Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Οι Ντογιάκος και Παναγιωτόπουλος θα αθώωναν μέχρι και τον Χριστοφοράκο

τάδε έφη SPY
 
Άδικα, πριν κάποια χρόνια, είχε αναγκαστεί το εγχώριο διεφθαρμένο πολιτικό και δικαστικό σύστημα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα αφήνοντας ελεύθερο και φυγαδεύοντας από τη χώρα τον διευθυντή της SIEMENS Μιχάλη Χριστοφοράκο, για να μη τεθεί ενώπιον της όποιας Δικαιοσύνης. Γιατί η λύση για να μπαλωθεί αποτελεσματικά όλη εκείνη η υπόθεση θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο σημερινός προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ισίδωρος Ντογιάκος και ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Το σκάνδαλο με την υπόθεση απόπειρας χρηματισμού του Χαϊκάλη, από κει που σύσσωμα τα καθεστωτικά ΜΜΕ προσπαθούσαν να το απαξιώσουν για να μας πείσουν ότι πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία, απεδείχθη εντέλει ότι όντως ήταν φαρσοκωμωδία. Όχι όμως η υπόθεση αυτή καθαυτή, άλλα η όλη ελλιπής διερεύνησή της όπως και το κωμικό πόρισμα που συνετάχθη από τους αρμόδιους εισαγγελείς, δηλαδή του Ντογιάκου και του Παναγιωτόπουλου.
«Από την έρευνα δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος, ούτε προέκυψε η βασιμότητα της καταγγελίας του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη» απεφάνθηκαν οι δύο εισαγγελείς. Και το βασικό σκεπτικό των εισαγγελέων γι αυτή τους την απόφαση, είναι -κι εδώ είναι που ξεκινάει η κωμωδία- «γιατί στη συνάντηση που είχε στο ξενοδοχείο Plaza o βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης με τον Γιώργο Αποστολόπουλο, ο τελευταίος είχε και αυτός παγιδεύσει το χώρο με τοποθέτηση συσκευής καταγραφής ήχου κάτω από το τραπέζι». Δηλαδή, με λίγα λόγια, οι εισαγγελείς αναρωτήθηκαν «Αν όντως ο Αποστολόπουλος ήθελε να λαδώσει τον Χαϊκάλη, τότε γιατί να το καταγράψει αυτό με κρυφές κάμερες; Άρα αλήθεια λέει ο Αποστολόπουλος ότι ήθελε να αποδείξει στον Καμμένο ότι ο Χαϊκάλης είναι ανέντιμος». Μια τέτοια σκέψη φυσικά θα την έκανε μόνο κάποιος τέρμα αφελής και απονήρευτος, γιατί αφήνει απ' έξω το αυτονόητο ενδεχόμενο η κρυφή καταγραφή από πλευράς του Αποστολόπουλου να έγινε για να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως υλικό εκβιασμού κατά του Χαϊκάλη, σε περίπτωση που αυτός δεν χόρευε στο σκοπό αυτών που τον δωροδόκησαν. Αλλά επειδή δυό υψηλά ιστάμενοι εισαγγελείς αποκλείεται να είναι τόσο αφελείς ή απονήρευτοι, το μόνο που μένει είναι να εκτελούν άνωθεν πολιτικές ή/και επιχειρηματικές εντολές.
Άρα, λοιπόν, με την ίδια λογική, αφού και ο Χριστοφοράκος κατέγραφε με κρυφή κάμερα όλες του τις επαφές και τις συνομιλίες που είχε με τα πολιτικά πρόσωπα που δωροδοκούσε μέσω των μαύρων ταμείων της SIEMENS, για τους πεφωτισμένους αυτούς εισαγγελείς, το σκάνδαλο θα μπορούσε να μπει στο αρχείο και ο Χριστοφοράκος, δικαιωμένος πια, να κόβει  ελεύθερα κι ανέμελα βόλτες στην Αθήνα. Κι ας είχαν οι εισαγγελείς στα χέρια τους, όπως στην περίπτωση Χαϊκάλη, αδιάσειστα ντοκουμέντα σε μορφή βίντεο που να αποδείκνυαν δωροδοκία πολιτικού προσώπου. Παράνομο υλικό θα το βάφτιζαν και δεν θα το λάμβαναν φυσικά υπόψιν. Θα ήταν δηλαδή ικανοί, ακόμα κι αν κάποιος κατέγραφε «παρανόμως» μια δολοφονία, να βάλουν την υπόθεση στο συρτάρι και να αφήσουν το δολοφόνο ελεύθερο «γιατί, αν η καταγραφή δεν είναι νόμιμη, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη».
Το άλλο κωμικό είναι, ότι πίστεψαν πρόθυμα και χωρίς καμιά αντίρρηση όλα όσα κατέθεσε ο Αποστολόπουλος. Τους είπε, φερ' είπειν, ότι κι αυτός κατέγραψε τον Χαϊκάλη και δεν τους πέρασε καθόλου από το μυαλό να ζητήσουν να δουν το υλικό για να ελέγξουν αν όντως λέει αλήθεια. Τους είπε ότι εγκατέστησε κρυφή κάμερα στο καφέ του ξενοδοχείου Athens Plaza, πάνω από το τραπέζι και μάλιστα στον ανιχνευτή φωτιάς στο ταβάνι. Μα αυτό προϋποθέτει σκάλες, κατσαβίδια και όλα τα σχετικά. Πως κατάφερε ο Αποστολόπουλος να εγκαταστήσει εκεί την κάμερα χωρίς να τον αντιληφθεί το προσωπικό του ξενοδοχείου; Το πρώτο που περνάει από το μυαλό του κάθε νοήμονα είναι ότι αυτό θα ήταν εφικτό μόνο με τη συνεργασία και των υπευθύνων του ξενοδοχείου. Επομένως οι εισαγγελείς θα έπρεπε να καλέσουν κι αυτούς ώστε να τους θέσουν τις σχετικές ερωτήσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γινόταν σε καμία περίπτωση από την ελληνική Δικαιοσύνη γιατί ιδιοκτήτης του Athens Plaza είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης. Προφανώς για παρόμοιους λόγους δεν διατάχθηκε από τους κ.κ. εισαγγελείς και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Αποστολόπουλου. Γιατί αν διαπιστωνόταν ότι ο Αποστολόπουλος συνομιλούσε πχ με τον Μιχάλη Σάλλα της τράπεζας Πειραιώς ή με τον Αντώνη Σαμαρά ή έστω με υπαλλήλους ή συνεργάτες τους, τότε το γλέντι θα ήταν τρικούβερτο.
Η υπόθεση αυτή πρέπει οπωσδήποτε να ξανανοίξει και να διερευνηθεί πλήρως, αλλά αυτή τη φορά από σοβαρούς και ανεξάρτητους εισαγγελείς με γερό στομάχι, για να αντέξουν στη μπόχα που θα αναδυθεί από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και επιχειρηματικούς βούρκους.

Κάτι βρωμάει στο «Ποτάμι»... Δεν βρωμάει απλώς, ζέχνει!

 
Η αποκάλυψη των εσωτερικών κειμένων για την οργανωτική δομή του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη θα μπορούσε να είναι ένα απόλυτα αρνητικό πολιτικό γεγονός που θα απασχολούσε ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό θα συνέβαινε μόνο στην περίπτωση όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μίας κυβέρνησης της Αριστεράς.
Αν αυτό συνέβαινε τότε τα «Νέα» δεν θα κυκλοφορούσαν με τίτλους για… ρωσικούς χειμώνες που έρχονται μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ήταν πολύ πιθανό να επέλεγαν το: Κάτι βρωμάει στο «Ποτάμι». Αν ο Σταύρος Θεοδωράκης άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μίας κάποιας ανοχής σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς, τότε πλήθος από πολιτικούς αναλυτές και αρθρογράφους θα χτυπούσαν με πάθος στα πληκτρολόγια τους κείμενα επί κειμένων για ότι το πρότυπο της εσωτερικής οργάνωσης του «Ποταμιού» είναι αυτό της «Χρυσής Αυγής» και ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δανείζεται γενικά και αόριστα ιδέες από τη Δεξιά, αλλά πολύ συγκεκριμένα από τους νεοναζί.
Στο «Βήμα» οι πρώην συνάδελφοι του Θεοδωράκη θα έγραφαν οργισμένα κείμενα για το πόσο ο Σταύρος θέλει να μοιάζει του Μιχαλολιάκου, ότι συμπεριφέρεται σαν… φύρερ, ότι ποδοπατάει στο κόμμα του όποιον έχει διαφορετική από αυτόν άποψη. Αν ο Σταύρος Θεοδωράκης άφηνε έστω και ένα υπονοούμενο για τ’ ότι θα μπορούσε να ψηφίσει στη νέα Βουλή το νόμο που θα επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, τότε θα έβγαινε ο Πρετεντέρης απόψε το βράδυ στην «Ανατροπή» και θα έλεγε ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες έξω από κατειλημμένα σχολεία που θέλουν να οργανώσουν στο «Ποτάμι» είναι μία πανομοιότυπη τακτική με αυτή των παρακρατικών της ΟΝΝΕΔ του Γιάννη Καλαμπόκα
Τίποτα όμως απ’ αυτά δεν συμβαίνει και το νεοφιλελεύθερο ‘’Ποτάμι’’, παρόλο που δεν θα μακροημερεύσει, φαίνεται πως θα έχει, δείχνει πως προετοιμάζεται για αυτό, έναν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση κινητοποιήσεων, τύπου… κατσαρόλας, ενάντια στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Όσοι και όσες έχουν μείνει στη φάση ‘’καλό παιδί ο Σταύρος και ωραία τα λέει’’ να το κοιτάξουν το θέμα τους.
μοντάζ jungle-report, μέσω "Το Γρέκι"

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα!

Το πρώτο βήμα έγινε. Η πιο μισητή κυβέρνηση της χώρας από τη μεταπολίτευση είναι παρελθόν. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι ακόμα και στις μέρες της πτώσης της δεν εννοεί να αντιληφθεί ότι, όσο κι αν έχει κάνει το παν να καταλύσει τη δημοκρατία, ο λαός αυτής της χώρας έχει το δικαίωμα να εκλέγει δημοκρατικά τις κυβερνήσεις του.
 
 

Νίκος Μιχαλίτσης

Ναι, ακόμα και με πρόωρες εκλογές. Γιατί το επιχείρημα ότι πρέπει οι εκλογές να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια στη δημοκρατία μας θα είχε (έστω) κάποια βάση μόνον εάν η κυβέρνηση που εκλέγεται εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα.  Όταν, όμως, κάνει τα αντίθετα από αυτά που διακήρυξε προεκλογικά, μόνον όποιος δεν πιστεύει στη δημοκρατία θα μπορούσε να υποστηρίζει ότι πρέπει να παραμένει.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιδιώξει να διασωθεί στηριγμένη σε ένα ψεύδος που ήδη έχει αποκαλυφθεί και σε ένα τρομοκρατικό δίλημμα.   Το ψεύδος είναι το διαβόητο success story και τα συμπαρομαρτούντα του («διαπραγμάτευση» με την τρόϊκα, έξοδος στις αγορές, απομάκρυνση του ΔΝΤ, βιώσιμο χρέος, κ.λπ.). Ένα ψέμα που δεν χρειάστηκε παρά μια μέρα μετά την επίσημη εκφώνησή του από το Σαμαρά για να αποκαλυφθεί από τους ίδιους τους προστάτες του Πρωθυπουργού, τους κατ' ευφημισμόν «εταίρους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις «αγορές» στις οποίες ορκίζεται αιώνια πίστη. Το ψέμα αυτό το επαναφέρει πάλι ο Σαμαράς με μια διαφοροποίηση: Δώστε μας νέα εντολή για να ολοκληρώσουμε το success story που θα είχε επιτευχθεί αν δεν προκαλούσε πολιτική αστάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και η οικονομία μιας χώρας, εκεί που είναι κραταιά και χρειάζεται μόνο δυο μήνες να το αποδείξει σε όλους, ξαφνικά κινδυνεύει με κατάρρευση και «δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου». Όμως, ή το ένα μπορεί να συμβαίνει ή το άλλο. Είναι πολύ μεγάλο το ψέμα για να γίνει πιστευτό, ιδιαίτερα μετά την προγενέστερη αποκάλυψή του.
Το τρομοκρατικό δίλημμα εδράζεται στο δεύτερο σκέλος του ψεύδους: «Αν δεν μας δώσετε νέα εντολή θα έρθει η καταστροφή της χώρας». Το μέσο που θα χρησιμοποιήσει η συγκυβέρνηση στο αφήγημά της για την αντιμετώπιση του διλήμματος είναι η γνωστή συνταγή. Τρομοκράτηση και πρόκληση πανικού στοχεύοντας στα πιο φοβισμένα τμήματα της κοινωνίας. Ακριβώς, τα ίδια μέσα που είχε χρησιμοποιήσει και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2012. Με τη διαφορά ότι τη δεύτερη φορά το δίλημμα αντιμετωπίζεται συνήθως ως ένα ακόμα ψεύδος, ιδιαίτερα όταν σε όλη της τη θητεία η ίδια κυβέρνηση μας έλεγε σε όλους τους τόνους ότι  κάθε κίνδυνος έχει παρέλθει οριστικά. Είναι δε εξόχως προκλητικό να προβάλλουν τέτοια διλήμματα αυτοί που φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα τη χώρα αποδεχόμενοι όρους αποικιοκρατικούς απέναντι σε δανειστές που υποτίθεται ότι απλώς ήθελαν να βοηθήσουν.
Η σημερινή μέρα είναι ιστορική και αποτελεί μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας στη χώρα μας. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να τρομοκρατήσει ακόμα και τους απαραίτητους σ' αυτήν βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Και αφού απέτυχε να τρομοκρατήσει εκείνους που είχαν πολλούς λόγους να είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις της, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα μπορέσει να τρομοκρατήσει την πλειοψηφία ενός λαού που έχει ζήσει στο πετσί του την πολιτική της.
Ο ελληνικός λαός πρέπει τώρα να απαντήσει σε ένα πραγματικό δίλημμα: Θέλει τη συνέχιση μιας πολιτικής που ανέβασε σε ενάμιση εκατομμύριο τους ανέργους, που διέλυσε την οικονομία, την παιδεία και την υγεία της χώρας; Που παρέδωσε αμαχητί την κυριαρχία της Ελλάδας στους δανειστές, υπογράφοντας την εξευτελιστική παραίτηση από κάθε ασυλία εθνικής κυριαρχίας στη δημόσια περιουσία της με υπαγωγή κάθε διαφοράς στο αγγλικό δίκαιο και στα δικαστήρια του "μεγάλου Δουκάτου" του Λουξεμβούργου; Θέλει τη βουλγαροποίηση της χώρας;
Ή θέλει μια άλλη πολιτική που θα επιδιώξει την κοινωνική σωτηρία της;
Οι πιο δύσπιστοι αναγνώστες μας θα διερωτηθούν: Μα είναι εφικτή μια ανεξάρτητη πολιτική τώρα που φρόντισε η συγκυβέρνηση να δέσει χειροπόδαρα τη χώρα;
Θα απαντήσουμε με μια κοινοτοπία την οποία χρησιμοποιούν κατά βούληση τα κόμματα της συγκυβέρνησης η οποία εν τούτοις ισχύει πάντοτε: «Σε μια δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Αν, λοιπόν, κάποιος πιστεύει στη δημοκρατία, δεν μπορεί να αποδέχεται ότι η αποικιοκρατικού τύπου εξάρτηση της χώρας μας είναι μονόδρομος σε μια συγκυρία που ακόμα ισχύει η κυριαρχία των κρατών. Κάθε κράτος που εκλέγει κυβέρνηση, μπορεί να αποφασίζει για τις τύχες της χώρας του. Αλλιώς, θα έπρεπε να καταργήσουμε τις εθνικές εκλογές.
Ας το δούμε και διαφορετικά. Είναι γεγονός ότι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Όποια χώρα προσπαθήσει να αποκλίνει τιμωρείται παραδειγματικά. Εν τούτοις, ουδέποτε υπήρξε μέχρι τώρα ηγεσία κράτους - μέλους που επιθυμούσε στην πραγματικότητα να διαφοροποιηθεί. Για παράδειγμα, στην Κύπρο, η υποστήριξη του «όχι»  της κυπριακής Βουλής ανατέθηκε στον κ. Αναστασιάδη υποστηριχτή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Ενώ, λοιπόν, όλοι οι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η Ευρώπη, με τη δημοκρατική της παράδοση, δεν μπορεί να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας και τις πολιτικές δύο ταχυτήτων γιατί αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή της, ουδέποτε υπήρξε κάποια χώρα που τόλμησε να προβάλει κάτι τέτοιο. Ήδη από το 2010, στο ξεκίνημα του ελληνικού δράματος αλλά και όταν ο Γ. Παπανδρέου στις Κάννες τόλμησε να ψελλίσει κάτι περί δημοψηφίσματος, οι «ηγέτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντέδρασαν σαν συμπλεγματικά ανθρωπάκια, απειλώντας με τιμωρίες τύπου «Παλαιάς Διαθήκης» τους «άσωτους» Έλληνες, όπως αποκάλυψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάϊτνερ.
Η Ευρώπη σήμερα έχει δύο επιλογές: Ή να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού που ακολουθεί ή να διαλυθεί. Σε βάθος (όχι μεγάλου) χρόνου είναι απολύτως προβλέψιμο ότι οι λαοί του Νότου που υφίστανται την άνιση κατανομή του ευρωπαϊκού παραγόμενου πλούτου σε σχέση με εκείνους του Βορρά, θα αντιδράσουν. Αν βρεθεί το κράτος - καταλύτης που θα υποστηρίξει μια αλλαγή πολιτικής, η αντίδραση αυτή θα είναι θεσμική και μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Αλλιώς οι αντιδράσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά να φιλοδοξεί να έχει κυρίαρχο ρόλο.
Ακόμα, πάντως, και στην περίπτωση που οι «ηγέτες» της Ε.Ε. συνεχίσουν τη συμπλεγματική αντιμετώπιση όσων ζητούν αλλαγή πολιτικής, η διάλυση της ευρωζώνης θα βρει καλύτερα προετοιμασμένες τις χώρες που αντιστάθηκαν πρώτες στους μονόδρομους της λιτότητας.
Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα για τον ελληνικό λαό να ολοκληρώσει την απαλλαγή του από την καταστροφική πορεία που έχει πάρει η χώρα. Χωρίς φόβο αλλά με δημοκρατικό πάθος και αποφασιστικότητα.  Άλλος δρόμος σωτηρίας δεν υπάρχει.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Gadjo Dilo 'Αλλα μου λεν τα μάτια σου'

Τα λέει όλα η σιωπή

Παρελθόν και παρόν. Ευγενής φιλοδοξία και ασήμαντες φιλοδοξίες.

 
Του Αντόνιο Γκράμσι
 
Θα μπορούσε η πολιτική – δηλαδή, η ιστορία στη διαμόρφωσή της – να υπάρξει χωρίς φιλοδοξία! Η «φιλοδοξία» έχει αποκτήσει υποτιμητική χροιά και νόημα για δύο βασικούς λόγους: (1) διότι η (υψηλή) φιλοδοξία συγχέεται με τις ασήμαντες φιλοδοξίες. Και (2), διότι πολύ συχνά, η φιλοδοξία έχει οδηγήσει στην οππορτουνισμό και την προδοσία από εκείνες τις παλαιές αρχές και τους παλιούς κοινωνικούς σχηματισμούς που, κατά πρώτο λόγο, παρέχουν τις συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν στο φιλόδοξο άτομο να στραφεί σε πιο προσοδοφόρες και αμέσως κερδοφόρες δραστηριότητες. Τελικά, ο τελευταίος λόγος μπορεί να αναχθεί στον πρώτο: όλα έχουν να κάνουν με ασήμαντες φιλοδοξίες που είναι σε βιασύνη και θέλουν να αποφύγουν το γεγονός ότι πρέπει να ξεπεράσουν πάρα πολλές (ή μεγάλες) δυσκολίες (ότι χρειάζεται να διατρέξει πάρα πολλούς κινδύνους).
 
Είναι ο χαρακτήρας του κάθε ηγέτη να είναι φιλόδοξος, δηλαδή, να προσβλέπει με όλες τις ενέργειές του να κερδίσει την κρατική εξουσία. Ένας μη φιλόδοξος ηγέτης δεν είναι ηγέτης και είναι ένα επικίνδυνο άτομο για οπαδούς του: είναι ανόητος και δειλός. Θυμηθείτε τη δήλωση του Αρτούρο Βέλλα1: «Το κόμμα μας δεν θα είναι ποτέ ένα κυβερνών κόμμα». Με άλλα λόγια, θα είναι πάντα ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Όμως τι σημαίνει να προτείνει κανείς να μείνει για πάντα στην αντιπολίτευση; Αυτό σημαίνει ότι θέτει τη βάση για τις χειρότερες καταστροφές: το να ανήκεις στην αντιπολίτευση μπορεί να είναι βολικό για τις αντιπολιτευόμενους, αλλά δεν είναι «βολικό» [ανάλογα βέβαια με τη φύση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης] για τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, οι οποίοι κάποια στιγμή θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα της καταστροφής της αντιπολίτευσης και το σάρωμά της. Εκτός από το γεγονός ότι είναι απαραίτητη για τον αγώνα, η ευγενής φιλοδοξία δεν είναι ηθικά κατακριτέα. Ακριβώς το αντίθετο: όλα εξαρτώνται από το αν το «φιλόδοξο» πρόσωπο υψώνεται αφού προκαλέσει γύρω του την ερήμωση, ή αν η άνοδός του εξαρτάται (συνειδητά) από την άνοδο ενός ολόκληρου κοινωνικού στρώματος – αν το φιλόδοξο άτομο βλέπει πραγματικά τη δική του άνοδο ως μέρος της γενικής ανόδου.
Συνήθως, γινόμαστε μάρτυρες ενός αγώνα της μικροαστικής φιλοδοξίας (του συγκεκριμένου ατόμου) εναντίον της υψηλής φιλοδοξίας (η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινό καλό). Αυτές οι παρατηρήσεις σχετικά με τη φιλοδοξία θα μπορούσαν και θα πρέπει να συνδυάζονται με τις άλλες παρατηρήσεις σχετικά με τη λεγόμενη δημαγωγία. Δημαγωγία σημαίνει διάφορα πράγματα: με την υποτιμητική έννοια, σημαίνει εκμετάλλευση των λαϊκών μαζών, να ξεσηκώνεις έξυπνα και να ανατροφοδοτείς πάθη, για τους δικούς σου ιδιοτελείς σκοπούς, για τις δικές σου ασήμαντες φιλοδοξίες. (Το κοινοβουλευτικό και εκλογικό σύστημα παρέχει ένα γόνιμο έδαφος για τη συγκεκριμένη μορφή της δημαγωγίας που κορυφώνεται σε Καισαρισμό και βοναπαρτισμό με το δημοψηφισματικό καθεστώς του.) Αλλά αν ο ηγέτης δεν θεωρεί τις ανθρώπινες μάζες ως δουλοπρεπή όργανα, χρήσιμα να πετύχει τους δικούς του ιδιοτελείς σκοπούς και στη συνέχεια, πρέπει να απορρίψει, αλλά αποσκοπεί, αντιθέτως, να επιτύχει οργανικά πολιτικά αποτελέσματα (εκ των οποίων οι μάζες αυτές είναι οι απαραίτητοι ιστορικοί πρωταγωνιστές), αν ο ηγέτης ασκεί «συντακτικό» εποικοδομητικό έργο, τότε διαθέτει μια ανώτερη «δημαγωγία». Οι μάζες δεν μπορούν παρά να βοηθηθούν να εξυψωθούν μέσα από την άνοδο συγκεκριμένων ατόμων και μιας ολόκληρων «πολιτιστικών» στρωμάτων. Ο κατακριτέος «δημαγωγός» θεωρεί τον εαυτό του ως αναντικατάστατος, δημιουργεί μια έρημο γύρω από τον εαυτό του, συστηματικά συνθλίβει και εξαλείφει δυνητικούς αντιπάλους, θέλει να έχει άμεση σχέση με τις μάζες (δημοψήφισμα, κλπ, μεγαλοπρεπή ρητορική, σκηνικά εφέ, θεαματική φαντασμαγορική παρουσία – Ότι ο Μίχελς ονομάζει «χαρισματικό ηγέτη»). Από την άλλη πλευρά, ο πολιτικός ηγέτης με μια ευγενή φιλοδοξία, έχει την τάση να δημιουργήσει ένα ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ του ιδίου και των μαζών, να ενισχύσει τους εν δυνάμει «αντιπάλους» του και τους ισότιμούς του, να ανυψώσει τις δυνατότητες των μαζών, να παράγει τα άτομα που μπορούν να τον αντικαταστήσουν ως ηγέτη. Το σκεπτικό του είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα των μαζών, που δεν επιθυμούν να δουν την οργάνωση της κατάκτησης [ή κυριαρχίας] να διαλύεται λόγω θανάτου, ή ανημπόριας ανικανότητα ενός ξεχωριστού ηγέτη, ξαναρίχνοντας τις μάζες σε χάος και αρχική αδυναμία. Αν είναι αλήθεια ότι κάθε κόμμα είναι το κόμμα μιας συγκεκριμένης τάξης, τότε ο ηγέτης πρέπει να βασιστεί σε αυτό και να αναπτύξει ένα γενικό επιτελείο και μια ολόκληρη ιεραρχία. Αν ο ηγέτης είναι «χαρισματικής» καταγωγής, θα πρέπει να αποκηρύξει την καταγωγή του και να εργαστεί για να καταστήσει καθαυτό οργανική τη λειτουργία της ηγεσίας και με τα χαρακτηριστικά της μονιμότητας και της συνέχειας.
1 Δεν είναι γνωστό πού και πότε ο Αρτούρο Βέλλα έκανε αυτή τη δήλωση. Το πιθανότερο είναι ότι Γκράμσι ακούσε να το λέει σε κάποια ομιλία του, ή σε ιδιωτική συνομιλία. Ο Αρτούρο Βέλλα (1886- 1943) ήταν μέλος της λεγόμενης αδιάλλακτης πτέρυγας του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSI). Μετά το σχίσμα του κόμματος στο συνέδριο του Λιβόρνο, τον Ιανουάριο του 1921, ο Βέλα ήταν μεταξύ των πιο ανένδοτων αντιπάλων της έκκλησης της Κομμουνιστικής Διεθνούς για την συνεργασία του Ιταλικού σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού κόμματος. Μια έκκληση που είχε την υποστήριξη του ηγέτη των Σοσιαλιστών, Τζιανσίντο Σερράτι. Τον Απρίλιο του 1923 με τον Σερράτι να κρατείται στη φυλακή από τη φασιστική κυβέρνηση, το PSI πραγματοποίησε το εθνικό συνέδριό του στο Μιλάνο, όπου ενέκρινε επισήμως τη μαξιμαλιστική θέση που υποστηριζόταν από τους Βέλλα, Πιέτρο Νέννι, και άλλους, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στη συνεργασία με τους κομμουνιστές. Η άρνηση της συνεργασίας έδωσε δύναμη στον φασισμό να διασπάσει και να καθυποτάξει τις αγροτικές και εργατικές μάζες και τον κράτησε στην εξουσία μέχρι την πτώση του Μουσολίνι το 1943.
 
Μετάφραση από τα Τετράδια της Φυλακής. Notebook 6 (1930-1932). 82-83. Antonio Gramsci Prison Notebooks, vol.III, New York, 1975.
seisaxthia.wordpress.com

Ικανή και Αναγκαία Συνθήκη, να Απαλλαγούμε από τους Αθλίους!

 
Alexandros Raskolnick
 
Στα λάθη, τις παραλείψεις, αλλά και τους πολιτικούς συμβιβασμούς του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και άλλων χωρών από το 2010 έως σήμερα, εστιάζεται η έκθεση που συντάσσει αυτή την περίοδο το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ημερών -και αξίζει να το έχομε αυτό το στοιχείο κατά νου. Εν τω μεταξύ, υπάρχει βέβαια η συνθήκη του Μααστρίχτ που πολλοί την οικτίρουμε, αλλά από εκεί γεννήθηκε και μια άλλη συνθήκη, αυτή του Άμστερνταμ, και άλλες μετά από αυτήν, που όλες μαζί ορίζουν και διασφαλίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αρχές οι οποίες υποτίθεται ότι είναι κοινές και απαραβίαστες στην επικράτεια των κρατών-μελών. Επιπρόσθετα, όλες αυτές οι συνθήκες, ανάμεσα σε χιλιάδες σελίδες, προσαρτήματα και παραρτήματα, προβλέπουν και τι πρέπει να συμβαίνει όταν παρατηρείται παραβίαση των αρχών αυτών από κάποιο κράτος-μέλος και ασφαλώς κάπου θα ορίζεται και η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται κάθε φορά, για να θεραπεύονται τέτοια προβλήματα, εφόσον συμβαίνουν σε κράτος –μέλος, τα αίσχη που παρατηρούνται σήμερα στην Ελλάδα. Ας μην αναλωθούμε ξανά στα νούμερα και τα ποσοστά, για να αποδείξουμε το αυταπόδεικτο και το προφανές στα μάτια όλων μας. Ηλίου φαεινότερο ότι βουλιάζομε κάθε μέρα και πιο βαθιά στον βούρκο της οδύνης μας∙ μόνο παράφρονες και εξωνημένοι μπορούν να χαρακτηρίζουν ως επιτυχία αυτόν τον κοινωνικό όλεθρο, τον πολιτικό ζόφο και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της πρωτοφανούς παρακμής και της ηθικής κατάπτωσης. Η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε όλοι μας είναι αναμφισβήτητη -κι όλο πληθαίνουν οι συμπολίτες μας, που, άλλοι ζώντας σε πελάγη άγχους για το αύριο, άλλοι βουτηγμένοι στην κατάθλιψη κι άλλοι παραδομένοι, εκλιπαρούν την Παναγία να φυλάει τα παιδιά τους και τα σκυλιά τους από την πείνα. Όλοι μαζί κι εμείς κι εκείνοι, οι άλλοι, πορευόμαστε. Σ’ ένα καζάνι βράζουμε όλοι, από τους νοικοκυραίους μέχρι τους κοινοβιακούς, Έλληνες και ξένοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, που ζούμε εδώ. Όλοι εμείς που λεγόμαστε πολίτες αυτού του τόπου. Διότι είναι πια ανυπόφορη, αυτή η ντροπή που ζούμε όλοι γύρω μας -ακόμα κι αν δεν την νοιώθουμε ακόμα στο δικό μας πετσί- με τους συνταξιούχους να πεινάνε, τους αρρώστους να πεθαίνουν πριν της ώρας τους και όλους τους υπόλοιπους να βυθιζόμαστε σιγά-σιγά στον βούρκο του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, είναι απίστευτα και κατάφωρα αντίθετα με όλες τις συνθήκες παλιότερες και νεότερες που φτιάξαμε οι άνθρωποι που θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι, για να συνεννοούμαστε αναμεταξύ μας. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πράγματι, ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, εδώ κι έναν χρόνο και τα λέγαμε και τότε. Θα περίμενε κανείς από αυτήν την άθλια κυβέρνηση, κάτι να κάνει με αυτή την ευκαιρία, αν είχε κάποια ίχνη αξιοπρέπειας. Φρούδες ελπίδες... Είναι γνωστό, ήδη από τον Οκτώβριο του 2012, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόσο δια της επικεφαλής του όσο και δια κορυφαίου στελέχους του, ρητά παραδέχτηκε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «διάσωσης», στηρίχτηκε σε λανθασμένες παραδοχές. Είναι επίσης γνωστό, το θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία που παρέμεινε κι αυτή ατελέσφορη, χαμένη μέσα στην υποκρισία και ακυρωμένη, Κύριος οίδε, υπό ποιους πολιτικούς συμβιβασμούς. Στη ζυγαριά, από τη μια μεριά είναι όλες οι χαμένες ψυχές των αναρίθμητων θυμάτων των μνημονίων και της «διάσωσής» μας, κι από την άλλη, οι ιδεοληψίες της Φράου Καγκελαρίου, τα ευρώ, τα ομόλογα, οι υποθήκες και τα ασφάλιστρα του πεζεβέγκη του Ντοτόρε Ντράγκι κι η πεισματική άρνηση της άθλιας κυβέρνησής μας να καταχωνιαστεί από μόνη της στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και να πάει στον αγύριστο της ιστορικής μας λήθης. Εντέχνως, οι εντιμότατοι φίλοι μας, παριστάνουν ότι δεν υφίστανται αυτές οι συνθήκες κι ότι είναι ξεχασμένος ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων μας. Κάποιος πρέπει να τους τα θυμίσει όλα αυτά, αφού δεν έχει το σθένος η κυβέρνηση -η κατ’ ευφημισμό Ελληνική κυβέρνηση- να πράξει τα δέοντα. Έτσι, είναι αμφισβητήσιμο αν έχουν δίκιο εκείνοι που πιστεύουν ότι το πρόγραμμά αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προτείνει ο Συ.Ριζ.Α. είναι αδύνατο να τελεσφορήσει εντός των ορίων της νομισματικής ένωσης. Είναι πράγματι άτεγκτο το οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γύρω μας και οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού έχουν το πάνω χέρι, αλλά πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν επ' αυτού, διότι στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, υπάρχουν και τα νομικά επιχειρήματα και οι αρχές με τις οποίες περιβάλλεται ο πολιτισμός μας. Περιμένομε, λοιπόν, από τους καθηγητάδες μας, να βγάλουν από το νομικό τους οπλοστάσιο, τα απαιτούμενα, όπως πολύ καλά μας τα έχουν εξηγήσει, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους και στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, εκείνη η περσινή συζήτηση που θάφτηκε κάτω από την υποκρισία των αρμοδίων εισηγητών, για τα έργα και τις ημέρες της Τρόικας στην Ελλάδα… Όλα θα γίνουν, έστω και με μεγάλη, ασυγχώρητη καθυστέρηση. Ικανή και αναγκαία συνθήκη, να απαλλαγούμε από αυτήν την αθλιότερη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας!
 
ΥΓ: Με την άδεια σου Αλέξανδρε αντικατέστησε την σύνθεση της ΟΚΤΑΝΑ μ΄έναν δικό μου πίνακα... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ χωρίς τους Τσολάκογλου

«Οι κατασκευαστές του φόβου μετατρέπονται σε “προστάτες” του λαού»...

O Χαράλαμπος ΠουλόπουλοςΧαράλαμπος Πουλόπουλος*
 
«Φόβος και ντελίριο», «τρόμος στην Ελλάδα», «η πολιτική του φόβου ενεργοποιείται ξανά». Είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που επιστράτευσαν τα διεθνή ΜΜΕ για να αφηγηθούν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα εν όψει προεδρικής εκλογής. Κι όχι απλώς να περιγράψουν, αλλά να κατασκευάσουν την εικόνα μιας...
χώρας, επηρεάζοντας -ει δυνατόν- τις εσωτερικές πολιτικές της εξελίξεις.
«Οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας φαντάζουν τότε αναπόφευκτες, "μικρές" απώλειες μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας και της οικονομικής κατάρρευσης. Η «συμμόρφωση» των πολιτών προβάλλεται ως ο μόνος τρόπος προστασίας από τις αιωρούμενες απειλές και τον κίνδυνο μεγαλύτερης αστάθειας. Δηλώσεις, διαρροές, ανακοινώσεις αλλά και δημοσιεύματα από τους πρόθυμους "συνεργάτες" εντός και εκτός συνόρων εντείνουν τη σύγχυση. Παράλληλα, αποκρύπτονται τα επικείμενα σκληρά μέτρα που σχετίζονται με νέους φόρους, μειώσεις μισθών και συντάξεων, περαιτέρω περικοπές στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα», τονίζει ο κ. Πουλόπουλος.
«Το συλλογικό τραύμα που βιώνουμε παραμένει ανοιχτό και θα πάρει πολύ χρόνο για να επουλωθεί, ιδιαίτερα όσο συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας. Ωστόσο, παρά τις επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και στον ψυχισμό μας, το τραύμα μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για αλλαγή, ιδιαίτερα αν κατανοήσουμε σε βάθος την προέλευσή του, τους υπαίτιους και παράλληλα αναλογιστούμε κριτικά και τις δικές μας στάσεις και συμπεριφορές πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναζητώντας νέους δρόμους».

*Ο δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι κοινωνικός λειτουργός με ειδίκευση στις Εφαρμοσμένες Κοινωνικές Επιστήμες. Στο τελευταίο του βιβλίο, «Κρίση, φόβος και διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής» αναλύει διεξοδικά τη μηχανική του πολιτικού φόβου.
 πηγη «Εφημερίδας των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» 

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ας θυμηθούμε τα 18 Σημεία των προεκλογικών δεσμεύσεων Σαμαρά...

01. Αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009, της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, των ειδικών μισθολογίων –αρχικά για την πολεμική αεροπορία- και αποκατάσταση των ζημιών για τους ομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία
02. Επέκταση των επιδομάτων εργασίας για 2 χρόνια
03. Επίδομα ανεργίας σε μη μισθωτούς και καταστηματάρχες, που έχασαν την επιχείρησή τους και βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο
04. Να μη ξεπερνά η φορολογία το 25% του οικογενειακού εισοδήματος
05. Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Στήριξη των ΣΣΕ. Επαναφορά της μετενέργειας
06. Σταδιακή άνοδο του αφορολόγητου από τις 5000 στις 8000 το επόμενο έτος και στις 10.000 το μεθεπόμενο
07. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9% και σταδιακή, σε τρία χρόνια, μείωση των τριών κλιμάκων του φόρου προστιθέμενης αξίας στο 19% για τον υψηλό, στο 9% για το μεσαίο και στο 5% για το χαμηλό και όλο το τουριστικό πακέτο.
08. Αντικατάσταση το χαρατσιού της ΔΕΗ με νέο ΕΤΑΚ
09. Επέκταση για 2 χρόνια έως το 2016 των περικοπών των 11,6 δις που έχουν προγραμματιστεί για το 2013-2014
10. Όχι άλλες περικοπές εργαζομένων, με ρυθμίσεις πέραν του κανόνα 1/10 στο δημόσιο
11. Μέτρα για τους δανειολήπτες. Πληρωμή μόνο των τόκων για τους ανέργους δανειολήπτες. Μηνιαία δόση έως το 30% του εισοδήματος για τους υπόλοιπους
12. Ρευστότητα στην πραγματική οικονομία με σειρά μέτρων όπως η επιστροφή των καταθέσεων
13. Αναστολή του Τειρεσία για όσους μπήκαν την τελευταία διετία
14. Συμψηφισμός των οφειλών από κα προς το δημόσιο
15. Επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ.
16. Αποκρατικοποιήσεις πέραν των δεσμεύσεων των δανειακών συμβάσεων
17. Αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας με μέτρα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευση, του παραεμπορίου, των κουκουλοφόρων, του οργανωμένου εγκλήματος κι της χαμηλής εγκληματικότητας
18. Αποδέσμευση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με νομοθετικές πρωτοβουλίες

ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ !!!!

Το μυστικό «μνημόνιο» του ΓΑΠ και η εξουσία της Αριστεράς

παπανδρέου 

Μια ιστορική σύμπτωση συνοδεύει την απόφαση να πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ίδια ημέρα το 1967, ένας άλλος ΓΑΠ, ο Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (ΕΡΕ) πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.
Η συμφωνία σφραγίστηκε την επόμενη ημέρα με την υπογραφή σχετικού μνημονίου που υπέγραψαν οι δυο πολιτικοί παρουσία του Βασιλιά.
Βασικός στόχος του μνημονίου ήταν να μην βρεθεί σε καμία περίπτωση η αριστερά και συγκεκριμένα η ΕΔΑ σε κυβερνητικές θέσεις.
Για το λόγο αυτό ο Γ.Παπανδρέου στο μυστικό μνημόνιο που υπογράφει αποδέχεται μεταξύ άλλων πως «Εις περίπτωσιν επιτυχίας της Ε.Κ. ως πρώτου κόμματος αλλά μη συγκεντρούντος απόλυτον πλειψηφίαν, η Ε.Κ. επ΄ ουδενί λόγο θα στηριχθή η συνεργασθή μετά της Ε.Δ.Α».
Αυτό το άτυπο παλατιανό πραξικόπημα θα οδηγήσει και στην ολοκληρωτική ρήξη του Α.Παπανδρέου με τον πατέρα του. Σε επιστολή που του στέλνει λίγες ημέρες αργότερα αναφέρει και τα εξής:
Με άπειρο σεβασμό για τον αρχηγό της Ενώσεως Κέντρου, το μεγάλο δημοκράτη, τον ηγέτη των δύο Ανένδοτων αγώνων για τη δημοκρατία, την πρόοδο και την εθνική μας υπερηφάνεια και με άπειρη αγάπη για τον πατέρα μου, του απευθύνω έκκληση να αναθεωρήση την πρόθεση του να υποστηρίξει το βασιλικό κατασκεύασμα που πρόκειται να παρουσιαστεί στη Βουλή…..Υπερψήφιση της κυβερνήσεως Παρασκευόπουλου ισοδυναμεί με πλήρη γελοιοποίηση των θέσων της Ενώσεως Κέντρου. Σημαίνει υιοθέτηση των θέσεων της Δεξιάς. Σημαίνει αποδοχή του βασιλικού πραξικοπήματος. Σημαίνει εγκατάλειψη του βασικού συνθήματος πως «ο βασιλεύς βασιλεύει, ο λαός κυβερνά». Σημαίνει κατά συνέπεια εγκατάλειψη εκ μέρους της Ενώσεως Κέντρου του μεγάλου, επίμονου αιτήματος του Ελληνικού λαού «ο στρατός να μην ανήκει ούτε σε πρόσωπα ούτε σε κόμματα, αλλά στο έθνος και στο λαό». Και σημαίνει σε τελευταία ανάλυση, πλήρη υπαναχώρηση από τη βασική μας θέση πως «η Ελλάδα είναι σύμμαχος, όχι δορυφόρος» και πως «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Γιατί η κυβέρνηση Παρασκευόπουλου συνιστά την πεμπτουσία της επιτυχίας των σχεδίων του Παλατιού, του ξένου παράγοντα και των διαφόρων κατεστημένων που έχουν γίνει τύραννοι της χώρας…..Γιατί αυτή η εξωκοινοβουλευτική κυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη συμπλήρωση της εκτροπής από το σύνταγμα.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο η δημοκρατία είχε καταλυθεί και οι συνταγματάρχες αναλάμβαναν την εξουσία με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της ελληνικής οικονομικής ελίτ.
Η ιστορία προφανώς δεν επαναλαμβάνεται ποτέ παρά μόνο σαν φάρσα. Πάντα όμως μπορούμε να διδαχθούμε από αυτήν.
Κάθε φορά που οι οικονομικά ισχυροί αυτού του τόπου θέλησαν να πραγματοποιήσουν μια ακόμη αναδιανομή πλούτου, από τους πολλούς προς τους λίγου,ς και κάθε φορά που το συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο δεν ήταν πλέον σε θέση να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις τους και απειλούνταν άμεσα από την αριστερά, το σύστημα προχώρησε σε δημοκρατική εκτροπή. Και όσοι προσπάθησαν να παίξουν μόνο με τους δικούς του κανόνες ηττήθηκαν.

Guardian: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα «σκοτώσει» τη λιτότητα στην ΕΕ...

Ιδιαίτερα εγκωμιαστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημερινό άρθρο του Guardian, καθώς υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη εκλογική νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτελέσει πλήγμα για τις πολιτικές της λιτότητας στην ΕΕ. Αναφέρεται στην... οικονομικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια μνημονίων, ενώ δεν αποκλείει και τον κίνδυνο «μίνι πραξικοπήματος» ενάντια στην άνοδο της Αριστεράς.
«Ένας πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη», γράφει η βρετανική εφημερίδα: «Δεν διεξάγεται με όπλα και τανκς, αλλά μέσω των αγορών και των επιταγών της ΕΕ. Η ρημαγμένη από τη λιτότητα Ελλάδα βρίσκεται μία ανάσα πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση κατηγορηματικά ενάντια στη λιτότητα.
»Αν όμως το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θριαμβεύσει σε πρόωρες εκλογές το νέο έτος, αναμφίβολα θα επιχειρηθεί να χτυπηθούν οι πολιτικές της λιτότητας.
Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλους εμάς που θέλουμε μιαν άλλη κοινωνία και υποφέρουμε από την χρόνια λιτότητα».
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος του Guardian αναφέρεται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας την τετραετία των μνημονίων, με τη δραματική εκτίναξη της ανεργίας, τη διάλυση του συστήματος υγείας αλλά και την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Παρομοιάζει δε την ελληνική δημοκρατία με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία του μεσοπολέμου.
Στο φως όλων αυτών, συνεχίζει ο Guardian, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας. «Ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα πρόκειται να ανελιχθεί στην εξουσία για πρώτη φορά στη ιστορία της ΕΕ», σχολιάζει. 
«Μετά από χρόνια κοινωνικής ερήμωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες ένα πολύτιμο πράγμα: ελπίδα. Παρόλο που έχει μετατοπιστεί από το αίτημα για άμεση διαγραφή του χρέους, επιθυμεί λύση μέσω διαπραγμάτευσης, στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής διάσκεψης για τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους, όπως συνέβη για τη Γερμανία το 1953».
Ο Guardian αναφέρεται και στις υπόλοιπες εξαγγελίες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρει ότι «σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις ενάντια στη λιτότητα, όπως το ισπανικό Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να προωθήσει πολιτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης».
«Υπάρχει όμως ένα μικρό εμπόδιο: Η αποφασιστική αντίσταση του κατεστημένου σε Ελλάδα και ΕΕ. Η Ελλάδα διακυβερνήθηκε από μία ακροδεξιά χούντα κατά την περίοδο 1967 – 1974, και ακόμα ένα βαθύ αντιαριστερό μένος διαποτίζει το κράτος.
Η αστυνομία έχει διαβρωθεί από τη Χρυσή Αυγή, ενώ έχει κατηγορηθεί ακόμα και ότι βασάνισε αντιφασίστες διαδηλωτές. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος απείλησε με «ανεπανόρθωτη ζημιά» στην οικονομία σε περίπτωση αλλαγής της διακυβέρνησης. Ακόμα και κάποια μορφή πραξικοπήματος - αν και πιο διακριτική από αυτή των συνταγματαρχών το 1967 - δεν μπορεί να αποκλειστεί», σύμφωνα με τον Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ, υποστήριξης της υποψηφιότητας του Στ Δήμα, και θυμίζει την ανάμειξή του στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής πολυεθνικών κολοσσών μέσω του Λουξεμβούργου.
Αναφέρεται ακόμα στην «εξ αριστερών» κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, από οικονομολόγους όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας, που πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, η ελληνική πλευρά θα δεχτεί τον εκβιασμό της ΕΚΤ και τότε το grexit ίσως καταστεί αναγκαιότητα.
«Γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη», τονίζει ο Guardian. «Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».
«Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ενισχύσει της δυνάμεις ενάντια στη λιτότητα κατά μήκος της ευρωπαϊκής Ηπείρου» συνεχίζει, αναφερόμενος, στο Podemos στην Ισπανία και το Die Linke στη Γερμανία. Σχολιάζει δε και την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στους Βρετανούς Εργατικούς μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οπότε το 2015 θα μπορούσε να αποτελέσει το έτος που η λιτότητα θα συναντήσει την απάντησή της κατά μήκος της ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ή θα μπορούσε να αποτελέσει τη χρονιά που η Δημοκρατία θα νικήσει την οικονομική παράνοια. Είναι ένα παιχνίδι με υψηλούς στόχους, όπου θα κρίνει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων», καταλήγει ο Guardian.

Όλα λάθος, κύριε πρωθυπουργέ

Σημείο προς σημείο αναίρεση των επιχειρημάτων που διατύπωσε στο διάγγελμά του ο κ. Σαμαράς, στην προσπάθεια του να γαντζωθεί στην εξουσία και να αποκρύψει ότι εκλογή του κ. Δήμα συνεπάγεται νέα οδυνηρά μέτρα.


Χριστόφορος Κάσδαγλης

Συνήθως στα διαγγέλματα λέγονται βαρυσήμαντες κουβέντες, όπως εκείνη η φοβερή ατάκα του Τζον Κένεντι, «Μη ρωτάς τι έκανε η πατρίδα για σένα, να ρωτάς τι έκανες εσύ για την πατρίδα». Αντ’ αυτού, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του απλώς επανέλαβε το γνωστό και φθαρμένο «Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!».
Είναι γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς αποφεύγει κάθε είδους διάλογο. Με τους πολιτικούς του αντιπάλους, στη Βουλή ή εκτός αυτής, με δημοσιογράφους, με την κοινωνία. Η φόρμα του διαγγέλματος, λοιπόν, ταιριάζει κουτί στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αρέσκεται να επικοινωνεί: τον μονόλογο.
Καλύπτοντας το κενό που δημιουργεί αυτή η τακτική, σπεύδω να σχολιάσω, σημείο προς σημείο, το πρωθυπουργικό διάγγελμα. Φυσικά το εγχείρημα δεν είναι ισοδύναμο με αυθεντικό διάλογο, ελπίζω όμως ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ο Ελληνικός λαός δεν θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Και έχει δίκιο…» 
Αυτό αφήστε καλύτερα να το πει κάποιος άλλος, κ. Σαμαρά. Είστε ο τελευταίος άνθρωπος που δικαιούται να αποφανθεί επ’ αυτού. Κι εκείνος, επίσης, που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον να μη γίνουν πρόωρες εκλογές.

«…Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και το συμφέρον της Χώρας, ώστε να εκλεγεί  Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή…»
Όχι, δεν κάνετε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα. Για το συμφέρον της χώρας δεν μιλάω, είναι υποκειμενικό. Είναι κακό, πάντως, να συγχέει κανείς το συμφέρον της χώρας με το ατομικό του ιδιοτελές συμφέρον. Όσον αφορά τώρα την επιταγή του Συντάγματος, το Σύνταγμα πουθενά δεν λέει ότι πρέπει ψυχαναγκαστικά να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την εκάστοτε Βουλή. Αντιθέτως, προβλέπει ρητά την καταφυγή σε βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση που η Βουλή δεν κατορθώσει να εκλέξει πρόεδρο με την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Ακριβώς η περίπτωσή μας, δηλαδή.

«…Πρέπει να μη γίνουν εκλογές… Πρέπει να τερματισθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα…» 
Πάλι συγχέετε το «πρέπει» με το «θέλω». Για αλλάξτε το λίγο να δω κάτι… «Θέλω να μη γίνουν εκλογές». Τώρα μάλιστα, ακούγεται ακριβέστερο. Αλλά το «πρέπει» είναι άλλη υπόθεση. Στο κάτω κάτω, εκλογές σημαίνει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Τι καλύτερο, λοιπόν, εφόσον μόνος σας παραδέχεστε ότι διανύουμε περίοδο «πολιτικής αβεβαιότητας»; Την πολιτική αβεβαιότητα τη δημιούργησαν και την επέτειναν οι πολιτικές σας. Ας μη λησμονούμε ότι εσείς κυβερνάτε – όσο κυβερνάτε. Γιατί να πιστέψει κανείς ότι ένας πρόσκαιρος συμβιβασμός στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας θα άρει την πολιτική αβεβαιότητα, όσο οι συνθήκες που την παράγουν θα παραμένουν αλώβητες;

«…Δεν μπορούμε να τελειώσουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και να μπούμε αμέσως σε μιαν άλλη…»
Αυτό ακριβώς υποστηρίζω κι εγώ. Η κυβέρνησή σας απέτυχε να ολοκληρώσει αισίως τις από πολλού προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τις οποίες διέκοψε με το πρόσχημα της επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου. Εάν τυχόν η Βουλή έστεργε σ’ αυτή την εκλογή, όπως εσείς ζητάτε, θα βρισκόσασταν στην ίδια ακριβώς αδυναμία να ολοκληρώσετε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Δηλαδή «θα τελειώναμε μια περίοδο αβεβαιότητας για να μπούμε αμέσως σε μιαν άλλη…». Ε, αυτό ακριβώς θέλουμε κι εμείς να αποφύγουμε…
Εκτός αν θέλετε να πείτε ότι εγγυάστε πως μετά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας οι διαπραγματεύσεις θα ευοδωθούν. Σωστά. Αλλά αυτό ισοδυναμεί με ομολογία ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις είναι προσχηματικό. Ότι είστε έτοιμος να υποκύψετε πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά δεν θέλετε να το ομολογήσετε. Αυτό κι αν θέλουμε να το αποφύγουμε!

«…Τα προβλήματα της Χώρας δεν μπορούν να βαλτώνουν σε μια μόνιμη προεκλογική περίοδο…»
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω και σ’ αυτό το σημείο. Ότι «τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να βαλτώνουν σε μια μόνιμη προεκλογική περίοδο». Αλλά ο μόνος τρόπος για να μη συμβεί αυτό, είναι να γίνουν εκλογές τώρα. Αν γίνουν εκλογές το 2016, όπως διατυμπανίζατε τόσον καιρό, τότε τα προβλήματα της χώρας θα βαλτώνουν σε μια προεκλογική περίοδο 17 μηνών. Κι αν έστω γίνουν εντός του 2015, όπως αφήνετε να διαφανεί τώρα, χωρίς καν να δεσμεύεστε σ’ αυτό, τότε τα προβλήματα της χώρας θα βαλτώνουν σε μια προεκλογική περίοδο 10-12 μηνών. Όχι ότι προσωπικά σας πολυενδιαφέρει, ούτως ή άλλως, μήπως βαλτώσουν τα προβλήματα της χώρας, αλλά λέμε τώρα.

«…Ούτε και μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριάσει τη Δημοκρατία μας…»
Αυτό τώρα δεν θέλω να το σχολιάσω εκτενώς. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, είπαμε, όχι δική σας. Και της αστυνομίας επίσης.

«…Κατηγοριών, στις οποίες δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος…» 
Σπεύδετε να «πολιτικοποιήσετε», δηλαδή να «αποποινικοποιήσετε», ένα θέμα το οποίο άπτεται ευθέως του κοινού ποινικού δικαίου (ασχέτως αν δευτερογενώς παράγει πολιτικά αποτελέσματα) ή μου φαίνεται; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από ό,τι βλέπουμε, κρατάει χαμηλούς τόνους επί του θέματος. Απλώς σας βολεύει εσάς να τον βάζετε στο κάδρο. Αντιθέτως, παρατηρώ ότι αποφεύγετε ακόμα και να αναφέρετε το όνομα του κ. Καμμένου, που είναι εκ των πραγμάτων εκείνος που πρωταγωνιστεί στην καταγγελία. Δεν ξέρω γιατί το κάνετε αυτό, υποθέτω απλώς ότι δεν σας βολεύει, τόσο επειδή είναι παλιός συνεργάτης σας, γέννημα – θρέμμα της παράταξής σας, όσο και επειδή απευθύνεται στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο με σας.

«…Θυμίζω ότι ο κύριος Τσίπρας, ήδη από την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή, δυο μήνες πριν, είχε πει το απίστευτο, ότι δηλαδή, όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι και εξαγορασμένος! Ενώ προχθές, συνεργαζόμενοι μαζί του βουλευτές, τόλμησαν να πουν το ίδιο για εκείνους τους πέντε συναδέλφους που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους τον Σταύρο Δήμα!...» 
Ο κύριος Τσίπρας δεν είχε πει αυτό που λέτε, είχε μιλήσει πολιτικά επί του θέματος. Σας είχε επίσης προειδοποιήσει ότι με την τακτική σας να προβάλλετε ως δεδομένο έναν στόχο που πήγαινε κόντρα στα δεδομένα της κοινοβουλευτικής αριθμητικής, δίνατε λαβές για κάθε είδους φημολογία και σκανδαλολογία. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε, και ιδού το αποτέλεσμα. Όσον αφορά την ατυχέστατη δήλωση των κυρίων Βουδούρη και Παραστατίδη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε από την πρώτη στιγμή εύλογες αποστάσεις, δεν αποκλείεται δε να τους κοστίσει ακόμα και την είσοδό τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζήτησε ήδη δημοσίως ο Μανώλης Γλέζος. Αλλά το πρόβλημα είναι αλλού, κύριε πρωθυπουργέ. Είθισται τα διαγγέλματα να καταπιάνονται με τα μεγάλα και τα εθνικά, να διαπνέονται από ευρύτητα και ενωτικό πνεύμα, και όχι να ασχολούνται «με τα μικρά και τα μίζερα» όπως εσείς (για να χρησιμοποιήσω τα σημερινά λόγια από τη δήλωση του κ. Βενιζέλου).

«Όμως οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης. Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν! Και αυτό είναι το στοίχημα της Δημοκρατίας σήμερα!».
Μέχρι στιγμής, εκείνο στο οποίο δεν έχουν υποκύψει οι βουλευτές είναι η πίεση που τους ασκείτε εσείς, και ένα ολόκληρο και πανίσχυρο σύστημα εξουσίας εντός και εκτός Ελλάδος, να ψηφίσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της αρεσκείας σας,  επιτρέποντάς σας να παραμείνετε στην εξουσία. Όσο για τα στοιχήματα της Δημοκρατίας, είναι σήμερα πάρα πολλά και υπερβαίνουν κατά πολύ την υπερψήφιση του κ. Δήμα ή την δικαίωση της πολιτικής σας.

«…Τους καλώ λοιπόν όλους, να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, την ψυχή τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος αλλά και της κοινής λογικής…»
Ωραία λόγια, κ. πρωθυπουργέ, αλλά εντελώς άσχετα με το θέμα που συζητάμε.

«…Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε προβλέπει η συνταγματική επιταγή…»
Για τη συνταγματική επιταγή τα είπαμε, μην επιμένετε. Αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε να εκλέγεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από την εκάστοτε Βουλή, θα προέβλεπε μια τέταρτη ψηφοφορία με τον πήχυ της εκλογής χαμηλότερα. Αντιθέτως, προέβλεψε την προσφυγή στις κάλπες.

«…Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Μνημονίου, και την νέα συμφωνία θωράκισης της Ελλάδας….»
Είχατε όλο τον χρόνο να το κάνετε αλλά αποτύχατε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά όπως σας απέδειξα παραπάνω, με το διάγγελμά σας αυτό ουσιαστικά ομολογείτε ότι είστε έτοιμος να ολοκληρώσετε τις διαπραγματεύσεις αποδεχόμενος τις απαιτήσεις των δανειστών, δηλαδή νέα επώδυνα μέτρα που παριστάνετε ότι τα απορρίπτετε. Με μόνη τη διαφορά ότι χρειάζεστε 180 ψήφους στην προεδρική εκλογή για να το πετύχετε αυτό. Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος γι τον οποίο δεν πρόκειται να τα καταφέρετε.

«…Ακόμα προσδοκώ τη στήριξη όλων των βουλευτών για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει το νέο Σύνταγμα που χρειάζεται. Να μη μπει σε περιπέτειες και να μην αναβάλει τη Συνταγματική αλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια…»
Ωραίο αυτό το κόλπο με τη συνταγματική αναθεώρηση, που την ανασύρετε κάθε φορά που αντιμετωπίζετε δυσκολίες. Αλλά η χώρα δεν πάσχει πρωτίστως από Σύνταγμα, στο κομμάτι της κυβέρνησης πάσχει. Μιας κυβέρνησης, μάλιστα, που δεν φημίζεται καθόλου για τον σεβασμό της στο πνεύμα, ακόμα και στο γράμμα, του Συντάγματος.

«Επίσης, μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους…»
Να και το δέλεαρ της υπουργοποίησης! Και μετά θέλετε να μας πείσετε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμαυλίσει τους βουλευτές.

«Είναι λοιπόν Εθνική υποχρέωση, αλλά το λέει και η κοινή λογική, πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για Εθνικές εκλογές, ακόμα και στο τέλος του 2015…»
Εκτός από την επανάληψη της πεζής συσχέτισης των εθνικών συμφερόντων με την κοινή λογική, πράγμα παράξενο για έναν πατριώτη σαν κι εσάς, παρατηρώ ότι και σ’ αυτήν ακόμα τη μικρή παραχώρηση που επιχειρείτε να αρθρώσετε σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, αποφεύγετε πάση θυσία να δεσμευτείτε. Μου φαίνεται λογικό. Οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, φαίνεται μαθηματικά βέβαιο ότι θα σημάνουν το τέλος της εξουσίας σας. Ποια γαλοπούλα συμβιβάζεται με το έθιμο των Χριστουγέννων, για να επικαιροποιήσω μια δική σας παλιά ρήση στη Βουλή, τότε που είχατε επιλέξει τη ρητορική της μαγκιάς, και όχι τη ρητορική της σύνεσης και της εθνικής συμφιλίωσης που πολύ καθυστερημένα υιοθετήσατε σήμερα.
 
ΥΓ του blog: Η ΚΡΙΣΗ βεβαίως και είναι υπαρκτή, υπάρχει γύρω μας, αλλά δεν είναι μόνο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ όπως πλασάρεται. Είναι κυρίως ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ!!!
Αλλάξαμε επίπεδο, αξίες κι οπτική σαν λαός μετά το 1950 σταδιακά μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο.... φτάσαμε ως εδώ.
Φτάσαμε στο σημείο ο Πρωθυπουργός, ανενδοίαστα και παρά την εκφρασμένη απόφαση 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης που συγκεντρώνουν 121 βουλευτές, να ζητά ΚΑΘΑΡΑ και ΕΠΙΣΉΜΩΣ εκτροπή κι ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ!!! Φτάσαμε στο σημείο να ΔΩΡΟΔΟΚΕΙ φανερά δια τηλεοράσεως τάζοντας θέσεις κι υπουργεία!!!! Κι όλα αυτά τα βαφτίζει ψήφο κατά συνείδηση!!!!
Συνείδηση λάστιχο γιατί αν ψηφίσουν κατά συνείδηση αρνητικά  οι δικοί του βουλευτές επειδή π.χ. ένας τέτοιος Πρόεδρος Δημοκρατίας ανεξαρτήτως προσώπου, δεν συμβολίζει την ΕΝΟΤΗΤΑ αλλά τον ΔΙΧΑΣΜΟ και την ΕΥΤΕΛΕΙΑ ενός έθνους θα τους διαγράψει πάραυτα κι αυτός κι ο υπαρχηγός του!!!! Άλλωστε κάπως έτσι δεν προκύψανε οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές των κυβερνητικών εταίρων; Ψήφισαν ή αρνήθηκαν ψήφο κατά συνείδηση  και τους διέγραψαν οι αρχηγοί τους μετά βαΐων... Συνείδηση μονοδρομική όμως δεν υπάρχει είναι ΑΠΑΤΗ!!!!
Τι περιμένεις όμως από μια χώρα που επιθυμούν να την κυβερνήσουν και να την σώσουν αγράμματοι!!!! Δύο προς το παρόν. Ο ένας έγινε ποταμός αναρριχηθείς από τα κομματικά λαγούμια και τα επιχειρηματικά γραφεία κι άλλος τελεία έγινε 'διάσημος' από τα κρεβάτια διάσημων κυριών που του άνοιξαν τις πόρτες!!!! ...κι όμως δυστυχώς συμπατριώτες μας θα τους επιλέξουν για εκπροσώπους τους...!!!! ...εδώ θα μου πεις επέλεξαν την ΧΡΥΣΉ ΑΥΓΗ !!!!! να τους εκπροσωπήσει.
..αυτές τις μέρες ζούμε, αυτό το έθνος γίναμε κι ακόμα χειρότερα θα πάμε όσο θα μουλιάζουμε πιο βαθιά στους καναπέδες μας και θα αφήνουμε τις ζωές μας να τις διαφεντεύουν και να τις ποδηγετούν αυτό το πολιτικό προσωπικό και να πυροβολούν και να ψεκάζουν το μυαλό μας καθημερινά οι κάθε είδους Μπάμπηδες, Γιώργηδες, Γιάννηδες και Σία,

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Η ύστατη ώρα

 
Ο βόρβορος αναταράσσεται λόγω του ότι οι δυσώδεις πολιτικοί εκπρόσωποι των καταναλωτών προσπαθούν απεγνωσμένα να διασώσουν τα τομάρια τους την ύστατη ώρα της πολιτικής τους υπόστασης.
Θα είναι ακόμη πιο δυσώδεις και θλιβεροί όταν καταφθάσει, οσονούπω, για τον καθένα και η ύστατη ώρα της φυσικής του υπόστασης, την οποίαν προφανώς και απολύτως εμφανώς έχουν εδώ και χρόνια λησμονήσει, κοιτάζοντας αφ’ υψηλού την ζωή, τον άνθρωπο και όλα τα άλλα πλάσματα, ως κλασσικοί αμόρφωτοι και υπέρμετρα ανόητοι, θεωρούντες...
εαυτούς σπουδαίους και υπεράνω όλων επειδή κατέχουν δήθεν δύναμη εκ θέσεως πολιτικής ή συσσώρευσης κουπονιών χρηματικών.
Παρακολουθούμε, αυτόν τον καιρό της πλήρους κατάρρευσης των πάντων, τον επίσημο και δημόσιο εξευτελισμό τού ούτως ή άλλως ευτελούς εξ ορισμού αξιακού συστήματος, το οποίο συμπαρασύρει μαζί του κάθε μικρόνου ανθρωπάκι- πολιτικάντη καταναλωτή του συρμού που το ενσαρκώνει.
Αναμείνατε εξελίξεις και άλλες πολύ σύντομα. Μόνον ο θάνατος αλλάζει τις γενιές των ανθρώπων και τις ιστορικές περιόδους της ανθρωπότητας επί της γης.
Νομοτελειακά, όποιος ασχολείται καθημερινά με το χρήμα, όποιος άλλη μέριμνα δεν ασκεί παρά μονάχα σπαταλάει ενέργεια για να το αποκτήσει, να το συσσωρεύσει, να το κυκλοφορήσει, να το κρύψει από λογαριασμό σε λογαριασμό και από τράπεζα σε τράπεζα, να εξαγοράσει συνειδήσεις και ανθρώπους ως εμπορεύματα, να εξαγοραστεί, όποιος το προσκυνάει και το σκέφτεται ολημερίς σαν θεό και όχι σαν εργαλείο, πεθαίνει πλήρης τρόμου, λόγω του ότι έχει χάσει ήδη τη ζωή απασχολούμενος με τόσα άλλα ανούσια και τοξικά πλην αυτής, έχει δε θρέψει και ποτίσει εαυτόν με τόσα απορρίμματα υλικά, νοητικά και συναισθηματικά αγορασμένα με το ίδιο αυτό το χρήμα, ώστε δεν το πιστεύει το ξαφνικό άγγελμα πως η ζωή του, η δική του μοναδική ζωή και ύπαρξη τελείωσε, τέρμα, πάπαλα, ούτε τα κουπόνια, με οποία τόσα χρόνια έπαιζε, τον σώζουν πια, ούτε οι θέσεις εξουσίας επί της ζωής των άλλων ανθρώπων και πλασμάτων καθιστούν αθάνατο και άτρωτο το σάπιο του σαρκίο καθώς και το αρρωστημένο και κενό, παρ’ όλες τις σπουδές σε ανώτατα ιδρύματα των αγορών κρανίο του, το μόνο που ίσως μπορεί να πιστέψει την ύστατή του ώρα πια, αναξιοπρεπής και θλιβερός επαίτης της ζωής ως έχει καταντήσει, είναι ότι τόσα χρόνια αυτοκτονούσε μέρα με την ημέρα ενώ ήταν βέβαιος ότι ζει και ότι εξουσιάζει… 
          ΦΩΤΟ:Сергей Рыжков

Δημήτρης Μπάτσης «Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα»...

 

Ότι ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΣΗΣ εκτελέστηκε πλάι στο Νίκο Μπελογιάννη δεν ήταν τυχαίο. Ότι μια γενιά Ελλήνων αγνόησε την ύπαρξη τουβιβλίου και του συγγραφέα του, κι αυτό δεν ήταν τυχαίο...
Το “Κατεστημένο” είχε πολλές και μεγάλες ενοχές για να μπορέσει να σταθεί στο έργο του Μπάτση και να αντλήσει απ’ αυτό έστω και λίγα διδάγματα. Ο αναγνώστης δεν θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει πως σ’ αυτή τη μελέτη του1947 έχουν τεθεί τα βασικά προβλήματα ανάπτυξης μιας χώρας εξαρτημένης και υπανάπτυκτης, χώρας περιφερειακής, όπως θα λέγαμε σήμερα, και προτείνονται λύσεις επιστημονικά θεμελιωμένες και, μαζί, συγκεκριμένες” σημειώνει η...
Έλλη Παππά στην εισαγωγή του βιβλίου
Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα του Δημήτρη Μπάτση, στην έκδοση του 1977, μια μελέτη επίκαιρη το 2011.
Ο Νίκος Μπελογιάννης στις 30 Μαρτίου 1952, στις 4.12 π.μ, μαζί με τρεις συντρόφους του, τονΔημήτρη Μπάτση, τον Ηλία Αργυριάδη και τον Νίκο Καλούμενο στήνονται απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα στο Γουδί και εκτελούνται δια τυφεκισμού.
Ακολουθεί ο πρόλογος του Δημήτρη Μπάτση από το βιβλίο του Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα, εκδ. Κέδρος, όπου -εκτός των άλλων- αποκαλύπτεται για πρώτη φορά η λεγόμενη “Σύμβαση Cooper” η οποία υπογράφτηκε το 1940 κι έληξε τον Δεκέμβρη του 2010. Επίσης, ένα αυτοβιογραφικό κείμενο της συζύγου του, από το βιβλίο της Βαρύτατο τίμημα (1941-1952), Εκδ. Δωδώνη.
 
«Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με την βέβαιη προοπτική, πως παρ’ όλα τα εμπόδια και παρ’ όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο Ελληνικός Λαός, που πάντα αγωνίζεται ηρωικά, θα ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα τον δρόμο, για μια ελεύθερη δημοκρατική ανοδική πορεία, και θα αρχίσει, με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια ορμή και αυτοθυσία, να χτίσει την ερειπωμένη από την ναζιστοφασιστικη κατοχή και τον οικτρό εμφύλιο, πατρίδα.
Η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και εθνικά πραγματικά ελεύθερη μόνον τότε που η ανοικοδόμηση αυτή γίνει από το Λαό και για το Λαό.
Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας, θα ανοίξει ο δρόμος για να λυτρωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας.
Και ο δρόμος αυτός μας οδηγεί στην ορθολογιστική οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης, στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών μέσων για ν’ ανθήσει και σ’ εμάς γερή, προοδεμένη κοινωνική ζωή. Μόνον τότε θα δημιουργηθούν και θα εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για μια ακόμα πιο ψηλή κοινωνική επιδίωξη: τη σοσιαλιστική κοινωνία.
Για το χτίσιμο αυτής της νέας Ελλάδας δουλεύουν σήμερα, μέσα σε τραγικές πραγματικά συνθήκες και αψηφώντας κάθε κίνδυνο, όλοι οι επιστήμονες που βλέπουν μπροστά, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι των επιστημών, πλάι και μαζί με τον αδάμαστο Ελληνικό Λαό, προσφέροντας ακόμη και την ζωή τους, ότι πολυτιμότερο δηλαδή έχουν, προσπαθώντας έτσι να στεριώσουν, όσο το δυνατό περισσότερο, την νίκη του.
Σε όλους αυτούς τους πραγματικούς ηρωικούς αγωνιστές, προσφέρω και εγώ την μικρότατη αυτή συμβολή.
Δημήτρης Μπάτσης
Αθήνα, ΕΜΠ , Ιούνιος 1947»
“Στο έργο του κ. Μπάτση, με σαφήνεια και απλότητα που πραγματικά αιχμαλωτίζουν, αναπτύσσονται οι απόψεις των τεχνικών για τις δυνατότητες της βαρειάς μεταλλουργικής και χημικής βιομηχανίας. Δίνονται τα συμπεράσματα των τεχνικών μελετών, αναφορικά με την ύπαρξη των προϋποθέσεων, δηλαδή του ορυκτού και ενεργειακού πλούτου, διατυπώνονται κρίσεις για την αξία των αριθμών που χαρακτηρίζουν τον όγκο των αποθεμάτων και το ενεργειακό δυναμικό. […] Κόστος, τιμή και κατανομή της ηλεκτρενέργειας γίνονται αντικείμενο λεπτολόγου διερεύνησης και το ενεργειακό βρίσκει τη λύση του στο πλαίσιο της λαϊκής ανοικοδόμησης.
[…] Η βαρειά βιομηχανία σαν βασικός συντελεστής στην εσωτερική συγκρότηση και οργανική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας είναι η κύρια οικονομική θέση του έργου”.
(Ν. Κιτσίκης, από τον πρόλογό του στην πρώτη έκδοση, Μάιος 1947)
———————
Λίλιαν Μπάτση: Ο Δημήτρης, η Λυδία λίθος μου
“Μια μέρα τσακώθηκα άσκημα με το βλάμη μου, τον είπα “Ηπειρώτη σουβλερομύτη και κακόν“. Κι αυτός με στόλισε ανταξίως. Και πάλι φύγαμε και πήγαμε μαζί στου Λουμίδη. Όταν φτάναμε εκεί εγώ δεν ήμουνα πια η φλύαρη φρεσκοδιανοούμενη, παρά καθόμουνα μουγκή γιατί ξαφνικά σκυλοβαριόμουν με όλη την παρέα και περίμενα ανυπόμονα την ώρα που θα ‘φτανε ο Δημήτρης.
Του διηγόμουνα τα βιώματά μου στην ξενιτιά, τις νοοτροπίες των ανθρώπων που είχα γνωρίσει και του έλεγα πως είχα αλλάξει πάρα πολύ στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων του εξωτερικού και πως είχα δει ότι υπάρχουν γνώσεις που σε τραβούν πάρα πολύ και πως λογάριαζα μάλιστα να πάω στο Ινστιτούτο Morgan στην Αμερική να ειδικευτώ στη γενετική. […]
Του ‘λεγα ακόμη πως ίσως να καθόμουνα εδώ προς το παρόν να δουλέψω στο Ινστιτούτο Παστέρ για ένα διάστημα, αλλά πως δεν είχα ακόμη αποφασίσει τι θα κάνω και πως ο πατέρας μου ήτανε σύμφωνος να κάνω ό,τι θέλω. Κι εκείνος πάλι μου ‘λεγε τα σχέδιά του για το μέλλον, πως παρόλο που δούλευε σκληρά και είχε και τον “ΑΝΤΑΙΟ” να εκδίδει, φρόντιζε να τα καταφέρει να ξεφύγει για ένα διάστημα και να γράψει ένα άλλο βιβλίο που είχε κατά νου. […]
Ο Δημήτρης έγινε για μένα “η Λυδία λίθος” όπου τα γεγονότα της ζωής μου αποχτούσαν ή όχι αξία. Μόνον όταν τα συζητούσαμε μαζί ένιωθα πως υπήρχαν. Η σκέψη του είχε αρχίσει να χρωματίζει τη ζωή μου. Έλεγα πάντα: “Tι θα πει άραγε ο Μίμης γι αυτό;” Και προσπαθούσα να βάλω στο μυαλό του και την κρίση του να δουλέψει για μένα. Μ’ είχε με λίγα λόγια αφάνταστα επηρεάσει. Τα σχέδια και οι σκοποί της ζωής μου δεν με απασχολούσαν πια. Είχαν απαλειφθεί από τη σκέψη μου και το μόνο που ζούσα μέρα και νύχτα ήταν η καινούργια εμπειρία. […]
Κατά τις 8 το πρωί της Κυριακής 30 του Μάρτη χτύπησε το τηλέφωνο και με ξύπνησε. Ήταν μες στην κάμαρά μου. Το σήκωσα. Ήταν η κυρία Νάζου, γιαγιά ενός παιδικού μου φίλου.
– Τους σκότωσαν, τους σκότωσαν, μου λέει.
– Ποιους;
– Το Δημητράκη και τους άλλους, τους σκότωσαν, σκότωσαν και το Μπελογιάννη κι άλλους δυο ακόμα.“
Απόσπασμα από το βιβλίο της Λίλιαν Μπάτση “Βαρύτατο τίμημα (1941-1952)” Εκδόσεις Δωδώνη, 1981. lydia-lithos-moy-lilian-mpatsi
.Η Ελλάδα θα βρεθεί κάτω από τον έλεγχο του διεθνούς μηχανισμού στήριξης λίγους μήνες πριν λήξει η ισχύς της σύμβασης τον Δεκέμβρη του 2010.
Μια ακόμα διαβολική σύμπτωση;
Μ’αυτή η σύμβαση τα λεγόμενα «στρατηγικά ορυκτά» της Ελλάδας, καθώς κι ο υδάτινός μας πλούτος, τίθονταν υπό την αιγίδα ενός «Αμερικανικού consortium εταιρειών»!
Το αποτέλεσμα αυτής της αποκάλυψης(της εν λόγω σύμβασης) ήταν να τουφεκιστεί ο Μπάτσης, μαζί με τον Μπελογιάννη!
Από τους 12, που ήταν για «τουφέκι», επέλεξαν μόνον 3, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Μπάτσης!
Κανείς πρωθυπουργός και καμμιά κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον εντοπισμό και την εξόρυξη ορυκτών, στην Ελλάδα.
Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, λ.χ. με σίδερο-χρώμιο και νικέλιο και δεν παράγουμε ούτε γραμμάριο ανοξείδωτου χάλυβα!
Πολλά χρόνια αργότερα, απο την πρώτη αποκάλυψη του Δημήτρη Μπάστη στις σελίδες του βιβλίου του, στις μέρες μας, για την ακρίβεια σε ειδική διάλεξη με θέμα: H βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα”, η οποία διοργανώθηκε από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ο κεντρικός ομιλητής αναρωτήθηκε “πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή την στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία, όταν διαθέτει όχι μόνον όλες τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σ’αφθονία, αλλά και για ορισμένα απ’αυτά , είναι η μοναδική παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση..”
Σύμφωνα λοιπόν με τον ομιλητή η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί τα εξής “στρατηγικά ορυκτά”: Λιγνήτη, αλουμίνιο, βωξίτη, μαγγάνιο, νικέλιο, Σμηκτίτες, μαγνήσιο, χρωμίτη και ουράνιο.
Αναλυτικά:

1. Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που άν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια απ’ την εισαγωγή πετρελαίου.
2. Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.
3. Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.
4. Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
5. Νικέλιο: Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
6. Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
7. Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
8. Χρωμίτης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
9. Ουράνιο: Τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη.

Ακόμα:
Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, που περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο! Μια απόρρητη έκθεση, που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/02/1996, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών).
Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμήθηκε η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου κι άλλων σπανίων μετάλλων, για δορυφόρους και πυραύλους.
Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου, που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16 τοις εκατό, καθώς και άλλα σπάνια ορυκτά, όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.
Αναφέρεται μόνον για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά του 1998 είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο!

Τα συμπεράσματα για τον βαθμό υποτέλειας όλων των ελληνικών κυβερνήσεων απο την εποχή του Ι.Μεταξά μέχρι και σήμερα, δικά σας!

Μηντιακή 5η φάλαγγα: Τι πραγματικά φοβούνται οι δοσίλογοι;

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ότι το 1940-44 οι Γερμανοί  τους δοσίλογους και τους σπιούνους και τους προδότες.  αφού έκαναν την δουλειά τους,  τους εκτελούσαν. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται».
 _____________________________________________________________________
 
Οι απορίες, που δημιουργούνται είναι εύλογες. Αφού πχ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι έχει κάνει στροφή… στο ρεαλισμό κι αφού έχει αποδεχθεί πλήρως το καθεστώς αποικιοκρατίας, ως προς τα δομικά του χαρακτηριστικά, τότε γιατί  ο Τράγκας φωνάζει ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την κομμουνιστική ρεβάνς του 1949
 
Γιατί ο «αντικειμενικός» Χατζηνικολάου ηγείται της σταυροφορίας με στόχο την «εθνική συνεννόηση» με τους δοσιλόγους, οι οποίοι εκχώρησαν -με το αζημίωτο βέβαια- εν μια νυκτί την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ της χώρας, σε μια χούφτα μαφιόζων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος; Ποιος ο λόγος, που ο Χαρδαβέλας προσπαθεί να μας πείσει ότι η χώρα έχει πιο σοβαρά προβλήματα απ’ τις «ανοησίες» του Χαικάλη και του Αποστολόπουλου κι ότι, όσοι (μη κυβερνητικοί) ψηφίσουν το Δήμα θα το κάνουν καθαρά με πολιτικούς, ή ιδεολογικούς όρους; Και είναι φως φανάρι, ότι κάποιοι εκ των παπαγάλων εκβιάζονται και κάποιοι χαρτζηλικώνονται αδρά, αλλά αυτή η διάσταση του ζητήματος δεν είναι της παρούσης.
Με λίγα λόγια, αφού η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει  επιδώσει αρκούντως τα διαπιστευτήριά της, γιατί η επικοινωνιακή 5η φάλαγγα του καθεστώτος, απ’ τη μια επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ με τραγικά γελοία προπαγάνδα (Τράγκας) κι απ’ την άλλη προσπαθεί να «ξεπλύνει» τη διεφθαρμένη πολιτική μαφία μέσω συναινετικών απορρυπαντικών (Χατζηνικολάου, Χαρδαβέλας κλπ);
Οι αποικιοκράτες γνωρίζουν καλά ότι την ηγεσία του ΣΥΡΙΑΖΑ…την έχουν. Επίσημη θέση του κόμματος, αλλωστε, είναι η απαράβατη ιερότητα του ευρώ και της ΕΕ, ήτοι των δομικών στοιχείων του καθεστώτος της δουλοπαροικίας του χρέους.
Αυτό, που πραγματικά φοβούνται λοιπόν, δεν είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κι οι επιλογές της. Είναι η λαϊκή βάση (αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί ψηφοφόροι), που θα ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτελεί απρόβλεπτη και δύσκολη μεταβλητή για τους κατακτητές. Οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν αυτή τη λαική βάση ν’ απαιτήσει από το ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστική ρήξη με την ευρωκρατία και το κατοχικό καθεστώς, που έχει επιβάλει στην Ελλάδα και σε τέτοια περίπτωση, η κατάσταση θα είναι μη αντιμετωπίσιμη εκ μέρους των αποικιοκρατών. Διότι, είναι διαφορετικό να έχεις απέναντί σου ηγεσίες, που μπορείς εύκολα να τις βάλεις στο χέρι, από το να έχεις ν’ αντιμετωπίσεις  το λαό.
 
Ο προβληματισμός τους είναι η δημιουργία κλίματος 1981, όταν παραπάνω από τους μισούς Έλληνες (αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί) είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα, με την ελπίδα ότι θ’ απαλλαγεί ο τόπος από το καθεστώς της εμφυλιοπολεμικής δεξιάς. Η ουσιαστική διαφορά με τότε, η οποία καθιστά σήμερα το λαικό παράγοντα πιο επικίνδυνο, είναι ότι  οι συνθήκες ήταν «ομαλές» κι έτσι ο Ανδρέας κατάφερε εύκολα να εκμαυλίσει την κοινωνία και τα οράματά της, ενώ σήμερα οι συνθήκες είναι οριακές, με τη χώρα βρίσκεται υπό κατοχή και υπό πλήρη διάλυση κι επομένως υπάρχει περίπτωση ο λαός ν’ αποφασίσει ότι εντός ΕΕ δεν υπάρχει ζωή και ν’ αρχίσει να διεκδικεί τη ζωή του, δηλαδή να επιβάλλει τη θέλησή του.
Γι αυτό έβαλαν τον Τράγκα να ξευτιλίζεται κάθε πρωί, σαν αγράμματος χωροφύλακας της δεκαετίας του ’50. Γι αυτό κι ο ανησυχών (μήπως οι μαλάκες μας φέρουν τον Τσίπρα πρόεδρε)  Χατζηνικολάου απαιτεί «εθνική συνεννόηση» κορυφών, με το λαό ραγιά και απελπισμένο στη γωνία. Γι αυτό ο… ογκόλιθος της δημοσιογραφικής σκέψης Χαρδαβέλας νιώθει ικανοποιημένος, διότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε προς το «ρεαλισμό» και χαρακτηρίζει απαράδεκτους, όσους θέλουν πρωθυπουργούς και υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο.
Και μην ξεχνάμε: Να κρατήσουμε ψηλά, το πνεύμα του μετώπου! 

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Σαμαράς: Παροξυσμός πανικού… Σχιζοφρένεια υποκρισίας και παράκρουση πανικού: Να καλείς σε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ και κατόπιν να μηνύεις τις αποκαλύψεις της ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ…


Όταν ένας Πρωθυπουργός καταφεύγει στα ποινικά δικαστήρια, αυτό και μόνο αποτελεί παράκρουση πολιτικού εξευτελισμού και παροξυσμό πανικού: Αλάθευτα σημάδια της παταγώδους πτώσης του…
Η μήνυση που κατέθεσε ο Σαμαράς (ο Πρωθυπουργός) εναντίον του βουλευτή Χαϊκάλη είναι ταυτόχρονα και αστεία:
Μηνύεται ο Χαϊκάλης επειδή ο μεσάζων είπε ότι ενεργεί για λογαριασμό του Σαμαρά!!!

Αυτό το ιλαροτραγικό το αφήνουμε στους σατιρικούς συγγραφείς και σκιτσογράφους…
Καθώς επίσης και τα... άλλα αστεία: Π.χ. το γιατί ο Σαμαράς δεν κατέθεσε μηνύσεις και εναντίον του Μπαλτάκου (και αυτός για λογαριασμό του ενεργούσε) ή εναντίον το Κασιδιάρη: Ηχογραφημένο ντοκουμέντο εμφάνισε ο Κασιδιάρης που χρέωνε στο Σαμαρά διαταγές προς δικαστές…

Ο Σαμαράς, σήμερα, που όλο το οικοδόμημα που έχτισε πάνω στην ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ βουλευτών, συνακόλουθα και στον χρηματισμό τους (για να παραμείνει στην εξουσία) σωριάστηκε με πάταγο, πανικόβλητος καταφεύγει στο Ποινικό Δίκαιο (ή στην «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη»!!!) για αντιπερισπασμό: Για να επικαλύψει και κουκουλώσει τα πελώρια πολιτικά ζητήματα της ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ και ΕΞΑΓΟΡΑΣ.
Η πανικόβλητη ταχυδακτυλουργία του Πρωθυπουργού συνίσταται στα ακόλουθα: Όλο αυτό το διάστημα καλούσε ο ίδιος και ολόκληρη η κυβερνητική συμμορία σε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ τους βουλευτές άλλων κομμάτων και τους δήθεν «ανεξάρτητους». Το ίδιο έπρατταν και οι πόρνες των ΜΜΕ. ΟΛΟΙ νομιμοποιούσαν και ανύψωναν σε αρετή την ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ (σε ανώτατη πολιτική συνείδηση). ΟΛΟΙ ήταν σίγουροι για την ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ (για τους 180) και ΤΩΡΑ που το κόλπο, όχι μόνο δεν έπιασε, αλλά βγήκαν και στη φόρα τα «άγια μέσα» (χρηματισμός βουλευτή), ΤΩΡΑ πνίγουν το πελώριο αυτό πολιτικό ζήτημα μέσα στο ταχυδακτυλουργικό τρικ της μήνυσης Σαμαρά…  
Σχιζοφρένεια υποκρισίας και παράκρουση πανικού: Να καλείς σε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ και κατόπιν να μηνύεις τις αποκαλύψεις της ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ…
Να νομιμοποιείς και να αναγάγεις σε υπέρτατη ΑΞΙΑ, σε υπεύθυνη πολιτική πράξη την ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ (ο σκοπός) και να μηνύεις την αποκάλυψη των «άγιων μέσων»…    
Ο Σαμαράς, πλέον, …οδεύει στο ακαταλόγιστο: Ομολογεί τον πανικό του και ενεργεί σαν ένας υστερικός πολιτικός κλόουν, σαν ένας δυστυχής που έχει χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας, κάθε μέτρο, κάθε όριο…
Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=9519