Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Διχασμένο και το Βερολίνο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία;

Βαθαίνουν οι αντιθέσεις εντός των ιμπεριαλιστικών χωρών. Η αριστερά σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Του Ανδρέα Ζαφείρη


Μια άγρια διαμάχη για τη γερμανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο κορυφαίες γερμανικές οικονομικές εφημερίδες, την Handelsblatt και την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)... Η σύγκρουση εκφράζει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της γερμανικής άρχουσας τάξης για τις κατευθύνσεις της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.
Από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ υποστήριξαν την επιθετική γραμμή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αλλά την περασμένη Δευτέρα, ο... εκδότης Gabor Steingart της Handelsblatt έκανε μετωπική επίθεση στην FAZ, αναφερόμενος στο κύριο άρθρο, «Δείξτε δύναμη», που δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της FAZ, και το οποίο απαιτούσε η Δύση «να ενισχύσει και να αποδείξει τη βούλησή της για στρατιωτική άμυνα.»  Ακολούθησε δεύτερο άρθρο του Steingart, που σπάνια συναντάται σε δυτικά ΜΜΕ: «Η Δύση σε λάθος δρόμο», που προειδοποιεί για την επικείμενη απειλή πολέμου με τη Ρωσία.
Ο εκδότης της Handelsblatt συγκρίνει τον πόλεμο της προπαγάνδας εναντίον της Ρωσίας με τον πυρετό του πολέμου κατά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ότι η ρήση «η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται» δεν ευσταθεί, καθώς στο Κογκρέσο των ΗΠΑ συζητούν ανοιχτά να εξοπλίσουν την Ουκρανία, ενώ ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας Zbigniew Brzezinski έχει συστήσει τον εξοπλισμό των πολιτών για μάχη από σπίτι σε σπίτι και η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι είναι έτοιμη «να λάβει σοβαρά μέτρα.»
Ο Steingart επιτέθηκε στο σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, (Tagesspiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung και Der Spiegel) ενώ στο τέλος του άρθρου του, απευθύνει επείγουσα έκκληση προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Υπουργό Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier να εγκαταλείψουν την πολιτική πορεία συστράτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες «που οδηγεί άμεσα προς την κατεύθυνση ενός σημείου Dead End».
Στο άρθρο σημειώνει ότι μετά την επιτυχή απόβαση στη Νορμανδία όλες οι πολεμικές εμπλοκές των ΗΠΑ (στη Κορέα, το Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ήταν σαφής αποτυχίες.
Οι εξελίξεις οδηγούν σε επιπλέον διαφοροποιήσεις από κορυφαίους Γερμανούς αναλυτές που υποστηρίζουν ένα ριζικό αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Ακόμη και στο εσωτερικό του Der Spiegel, το οποίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην φιλοπόλεμη προπαγάνδα στη Γερμανία, έχουν εμφανιστεί ανάλογες αντιθέσεις.
Στις αρχές Αυγούστου, το περιοδικό εμφανίστηκε με τίτλο «Σταματήστε τον Πούτιν Τώρα!» δηλώνοντας ότι η διπλωματία είχε αποτύχει και ότι μια ισχυρή αντίδραση από τη Δύση είναι πλέον απαραίτητη.
Η δημοσίευσή προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε η σύνταξη αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν είχε ζητήσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ρωσίας, αλλά απλώς «σκληρές οικονομικές κυρώσεις».
Λεπτομέρεια βέβαια ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι ένα προοίμιο για τον πόλεμο. Λεπτομέρεια το ότι εάν μια χώρα τίθεται υπό οικονομική πίεση και την απειλή της πολιτικής αποσταθεροποίησης, ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης προκύπτει αναπόφευκτα.
Ακόμα και ο Jakob Augstein, συνιδιοκτήτης του Der Spiegel παραδέχθηκε στο άρθρο του : «Ένας εμπορικός πόλεμος είναι επίσης ένας πόλεμος» ότι η λογική αυτής της πολιτικής οδηγεί σε στρατιωτική σύγκρουση.
Η ιδιαίτερα οξυμένη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο επιχειρηματικών εφημερίδων, μετά την επιβολή των σκληρών οικονομικών κυρώσεων και την απειλή της ύφεσης για τη γερμανική οικονομία αλλά και την ευρωπαϊκή συνολικότερα, δείχνει ότι ο κίνδυνος του πολέμου, είναι πολύ πιο άμεσος από ό, τι τα ΜΜΕ παραδέχονται και ότι οι αντιθέσεις ακόμη και στο εσωτερικό των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχουν οξυνθεί σε πρωτοφανή βαθμό.
Ο μαζικός βομβαρδισμός των πόλεων Luhansk και Donetsk, από τον ουκρανικό στρατό, εκτός από τις εκατόμβες των θυμάτων, έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους (υπολογίζονται σε 280.000) να φύγουν προς τη Ρωσία και έχει ως στόχο να προκληθεί η Ρωσία σε στρατιωτική αντίδραση.
Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν ταξίδεψε στο Κίεβο και εξασφάλισε στην ουκρανική κυβέρνηση την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Δυτικής συμμαχίας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ στο καθεστώς στο Κίεβο. 
Την ίδια στιγμή, το Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένα επιπλέον πολεμικό πλοίο, το Vella Gulf, θα επιχειρεί στη Μαύρη Θάλασσα.
Ποιος θυμάται ακριβώς 100 χρόνια πριν την αλληλογραφία δύο ξαδέρφων, του Willy (του γερμανού Κάιζερ) και του Nicky (του Τσάρου Νικόλαου) όπου και οι δύο διακήρυτταν την ειλικρινή (γιατί όχι;) επιθυμία τους για ειρήνη.
Ποιος θυμάται ότι μαζί με τον βασιλιά της Αγγλικής αυτοκρατορίας κάνανε μαζί διακοπές στα θέρετρα της Ευρώπης;
Ποιος θυμάται ότι παρ όλο που το 1910 ο Nόρμαν Έιντζελ, ένας φιλελεύθερος δημοσιογράφος, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Μεγάλη Χίμαιρα» όπου προανήγγειλε το οριστικό τέλος του πολέμου, πόλεμοι συνέχιζαν να υπάρχουν αλλά, όπως γράφει ο Χομπσμπάουμ, «οι Μεγάλες Δυνάμεις διάλεγαν τα θύματα ανάμεσα στους αδύναμους και έξω από τον ευρωπαϊκό κόσμο». 
Και 25 σχεδόν χρόνια μετά το τέλος (;) του Ψυχρού Πολέμου, ορολογία όπως «νομοτέλεια», «ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις», «κρίση και πόλεμος» δείχνει να επανέρχεται με δραματικό τρόπο, όχι σαν ακαδημαϊκή ιδιομορφία αλλά σαν τραγική πραγματικότητα, δοκιμάζοντας τα ερμηνευτικά σχήματα και τις πολιτικές επιλογές μιας αριστεράς που θα κληθεί σύντομα να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου