Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Λύκος του Παιδικού Σπιτιού

 
 
«Μπορούμε εύκολα να συγχωρέσουμε ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι. Η αληθινή τραγωδία της ζωής όμως είναι όταν οι ενήλικοι φοβούνται το φως…» Πλάτων

Ζούμε το χρονικό μιας μη προαναγγελθείσας κρίσης αξιών. Το φαύλο μιντιακό σύστημα σε αγαστή συνεργασία με ανθρώπους-κλειδιά σε θεσμικές θέσεις και ρόλους πετούν μελάνι, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη. Την ίδια ώρα, απατεώνες και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου φορούν το μανδύα της φιλανθρωπίας, ικανοποιώντας τις αρρωστημένες ορέξεις τους εις βάρος ορφανών ανήλικων ψυχών. Την κρίσιμη στιγμή μάλιστα, μυσταγωγούν μεγαλύτερους σε ηλικία τροφίμους να μπουν στο κεκλεισμένων των θυρών ψυχανώμαλο παιχνίδι τους, βουλώνοντάς τους το στόμα.
Ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης, αλλοτινός πρόεδρος του «Παιδικού Σπιτιού», έστηνε τις δικές του μηχανορραφίες από το 1963 μέχρι το 2012. Δημιουργώντας ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, αποκομμένο από τον έλεγχο του κράτους και την κριτική της τοπικής κοινωνίας επιδιδόταν σε ένα κρεσέντο γραφειοκρατικών αυθαιρεσιών. Στόχος; Να αποκρύψει τις βίαιες σεξουαλικές πράξεις του, πίσω από τις σφαλισμένες πόρτες του οικοτροφείου του Πειραιά. Όμως η Τίσις είχε άλλη άποψη.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης έμειναν άφωνοι μπρος στα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν, όταν ξεκίνησε η ανακριτική διαδικασία το 2013. Η διαπίστωσή τους ήταν καταπέλτης: «ουσιαστικά προβλήματα, όπως κοινωνικού αποκλεισμού των φιλοξενούμενων ανηλίκων αγοριών, μη ουσιαστική ανάληψη ευθυνών των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της θητείας τους, απουσία κοινωνικού λειτουργού, ανομοιογένεια του πληθυσμού, αναχρονιστικό-αντιπαιδαγωγικό περιβάλλον, που μπορεί να χαρακτηριστεί έως και κακοποιητικό». Και εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι…
Δώδεκα ανήλικες ψυχές προσήλθαν στο δικαστήριο και παραμέρισαν για μια φορά τον τρόμο τους, εξηγώντας μία-μία τις αποτρόπαιες πράξεις μπροστά στα άλαλα χείλη λειτουργών και παρισταμένων. Δαγκώματα στα χείλη, αυνανισμός στο ασανσέρ του οικοτροφείου, στις τουαλέτες, στις αποθήκες και στο σπίτι του, θωπείες στα γεννητικά όργανα και στα οπίσθια, φιλιά στον λαιμό. Ανάμεσα στους ανήλικους, βρισκόταν και ένας 13χρονος με μικρή διανοητική στέρηση. Από τις πιο διαβολικές πράξεις συγκάλυψης κατά τη διάρκεια της δίκης; H απέλπιδα προσπάθεια του ψυχίατρου Μανώλη Μυλωνάκη, βασικού μάρτυρα υπεράσπισης, να αποδείξει ότι τα παιδιά ψεύδονται ασυστόλως. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Εφημερίδα των Συντακτών που αποκάλυψε πρώτη το σκάνδαλο, αφιέρωσε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης για να κάνει το ψυχογράφημα του Γ., του παιδιού με τη νοητική υστέρηση, στηριζόμενος μόνο στη δικογραφία, χωρίς να τον έχει εξετάσει, αμφισβητώντας την επίσημη πραγματογνωμοσύνη της ψυχολόγου της αστυνομίας, ενώ αναφέρθηκε μέχρι και στον Τσόρτσιλ για να πει ότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται στις ηλικίες 12-15 ετών.
«Υπάρχει ομαδική παράκρουση των παιδιών;» ρώτησε η έδρα.
«Δεν το λέτε λάθος, όταν κάτι επαναλαμβάνεται παραπέμπει σε κατασκευή», απάντησε ο ψυχίατρος.
«Όπως μας τα λέτε, κάποιος με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, όπως ο Γ., ταυτίζεται με ασπόνδυλο ον», παρατήρησε η έδρα.
Σαν να μην έφταναν τα βίαια, σεξιστικά εγκλήματα που διατελούσε ο πρώην πρόεδρος του «Παιδικού Σπιτιού» Κωνσταντίνος Λαλαούνης, σωρεία άθλιων συνθηκών διαβίωσης έρχεται να συμπληρώσει το παζλ του ελληνικού Γκουαντάναμο. Τα παιδιά αποκάλυψαν ότι στο οικοτροφείο υπήρχαν ληγμένα τρόφιμα, ενώ κοσκίνιζαν πρώτα τη σκόνη που ήταν γεμάτη σκουλήκια πριν ετοιμάσουν το σοκολατούχο γάλα το πρωί! Ο πρόεδρος του οικοτροφείου, τους ανάγκαζε να κάνουν βαριές δουλειές: μετέφεραν βαριές σακούλες με ψώνια και μετακινούσαν έπιπλα. Το οικοτροφείο-κόλαση γέμιζε με φωνές και χτυπήματα κάθε φορά που δεν έκαναν ό,τι τους ανέθετε ο παιδεραστής! Ανάμεσα στις τιμωρητικές πρακτικές που χρησιμοποιούσε, ήταν και η στέρηση φαγητού και ελεύθερου χρόνου, κάτι που ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν και ο λόγος που τον έσυραν στα δικαστήρια. Η υπεράσπιση φωνασκούσε, ότι κίνητρο των όσων κατήγγειλαν τα παιδιά ήταν είτε η εκδίκηση για την αυστηρότητα του δράστη και η περιορισμένη πρόσβασή τους σε πολυτελή αγαθά, όπως ρούχα, παπούτσια, κινητά και υπολογιστές, είτε ο στόχος να διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση από εκείνον σε περίπτωση ποινικής καταδίκης του. Άκουσον άκουσον.
Μεγαλύτερο παιδί-τρόφιμος του ιδρύματος, με προνομιακές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο, κατηγορήθηκε από τα παιδιά ότι τα κακοποιούσε και αυτός σεξουαλικά, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ήταν απόντα και συγκάλυπταν το δράστη και τις πράξεις του. Το χειρότερο δε; Ένα από τα παιδιά είχε εξομολογηθεί σε ιερέα όσα του είχαν συμβεί, αλλά ο ιερέας ενημέρωσε τον παιδεραστή ιδιαιτέρως, γιατί είναι καλοί φίλοι! Μέλημα της δικαιοσύνης, της κοινωνίας του διαδικτύου αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας του Πειραιά, οφείλει να είναι η δημοσίευση ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΑΜΕΣΑ. Είναι το ίδιο εγκληματίας.
«Δεν έχω κάνει τίποτα, αρνούμαι τις κατηγορίες και μάρτυς μου ο Χριστός, του οποίου την εικόνα έχετε πίσω σας» ακούστηκε να λέει μεταξύ άλλων ο 86χρονος δράκος.
Όμως η λίστα είναι μεγάλη και ο πέλεκυς βαρύς:
-Κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνηση ανηλίκων.
-Κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.
-Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη από εργαζόμενο στο φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας.
Σαράντα χρόνια χωρίς αναστολή.
Η περίπτωση του 86χρονου Κωνσταντίνου Λαλαούνη έρχεται να αφυπνίσει τη διαβρωμένη ματιά του μέσου Έλληνα, σε εποχές που αυτό κρίνεται αναγκαίο. Καθημερινά γύρω μας βλέπουμε ατάραχοι να ξεφτιλίζεται ό,τι πολυτιμότερο κληρονομήσαμε στον κόσμο των ανθρώπων: η παιδική ψυχή. Στους δρόμους, στα ιδρύματα, ακόμα και μέσα στο δήθεν προστατευμένο περιβάλλον ενός σπιτιού κακοποιημένα παιδιά βιάζονται και έπειτα φιμώνονται γιατί μαθαίνουν ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι φυσιολογικό. Η καταδίκη δεν είναι αρκετή.
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ!
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ!
 
Δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα.
Άμεση ενημέρωση και επείγουσα συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για θέματα που σε απασχολούν ή αν βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Διασύνδεση με τις κατάλληλες υπηρεσίες, κινητοποίηση μηχανισμών επείγουσας παρέμβασης. Επίσης, ενημέρωση και συμβουλευτική σε γονείς για θέματα που αφορούν τα παιδιά τους και τον γονικό ρόλο τους.
 
Δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 2:00μμ-8:30μμ, Σάββατο: 9:30πμ-2:00μμ.
Συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους. Μπορείς να μιλήσεις για οτιδήποτε σε απασχολεί.
Δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα.
Δέχεται καταγγελίες για παιδιά-θύματα κακοποίησης. Παρεμβαίνει επιτόπου αν βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Ψυχολογική στήριξη σε παιδιά και εφήβους και συμβουλευτική σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Πληροφορίες και κατευθύνσεις για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών και την παιδική προστασία.
Δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-3:00μμ.
Απευθύνεται στους εφήβους και στις οικογένειές τους. Παρέχει στήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.α.).
Χρέωση μιας αστικής μονάδας, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-9:00μμ.
Παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. 
 
Δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-4:00μμ. 
Πληροφορίες για το πώς μπορεί να σε βοηθήσει ο Συνήγορος αν νομίζεις ότι παραβιάζεται κάποιο δικαίωμά σου, ή επειδή αντιμετωπίζεις εσύ ή φίλοι/ες σου ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν προτιμάς τον υπολογιστή από το τηλέφωνο, μπορείς να γράψεις και στο http://www.0-18.gr/rotao.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου