Γιώργος Θαλάσσης, δάσκαλος Α. Γρηγορόπουλου: «Τον παρουσίασαν σαν σαν έναν πάρα πολύ έντιμο, έναν ενάρετο βίο, και πως η δολοφονία αυτή ήταν μια παραφωνία - Μόλις ολοκλήρωσαν οι συνήγοροι ζήτησε τον λόγο ο εισαγγελέας αλλά η πρόεδρος αρνήθηκε».
«Δεν θα ζητήσω συγγνώμη από κανέναν 15χρονο». Ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι -από χθες- ελεύθερος. Και κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για αυτό. Γιατί ο δολοφόνος παραπέμφθηκε για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου (κατά μεταβολή της κατηγορίας από άμεσο δόλο), που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» και καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση 15 μηνών για πράξεις οπλοχρησίας.
Το χρονικό της αποφυλάκισης
Πρότερος έντιμος βίος. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας που τον Δεκέμβρη του 2008 δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια έχει «πρότερο έντιμο βίο». Και απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, να του αναγνωριστεί με ψήφους 4-3 το ελαφρυντικό για αυτό. Για δεύτερη φορά.
Στον δεύτερο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης, με το συγκεκριμένο ελαφρυντικό είχαν σπάσει τον Ιούλιο του 2019 τα ισόβια για τον δολοφόνο, που βρέθηκε εκτός φυλακής έχοντας εκτίσει πάνω από 11 χρόνια. Τότε ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, οδηγώντας την υπόθεση πίσω στο ΜΟΕ Λαμίας προκειμένου να συζητηθεί ξανά το ελαφρυντικό. H επανάληψη της διαδικασίας είχε ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και είχε διακοπεί δύο φορές, με επεισοδιακό τρόπο εξαιτίας αρχικά της μη κλήτευσης της οικογένειας του δολοφονημένου Αλέξανδρου και του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής να παρίσταται στη διαδικασία. Παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάμιας αναγνώρισε ξανά με ψήφους 4-3 το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Οι τέσσερις ψήφοι που πλειοψήφησαν είναι των ενόρκων, των «λαϊκών δικαστών».
Διαβάζω δεκάδες μηνύματα, θέσεις, απόψεις. Γιατί η δολοφονία του Αλέξανδρου από τον ειδικό φρουρό έγινε εξέγερση. Και η υπόθεση αφορά όλη την κοινωνία. Ο δολοφόνος είναι έξω και ο Αλέξανδρος είναι πάντα στην ηλικία που τον σκότωσε. 15 χρόνων. Η μητέρα χαρακτηρίζει «προσβλητική απόφαση για την ελληνική κοινωνία, την ελληνική δικαιοσύνη και τη μνήμη του Αλέξανδρου». Την κοινωνία που στέκεται αμήχανη και μουδιασμένη, αντιμέτωπη με μια τρομακτική πραγματικότητα.
Τον παρουσίασαν σαν κάποιον πολύ ενάρετο και υποστήριξαν πως η δολοφονία αυτή ήταν μια παραφωνία - Η πρόεδρος δεν επέτρεψε στον εισαγγελέα να απαντήσει
Ο Γιώργος Θαλάσσης, ο δάσκαλός του, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται πάντα εκεί, πάντα παρών, πάντα βράχος, μίλησε χθες στο 105,5 στο Κόκκινο και την Αλέκα Ζουμή για τα όσα συνέβησαν και είχαν ως αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος ο Επαμεινώνδας Κορκονέας:
«Στις 8 Ιουνίου οι συνήγοροι Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσαν αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου αυτού γιατί παρατήρησαν ότι η πρόεδρος και ο εισαγγελέας έκαναν νοήματα στους δικηγόρους της υπεράσπισης, επίσης κάποιος απ’ έξω φώναξε ένα όνομα και ο Κορκονέας είπε “ναι, αλλά εγώ του ‘κανα την κεφάλα τόση” και η πρόεδρος αντί να τον ρωτήσει τίνος έκανες την κεφάλα τόση, του είπε στοργικά «εσύ μην πετάγεσαι». Έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι το πράγμα δεν πήγαινε καλά, πήγε λίγο να φτιάξει όταν ο δικηγόρος υπεράσπισης πρότεινε το ίδιο ελαφρυντικό. Έφτασε τώρα πάλι στο εφετείο η υπόθεση, διότι το προηγούμενο εφετείο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και αποφυλάκισε αμέσως τον Κορκονέα. Όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναίρεσε αυτό το ελαφρυντικό σχολιάζοντας βήμα βήμα όλα τα κομμάτια της υπόθεσης και συμφώνησε μαζί του η ολομέλεια του Αρείου Πάγου [...]
[...] Ελέγχθησαν τρομερά πράγματα, μίλησαν για συμπλοκές που τους απειλούσαν, είπαν ότι εξοστρακίστηκε η σφαίρα, ότι δεν ήταν σε ευθεία βολή η δολοφονία, τα πάντα με ένα τρόπο που δεν αντέκρουσε κανείς και περιμέναμε όλοι ότι θα μιλήσει ο εισαγγελέας διότι η αγόρευση η σημερινή στρέφονταν κατά του εισαγγελέα, στα λεγόμενά του εισαγγελέα. Αυτό περιμέναμε, παρουσίασαν λοιπόν αυτόν τον ενάρετο άνθρωπο που δεν έχει βρίσει ποτέ, που δεν έχει πει το παραμικρό, που δεν έχει κάνει το παραμικρό, που είναι και αιμοδότης, σαν έναν πάρα πολύ έντιμο, έναν ενάρετο βίο, και πως η δολοφονία αυτή ήταν μια παραφωνία. Και ζήτησαν να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. [...]
[...] Εγώ θα πω πώς έγιναν τα πράγματα και τα συμπεράσματα δικά σας και του ακροατηρίου. Η πρόεδρος δεν επέτρεψε στον εισαγγελέα να απαντήσει σε όλα αυτά. Επίσης είχε υποσχεθεί στον συνήγορο υπεράσπισης ότι θα ρωτήσει τον Κορκονέα αν θέλει να προσθέσει κάτι. Μόλις λοιπόν ολοκλήρωσαν οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης την αγόρευσή τους, με πολλά κρεσέντο, με πολλές εκκλήσεις, με πολλές ταχυδακτυλουργίες νομικές και νομικίστικες, αμέσως σηκώθηκε από την έδρα για να φύγει η πρόεδρος και ο εισαγγελέας της είπε “μα πρέπει να μιλήσω” και του είπε “όχι, όχι” και τους παίρνει όλους και φεύγει...».
Ο Γιώργος Θαλάσσης δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο facebοοκ τα ακόλουθα, που περιγράφουν βήμα βήμα το χρονικό της αποφυλάκισης Κορκονέα:
[Να σημειωθεί ότι την πρώτη απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού είχε αμφισβητήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνοντας ότι «το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» και η αναίρεσή του έγινε δεκτή από το ανώτατο δικαστήριο].
«Τα σχόλια που διαβάζω με αναγκάζουν να επανέλθω χωρίς πολλά λόγια.
Το προηγούμενο εφετείο αναγνώρισε στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, αλλά τον έκρινε ένοχο ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο, σε ευθεία βολή και ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Ο Άρειος Πάγος αντέκρουσε το σκέλος του ελαφρυντικού με λεπτομερέστατη επιχειρηματολογία και έστειλε ξανά την υπόθεση στο εφετείο με άλλη σύνθεση μόνο ως προς το ελαφρυντικό. Η ενοχή κατέστη αμετάκλητη.
Εκλέγονται οι νέοι ένορκοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την υπόθεση, δεν γνωρίζουν τις αποφάσεις ούτε του εφετείου ούτε του Αρείου Πάγου. Στους δικηγόρους της οικογένειας Γρηγορόπουλου δεν επετράπη να μιλήσουν.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης λένε ότι έσφαλε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου και ξαναπροτείνουν το ίδιο ελαφρυντικό.
Ο εισαγγελέας της έδρας δεν μπορεί να συγκρουσθεί με τον Άρειο Πάγο και απορρίπτει το ελαφρυντικό επικαλούμενος τα επιχειρήματα του Αρείου Πάγου.
Η πρόεδρος διακόπτει τη δίκη για 20 ημέρες, ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης να ετοιμαστούν να αντικρούσουν τον εισαγγελέα. Στο διάστημα των 20 ημερών εκτιμώ ότι οι ένορκοι ξεχνούν όσα είπε ο εισαγγελέας.
Σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης με σωρεία ψεμάτων επανέρχονται σε πράγματα τα οποία έχουν καταρριφθεί. Ότι υπήρχε συμπλοκή εκείνο το βράδυ (βρασμός ψυχής), δεν υπήρχε ειρηνικό κλίμα (άρα δεν ήταν δολοφονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση) εξοστρακίστηκε η σφαίρα (άρα δεν ήταν δολοφονία με άμεσο δόλο και σε ευθεία βολή). Και ότι δεν έβρισε αυτός με σεξουαλικό και χυδαίο τρόπο, αλλά ο Σαραλιώτης. Τα λένε αυτά χωρίς κανείς δικαστής να τους πει ότι λένε ψέματα και ότι αυτά έχουν καταρριφθεί. Στη συνέχεια αρκετά δακρύβρεχτα για τον ενάρετο άνθρωπο, άριστο οικογενειάρχη, καλό χριστιανό και αιμοδότη.
Μόλις ολοκλήρωσαν οι συνήγοροι ζήτησε το λόγο ο εισαγγελέας αλλά η πρόεδρος αρνήθηκε. Πήρε τους ενόρκους ντοπαρισμένους από τους συνηγόρους και τους πήγε να ψηφίσουν. Οι ένορκοι ψηφίζουν πρώτοι. Μόλις εξασφαλίστηκαν οι τέσσερις ψήφοι υπέρ του ελαφρυντικού, οι τρεις δικαστίνες ψήφισαν κατά και έτσι δεν έρχονται σε σύγκρουση με τον Άρειο Πάγο.
Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος.
Στην κοινότητα των ποντικών, αν υπάρχει υποψία για δηλητήριο, βάζουν τα ποντικάκια να δοκιμάσουν πρώτα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου