Θύμιος Γεωργόπουλος
«Μια παλιά φωτογραφία κι ένα γράμμα ξεχασμένο». Η φωτογραφία χρονολογείται από τις 15 Ιουνίου 2009 και είναι από τη σύσκεψη της «Εθνικής Επιτροπής πανδημίας για τη νέα (τότε) γρίπη (Η1Ν1)» και τις δηλώσεις που ακολούθησαν από τον (τότε) υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο.
Στην “παλιά φωτογραφία” διακρίνεται επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος του υπουργείου για τον Η1Ν1) και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης (στενότατος συνεργάτης του κ. Αβραμόπουλου).
Είναι η περίοδος της σκανδαλώδους προμήθειας των αντιγριπικών εμβολίων (με εμπλοκή της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ) καθώς οι αρμόδιοι είχαν παραγγείλει απίστευτες ποσότητες συσκευασμένων εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, αλλά και γενναία ποσότητα της ουσίας οσελταμιβίρη (η βασική δραστική ουσία του αντιγριπικού Tamiflu), για παρασκευή του φαρμάκου στην Ελλάδα. Το εξοργιστικό είναι ότι πριν καν τελειώσει το σχετικό απόθεμα, κάποιοι …προνοητικοί, προχώρησαν και σε νέα παραγγελία πολλών τόνων δραστικής ουσίας.
Επειδή «με όποιον δάσκαλο θα κάτσεις..» ο Κοντοζαμάνης -που τα παίρνει τα γράμματα- είχε μια λαμπρή επαγγελματική πορεία και συνάμα μια υπέρλαμπρη πολιτική ανέλιξη.
Διετέλεσε διοικητής στην 1η υγειονομική περιφέρεια, εκπρόσωπος τύπου στο Υπουργείο Υγείας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και τώρα Υφυπουργός Υγείας.
Διευκρίνιση: Ο τίτλος «Υφυπουργός» ουδόλως αποδίδει το τεράστιο εύρος των αρμοδιοτήτων (“τα πάντα όλα”) επί της Υγείας, τις οποίες εκχώρησε στον Κοντοζαμάνη ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον «σκιώδη» Υπουργό Κικίλια ο οποίος ενσαρκώνει το “αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες”.
Με τέτοια προίκα ο (ευγνώμων) Κοντοζαμάνης κατέθεσε από την πρώτη στιγμή το δικό του «άριστο» δείγμα γραφής:
Προχώρησε στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και για πρώτη φορά -εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων- διόρισε (αντί της εκλογής) το Δ.Σ. του φορέα απεξάρτησης, επικαλούμενος την ανάγκη για οικονομικό έλεγχο του, ενώ είναι γνωστό ότι το ΚΕΘΕΑ υποβαλλόταν σε εξαντλητικούς ελέγχους από διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες.
Αφαίρεσε από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα ελέγχου των ιατρικών συνεδρίων που είχε εκχωρηθεί στο Συμβούλιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (μετά το πάρτυ των συνεδρίων επί εποχής ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis). Η αρμοδιότητα επανήλθε στον ΕΟΦ λόγω «προβλημάτων τεχνικής φύσεως».
Κατάργησε την εγκύκλιο του Ανδρέα Ξανθού, μόλις ανέλαβε, απομακρύνοντας τον πρόεδρο (που εκλεγόταν από την ολομέλεια) του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) από τη διαδικασία επιλογής διοικητών νοσοκομείων, με τα γνωστά αποτελέσματα (Πατέρας και υιοί).
Άφησε ακάλυπτους γιατρούς και νοσηλευτές (στο πρώτο κύμα της πανδημίας) από ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) διαψεύδοντάς τις τεκμηριωμένες καταγγελίες της ΕΙΝΑΠ.
Φρόντισε να μείνει ακάλυπτο το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) από αντιδραστήρια, ώστε ο έλεγχος των Tests Covid19 να πραγματοποιείται από ιδιωτικά εργαστήρια με 7πλάσιο κόστος.
Παραπλανούσε συστηματικά στην ενημέρωση του Υπουργείου για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ δηλώνοντας τον Ιούνιο ότι “έχουν μπει στο σύστημα περισσότεροι από 4.500 υγειονομικοί” όταν η στατιστική υπηρεσία παρουσίαζε στοιχεία που έδειχναν ότι μεταξύ του Μαΐου 2019 και 2020 έχει απομειωθεί ο αριθμός τους κατά 6.500.
Για τον Ιούνιο (που μας πέρασε) παρέπεμψε αναφορικά με την απόφαση για ένταξη των υγειονομικών στα «βαρέα και ανθυγιεινά» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή προκειμένου να αξιολογήσει το εν λόγω ζήτημα.
Έσπευσε ωστόσο να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ (για την διαχείριση της πανδημίας) δηλώνοντας:
“Ευτυχώς για την Ελλάδα, ευτυχώς για τους πολίτες αυτής της χώρας στο τιμόνι της διακυβέρνησης βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ένας και μοναδικός”.
Βρε αμάν, βρε ζαμάν, σύνελθε επιτέλους.
Κοντο-ζαμάν φου!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου