκωσαν πια;», έρχεται εύλογο το ερώτημα.
Όχι, όλη αυτή η λυσσασμένη στήριξη στην κυβέρνηση-των-100-νεκρών-τη-μέρα αποκλείεται να οφείλεται στα λεφτά που τους μοίρασε ο Πέτσας. Δεν πουλάς την επαγγελματική σου φήμη, δε γίνεσαι συναυτουργός πολιτικών εγκληματιών για κάποιες χιλιάδες ευρώ επιχορήγηση. Είναι βαθύτερη η σχέση.
Θα πρέπει πλέον να πάμε πιο μακριά, να δούμε την εικόνα από απόσταση για να καταλάβουμε τον σύνδεσμο.
Καναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφοι, ολιγάρχες δεν καλύπτουν τους κυβερνητικούς απατεώνες επειδή εξαγοράστηκαν από αυτούς, αλλά γιατί η ίδια τους η ύπαρξη, το μέλλον, η μοίρα εξαρτάται από αυτούς – ταυτίζεται με αυτούς, ίσως είναι η πιο κατάλληλη φράση.
Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση και στηρίζουν τα ΜΜΕ. Κυβέρνηση και ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι τα δύο πρόσωπα του ίδιου παίκτη. Συναποφασίζουν και συμπράττουν. Και είναι φανερό πια ότι οι ευθύνες για την καταστροφή δεν είναι περισσότερες για τον έναν και λιγότερες για τον άλλον. Είναι συνολικές και εξ αδιαιρέτου.
δημοσιεύτηκε στο altsantiri.gr

Πισσαρίδης, «Black Mirror» και δημοκρατία


Γιώργος X. Παπασωτηρίου 

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί το σχέδιο που συνέταξε η ομάδα Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία. Μαζί του και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» (28.11.2020) γράφει πως το σχέδιο Πισσαρίδη είναι η "βάση στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση"! Αλλά ποιος είναι ο κ. Πισσαρίδης και ποια είναι η οπτική του;
Είναι γνωστό ότι οι δύο Αμερικανοί Ντάιμοντ και Μόρτενσεν καθώς και ο Βρετανο-Κύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης μοιράστηκαν το Νόμπελ οικονομίας για τη μελέτη τους σχετικά με την αγορά εργασίας και το φοβερό συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα επιδόματα εργασίας, τόσο μεγαλώνει η ανεργία και επιμηκύνεται η διάρκεια αναζήτησης εργασίας! Αν δεν αντιλαμβάνεστε αυτή τη λογική, μπορεί να σας βοηθήσει ο κ. Γεραπετρίτης σύμφωνα με τον οποίο όσες περισσότερες ΜΕΘ τόσο περισσότεροι θάνατοι από τον Covid19!
Η κυβερνητική πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη με την συνεπικουρία της «Καθημερινής» και του Κ. Σημίτη, είναι η «ουμπεροποίηση» της εργασίας, το μοντέλο Πινοσέτ στις συντάξεις, η ιδιωτικοποίηση της υγείας, η συντηρητική στροφή στην εκπαίδευση και η ενίσχυση της ιδιωτικής, ο αστυνομικός αυταρχισμός και ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης.
Η συντηρητική εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο άρθρο της (2.9.2020): «…απαραίτητα τα κίνητρα μεγέθυνσης που ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη… να ενθαρρυνθούν κάποιοι να μεγαλώσουν. Όχι να εξαφανιστούν οι μικροί». Δυστυχώς, όμως, θα συμβεί αυτό που απεύχεται η εφημερίδα. Η γιγάντωση των ισχυρών επιχειρήσεων γίνεται πάντα με την εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό ο νεοφιλελευθερισμός ονομάστηκε και «κανιβαλικός καπιταλισμός».   
Αυτό το νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρότυπο και η περαιτέρω «ισχυροποίηση των ισχυρών» εφαρμόστηκε στην Χιλή. Εκεί σχηματίστηκε η περίφημη ελίτ των δισεκατομμυριούχων και οι ανισότητες εκτοξεύθηκαν στα ύψη(0,46 στην κλίμακα INI).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το 2017, το 1% των Χιλιανών συγκέντρωσε το 33% του Εισοδήματος της χώρας. Μεταξύ αυτών, ο σημερινός πρόεδρος, Σ. Πινιέρα, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται σε 2,8 δισ. Δολάρια. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το ίδιο ισχύει για την ιατρική περίθαλψη. Όσον αφορά στη δημόσια σύνταξη, το ποσό δεν φτάνει καν στο κατώτατο όριο του κατώτατου μισθού και πολλοί ηλικιωμένοι βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης. Αυτό το σύστημα συνταξιοδότησης προανήγγειλε και για την Ελλάδα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Πατέλης.
Όσο για τους εργαζόμενους, η «ουμπεροποίηση» είναι η νέα εφεύρεση. Σ' αυτή οι εργάτες γίνονται δήθεν «συνεργάτες». Μόνιμη εργασία δεν υφίσταται. Όλοι μισθώνονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Έτσι, ο καπιταλισμός απαλλάσσεται από τη μισθωτή εργασία! Το μέλλον που, όπως μας λένε, θα λειτουργεί με την "τεχνητή νοημοσύνη", θα στηρίζεται στα δεκάδες εκατομμύρια ανώνυμων εργατών, που θα είναι αυτοαπασχολούμενοι ή εργαζόμενοι με το κομμάτι, στριμωγμένοι σε αποθήκες, σε "κέντρα πληροφορίας", σε εργοτάξια συντονισμού και εποπτείας ψηφιακού περιεχομένου, σε ηλεκτρονικά sweatshops, σε ορυχεία λιθίου, σε βιομηχανικές φάρμες...  Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα (η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ιδιωτική και πανάκριβη, η σύνταξη γίνεται κι αυτή ιδιωτική, άδεια δεν υπάρχει, ωράριο δεν υπάρχει, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται... εργασιακός μεσαίωνας!).

Η δημοκρατία στον «Black Mirror» 
Πολύ πριν τον Covid-19, ο Eric Schmidt διεξήγαγε μια επιθετική εκστρατεία λόμπινγκ και επικοινωνίας με στόχο την προώθηση του σχεδίου της κοινωνίας «Black Mirror» για το οποίο έλαβε εντολή εφαρμογής από τον Andrew Cuomo. Στην καρδιά αυτού του σχεδίου βρίσκεται η στενή σχέση μεταξύ του κράτους και μιας χούφτας από γίγαντες της Silicon Valley – που θα αναλάβουν με μεγάλο κέρδος τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, τα ιατρικά γραφεία, την αστυνομία και το στρατό…
Πολλοί φοβόμαστε ότι και στην Ελλάδα οι περίφημοι «ισχυροί» που θα ενισχυθούν σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη θα είναι οι τεχνολογικοί πολυεθνικοί κολοσσοί και τα εγχώρια τμήματά τους, που θα αναλάβουν την εκπαίδευση, την υγεία, την αστυνομία κ.ά. Ήδη έγινε η πρώτη συμφωνία με την Microsoft.
Η τεχνολογία είναι σίγουρα ο βασικός τομέας της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Το ερώτημα όμως είναι: αυτή η τεχνολογία θα υπόκειται στους κανόνες της δημοκρατίας και της δημόσιας εποπτείας, ή θα υπόκειται στην κατάσταση εξαίρεσης, χωρίς να μπορούμε να θέσουμε κρίσιμα ερωτήματα για το πως θα διαμορφώσουν τη ζωή μας τις επόμενες δεκαετίες; Τίθεται, δηλαδή, ζήτημα υπεράσπισης της δημοκρατίας τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο...

Ζητείται επειγόντως εμβόλιο Δημοκρατίας


Οι Κορονοϊκές Δημοκρατίες των Μητσοτάκη και Μακρόν, και πάντων των Ευρωπαίων ηγετών, αργοπεθαίνουν εξόριστες στο λεξιλόγιο των σκιών

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Στη φάση του πρώτου κύματος της πανδημίας Covid – 19, τα ευρωπαϊκά αφηγήματα αντιδημοκρατικών εκτροπών μετά αντισυνταγματικών ρυθμίσεων και… μεταρρυθμίσεων, καθώς και παραβιάσεων στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων, εστιάζονταν, κυρίως, στην Ουγγαρία και την Πολωνία: στον «σχεδόν δικτάτορα Ορμπάν», που «συγκεντρώνοντας εκτελεστικές δυνάμεις έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στην πανδημία κορονοϊού» ενίσχυσε περαιτέρω τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας του. Και στο πολωνικό «κυβερνόν κόμμα του ήπιου αυταρχισμού». Που «τον διπλασίασε (σ σ: τον αυταρχισμό του) όταν η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε νέες ευκαιρίες (!) για καταχρήσεις εκτελεστικής εξουσίας»*.   
Τώρα, στη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι πιέσεις που πλήττουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία επιδεινώνονται. Και η ανησυχία για το μέλλον της προσομοιάζει με την ανησυχία για την μαζική κυκλοφορία και χρήση του αντικορονοϊκού εμβολίου: υπάρχει… εμβόλιο για να αποτρέψει τον πειρασμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διατηρήσουν τις (σχεδόν απολυταρχικές) εκτελεστικές εξουσίες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Αν πάρουμε ως απάντηση στο σαρκαστικό αυτό ερώτημα την αντισυνταγματική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη χώρα μας και την ακόλουθη, αντισυνταγματική επίσης, απαγόρευση μετάδοσης εικόνων αστυνομικής βίας κατά πολιτών (νόμος «καθολικής ασφάλειας») της κυβέρνησης Μακρόν στη Γαλλία, τότε η συγκεκριμένη απάντηση σαρκάζει το ερώτημα περισσότερο απ’ όσο το ερώτημα την απάντηση!..

*******
Ωστόσο, όπως ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Μακρόν έτσι και ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Μητσοτάκης δηλώνουν φιλελεύθεροι δημοκράτες. Διότι, πώς να το… κρύψωμεν άλλωστε, η δημοκρατία έχει παντού μόνο φίλους: ο συνταγματάρχης της Λατινικής Αμερικής που στήνει στον τοίχο τους αντιφρονούντες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ που καίει με βόμβες ναπάλμ τους άμαχους Βιετναμέζους, ο Έλληνας πρωθυπουργός που βασανίζει, φυλακίζει και εξορίζει τους κομμουνιστές, ο σφαγέας των Παλαιστινίων Αριέλ Σαρόν, ο Στάλιν, ο Σαλαζάρ, η Θάτσερ, ο Νίξον, ο Φράνκο και ο Μπους, η Μέρκελ και ο Τραμπ, ο Σαμαράς και ο Ερντογάν, είναι δημοκράτες!..
Φυσικά, για να γίνει η «δημοκρατία» το επισκεπτήριο όλων των κυβερνήσεων της Γης, δεν αρκούσε ένα κομμάτι άσπρο χαρτί, χρειάζονταν καθεστωτικά μπιλιέτα διαφορετικού, κάθε φορά, χρώματος. Έτσι έγινε το δεύτερο συνθετικό μιας σύνθετης λέξης: «λαϊκή» δημοκρατία, ας πούμε, ή «εθνικοσοσιαλιστική» ή «βασιλευομένη» ή  «κοινοβουλευτική» κλπ., κλπ.
Και τώρα η Κορονοϊκή Δημοκρατία των Μητσοτάκη και Μακρόν και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών. Μια δημοκρατία – δούλη της πανδημίας, εξόριστη, αν θέλετε, στο λεξιλόγιο των σκιών: το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σύγχρονου πολιτικού νομιναλισμού είναι η ικανότητα του να καταντάει ανάπηρη κάθε ζωντανή λέξη, μας διδάσκει η γλωσσολογία.
«Δημοκρατία ανάπηρη πάλι σου τάζουν», θα έλεγε στην περίπτωσή μας ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός: Και συ λοιπόν / στέκεσαι έτσι βουβός / με τόσες παραιτήσεις / από φωνή / από τροφή / από άλογο / από σπίτι / στέκεις απαίσια βουβός σαν πεθαμένος…

*******
Όχι ακριβώς: οι Γάλλοι πολίτες αντέδρασαν με μαζικές κινητοποιήσεις στον φασίζοντα «νόμο καθολικής ασφάλειας» του Μακρόν. Και η αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα αντέδρασε στην συνταγματική εκτροπή Μητσοτάκη με προσαρμοσμένες στα υγειονομικά μέτρα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. 
Ωστόσο, και στη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης παραμένουν υποστηρικτικά των lockdown και των αναγκαστικών μέτρων επιτήρησης, παραβλέποντας απελπιστικά τις καταχρήσεις των διευρυμένων εκτελεστικών εξουσιών στο πλαίσιο της «Κορονοϊκής Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας».    
Φυσικά, τα αριστερά κόμματα (το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες κλπ. κλπ) εκφράζουν όλο και πιο πυκνά τις ανησυχίες τους για την ασφυκτική επιτήρηση και την καταστρατήγηση των δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις οικονομικές πτυχές της ανάκαμψης μετά τον ιό…  
Ακόμα και ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικρίνει τις επαναλαμβανόμενες  απόπειρες της Νέας Δημοκρατίας να περιβάλλει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον μανδύα της «κανονικότητας» συρρικνώνοντας, στον έσχατο βαθμό, την Δημοκρατία, σε γενικές γραμμές εστιάζει την βασική κριτική του στην έγκαιρη ή μη λήψη υγειονομικών και οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας..
Αυτά, σε στιγμές που η ανησυχία για το μέλλον της Δημοκρατίας προσομοιάζει με την ανησυχία για την μαζική κυκλοφορία και χρήση του αντικορονοϊκού εμβολίου: υπάρχει… εμβόλιο για να αποτρέψει τον πειρασμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διατηρήσουν τις (σχεδόν απολυταρχικές) εκτελεστικές εξουσίες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας; 
Με τρεις λέξεις: Υπάρχει εμβόλιο Δημοκρατίας; 
* Εκφράσεις από παρεμβάσεις διακεκριμένων Ευρωπαίων πολιτικών αναλυτών

Πανδημίας και Σεναρίων γωνία…


Μέσα σε λίγους μήνες, οι ιθύνουσες ελίτ του κόσμου ενορχήστρωσαν τις πολιτικές και τις επιδιώξεις τους σχετικά με τη χρήση (και όχι την επί της ουσίας αντιμετώπιση) της πανδημίας. Σκοπός τους, να προωθηθούν συγκεκριμένες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, γεωπολιτικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις.
Ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, προσμέτρησαν απώλειες και κέρδη, χάραξαν σε γενικές γραμμές μια πολιτική που θα οδηγήσει σε «επανεκκίνηση» της οικονομίας, γνωρίζοντας πως οι θάνατοι από την πανδημία θα εντοπιστούν κυρίως στους ασθενέστερους, σε αυτούς που οικονομία και ελίτ θεωρούν «βάρος». Δηλαδή στους ηλικιωμένους, ανήμπορους, εξαθλιωμένους, φτωχούς. Η διαχείριση του θανατικού είναι ένα πρόβλημα, στο οποίο συμβάλλει ο τρόπος που πλασάρεται από τα ΜΜΕ κάθε μέρα στις οθόνες. Οι πολίτες μετέχουν στην όλη διαδικασία δια της οθόνης της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου. Αυτή είναι, σε μεγάλο βαθμό προς στιγμήν, η διασύνδεσή τους και η όποια κοινωνικότητα.
Οι κοινωνίες σε σύγχυση, και σκόπιμα χωρίς ενημέρωση, αρχίζουν να μην έχουν εμπιστοσύνη στη διαχείριση που κάνουν οι ιθύνουσες ελίτ, αμφισβητούν μέτρα και εξαγγελίες. Κατανοούν μέσα από την πείρα τους ότι το κύριο βάρος θα το σηκώσουν μόνες τους, ο καθένας ατομικά, και πως ο δημόσιος τομέας της υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος του την πανδημία αυτή και τις επόμενες. Ο Μεσσίας-Εμβόλιο αναμένεται μέσα σε ένα ξέφρενο κυνηγητό φαρμακευτικών μεγα-επιχειρήσεων και δικτύων, χωρίς να είναι σίγουρα τα αποτελέσματα. Οι παραγγελίες όμως δεσμεύονται, και η αερολογία σχετικά με το ζήτημα εκτοξεύεται στα ύψη.
Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφασίζει περικοπές στην Υγεία, κάνει δώρα σε φίλους της επιχειρηματίες, ψηφίζει το πτωχευτικό, εξασφαλίζει 120 εκατομμύρια για την Aegean, επιτίθεται απροκάλυπτα και χωρίς προσχήματα στην κοινωνία – την οποία θεωρεί φταίχτη για τη διάδοση του ιού, αφού δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις (τι βολική θεωρία…). Προχωρά, ακόμα, σε μεγάλες ασκήσεις περιστολής του δημόσιου χώρου, περιορισμού του ήδη περιορισμένου Συντάγματος, παράλογα πρόστιμα σε πολίτες, διώξεις και συλλήψεις διαδηλωτών, αφισοκολλητών, απεργών κ.λπ., ενώ επιδεικνύει μια ρατσιστική αντινεολαιΐστικη συμπεριφορά με συστηματικές επιθέσεις και τσαμπουκάδες ειδικών σωμάτων αστυνομίας.
Όλες οι ευθύνες για συνέπειες και αποτυχίες θα σπρωχτούν κάτω από το μεγάλο χαλί της Πανδημίας. Και το χαλί αυτό θα είναι μαγικό, γιατί θα μας πετάξει στον χώρο της «μεγάλης επανεκκίνησης», το νέο όνειρο των ιθυνουσών ελίτ. Η οικονομία πρέπει να αναζωογονηθεί από τη μεγάλη καταστροφή και απαξίωση κεφαλαίου και, πρώτα από όλα, ζωντανής εργασίας, έτσι ώστε να «εκτιναχθεί». Οι κυβερνήσεις ακολουθούν πρωτόκολλα που σχεδιάζονται σε άκρως συγκεντρωτικούς υπερεθνικούς οργανισμούς και κλαμπ, αξιολογούνται μόνο γι’ αυτό, μοιάζουν κι αυτές με σύνεργα μιας χρήσης (γάντια, μάσκες, στολές κ.λπ.). Κάθε τόσο ρίχνουν μια ματιά στις δημοσκοπήσεις, αλλά το ενδιαφέρον είναι πεσμένο γενικά.
Το παράδοξο στην κατάσταση αυτή είναι πως δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια την πραγματικότητα της εξάρτησης του πολιτικού κόσμου από την ατζέντα και τα πρωτόκολλα των ιθυνουσών ελίτ του δυτικού κόσμου. Δεν υπάρχει κανένα πνεύμα ή ρεύμα αλλαγής, και κυριαρχεί η μικροπολιτική. Οι ίδιες οι κοινωνίες, τα αγωνιζόμενα τμήματά τους, είναι σε σύγχυση για το τι και πώς συμβαίνει, τι μπορεί να γίνει. Γεγονός που προσφέρει μια ευχέρεια κινήσεων στους ιθύνοντες. Ευχέρεια κινήσεων, αλλά όχι συναίνεση όπως στο πρώτο διάστημα της πανδημίας.
Κάποτε έλεγαν πως μάλλον «μας ψεκάζουν» και δεν αντιδρούμε. Μετά είδαν «αγανακτισμένους», «εθνολαϊκιστές», «ψεκασμένους», και τώρα «αρνητές». Όμως η ζωή συνεχίζεται, και θα αναζητήσει τον δικό της δρόμο.
Πηγή: edromos.gr

ΥΓ του blog: ...το χειρότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχει αριστερά σήμερα που να συνεγείρει συνειδήσεις να προκαλεί δράσεις και κίνημα που θα αντιπαλέψει όλες αυτές τις μορφές υποδούλωσης που επιφυλάσσουν στους λαούς και στο ανθρώπινο γένος οι κυρίαρχες ελίτ οικονομικές, πολιτικές και επιστημονικές….

Το ξεσκαρτάρισμα...

Στο ψυχρό φως της ανάγκης όλα φαίνονται αλλιώτικα...
      
Στάθης Τσαγκαρουσιανος

Η ακραία συνθήκη των ημερών είναι πρόσφορη για ξεσκαρτάρισμα επί παντός επιστητού. Στο ψυχρό φως της ανάγκης όλα φαίνονται αλλιώτικα. Αν η ζωή κρέμεται από μια κλωστή, τότε τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται πια δεδομένο.   
Δεδομένο; Όσο πιο δεδομένος είσαι για τον... άλλον σε μια σχέση, τόσο πιο πολύ φλερτάρεις με το χωρισμό (εξαιρούνται τα νεκροζώντανα ζευγάρια που, ούτως ή άλλως, δεν έχουν πια να ζευγαρώσουν τίποτα, πέρα από τον φοβισμένο κυνισμό της ομόρρυθμης εταιρείας που καταλήγουν να είναι πολλοί γάμοι).   
Ξαφνικά, λοιπόν, πολλά στραβά σπρωγμένα κάτω απ' το χαλάκι αυτές τις μέρες σου φαίνονται απλώς ανυπόφορα. Χάσιμο χρόνου. Δειλίες ασύμφορες. Zυγίζεις εκ νέου τη χρησιμότητά τους, το άγχος που σου προκαλούν ή ακόμα τη λύπηση που αναδίδουν. Realpolitik.   
Δεν είσαι ο μόνος. Διαβάζω ότι η κινητικότητα που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις του κόσμου, στα απόνερα της πανδημίας, είναι πρωτοφανής. Δεσμοί ετών αποκαλύπτονται κούφιοι. Νέες απροσδόκητες συμμαχίες σμίγουν υπό νέα data. Oυς το συμφέρον συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω...  
Αυτά προφανώς αφορούν τις επιχειρήσεις. Αλλά και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από παρόμοιο ξεσκαρτάρισμα, από καιρού εις καιρόν. Ζούμε όλοι σε μια ομίχλη συνήθειας και οικειότητας· η ρουτίνα, τα μικρά τελετουργικά της μέρας έχουν την καθησυχαστική γαλήνη που νιώθεις όταν μπαίνεις μέσα σε μια εκκλησία: κάτι αναλλοίωτο και αιώνιο, στο κέντρο ενός μάελστρομ αλλαγών και απώλειας.  
Όσο όμως κι αν ο άνθρωπος ψάχνει σταθερότητα, συνήθεια και ασφάλεια, άλλο τόσο ψάχνει νέες χώρες, χτυποκάρδια και δημιουργικότητα. Κι έτσι ο κόσμος πάει. Γκρεμίζει και χτίζει, γκρεμίζει και χτίζει. Νέα λουλούδια βγαίνουν τον Φλεβάρη από τα μαύρα κούτσουρα.  
Γνωρίζεις, βέβαια, ότι αυτά είναι «μάχες» της οπισθοφυλακής. Ότι αλλού παίζεται το αληθινό δράμα των ημερών. Είναι μεγάλο κακό αυτή η πανδημία. Για την οικονομία. Τις ατομικές ελευθερίες. Την Τέχνη. Κυρίως, είναι ένα κακό μεγάλης ταξικής αδικίας, που σαφώς κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και εξαθλιώνει (ή πρόκειται να εξαθλιώσει περαιτέρω) τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας.  
Είναι η ώρα των ειδικών και των επιστημόνων. Και της μεγάλης πολιτικής. Που θα δει πέρα από τα λόμπι, τις χαριστικές διατάξεις, τις φίλιες εταιρείες, το μυωπικό παραταξιακό συμφέρον. Που θα αναστρέψει αυτή την «αδικία», ώστε να επιζήσει και ο φτωχός άνθρωπος.  
Το γνωρίζεις. Και ζυγίζεις από την αρχή την κοινωνία και τον κόσμο. 
Πηγή: www.lifo.gr