Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Να ζήσουμε

 
Το editorial του Δρόμου
 
Τι κάνει ο λαός όταν πενθεί;
Γίνεται λίγο περισσότερο λαός.
Κλαίει για γνωστούς και για αγνώστους.
Δίνει νερό και χέρι.
Αίμα απ’ αυτό που πάντα περισσεύει.
Βουτιές βαθιές για να σώσει ό,τι σώζεται.
Μετά ανοίγει το μάτι που απόμεινε κοιτάζοντας πίσω, τριγύρω και μπροστά.
Πιάνεται καλά-καλά για να μετρήσει ποια κομμάτια του λείπουν.
Ποιο δέρμα κάηκε και ποιο αξίζει να φορά.
Διαλέγει ξανά τους φίλους του.
(Δεν μπορεί να είναι οι ίδιοι).
Διαλέγει και τους εχθρούς του.
(Τους δίνει ονόματα φαρδιά-πλατιά).
Ανατρέχει σε στίχους δικούς του που ξέχασε.
«Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί».
Μα «κι ο κόσμος σαν σαράβαλο γι’ αλλού θα ροβολήσει».
Η δουλειά του λαού είναι να είναι λαός.
Δύσκολη δουλειά στην εποχή μας.
Γιατί δεν είναι εύκολο να μη λησμονήσεις.
Γιατί το να θυμάσαι σημαίνει να αλλάζεις.
Γιατί είναι πολλές πια οι περιφράξεις.
Κι οι άρχοντες παραμονεύουν ξανά.
Να επιβάλουν τη συνέχεια.
Τη συνήθεια.
Τη δικιά τους σιωπή.
Το ψέμα ξανά και ξανά.
Την ενοχή του «όλοι μαζί».
Θα ζήσουμε. Να ζήσουμε.
Η θάλασσα του Αυγούστου ας ξεπλύνει ό,τι μπορεί.
Κι εμείς να ενώσουμε πολλά ρυάκια που να ποτίσουν όσα πρέπει να ποτιστούν.
Κι αν είναι να φωνάξουμε «όλοι ίδιοι είναι».
Ας μην είναι για εκτόνωση μονάχα.
Ούτε για να ακολουθήσει το «τι τα θες…»
Αλλά για να σταθεί όρθιος ο τόπος μας.
Καλό καλοκαίρι.
 
ΥΓ του blog: ……ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ κι από μας και ξανά μετά της Παναγιάς ή λίγο αργότερα

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Δημοσιογράφοι-Πτωματοφάγοι και Πτωματολάγνοι

Δημοσιογράφοι-Πτωματοφάγοι
 mm
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά πήρε πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.
 
Οι πτωματοφάγοι κονδυλοφόροι και πληκτρολογούντες χτυπάνε ανελέητα την αισθητική και τη νοημοσύνη μας από την αρχή της τραγωδίας με τους...
νεκρούς που συνεχώς αυξάνονται από την καταστροφική πυρκαγιά.

• Με την προσωποποίηση του δράματος κερδίζουν «κλικ» και πωλήσεις φύλλων χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην πραγματική ενημέρωση.
• Στοχεύουν μόνο στο θυμικό και πετυχαίνουν διάνα
Μέλη της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφοι με τη βούλα δηλαδή, ξεπέρασαν κάθε όριο χυδαιότητας αναδημοσιεύοντας τη φωτογραφία των νεκρών δίδυμων κοριτσιών.
• Το ίδιο και ο εσμός που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
• Ένα ερώτημα είναι: Ποιος τράβηξε τη φωτογραφία;
• Μια από τις πιο πιθανές απαντήσεις είναι: Κάποιος από αυτούς που τα βρήκε! Και πιθανώς την έστειλε για δημοσίευση μέσω τρίτου για να μην καρφωθεί.
• Πληρώθηκε;
• Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Η εμπειρία πάντως λέει ότι υπάρχουν πρόθυμοι να πληρώσουν για τέτοιου είδους φωτογραφίες.
• Μια κυρία, δημοσιογράφος αναδημοσίευσε την φωτογραφία ντοκουμέντο από τον πόλεμο του Βιετνάμ για να μας κάνει μαθήματα δημοσιογραφίας. Κάνει τη σύγκριση και λέει με την άρρωστη αισθητική της και το χαμερπές «κριτήριο» κατηγορώντας για «ευαισθητούληδες» όσους αντιδρούμε στην δημοσιοποίηση της επίμαχης φωτογραφίας των καμένων αδελφών «μήπως θελετε να απαγορευτεί και αυτή (του Βιετνάμ) η φωτογραφία».
• Η διαφορά είναι ότι η φωτογραφία του Βιετνάμ ήταν η μαρτυρία, η απόδειξη για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς με εμπρηστικές βόμβες (Ναπάλμ) αμάχων στο Βιετνάμ.
• Εδώ ποιο κριτήριο δημοσιογραφικής αποκάλυψης καλύπτεται;
• Φυσικά κανένα. Γιατί κανείς δεν αμφισβητεί τον τραγικό θάνατο των παιδιών.
• Αν κάποιος δεν είναι κυβερνητικός παράγοντας (που κι αυτοί έχουν αρχίσει να το παίρνουν αλλιώς) κανείς δεν αμφισβητεί ολιγωρίες και μπάχαλο στο συντονισμό που τελικά οδήγησε στους νεκρούς.
• Η δημοσιοποίηση αυτής της φωτογραφίας είναι ίδιας αισθητικής με την τεμαχισμένη Φραντζή στην πρώτη σελίδα του «ΕΘΝΟΥΣ» και για την οποία ο μετέπειτα και πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος επαιρόταν ότι έπρεπε να δημοσιοποιηθεί.
• Εκτός από τους πτωματοφάγους έχουμε όμως και τους εντεταγμένους, σ’ αυτό που οι ίδιοι θεωρούν κομματικό τους καθήκον.
• Στοχεύουν στο να πληγεί ο «εχθρός» και μέσω της αναπαραγωγής των ειδήσεων κυνηγάνε την προσεχή αυτοδυναμία.
• Μια σακούλα με σκατά έχει γίνει το διαδύκτιο τις τελευταίες ημέρες και το κάθε στρατόπεδο παίρνει μια χούφτα και την πετάει στον αντίπαλο. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά μια τεράστια δυσοσμία.
• Δεν υπάρχει περίπτωση εφόσον είναι κανείς τυφλωμένος από το κομματικό του «πάθος» να δεχτεί να μπει σε συζήτηση με επιχειρήματα.
• Αν μάλιστα το κομματικό πάθος συνοδεύεται κι από κάποιο μισθουλάκο καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα ότι ο κατήφορος είναι μεγάλος γεμάτος περιττώματα και γλίτσα!
• Ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι υπάρχουν, και πρέπει να αποδοθούν και πρέπει να γίνουν δρόμοι που να οδηγούν στη θάλασσα, όχι μονο εκεί, και όπου δεν μετράμε νεκρούς!
• Αλλά η δημοσιογραφία τις ευθύνες της για την κατάντια της δεν μπορεί να τις αναλάβει όσο το κοινό επιβραβεύει τη σαπίλα και την αλητεία!
• Για σκεφτείτε το! Τα κλικ και τα Like σας είναι η δύναμή τους! Για σκεφτείτε λίγο περισσότερο πριν τα χαρίζετε! 

Η πολιτική οικονομία του πυροσβέστη

 
Συντάκτης: Άρης Χατζηστεφάνου      

Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη (με την καταρχήν σύμφωνη γνώμη του Αλ. Τσίπρα) να αναλάβει το Ιδρυμα Νιάρχος τη συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ανοίγει και στην Ελλάδα τη συζήτηση για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο ιδιωτικός τομέας στις υπηρεσίες πυρόσβεσης. Μία συζήτηση η οποία στην αρχαία Ρώμη έκλεισε το 6 μ.Χ.
 
Ελάχιστοι στις ΗΠΑ θυμούνται τον Ουίλιαμ Τουίντ, έναν από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες και πολιτικούς παράγοντες στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα. Ο Τουίντ ξεκίνησε την αυτοκρατορία του συμμετέχοντας σε ομάδες «εθελοντικής» πυρόσβεσης – στην πραγματικότητα συμμορίες που έσβηναν φλεγόμενα κτίρια για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιρειών.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων ήταν τόσο ισχυρός, ώστε συχνά εμπλέκονταν σε αιματηρές οδομαχίες μπροστά από φλεγόμενα κτίρια. Για να εξασφαλίσεις υπηρεσίες πυρόσβεσης για το σπίτι σου, έπρεπε όχι μόνο να είσαι πλούσιος αλλά και τυχερός, ώστε οι ιδιώτες πυροσβέστες να μην αυτοεξοντωθούν μπροστά στα σκαλοπάτια σου, χάριν του ελεύθερου ανταγωνισμού.

 
                
Στην αρχαία Ρώμη η αντίστοιχη αποτυχία των ιδιωτικών πρωτοβουλιών πυρόσβεσης οδήγησε τον αυτοκράτορα Αύγουστο να δημιουργήσει το πρώτο δημόσιο σώμα πυροσβεστών ήδη από το 6 μ.Χ. Δυστυχώς, όμως, μερικούς αιώνες αργότερα η έλευση του καπιταλισμού έφερε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Βρετανία στην προ Χριστού εποχή της ιδιωτικής πυρόσβεσης.
Αν και οι συγκεκριμένες ιστορίες ακούγονται σήμερα εξωπραγματικές, αντίστοιχα περιστατικά καταγράφονται σε άλλους κλάδους υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που ελέγχονται από ιδιώτες: Στις ΗΠΑ αρκετοί ασθενείς αρνούνται να επιβιβαστούν σε ιδιωτικά ασθενοφόρα ακόμη και ύστερα από σοβαρά ατυχήματα, γνωρίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος της διακομιδής μπορεί να φτάσει και τα 8.000 δολάρια.
Οι ιδιώτες, όμως, φορούν πάλι και τη στολή του πυροσβέστη περνώντας από την κερκόπορτα της δασοπυρόσβεσης. Σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα πυρκαγιών, οι ιδιώτες ελέγχουν πλέον πάνω από το 40% του κλάδου, κυρίως μέσω υπεργολαβιών.
Το βασικό επιχείρημα υπέρ της ιδιωτικής δασοπυρόσβεσης ήταν ότι θα μείωνε το κόστος αφού η κρατική πυροσβεστική θα μίσθωνε τις υπηρεσίες της μόνο για τις ημέρες των πυρκαγιών. Το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες άρχισαν να πληρώνονται και για την περίοδο που έμεναν αδρανείς. H 10 Tanker LLC, παραδείγματος χάριν, που παρέχει υπηρεσίες εναέριας κατάσβεσης, χρεώνει 50.000 δολάρια την ημέρα για να διατηρεί δύο αεροσκάφη σε επιφυλακή και 20.000 δολάρια για κάθε ώρα πτήσης.
Σύντομα οι ιδιωτικές εταιρείες πυρόσβεσης απέκτησαν τα δικά τους λόμπι, που ασκούσαν τρομακτικές πιέσεις στους πολιτικούς για να ενισχύουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Ο Μάικλ Κόντας, διευθυντής του τμήματος περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, κάνει λόγο για ένα νέο πυροβιομηχανικό σύμπλεγμα (κατά το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα του Αϊζενχάουερ) το οποίο συνέβαλε στο να εκτιναχθεί το κόστος της δασοπυρόσβεσης στις ΗΠΑ από το ένα δισ. δολάρια τη δεκαετία του 1990 στα τρία δισ. δολάρια σήμερα.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Κόντας εξηγεί ότι γύρω από τους πυροσβέστες δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος κλάδος που επιβιώνει μόνο από τις πυρκαγιές προσφέροντας από κινητά καθαριστήρια και τουαλέτες μέχρι πυροσβεστικά αεροσκάφη. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι ιδιώτες πυροσβέστες σβήνουν και φωτιές που… δεν πρέπει να σβήσουν.
Μέχρι τη δεκαετία του 1960 η αμερικανική υπηρεσία δασοπυρόσβεσης ακολουθούσε το λεγόμενο δόγμα των «10 π.μ.» - κάθε πυρκαγιά έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας. Ακόμη δηλαδή και η μικρότερη εστία σε μια απομακρυσμένη, ακατοίκητη περιοχή έπρεπε να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όμως, νέες μελέτες έδειξαν ότι η συγκεκριμένη πρακτική είχε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.
Οι πυρκαγιές, όταν δεν προέρχονται από εμπρησμό ή άλλους ανθρώπινους παράγοντες, επιτρέπουν στα δάση να αναζωογονηθούν και να καταστρέψουν άχρηστη καύσιμη ύλη – νεκρούς κορμούς, χόρτα κτλ. Σβήνοντας αυτές τις μικρές φωτιές οι πυροσβέστες δημιουργούσαν άθελά τους τις συνθήκες για να εκδηλωθούν γιγαντιαία και εντελώς ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα.
Η σημασία της φυσικής αναγέννησης από τις πυρκαγιές είναι τόσο μεγάλη ώστε ορισμένοι δασολόγοι δηλώνουν δημοσίως ότι είναι καλύτερα για το κοινωνικό σύνολο να καούν και μερικά απομακρυσμένα και ερημικά σπίτια. Καθώς όμως οι ιδιωτικές εταιρείες εισήλθαν στον χώρο της δασοπυρόσβεσης, μας εξηγεί ο Μάικλ Κόντας, «ήθελαν να σβήνουν ακόμη και τις φωτιές που ήταν ευεργετικές για το δάσος».
Οπως συνέβη και με τις ιδιωτικές φυλακές, το νέο επιχειρηματικό μοντέλο απαιτούσε και νέους «πελάτες», στη συγκεκριμένη περίπτωση περισσότερες πυρκαγιές.
 
 
Αποτελεί, λοιπόν, η πρόταση Μητσοτάκη μια κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και στον χώρο της δασοπυρόσβεσης; Ισως ναι, αλλά ίσως και όχι. Το βέβαιο είναι ότι η πρόταση είναι άνευ περιεχομένου. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όταν μια κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της, λόγω οικονομικών δυσχερειών, έχει το δικαίωμα να βρει χρήματα διακόπτοντας την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων. Δεν έχει όμως καμία υποχρέωση να παραδίδει αρμοδιότητες του κράτους σε ιδιώτες χορηγούς.

Να φύγει ο Τσίπρας!

 


Λογικό από μια άποψη η δεξιά αντιπολίτευση κάθε χρώματος και αρχικών να προσπαθεί να ξεμπερδέψει με μια ανεπιθύμητη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, και ένα πρόσωπο που μισούν, όχι τόσο για την πολιτική που ασκούν, όσο γιατί χάλασε την ομαλή σειρά στην κυβερνητική εξουσία            
Να που έγινε ένα βήμα μπροστά από την ακροδεξιά - δεξιά - ντροπαλά δεξιά αντιπολίτευση. Από το αίτημα να παραιτηθεί κάποιος, όποιος να 'ναι, φταίει δεν φταίει, πήδηξε χθες στο αίτημα να παραιτηθεί ο Τσίπρας. Διότι μίλησε αμέσως μετά το πένθος στο υπουργικό συμβούλιο και τόλμησε να διαπράξει κάτι, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε αυτονόητο: Να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι.
Ακόμα χειρότερα: Να διαπράξει έμπρακτη αυτοκριτική για το κράτος, που αυτή τη στιγμή διοικεί η κυβέρνησή του, ανεξάρτητα από το ποιος το δημιούργησε και το οδήγησε στις σημερινές θανάσιμες στρεβλώσεις.
Λογικό από μια άποψη η δεξιά αντιπολίτευση κάθε χρώματος και αρχικών να προσπαθεί να ξεμπερδέψει με μια ανεπιθύμητη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, και ένα πρόσωπο που μισούν, όχι τόσο για την πολιτική που ασκούν, όσο γιατί χάλασε την ομαλή σειρά στην κυβερνητική εξουσία. Μια εμείς, μια εσείς.
Όμως, είναι πολύ χαρακτηριστικό, κάθε φορά που επιχειρούν να ξεμυτίσουν από το οχυρό της πολεμικής του καναπέ, πόσο τραγικά επιπόλαιοι αποδεικνύονται. Διότι, τελικώς, αν δείτε τις συχνά λυσσώδεις ανακοινώσεις τους κατά της κυβέρνησης, το μόνο που θα βρείτε είναι αυτό. Το σχεδόν απολίτικο. Να φύγει ο Τσίπρας!
Βρε, να φύγει. Εσύ πώς θα διασφαλίσεις όλα εκείνα που αυτός, σύμφωνα με το κατηγορητήριό σου, δεν διασφάλισε; Πού είναι οι θέσεις της Ν.Δ. για τα οικιστικά εκτρώματα που στο παρελθόν επέτρεψε να δημιουργηθούν; Για την πολιτική προστασία; Για την εξασφάλιση της ζωής και της περιουσίας του πολίτη;
Είναι σοβαρό να αναγγέλλουν μέρες τώρα τις τρομερές και φοβερές μελέτες τους, από φοβερούς και τρομερούς επιστήμονες, και μετά από τόσες ωδίνες αρίστων να τίκτουν τον μυ της Σπυράκη; Τα εφτά θανάσιμα ερωτήματα; Όπως γιατί δεν υπήρχε επαρκής αριθμός πυροσβεστικών στην Αττική, ενώ είναι γνωστό ότι το απόγευμα του δράματος είχαμε δεκατέσσερα μέτωπα στην Κινέτα;
Δυστυχώς, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά: Η δεξιά αντιπολίτευση είναι τραγικά απροετοίμαστη όχι μόνο να κυβερνήσει, αλλά και να αντιπολιτευτεί. Μια κουβέντα της προκοπής, μια επεξεργασία της προκοπής, δεν είναι σε θέση να προφέρει και να προσφέρει. Ανίκανη να καταλάβει ότι έρχεται η στιγμή που δεν θα αρκούν πια οι αλαφουζιές και οι μαρινακισμοί για να υποκαταστήσουν το έλλειμμα σοβαρότητας από το οποίο πάσχει...
www.avgi.gr

Κώστας Τηλαβερίδης 'Μπαλάντα Του Νεοέλληνα'

Είμαστε χώρα ανικάνων;

Είμαστε χώρα ανικάνων;
Γιάννης Τριάντης
του Γιάννη Τριάντη 
          
Έφευγαν οι μέν, έρχονταν οι δε, άλλαζαν οι ρόλοι, αλλά το τροπάριο ίδιο κι απαράλλαχτο…
 
Δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού, καταστροφής ή θανατηφόρων γεγονότων μεγάλης κλίμακος στη χώρα μας ,που να μην στάθηκε αφορμή να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση η εκάστοτε κυβέρνηση για ανεπάρκεια, ολιγωρία και εγκληματική αμέλεια.
Ιδιες οι λέξεις στις καταγγελτικές δηλώσεις και στις οργισμένες ανακοινώσεις . Τα επιχειρήματα καρμπόν. Οι επισημάνσεις πανομοιότυπες. Και οι δεσμεύσεις μόνιμες. Οτι οι καταγγέλλοντες θα τα καταφέρουν καλύτερα από τους άχρηστους και επικίνδυνους κυβερνώντες, όταν κατακτήσουν εκείνοι την εξουσία.
Ας θυμηθούμε τις μεγάλες φωτιές του 1986, του 1992, του 1998, του 2005, του 2007 (σε Ηλεία και Πάρνηθα) και πλείστες όσες. Ας θυμηθούμε το «Σάμαινα» ή τα χιόνια στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης το 2005.Οι καταγγελίες πύρινες. «Είστε ανίκανοι, φύγετε»…
Κι έφευγαν οι μέν, έρχονταν οι δε, άλλαζαν οι ρόλοι, αλλά το τροπάριο ίδιο κι απαράλλαχτο…
Θα ήταν εξόχως ιλαρό το θέαμα της πολιτικάντικης αυτής χορείας, αν οι μικροπολιτικοί καυγάδες τους δεν γίνονταν με φόντο νεκρούς και καταστροφές.
Και, φυσικά, αν δεν οδηγούσαν οι γελοίες αυτές κοκορομαχίες σ΄ενα θλιβερό συμπέρασμα. Ότι –σύμφωνα με τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται- δεν υπάρχουν ικανοί άνθρωποι σ΄αυτή τη χώρα!
Λοιπόν, θυμηθείτε το στην επόμενη κυβερνητική αλλαγή. Οσοι ωρύονται σήμερα εναντίον των κυβερνώντων , θα χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα που επιστρατεύει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς τα ίδια!
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, φορώντας το κοστούμι της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης, θα ξιφουλκεί εναντίον της επόμενης κυβέρνησης, μαζί με τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν, κάνοντας χρήση των επιχειρημάτων που δέχεται σήμερα κρουνηδόν από την αντιπολίτευση!
Τραγέλαφος; Ασφαλώς. Και ,κυρίως, ολισθηρή οδός που οδηγεί στην ανακύκληση της παθογένειας και στο αδιέξοδο. Πιθανώς, δε, και στην ενίσχυση αφηνιασμένων πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στο φαιό άκρο της πολιτικής σκηνής.
newpost.gr

Στον Αλέξη με αγάπη

Στον Αλέξη με αγάπηΜάκης Τριανταφυλλόπουλος
 
Όποιος έχει την δύναμη να αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες, οφείλει να αντέχει και στην κριτική. Αναφέρομαι σαφώς στην τελευταία δήλωση ανάληψης πολιτικών ευθυνών από τον πρωθυπουργό, για τον όλεθρο στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα.
Όποιος αναλαμβάνει πολιτικές ευθύνες οφείλει να γνωρίζει ότι αυτές δεν είναι απρόσωπες και ότι συνοδεύονται από συνέπειες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.
Δεν παραιτείσαι ποτέ την ώρα της μάχης συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας κι αυτό είναι αλήθεια, με την διαφορά ότι η μάχη δόθηκε εκτός χρόνου και τόπου εάν κρίνουμε από το τραγικό αποτέλεσμα, ο μηχανισμός απέτυχε και και η διαχείριση της κρίσης υπέστη ολοκληρωτική ήττα.
Η μάχη χάθηκε και οι παραιτήσεις μπορεί να μην αποτελούν πανάκεια, επιβάλλονται όμως προκειμένου να τηρηθεί ο κώδικας τιμής αξιοπρεπών ανθρώπων και πολιτικών αφ' ενός και αφ’ ετέρου για να λειτουργήσει λυτρωτικά εναντίον του κακού εαυτού μας, με τη λογική ότι ορισμένες αποφάσεις εφαρμόζονται by the book προς γνώση και παραδειγματισμό.
Η παραίτηση μπορεί να έχει και θεατρικό χαρακτήρα, καμία αντίρρηση, όλα όμως και όλοι κρίνονται από τη στιγμή, την συμπεριφορά και την αντίδραση.
Εάν δηλαδή τη «νύφη» πληρώσουν οι από κάτω προκειμένου να πέσουν στα μαλακά οι από πάνω κι αυτό κρίνεται στην ώρα του.
Η μάχη δεν δίνεται με συνεντεύξεις παρωδία. Προφανώς ο κ. Τζανακόπουλος υπερεκτίμησε τις επικοινωνιακές του ικανότητές.
Η συγκεκριμένη μάχη χάθηκε και εάν οι κυβερνώντες δεν αποφασίσουν να λειτουργήσουν χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, τότε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και ο πόλεμος.
Η χειρότερη αλήθεια είναι καλύτερη από το ωραιότερο ψέμα.
Εμπρός λοιπόν, στείλτε τους υπεύθυνους να ξεκουραστούν, μήπως αντιληφθούν τι δεν έκαναν και πιάστε δουλειά από… χθες.
Το επιχείρημα ότι σήμερα πληρώσαμε τις αμαρτίες δεκαετιών είναι αληθές πέρα για πέρα. Αληθής όμως είναι και η διαπίστωση ότι δύο χρόνια τώρα δεν κάναμε τίποτα, για να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτές οι αμαρτίες. Δεν κάναμε τίποτα για να εξαλειφθεί η νοοτροπία του κράτους που αργεί το Σαββατοκύριακο και υποτάσσεται νομοτελειακά στην θερινή ραστώνη.
Ανοίξτε δρόμους, προχωρήστε σε έργα υποδομής που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών, βάλτε στην άκρη τις μικροπολιτικές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, αλλάξτε τα μικρά για να φθάσετε στα μεγάλα.
Ο Λαός συγχωρεί τα ανθρώπινα και τιμωρεί τα γαϊδουρινά και είναι γαϊδουρινή η συμπεριφορά του κάθε Σκουρλέτη να ισχυρίζεται μετά από τέτοια τραγωδία ότι πέρασε από το μυαλό του η ιδέα της παραίτησης.
Τι περισσότερο είπε ο Παπουτσής για το «Σάμινα» στην Πάρο, ο Βενιζέλος για τους νεκρούς του μεγάλου σεισμού της Αθήνας, οι ομόλογοί τους για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας;
Τι διαφορετικό πράξατε από εκείνους που δίκαια θεωρείτε παράδειγμα προς αποφυγή;
Ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα εγκατέλειψε κάποιος την αναπαυτική καρέκλα της εξουσίας του.
Η παραίτηση αποτελεί απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής, στα αδικοχαμένα θύματα της πρόσφατης τραγωδίας και θυμηθείτε ότι ο λαός ακόμα και όταν ξεχνάει τιμωρεί…

Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζετε τι ποιείτε;...

Αρθρο Γιάνη Βαρουφάκη (γραμματέα ΜέΡΑ25) στην efsyn.gr

Για να αγοράσεις μέσω διαδικτύου σιδηροδρομικό εισιτήριο ώστε να ταξιδέψεις εντός της Βρετανίας επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα της Trainline, της εταιρείας που... για ένα μικρό ποσό, γύρω στις 75 πένες, σου εξασφαλίζει το ψηφιακό εισιτήριο. Ανεξάρτητα από το δικό σου ταξίδι, οι 75 αυτές πένες κάνουν ένα δικό τους συναρπαστικό ταξίδι που αξίζει να το καταγράψουμε καθώς μας αφορά.
Η εταιρεία Trainline, με βάση το Λονδίνο, ανήκει σε μια δεύτερη εταιρεία επονομαζόμενη Trainline Holdings. Η τελευταία ανήκει σε τρίτη εταιρεία, η οποία ανήκει σε μια τέταρτη κ.ο.κ. Εχοντας μεταφερθεί μεταξύ πέντε εταιρειών «πάνω» από την Trainline, οι 75 πένες σου περνούν τη Μάγχη και φτάνουν στο Τζέρσι, βρετανικό νησί και, βέβαια, φορολογικό παράδεισο. Σαν να μην τους άρεσε το νησί, οι 75 πένες σου αμέσως επιστρέφουν στο Λονδίνο όπου περνούν από τα «χέρια» άλλων πέντε εταιρειών πριν ξανατραβήξουν για το Τζέρσι όχι για να μείνουν εκεί, αλλά ως ενδιάμεσος σταθμός για το Λουξεμβούργο όπου μοιράζονται σε δύο λογαριασμούς.

 KKR

Κατά τη ζαλιστική αυτή διαδρομή, με τις ατρόμητες 75 πένες σου ενώνονται εκατομμύρια άλλες πληρωμές, μικρές και μεγάλες, από την Ελλάδα και την Ιταλία έως και την Ιαπωνία ή τη Βραζιλία, δημιουργώντας έναν Αμαζόνιο χρήματος. Κάποια από αυτά τα ποσά συνεχίζουν μαζί, άλλα στέλνονται αλλού, μερικά επιστρέφουν στο ίδιο ποτάμι σαν χιλιάδες μικροί παραπόταμοι που ενώνονται, απομακρύνονται από, και ξαναενώνονται με την κεντρική ροή δισεκατομμυρίων λιρών, ευρώ, δολαρίων, γεν κ.λπ. Αυτός ο πακτωλός χρήματος, με τις δικές σου 75 πένες στη μέση, αποφεύγει τη φορολόγηση ενώ, παράλληλα, μετατρέπεται σε βραχυχρόνια δάνεια που δίνει η μία από αυτές τις χιλιάδες εταιρείες στις άλλες, συχνά με ιλιγγιώδη επιτόκια.
Εχοντας φτάσει πια στους δύο λουξεμβουργιανούς λογαριασμούς, οι 75 πένες σου μπαίνουν σε ένα «τούνελ» κατασκευασμένο έτσι ώστε το ανθρώπινο μυαλό να μην μπορεί να τις παρακολουθήσει. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το τούνελ καταλήγει σε κάποιο από τα νησιά της Καραϊβικής όπου περνάνε μέσα από τουλάχιστον τέσσερις μυστηριώδεις εταιρείες (χωρίς υπαλλήλους) με έδρα τα νησιά Κέιμαν, όπου ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων είναι… 0%. Εκεί, μετά από επική περιπλάνηση που ενέπλεξε τουλάχιστον είκοσι εταιρείες και εκατοντάδες λογαριασμούς, οι 75 πένες σου καταλήγουν να ενωθούν με τα μεγάλα ποτάμια του χρηματιστικού κεφαλαίου των ΗΠΑ και, συγκεκριμένα, καταχωρίζονται στα βιβλία της KKR, της γιγάντιας αμερικανικής «επενδυτικής» εταιρείας.
Βέβαια, το ταξίδι δεν σταματά εκεί. Ως κεφάλαιο πλέον της KKR, οι 75 πένες σου αρχίζουν τα πέρα-δώθε εντός των ανά τον κόσμο λογαριασμών των μετόχων της KKR: τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, λογιών λογιών αρπακτικών ταμείων, και των διάφορων κροίσων. Από το 1977 που δημιουργήθηκε, η KKR έχει αποκτήσει 300 εταιρείες-μεγαθήρια μέσα από την τακτική της εξαγοράς επιχειρήσεων τις οποίες γρήγορα φορτώνει με γιγάντια νέα δάνεια. Αυτά τα δάνεια χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται τεράστια μερίσματα στους μετόχους της KKR και, όταν πλέον δεν μπορούν να αποπληρωθούν από τις υπερχρεωμένες θυγατρικές επιχειρήσεις, ακολουθούν μαζικές απολύσεις υπαλλήλων και, σε πολλές περιπτώσεις, λουκέτο – με τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών να βγαίνουν, από την KKR, στο σφυρί.
Σήμερα, από τις 300 εταιρείες-μεγαθήρια που απέκτησε κατά καιρούς, στην KKR εξακολουθούν να ανήκουν 180 «πραγματικές» εταιρείες (με υπαλλήλους, παραγωγή κ.λπ.), οι οποίες χάνονται μέσα στο δάσος των 4.000 εικονικών εταιρειών που έχει δημιουργήσει η KKR, 200 εκ των οποίων στο Λουξεμβούργο και 800 στα νησιά Κέιμαν. Το ερώτημα είναι: Γιατί αυτή η οδύσσεια των 75 πενών;
Η αποφυγή φορολόγησης είναι ένας λόγος – όχι αναγκαστικά ο κύριος. Ενας ακόμα πιο προβληματικός λόγος είναι η συστηματική χρήση αυτών των «λαβυρίνθων» μέσα από τους οποίους περνά το χρήμα για να καταφέρνουν επιχειρήσεις όπως η KKR να αποσπούν οροσειρές αξιών που παράγουν σκληρά εργαζόμενοι πολίτες, αφήνοντάς τους μισθούς-ψίχουλα και συντάξεις πείνας, καταδικάζοντάς τους στη διαχρονική ανασφάλεια, συνωμοτώντας έτσι ώστε η πραγματική οικονομία να υποφέρει την ώρα που η KKR και άλλα τέτοια αρπακτικά νέμονται τον πλούτο που παράγουν οι κοινωνίες χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στη δημιουργία του.
Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά σήμερα, μέρες μετά τη φρίκη των πυρκαγιών; Επειδή παράλληλα με τη φρίκη στην Ανατολική Αττική διαδραματίζεται και μια άλλη φρίκη την οποία κυβέρνηση και αντιπολίτευση όχι μόνον αποσιωπούν αλλά την πριμοδοτούν κιόλας. Ποια είναι αυτή η δεύτερη φρίκη; Πρόσφατος τίτλος των Financial Times απαντά: «Η KKR κλείνει τη δεύτερη συμφωνία αγοράς ελληνικών κόκκινων δανείων», με υπότιτλο: «Συνεργασία της εταιρείας ιδιωτικών επενδύσεων με τις 4 ελληνικές τράπεζες». Τι σημαίνει αυτό; Οτι μαζί με τις 75 πένες που κάνουν τον γύρο του κόσμου πριν καταλήξουν στα βιβλία της KKR, τώρα θα κάνουν τον γύρο του κόσμου και τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων που αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν.
Ξάφνου, η ρημαγμένη ελληνική κοινωνία, που μέχρι τώρα έπρεπε να τα βάλει με την εγχώρια ολιγαρχία και την τρόικα, θα πρέπει να τα βάλει μ’ έναν κολοσσό, την KKR, η οποία έχει αποδείξει πως, για να μεγιστοποιήσει τα τεράστια μερίσματα των μετόχων της, δεν διστάζει να ρίξει αποδοτικά εργαζόμενους Αμερικανούς στην ανεργία, να ρίξει έξω κερδοφόρες καναδικές και αγγλικές εταιρείες, να πουλήσει ως παλιοσίδερα βιομηχανίες που θα μπορούσαν να παράγουν αποτελεσματικά – φαντάσου, αναγνώστη, με πόση ψυχραιμία θα θυσιάσει τους χρεοκοπημένους Ελληνες πολίτες και μικρομεσαίους μέσα από πλειστηριασμούς που θα τροφοδοτούν τον παγκόσμιο πακτωλό της KKR!
Κάπως έτσι έρχομαι στο ερώτημα του τίτλου μου: Καλά οι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών εκφραστών του αδηφάγου χρηματοπιστωτικού συστήματος, λογικό είναι να στηρίζουν την KKR και τους εγχώριους ατζέντηδές της. Εσείς, σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζετε τι κάνετε ψηφίζοντας τέτοιους νόμους και βγάζοντας κυβερνητικά φιρμάνια που παραδίδουν τα κόκκινα δάνεια στην KKR; Με τι συνείδηση ζητάτε από τα (ιδίως νεότερα) στελέχη σας, που δεν μπήκαν στην πολιτική το 2010 ή το 2014 για να γίνουν ορντινάντσες των λογιών λογιών KKR, να υπεραμύνονται αυτών των αποφάσεων που εσείς λαμβάνετε; Με τι ψυχή τους ζητάτε να περηφανεύονται για τις «λύσεις» που προωθείτε υπό τας διαταγάς μιας τρόικας που σας ενέταξε στην πελατεία της ΚΚR, εξευτελίζοντας όλες τις αρχές με τις οποίες η Αριστερά ήρθε, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, σε σύγκρουση με τις πρακτικές των αρπακτικών του άκρατου καπιταλισμού;

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Οι «άσε μωρέ τον μ@λάκα»

Μάλλον τα χρόνια που βρίσκομαι έξω μετράνε δίπλα. Δεν είναι 5 αλλά 10! Ούτε έζησα στην Ελλάδα 40 και πλέον χρόνια. Στην φαντασία μου μάλλον βρισκόταν αυτή η χώρα. 
Δεν υπάρχει προφανώς καμία άλλη ερμηνεία για το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνομαι το μεγαλείο της ψυχής του νεο-Έλληνα.
Τεράστια και συνεχώς επαναλαμβανόμενα κύματα αλληλεγγύης σαρώνουν το ένα μετά το άλλο την χρεοκοπημένη χώρα.
Κάθε φορά που ένα κύμα αλληλεγγύης υψώνεται προς τον ουρανό, ακούς την ίδια και μόνιμη επωδό σχετικά με το «ελπιδοφόρο μήνυμα μέσα στην καταστροφή».
Το θετικό μήνυμα ακούγεται σε ολόκληρη την χώρα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το μεταφέρουν παντού τα ΜΜΕ, που λίγες ώρες νωρίτερα έκαναν πάρτι με τις εικόνες της φρίκης και της καταστροφής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφυγες.
Ρίγη συγκίνησης παντού.
Υποψηφιότητες για Νόμπελ απλών ανθρώπων.
Τόνοι από δηλώσεις, ζυμαρικά και πάμπερς.
Και μετά τι;
Οι πρόσφυγες σαπίζουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης -που τα ονομάζουμε πια hot spots- και δεν ενδιαφέρεται κανείς για αυτούς, με την εξαίρεση κάποιων λίγων ανθρώπων για τους οποίους θα μιλήσω πιο κάτω.
Πουθενά στον πλανήτη δεν εκδηλώνεται τόση αλληλεγγύη και πουθενά στον κόσμο δεν πάει όλο αυτό στράφι.
Τόσοι καλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον πλησίον και τον συνάνθρωπό τους και είναι έτοιμοι να δώσουν τον εαυτό τους για να βοηθήσουν.
Σαράντα χρόνια που ζούσα στην Ελλάδα δεν είχα πέσει πάνω σε ένα, έστω κι ένα κύμα, αλληλεγγύης.
Συναντούσα μονάχα λίγους ανθρώπους που πάλευαν χωρίς μεγάλη ελπίδα κόντρα στο ρεύμα του σταρχιδισμού, του «έλα μωρέ» και του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ».
Οι τύποι αυτοί είχαν εκείνες τις ημέρες ένα υποκοριστικό, τους έλεγαν «άσε μωρέ τον μ@λάκα».
Πολλοί από αυτούς τους «άσε μωρέ τον μ@λάκα» έφυγαν στο εξωτερικό.
Πολλοί άλλοι από τους «άσε μωρέ τον μ@λάκα» έμειναν στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον δίχως ελπίδα αγώνα τους.
Κι από όσο μαθαίνω το ίδιο μόνοι αισθάνονται και τώρα -ίσως και περισσότερο από παλιά- εκτός βέβαια από τις λίγες ημέρες τον χρόνο που σαρώνει την χώρα το κύμα αλληλεγγύης που ανέφερα στην αρχή.
Αυτοί οι εναπομείναντες «άσε μωρέ τον μ@λάκα» Έλληνες, είναι οι μόνοι Έλληνες που σέβομαι, που εκτιμώ και αγαπώ.
Είναι και οι μόνοι που πολεμούν ακόμα, ξέροντας πως έχουν ηττηθεί ήδη.
Συνεχίζουν να αγωνίζονται επειδή ο χαρακτήρας τους είναι έτσι.
Ζουν ανάμεσα στους «δήθεν», στους «έτσι» και στους «γιουβέτσι». 
Ζουν ανάμεσα στους «δεν φταίω εγώ, φταίει το κράτος».
Ζουν ανάμεσα σε όλους αυτούς κι επιβιώνουν.
Και συνεχίζουν να αγωνίζονται και να προσφέρουν όσο και όπως μπορούν.
Στον υπόλοιπο κόσμο –κι ίσως σε άλλες εποχές– οι άνθρωποι αυτοί θα άξιζαν της προσοχής και του σεβασμού, θα αποτελούσαν φωτεινά παραδείγματα για την κοινωνία.
Στην Ελλάδα όμως εξακολουθούν να είναι γνωστοί με το ίδιο υποκοριστικό: «Άσε μωρέ τον μ@λάκα».
Οι «άσε μωρέ τον μ@λάκα» έκαναν ένα μοιραίο λάθος στην ζωή τους που τους κόστισε πολλά και θα τους κοστίσει ακόμα περισσότερα στο μέλλον:
Υποτάχθηκαν στους υπολοίπους.
Οι «άσε μωρέ τον μ@λάκα» ήταν άξιοι, ικανοί και αλτρουιστές, δεν υπήρξαν όμως αρκετά γενναίοι για να τα βάλουν με το σύστημα της βρωμιάς όσο ακόμα ήτανε καιρός.
Ίσως ακόμα να ήταν, με τον τρόπο τους φυσικά, και παραπάνω εγωιστές από όσο θα έπρεπε να είναι.
Πώς αλλιώς να εξηγήσεις άλλωστε ότι από τα παλιά τα χρόνια μέχρι και σήμερα δύσκολα θα βρεις πολλούς «άσε μωρέ τον μ@λάκα» να αγωνίζονται ενωμένοι.
Συνήθως, ο καθένας παλεύει μονάχος του.
Και συντρίβεται μονάχος του.
Σήμερα οι «άσε μωρέ τον μ@λάκα» θα συνεχίσουν με τα ίδια λάθη.
Θα βοηθήσουν τον αυθαίρετο, νομιμοποιημένο καταπατητή ιδιοκτητάκη να ξανασηκώσει το σπίτι που του έκαψε η φωτιά, ενώ είναι προφανές ότι θα έπρεπε να πράξουν το εντελώς αντίθετο.
Οι «άσε μωρέ τον μ@λάκα» του τόπου μας δεν είναι δυστυχώς γενναίοι, ούτε θα έρθουν ποτέ σε ρήξη με την φαυλοκρατία που ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα.
Θα υπομείνουν τα πάνδεινα, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τις όμορφες και χωρίς αποτέλεσμα πράξεις τους.
Παρ’ όλα αυτά, αξίζουν τον σεβασμό μας, αφού είναι οι καλύτεροι που έχουμε.
Φιλιά πολλά από την Εσπερία
Ηλίας
 
Υ.Γ. Χθες άκουσα την συνέντευξη ενός νέου και προοδευτικού ανθρώπου που έχασε το σπίτι του –γλίτωσε όμως την οικογένειά του– στο Μάτι, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Περιέγραψε με ανατριχιαστική ακρίβεια τα όσα συνέβησαν, την απουσία δρόμων στην πληγείσα περιοχή, την αυθαίρετη δόμηση και την καταπάτηση κάθε βασικού κανόνα οικιστικής ανάπτυξης στο Μάτι και στην Ραφήνα. Μίλησε για το πόσο γρήγορα επεκτάθηκε η φωτιά, για την αδυναμία των υπευθύνων να συντονίσουν την όποια δράση, είπε επίσης πως τα θύματα θα ήταν πολλαπλάσια αν η καταστροφή ερχόταν το Σαββατόβραδο. Μίλαγε ήρεμα, χωρίς να φωνάζει, χωρίς να κατηγορεί. Στην συζήτηση παραδέχτηκε πως το σπίτι στο οποίο έμενε χτίστηκε από τον πατέρα του και ήταν αυθαίρετο. Ο ίδιος, όπως είπε, το νομιμοποίησε όταν το κράτος του έδωσε την ευκαιρία, καταβάλλοντας περίπου δέκα χιλιάδες ευρώ. Μετά του συνδέσανε το ρεύμα και το νερό, νόμιμα πια. Εμείς που νομιμοποιήσαμε τα σπίτια μας, συνέχισε, δεν έχουμε καμία ευθύνη. Ευθύνη έχει το κράτος που δέχτηκε να τα νομιμοποιήσει για έχει έσοδα. Το ότι ζούσε μέσα στο αυθαίρετο «του πατέρα του» και πριν την νομιμοποίησή του από το κράτος, το ότι ζούσε σε μια επικίνδυνη -όπως ο ίδιος περιέγραψε- περιοχή μαζί με την γυναίκα του και την 5χρονη κόρη του, το ότι σώθηκαν και οι τρεις την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν συνεπάγεται καμία ατομική ευθύνη. Η νομιμοποίηση του αυθαιρέτου μετέθεσε την ευθύνη στο κράτος. Σε ένα κράτος ανύπαρκτο –όπως πολύ καλά κι ίδιος γνωρίζει – που μονάχα φόρους ξέρει να μαζεύει για να πληρώνει τους νταβατζήδες-δανειστές και να μοιράζει τις όποιες δουλειές στους ντόπιους μαφιόζους. Ένα κράτος ιδανικό άλλοθι για όλους μας. Όμως, πίσω και κάτω από αυτή την σαπίλα της χώρας μας, υπάρχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία. Μια νοοτροπία που σκοτώνει. Για ό,τι καλό ή κακό συμβαίνει, φταίει κάποιος ή κάτι άλλο. Ο θεός, ο σατανάς, το κακό μάτι, το κράτος, οι ξένοι, οι προδότες πολιτικοί, το σύμπαν που συνωμοτεί, η φύση που εκδικείται, τα ακραία φυσικά φαινόμενα, και πάει λέγοντας. Όλοι οι Έλληνες –από τους καλύτερους μέχρι τους χειρότερους– έχουν αυτή την άρρωστη νοοτροπία. Είναι, όπως κι εσύ πολύ σωστά λες, αθώοι. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει τα πάνω της, ούτε να ανακάμψει ή να αναγεννηθεί γιατί δεν αλλάζει και ούτε πρόκειται να αλλάξει. Αυτό, ακόμα κι οι περισσότερο δεν το αντιλαμβάνονται αλλά απλά το νιώθουν στον αέρα, οδηγεί χιλιάδες στην ξενιτιά, στην μετανάστευση. Για τον ίδιο λόγο που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους οι μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αφρική και κάποιες από τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, για τον ίδιο λόγο θα συνεχίσουν να φεύγουν από την Ελλάδα οι Έλληνες. Ούτε βλέπουν, ούτε υπάρχει καμία προοπτικής εξέλιξης κι αλλαγής της χώρας τους.
 
(Φίλε Ηλία, αν κάτι είναι περίεργο είναι ότι, μετά από τόσες επαναλαμβανόμενες καταστροφές και τραγωδίες, οι ίδιοι άνθρωποι λένε τα ίδια λόγια και κάνουν τα ίδια πράγματα, ενώ δεν τους περνάει καν από το μυαλό πως αυτό ακριβώς μπορεί να είναι το πρόβλημα. Θυμάμαι πάντα την φράση του Εγγονόπουλου «οι ηλίθιοι είναι αήττητοι». Ηλία, οι «άσε μωρέ τον μ@λάκα» είναι σύντροφοί μας. Αλλά στη ζωή κατάλαβα πως ο ηλίθιος σύντροφος είναι ο πιο επικίνδυνος απ’ όλους. Από τον απέναντι ηλίθιο μπορεί να σωθείς, από τον ηλίθιο σύντροφο δεν γλιτώνεις με τίποτα. Θα σε καταστρέψει από αγάπη. Οπότε, έκοψα τις …συντροφιές. Ηλία, όσο οι Έλληνες πιστεύουν πως είναι ο περιούσιος λαός και πρέπει να τους οφείλει αιώνια ευγνωμοσύνη όλη η ανθρωπότητα -απλά, επειδή γεννήθηκαν στην Ελλάδα-, το τέλος της Ελλάδας θα έρχεται όλο και πιο κοντά. Αλλά, ας τα αφήσουμε αυτά τώρα, για να πούμε κάτι σημαντικό. Εκείνο το σπίτι που θα έχει κι ένα δωμάτιο για μένα, το έφτιαξες; Βιάσου Ηλία, γιατί στην Ελλάδα είναι πια πολύ επικίνδυνα. Οι Έλληνες σε σκοτώνουν από αλληλεγγύη. Για να μην υποφέρεις. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ας αναλογιστούν τι χώρα έφτιαξαν...

 
Μια απλή πραγματικότητα, που τη γνωρίζουμε όλοι από ολόκληρη τη χώρα, υπογράμμισε χθες στο "Πρακτορείο FM" ο καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μωραΐτης: "Σε πάρα πολλά σημεία της χώρας -η περιοχή στο Μάτι ήταν χαρακτηριστική- χτίσαμε μέσα σε... δασικές εκτάσεις, πάρα πολλές φορές κινηθήκαμε με αυθαίρετο τρόπο, πάρα πολλές φορές δουλέψαμε -και εν προκειμένω- χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος μετά δεν ανεστάλη ή δεν βελτιώθηκε, ούτως ώστε να έχουμε τις δυνατότητες να επιβιώσουμε σε μία συνθήκη κρίσης, η οποία θα μπορούσε να μην ήταν η πυρκαγιά, αλλά θα μπορούσε να ήταν και ένας σεισμός".
 Όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα επί δεκαετίες -πρωτίστως η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ- και ετοιμάζονται από σήμερα να κουνήσουν το δάχτυλο ως εισαγγελείς, μιλώντας για εντολές εκκένωσης σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με ανέμους 120 χλμ., ας αναλογιστούν το Κτηματολόγιο που επί δεκαετίες δεν έφτιαξαν και χρειάστηκε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να πάρει σάρκα και οστά, ας αναλογιστούν τους δασικούς χάρτες που κρατούσαν στο συρτάρι από το 2010, ας αναλογιστούν πόσα αυθαίρετα πήραν φως, νερό, τηλέφωνο από το δικό τους σύστημα εξουσίας, ας αναλογιστούν ποια χώρα δημιούργησαν και ας σκεφτούν πώς θα αντιμετωπίσει η χώρα το νέο φαινόμενο των μεγα-πυρκαγιών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής...
 AΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Σε αυτόν τον άνθρωπο οφείλεις τη ζωή σου

Σε αυτόν τον άνθρωπο οφείλεις τη ζωή σου

Νικόλας Ακτύπης"Χωρίς υπερφυσικές ικανότητες ή ειδική στολή γεμάτη γκάτζετς, ένας άνθρωπος ανέλαβε μόνος του το χρέος του να σώσει τον κόσμο. Και το κατάφερε κάνοντας –κυριολεκτικά- τίποτα."
 
Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης
 
Συνήθως το να σώσεις τον κόσμο είναι μια σκληρή, κοπιαστική δουλειά που περιλαμβάνει ένα σωρό επικίνδυνους ηρωισμούς και «καουμποϊλίκια». Ένας άνθρωπος, πάντως, τα κατάφερε χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Ονομάζεται Στάνισλαβ Πετρόφ και χρειάστηκε να περάσουν περίπου 10 χρόνια ώσπου να ενημερωθούμε ότι με τις πράξεις του, το μακρινό 1983, ίσως αποτελεί το μόνο λόγο για τον οποίο το ανθρώπινο είδος υπάρχει ακόμα.
 
Το γεγονός
Είναι 26 Σεπτεμβρίου 1983 και ο αντισυνταγματάρχης (τότε) του στρατού της (τότε) Σοβιετικής Ένωσης παίρνει τη θέση του στο κέντρο επιχειρήσεων «Serpukhov-15». Ο ρόλος του είναι η εποπτεία του συστήματος «Oko», το οποίο αποτελεί το άγρυπνο μάτι που ελέγχει τον ρωσικό ουρανό υπό το φόβο ενός χτυπήματος από τις ΗΠΑ. Περίπου ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα συμβαίνει αυτό για το οποίο κάθε χειριστής είχε εκπαιδευτεί, αλλά κανένας δεν φανταζόταν πως θα συνέβαινε. Το κόκκινο φωτάκι προειδοποίησης αναβοσβήνει και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Τα στοιχεία του ραντάρ δείχνουν πως 5 βαλλιστικοί, διηπειρωτικοί πύραυλοι (προφανώς φέροντες πυρηνικές κεφαλές) έχουν εκτοξευθεί από τους Αμερικανούς και πλησιάζουν τη «μητέρα-πατρίδα».  Ο Πετρόφ γνωρίζει πως έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά για να ενημερώσει τους ανωτέρους του για το διαφαινόμενο χτύπημα και να κάνει την προσευχή του για έναν κόσμο που ετοιμάζεται να χαθεί, μετά από μισή ώρα.
Σε αυτόν τον άνθρωπο οφείλεις τη ζωή σου
Εάν κάνει το πρώτο, γνωρίζει ότι το Κρεμλίνο θα διατάξει ανάλογη κίνηση των σοβιετικών εναντίον των ΗΠΑ και από εκεί και πέρα το τέλος της ανθρωπότητας είναι λίγο περισσότερο από «ένα τσιγάρο δρόμος». Αποφασίζει να… μην κάνει τίποτα! Κι έτσι μετατρέπεται στον πιο απίθανο σωτήρα-σούπερ ήρωα που έχει γνωρίσει ο πλανήτης. «Έκανα απλά την δουλειά μου», δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα. Και αυτή ήταν η αλήθεια. Έπραξε αυτό που έπρεπε με βάση το job description της θέσης του, αμφισβητώντας ευθέως τα μηχανήματα. Για καλή του (και καλή μας) τύχη, είχε δίκιο. Το σύστημα είχε μπερδευτεί λόγω ενός φαινομένου που σχετίζεται με το φως και «τύφλωσε» τους διαστημικούς δορυφόρους.Εκείνα που προηγήθηκαν
Από τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΣΣΔ απέκτησαν πυρηνικά όπλα ο κόσμος είχε φτάσει κάμποσες φορές κοντά στον όλεθρο. Η πρώτη τέτοια καταγεγραμμένη ήταν στις 5 Νοεμβρίου 1956 κατά τη διάρκεια της Κρίσης της Διώρυγας του Σουέζ και το πιο έντονο φλερτ με το ολοκαύτωμα συνέβη τον Οκτώβρη του ’62 με τους πυραύλους που ήθελαν να εγκαταστήσουν οι Σοβιετικοί στην Κούβα. Σε κάθε περίπτωση, ο Ψυχρός Πολέμος περνούσε από διαρκείς φάσεις έντασης και αποκλιμάκωσης και το 1983 δεν ήταν καθόλου ελπιδοφόρα χρονιά. Από τον Μάρτιο κιόλας ο πρόεδρος Ρίγκαν είχε ανακοινώσει δημόσια το φιλόδοξο πρόγραμμα που βαφτίστηκε «Πόλεμος των Άστρων». Πίσω από τα λόγια του οι αντίπαλοι δεν διέκριναν μια αντιπυραυλική ασπίδα, όπως υποστήριζε, αλλά ένα επιθετικό όπλο. Ο πρώην πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να τελειώνει με την Μόσχα κι εκείνη γνώριζε καλά τις προθέσεις του. Οι σχέσεις των δύο πλευρών βρισκόταν στο ναδίρ.
Σαν να μην έφτανε αυτό, μόλις 3 εβδομάδες νωρίτερα είχε συμβεί μια από τις πιο «άδικες» αεροπορικές τραγωδίες. Αεροσκάφος των Κορεατικών Αερογραμμών είχε περάσει στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης. Η ένταση, η καχυποψία, τα λάθη και η έλλειψη ψυχραιμίας κι εμπιστοσύνης οδήγησαν στην κατάρριψή του. Πέρα από την κατακραυγή για το θάνατο 269 ανθρώπων, η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έγινε χειρότερη από το γεγονός ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρισκόταν 60 Αμερικανοί πολίτες, ο ένας μάλιστα πολιτικός. Αντιλαμβάνεται κανείς την ευκολία με την οποία θα μπορούσε να αντιδράσει το ίδιο σπασμωδικά και ο Πετρόφ.

Σε αυτόν τον άνθρωπο οφείλεις τη ζωή σου
 
Το περιστατικό μέσα από τα δικά του λόγια
«Η αναπαυτική πολυθρόνα μου έμοιαζε με τηγάνι που καίει. Τα πόδια μου έτρεμαν και δεν μπορούσα να σηκωθώ», εξομολογήθηκε πολλά χρόνια αργότερα. «Ήμουν πολύ νευρικός, αλλά βλέποντας πόσο μπερδεμένοι και πανικοβλημένοι ήταν οι υφιστάμενοί μου, κατάλαβα τι έπρεπε να κάνω. Άρχισα να φωνάζω και τους διέταξα να σταματήσουν. Αντιλήφθηκα πως οι αποφάσεις μου θα είχαν συνέπειες καθώς κανείς ποτέ στο παρελθόν δεν είχε βρεθεί στη θέση μου. Δεν είχε λάβει το σήμα που έβλεπα εγώ», συμπλήρωσε.
Εκείνο που έσωσε τον κόσμο ήταν το ένστικτο και η κοινή λογική. Κι ας ερχόταν κόντρα με τα στοιχεία που έδιναν τεχνολογικά θαύματα που κόστιζαν όσο ο προϋπολογισμός ενός κράτους. Μια επίθεση με πυρηνικά όπλα που θα στόχευε σε καθοριστικό χτύπημα δεν θα γινόταν με 5 ή 7 πυραύλους, αλλά με πολύ περισσότερους…  Η ΕΣΣΔ του 80’ δεν είχε την παραμικρή σχέση με την Ιαπωνία του ’40. Οι Αμερικανοί δεν θα έριχναν πυρηνικά ως προειδοποίηση σε κάποιον που θα είχε τη δυνατότητα να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα. Θα έπρεπε να αποτελείωναν το αντίπαλο δέος, χωρίς να του αφήσουν περιθώρια. Αυτή η σκέψη, αυτό το συμπέρασμα αποδείχτηκε σωστό, αν και ο Πετρόφ έμεινε με κομμένη την ανάσα μέχρι να περάσουν εκείνα τα λίγα λεπτά μέχρι το… τέλος, στην περίπτωση που είχε κάνει λάθος.
 
Εκείνα που ακολούθησαν
Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, ο Πετρόφ δεν γνώρισε ιδιαίτερες τιμές για την ευθυκρισία του. Ο στενός συναδελφικός κύκλος φυσικά τον συνεχάρη και μετά τα πρώτα ουφ ανακούφισης, ήρθαν τα χτυπήματα στην πλάτη και τα πλατιά χαμόγελα για το γεγονός πως όλοι είχαν παραμείνει ζωντανοί. Η μνημειώδης στρατιωτική (και σοβιετική) γραφειοκρατία και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες της έβγαλαν το πόρισμα πως δεν είχαν συμπληρωθεί σωστά τα διάφορα έγγραφα που αφορούσαν το περιστατικό. Αργά αλλά σταθερά περιθωριοποιήθηκε σε εντελώς άσχετο πόστο, παρά το γεγονός ότι είχε αντιδράσει παραδειγματικά.
Ενδεχόμενη ανταμοιβή του θα σήμανε αυτόματα παραδοχή ότι πολλοί άλλοι δεν είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους. Και (τουλάχιστον φανερά) κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν ποτέ. Η χώρα ήδη είχε μεγάλα προβλήματα λόγω της νοσηλείας του γ.γ του Κόμματος, Γιούρι Αντρόποφ, που δημιουργούσε ερωτηματικά για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους…

Σε αυτόν τον άνθρωπο οφείλεις τη ζωή σου
 
Μια αναγνώριση μικρότερη της συνεισφοράς του
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ, άρχισαν να ανασύρονται παλιές ιστορίες από τις μέρες που το καθεστώς ήταν παντοδύναμο και είχε την ικανότητα να αποκρύπτει γεγονότα. Σε συνέντευξή του ο Γιούρι Βοτίντσεφ, συνταγματάρχης και προϊστάμενος της υπηρεσίας στην οποία βρισκόταν ο Πετρόφ, μίλησε για εκείνο το βράδυ. Προς τιμήν του δεν κράτησε για τον εαυτό του τη δόξα της σωτηρίας του κόσμου, αλλά αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά. Μάλιστα απολογήθηκε για όσα συνέβησαν στη συνέχεια, που τελικά οδήγησαν τον «σωτήρα του κόσμου» εκτός στρατεύματος. Και να φανταστεί κανείς ότι ο πατέρας, ο παππούς και ο προπάππους του υπήρξαν επίσης στρατιωτικοί. Μια οικογένεια απόλυτα αφοσιωμένη σ’ αυτή τη ζωή. Σ’ αυτή την πατρίδα. Σ’ αυτή την ιδεολογία.
Όταν η Δύση έμαθε γι’ αυτόν, τον αντιμετώπισε σαν ήρωα. Τιμήθηκε για τις πράξεις του, με ορισμένα βραβεία να συνοδεύονται και από κάποια μικρά χρηματικά ποσά. Ελάχιστα μπροστά σε αυτά που θα μπορούσε να είχε κερδίσει ένας απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Ραδιοτεχνολογίας και Αεράμυνας του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εκδήλωσης στην Δρέσδη μίλησε μέσα από την καρδιά του.
«Ποτέ δεν είδα τον εαυτό μου ως ήρωα. Έκανα απλά τη δουλειά μου. Στην κυριολεξία. Η γυναίκα μου απλά έλεγε στα παιδιά μου πως η εργασία μου δεν είναι εύκολη. Αλλά αυτή ήταν η δουλειά μου. Δεν έκανα τίποτα παραπάνω από αυτό για το οποίο εκπαιδεύτηκα… Γνώριζα όλα τα προγράμματα. Ήξερα μαθηματικά και αλγόριθμους. Επίσης, καταλάβαινα πως ένας υπολογιστής δεν είναι δυνατόν να είναι πιο έξυπνος από αυτόν που τον έφτιαξε. Τα καταφέρνει καλύτερα στους μαθηματικούς υπολογισμούς, όμως ο άνθρωπος διαθέτει κάτι απαράμιλλο που βρίσκεται βαθιά μέσα στην ψυχή του. Κι εγώ εκείνο το βράδυ ένιωσα κάτι αντίστοιχο κι επέτρεψα στον εαυτό μου να αγνοήσει το κομπιούτερ, όχι αυτό που ένιωθα»…

Η νίκη των ιδεών

 
Ο Φιντέλ Κάστρο μαζί με 130 γενναίους επαναστάτες άνοιξαν τον δρόμο της Επανάστασης και του σοσιαλισμού!
64 χρόνια από την επίθεση στο αρχηγείο Μονκάδα: Η νίκη των ιδεών * 64 AÑOS DEL ASALTO AL CUARTEL MONCADA: LA VICTORIA DE LAS IDEAS

Η επανάσταση του 1956-1959

Μέτα από συνεχείς αγώνες και εξεγέρσεις πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιχείρηση των ανταρτών του Φιντέλ Κάστρο στο στρατόπεδο της Μονκάδα στις 26 Ιουλίου 1953. Στόχος των λίγων επαναστατών ήταν να προκαλέσει λαϊκή εξέγερση ενάντια στη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα. Η προσπάθεια κατέληξε σε αποτυχία και στη σύλληψη του Κάστρο. Αυτό όμως δεν σήμανε το τέλος της επανάστασης, αλλά τη σπίθα που δημιούργησε τρία χρόνια αργότερα το μεγάλο επαναστατικό αγώνα που διήρκεσε μέχρι το 1959. Η μακροσκελής απολογία του Φιντέλ στη δίκη για τα γεγονότα της 26ης Ιουλίου μετατράπηκε σε πρόγραμμα πάλης του κουβανέζικου λαού:
«Οταν μιλάμε για το λαό, δεν εννοούμε τους βολεμένους, τα συντηρητικά στοιχεία του έθνους, που τους βολεύει κάθε καταπιεστικό καθεστώς, κάθε δικτατορία, κάθε δεσποτισμός, που προσκυνούν τον αφέντη μέχρι να χτυπήσει το μέτωπό τους στο πάτωμα. Οταν μιλάμε για πάλη, εννοούμε με τη λέξη "λαός" τις μεγάλες αλύτρωτες μάζες, προς τις οποίες όλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και όλοι εξαπατούν και προδίνουν, αυτές που ποθούν μια καλύτερη πατρίδα, πιο αξιοπρεπή και πιο δίκαιη ( ...;) Σ' αυτό το λαό, που οι δρόμοι του είναι στρωμένοι με πέτρες άγχους, εξαπάτησης και ψεύτικων υποσχέσεων, εμείς δε θα του πούμε "Θα σου δώσουμε", αλλά: "Ορίστε, αγωνίσου τώρα με όλες σου τις δυνάμεις για να γίνει δική σου η λευτεριά και η ευτυχία!"» («Η επαναστατική Κούβα» σελ. 66). Και κατέληγε: «Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η ιστορία θα με δικαιώσει».
Ο Κάστρο αποφυλακίζεται στα 1955 και πηγαίνει στο Μεξικό όπου οργανώνει τη νέα ομάδα στην οποία συμμετέχει και ο Τσε Γκεβάρα. Στα τέλη του 1956 μερικές δεκάδες επαναστάτες καταφθάνουν με το πλοίο «Γκράνμα» σε μια απόμερη παραλία της Κούβας. Ο αμερικανοστήριχτος στρατός του Μπατίστα όμως ήταν ενήμερος για την απόπειρα και η ομάδα του Φιντέλ αποδεκατίζεται. Οι λίγοι που κατάφεραν να σωθούν καταφεύγουν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα και ξεκινούν νέο αντάρτικο με σημαντικές επιτυχίες. Στηριζόμενοι στους καταπιεσμένους κατοίκους της υπαίθρου κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα στρατό που αναπτυσσόταν συνεχώς και πετύχαινε νίκες. Σταδιακά απελευθέρωναν σημαντικές περιοχές του νησιού. Παράλληλα δημιουργήθηκε αντάρτικο μέσα στις μεγάλες πόλεις, με ισχυρή λαϊκή βάση και ένα δυνατό εργατικό και φοιτητικό κίνημα που με μεγάλες απεργίες και συγκεντρώσεις μπλόκαρε την οικονομική ζωή της χώρας (απεργίες στα εργοστάσια ζάχαρης) αλλά και συσπείρωνε όλο και περισσότερο λαό στις τάξεις του («Κίνημα της 26ης Ιούλη»).
Μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες έγινε και η πρώτη απόπειρα κατάληψης του Προεδρικού Μεγάρου. Ο ίδιος ο Φιντέλ περιγράφει χαρακτηριστικά τη δομή και τη λειτουργία του Κινήματος: « ...;Οι γραμμές του είναι ανοιχτές σε όλους τους Κουβανούς που επιθυμούν ειλικρινά να δουν την αποκατάσταση της πολιτικής δημοκρατίας και την εισαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Κούβα. Η ηγεσία του είναι συλλογική και μυστική και απαρτίζεται από νέους ανθρώπους με ισχυρή θέληση που δεν είναι συνένοχοι του παρελθόντος ( ...;) Νέοι και γέροι, άντρες και γυναίκες, εργάτες και αγρότες, φοιτητές και επαγγελματίες μπορούν να γίνουν μέλη των μαχητικών ομάδων του, των τμημάτων νεολαίας του, των μυστικών εργατικών πυρήνων του, των γυναικείων οργανώσεών του, των οικονομικών τμημάτων του και του μυστικού μηχανισμού διανομής σε όλη τη χώρα ( ...;) Πάνω απ' όλα, αυτή πρέπει να είναι επανάσταση του λαού, με το αίμα του λαού και τον ιδρώτα του λαού» («Η επαναστατική Κούβα», σελ. 67).

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Άνθρωποι και υπάνθρωποι...



Βασίλης Μακρίδης
 
► Η ιστορία έχει αποδείξει, ότι οι άνθρωποι πολλές φορές πέφτουν μαζικά θύματα κάποιων υπανθρώπων...

► Οι 84 επιβεβαιωμένοι (τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές) νεκροί και οι εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενοι έπεσαν θύματα όχι μόνο των υπανθρώπων που τόλμησαν να βάλουν τις πυρκαγιές, αλλά και εκείνων των ανευθυνοϋπεύθυνων που όλα τα χρόνια, από τότε τουλάχιστον που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν έχουν λάβει κανένα πρακτικό μέτρο, ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για εθνική τραγωδία, που οι διαστάσεις της και ο αντίκτυπός της έχουν γίνει, πλέον, διεθνείς...

► Την ίδια ώρα στην ευρύτερη γειτονιά μας, κάποιοι άλλοι υπάνθρωποι, υπό την μάσκα των «μαχητών» του Ισλαμικού Κράτους, προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους με δολοφονικές επιθέσεις κατά αμάχων. Στην Σουέιντα της νότιας Συρίας, κοντά σε έναν από τους ελάχιστους θυλάκους που παραμένουν υπό τον έλεγχο του ISIS, έγινε δολοφονική επίθεση που έστειλε στον θάνατο 150 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν, βεβαίως, άμαχοι... Τα ανθρωποειδή δίποδα, που συντηρούνται πλέον αποκλειστικά από τις γενναίες χορηγίες του δυτικού ιμπεριαλισμού, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν μία χώρα και τον πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό λαό της, που προσπαθεί αργά αλλά σταθερά να επανέλθει σε συνθήκες ομαλής διαβίωσης και να ξαναστηλώσει τα πόδια τα δικά του και της πατρίδας του...

► Σε όλες τις γωνιές της Γης, όπου υποφέρουν οι άνθρωποι, κάποιοι υπάνθρωποι χαίρονται σαν τον λύκο μέσα στην αναμπουμπούλα...

► Όταν φτάσει η ώρα και οι λαοί του κόσμου θα πάρουν πραγματικά τις τύχες τους στα χέρια τους, όλα αυτά τα μιάσματα πρέπει να λάβουν τη μόνη θέση που αξίζουν στην ιστορία της Ανθρωπότητας: στον σκουπιδοντενεκέ της... Αυτή η Γη πρέπει να γίνει κόκκινη από ζωή, όχι κόκκινη από θάνατο, για να παραφράσω ελαφρά τον γνωστό στίχο του Wolf Biermann…

Κομισιόν: Ευθύνη της Ελλάδας αν έκανε περικοπές στις δομές έκτακτης ανάγκης

 
Μας δουλεύουν οι Ευρωπαίοι. Αφού μας επέβαλλαν αιματηρές περικοπές στα πάντα και προφανώς και στην πρόληψη καταστροφών και ενώ καμιά βοήθεια δεν μας προσέφεραν για την αντιμετώπιση της της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, απεκδύονται των ευθυνών για την... ολοφάνερη απαξίωση των μέσων πυρόσβεσης.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομικά θέματα Κρίστιαν Σπάαρ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Ιταλικό τύπο που αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει περικοπές στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με μείωση των κρατικών δαπανών που επιβάλλουν οι Θεσμοί, ανέφερε με το γνωστό θράσος των αφεντικών που απευθύνονται σε ανεγκέφαλους υποτακτικούς ότι :
«Η κατανομή των δημοσιονομικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, παραμένει στην αρμοδιότητα των ελληνικών Αρχών».
Ο κ. Σπαρ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι θεσμοί συμφωνούν με τις ελληνικές Αρχές τους δημοσιονομικούς στόχους στο σύνολό τους, αλλά η κατανομή των δημοσιονομικών πόρων παραμένει στην αρμοδιότητα των ελληνικών Αρχών.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δηλαδή του σημερινού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρέμεινε σχετικά σταθερός από το 2010 και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός που διατίθεται στους πυροσβέστες αυξήθηκε ελαφρά (κατά 3,6%).
Δηλαδή μέσα σε οχτώ ολόκληρα χρόνια, μεταξύ του 2010 και του 2018 και ενώ οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες έχουν ρημάξει τη χώρας μας, δεν δόθηκε τίποτα περισσότερο για την αγορά μέσων και συντήρηση παλαιών, από τα κατακρεουργημένα κονδύλια που δόθηκαν το 2010.
Ο ίδιος παχυλά αμειβόμενος Ευρωπαίος γραφειοκράτης, συμπλήρωσε, ότι ο αριθμός των πυροσβεστών στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερός από το 2011 έως το 2018 και κατέληξε λέγοντας πως το Πυροσβεστικό Σώμα εξαιρείται από τον κανόνα που ισχύει για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Με άλλα λόγια δηλαδή, δεν απολύθηκαν πυροσβέστες και δεν έγιναν περικοπές όπως σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης.
Ο κύριος Σπάρ, δεν μας είπε βέβαια πως μπορεί να τα φέρει βόλτα μια χώρα που υποχρεώνεται να έχει ετήσιο πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το οποίο, μαζί με επιπλέον ποσά από την εκποίηση της ελληνικής περιουσίας, εκχωρεί στους ανελέητους δανειστές που μας φόρτωσαν με χρέη της τάξης των 250 δις ευρώ μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Δεν μας μιλάνε οι νεκροί στον ύπνο μας, μητέρα



«Είναι αμίλητη, Δεν μου έχει μιλήσει ποτέ. Την ακούω να μιλάει χωρίς να μιλάει. Δεν μας μιλάνε οι νεκροί που έρχονται στον ύπνο μας, δεν μας μιλάνε.
● Είχατε πιο στενή σχέση με τη μητέρα σας;
Έτσι γίνεται. Η μητέρα είναι η βάση, είναι ο άξονας που όλα γυρίζουν γύρω του.
● Γι’ αυτό και σας «επισκέπτεται» πιο συχνά…
Ναι. Όταν μου μιλάει δεν ανοίγει το στόμα της. Στα όνειρα ακούμε εκείνα που σκέφτονται οι νεκροί.»
Ο Μάνος Ελευθερίου, 80 χρονών, στην τελευταία του συνέντευξη


 
 
1966, Εθνική οδός Κέηπ Τάουν-Γιοχάνεσμπουργκ
Στο πίσω κάθισμα της ασημί μερσεντές κάθονται ο Πέτρος, έξι χρονών, και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Νίκος. Τσακώνονται για ένα κόμιξ της DC.
Ο πατέρας οδηγάει. Εκνευρισμένος απ’ τις φωνές ανάβει τσιγάρο. Η μητέρα τον βλέπει. Λύνει τη ζώνη της και γυρίζει προς τα πίσω.
«Μπορείτε να σταματήσετε;» τους λέει.
«Δεν μου το δίνει. Είναι η σειρά μου», λέει ο Πέτρος.
«Δεν είναι», κάνει ο Νίκος.
«Είναι. Είπες ότι θα διαβάσεις μία ιστορία και θα μου το δώσεις.»
«Δεν την τέλειωσα ακόμη.»
«Την τέλειωσες, σε είδα.»
«Παιδιά… Παιδιά! Ενοχλείτε τον πατέρα σας που οδηγάει.»
«Δεν μου το δίνει.»
«Δεν τέλειωσα. Κι εσύ δεν ξέρεις ούτε να διαβάζεις.»
«ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ!»
Τα παιδιά σταματούν. Η μητέρα γυρνάει μπροστά. Ο Πέτρος μουτρώνει. Ο Νίκος τον κοιτάει και τον κοροϊδεύει.
«Cafri», κάνει ο Πέτρος.
Ο πατέρας εξοργισμένος κοιτάει πίσω.
«Τι ‘ν’ αυτά που λες; Δεν θέλω ν’ ακούω απ’ τα παιδιά μου ρατσιστικά…»
Δεν προλαβαίνει να τελειώσει τη φράση. Ενώ κοιτάει πίσω η μερσεντές μπαίνει στη δεξιά λωρίδα.
«ΓΙΩΡΓΟ!» είναι η τελευταία λέξη που λέει η μητέρα.
Το αυτοκίνητο που τους προσπερνάει από δεξιά κορνάρει για να μην τρακάρουν. Ο πατέρας στρέφει απότομα το τιμόνι αριστερά. Χάνει τον έλεγχο. Η μερσεντές χτυπάει στο κράσπεδο και απογειώνεται. Κάνει τρεις τούμπες και εκατό μέτρα μέχρι να σταματήσει.
 
~~{}~~
Τον Ιούλιο του 1996 είχα κλείσει δεκαεφτά μήνες στον Ναύσταθμο Σούδας. Μετρούσα 58+σήμερα. Συνέχιζα να είμαι στα μαγειρεία, αλλά ήμουν τόσο παλιός, που δεν χρειαζόταν να κάνω τίποτα. Ούτε καν να κουρεύομαι. Απλώς περίμενα την απόλυση. Ευτυχισμένες μέρες.
Είχε μπει μόλις η καινούρια σειρά, η 96Δ, κι είχαν φέρει τα στραβάδια για τις αγγαρείες. Ο Πολάκης, που ήταν και λιγάκι σαδιστής, τους έβαλε να καθαρίσουν όλες τις λαμαρίνες απ’ την αρχή.
Ταΐζαμε χίλιους ανθρώπους κάθε μέρα. Υπήρχαν πολλές βρώμικες λαμαρίνες.
Τους κοιτούσα να τρίβουν, ενώ έπινα τον καφέ μου και διάβαζα την Ιστορία της Αναρχίας, του Νορντάου. Δεν ήμουν και πολύ αλληλέγγυος, το παραδέχομαι, αλλά όπως να το δεις οι παλιοί δεν κάνουν αγγαρείες.
Παρατήρησα ανάμεσα στους νέους κι έναν παππού. Παππούδες λέγαμε όλους εκείνους που ήταν πάνω από τριάντα και υπηρετούσαν. Εκείνος είχε μισή καράφλα, γυαλιά και κοιλιά. Ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα παππού.
Παραδόξως έτριβε τις λαμαρίνες με πολύ περισσότερο ζήλο απ’ τους άλλους, σαν να το απολάμβανε.
Κάποια στιγμή πέρασε δίπλα μου για να πάει στην τουαλέτα. Είδε τι διάβαζα.
«Νορντάου, ε; Πρέπει να διαβάσεις και Χάουαρντ Ζιν. Είναι πολύ πιο έγκυρος», μου είπε ο παππούς.
Στο στρατό δεν ήταν εύκολο να βρεις άνθρωπο για να μιλήσεις. Έτσι του είπα ν’ αφήσει για λίγο τις λαμαρίνες και να κάτσει να τον κεράσω καφέ.
«Πρώτα θα βοηθήσω τους άλλους να τελειώσουν. Μετά καθόμαστε», μου είπε και γύρισε γρήγορα στη δουλειά του.
Μου άρεσε ο τρόπος του. Πήγα κι εγώ εκεί.
«Περιμένετε να σας δείξω ένα κόλπο για να καθαρίζουν στο μισό χρόνο», τους είπα.
Η σκόνη για τα ρούχα διαλύει πιο γρήγορα τα λίπη. Αυτά τα μαθαίνεις με τον καιρό.
~~{}~~
Κάτσαμε με τον Πέτρο στο εστιατόριο.
«Λοιπόν», του είπα, «πόσων χρονών είσαι;»
«Θα γίνω τριάντα έξι σ’ ένα μήνα.»
«Τριάντα έξι!» (εγώ ήμουν μόλις είκοσι δύο) «Και γιατί μπήκες τώρα; Ανυπόταχτος;»
«Εξάμηνο θα κάνω. Σπούδαζα μέχρι πέρσι, στο Σικάγο.»
«Τριάντα έξι και σπούδαζες; Τι είσαι; Καρδιοχειρουργός ή πυρηνικός φυσικός;»
«Το δεύτερο», είπε ο Πέτρος.
Το είχα πει για πλάκα. Ήταν η πρώτη φορά που γνώριζα έναν πυρηνικό φυσικό -και η τελευταία ως τώρα. Για να είμαι ειλικρινής δεν τον πίστεψα. Αλλά ρώτησα στο οπλονομείο και μου το επιβεβαίωσαν.
Αυτό είναι ένα απ’ τα παράλογα του στρατού -μήπως και της ελληνικής κοινωνίας; Να έχεις έναν πυρηνικό φυσικό και να τον βάζεις στα μαγειρεία να τρίβει λαμαρίνες.
Εκείνου του άρεσε να κάνει χειρωνακτικές εργασίες, να καθαρίζει τουαλέτες, να κάνει μάπα και ματσακόνι. Δεν ήθελε δουλειά γραφείου.
Μόνο μια φορά μίλησε για τις σπουδές του στους ανώτερους. Όταν κάποιος υπαξιωματικός πενηντάρης τον πρόσβαλε. Ο Πέτρος του είχε απαντήσει: «Κύριε Χατζηπανάγο. Εγώ με την ευφυία και τα πτυχία που έχω αν ήμουν στην ηλικία σας, στο ελληνικό ναυτικό, θα ήμουν τουλάχιστον αντιναύαρχος.»
Έφαγε μερικές μέρες φυλακή γι’ αυτό.

~~{}~~
Μου άρεσε πολύ να συζητάω με τον Πέτρο. Δεν ήταν μόνο σπουδαγμένος, ήταν μορφωμένος άνθρωπος. Ήξερε από μουσική και κινηματογράφο, είχε διαβάσει πολλή λογοτεχνία, κι είχε ζήσει κι έντονη ζωή.
Αλλά την σημαντικότερη κουβέντα την κάναμε την νύχτα που πήραμε μαζί το πλοίο για Αθήνα, αυτός σουκού, εγώ άδεια απολύσεως.
Το Βενιζέλος έφευγε απ’ τη Σούδα στις οκτώ το βράδυ κι έφτανε Πειραιά το πρωί. Ήταν καλό πλοίο για φαντάρους. Ήταν μεγάλο κι είχε πολλές καβάντζες για να στρώσεις σλίπινγκ μπαγκ και να κοιμηθείς -ακόμα και τον χειμώνα.
Το καλοκαίρι, με τις τουρίστριες να κοιμούνται παντού γύρω στο κατάστρωμα, ήταν ιδανικό μέρος.

~~{}~~
Είχα εφοδιαστεί για το ταξίδι. Ενάμιση κιλό ρακί, που μου έφερνε ένας πολίτης του ναυσταύθμου, ο κυρ Μανώλης -καλά να είναι αν ζει ακόμα. Ρακί πιο διάφανη κι από νερό. Όσο κι αν έπινες την άλλη μέρα ξυπνούσες χωρίς πονοκέφαλο.
Κάτσαμε με τον Πέτρο στο κατάστρωμα, έβγαλα και τα σάντουιτς που είχα καβαντζώσει απ’ το μαγειρείο, ανοίξαμε τη ρακί και πιάσαμε την κουβέντα. Πίναμε απ’ το μπουκάλι κι οι δύο. Με τέτοια περιεκτικότητα σε αλκοόλ δεν φοβάσαι μικρόβια.
Στην αρχή θυμάμαι ότι μιλάγαμε για κβαντομηχανική. Δεν κατάλαβα τίποτα. Μου πρότεινε εκλαϊκευμένα βιβλία να διαβάσω για το θέμα, όπως το «Η Αλίκη στη χώρα των κβάντων».
Μετά ξεκίνησα να του λέω ότι κάθε μαθηματική επινόηση των ανθρώπων είναι ψευδαίσθηση -είχα αρχίσει να μεθάω. Ακόμα και το 1+1=2 είναι κατά συνθήκη. Γιατί ισχύει μόνο αν μπορούμε να ορίσουμε το 1, τη μονάδα. Και στη φύση δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να διαιρεθεί σε μικρότερα κομμάτια.
Έλεγα ανοησίες ενός 22χρονου-θέλω-να-γίνω-συγγραφέας. Ο Πέτρος γελούσε.

~~{}~~
Κάποια στιγμή μες στη νύχτα με ρώτησε μήπως είχα και τίποτα άλλο μαζί μου. Κατάλαβα ότι εννοούσε φούντα. Όλοι στο ναύσταυθμο την έπιναν. Ακόμη κι οι υπαξιωματικοί. Αλλά -δυστυχώς για τον Πέτρο- είχε πέσει σε άτομο με διαφορετικό εθισμό.
Με αφετηρία αυτό ξεκινήσαμε να μιλάμε για ουσίες. Κι αντιλήφθηκα ότι ο Πέτρος, όσο ήταν φοιτητής στην Αμερική, είχε δοκιμάσει περισσότερα απ’ όσα μπορώ να ονομάσω, με προτίμηση στα ενθεογόνα ή ενθεογενή ή ψυχότροπα ή ψυχεδελικά ή παραισθησιογόνα.
Πεγιότ, ψυλοκυβίνη, μαγικά μανιτάρια, ντάτουρα, κι άλλα τόσα, τα είχε πάρει όλα.
«LSD;» τον ρώτησα.
Χαμογέλασε, αλλά είδα στο πρόσωπο του και κάτι παραπάνω, κάτι σαν θλίψη, κάτι σαν νοσταλγία.
«Το LSD», μου είπε, «είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ τα φυσικά. Είναι τόσο δυνατό που…»
«Σαν βόμβα που ρίχνεις στο κεφάλι σου;»
«Όχι, καμιά σχέση. Έτσι είναι η ηρωίνη. Σε ισοπεδώνει. Το acid είναι αλλιώς. Είναι… Θυμάσαι στα παλιά χρόνια, στις ταινίες θα το ‘χεις δει, πώς ήταν τα τηλεφωνικά κέντρα;»
«Εννοείς με τις τηλεφωνήτριες που είχαν μπροστά τους τον πίνακα και σε συνδέανε με όποιον τους έλεγες;»
«Ναι, ακριβώς έτσι. Αλλά χωρίς τηλεφωνήτριες.»
Σταμάτησε για λίγο να μιλάει, κι εγώ να τον ακούω, καθώς περνούσε από μπροστά μας μια ημίγυμνη τουρίστρια που θα κόλαζε φιλόσοφο. Ήπιαμε λίγη ρακί για να συνέρθουμε.
Ήμασταν καταμεσίς στο Αιγαίο εκείνη την ώρα. Το φεγγάρι ήταν πάνω και κάτω, στον ουρανό και στη θάλασσα. Θα ήταν προτιμότερο να κάναμε ρομαντζάδα με μια ημίγυμνη. Αλλά η παρέα ενός φίλου είναι το δεύτερο καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί.
«Φαντάσου», είπε ο Πέτρος σαν ξεκολλήσαμε, «ένα απέραντο τηλεφωνικό κέντρο. Αυτό είναι ο εγκέφαλος. Κάθε φορά που παίρνεις LSD το βύσμα της αντίληψης μπαίνει σε μια διαφορετική τρύπα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις πού θα μπει.»
«Και;»
«Και τι; Τι εννοείς;»
«Εσένα πού σου μπήκε;» του είπα.
Ο Πέτρος με κοίταξε, πιο πολύ με σκάναρε στα γρήγορα, για να δει αν θα μπορούσε να με εμπιστευτεί. Κατάλαβε ότι ήμουν αρκετά τρελός για να τον πιστέψω.
«Αυτά που έχω δει, νιώσει, αντιληφτεί με το LSD, δεν μπορούν να τα φτάσουν πενήντα χρόνια σπουδών», μου είπε. «Ο εγκέφαλος μας είναι αχανής και το πιο παράξενο απ’ όλα είναι ότι ακόμα κι αυτός είναι τόσο περιορισμένος. Υπάρχουν πολλά περισσότερα απ’ αυτά που καταλαβαίνουμε και άπειρα περισσότερα απ’ αυτά που μπορούμε να καταλάβουμε.»
Έκανε μια παύση, ήπιε κι άλλη ρακί -ο ορός της αλήθειας- και μου είπε μια παράξενη, μεταφυσική εμπειρία που είχε με LSD.

~~{}~~
Ο Πέτρος μεγάλωσε στη Νότια Αφρική. Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης, διορισμένος στο Κέηπ Τάουν. Όταν ήταν έξι χρονών είχαν ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Σκοτώθηκε η μητέρα του, που δεν φορούσε ζώνη. Εκείνος τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά του βάλαν μια λάμα στο κεφάλι κι επέζησε (γι’ αυτό και ήταν Ι4 στο στρατό).
Ο αδελφός του, που ήταν μεγαλύτερος, από τότε πίστευε ότι έπρεπε να τον προστατεύει.
Κάποια μέρα που ο Πέτρος ήταν στο Σικάγο, φοιτητής, πήρε LSD. Εκείνη την εποχή ο Νίκος ήταν στο Λονδίνο, όπου σπούδαζε διοίκηση επιχειρήσεων.
Το LSD έδωσε στον Πέτρο ένα bad trip. Είχε βγει στους δρόμους σαν τρελός. Έτρεχε για να γλιτώσει απ’ το γεράκι.
Γιατί υπήρχε ένα γεράκι ακριβώς πάνω απ’ το κεφάλι του. Δεν πετούσε, ήταν εκεί, μερικά μέτρα από πάνω του. Κι όποτε σήκωνε τα μάτια να το δει, εκείνο έκανε πιο πίσω.
Ταυτόχρονα άκουγε, μες στο μυαλό του, τη φωνή του αδελφού του να του λέει: «Πρόσεχε, Πέτρο. Πρόσεχε!»
Τσακώθηκε με κάποιους στο δρόμο, παραλίγο να τον συλλάβει η αστυνομία, ήπιε χυμούς και βιταμίνες C για να ξενερώσει, αλλά τίποτα.
Μετά από δυο ώρες ο Πέτρος δεν άντεξε άλλο. Πήγε σ’ έναν τηλεφωνικό θάλαμο και πήρε Λονδίνο. Σαν το σήκωσαν απ’ την άλλη μεριά φώναξε: «Τι θες; Τι θες; Ακούω τη φωνή σου μες στο κεφάλι μου. Τι θες;»
Ο Νίκος, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ξεκίνησε να κλαίει. Είπε στον Πέτρο ότι είχε δει έναν εφιάλτη. Είχε δει ότι ήταν πάλι στη μερσεντές, ότι τσακώνονταν για το κόμιξ, κι ότι σκοτωνόταν κι ο Πέτρος στη σύγκρουση.
Είχε ξυπνήσει μες στη νύχτα και έλεγε από μέσα του: «Πρόσεχε, Πέτρο. Πρόσεχε, Πέτρο.»
Αλλά πώς ήξερε εκείνος τι του έλεγε;
Ο Πέτρος κατάλαβε. Το γεράκι πάνω απ’ το κεφάλι του ήταν ο αδελφός του, που προσπαθούσε να τον προφυλάξει. Χάρη στο LSD είχε πετύχει μια σύνδεση που είναι αδύνατον να προσδιοριστεί με επιστημονικούς όρους.
~~{}~~
Σταμάτησε να μιλάει και περίμενε την αντίδραση μου. Θα μπορούσα να είχα γελάσει ή -ακόμα χειρότερα- να πω: «Μαλακίες. Αυτά δεν γίνονται.»
Μαλακίες. Αυτά δεν γίνονται.
Αυτή είναι η αγαπημένη φράση των ανθρώπων που νομίζουν ότι το σύμπαν είναι φτιαγμένο σύμφωνα με όσα μπορούμε να καταλάβουμε -εμείς.
Δεν υπάρχει πιο εγωκεντρική, πιο ανθρωποκεντρική αντίληψη απ’ αυτή. Όταν πιστεύεις ότι μόνο αυτά που καταλαβαίνουμε είναι δυνατά. Όταν πιστεύεις ότι μόνο όσα έχουν συμβεί ήδη μπορούν να συμβούν και πάλι, τίποτα άλλο.
«Όλα τα κοράκια που έχω δει είναι μαύρα. Οπότε δεν μπορεί να υπάρχει ένα άσπρο κοράκι;»
Αυτό το έχει πει ο Μπέρτραντ Ράσελ.
Κι ο Βιτγκεστάιν είχε γράψει: «Κάθε πρωί ο ήλιος ανατέλλει. Αλλά θα ανατείλλει αύριο; Είναι μόνο μια υπόθεση.»

~~{}~~
Δεν είχα κανέναν λόγο να μην πιστέψω την ιστορία του Πέτρου. Αυτός την πίστευε και δεν ήταν το άτομο που θα μπορούσες εύκολα να αμφισβητήσεις. Είχε πάρει πολλά ψυχότροπα, το δέχομαι ως αντίρρηση, αλλά ήταν πυρηνικός φυσικός. Κι αυτό δεν το κάνεις εύκολα. Πρέπει να έχεις δυνατό μυαλό.
Άλλωστε αυτά που μου είπε στη συνέχεια ήταν πολύ πιο δύσκολο να τα καταλάβω και να τα πιστέψω.
Ξεκίνησε μιλώντας για κάποιες ιδιωτικές κλινικές στις ΗΠΑ που δίνουν LSD στους ετοιμοθάνατους. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να ξεπεράσουν τον φόβο του επερχόμενου θανάτου.
«Επειδή ναρκώνονται ή χάνονται σε συννεφάκια;» του είπα.
«Όχι, ακριβώς το αντίθετο. Το LSD δεν περιορίζει την αντίληψη, τη διευρύνει.»
«Έτσι λένε αυτοί που το παίρνουν.»
«Μη γίνεσαι βλάκας. Εγώ έχω πάρει και ξέρω πώς είναι. Εσύ ως αντίλογο τι έχεις να πεις;»
Δεν είχα κάτι να πω, πέρα απ’ τα κοινότοπα. Αλλά αυτό με τον θάνατο μου ήταν δύσκολο να το δεχτώ. Ίσως γιατί είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου: Ο θάνατος, η εκμηδένιση του εαυτού.
Ο Πέτρος είπε ότι με καταλαβαίνει. Έτσι ένιωθε κι εκείνος, μέχρι που είχε την τελευταία συνάντηση.
Ακολουθώντας τα διδάγματα του Τίμοθι Λίρι είχε φτιάξει στο διαμέρισμα του ένα θάλαμο απομόνωσης. Όλα τα φώτα κλειστά, χωρίς κανέναν θόρυβο. Κι έπαιρνε διαρκώς LSD. Ο σκοπός του ήταν να θυμηθεί τη μητέρα του.
«Δεν είχα καμία ανάμνηση απ’ τη μητέρα μου», είπε. «Μπορούσα να θυμηθώ απ’ τη στιγμή που ξύπνησα στο νοσοκομείο, με μια λάμα στο κεφάλι και τον πατέρα μου να με κοιτάει με απόγνωση. Τα πάντα πριν το δυστύχημα είχαν σβηστεί. Δεν μπορούσα να θυμηθώ το πρόσωπο της, το γέλιο της, τον ήχο της φωνής της. Μόνο φωτογραφίες είχα, αλλά αυτές δεν έφταναν. Μου έλειπε και ήθελα να τη ξαναβρώ.»
Ο Τίμοθι Λίρι είχε υποστηρίξει ότι τα υποκείμενα των πειραμάτων του στους θαλάμους απομόνωσης μπορούσαν να θυμηθούν με ακρίβεια περιστατικά απ’ τη νηπιακή τους ζωή, ακόμα και νωρίτερα, τη βρεφική. Όλα αυτά, έλεγε ο Λίρι, είναι αποθηκευμένα σε χαμένα αρχεία του μυαλού. Το LSD, σαν ένα είδος ύπνωσης, αλλά πολύ πιο ισχυρό, τα έφερνε στην επιφάνεια.
Ο Πέτρος σταμάτησε για λίγο. Τα τελευταία λεπτά δεν έπινε. Μόνο κάπνιζε, μιλούσε και κοιτούσε το φεγγάρι.
«Και λοιπόν;» τον επανέφερα στο Βενιζέλος. «Τα κατάφερες; Τη θυμήθηκες;»
«Έγινε κάτι πολύ πιο σημαντικό απ’ αυτό.»

~~{}~~
Έπαιρνε lsd, έτρωγε σούπες από τενεκεδάκια, κοιμόταν και ξυπνούσε στο σκοτάδι. Κάποια στιγμή, ίσως ήταν μετά από 24 ή 48 ώρες, δεν ξέρει ακριβώς, είδε.
Δεν ήταν κάτι ρευστό και ακαθόριστο, όπως στα όνειρα. Βρισκόταν εκεί.
Μπροστά του η ασημί μερσεντές αναποδογυρισμένη. Ακουγόταν μόνο ο αδελφός του να κλαίει. Πλησίασε στο αυτοκίνητο.
Είδε το σώμα του. Στο πίσω κάθισμα βρισκόταν ο εξάχρονος Πέτρος. Με αίμα να τρέχει απ’ το κεφάλι. Λιπόθυμος. Ο Νίκος δίπλα είχε σπασμένο χέρι, αλλά ήταν ξύπνιος.
Ο πατέρας μπροστά δεν φαινόταν να είχε κάποιο τραύμα, αλλά είχε χάσει τις αισθήσεις του. Φορούσε ζώνη, όπως και τα παιδιά. Αλλά το σώμα της μητέρας είχε σπάσει το παρμπρίζ κι είχε πεταχτεί έξω. Ήταν κουρελιασμένο μερικά μέτρα πίσω.
Ο Πέτρος πήγε να την πλησιάσει. Τότε άκουσε τη φωνή της, αυτή τη φωνή που νόμιζε πως είχε ξεχάσει.
«Μην πας. Δεν θέλω να με δεις έτσι.»
Στράφηκε και την είδε. Να στέκεται, όμορφη και νέα, εκεί δίπλα του. Αλλά ήταν πολύ ψηλή. Κατάλαβε ότι ήταν εξάχρονος ξανά.
«Μαμά, συγνώμη.»
«Αγάπη μου, δεν έκανες τίποτα εσύ.»
«Μου λείπεις», της είπε.
«Μην ανησυχείς. Θα είμαι πάντα δίπλα σου. Εσύ θα γυρίσεις. Εγώ θα μείνω εδώ. Αλλά θα είμαι πάντα κομμάτι σου.»
Θα γυρίσεις. Ο Πέτρος δεν είχε δημιουργήσει μια καινούρια εικόνα. Αυτό που ζούσε ήταν μια ανάμνηση αυτού που είχε συμβεί.
«Είμαι νεκρός;» είπε στη μητέρα του.
«Είσαι ανάμεσα. Αλλά θα γυρίσεις και θα ζήσεις πολλά ακόμα.»
«Εσύ είσαι νεκρή; Και πώς; Νιώθω ότι είμαι εδώ κι ότι δεν είμαι. Σαν να μπορώ να δω τον εαυτό μου μετά από πολλά χρόνια. Κι είναι μεγάλος, σε μια ξένη πόλη.»
Η μητέρα του μόνο ξεφύσησε και χαμογέλασε.
«Είναι αδύνατον να στο εξηγήσω», του είπε. «Αυτό που σου συμβαίνει τώρα θα το ξεχάσεις. Δεν θα θυμάσαι ούτε τη συνάντηση μας.»
«Δεν θέλω να ξεχάσω.»
«Δεν γίνεται αλλιώς. Θα γυρίσεις στο σώμα σου και θα ζήσεις πολλά χρόνια.»
«Και μετά;»
«Τότε ο χρόνος δεν θα ‘χει καμία σημασία.»
«Δεν καταλαβαίνω.»
«Δεν μπορείς να καταλάβεις, γιατί είσαι ακόμα εδώ.»
«Και μετά;»
«Σου είπα. Δεν υπάρχει πριν και μετά, αλλά πρέπει να φύγεις για να το καταλάβεις.»
Σταμάτησε να μιλάει, αλλά ο Πέτρος ένιωθε ότι μπορούσε ν’ ακούσει τις σκέψεις της:
Αυτά που καταλαβαίνουμε όσο ζούμε στο σώμα μας είναι αυτά που μπορεί να καταλάβει το σώμα μας. Μέχρι εκεί φτάνει η αντίληψη μας. Αλλά… Είναι τόσο δύσκολο και τόσο εύκολο, αλλά είναι τόσο διαφορετικό, κάτι που δεν μπορείς να εξηγήσεις με λέξεις. Απλώς να θυμάσαι ότι βλέπεις τον κόσμο μέσα από μια τρύπα. Κι είναι πολύ περισσότερα αυτά που δεν βλέπεις.
Ακούστηκε μια σειρήνα ασθενοφόρου. Οι νοσοκόμοι πήγαν πρώτα στη νεκρή γυναίκα. Ο Πέτρος με τη μητέρα τους κοιτούσαν.
«Δεν στεναχωριέσαι;» της είπε ο Πέτρος.
«Όταν θα είσαι εδώ θα καταλάβεις», του είπε.
«Δεν υπάρχει στεναχώρια;»
«Δεν μπορώ να σου εξηγήσω. Δεν φτάνουν οι λέξεις για να το περιγράψω.»
Οι νοσοκόμοι άφησαν τη γυναίκα και πήγαν στ’ αμάξι. Έβγαλαν πρώτα τα παιδιά. Τον Νίκο που έκλαιγε και ζητούσε τη μαμά του. Μετά τον Πέτρο. Τον σήκωσαν προσεκτικά κι ενώ του έδεναν το κεφάλι του έβαλαν οξυγόνο.
«Θα γυρίσεις τώρα», του είπε η μητέρα.
«Φοβάμαι», έκανε ο Πέτρος.
Η μητέρα έσκυψε και τον κοίταξε κατά πρόσωπο.
«Μη φοβάσαι τίποτα», του είπε. «Απόλαυσε ‘το όσο διαρκεί. Είναι δώρο. Και πες στον Νικολάκη και στον πατέρα σου…»
Ο Πέτρος ένιωσε να λιποθυμά. Βρέθηκε πρώτα στο ασθενοφόρο, με τους νοσομόκους από πάνω του, κι έπειτα στο σκοτεινό δωμάτιο του, στο Σικάγο, είκοσι χρόνια μετά. Κι εκεί ανάμεσα, στο μεταίχμιο, ανάμεσα στο 1966 και στο 1986, ανάμεσα στον εξάχρονο και στον είκοσι εξάχρονο, ανάμεσα στη ζωή και στο μετέκεινα, άκουσε τη φωνή της μητέρας του να λέει: «Το μόνο που δεν χάνεται είναι η αγάπη».
~~{}~~
Από κείνη τη μέρα ο Πέτρος δεν ξαναπήρε lsd. Δεν το χρειαζόταν πλέον. Έλαβε το μήνυμα κι έκλεισε το τηλέφωνο.
Είπε στον πατέρα του και στον αδελφό του τα πάντα. Ο Νίκος άργησε να το αποδεχτεί. Αλλά ο πατέρας του, παραδόξως, σαν άκουσε την ανάμνηση του Πέτρου δεν ξαφνιάστηκε ούτε παραξενεύτηκε.
«Εγώ τη βλέπω συχνά στον ύπνο μου», είπε στον Πέτρο. «Δεν μιλάει, αλλά καταλαβαίνω.»

~~{}~~
«Εσύ;» ρώτησα τον Πέτρο. «Την ονειρεύεσαι ποτέ;»
«Μια φορά», είπε εκείνος, «ξύπνιος ήμουν, καθόμουν στο μπαλκόνι κι έπινα κρασί, και είδα μια γυναίκα με κόκκινο φόρεμα να περνάει από κάτω. Νομίζω ότι ήταν αυτή, αλλά μέχρι να σηκωθώ είχε φύγει.»
«Σου λείπει;»
«Εννοείται. Πάντα. Αλλά θυμάμαι αυτά που μου είπε.»
Ο Πέτρος έκανε ξαφνικά πίσω, χαμογέλασε, και με κοίταξε σαν να με έβλεπε για πρώτη φορά.
«Είναι αστείο», μου είπε. «Αυτά που σου λέω λίγοι άνθρωποι τα ξέρουν. Ο πατέρας μου, ο αδελφός μου, η πρώην μου και η Γεωργία… Η πρώην μου δεν με πίστεψε.»
«Και καλά έκανε», του είπα. «Κάποιες ιστορίες πρέπει να τις μοιράζονται λίγοι. Μην πετάς μαργαριτάρια στους χοίρους.»
«Είσαι παράξενος, παρότι πιτσιρίκι», μου είπε ο Πέτρος.
«Κάποιοι γεννιόμαστε έτσι.»

~~{}~~
Ήπιαμε όση ρακί είχε μείνει στο μπουκάλι και κοιμηθήκαμε σαν πτώματα. Λίγες ώρες μετά, στον Πειραιά, ανταλλάξαμε τηλέφωνα και διευθύνσεις και χωριστήκαμε.
Δεν τον είδα ξανά. Γύρισα στον ναύσταθμο για να πάρω το χαρτί απόλυσης και να φύγω πάλι. Ο Πέτρος είχε έξοδο.
~~{}~~
Το πιο περίεργο αυτής της ιστορίας είναι ότι ο Πέτρος (με διαφορετικό όνομα) είναι υπαρχτό πρόσωπο -και είναι ο μόνος πυρηνικός φυσικός που έχω γνωρίσει.
Η ιστορία που μου είπε δεν ξέρω αν είναι αληθινή, δεν μπορώ να την επιβεβαιώσω με κάποιο τρόπο. Αλλά ο «Πέτρος» την πίστευε όταν μου την είπε. Κι εγώ τον πιστεύω, χωρίς να έχω καμία απόδειξη.
Ένα τελευταίο παράξενο στοιχείο αυτής της ιστορίας είναι το εξής: Ξεκίνησα να τη γράφω στις 20 Ιουλίου του 2018. Το επόμενο βράδυ τέλειωσα την πρώτη γραφή. Στις 22 πήγα να τη διορθώσω και να βρω φωτογραφία. Ήταν η μέρα που πέθανε ο σπουδαίος Μάνος Ελευθερίου.
Κατά τύχη έπεσα πάνω σε μία απ’ τις τελευταίες συνεντεύξεις του. Και βρήκα αυτά που έλεγε ο Ελευθερίου για τη νεκρή μητέρα του.
Κατά τύχη… Όλα τυχαία μοιάζουνε όταν κοιτάς τον κόσμο μέσα από μια τρύπα.
Πηγή: sanejoker.info