Η Ψίμυθος όπως την εικονογράφησε το ChatGPT, αφού τροφοδοτήθηκε με φανταστικές περιγραφές χρηστών του Χ για το πιο πολυσυζητημένο ελληνικό νησί των τελευταίων ημερών. Η εικονική πραγματικότητα σκοπίμως απροσανατολίζει, ενώ γύρω μας συμβαίνουν πόλεμοι, θάνατοι, καταστροφή, φτωχοποίηση
Σε ποια πραγματικότητα ζούμε; Προφανώς εκείνη που βιώνουμε στο πετσί μας, της καθημερινότητας, η οποία τις περισσότερες φορές είναι σκληρή. Υπάρχει, όμως, και η άλλη «πραγματικότητα». Κι αυτό γιατί, άλλοτε σκοπίμως, άλλοτε οικειοθελώς, άλλοτε παρασυρόμενοι από το ρεύμα της εποχής, γίνεται μια επιλογή, που ευνοεί την «καλοπέραση» μέσα σε ένα σύννεφο ψευδαίσθησης.
Κι αυτό δεν αφορά μεμονωμένα περιστατικά ή συνειδητές επιλογές λίγων, αλλά μια τάση, που τείνει να καταστεί κυρίαρχη, η οποία και θα πρέπει να αξιολογηθεί.
Πώς μπορεί, για παράδειγμα, να αναπτύσσεται μια συζήτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) για ένα νησί, στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει; Πρόκειται για ένα δημιούργημα της φαντασίας, που ξεκίνησε για πλάκα και πήρε απίστευτες διαστάσεις. Επιβεβαιώνει τούτο την ευκολία να πλασάρεται ένας μη πραγματικός, ψεύτικος κόσμος.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, μια συζήτηση στο πεδίο των ΜΚΔ για το «νησί» Ψίµυθο άναψε τα… αίματα. Μέχρι και η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Και ο λόγος; Για την δήθεν παραίτηση του γιατρού από το νησί που δεν υπάρχει.
Ο πολιτικός καυγάς δεν έχει και τόση σημασία καθώς αυτός είναι καθημερινός και ενίοτε άνευ λόγου και σημασίας. Αλλά κι αυτός ο συγκεκριμένος καυγάς δείχνει και πόσο στημένο είναι το παιχνίδι. Κυρίως όταν η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς δεν υπάρχουν εν πολλοίς ( πολιτικές) διαφορές.
Το ενδιαφέρον σε αυτή τη διαδικτυακή συζήτηση, με αναρτήσεις και κουβεντολόι είναι πως όλα αυτά οδήγησαν τις… αντιπαραθέσεις στα άκρα. Για το πόσο καλά ήταν τα προηγούμενα χρόνια στο νησί (!) αλλά και πόσο ακρίβυνε στις ημέρες μας.
Μέσα στη υπερβολή κάποιος έφτιαξε δήθεν σχετικό λήµµα της Βικιπαίδειας ενώ άλλος «θυμάται» που ψάρευε σκουµπριά και τα δίνανε «στο καφενείο της κυρά Λένης και µας τα έψηνε…» (εφ. Καθημερινή των Αθηνών).
Όλα αυτά προφανώς γίνονται για πλάκα. Τουλάχιστον για κάποιους καθώς άλλοι, που δεν κατάλαβαν ότι το νησί δεν υπάρχει, ο γιατρός δεν παραιτήθηκε και δίκλινο με 90 ευρώ ημερησίως με κλιματιστικό δεν μπορείς να ενοικιάσεις, συνέχισαν τις «επιδρομές» στα ΜΚΔ. Και τούτο που αποδεικνύεται είναι πως ναι μεν το νησί Ψι-μύθος δεν υπάρχει αλλά αυτό δεν έχει σημασία.
Κάπως έτσι, με άλλα θέματα «ενδιαφέροντος» περνά η ημέρα πολλών φανατικών των ΜΚΔ. Πιστεύουν ό,τι αναρτάται από κάποιον που δεν τον ξέρουν. Το πιστεύουν, το αναπαράγουν και ενίοτε προσθέτουν και τη δική τους… αλήθεια.
Ο Αυστραλός διανοούμενος και στοχαστής Ντέιβιντ Τσάλμερς στο βιβλίο του «Πραγματικότητα+, Εικονικοί κόσμοι και τα προβλήματα της φιλοσοφίας» (εκδόσεις Allen Lane), αναφέρεται στην εικονική πραγματικότητα και διερωτάται κατά πόσο θα μπορούσαμε να ζούμε σε μια τεράστια προσομοίωση, που έχει δημιουργηθεί από έναν υπολογιστή («Κ», 21.8.2022).
Σε ένα, δηλαδή, δεύτερο κόσμο, παράλληλο και μη πραγματικό. Στις πλείστες φορές εν αγνοία των περισσοτέρων .
Κι όλα αυτά τα παρακολουθούμε ενώ γύρω μας συμβαίνουν πόλεμοι, θάνατοι, καταστροφή, φτωχοποίηση. Σε αυτό το σκηνικό παρασύρεται η Ευρώπη και οι κοινωνίες της ακολουθώντας τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στη δική μας περιοχή.
Είναι η λογική της οικονομίας του πολέμου, τις επιπτώσεις της οποίας βιώνουν οι πολίτες. Η ακρίβεια και η λιτότητα είναι σχεδόν μόνιμη και μη αντιμετωπίσιμη.
Eίναι σαφές πως τη στιγμή κατά την οποία εναλλακτική δεν φαίνεται να υπάρχει στο πεδίο της πολιτικής, αναλαμβάνουν άλλοι, που οδηγούν τους πολίτες σε μια άλλη πραγματικότητα, που απροσανατολίζει από τα πραγματικά δεδομένα.
Η πραγματικότητα είναι αυτή που βιώνουμε, η άλλη είναι αυτή που παρηγορεί. Αλλά η ψευδαίσθηση, η εικονική πραγματικότητα, δεν οδηγεί στη σταθερότητα, στην ειρήνη στην ανάπτυξη. Δεν αντιμετωπίζει τη φτωχοποίηση, η οποία κάποιους εξυπηρετεί γιατί μέσω αυτής γιγαντώνεται το ταμείο τους.
Είναι σαφές πως η γεωπολιτική καταιγίδα δεν βρίσκεται στη σφαίρα της θεωρίας αλλά μια πραγματικότητα, ένα τσουνάμι. Και η «Γαλάζια Πατρίδα» προελαύνει. Και το Ψίµυθο; Χρειάζεται επειγόντως γιατρό και αναβάθμιση υποδομών!!!
Φωτογραφία από την Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου