Ιδιαίτερα εγκωμιαστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημερινό άρθρο του Guardian, καθώς υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη εκλογική νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτελέσει πλήγμα για τις πολιτικές της λιτότητας στην ΕΕ. Αναφέρεται στην... οικονομικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια μνημονίων, ενώ δεν αποκλείει και τον κίνδυνο «μίνι πραξικοπήματος» ενάντια στην άνοδο της Αριστεράς.
«Ένας πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη», γράφει η βρετανική εφημερίδα: «Δεν διεξάγεται με όπλα και τανκς, αλλά μέσω των αγορών και των επιταγών της ΕΕ. Η ρημαγμένη από τη λιτότητα Ελλάδα βρίσκεται μία ανάσα πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση κατηγορηματικά ενάντια στη λιτότητα.
»Αν όμως το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θριαμβεύσει σε πρόωρες εκλογές το νέο έτος, αναμφίβολα θα επιχειρηθεί να χτυπηθούν οι πολιτικές της λιτότητας.
Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλους εμάς που θέλουμε μιαν άλλη κοινωνία και υποφέρουμε από την χρόνια λιτότητα».
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος του Guardian αναφέρεται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας την τετραετία των μνημονίων, με τη δραματική εκτίναξη της ανεργίας, τη διάλυση του συστήματος υγείας αλλά και την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Παρομοιάζει δε την ελληνική δημοκρατία με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία του μεσοπολέμου.
Στο φως όλων αυτών, συνεχίζει ο Guardian, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας. «Ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα πρόκειται να ανελιχθεί στην εξουσία για πρώτη φορά στη ιστορία της ΕΕ», σχολιάζει.
«Μετά από χρόνια κοινωνικής ερήμωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες ένα πολύτιμο πράγμα: ελπίδα. Παρόλο που έχει μετατοπιστεί από το αίτημα για άμεση διαγραφή του χρέους, επιθυμεί λύση μέσω διαπραγμάτευσης, στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής διάσκεψης για τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους, όπως συνέβη για τη Γερμανία το 1953».
Ο Guardian αναφέρεται και στις υπόλοιπες εξαγγελίες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρει ότι «σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις ενάντια στη λιτότητα, όπως το ισπανικό Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να προωθήσει πολιτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης».
«Υπάρχει όμως ένα μικρό εμπόδιο: Η αποφασιστική αντίσταση του κατεστημένου σε Ελλάδα και ΕΕ. Η Ελλάδα διακυβερνήθηκε από μία ακροδεξιά χούντα κατά την περίοδο 1967 – 1974, και ακόμα ένα βαθύ αντιαριστερό μένος διαποτίζει το κράτος.
Η αστυνομία έχει διαβρωθεί από τη Χρυσή Αυγή, ενώ έχει κατηγορηθεί ακόμα και ότι βασάνισε αντιφασίστες διαδηλωτές. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος απείλησε με «ανεπανόρθωτη ζημιά» στην οικονομία σε περίπτωση αλλαγής της διακυβέρνησης. Ακόμα και κάποια μορφή πραξικοπήματος - αν και πιο διακριτική από αυτή των συνταγματαρχών το 1967 - δεν μπορεί να αποκλειστεί», σύμφωνα με τον Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ, υποστήριξης της υποψηφιότητας του Στ Δήμα, και θυμίζει την ανάμειξή του στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής πολυεθνικών κολοσσών μέσω του Λουξεμβούργου.
Αναφέρεται ακόμα στην «εξ αριστερών» κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, από οικονομολόγους όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας, που πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, η ελληνική πλευρά θα δεχτεί τον εκβιασμό της ΕΚΤ και τότε το grexit ίσως καταστεί αναγκαιότητα.
«Γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη», τονίζει ο Guardian. «Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».
«Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ενισχύσει της δυνάμεις ενάντια στη λιτότητα κατά μήκος της ευρωπαϊκής Ηπείρου» συνεχίζει, αναφερόμενος, στο Podemos στην Ισπανία και το Die Linke στη Γερμανία. Σχολιάζει δε και την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στους Βρετανούς Εργατικούς μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οπότε το 2015 θα μπορούσε να αποτελέσει το έτος που η λιτότητα θα συναντήσει την απάντησή της κατά μήκος της ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ή θα μπορούσε να αποτελέσει τη χρονιά που η Δημοκρατία θα νικήσει την οικονομική παράνοια. Είναι ένα παιχνίδι με υψηλούς στόχους, όπου θα κρίνει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων», καταλήγει ο Guardian.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου