Μεγάλη προβολή έλαβε η επίσκεψη το περασμένο Σάββατο 11 Ιουλίου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα και τα εγκαίνια, συνοδεία υπουργών, περιφερειακών παραγόντων και κομματικών στελεχών, της «επένδυσης» Kassiopi Project της NCH Capital, που στοχεύει στη δημιουργία ενός all-inclusive θερέτρου στην πλούσιας βιοιποικιλότητας περιοχή του Ερημίτη.
Τα ΜΜΕ που πανηγύρισαν μαζί με την κυβέρνηση για την επένδυση, απέφυγαν να δώσουν έστω και την ελάχιστη προσοχή στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, φορέων και σωματείων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την οικολογική καταστροφή που, όπως καταγγέλλουν, πρόκειται να συντελεσθεί, και το ξεπούλημα της έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων στην περιοχή του Ερημίτη, με τη συμβολή τριών διαδοχικών κυβερνήσεων και των «μνημονιακών υποχρεώσεων» της χώρας.
Στην πραγματικότητα, στις 11 Ιουλίου έγιναν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την «επένδυση» στον Ερημίτη: στην πρώτη που έγινε το πρωί στην πόλη της Κέρκυρας, όπως έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες, έλαβαν μέρος πάνω από 2000 άτομα και συμμετείχαν διάφορα σωματεία και άλλοι φορείς. Η δεύτερη έγινε το απόγευμα στις Σινιές, 30 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και 3 χλμ. από τον Ερημίτη, με την υπολογιζόμενη συμμετοχή περίπου 800 ατόμων. Η αστυνομία σταμάτησε τους ειρηνικούς διαδηλωτές πολύ πριν καταφέρουν να φτάσουν στο τρίστρατο που ήταν 500 μέτρα από το σημείο που έγινε η εκδήλωση παρουσία του Πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να μην φανούν οι αντιδράσεις στις κάμερες που πρόβαλλαν τα εγκαίνια.
Διαβάστε παρακάτω το ψήφισμα που έχει εκδώσει η εκστρατεία Save Erimitis, οργανωμένη από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εξηγώντας την οικολογική αξία της περιοχής του Ερημίτη και τις σκανδαλώδεις διαδικασίες με τις οποίες έχει παραχωρηθεί η έκταση στην NCH Capital.
Ο Ερημίτης και η οικολογική του αξία
Η περιοχή του Ερημίτη βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας. Μαζί με τις βραχονησίδες Ψύλλος και Καπαρέλι (ένας από τους αρχαιότερους φάρους της χώρας), και με τα θαλάσσια κρηπιδώματα στα ρηχά της Σέρπας, αποτελεί οικοσύστημα ξεχωριστού φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας καθώς:
Η περιοχή του Ερημίτη βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας. Μαζί με τις βραχονησίδες Ψύλλος και Καπαρέλι (ένας από τους αρχαιότερους φάρους της χώρας), και με τα θαλάσσια κρηπιδώματα στα ρηχά της Σέρπας, αποτελεί οικοσύστημα ξεχωριστού φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας καθώς:
● Λόγω εγγύτητας με την ηπειρωτική Αλβανία, λειτουργεί ως ο σημαντικότερος οικολογικός διάδρομος του νησιού.
● Το ετερογενές φυσικό ανάγλυφο προσφέρει μια ποικιλομορφία φυσικών ενδιαιτημάτων.
● Οι τρεις λίμνες του Άκολη, Βρωμόλιμνη και το Έλος Ερημίτη συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) και φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά και ενδημικά πτηνά.
● Ο βυθός του είναι πλούσιος σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που αποτελούν σημαντικό βιότοπο θαλάσσιων οργανισμών και είναι καθοριστικά για την διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.
● Ανήκει στις ελάχιστες περιοχές του νησιού, που έχει μείνει αναλλοίωτη από την ενετική επιρροή της εντατικής ελαιοκαλλιέργειας, αποτελώντας παράδειγμα πρώιμου κερκυραϊκού φυσικού τοπίου.
● Η περιοχή του Ερημίτη χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα χλωροπανίδας, φιλοξενώντας προστατευόμενα είδη όπως 23 είδη ορχιδέας. Επίσης φιλοξενεί την πλέον παγκοσμίως απειλούμενη βίδρα (Lutra lutra) και τη μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus) (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 2020; POTOUROGLOU et al. 2020).
Συμβολή στην τοπική οικονομία
Στα πλαίσια της αειφορίας και της εξόδου από το στρεβλό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού και του all inclusive της δεκαετίας του 1970 έχει αναπτυχθεί στη περιοχή του Ερημίτη μια τοπική επιχειρηματικότητα βασισμένη σε φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο που θέλουν να γευτούν τη μοναδική ομορφιά αυτού του φυσικού τοπίου (ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ 2009; ΦΑΤΗΡΑΣ 2020).
Πρόκειται για μια “ανθηρή τοπική οικονομία που εξασφαλίζει εισοδήματα για μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής σε περίοδο κρίσης, μηδενικά ποσοστά ανεργίας, εργασία αμειβόμενη με μισθούς στα προ των μνημονίων επίπεδα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα” (ΦΑΤΗΡΑΣ 2020).
Ιστορικό σκανδάλου υπόθεσης Ερημίτη
● Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 2012 διεξήχθη διαγωνισμός για την μακροχρόνια μίσθωση 99 ετών, 490 στρ. ( ⅓ της έκτασης της περιοχής Ερημίτη). Νικήτρια η μοναδική αιτούσα NCH Capital
● Το 2017 μέσω νομικών τροποποιήσεων γίνεται διαγωνισμός αγοραπωλησίας της δημόσιας έκτασης, τον οποίο κερδίζει και πάλι NCH Capital με αντίτιμο μόλις 2.050.000€.
● Τον Μάιο του 2020, όταν οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν την υψομετρική μελέτη λόγω έλλειψης πληρότητας, μέσω τροπολογίας και στο όνομα της ‘ανάπτυξης’, μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα τους στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τελικά, η υπουργική απόφαση του Κ. Καραμανλή δικαιώνει τους δήμους καθώς επιβεβαιώνει την μελέτη ως ελλιπή.
● Το σκάνδαλο κορυφώνεται τον Ιουνίου 2020, όταν το ναυτικό οχυρό εντός του Ερημίτη κατεδαφίστηκε και μεταφέρθηκε σε τοποθεσία ακατάλληλη για την λειτουργία του. Παράλληλα, η περιοχή περιμετρικά από το οχυρό αποψιλώθηκε ενώ εκκρεμεί η δικαστική απόφαση της περιοχής χαρακτηρισμού δασικής έκτασης. (SAVE ERIMITIS; ΚΟΡΩΝΑΚΗ 2020)
Η Απειλή
Η Κέρκυρα αποτελεί τον τρίτο πιο πυκνοκατοικημένο νομό της Ελλάδας ενώ η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό, κυρίως μαζικό. Η πλέον φέρουσα ικανότητα του τόπου έχει ξεπεραστεί, πράγμα που φαίνεται όχι μόνο από το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους, αλλά και από την προβληματική διαχείριση απορριμμάτων που πλήττει το νησί, ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Η πρόσφατη πανδημία του COVID-19 συρρίκνωσε σχεδόν ολοκληρωτικά την φετινή τουριστική σεζόν. Η επακόλουθη ραγδαία αύξηση ανεργίας στο νησί αποδεικνύει ξεκάθαρα λοιπόν την αναγκαιότητα να απαλλαχθεί η Κέρκυρα από το μονόπλευρο οικονομικό μοντέλο του μαζικού τουρισμού. (ΕΛΣΤΑΤ; ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ 2009).
Στο κομμάτι που ανήκει πλέον στην NCH Capital, βρίσκεται ο υδροβιότοπος Βρωμόλιμνη ενώ στο βόρειο σημείο συνορεύει με την λίμνη Άκολη. Επιπλέον το βόρειο και βορειοανατολικό κομμάτι αποτελείται από Αιγιαλό πλούσιο σε Ποσειδωνία.
Τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν την σφράγιση 36.000 τ.μ. και την ανέγερση 84 κτιρίων τουριστικών καταλυμάτων, μια μαρίνα, δρόμο διπλής κατεύθυνσης 5χμ εντός δασικής έκτασης όπως και πάρκινγκ εκ’ των οποίων ένα ακριβώς δίπλα στη Βρωμόλιμνη για την διευκόλυνση της πρόσβασης στον αιγιαλό.
Συνεπώς η πραγματοποίηση των επενδυτικών σχεδίων σημαίνει μακροχρόνια την πλήρη καταστροφή του ενός τρίτου του οικοσυστήματος της περιοχής του Ερημίτη και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας βασισμένης σε αυτό.
Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση
Το κομμάτι που προορίζεται για την επένδυση της NCH Capital να γίνει ξανά αναπόσπαστο με το υπόλοιπο του μέρος του Ερημίτη και μαζί με τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη να κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή.
Οι τοπικές οργανώσεις και αρχές όπως και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του κινήματος, αγωνίζονται πάνω από μια δεκαετία για να διασωθεί τόσο το χερσαίο όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον του Ερημίτη, από την άμεση απειλή της μη αναστρέψιμης καταστροφής του στο όνομα της κερδοφορίας.
Εν ολίγοις, η Κέρκυρα δεν έχει ανάγκη από άλλη μια ‘επένδυση’ τύπου all inclusive, αυτό που έχει ανάγκη είναι να προστατεύσει και να διατηρήσει τις τελευταίες εναπομείνασες περιοχές οικολογικής σημασίας, οδεύοντας προς ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο.
Ο Ερημίτης λοιπόν, πρέπει να προστατευτεί όχι μόνο για την ανάπτυξη ενός οικολογικού φυσιολατρικού τουρισμού αλλά και γιατί οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού τον έχουν τόσο ανάγκη ως ποιοτικό χώρο απόλαυσης της ιδιαίτερου κάλους φύσης του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου