Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Η μαύρη προπαγάνδα της Κομαντατούρ, κατά κόσμο DW, σαν να μην πέρασε μιά μέρα...

 
Της Γεωργίας Γκαρδαλίνου

Πρωί πρωί διαβάζω στο timeline για το νέο άρθρο της DW με τίτλο “Βενεζουέλα: Η ΕΕ έρμαιο... μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας;” που υπογράφει η κυρία Μπάρμπαρα Βέζελ και μας επιμελείται η κυρία Ειρήνη Αναστασοπούλου.
Μπαίνω και διαβάζω... Από ένστικτο ανοίγω το κουτάκι να δω σε ποιες γλώσσες υπάρχει έκδοση της καθόλα έγκριτης προπαγάνδας που θα ζήλευε και αυτός ο ίδιος ο Γιοζεφ Γκαίμπελς, όχι στα ιταλικά δεν έχει και δεν είναι τυχαίο που στα ελληνικά έχει μνημονιακός μποναμάς εναρμόνισης της ενημέρωσης στην αποικία... Φτιάχνω καφέ και λέω δεν μπορεί λάθος διάβασα πάμε πάλι άλλη μια ανάγνωση.
Η τακτική γνωστή εδώ και πάνω από 70 χρόνια ένα τμήμα μικρής αλήθειας, πολλά μικρά ψέμματα, πάμπολλες παραλείψεις το τραβάμε και τσουπ να το άρθρο. Επίσης η λέξη επιμέλεια δεν αφορά μόνο στην μετάφραση αλλά και στην προσθαφαίρεση τμημάτων τόσο όσο, γιατί σαφώς αποικία, σαφώς προπαγάνδα αλλά μεσογειακοί γαρ, έχουν και μαύρα ανάμεσα στα υπόλοιπα πρόβατα, ας μένουν ήσυχα στο μαντρί εξάλλου αυτή ακριβώς είναι και η δουλειά της επιμέλειας.
Οι διαφορές ξεκινούν από τον ίδιο τον τίτλο, που στα γερμανικά δεν θέτει διόλου δίλημμα για την ΕΕ μεταξύ Ουάσινγτον και Μόσχας, αλλά δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι “τα κράτη μέλη ακολουθούν τον Γκουαϊδό”.
Διαφορετικό και το επεξηγηματικό του τίτλου...
Η ελληνική έκδοση αναφέρει: «Διαμεσολαβητικό ρόλο θέλει να διαδραματίσει η ΕΕ στην κρίση στη Βενεζουέλα. 11 χώρες αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, η Ιταλία αποσύρθηκε από την κοινοτική γραμμή και μπλόκαρε κοινό ανακοινωθέν».
Η γερμανική: «Τα κυριότερα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν τον αρχηγό της Βενεζουελανής Αντιπολίτευσης Juan Guaidó ως μεταβατικό Πρόεδρο. Θα πρέπει να εγγυηθεί την διενέργεια ελεύθερων και ισότιμων εκλογών. Αλά η Ιταλία εμποδίζει μια κοινή διακήρυξη».
Και πάμε παρακάτω: «Οι εξελίξεις ήλθαν όπως αναμένονταν. Μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου 11 χώρες της ΕΕ προχώρησαν στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αρνήθηκε να προχωρήσει στην προκήρυξη ελεύθερων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών».
Κρίμα που το άρθρο στην αυθεντική του έκδοση μιλάει αντί για 11 χώρες, για τα “κυρίαρχα κράτη της ΕΕ” και τα κατονομάζει κιόλας Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο που έδωσαν το τελεσίγραφο στον Μαδούρο, σχεδόν συγχρόνως και μάλιστα αναφέρεται πως σε αυτό έμεινε απαθής και κάνει και αναφορά στην πρόσφατη συνέντευξη του στην la sexta.
Αυτό βέβαια που ΔΕΝ λέει το άρθρο είναι πως τα 4 αυτά κράτη είναι μέρος του προβλήματος της Βενεζουέλας, όχι τώρα αλλά από πολύ παλιά, με πρώτη και καλύτερη την Ισπανία που ο ίδιος ο Σάντζεθ στο διάγγελμα του θυμίζει τους “δεσμούς” με την αποικία...
Όσον αφορά στα πιο πρόσφατα αλισβερίσια των υπόλοιπων τριών χωρών με την υπεξαίρεση του χρυσού της χώρας και τα πονηρά swap νομίζω πως σας έχω ήδη κατατοπίσει επαρκώς.
Και πάμε στο βαρύ πυροβολικό την υπό-παραγραφο που αφορά στην Ιταλία, η οποία και μου προξένησε ακριβώς το ερέθισμα να το ψάξω.
Αναφέρει λοιπόν η ελληνική “εκδοχή”: «Η ΕΕ όμως εμφανίζεται διαιρεμένη. Την τελευταία στιγμή σήμερα η Ιταλία μπλόκαρε κοινή ανακοίνωση των 27 για τις εξελίξεις στη χώρα. Η Ρώμη από την αρχή αντιτάχθηκε στην στήριξη του Γκουαϊδό...».
Για την διαίρεση της ΕΕ δεν υπάρχει ίχνος στο γερμανικό κείμενο που αναφέρει κατόπιν ότι η Ιταλία εμπόδισε τη Δευτέρα, χωρίς σήμερα και χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει ποιά Δευτέρα, η Ιταλία εμπόδισε την κοινή ανακοίνωση των 27 (που βέβαια κι αυτό ψέμα είναι διότι δεν πρόκειται για 27 σύμφωνες). Κι η συζήτηση περί στήριξης Γκουαϊδό του γερμανικού κειμένου, έγινε αντιτάχθηκε στην στήριξη Γκουαϊδό...
Μετά βάζουμε στο κάδρο την Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Βουκουρεστίου και συνεχίζουμε με τις δηλώσεις ανακατεμένες ως αχταρμά τραβηγμένες όπως μας βολεύει, και φυσικά καταλήγει το γερμανικό κείμενο στο βαρύ πυροβολικό που στο ελληνικό δεν υπάρχει: «Ο ίδιος ο Juan Guaidó ζήτησε ρητά την υποστήριξη της Ρώμης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Ο ιταλικός πληθυσμός είναι ισχυρός και με μεγάλη επιρροή στη Βενεζουέλα. Αλλά οι φίλοι της Μόσχας με τα 5 Αστέρια εμπόδισαν την κοινή δράση των Ευρωπαίων. Και οι δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι ομόφωνες».
Το γερμανικό κείμενο πάλι μετά από αυτά αναφέρεται στην ενορχηστρωμένη κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου και την αμέσως μετά διάσκεψη των ΥΠΕΞ που πάλι έπεσε πάνω στην Ιταλία, αλλά εδώ δεν υπάρχει. Από δω κι εμπρός έχουμε με να κάνουμε με συνειδητή απόκρυψη...
Το γερμανικό κείμενο αναφέρει:
«Την ερχόμενη Πέμπτη, αρκετοί Ευρωπαίοι υποστηρικτές θα συναντήσουν εταίρους της Λατινικής Αμερικής στο Μοντεβιδέο, πρωτεύουσα της Ουρουγουάης. Ο στόχος είναι να ανοίξουν πολιτικά κανάλια στη Βενεζουέλα, προκειμένου να δοθεί ως πρώτο βήμα η ανθρωπιστική βοήθεια στην υποβαθμισμένη χώρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει πέντε εκατομμύρια ευρώ γι 'αυτό, η ΕΕ έχει υποσχεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Μέχρι στιγμής, όμως, η Maduro αρνήθηκε να δεχτεί εξωτερική βοήθεια. Ίσως οι προσπάθειες διαμεσολάβησης από τις γειτονικές χώρες να βοηθήσουν τώρα να εξασφαλιστεί ότι τουλάχιστον φάρμακα και άλλες ζωτικές ανάγκες μπορούν να γίνουν για να πετάξουν. Επιπλέον, πρόκειται για τη στήριξη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και τη σταδιακή προετοιμασία νέων εκλογών. Οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να βοηθήσουν από υλικοτεχνική και οικονομική άποψη όπου μπορούν».
Εδώ κολλάει γάντι η απόπειρα αποτίναξης από πλευράς ΕΕ της (ιταλικής;) κατηγορίας περί παράνομης παρέμβασης στο εσωτερικό τρίτων χωρών.
ΑΝ αυτό δεν είναι ωμή παρέμβαση και μάλιστα με ξένα κόλλυβα, εσείς πως θα το χαρακτηρίζατε; Πάμε λοιπόν να δούμε πως έχουν πραγματικά τα πράγματα:
  1. Ο Μανωλάκης Καρλομάγνος με την Ντεζιντεράτα Κούλα, υπογράφουν καταρχήν μεταξύ Νταβός κλπ το διάσημο μεταξύ τους Σύμφωνο μοιρασιάς της γηραιάς Ηπείρου. Κατόπιν, ο Μανωλάκης βγάζει την πρώτη ανακοίνωση κατά της Βενεζουέλας (24.01.19, ημέρα Πέμπτη)
2. Στον Μανωλάκη Καρλομάγνο απαντάει ο Manlio Di Stefano, που είναι μεν των 5 Αστέρων αλλά και Υφυπουργός Εξωτερικών, πως “η αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά άλλης χώρας είναι ιερή. Οποιαδήποτε αλλαγή στην Βενεζουέλα πρέπει να διενεργηθεί σε ένα πολιτικό δημοκρατικό και μη βίαιο πλαίσιο. Ο Μακρόν αγνοεί αυτά τα προφανή, παίρνει θέση διχαστική στην ΕΕ και το διαδίκτυο τον ισοπεδώνει. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί υπεράνω των πλευρών και να υπερασιστεί τον λαό”.
Αλλά ως γνωστόν 2 μέρες αργότερα να και το τελεσίγραφο, σχεδόν ταυτόχρονα από τον Ισπανό Σάντζεθ και τον Μανωλάκη
Κι ενώ ακολουθούν Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία (δηλαδή όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπεξαίρεση του χρυσού), δίνουν κι εντολή αργά το βράδυ στην Μογκερίνι να βγάλει ανακοίνωση, κατ-εντολή, αλλά τους κάθεται άσχημα, οι Ιταλοί τους έχουν προλάβει, δια στόματος Κόντε:
Κίνηση Ρουά Ματ, συνεχίζεται η κόντρα στα έδρανα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου οι 4 που θεωρούν ότι κάνουν ότι γουστάρουν, την ξανατρώνε κανονικά 19-16.Γίνεται το πραξικοπηματάκι/πανηγυράκι του Ευρωκοινοβουλίου, που οι δικοί μας οι Δημοκράτες ευρωβουλευτές κυρίως ψηφίζουν θετικά, πολλοί, λάμπουν δια της απουσίας τους, να τα έχουν καλά με όλους...
Αλλά τα πανηγύρια είναι για κλάματα, δεν πιάνει γιατί η όλη διαδικασία είναι παράτυπη αν μη παράνομη, δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία το Ευρωκοινοβούλιο.
Τα υπόλοιπα γνωστά τα ξέρετε...
Εγώ να δώσω τα συγχαρητήρια μου στην Κομαντατούρ και τα πιστά της φερέφωνα, σαν να μην πέρασε μια μέρα!
Η ελληνική βερσιόν μετά επιμέλειας: http://archive.is/FsHFG
Η γερμανική βερσιόν: http://archive.is/RpFXV

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου