Κι όμως η επιταχθείσα κλινική της Θεσσαλονίκης «Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός» παραμένει επιταγμένη παρότι ποτέ δεν φιλοξένησε ούτε ένα ασθενή αφού οι εγκαταστάσεις της κρίθηκε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τέτοιες υπηρεσίες.
Επιπλέον, ενώ το προσωπικό δημοσίων νοσοκομείων που είχαν αρχικά αποσπαστεί στην κλινική επέστρεψε άπρακτο, τώρα η κλινική επαναχρησιμοποιείται, για άγνωστες υπηρεσίες, και προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας αποσπάται εκ νέου από την ερχόμενη Δευτέρα. Τα γενόμενα, θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αστείο επεισόδιο σε κωμικό σίριαλ αν δεν εκτυλισσόταν καταμεσής της τραγωδίας που βιώνει η χώρα, -με κέντρο μάλιστα του τραγικού χορού την Θεσσαλονίκη- με δεκάδες νεκρούς καθημερινά και το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ να βρίσκεται σε κατάσταση burn out.
Το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» γεννά πλήθος νέων ερωτημάτων σχετικά με τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη καθώς μοιάζει να επιβεβαιώνεται το αρχικώς ρηθέν ότι «οι ιδιωτικές κλινικές επίταξαν τον δημόσιο τομέα». Μία γιατρός, νοσηλευτές και διοικητικοί, συνολικά 7 άτομα αποσπώνται από την ερχόμενη Δευτέρα στην κλινική Σαραφιανού για να προσφέρουν άγνωστες υπηρεσίες για τρεις μήνες μάλιστα!
Σε μια πόλη και μια περιφέρεια στα νοσοκομεία της οποίας καλούνται ή «επιστρατεύονται» γιατροί από άλλες περιοχές της χώρας, το δημόσιο δείχνει την γαλαντομία του μεταφέροντας προσωπικό σε ιδιωτική κλινική. Ναι αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που το Ιπποκράτειο νοσοκομείο με έγγραφό ζητά από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης –ανεβασμένο το έγγραφο στη σελίδα του Συλλόγου- να συνδράμουν ιδιώτες γιατροί για τις εφημερίες του!
Στο έγγραφο που δημοσιεύουμε και φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου δεν διευκρινίζεται τι υπηρεσίες οι αποσπασμένοι (χωρίς να ρωτηθούν;) καλούνται να προσφέρουν. Πόση σχέση έχει η απόσπασή τους με τα δηλωθέντα από τον ιδιοκτήτη της κλινικής ότι ήταν σε διαπραγματεύσεις(;) με το υπουργείο για την μετατροπή της κλινικής του σε … εμβολιαστικό κέντρο; Παραμένει άραγε επιταγμένη η κλινική για ένα μήνα χωρίς να χρησιμοποιείται; Δεν υπάρχουν άλλοι χώροι για να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και πρέπει να αποζημιωθεί με κάποιο τρόπο ο ιδιώτης για την άχρηστη επίταξη της πρώτης φάσης; Πόσο θα κοστίσουν οι σχεδιαστικές αστοχίες στο δημόσιο ταμείο;
Τι αναφέρει άραγε το «αριθ. Πρωτ. 58962/26-11-2020 έγγραφο της Διοίκησης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας» όπου λογικά θα εξηγείται το αίτημα για έγκριση της απόσπασης των υγειονομικών; (Ξεπερνούμε με κατανόηση το προφανές λάθος στις ημερομηνίες. Το έγγραφο εστάλη 7.12.20 και στην επόμενη σελίδα αναφέρεται ότι η μετακίνηση ισχύει από 21.11.20, προφανώς εννοούν 21.12.20).
Καλό θα ήταν επίσης να διευκρινιστεί επισήμως αν ισχύουν οι αρχικές επιτάξεις(δημοσιεύουμε το ΦΕΚ με το οποίο είχαν επιταχθεί και στο οποίο αναφέρεται καθαρά ότι η επίταξη είχε ισχύ 15 ημερών, όπως και μερικές ακόμη λεπτομέρειες που δημιουργούν ακόμη και στον απρόσεχτο αναγνώστη πληθώρα άλλων ερωτημάτων. Θυμίζουμε δε δοθείσης της ευκαιρίας και την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» των πρώτων επιτάξεων… του δημόσιου από τον ιδιωτικό τομέα (Επίταξαν τις ιδιωτικές κλινικές, τις στελεχώνουν με... προσωπικό από το ΕΣΥ).
Επιμένουμε να ρωτάμε αν έχει υπολογιστεί το κόστος, τουλάχιστον για την κλινική που δεν χρησιμοποιήθηκε (ας δεχθούμε χωρίς ερωτήσεις –για την ώρα- ότι μπορεί η κλινική της ΕUROMEDICA να μην χρησιμοποιήθηκε για περιστατικά covid αλλά ο Όμιλος διέθεσε άλλη μονάδα του, την «Αρωγή» η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα).
Επιμένουμε να ρωτάμε αν έχει υπολογιστεί το κόστος, τουλάχιστον για την κλινική που δεν χρησιμοποιήθηκε (ας δεχθούμε χωρίς ερωτήσεις –για την ώρα- ότι μπορεί η κλινική της ΕUROMEDICA να μην χρησιμοποιήθηκε για περιστατικά covid αλλά ο Όμιλος διέθεσε άλλη μονάδα του, την «Αρωγή» η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα).
Αναλυτικά το ΦΕΚ που είχε υπογραφεί στις 19 Νοεμβρίου (ΕΔΩ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου