Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

«Ο Παρθενώνας δεν είναι πια κληρονομιά μας, δεν σπάσαμε ποτέ τα δεσμά της υποτέλειας» Στάθης Σταυρόπουλος


Οι συστάσεις για τον ΣΤΑΘΗ περιττεύουν… Ο Στάθης Σταυρόπουλος εκτός από την καθημερινή του παρουσία στο militaire.gr με τα σκίτσα του, βρέθηκε στο στούντιο του militaire channel, για μία συζήτηση που ξεκινά με έναν αποχαιρετισμό. Αποχαιρετισμό στον Κώστα Καββαθά έναν άνθρωπο που ήταν πάντα πολύ μπροστά και πάσχιζε με τη δουλειά του να μας κάνει να καταλάβουμε το νέο που πάντα ερχόταν.  αλλά εδώ στην Ελλάδα το βλέπαμε και το αφήναμε πάντα να προσπερνά.
Κάπως έτσι φθάσαμε στο σημείο «να μην έχουμε πια κληρονομιά μας τον Παρθενώνα», όπως λέει στη συνέντευξη του ο ΣΤΑΘΗΣ.
«Η χώρα έχει υποστεί δύο ακρωτηριασμούς. Ο ένας θεσμικός, με τα μνημόνια. Μετέτρεψαν τη χώρα σε αποικία ή σε ζωτικό χώρο άλλων…Η χώρα είναι πλούσια, αλλά δεν παράγει πλούτο. Της Ελλάδας της έμεινε ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, έχασε όλα τ΄ άλλα. Έγινε αυτό τυχαία; Όχι, έγινε με έναν ευρωπαϊκό σχεδιασμό που δεν ήθελε τη χώρα να είναι λειτουργική, αλλά μια χώρα αποθήκη, μια χώρα διακοπών, χώρα εκμετάλλευσης. Κι αυτό έτυχε να συμπέσει με αυτό που λέμε νεοφιλελευθερισμό», λέει ο ΣΤΑΘΗΣ.
«Μας υποχρέωσαν σε νέες σχέσεις φεουδαλικές, να ενταχθούμε σε μια ιεραρχία υπακοής και άλλες σχέσεις οικονομικές, του κολίγου, του ανθρώπου που δεν μπορεί να βγάλει την εβδομάδα του», συνεχίζει.
Ο δεύτερος ακρωτηριασμός είναι κοινωνικός. «Υπήρξε μια ιδεολογική πάλη στην κοινωνία, η οποία προς στιγμήν έδειξε ότι μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, υπήρξε η προδοσία του δημοψηφίσματος. Ενώ υπήρξαν προσδοκίες και δυνατότητες, μετά την προδοσία αυτοί που ήταν απέναντι αποχαλινώθηκαν», προσθέτει .
Η χώρα δεν έσπασε ποτέ τα δεσμά της υποτέλειας της, λέει ο ΣΤΑΘΗΣ και αυτό το συναντάμε παντού , στα εθνικά θέματα αλλά και στα εθνικά μας δράματα, όπως το Μάτι και τα Τέμπη.
Μιλάει για την αποκήρυξη του παρελθόντος μας που μας έφερε στο σημείο να έχουμε σήμερα έναν ΥΠΕΞ που παραδέχεται δημοσίως ότι δεν ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γαία πυρί μειχθήτω


του Δημήτρη Μηλάκα


Μοιάζουν, τα όσα ζούμε, με τον πρόλογο του Αρμαγεδδώνα: Πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Γενοκτονία στη Μέση Ανατολή. Νέος σερίφης στην Ουάσιγκτον θέλει, λέει, να επιβάλει νέους κανόνες, για την ακρίβεια θέλει να αλλάξει τους κανόνες που η χώρα του επέβαλε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και της εξασφάλισαν την παγκόσμια (για κάποιο μικρό διάστημα) ηγεμονία.
Τώρα που το ελεύθερο χέρι της αγοράς (η πεμπτουσία του καπιταλισμού και του αμερικανικού δόγματος κυριαρχίας) δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αμερικανικές ανάγκες, ο νέος σερίφης (και οι… εκλέκτορες πίσω απ’ αυτόν) θυμήθηκαν τον προστατευτισμό του 18ου αιώνα. Απαιτώντας μάλιστα οι νέοι κανόνες (τους) να υιοθετηθούν χωρίς αντιδράσεις. Αξίζουν δυο επισημάνσεις:
Πρώτον, ότι ο Τραμπ κατ’ αρχάς στράφηκε κατά των στενών συμμάχων του στην Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό. Ακολούθησε ο μεγάλος αντίπαλος, η Κίνα.
Δεύτερον, ότι από το κάδρο των δασμών (με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν κυρώσεις) έβγαλε τη Ρωσία…
Αν, λοιπόν, μπορεί κάποιος να σχηματίσει ένα σενάριο περί των βαθύτερων επιδιώξεων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, αυτό πολύ συνοπτικά έχει ως εξής: Οι ΗΠΑ επιχειρούν με την πίεση (διαπραγματευτικά) των δασμών να ρυμουλκήσουν τη Ρωσία μακριά από το Πεκίνο και να ηγηθούν του συνασπισμού κατά της Κίνας.
Όμως αναρωτιέται κανείς τι νόημα και αποτέλεσμα μπορεί να έχουν οι δασμοί στα προϊόντα που (και για λογαριασμό δυτικών εταιρειών) παράγονται στην Κίνα και εισάγονται στη Δύση. Ή αν οι δασμοί στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ μπορούν να αναστήσουν την πάλαι ποτέ κραταιά αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία…
Οι επιλογές του Τραμπ περιγράφουν το εσωτερικό πρόβλημα του αμερικανικού παραγωγικού μοντέλου και τα μέτρα που υιοθετούνται φαίνεται να δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα απ’ αυτό που καλούνται να λύσουν.
Το σημαντικότερο απ’ αυτά τα προβλήματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κίνα είναι πυρηνική υπερδύναμη, με ακμαίο παραγωγικό μοντέλο, δημογραφικά υγιής και με πολυποίκιλες οικονομικές και άλλες διασυνδέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Και το κυριότερο: δεν είναι μόνη απέναντι στην πάλαι ποτέ μονοκρατορική Αμερική.
Είναι, λοιπόν, προφανής η επικίνδυνη ιστορική συγκυρία με το παλαιό (ΗΠΑ, Δύση) να αργοπεθαίνει και το νέο να μην μπορεί ακόμη να γεννηθεί. Ας ελπίσουμε οι ωδίνες της γέννησης της νέας ιστορικής «στιγμής» της ανθρωπότητας να μην προκύψουν από τις στάχτες και τα αποκαΐδια του κόσμου μας…

Η πικρή αλήθεια για το καλώδιο GSI

 


Διακυβεύονται όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας έξω από τα 6 νμ, το κύρος της χώρας και οι συμμαχίες της

του Γιάννη Βαληνάκη *

Η αρνητική εξέλιξη των «σχεδιασμών» περί το καλώδιο διαφαινόταν δυστυχώς εξ αρχής, από την άδοξη τύχη που είχε ο πρόγονός του, ο αγωγός EastMed. Τότε, και τώρα εκ νέου, τα σχέδια βασίστηκαν αποκλειστικά στις διαβεβαιώσεις των νομικών, με πρώτο τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος, αφού είναι …σύμφωνος με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν απαιτείται οποιαδήποτε άδεια της Τουρκίας.
Δυστυχώς, κάθε φορά αποδεικνύεται η κακοδαιμονία της χώρας να στηρίζεται αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο (ο σημερινός ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτης έχει προσθέσει και τη «διεθνή ηθική»!), και να βαδίζει με στρατηγική τύφλωση, χωρίς σοβαρά σχέδια αντιμετώπισης των προβλέψιμων τουρκικών αντιδράσεων. Κατά τον κ. Γεραπετρίτη, «αφού όλη η Μεσόγειος είναι κατεσπαρμένη με καλώδια, το έργο δεν μπορεί να εμποδιστεί» (!).
Ακόμη όμως και ο νομικός «σχεδιασμός» αποδεικνύεται άστοχος. Και αυτό διότι κατ᾽ ουσίαν ο EastMed βασίστηκε εξαρχής στην παραδοχή ότι, αφού κατά τον (ανεπίσημο) Χάρτη της Σεβίλης οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου εφάπτονται, δεν παρεμβάλλεται γεωγραφικά κάποια τουρκική ζώνη, και άρα, σε κάθε περίπτωση, η γείτων δεν δικαιούται να παρέμβει.
Η Άγκυρα όμως, είχε εξαρχής αντιδράσει (πχ. η κρίση του 2020, η παρεμπόδιση των ερευνητικών σκαφών Atalante, κλπ) και υποχωρώντας η χώρα μας επίσημα αποκήρυξε με επιστολή στον ΟΗΕ τον Χάρτη ως ιδιωτικ'ο (! και μαζί του αναγκαστικά το μόνο δυνατό γεωγραφικό σημείο επαφής ανάμεσα στην ελλαδική και την κυπριακή ΑΟΖ (βλ. αναλυτικά το βιβλίο μου «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία»).

Το πάθημα που δεν έγινε μάθημα – Η στρατηγική τύφλωση καλά κρατεί
Ο στρατηγικά τυφλός νομικός σχεδιασμός, χωρίς δηλαδή συμπερίληψη της ελληνικής αποκήρυξης του Χάρτη και του πραγματικού κόσμου (του βέβαιου τουρκικού bullying στο πεδίο), μοιραία οδήγησε στο ναυάγιο του EastMed. Αυτή τη φορά, σχεδιάζοντας καλώδια και όχι αγωγούς, οι νομικοί ήταν κατηγορηματικά θετικοί.
Έτσι, ξεκίνησαν φιλόδοξοι «σχεδιασμοί» (επί τη βάσει μάλιστα και διεθνών επενδύσεων και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης) για καλώδια – ηλεκτρικά και δεδομένων – με Ισραήλ (GSI), Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, IMEC, κ.ά. Μόνον που, δυστυχώς, όλα διέρχονται αναγκαστικά και από τη ζώνη του «τουρκολιβυκού» μνημονίου.
Δεν φαίνεται να απασχόλησε κανένα σχεδιαστή το πώς θα υπερπηδηθεί το εμπόδιο αυτό και η αναμενόμενη τουρκική πρόθεση να υπερασπιστεί την άποψή της στρατιωτικά στο πεδίο. Και αυτό αντίθετα από εμάς που, ναι μεν οριοθετήσαμε απόλυτα νόμιμα ΑΟΖ το 2020 με την Αίγυπτο, αλλά έκτοτε δεν προχωρήσαμε επ᾽ αυτής ούτε σε χάραξη θαλασσοτεμαχίων, ούτε την υπερασπιστήκαμε στοιχειωδώς έναντι των τουρκικών φρεγατών.
Παραβλέπω, χάριν συντομίας, τα καταθλιπτικά ναυάγια των «αιολικών πάρκων» σε –κατά την Τουρκία– «γκρίζες ζώνες» ή στα ανοιχτά του Αιγαίου, των «θαλάσσιων πάρκων» στις ίδιες περιοχές, και τις πρόσφατες τουρκικές επιδιώξεις να παρεμποδιστούν ακόμη και τα καλώδια που σχεδιάζονται για διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο!
Ερχόμαστε έτσι, στο επεισόδιο της Κάσου, όπου η χώρα γνώρισε νέα ταπεινωτική αποτυχία: μπροστά στα τουρκικά πολεμικά πλοία τα ναυλωμένα ερευνητικά σκάφη δεν προχώρησαν ανατολικότερα πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια – δηλαδή στην ελληνική ΑΟΖ, την οριοθετημένη επίσημα με την Αίγυπτο.
Ζητήθηκε τότε από την Άγκυρα, και δόθηκε («συγκεκαλυμμένα» από την εταιρεία Nexans, κατά την πιθανότερη εκδοχή) τουρκική αδειοδότηση για να προχωρήσουν οι έρευνες!
Τα σκάφη αποτράπηκαν από τις τουρκικές φρεγάτες, το έργο δεν προχώρησε, αλλά παρόλα αυτά ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών διαβεβαίωνε για την απρόσκοπτη συνέχιση των ερευνών. Αντ᾽ αυτών, μετά από πολύμηνη παραμονή εντός κρητικών λιμένων, τα σκάφη εγκατέλειψαν τη χώρα μετά από καταβολή αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την αδράνειά τους.
Και να που πρόσφατα οι ελληνικές αρχές πιεζόμενες από επαπειλούμενες νέες τσουχτερές αποζημιώσεις, ανακοινώνουν την επανεκκίνηση των ερευνών ανατολικά της Κάσου προς την Κύπρο.
Ημιεπίσημες διαρροές υπονοούσαν και μια ισχυρή γαλλική και ισραηλινή στήριξη. Το Παρίσι αρκέστηκε σε ένα απλό πέρασμα, και ασκήσεις ρουτίνας σε ακίνδυνες περιοχές, του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle, που όμως πανηγυρίζεται ως …έμπρακτη στήριξη. Το Ισραήλ (υπονοήθηκε) ως «αποφασιστικότερο» αφού, σύμφωνα με τις διαρροές, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ισραηλινό ομόλογό του να εξασφαλίσει επιπλέον και την αμερικανική στήριξη.
Εδώ αρχίζουν οι ψυχρολουσίες. Δεν προλαβαίνουν να ειπωθούν τα παραπάνω και βγαίνει πλέον απροκάλυπτα με ημιεπίσημες απειλητικές αντιδράσεις η μέχρι τότε ελαφρώς συγκρατημένη Άγκυρα:
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι και πριν. Δεν έχει νόημα η Ελλάδα να επιμένει σε αυτό το θέμα». Κι έρχεται, παρά τις νέες διαβεβαιώσεις του κυρίου Γεραπετρίτη, η ανατροπή των «σχεδίων» με ένα νέο «στρίβειν δια της αναβολής».

Οι συνέπειες και τα ερωτήματα είναι αμείλικτα
Τελικά, οι στηρίξεις δεν ήταν αρκετά σοβαρές; Ιδίως αν η κυβέρνηση στήριζε τις ελπίδες της στο Ισραήλ, το οποίο αιφνιδιάστηκε από τις δηλώσεις Τραμπ περί «φίλου Ερντογάν»; Ή μήπως, αντίθετα, ο Νετανιάχου μας έσπρωχνε σε ισχυρότερη αποφασιστικότητα από όση μπορούσε να αντέξει το επιτελικό κράτος;
Διότι η πρωτοφανής επίσημη ανακοίνωσή του «χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο κατά της Τουρκίας που είναι πλέον ο κοινός αντίπαλος για τις δύο χώρες» σίγουρα σόκαρε την Αθήνα.
Θεωρήθηκε σοβαρά ότι το απλό πέρασμα του γαλλικού αεροπλανοφόρου θα απέτρεπε την Άγκυρα; Σε μια κρισιμότατη αναμέτρηση, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε επικοινωνιακές παραστάσεις;
Μέχρι εκεί μόνο φθάνει η γαλλική αμυντική συνδρομή; Πώς γίνεται να θεωρείται αρχικά το εγχείρημα γενικώς υποστηριζόμενο, αρκετά απλό και νόμιμο, και μετά την τουρκική αντίδραση να αναγνωρίζεται – κατά τη νέα δήλωση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών – ως «δύσκολο» και να αναβάλλεται για τον «κατάλληλο χρόνο»; Τί είδους εθνικοί «σχεδιασμοί» είναι αυτοί;
Είναι προφανές, αν επιβεβαιωθεί η αναβολή, ότι για μια ακόμη φορά επελέγη η επικοινωνιακά βολικότερη, αλλά και εθνικά επικίνδυνη, ταπεινωτική και λίαν κοστοβόρα αναβολή.

Το κόστος της νέας αναβολής
Αν ούτε τώρα πραγματοποιηθεί η έξοδος των ερευνητικών σκαφών στην ελληνική ΑΟΖ, οι συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το κύρος της χώρας θα είναι βαριές:
  • Ακυρώνεται πρακτικά, όχι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά η νόμιμη Συμφωνία μας του 2020 με την Αίγυπτο («φωνάζει ο κλέφτης …αποχωρεί ο νοικοκύρης»).
  • Εξαλείφεται έτσι, κάθε διεκδίκηση και ελπίδα οποιωνδήποτε κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.
  • Δημιουργείται επικίνδυνο προηγούμενο και για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης, αφού η Τουρκία θα ενθαρρυνθεί να επαναλάβει τα ίδια και εκεί.
Άμεσες θα είναι και οι συνέπειες στο Αιγαίο:
  • Όλα τα κρίσιμης σημασίας ηλεκτρικά καλώδια που ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να ποντίσει τα επόμενα χρόνια για να συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και μεταξύ τους, θα αντιμετωπίσουν το ίδιο σενάριο του τουρκικού στρατιωτικού εκφοβισμού.
  • Η Άγκυρα θα ερμηνεύσει τη νέα ελληνική υπαναχώρηση ως αποδοχή οιασδήποτε διεκδίκησής της, και μάλιστα, δίχως μια ντουφεκιά.
  • Οι («)σύμμαχοι(») θα θεωρήσουν τη χώρα μας ως άβουλη και οριστικά φινλανδοποιημένη. Το Ισραήλ θα δει μια χώρα φοβισμένη, η Γαλλία θα διευρύνει ανεμπόδιστα τη φιλοτουρκική στροφή της, και ούτω καθεξής. Οι δύο χώρες, άλλωστε, βρίσκονται ήδη σε πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ τους.
  • Η μοιραία προσφυγή σε αμερικανική διαιτησία, την οποία θα αναζητήσει το «επιτελικό κράτος» μπροστά στο αδιέξοδο, εμπεριέχει το πρόσθετο ρίσκο – λόγω του απρόβλεπτου Τραμπ – να φθάσει μέχρι την απροκάλυπτη στήριξη των τουρκικών απόψεων.
  • Το οικονομικό κόστος της τυχόν ματαίωσης του έργου θα είναι μεγάλο, με ορατό τον κίνδυνο να συμπαρασυρθούν όλα τα άλλα σχέδια καλωδίων, και θα πληγούν καίρια εθνικά προγράμματα προσέλκυσης ξένων ενεργειακών επενδυτών.
Η Ελλάδα πρέπει να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία
Κι όμως, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι το συγκριτικά καταλληλότερο για να στείλει η Ελλάδα μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία. Μεταξύ της ταπεινωτικής υποχώρησης και της σύγκρουσης υπάρχει η συνετή μέση οδός της έξυπνης επικερδούς διαχείρισης. Γιατί το θέμα του καλωδίου προσφέρεται ώστε να δοθεί επ᾽ αυτού η αναγκαία διπλωματική «μάχη»;
  • Θα αιφνιδιάσει την Άγκυρα, η οποία εκλαμβάνει πλέον ως δεδομένη την ελληνική υποχωρητικότητα σε κάθε απαίτησή της.
  • Θα αποδείξει ότι η χώρα μας μπορεί και θέλει να επιδείξει αποφασιστικότητα, αυξάνοντας την αξιοπιστία της αποτρεπτικής στρατηγικής της. Δίχως επίδειξη αποφασιστικότητας όσοι εξοπλισμοί και αν αποκτηθούν δεν αποτρέπουν τον αντίπαλο.
  • Από πλευράς διεθνούς δικαίου η θέση μας είναι πολύ ισχυρότερη από άλλα θέματα.
  • Το bullying δια των κανονιοφόρων για ένα ηλεκτρικό καλώδιο θεωρείται γενικά καταχρηστικό διεθνώς.
  • Το βάρος μιας επιθετικής ενέργειας κατά των ερευνητικών σκαφών πέφτει στην τουρκική πλευρά που πρέπει να αντιδράσει, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις (πχ. κρίση Ορούτς Ρέις) όταν η χώρα μας ήταν εκείνη που καλείτο να δράσει.
  • Τα σκάφη είναι ιταλικά, μισθωμένα από γαλλική εταιρία, και δεν είναι απλό και εύκολο να μείνουν αδιάφορες και οι δυο ευρωπαϊκές χώρες, όταν αυτά κινδυνεύσουν ή εμπλακούν.
  • Η χρονική περίοδος προσφέρεται εθνικά για διπλωματικό «στρίμωγμα» της Τουρκίας από πλευράς μας. Επικαλούμενη τώρα, πέρα από την αυταρχική στροφή του Ερντογάν στο εσωτερικό, και την πρόκληση μεγάλης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα έχει την ευκαιρία να αποτρέψει την εξαιρετικά επικίνδυνη αλλά και προϊούσα είσοδο της Τουρκίας στην αμυντική συνεργασία των 27.
  • Εν γένει, η Άγκυρα επιδιώκει προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου Αθήνα και Λευκωσία διαθέτουν (για λίγο καιρό ακόμη;) σημαντικά διπλωματικά όπλα.
Ναι, υπήρξαν και καλύτερες ευκαιρίες πλήρους απομόνωσης της Άγκυρας στο πρόσφατο παρελθόν. Όμως χάθηκαν ανοήτως με τη Διακήρυξη των Αθηνών που λειτουργεί ετεροβαρώς υπέρ της γείτονος: της χάρισε έναντι «πινακίου φακής» ένα συγκεκριμένο «συγχωροχάρτι», με την ελληνική παραίτηση από οποιαδήποτε αντίσταση, στην ανεμπόδιστη άντληση από μέρους της των πάμπολλων στρατηγικών οφελημάτων που επιδιώκει από τη Δύση.
Η επιτυχής και χωρίς εθνικές αβαρίες υλοποίηση του έργου GSI είναι εφικτή και εθνικά αναγκαία. Απαιτεί όμως περισσότερη σοβαρότητα ολιστικού και φιλόδοξου σχεδιασμού αλλά και συνετή προετοιμασία δια παν ενδεχόμενο.
* Γιάννης Βαληνάκης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών

Για Τεμπη και Ομάδα Αλήθειας


Μανώλης Κοττάκης

Η πρώτη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο μακρινό 2022, όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες για το δίκτυο υποκλοπών που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για να παρακολουθεί υπουργούς και πολιτικούς αντιπάλους της, ήταν πως «αυτό αφορά ιδιώτες και ρυπαρά δίκτυα, όχι την κυβέρνηση».
Τη συνέχεια με την ΕΥΠ τη γνωρίζουμε. Η πρώτη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για την Ομάδα Αλήθειας και άλλες εταιρίες οι οποίες φέρεται ότι συνδέονται με τη Νέα Δημοκρατία και ότι κρύβονται πίσω από χιλιάδες ανώνυμους λογαριασμούς στο διαδίκτυο που κάνουν δολοφονίες χαρακτήρων, ήταν και πάλι η ίδια: «Ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες». Αρα, η κυβέρνηση δεν οφείλει να δώσει καμιά εξήγηση.
Είναι προφανές ότι αυτή η γραμμή άμυνας, που κατέρρευσε το 2022, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή τον παρακολουθούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, θα καταρρεύσει πιθανόν και στο μέλλον, αναλόγως των αποκαλύψεων. Και θα καταρρεύσει διότι, πρώτον, μεσολαβεί κρατικό ή κοινοτικό χρήμα, αν είναι ακριβείς οι καταγγελίες για επιδοτήσεις εταιριών από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο για άλλον σκοπό το συνέστησε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα καταρρεύσει επίσης γιατί οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να απαντήσουν σε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις, που αφορούν τυχόν εμπλοκή τους σε μείζονες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.
Η αλήθεια είναι ότι οι δύο μετακλητοί υπάλληλοι και διαχειριστές της σελίδας της συγκεκριμένης Ομάδας Αλήθειας πράγματι προσέφεραν πολλά στη Νέα Δημοκρατία επί ηγεσίας Αντώνη Σαμαρά. Τότε που συνέστησαν για πρώτη φορά, υπό την υψηλή εποπτεία του Γιώργου Μουρούτη, την Ομάδα Αλήθειας, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον στρατό των τρολ που είχε εγκαταστήσει στα υπόγεια της Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας, για τα οποία είχε μιλήσει ανοιχτά σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη την εποχή εκείνη. Εκείνη την περίοδο, η Ομάδα Αλήθειας έδωσε μεγάλες διαδικτυακές μάχες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαχειριστές της, που ακόμα ήταν ανώνυμοι, είχαν συμβατική σχέση με την τότε κυβέρνηση.
Με τη μορφή του μετακλητού τού Μαξίμου; Με τη μορφή του ειδικού συνεργάτη; Με άλλη νομική μορφή; Μικρή αξία έχει. Οι μάχες της τότε ήταν αμιγώς πολιτικές. Ωστόσο, η Ομάδα Αλήθειας συνέχισε να συμμετέχει στον διαδικτυακό πόλεμο με την Αριστερά και μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Μετά τις εκλογές του 2019, τα πρόσωπά της έγιναν επώνυμα. Σταδιακά απομακρύνθηκαν τόσο πολύ από τον Αντώνη Σαμαρά, ώστε, όταν εκείνος διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο χειμώνα, τα μέλη της ένιωσαν την ανάγκη να βγουν δημοσίως στην κάμερα και, πρώτον, να καταγγείλουν τον Αντώνη Σαμαρά και, δεύτερον, να στηρίξουν μετά πάθους τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα, αποκάλυψαν πως μέσα στην πενταετία που άνοιξαν οι δουλειές τους άλλαξαν και οι συμπάθειές τους.
Η υπόθεση της Ομάδας Αλήθειας έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον, καταρχάς διότι ο κύριος πρωθυπουργός προσφάτως κατήγγειλε τα ρωσικά bots και τους ψεύτικους λογαριασμούς που υποτίθεται ότι ήθελαν την πτώση της κυβέρνησής του. Αν τυχόν ο ίδιος έδωσε ευλογία από το παρασκήνιο στις ίδιες πρακτικές που καταγγέλλει, τότε αυτό αποτελεί το αποκορύφωμα της πολιτικής υποκρισίας. Εχει, όμως, μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για έναν επιπρόσθετο λόγο: γιατί αξίζει να διερευνηθεί από τις ανεξάρτητες ή και άλλες Αρχές η συμπεριφορά των συγκεκριμένων ιστοτόπων στο ίντερνετ, στο facebook, στο Instagram, στο twitter και το TikTok τις πρώτες μέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Θα θέσουμε ευθέως ερωτήματα, τα οποία δεν σημαίνει ότι θα αποδεχόμαστε και ως γεγονότα. Θέλουμε όμως να διαλυθούν όποιες σκιές, αν αυτές υπάρχουν.
Ο ιστότοπος Ελλάδα 24 ανήκει στα ίδια πρόσωπα που έχουν και διαχειρίζονται την Ομάδα Αλήθειας. Μια ματιά στην ταυτότητά του αρκεί για να το επιβεβαιώσει. Ερώτηση: είναι αλήθεια ή είναι ψέματα η πληροφορία που διακινείται τις τελευταίες ώρες, ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος μετέδωσε -την ημέρα που πραγματοποίησε το πρώτο διάγγελμά του για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός και χρέωνε αποκλειστικά την ευθύνη στον σταθμάρχη- ταυτόχρονα ή με διαφορά δευτερολέπτων με άλλον μεγάλο ιστότοπο το ηχητικό απόσπασμα για τον σταθμάρχη το οποίο επικρίθηκε ότι ήταν προϊόν μοντάζ; Αυτό που μετέδωσε άλλος ιστότοπος στις 10.11 μ.μ., όταν είχε προηγηθεί διάγγελμα στις 6 το απόγευμα, το μετέδωσε αμέσως ή σχεδόν αμέσως και ο Ελλάδα 24; Εάν πράγματι το μετέδωσε ταυτόχρονα με τον άλλον διαδικτυακό τόπο εθνικής εμβέλειας, πώς εξηγείται αυτό; Πού το βρήκε; Εκανε το θαύμα της η «μικρή Τερέζα», όπως ισχυρίζονται κάποιοι, χωρίς να εξηγούν τι εννοούν με τον όρο «Τερέζα»; Και πώς εξηγείται ότι μεταδίδονται υποκλαπέντα ηχητικά αποσπάσματα που προέρχονται απευθείας από το αρχείο του ρυθμιστή κυκλοφορίας λίγες ώρες μετά το δυστύχημα (πριν διαβιβαστούν στην ΕΛ.ΑΣ. ή στις ανακριτικές Αρχές), όταν αυτό ήταν αλλοιωμένο; Οταν αυτό εμφάνιζε τον σταθμάρχη να μιλά με μηχανοδηγό άλλης αμαξοστοιχίας και όχι της πραγματικής; Οταν αυτό, δεύτερον, εφόσον έχει συμβεί, σημαίνει συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κατά παράβαση του νόμου; Αλήθεια ή ψέματα, λοιπόν; Κάθε απάντησις δεκτή.
Αυτές είναι οι δύο ερωτήσεις, και ελπίζουμε να μας λυθούν καλόπιστα οι απορίες. Μια ματιά στον συγκεκριμένο ιστότοπο τον Μάρτιο του 2023, λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα, τον Μάρτιο του 2024, έναν χρόνο μετά το δυστύχημα, και τον Μάρτιο του 2025, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τόσο αυτός όσο και πλήθος άλλων, ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας, μετέδωσαν ηχητικά ντοκουμέντα με συνομιλίες τόσο του σταθμάρχη όσο και σταθμαρχών, από τις οποίες είναι βέβαιο ότι όποιος ασχολήθηκε πρωτογενώς -και δεν εννοούμε τον συγκεκριμένο ιστότοπο απαραιτήτως- προέβη σε συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Εκτός κι αν αυτές οι συνομιλίες είναι από τις ελάχιστες που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες. Τότε, το πράγμα αλλάζει.
Οι ημερομηνίες μετάδοσης, πάντως, είναι συγκεκριμένες και οι συμπτώσεις εντυπωσιακές: 2 Μαρτίου 2023, 4 Μαρτίου 2024, 14 Μαρτίου 2025.
Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς, τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, ενώ και το μπάζωμα ήταν σε πλήρη εξέλιξη, είναι πολύ συγκεκριμένα: αργά το απόγευμα, μετά τις 6, ο πρωθυπουργός έκανε το διάγγελμά του, το οποίο επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στον σταθμάρχη, και μερικές ώρες αργότερα, στις 22.11, το ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο επικρίθηκε σφόδρα ότι ήταν προϊόν μοντάζ, επιβεβαίωσε την πρώτη προσέγγιση, αυτήν του πρωθυπουργού (ο ψευδής διάλογος του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό της επιβατικής, ενώ ήταν με άλλης, ήταν: «Βασίλη, φεύγω;» «Φεύγεις!»). Την οποία προσέγγιση, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο πρωθυπουργός μετέβαλε τον Ιανουάριο του 2025. Απαντήσεις, λοιπόν.
Κάτι τελευταίο: στις 24 Μαρτίου 2024, το «Βήμα» δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ για τη «μονταζιέρα», και δύο απεσταλμένοι υπουργοί του Μαξίμου επιχείρησαν να παρέμβουν στην ελευθεροτυπία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για να σταματήσουν οι αποκαλύψεις. Προφανώς, κάτι πανικόβαλε το Μαξίμου. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, το ίδιο συγκρότημα, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Inside Story και του Τάσου Τέλλογλου, επανέρχεται και διευθυντής εντύπων του ρώτησε προχθές βράδυ από το Mega το Μέγαρο: έχει καλυμμένα τα νώτα της η κυβέρνηση για όσα αποδίδονται στη συγκεκριμένη ομάδα; Μεγάλη Εβδομάδα. Πράγματι.

Το θολωμένο τους μυαλό...


Τάσος Παππάς

Λέμε ναι στη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου, λέμε όχι στη συγκόλληση της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι σε ελεύθερη απόδοση η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς... Δεν ήταν ομόφωνη. Αυτοί που λένε να ξεκινήσουμε, να δοκιμάσουμε και θα δούμε στην πορεία ποιοι θα ανταποκριθούν είναι μια ισχυρή μειοψηφία. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η υπόθεση του Λαϊκού Μετώπου πρέπει να αφορά όλα τα κόμματα που είναι στην ευρύτερη περιοχή της Αριστεράς και απορρίπτουν τις βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις που θα βλάψουν συνολικά την Αριστερά. Ως προς το δεύτερο έχουν δίκιο. Πράγματι βεβιασμένες ενέργειες υπό το κράτος πανικού λόγω των χαμηλών επιδόσεων στις δημοσκοπήσεις θα προκαλέσουν κατά πάσα πιθανότητα τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Οι προοδευτικοί πολίτες θα απογοητευτούν και θα στραφούν προς την αποχή ή θα υποκύψουν στην ηδονή που έχει η τυφλή ψήφος διαμαρτυρίας.
Εχουν δίκιο γιατί το ανάλογο εγχείρημα στη Γαλλία μπορεί να ξεκίνησε φουριόζικα, να γέννησε ελπίδες ότι κάτι αλλάζει, να καλλιέργησε προσδοκίες ότι ο κατακερματισμός της Αριστεράς δεν είναι μόνιμο φαινόμενο, αλλά κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Και εκεί πήγαν όπως όπως σε εκλογική συνεργασία με μέτωπο κατά της Ακρας Δεξιάς και του Μακρόν, είχαν σε πρώτο χρόνο ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά την επόμενη μέρα για διάφορους λόγους άρχισαν οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις. Η συμφωνία τους πάνω σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα κατέρρευσε. Δεν είχε προηγηθεί μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση εφ’ όλης της... διδακτέας ύλης. Προσωρινά φασκιώθηκαν οι αντιθέσεις τους. Προσωρινά παραμερίστηκαν οι μιζεραμπιλισμοί και τα υπερτροφικά εγώ. Προσωρινά κατέβηκαν οι σημαίες της ιδεολογικής καθαρότητας. Προσωρινά υποχώρησαν οι δογματισμοί για το ποιος σχηματισμός εκφράζει αυθεντικά τις ιερές παραδόσεις. Προσωρινά σταμάτησαν οι δίκες προθέσεων. Προσωρινή ήταν και η συμπόρευσή τους. Οταν ήρθε η ώρα για καθαρές απαντήσεις στα ζητήματα που προέκυψαν την επόμενη μέρα, χάθηκε η μπάλα.
Οπότε λένε οι επιφυλακτικοί στη Νέα Αριστερά να μην πάθουμε και εμείς ό,τι έπαθαν οι σύντροφοί μας στη Γαλλία. Για να μην το πάθουμε, επισημαίνουν, πρέπει η ιδέα του Λαϊκού Μετώπου να κερδίσει έδαφος σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και να στηριχτεί από τους προοδευτικούς πολίτες. Μπορεί να γίνει αυτό στην παρούσα φάση; Δύσκολο έως απίθανο. Πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της συγκρότησης Λαϊκού Μετώπου υπάρχει μόνον στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στην Κουμουνδούρου πάντως κατατίθενται μαχητικές αντιρρήσεις. Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται. Δηλώνει ότι δεν το αφορά. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν είχε ασκήσει σκληρή κριτική στο αδελφό κόμμα της Πορτογαλίας που στήριζε την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Κόστα. Η ηγεσία του ΚΚΕ κατηγορούσε την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας για ρεφορμισμό. Βγαίνει λοιπόν το ΚΚΕ από την εικόνα.
Το ΠΑΣΟΚ; Ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, λέει όχι και επιμένει στην αυτόνομη πορεία του κόμματός του με το σκεπτικό ότι θα κριθεί στο τέλος. Η γραμμή του δεν αποδίδει αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετική προσέγγιση, αλλά για την ώρα δεν τη θέτουν στα όργανα, προφανώς για να μην κατηγορηθούν για ανταρσία. Βγαίνει κι αυτό από την εικόνα. Το ΜέΡΑ25; Το θέλουν οι άλλοι; Δεν πετάνε και τη σκούφια τους. Το ίδιο θέλει; Υπό μία βασική προϋπόθεση που της έχει δώσει χαρακτηριστικά κόκκινης γραμμής. Τι λέει αυτή; Να κάνουν δημοσίως αυτοκριτική τα κόμματα που έχουν εφαρμόσει μνημόνια. Αντικειμενικά και αυτό βγαίνει από την εικόνα. Η Νέα Αριστερά; Αυτή μπαινοβγαίνει στην εικόνα. Δεν αποκλείει από τον διάλογο κανένα κόμμα, αλλά απαιτεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική για την περίοδο 2019-2023 και για το φαινόμενο Κασσελάκη. Θολούρα στην ατμόσφαιρα. Η θολούρα που επικρατεί στην κορυφή θα περάσει αναπόφευκτα και στη βάση. Δεν υπάρχουν ήρωες χωρίς ακροατήρια. Και τα κόμματα του χώρου θα δώσουν την εντύπωση ότι η ήττα είναι το φυσικό περιβάλλον τους.

Αναγωγα
Ιδιώτες με γαλάζια ταυτότητα που συνεργάζονται με ιδιώτες με γαλάζιες αποσκευές για να κατασκευάσουν την αλήθεια που βολεύει το γαλάζιο καθεστώς ή ένα γαλάζιο κόμμα που προσλαμβάνει γαλάζιους ιδιώτες για να δολοφονήσουν χαρακτήρες; Πήξαμε στο γαλάζιο.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Οι κατσαρίδες της υπόγας


Η Ντάμα


Η Ομάδα Αλήθειας δεν έχει, λέει, καμία απολύτως σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, απλά αρκετά στελέχη πρώτη και δεύτερης γραμμής του κόμματος την υποστηρίζουν δημοσίως στο πλαίσιο του πλουραλισμού και της Ελευθερίας του Τύπου. «Ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες» είπε ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε δημοσίως «ένα μεγάλο ευχαριστώ που με τόσο επαγγελματισμό και ταλέντο προσέφεραν στην Κοινή Γνώμη ένα τέτοιο εργαλείο πληροφόρησης, αλλά και στην Παράταξη μας έναν τόσο πολύτιμο σύμμαχο». Να δείτε που θα τους δώσουν και δημοσιογραφικό βραβείο Μπότση. Θα μου πείτε, και δικαίως, οι άλλοι που βραβεύτηκαν ήταν καλύτεροι; Ιανστο X

*** Όσοι είναι ενεργοί χρήστες των social media, του Twitter (νυν Χ) κυρίως, άκουσαν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα να εκρήγνυνται. Ανάμεσα σε αυτούς και εγώ, όντας χρήστρια του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου από το μακρινό 2009. Το πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Inside Story θα μπορούσε να δρομολογήσει μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων. Στη χώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, που πλέον δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, μπορούμε να ακούμε θρασύτατους υπουργούς να χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο μηχανισμό δολοφονίας χαρακτήρων ως «εργαλείο πληροφόρησης». Ρεπλικαστο X

*** Το 2012, όταν ιδρύθηκε η Ομάδα Αλήθειας, έλεγαν ότι «είναι μια ομάδα πολιτικής ανάλυσης που πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία, χωρίς να την εκφράζει επίσημα. Τα κείμενα που δημοσιεύονται στον ιστότοπό της αποτελούν θέσεις της «Ομάδας Αλήθειας» και όχι του πολιτικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας». Μόνο που με λίγη έρευνα, την οποία μπήκαν στον κόπο να κάνουν διάφοροι, κυρίως ο εξαιρετικός gerogriniaris (gerogriniaris.blogspot.gr) αποκαλύφθηκε ότι η ιστοσελίδα της Ομάδας Αλήθειας μοιραζόταν τον ίδιο server με την προεκλογική ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας, στον οποίο μάλιστα η Ομάδα Αλήθειας είχε και καταχωρημένη ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματείας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας του κόμματος. Chris Avramidisστο X

*** Από το 2015, όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας οι κουμουνιστοσυμμορίτες, οι επιθέσεις – εναντίον του Τσίπρα και σε οποιονδήποτε είχε άμεση ή έμμεση σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ – εντάθηκαν. Ίσως έγιναν προσλήψεις, δεν ξέρω. Οι ανώνυμοι λογαριασμοί έγιναν εκατοντάδες και όσοι ήταν «απέναντι», υποστήριζαν δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τρολ του 0,60 ευρώ. Αυτό έγινε σύνθημα βουλευτών και υπουργών στα πρωινά πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών. Τα fake news έδιναν και έπαιρναν, η προπαγάνδα γινόταν «είδηση» και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανίκανος να υπερασπιστεί τα στελέχη του και μην μπορώντας να κάνει μια έρευνα, για το ποια είναι πραγματικά η Ομάδα Αλήθειας, στριμώχτηκε στα σκοινιά και έτρωγε τη μια επικοινωνιακή σφαλιάρα μετά την άλλη. Nikos Moraitisστο X

*** Το 2019, μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η δραστηριότητα των ανώνυμων λογαριασμών της Ομάδας Αλήθειας εξασθένησε. Διότι οι πραγματικοί χρήστες τους διορίστηκαν ως μετακλητοί υπάλληλοι της κυβέρνησης. Οι συνθήκες επέβαλλαν την αντικατάστασή τους, όπως και έγινε. Κάποιος πρέπει να λέει στους υπόλοιπους χρήστες των social media ότι ο Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της χώρας και πως πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι από την τεράστια αύξηση του κατώτατου μισθού. Aris Chatzistefanouστο X

*** Το μείζον της υπόθεσης είναι αν πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι αυτόν τον μηχανισμό δολοφονίας χαρακτήρων. Κι αυτό πρέπει να αποδειχθεί. Μια και καλή..

Ενωμένη Αριστερά: Το ανέκδοτο της χρονιάς!


Κάπως πρέπει να πάρουμε μιαν ανάσα, κάπως πρέπει να σκάσουμε και κάνα χαμόγελο, όχι όλο μαυρίλα και καντήφλα και ντουβρουτζά.

Χρήστος Ξανθάκης

Εμείς οι αριστεροί δεν είμαστε που τα χώνουμε στους δεξιούς για τον άκρατο ατομικισμό τους;
Μάλιστα, εμείς οι αριστεροί είμαστε που τα χώνουμε στους δεξιούς για τον άκρατο ατομικισμό τους.Κι αφού ως αριστεροί έχουμε πάντα δίκιο στις αναλύσεις μας (στη σύνθεση την πατάμε διαρκώς, but nevermind…), πως γίνεται το κόμμα το μεγάλο των δεξιών να μη μασάει τίποτα από διασπάσεις και αποχωρήσεις εδώ και μισό αιώνα, ενώ η Αριστερά μια φορά ενώθηκε σε κάτι γκράντε και καθοριστικό μόνο και μόνο για να γίνει χίλια κομμάτια μέσα σε μια δεκαετία;
Μπαίνει εδώ ο Ογκουνσότο, αναρωτιέται “πωτς γκένεν αφτό;”, μπαίνει κι ο Νίκος Φίλης, που διαπιστώνει ότι “μας έφαγε η κυβερνησιμότητα”.
Τους λέω “ευχαριστώ”, τους προσφέρω φοντανάκι, τους δείχνω την πόρτα.
Και μένω σόλο κάσα, σόλο καπίκια, να βράζω στο ζουμάκι μου…
Θα μου πεις τους δεξιούς τους ενώνουν το συμφέρον και το κέρδος, οπότε ακόμη κι αν κόψουν λάσπη απ’ το μαντρί (γειά σας κύριε Αβραμόπουλε, καλημέρα κύριε Σαμαρά), κάποια στιγμή γυρνάνε πίσω είτε με την ουρά στα σκέλια είτε μετά βαΐων και κλάδων.
ΟΚ, το δέχομαι, αλλά και της Αριστεράς η πίστη σε ανώτερα ιδανικά, στη δικαιοσύνη, στην ισότητα, στην αλληλεγγύη δεν θα έπρεπε να αποτελεί ισχυρό, τι λέω τώρα, πανίσχυρο παράγοντα συσσωμάτωσης, συγκόλλησης, σύσφιξης δεσμών, να ‘ρθούνε πιο κοντά ρε φίλε, να συνεννοηθούνε, να βρούνε έδαφος κοινό;
Να κάνουν πως τα βρίσκουνε έστω, όπως στο ανέκδοτο από την ταινία “Η δοκιμασία”, όπου πάει ο ιερωμένος στον Πάπα και τον ρωτάει “Τι να κάνω, τι να κάνω, δεν πιστεύω πια στο Θεό, τι να κάνω;” και απαντάει ο Ποντίφηκας:
“Προσποιήσου”…
Ούτε να προσποιηθούν δεν καταδέχονται και μας σερβίρουν από το πρωί ως το βράδυ μπουρδίτσες για “κοινές συνισταμένες”, για “λαϊκά μέτωπα”, για “προγραμματικές συγκλίσεις”, ο κατάλογος των προαπαιτούμενων που πρέπει να ικανοποιηθούν για να πάμε στην κοινή πορεία, δεν έχει τέλος.
Κι όμως είναι απλό, πολύ απλό το πράγμα και φιλοσοφίες πολλές δεν χρειάζονται.
Ορίστε πέντε σημεία, ευγενής δωρεά ρεπόρτερ Ξανθάκη, για να κάτσουν να συμφωνήσουν και να υπογράψουν οι δυνάμεις της Αριστεράς και να το λήξουμε το θέμα:
Κομμένα τα υπερπλεονάσματα και το κωλοτρίψιμο με τους δανειστές για να αποπληρώσουμε (όπως έγραψε η “δημοκρατία” το Σάββατο) δέκα χρόνια νωρίτερα το πρώτο Μνημόνιο.
Φράγκα από το Ταμείο Ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπας και γλυτώσουν απ’ τη λαιμητόμο του σχεδίου Πισσαρίδη.
Στήριξη της προσιτής στέγασης με αποδοτικά μέτρα και όχι με κολπάκια του τύπου “Σπίτι μου ΙΙ”, που προκάλεσε “μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών” σύμφωνα με τους μπολσεβίκους της “Καθημερινής”.
Πόλεμος στην ακρίβεια και ιδίως στην ακρίβεια των τροφίμων, γιατί άμα τρως μονίμως σκουπίδια δεν θ’ αργήσει να κρασάρει το εργαλείο.
Πραγματικές επενδύσεις στην Υγεία και στην Παιδεία και όχι χάντρες και καθρεφτάκια απ’ τα μπουντουάρ της ψηφιακής λαγνείας.
Ποιος έχει αντίρρηση στα ανωτέρω;
Ποιος Αριστερός έχει αντίρρηση στα ανωτέρω;
Ναι, ναι ξέρω για τον Σοσιαλισμό παλεύουμε, αλλά κάπως πρέπει να επιβιώσουμε ως την ώρα που θα μας φωτίσει ο ήλιος ο κόκκινος.
Κάπως πρέπει να πάρουμε μιαν ανάσα, κάπως πρέπει να σκάσουμε και κάνα χαμόγελο, όχι όλο μαυρίλα και καντήφλα και ντουβρουτζά.
Αν μπορούν να το αντιληφθούν αυτό οι πολιτικοί της Αριστεράς, ας το υλοποιήσουν έστω και σε επίπεδο παπαδίστικης προσποίησης.
Αν δεν μπορούν, ας πάνε στα σπιτάκια τους και ας μη μας πρήζουν τα σκώτια με “κοινές συνισταμένες”, με “λαϊκά μέτωπα”, με “προγραμματικές συγκλίσεις”.
Άμα θέλουμε να τριπάρουμε, έχουμε καλύτερες και πιο παρφουμέ επιλογές…

Οι 50 αλήθειες για τα Τέμπη που δεν αμφισβητεί ούτε καν ο ΣΚΑΪ...


Δημήτρης Κανελλόπουλος


Μέσα στον ορυμαγδό των πληροφοριών που διακινούνται για το έγκλημα των Τεμπών ώστε να γίνει πολτός το μυαλό μας και να χάσουμε τη μπάλα υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που δεν μπορούν να τα αμφισβητήσουν όχι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο ο Κώστας Καραμανλής, όχι μόνο ο ΣΚΑΪ αλλά ούτε καν τα... ellinika hoaxes. Ναι σας λέω.
Ιδού λοιπόν 50 γεγονότα που, ανεξαρτήτως πώς τα βλέπει και τα κρίνει ο καθένας μας, ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει.
  1. Δύο τρένα κινούνταν το ένα προς το άλλο στην ίδια γραμμή για 12 λεπτά.
  2. Πυρόσφαιρα υπήρξε, δεν ξέρουμε από τι προήλθε (εύφλεκτο υλικό ή έλαια σιλικόνης) αλλά υπήρξε. Την είδαμε.
  3. Μπάζωμα και ξεμπάζωμα έγινε με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολύτιμα στοιχεία.
  4. Ανθρώπινο λάθος (από τον σταθμάρχη) φυσικά και υπήρξε.
  5. O σταθμάρχης ήταν άσχετος με τη δουλειά και πήρε τη θέση με πολιτικό ρουσφέτι.
  6. Οι σηματοδότες δεν λειτουργούσαν. Τηλεδιοίκηση δεν υπήρχε.
  7. Το επιβατικό τρένο της Hellenic Train έτρεχε με 160 χιλιόμετρα ενώ έπρεπε να τρέχει με τη μισή ταχύτητα για να παρουσιάζει η εταιρεία γρήγορους χρόνους διάρκειας ταξιδιών.
  8. Τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας σβήστηκαν απ' όλους τους σταθμούς από τους οποίους πέρασε.
  9. Δύο χρόνια αργότερα ωστόσο, λίγες μόλις ημέρες αφότου το σκέφτηκε φωναχτά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, βρέθηκαν τρία βίντεο που τα ανακάλυψε τυχαία ένας υπάλληλος σε μία εταιρία σεκιούριτι.
  10. Αυτή η εταιρία σεκιούριτι συνεργάζεται με τον ΟΣΕ με συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ.
  11. Είχαμε ανεύρεση ανθρωπίνων υπολειμμάτων στα χώματα που πετάχτηκαν σε οικόπεδα μακριά από τον χώρο του δυστυχήματος.
  12. Η σύμβαση 717 δεν έχει ολοκληρωθεί έως και σήμερα.
  13. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε την κατάσταση στα τρένα πριν ακόμα αναλάβει πρωθυπουργός το 2019. Και τα είχε πει ωμά και ξεκάθαρα στην προεκλογική παρουσίαση του προγράμματός του για τις μεταφορές την Άνοιξη του 2019 μιλώντας για τρένα-σαπάκια της Hellenic Train, τα οποία ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν από την εταιρεία.
  14. Η εξεταστική στη Βουλή ήταν μία παρωδία.
  15. Η προανακριτική ακόμα χειρότερη.
  16. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούσαν σύσσωμοι τον Κώστα Καραμανλή στη Βουλή, μετά την τότε ομιλία του.
  17. Υπάρχει κρατική ευθύνη για το θάνατο των 57 ανθρώπων.
  18. Δεν άφησαν τους συγγενείς να ανοίξουν τα φέρετρα. Τους παρέδωσαν τους ανθρώπους τους μέσα σε σακούλες, σε καρφωμένα φέρετρα.
  19. Δεν έγιναν οι απαραίτητες τοξικολογικές-ιστολογικές εξετάσεις.
  20. Κατέστρεψαν πολύ γρήγορα τα βιολογικά δείγματα των νεκρών.
  21. Κάποιοι πέθαναν από τη φωτιά λέγοντας (και φωνάζοντάς μας στην ουσία) ότι δεν είχαν οξυγόνο.
  22. Η κυβέρνηση θέλει να συγκαλύψει την υπόθεση.
  23. Και το πιστεύει και ο κόσμος σε ποσοστό 70% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
  24. Για τη συγκάλυψη παλεύουν και πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
  25. Υπάρχουν 16 εκθέσεις-πορίσματα για την πυρόσφαιρα, άλλα λένε για εύφλεκτο υλικό και άλλα, παλαιότερα, λένε για έλαια σιλικόνης.
  26. Προσπάθησαν να απαξιώσουν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μιλώντας (κι εδώ!) για σκευωρία.
  27. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι τόσο ανεξάρτητος οργανισμός που ο αναπληρωτής του πρόεδρος Χρήστος Παπαδημητρίου διορίζεται αλλά και οδηγείται σε παραίτηση από τον υπουργό Μεταφορών.
  28. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου αποκαλύπτει πως δέχτηκε απειλές αλλά ο εισαγγελέας δεν τον κάλεσε ποτέ να διερευνήσει μία τόσο σοβαρή καταγγελία.
  29. Η Γεωργία Αδειλίνη διατάσσει κατεπείγουσα έρευνα για κάτι που τελικά δεν υπάρχει στο πόρισμα αλλά αυτή νόμιζε ότι υπήρχε επειδή παρασύρθηκε!  
  30. Η υποστελέχωση στον ΟΣΕ είναι δεδομένη. Και τώρα ακόμα, στις μέρες μας. Και, μάλιστα, περισσότερο από το 2023.
  31. Έκαναν σχεδόν δύο χρόνια για να αρχίσει ο ανακριτής να παίρνει καταθέσεις από επιζήσαντες του δυστυχήματος.
  32. Ο ανακριτής δεν επιτρέπει έως τώρα εκταφές παιδιών για νέες τοξικολογικές εξετάσεις παρά το γεγονός ότι το ζητούν (με τεράστιο πόνο όπως καταλαβαίνετε) οι ίδιοι οι γονείς.
  33. Η Ευρωπαία εισαγγελέας κατηγόρησε δύο πολιτικούς, Καραμανλή και Σπίρτζη, αλλά στην Ελλάδα δεν συνέβη τίποτε.
  34. Στη Βόρεια Μακεδονία έχουμε έως τώρα τέσσερις συλλήψεις πρώην υπουργών για την φονική πυρκαγιά στο νυχτερινό club. Συνολικά οι συλλήψεις είναι περίπου 60.
  35. Οι νεκροί στα Τέμπη είναι 57 και όχι παραπάνω.
  36. Οι οικογένειες των νεκρών είναι 55 - μία οικογένεια έχασε δύο παιδιά και μία άλλη οικογένεια έχασε πατέρα και γιο.
  37. Ανάμεσα στις οικογένειες (με τους δικηγόρους τους μαζί) υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν. Πάντοτε συμβαίνει αυτό και παντού στον κόσμο, σε αεροπορικά δυστυχήματα. Δεν υπάρχει κοινή γραμμή έστω και αν όλοι έχουν κοινό στόχο, τη δικαίωση των ανθρώπων τους.
  38. Όταν έπεσε πριν από χρόνια το αεροπλάνο Ήλιος στο Γραμματικό για πολλούς μήνες απαγορευόταν η πρόσβαση στον χώρο.
  39. Οι τεχνικοί πραγματογνώμονες αναλύουν τα γεγονότα και ψάχνουν να βρουν τις αιτίες για τις οποίες έγινε ένα δυστύχημα ώστε να μην επαναληφθεί. Δεν έχουν καμία σχέση με τα νομικά και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών.
  40. Οι μηχανοδηγοί προειδοποιούσαν πολλά χρόνια πριν από το έγκλημα των Τεμπών, με δεκάδες εξώδικα, για το πρόβλημα ασφάλειας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Μιλούσαν για μεγάλη πιθανότητα δυστυχήματος. Και πολλοί μηχανοδηγοί παραιτήθηκαν λόγω φόβου.
  41. Τα ελληνικά τραίνα θα είναι ασφαλή το 2027 υποσχέθηκε τώρα ο κ. Μητσοτάκης. Τα ελληνικά τραίνα θα είναι ασφαλή το 2023 υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης και το 2019.
  42. Ο Κώστας Λακαφώσης διαθέτει πτυχίο.
  43. Η Εφημερίδα των Συντακτών είχε κάνει 5-6 πρωτοσέλιδα προβλέποντας δυστύχημα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
  44. Ούτε ένας χημικός μηχανικός (που είναι το αντικείμενό τους) δεν λέει ότι η έκρηξη οφείλεται σε έλαια σιλικόνης.
  45. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει κερδίσει πολιτικά από τα Τέμπη λόγω της μαχητικής και αξιοπρεπούς στάσης της απέναντι στο έγκλημα.
  46. Χρήματα για το μπάζωμα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, βρέθηκαν από την κυβέρνηση μέσα σε λίγες ώρες.
  47. Ο Κώστας Καραμανλής εκλέχτηκε πανηγυρικά από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας στις Σέρρες λίγους μήνες μετά το δυστύχημα.
  48. Τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις σαν αυτές που είδαμε στις 28 Φεβρουαρίου δεν έχουμε δει ποτέ στην Μεταπολίτευση και για κανέναν λόγο. Και ποτέ σε τόσες πόλεις.
  49. Ένας ανακριτής μόνο για μία τόσο τεράστια υπόθεση είναι πραγματικά δύσκολο να τα βγάλει πέρα.
  50. Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στην αρχή να μιλήσει για ανθρώπινο σφάλμα, μετά ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπήρχε παράνομο φορτίο, στη συνέχεια είπε πως ίσως και να υπήρχε. 

Ο Τσίπρας, οι αστρολόγοι και ο… Φρόιντ ...


Θανασης Καρτερος


Έχει και μια αστεία πλευρά η δημόσια συζήτηση για τον Τσίπρα. Στην οποία, καθόλου τυχαία, ο ίδιος δεν συμμετέχει. Ούτε κατ’ ελάχιστον. Και το αστείο του πράγματος δεν είναι μόνο οι προβλέψεις, που αγγίζουν τα όρια της αστρολογίας... και έφτασαν να καθορίζουν με ακρίβεια κιόλας πότε θα γυρίσει. Το Μάιο, τον Ιούνιο, μέσα στο 2026. Όταν ο ανάδρομος Ερμής συναντηθεί ξέρω γω με τους Διδύμους. Και πώς θα γυρίσει. Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - αυτό χάνει έδαφος τώρα τελευταία. Ή επικεφαλής νέου κόμματος, άφθαρτου και αγνού, με νέα πρόσωπα, από τα οποία, όπως είναι γνωστό, βρίθει η ελληνική κοινωνία.
Εχουμε ύστερα τους έγκριτους δημοσιογράφους που του απευθύνουν αυστηρές συστάσεις για το πώς πρέπει να γυρίσει. Να διαπράξει αυτοκριτική, να αναγνωρίσει τα λάθη του σε πρόσωπα και πολιτικές, να αλλάξει και να γίνει από σχεδόν κουκουές πιο ευρύς, αβρός, κατάλληλα ενδεδυμένος. Και να κάνει ένα κόμμα όχι μόνο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του εαυτού του, αλλά και κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των αυστηρών συμβούλων του. Ως γνωστόν, και τα κόμματα εύκολα γίνονται. Να, φερ’ ειπείν ο Κασσελάκης εν μια νυκτί το κατάφερε. Ή η Ζωή, που δεν χρειάστηκε ούτε στελέχη ούτε όργανα, μόνο το όνομά της στον τίτλο.
Υπάρχει, τέλος, η συμμαχία της εμπάθειας, που δεν έχει σχέση με την αστρολογία, αλλά με την ψυχολογία. Σου λέει ο άλλος κι ύστερα ο έτερος: Δεν θέλουμε μεσσίες. Απαντούν έτσι σε μια ερώτηση που δεν έχει τεθεί και δεν καταλαβαίνουν ότι η απάντησή τους πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για τη δική τους πολιτική σκέψη, το δικό τους πολιτικό ήθος, το δικό τους αύριο. Η τολμητίας μάλιστα της πολιτικής μας Ζωής το πήγε ακόμα παραπέρα - δεν μασάει τα λόγια της αυτή ακόμα κι όταν συζητάει με τον εαυτό της για το πώς θα γίνει πρωθυπουργός. «Να κάτσει στο λαγούμι του» διατάζει αυστηρά και δεύτερη κουβέντα δεν σηκώνει.
Η σοβαρή πλευρά του πράγματος; Πρώτον, είναι πολλοί, κι αυτό επιβεβαιώνουν η εμπειρία και οι δημοσκοπήσεις, που συζητούν από την καλή κι απ’ την ανάποδη ή και αναζητούν τον Τσίπρα. Δεύτερον, η συζήτηση και η αναζήτηση αυτή προφανώς έχουν σχέση με την εικόνα του, αλλά έχουν σχέση και με το χάλι του πολιτικού συστήματος. Και τρίτον, το χάλι αυτό αφορά και την αδυναμία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αμφισβητήσει αποτελεσματικά τον Μητσοτάκη. Κι έτσι, καθόλου ανεξήγητα, το πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα παραμένει αρκετά ψηλά για να προκαλεί ποικίλες δράσεις και αντιδράσεις.
Κι αυτό το κεφάλαιο, που σήμερα το αξιοποιεί προσεκτικά με τις παρεμβάσεις και τις σιωπές του, εύλογα μπορεί να προβλέψει κανείς ότι δεν πρόκειται αύριο να το καταθέσει στις οφσόρ του συστήματος ή να το σπαταλήσει σε μάχες χαρακωμάτων. Θα το επενδύσει όταν και όπως και για όσα θεμελιώδη πίστευε. Και πιστεύει. Τα υπόλοιπα είναι για τους σεναριογράφους, τους αστρολόγους και τον Φρόιντ…

Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Η Κάσος, το καλώδιο, οι εξοπλισμοί


Γιώργος Μαργαρίτης


Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε από χίλια δύο κανάλια η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει τα ερευνητικά πλοία που προετοιμάζουν την πόντιση του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Πλοία που, θυμίζουμε, είχαν εκδιωχθεί κακήν κακώς από τουρκικά πολεμικά μόλις ανοίχθηκαν πέρα από τα έξι μίλια στην Κάσο-Κάρπαθο.
Η αισιόδοξη ανακοίνωση τροφοδότησε έντυπα, τηλεοπτικά κανάλια, ιστότοπους και μέσα μαζικής δικτύωσης με δηλώσεις και εκδηλώσεις εθνικής υπερηφάνειας. Αυτή τη φορά, διαβεβαίωναν οι πηγές αυτές, οι Τούρκοι ουδέν θα έπρατταν ίσως επειδή είναι φοβισμένοι από τους ελληνικούς εξοπλισμούς των εικοσιπέντε συν δέκα, συν άλλα δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, ίσως διότι το έργο θα το κάλυπτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως διότι η Γαλλία θα έστελνε αεροπλανοφόρο, ίσως διότι το Ισραήλ θα έστελνε τον στόλο του, ίσως διότι ο Θεός της Ελλάδας -δηλαδή οι ΗΠΑ- θα νουθετούσαν την Άγκυρα “να κάτσει φρόνιμα”.
Τα παραπάνω αισιόδοξα κυριάρχησαν για μια περίπου εβδομάδα στην επικαιρότητα. Η κυβέρνηση φούσκωνε και ξαναφούσκωνε από έπαρση επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και τον πατριωτισμό της. Επιτέλους οι αγκαλιές και τα φιλιά του κου Μητσοτάκη με τον εγκληματία πολέμου κο Νετανιάχου απέδιδαν κάποια τριάκοντα αργύρια!
Μετά ήρθε η προσγείωση δια στόματος του κου Γεραπετρίτη (οποία έκπληξη!!!). Οι έρευνες, είπε, θα ξεκινήσουν πάλι σε “εύλογο χρόνο”, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές…….
Με άλλα λόγια δεν θα ξεκινήσουν όσο η Τουρκία δεν θέλει να ξεκινήσουν….
Όλα αυτά συμβαίνουν σε καιρούς που κυβέρνηση και υπουργός άμυνας -ο κος Δένδιας- παραμυθιάζουν την ελληνική κοινή γνώμη με F-35, “Ασπίδες του Αχιλλέα”, SCALP NAVAL και άλλα μεγαλοπρεπή και σπουδαία. Το κόστος μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια στα επόμενα χρόνια, κάτι ανάμεσα στο 10 και 15% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, περισσότερα από όσα δίνονται για βελτίωση των άθλιων υποδομών της χώρας (σιδηρόδρομοι κλπ.), την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση, την ζωή και την ευημερία των Ελλήνων.
Μέσα από ετούτα τα συμβάντα η εικόνα που διαγράφεται προκύπτει διαυγής και ανάγλυφη. Στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής επικράτειας η αστική μας κυβέρνηση επαφίεται στις καλές διαθέσεις του γείτονα και στον μεσολαβητικό οίστρο των στρατηγικών μας “συμμάχων και εταίρων”. Παρά τα λεγόμενα του κου Δένδια και των συν αυτώ οι εξοπλισμοί δεν αφορούν ούτε στο ελάχιστο την προάσπιση της πατρίδας.
Αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις “συμμαχικές” υποχρεώσεις της αστικής μας (το επαναλαμβάνω) κυβέρνησης. Τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, του Ιράν, της Παλαιστίνης ή όποιου άλλου εχθρού της Δύσης προκύψει.
Η υπεράσπιση της πατρίδας, της επικράτειας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων είναι αποκλειστική υπόθεση του λαού της, των εργαζόμενων και των παραγωγών. Αυτοί και μόνο αυτοί ενδιαφέρονται για το ζήτημα αυτό. Ενδιαφέρονται γιατί κάνουν την γη ετούτη να καρπίσει, πάνω σε αυτή ζουν, πάνω σε αυτή δημιουργούν, πάνω σε αυτή αγωνίζονται. Είναι η πατρίδα τους. Και η πατρίδα αυτή ουδεμία έχει σχέση με συμφέροντα ισχυρών του πλούτου, με κέρδη μονοπωλίων, συνεκμεταλλεύσεις και «παραχωρήσεις οικοπέδων» σε πετρελαιάδες.
Δεν είναι δε καθόλου παράξενο ότι η προάσπιση των εθνικών δικαίων περνά μέσα από την ανατροπή της άρχουσας αστικής τάξης και του καθεστώτος που οι κυβερνήσεις της έχουν διαμορφώσει.
Να τα έχουμε υπόψη αυτά στους καιρούς που έρχονται (πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύουμε).

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;


Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Παναγιώτης Σωτήρης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει βρεθεί στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων εξαιτίας της επιλογής του να αυξήσει κατακόρυφα τους δασμούς σε βάρος πλήθους χωρών, με πλήθος αναλυτών να σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το ελεύθερο εμπόριο ως θεμελιώδη αφετηρία πολιτικής.
Ανεξαρτήτως του που θα καταλήξει η όλη εξέλιξη, καθώς είχαμε την πρώτη μείζονα παλινωδία υπό το βάρος της αντίδρασης πρώτα και κύρια μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια επιλογή οικονομικής πολιτικής που θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ (ακόμη και για ορισμένους από τους πολυδισεκατομμυριούχους υποστηρικτές του), όπως και για χώρες που συναλλάσσονται μαζί τους.
Ούτε είναι δεδομένο ότι μπορεί στο τέλος να εξασφαλίσει την εξάλειψη των «αδικιών» σε βάρος των ΗΠΑ που υποτίθεται ότι επιδιώκει να διορθώσει. Και αυτό κυρίως γιατί εάν το εμπόριο των ΗΠΑ με άλλες χώρες ήταν άνισο και οδηγούσε σε σημαντικά εμπορικά ελλείμματα, αυτό είχε λιγότερο να κάνει με τους δασμούς που υποτίθεται ότι «τιμωρούσαν» τους αμερικανούς παραγωγούς και πολύ περισσότερο με την ίδια την εξέλιξη της αμερικανικής οικονομίας, τη μετεγκατάσταση βιομηχανικών δραστηριοτήτων, την άνοδο των υπηρεσιών ως οικονομικής δραστηριότητας, την αδυναμία να ανταγωνιστούν άλλες χώρες που μπορούσαν να παράγουν με χαμηλότερο κόστος.
Ούτε βεβαίως μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι χώρες που στήριξαν την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγική δραστηριότητά τους το έκαναν σε μικρότερο βαθμό με την καταφυγή σε υψηλούς βαθμούς και πολύ περισσότερο με την εφαρμογή μιας ενεργητικής βιομηχανικής πολιτικής με την υποστήριξη του κράτους.
Μόνο που αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξιδανικευτεί ο τρόπος που απελευθερώθηκε το παγκόσμιο εμπόριο τις περασμένες δεκαετίες στο πλαίσιο της συνολικότερης τάσης που αποκλήθηκε, ίσως και με κάποια ανακρίβεια, παγκοσμιοποίηση.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η απελευθέρωση των διεθνών συναλλαγών συνοδεύτηκε από τη διατήρηση και ένταση κοινωνικών ανισοτήτων σε αρκετές χώρες, αποδιάρθρωσε τοπικούς παραγωγικούς κλάδους μέσω φτηνών εισαγωγών, αποτέλεσε βασική δικαιολογία για την υπονόμευση μορφών κοινωνικής προστασίας, ενώ έσπρωξε χώρες του Παγκόσμιου Νότου σε μια περιβαλλοντικά επιβαρυντική υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων.
Η έκθεση των οικονομιών (άρα και της εσωτερικής παραγωγικής βάσης) στον διεθνή ανταγωνισμό, που είναι αυτό που κατεξοχήν συνεπάγεται το «ελεύθερο εμπόριο», αποτέλεσε βασικό μοχλό για την εμπέδωση σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ιδίως από τη στιγμή που η μείωση του εργατικού κόστους θεωρήθηκε το βασικό «συγκριτικό πλεονέκτημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο πιο προωθημένο παράδειγμα διαμόρφωσης μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρήθηκε αυτονόητο ότι δεν μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση ως προς τα εισοδήματα των εργαζομένων και αντιμετωπίστηκε πάντα με περισσό χλευασμό η υπενθύμιση ότι ενιαία αγορά, ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, και ενιαίο νόμισμα δεν μπορούν παρά να σημαίνουν και ενιαίο βασικό μισθό.
Πράγμα που σημαίνει ότι η όποια εύλογη αμφισβήτηση της «μαγικής δύναμης» των δασμών, ή επίσης εύλογη υπενθύμιση ότι είναι οι καταναλωτές που θα κληθούν να πληρώσουν το αυξημένο κόστος εισαγόμενων προϊόντων που δεν θα μπορούσαν να παραχθούν εγχώρια, δεν μπορεί να οδηγήσει στην υποτίμηση της ανάγκης να συζητήσουμε για το τι θα σήμαινε όντως μια πιο δίκαιη οργάνωση του διεθνούς εμπορίου που στο επίκεντρο θα θέτει την πραγματική άνοδο της παγκόσμιας ευημερίας και τη βιωσιμότητα.

Νέα πυρά Καρυστιανού κατά Φλωρίδη: «Τόσο στρατευμένος στον κυβερνητικό εναγκαλισμό ή τόσο μεγάλος ο φόβος;»


Η Μαρία Καρυστιανού δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει ασχολίαστη την εξοργιστική ατάκα του Γιώργου Φλωρίδη «Όπως καταλάβατε πάνε τα Τέμπη. Τα Τέμπη και οι κλάψες πάνε…», την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεστόμισε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της προανακριτικής-παρωδίας σε βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Ειδικότερα, σε σημερινή ανάρτησή της, η Πρόεδρος του Σύλλογου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023» αναρωτιέται «τόσο στρατευμένος ο κ. Φλωριδης στον κυβερνητικό εναγκαλισμό, ώστε να μην αντέχει ούτε τα δάκρυα για τα Τεμπη; Ή είναι τόσο μεγάλος ο φόβος, που επιλέγει να τα μπαζώσει και αυτά;» και μάς υπενθυμίζει ότι ο εν λόγω υπουργός «Δικαιοσύνης» (έτσι, με εισαγωγικά) αδίστακτα χαρακτήριζε όσους μιλούσαν για το «μπάζωμα» ότι είναι «για τα μπάζα».
Κατόπιν τον προειδοποιεί πως «τα δάκρυα για τους αγαπημένους μας, θα ρέουν παράλληλα με τα κλάματα των ενόχων για τις αποκαλύψεις που έρχονται…».

Η σημερινή ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού έχει ως ακολούθως:
«Ο μέλλων να απασχολήσει τα Ευρωπαϊκά Όργανα Υπουργός “Δικαιοσύνης”, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος αδίστακτα χαρακτήριζε όσους μιλούσαν για το «μπάζωμα» (για το οποίο μάλιστα υπήρχε ήδη στην Βουλή εκκρεμής ποινική δικογραφία) ότι είναι «για τα μπάζα», σε απόδειξη πλήρους απανθρωπιάς και αναισθησίας δήλωσε: “Τα Τεμπη και οι κλάψες για τα Τεμπη πάνε…”.
Πόση αναλγησία ….
Τόσο στρατευμένος ο κ. Φλωριδης στον κυβερνητικό εναγκαλισμό ώστε να μην αντέχει ούτε τα δάκρυα για τα Τεμπη;
Ή είναι τόσο μεγάλος ο φόβος που επιλέγει να τα μπαζώσει και αυτά;
Ωστόσο για να του απαντήσουμε στη γλώσσα που κατανοεί, τα δάκρυα για τους αγαπημένους μας θα ρέουν παράλληλα με τα κλάμματα των ενόχων για τις αποκαλύψεις που έρχονται…. Να είναι όλοι τους σίγουροι για αυτό.
Πέρα από αυτήν την τρανή απόδειξη κυβερνητικής αναλγησίας, με το κλείσιμο της Προανακριτικής – Παρωδίας για τον Χρήστο Τριαντοπουλο, γεννώνται βαρύτατες ποινικές και ηθικές ευθύνες για τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν το Πόρισμα της ΝΔ (οι του ΠΑΣΟΚ μάλιστα και με υποκριτικές επιφυλάξεις).
Τα μέλη της Βουλης, τα οποία ορκίστηκαν ενώπιον Θεού και Λαού σεβασμό στους θεσμούς, στο Σύνταγμα και στους νόμους και δεσμεύτηκαν να φροντίζουν τους πολίτες , μέσα σε δύο χρόνια, συγκάλυψαν το έγκλημα , στήριξαν και χειροκρότησαν το ψέμα και καταπάτησαν ακόμη και το ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια ένοχα σιωπούσαν όταν άκουγαν για εκχέρσωση πεδίου εγκλήματος και μπάζωμα.
Σιωπούσαν ακόμη και όταν ανακαλύφθηκαν 200 οστάρια επιβατών 9 μήνες μετά σε παρακείμενη περιοχή, στο Κουλούρι .
Στήριξαν μια εξεταστική παρωδία που προσωρινά αθώωσε τον Υπουργό Μεταφορών, ειδικά δε οι Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και μια ακόμα χειρότερη προανακριτική ,που όμοια της δεν έχει υπάρξει ,η οποία καταπάτησε κάθε ιερό και όσιο στο βωμό της συγκάλυψης του ιθύνοντα νου του μπαζώματος.
Και όλα αυτά ενώ ορίζει το Συνταγμα στο άρθρο 86, αλλά και ο Νόμος περί ποινικής ευθύνης Υπουργών ότι υποχρεωτικά θα έπρεπε να γίνει προκαταρκτική έρευνα, δηλαδή εξέταση μαρτύρων, συλλογή εγγράφων και αποδείξεων, αφού αυτή άλλωστε ΔΕΝ μπορεί να γίνει από τακτικό εισαγγελέα.
Με εντολή λοιπόν ποιου παρακάμφθηκε για άλλη μια φορά το Σύνταγμα;
Αναμένουμε βέβαια να προβάλλουν τη φτηνή πρόφαση ότι το άρθρο 61 του Συντάγματος θα τους γλιτώσει.
Το άρθρο 61 Σ όμως προσφέρει (ελεγχόμενη από την ΕΣΔΑ) ασυλία στους βουλευτές για την ψήφο ή τη γνώμη τους κατά την άσκηση των ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ τους καθηκόντων , και όχι βέβαια κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους ως Εισαγγελέων, τα οποία και έχουν λόγω της συμμετοχής τους σε Προανακριτική Επιτροπή για αναζήτησή ποινικών ευθυνών Υπουργού.
Έτσι, κατά την διεξαγωγή της Προανακριτικής διαδικασίας οι συμμετέχοντες ΔΕΝ λειτουργούν ως βουλευτές αλλά ως εισαγγελείς και επομένως το (σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενο από τα επιτασσομενα από την ΕΣΔΑ) άρθρο 61 Σ δεν τους καλύπτει.
Πως λοιπόν ενώ απουσιάζει η προκαταρκτική έρευνα το Δικαστικό Συμβούλιο θα προχωρήσει σαν να είναι όλα καλώς καμωμένα, ενώ εξόφθαλμα έχει παραλειφθεί η προκαταρκτική έρευνα, την οποία επιτάσσει και το Σύνταγμα, και ο νόμος περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών και από την οποία και μόνο μπορούν να προκύψουν όλη η σειρά των αδικημάτων για τα οποία θα έπρεπε να υπάρξει παραπομπή, αλλά και όλα τα συμμετέχοντα πρόσωπα;
Πώς λοιπόν θα καταδεχτεί να αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που του «σέρβιραν» περίτεχνα οι Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όχι για όλα τα αδικήματα που τα μέλη του ως Δικαστές διαπιστώνουν ότι διέπραξε αυτός και συμμέτοχοι του;
Παραβίασαν λοιπόν ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ κατάφωρα το Σύνταγμα μπροστά στα μάτια μας χωρίς να νοιάζονται καθόλου ΟΥΤΕ για την εγκληματική πράξη τους, ΟΥΤΕ για το ότι ότι εκτίθενται ανεπανόρθωτα στα μάτια του ελληνικού λαού, από τον οποίο εξελέγησαν και τον οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν.
Πέρα από το Σύνταγμα και τον κοσμικό νόμο, παραβίασαν και κάθε ηθικό νόμο απέναντι σε εμάς τους χαροκαμένους γονείς και απέναντι στην κοινωνία, ευτελίζοντας την εμπιστοσύνη μας και τη βασική αρχή της δημοκρατίας, ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται για ΚΑΘΕ ΕΓΚΛΗΜΑ και σε βάρος ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ.
Πριν δύο ημέρες δόθηκε Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ γεμάτη φως και καθαρότητα, όπου η αλήθεια αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα και άρτια επιστημονικά.
Χωρίς θεωρίες συνωμοσίας, επιθέσεις, χλευασμούς και έωλες κατηγορίες που αποτελούν κομμάτι της δικής τους μικροψυχίας και επιθετικής τακτικής εναντίον μας.
Πλέον είναι διπλά εκτεθειμένοι.
Άραγε θα μπορέσουν να μας αντικρούσουν με σοβαρότητα και επιστημονικά επιχειρήματα ή εκτός από τη συστράτευση συκοφαντών καλοθελητών θα προστρέξουν σε νέες «θεωρίες», όπως έκρηξη από φρέον ή εμποτισμένο ουράνιο…
Σε κάθε περίπτωση η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας είναι πολύ κοντά και η κοινωνία είναι από καιρό αγανακτισμένη.
Το φως και η αλήθεια είναι η μόνη μας λύτρωση! Και όλοι μαζί θα τη βρούμε! Και τότε όλοι μας, μαζί με τις ουράνιες ψυχές, θα αναγεννηθούμε.»

Οξεία αριστεροπλευρίτιδα...


Νόρα Ράλλη


[Ειδοποίηση εξ αρχής: το κάτωθι κείμενο είναι έμπλεο εκφράσεων που διά κανέναν λόγο δεν συνάδουν με τη γράφουσα, το ύφος, την αισθητική, το γραπτό ή τον προφορικό της λόγο. Ωστόσο θα αναγραφούν όπως ακριβώς ειπώθηκαν, καθώς πρόκειται για... αμιγώς πολιτικές ρήσεις από εκλεγμένους ή αποδεκτούς ως τέτοιους ηγέτες ή πολιτικούς ή πρόθυμους υπηρέτες των ανωτέρω (που είναι εντελώς κατωτέρω). Οπότε αν παρεμπιπτόντως ξεπέσει κάποια εφημερίδα στο σπίτι και γίνει σαββατιάτικα το θαύμα της Κυριακής του Λαζάρου και κάποιο ανήλικο τη σηκώσει και αρχίζει να τη διαβάζει (καλά, μιλάμε για όλα τα θαύματα της Μεγάλης Βδομάδας μαζωμένα!), εγώ προειδοποιάω: αν με ρωτήσει, θα του πω «ναι παιδάκι μου, αυτή είναι η γλώσσα της πολιτικής σήμερα. Αν δεν σ' αρέει, να βάλεις έμπλαστρο, γιατί είναι πολύ πιθανόν να πάσχεις κι εσύ από οξεία αριστεροπλευρίτιδα».]
Ετσι έλεγε ο Χρυσόστομος. Αντάρτης στο αλβανικό μέτωπο, μετά στις μάχες με τον ΕΛΑΣ, μπήκε με τα φισεκλίκια νικητής πάνω στ' άλογό του στη Σαλονίκη, μετά πάλι στα βουνά με τον Εμφύλιο. Και σαν αρχές του '60, όπου καθόλου δεν είχε ακόμα «γυρίσει ο ήλιος», τον ρωτούσαν «τι έχεις, Χρυσόστομε; Αρρώστησες;», εκείνος απαντούσε: «Τι τα θες, τι τα γυρεύεις... πάσχω από αριστεροπλευρίτιδα».
Σκληρές εποχές τότε. Δεν τολμούσες να πεις και πολλά πολλά. Η ελληνική κατοχή από τη Δεξιά στη χώρα ήταν σκληρότερη ίσως και αυτής των συμμάχων της των Γερμανών. Είχαν κερδίσει... αλλά δεν είχαν καταφέρει να σε κάνουν σαν και δαύτους. Οχι, δεν τα κατάφεραν. Δεν γίναν όλοι σαν τον δικό μας, τον σημερινό υπουργό που ούρλιαζε από το γραφείο του σε ένα πολύ ωραίο κτίριο (κάπου στην Ηρώδου Αττικού θαρρώ πως είναι): «Τελειώνετε με το μπάζωμα γιατί θα σας γαμήσω όλους!» αναφερόμενος φυσικά στα Τέμπη λίγες ώρες μετά το έγκλημα. Οχι, δεν 'γίναν όλοι σαν και δαύτον. Ούτε σαν τους άλλους έγιναν. Κάτι τυχάρπαστους, αμόρφωτους πρώην χωροφύλακες που αξιώματα έλαβαν σαν έγινε η Επανάστασις της 21ης Απριλίου του 1967. 
Λίγους μόλις μήνες μετά έπιασαν τον 20χρονο τότε γιο του Χρυσόστομου. Είχε ήδη αναλάβει αντιστασιακή δράση, είχαν και την οικογένεια στην μπούκα, τον έπιασαν και τον είχαν σε ένα δωματιάκι στην ταράτσα ενός κτιρίου στη Σαλονίκη. Σαν φέρετρο ήταν: στενό, μπετονιένο, με μια σιδερένια πόρτα, που γινόταν κολαστήριο από τη ζέστη μες στο καλοκαίρι. Ο νεαρός ίσα που χώραγε να ξαπλώσει στο καυτό πάτωμα, αφήνοντας το αποτύπωμα του κορμιού του απ' το δρωτάρι. «Δεν κοιμόσουν -έπεφτες σε έναν περίεργο λήθαργο από την κούραση, τον φόβο, τη ζέστη και τον πόνο» μου λέει. «Κάθε μέρα με ξύπναγαν μετά τα μεσάνυχτα για ανάκριση -έβραζε ο τόπος. Μια νύχτα ήρθαν ξανά. Ημουν ξαπλωμένος με το εσώρουχο. Μπαίνει ο ασφαλίτης, κάνει μια και μου το κατεβάζει. Με κοιτάει και μου λέει γελώντας: "Με αυτό θα γαμήσεις το καθεστώς, ρε μπάσταρδε;" Ακόμα θυμάμαι πόσο με είχε πειράξει εκείνο το γέλιο του».
Κι όμως. Σαν αυτούς δεν έγινε. Ούτε σαν τον άλλο, δεκαετίες μετά, που βγήκε και είπε: «Αυτές οι χώρες (σ.σ. εννοεί και την Ευρώπη) με παίρνουν τηλέφωνο και μου φιλάνε τον κώλο για να μην τους θέσω δασμούς». Αυτό είπε επί λέξει ο Τραμπ προχθές σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικανών στην Ουάσινγκτον, με αυτό ως το πολιτικό του επιχείρημα για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες. Μιλάμε για βαθύ πολιτικό λόγο, που ξεπερνάει τις πολυπλοκότητες της μεταπολιτικής και συνυπάρχει στο ακέραιο με την πλήρη έλλειψη ακεραιότητας στο πλαίσιο ανάξιων άξιων. Εγώ πάλι άλλο θέλω να ρωτήσω: εκλέγεις έναν πρωθυπουργό. Το να φιλάει τον κώλο του προέδρου των ΗΠΑ είναι στα καθήκοντά του; Γι' αυτό τον εξέλεξες; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει νέα ρητή και έγγραφη εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο από τον λαό του; Μήπως να βγάλουμε μια αγγελία στο κάτω κάτω της γραφής: «Ζητείται γόνος, ειδικός στο κωλογλείψιμο, ιδανικά με μαλακή γλώσσα, μη καπνιστής. Θέση: πρωθυπουργός. Μισθός: ανικανοποιητικός».
Κι όμως. Ανάμεσά μας κανέναν τέτοιον δεν θα βρεις. Γιατί κάποιοι, τέτοιοι δεν γίναμε ποτέ.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Ξενυχτώντας με την Διδώ


Σεμίνα Διγενή


Μόλις είχα αγοράσει - από την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας της - την «Εντολή» και είχα διαβάσει τις τετρακόσιες τόσες σελίδες της, μέσα σε τρεις νύχτες. Με είχε τόσο συναρπάσει εκείνο το εκρηκτικό υλικό του βιβλίου που τις νύχτες έβλεπα σκηνές του στον ύπνο μου. Τότε κατάλαβα γιατί η Ελλη Αλεξίου έλεγε πως τα βιβλία της Διδώς Σωτηρίου λάμπουν σαν να έχουν φώσφορο!
Ηταν τα πρώτα χρόνια μου στη δημοσιογραφία και φαντασιωνόμουν αποκλειστικές δισέλιδες συνεντεύξεις με σημαντικούς διανοούμενους της εποχής, που θα ενθουσίαζαν τους αναγνώστες. Επίσης, ήθελα πάρα πολύ να γνωρίσω αυτήν τη συγκεκριμένη συγγραφέα, που μου σύστησε με τον πιο συναρπαστικό τρόπο μια γενιά που νίκησε την ήττα της.
Ενα βράδυ, λοιπόν, της τηλεφωνώ.
Με το θάρρος και το θράσος μιας 19χρονης ρεπόρτερ και σχεδόν ...απαιτώ τη συνέντευξή της! Η Διδώ Σωτηρίου δέχεται γρήγορα κι ευγενικά, αποκαλώντας με στο τέλος της συνομιλίας μας, «αγαπητή συνάδελφε».
Δεν πιστεύω στ΄ αυτιά μου! Ανέλπιστη τύχη (και τιμή!). Οταν δημοσιεύεται η κουβέντα μας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», μου τηλεφωνεί, μ΄ ευχαριστεί για τη συνέντευξη, που όπως λέει της άρεσε και με καλεί στο σπίτι της για καφέ. Εκείνο το απόγευμα, στο σπίτι με τους σομόν τοίχους, τα κεντητά μαξιλάρια και τα τριαντάφυλλα στα βάζα, μετά από πολύωρη κουβέντα, γέλια, σχόλια, συγκίνηση, αποκαλύψεις κι εκατέρωθεν εξομολογήσεις, η κυρία Διδώ αποφασίζει και μου ανακοινώνει πως στο εξής είμαστε φίλες. Μου επιτρέπει μάλιστα να της τηλεφωνώ όποτε θέλω, να συζητάμε τα προβλήματά μου, αλλά και τις ιδέες μου για ρεπορτάζ, να με συμβουλεύει στα αισθηματικά μου, να μου δίνει τηλέφωνα λογοτεχνών για συνεντεύξεις, μέχρι και συνταγές μαγειρικής.
Η γενναιόδωρη κ. Διδώ! Εχω πάντα μέσα μου ολοζώντανη την εικόνα της, ν΄ ανοίγει γελαστή την πόρτα του σπιτιού της, με την πιο ζεστή αγκαλιά και το πιο μαμαδίστικο βλέμμα κάτω από το ασημένιο φωτοστέφανο των κατάλευκων μαλλιών της.
Ολα όσα μου προσέφερε ανοιχτόκαρδα, εκείνη την περίοδο, τα εκμεταλλεύτηκα απολύτως. Κυρίως τα βραδινά τηλεφωνήματα και τις ατέλειωτες κουβέντες. Της ζητούσα πάντα την κριτική της στα ρεπορτάζ και τις έρευνές μου στην εφημερίδα και εκείνη πάντα ήταν εκεί, αυστηρή, ουσιαστική, εφευρετική και καίρια, αφού πριν από συγγραφέας ήταν μια εξαίρετη δημοσιογράφος. Πάντα όμως ευγενική. Και με απίστευτο χιούμορ... Δεν ξέρω γιατί και πώς, αλλά από την αρχή την ένιωθα συνομήλική μου. Είχε μια κοριτσίστικη ζωντάνια και ενέργεια, μια νεανική αμεσότητα, αν και όταν γνωριστήκαμε ήταν περίπου 67 χρόνων.
«Οταν το αίμα ξεχνιέται, το μελάνι πρέπει να μιλήσει»
Γεννημένη το 1909 στο Αϊδίνι της Μ. Ασίας, η Διδώ Σωτηρίου βιώνει τον εφιάλτη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Είναι ένα μικρό παιδί που ζει τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Εχει πει, πως έσκυψε στις μνήμες των ζωντανών, για να γράψει αργότερα το ευαγγέλιο της προσφυγιάς, τα «Ματωμένα Χώματα».
«Ακούμπησα μ' αγάπη και πόνο τ' αυτί στις καρδιές τους, εκεί που κρατούν τις θύμισες, όπως στο κονοστάσι τα βάγια και τα στέφανα...».
Αυτές τις ματωμένες μνήμες ανέστησε ανατριχιαστικά, γνωρίζοντας πως όταν ξεχνιέται το αίμα, εκείνο που μπορεί να μείνει στη θέση του είναι το μελάνι. Και σ' αυτήν την περίπτωση - όπως έχει πει - «το μελάνι είναι τόσο αναγκαίο, γιατί πρέπει κάπου να ζούνε αυτοί οι άνθρωποι...».
Οταν τη ρωτούσα πόσο περήφανη είναι γι΄ αυτό το βιβλίο, αυτό το «έπος της προσφυγιάς», τον δικό μας «Πόλεμο και Ειρήνη», μου έλεγε ταπεινά, πως απλώς αυτό που έκανε το θεωρούσε χρέος τιμής στην πατρίδα της κι ότι δεν ήταν αυτή που διάλεξε τα γεγονότα. Αυτά την διάλεξαν.
«Για μένα συγγραφέας είναι ο πρώτος σύμμαχος του λαού», θα έλεγε καιρό μετά στον «Ριζοσπάστη», επισημαίνοντας πως «λογοτεχνία είναι να υπηρετείς την ιστορία και τη ζωή. Να βάλεις τη ζωή να κατοικήσει μέσα στο βιβλίο».
Πίστευε πως ο συγγραφέας που πλαστογραφεί την πραγματικότητα είναι ένας μικροαπατεώνας, ανάξιος λόγου. Χειρότερος και από κακοποιός.
Σκέφτομαι πόσο τραγικά επίκαιρη (63 χρόνια μετά από την πρώτη έκδοση του αντιπολεμικού της μυθιστορήματος), είναι η κουβέντα της: «Ο μεγάλος ένοχος για την ανθρώπινη δυστυχία, ο εχθρός κάθε προόδου είναι ο πόλεμος και τα οικονομικά συμφέροντα που τον προκαλούν. Αυτός σαν Κίρκη κάνει τους ανθρώπους κτήνη. Οι ήρωες, που κινούνται μέσα στα "Ματωμένα Χώματα", έχουν γαλουχηθεί με ιδέες, πίστεις, παραδόσεις ενός κόσμου που γκρεμίζεται με τραγικό πάταγο. Ομως αρχίζουν να διακρίνουν κάποιο καλύτερο μέλλον που ροδίζει».
«Ο πόλεμος βγάζει τους ανθρώπους από τα σύγκαλά τους, τους μαυροντύνει, σκοτώνει και τους ανθρώπους και τη χαρά», μου έλεγε.
Μακρινό όμως ακόμα αυτό το μέλλον. Προς το παρόν, ακούγονται μόνο ανέξοδα λογύδρια για την ειρήνη και δίνονται 800 δισ. ευρώ από την τσέπη των λαών για τον πόλεμο. Δάνεια, «ρήτρες διαφυγής», ευρωομόλογα, συγκρότηση ευρωστρατού και αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία υπηρετούν την πιο επικίνδυνη πολεμική προετοιμασία.
Οσο για τον λογαριασμό, αυτός στέλνεται στους λαούς, με καθηλωμένους μισθούς, «αυξήσεις» ενός ευρώ - όπως στην Ελλάδα - άγριες περικοπές και «οδηγούς επιβίωσης» 72 ωρών. Οι δε αυξήσεις στους στρατιωτικούς, που δόθηκαν πρόσφατα, χρησιμοποιούνται για απόσπαση της συναίνεσής τους για τη βαθύτερη πολεμική εμπλοκή.
Και μέσα σ΄ όλη αυτήν τη δυστοπία, και με ανοικτή την αποστολή στρατού στο ουκρανικό μέτωπο, τα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης ζητούν λαϊκές θυσίες, στηρίζουν την «πολεμική οικονομία» της ΕΕ και ψηφίζουν ΝΑΤΟικούς προϋπολογισμούς.

«Η τέχνη είναι ζωή και μένει ύστερα κι από μας»
Ενα βράδυ, χρόνια μετά από το ξεκίνημα της φιλίας μας, ρωτάω την Διδώ Σωτηρίου, στο τηλέφωνο, ποιο είναι το μυστικό των συγγραφέων που μένουν αθάνατοι. «Αυτοί που δεν κάνουν φιλολογία, αλλά ζωή - γιατί η τέχνη είναι ζωή, γι' αυτό άλλωστε και μένει και υπάρχει ύστερα και από μας».
Ετσι μου είπε, συμπληρώνοντας πως αυτές δεν είναι δικές της κουβέντες, αλλά του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. (Εννοείται πως δεν παρέλειψα να της ζητήσω το τηλέφωνό του, με την ελπίδα της εξασφάλισης μιας ακόμη αποκλειστικής συνέντευξης! Και φυσικά με τη βοήθειά της, η συνέντευξη έγινε).
Η Διδώ μ΄ έμαθε να λατρεύω τους αυτόπτες μάρτυρες, γιατί μου εξηγούσε με λεπτομέρειες τη συμβολή τους στο γράψιμο της αρτιότερης μετάπλασης - σε επική πρόζα - της μεγάλης και βαρυσήμαντης εθνικής μας περιπέτειας.
«Από τέτοιους αυτόπτες μάρτυρες πήρα το υλικό που χρειαζόμουνα, για να γράψω τούτο το μυθιστόρημα, με μοναδική έγνοια να συμβάλω στην ανάπλαση ενός κόσμου που χάθηκε για πάντα "να μην ξεχνούν οι παλιοί" να βγάλουν σωστή κρίση οι νέοι».
Μου είχε εξομολογηθεί τη συνήθειά της να κατεβαίνει συχνά στον Πειραιά, στα Προσφυγικά για να θυμηθεί εκείνες τις πρώτες στιγμές του ερχομού της, τότε που όλοι έβλεπαν εχθρικά τους πρόσφυγες και τους απέφευγαν σαν να είχαν λέπρα. "Φοβόντουσαν - μου έλεγε - μην τους πάρουν οι άντρες τις δουλειές τους και οι γυναίκες ξελογιάσουν τα αρσενικά".
Το 1997 ξανασυναντιόμαστε τηλεοπτικά, στην εκπομπή μου «Ανθρωποι» της ΕΡΤ. Το γύρισμα γίνεται στο πλημμυρισμένο από εκατοντάδες βιβλία σαλόνι, με τις φωτογραφίες του Μπελογιάννη (που όλο τον λέει «καμάρι» της) να πρωταγωνιστούν κι ένα φιλικότατο σκυλί Δαλματίας στα πόδια μας.
Μια γεύση από εκείνη την κουβέντα μας:
-- Κυρία Σωτηρίου, σας έχουν χαρακτηρίσει «μάνα του μικρασιατικού λαού». Σας συγκινεί αυτός ο χαρακτηρισμός;
-- Ναι, πολύ. Νομίζω πως στάθηκα πάρα πολύ κοντά τους, σ' αυτόν τον λαό, που το είχε τόσο ανάγκη. Που χρειαζόταν από κάπου να πιαστεί, για να σταθεί ξανά στα πόδια του. Να δυναμώσει και να ελπίσει.
-- Σε μια προηγούμενη συνέντευξη που μου είχατε δώσει πριν από 10 χρόνια, με είχατε συμβουλέψει, στα άρθρα και τις εκπομπές που κάνω να φροντίσω να μην αφαιρώ απ' τους ανθρώπους την ελπίδα.
-- Ναι, το θυμάμαι και το πιστεύω ακόμα. Η ελπίδα πρέπει να υπάρχει, όπως και το χαμόγελο και η αισιοδοξία για το αύριο. Αυτά δίνουν δύναμη.
-- Και ας χάθηκαν κάποια οράματα;
-- Ναι κι ας έχασε η γενιά μου κάποια οράματα και μάλιστα σημαντικά. Ο αγώνας όμως δε σταματάει.
-- Πείτε μου μια εικόνα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.
-- Την αδελφούλα μου μωρό στα χέρια της μάνας μου, να έρχονται στο λιμάνι. Εγώ ήμουν ήδη εκεί, με μια θεία μου, σπαράζοντας στο κλάμα, νομίζοντας ότι τις είχα χάσει. Κι όταν τις είδα τρελάθηκα απ΄ τη χαρά μου.
Τότε πια, ησύχασα, πίστεψα ότι σωθήκαμε. Μετά ζήσαμε όλες, όσα ζήσαμε. Υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσα να πιστέψω μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Τα έζησα, τα έγραψα και τώρα που τα ξανασκέφτομαι με πιάνει ρίγος.
-- Ηθελα να σας πω ότι ξέρει και εσάς και τα γραπτά σας η κόρη μου, που είναι μικρή. Σας χαροποιεί αυτό;
-- Ναι, πάρα πολύ. Είναι πολύ σημαντικό τα μικρά παιδιά να ξέρουν την ιστορία μας, είναι μια αχτίδα φωτός.
-- Κυρία Σωτηρίου, έχετε πει πως μικρή γράφατε συνθήματα στους τοίχους. Σήμερα αν σας έδινα ένα σπρέι και σας ζητούσα να γράψετε κάτι στους τοίχους, τι θα γράφατε;
-- Σήμερα ειδικά, δεν θα έγραφα τίποτα. Σήμερα θα ήθελα να πάω στην εξοχή. Να χαρώ κι εγώ λίγο, να ησυχάσω. Είναι πολλά αυτά που θέλω να ξεχάσω.

**********
«Ο,τι ήθελα το ΄κανα»!
Η πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη Διδώ Σωτηρίου που γεννήθηκε σαν σήμερα, από νεαρή ηλικία αναπτύσσει πολιτικο-κοινωνική δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ (στο οποίο μένει μέχρι περίπου τα τέλη του Εμφυλίου) και των γυναικείων οργανώσεων. Σπουδάζει γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και μετά στη Σορβόνη. Υπήρξε από το 1933 μια σπουδαία δημοσιογράφος, μαθητεύει δίπλα στον Νίκο Καρβούνη, στον Κώστα Βάρναλη και άλλες μορφές των Γραμμάτων. Καθοριστικό για την πορεία της στέκεται το συναπάντημά της με την ηρωική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, την Ηλέκτρα Αποστόλου. Συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες της εποχής και παίρνει μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα.
Η ώρα της απελευθέρωσης, το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944, βρίσκει την Διδώ να κλείνει πάνω στο μάρμαρο την πρώτη σελίδα του παράνομου ακόμα «Ριζοσπάστη», στην ελεύθερη γειτονιά της Ν. Ελβετίας στον Βύρωνα. Μαθαίνοντας την αποχώρηση των κατακτητών, γράφει ως κεντρικό τίτλο του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας, «ΧΑΙΡΕ, Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Στα βραδινά τηλεφωνήματά μας, εκεί προς το τέλος της δεκαετίας του '80, την απολαμβάνω να μου λέει ιστορίες για τους φίλους της, το ζευγάρι των εκδοτών του «Κέδρου», που την στήριζαν, τον Νίκο και την Νανά Καλλιανέση, για τον Αντρέ Μαλρώ, για την Ελλη Αλεξίου, τον Τάσσο, την Αλκη Ζέη, την Χρύσα Χατζηβασιλείου, τον Αντρέ Ζιντ κ.ά.
Το φθινόπωρο του 2004 το ανήσυχο κι ευαίσθητο κορίτσι που ξεκίνησε από τα καλντερίμια της Μ. Ασίας, από το Αϊδίνι, κι έφτασε προσφυγάκι πεινασμένο και τρομοκρατημένο στον Πειραιά, αδέσποτο χωρίς τους γονείς του, η Διδώ Σωτηρίου, «φεύγει» από τη ζωή, στο σπίτι της, από λοίμωξη του αναπνευστικού. Είχε ζήσει ήδη 95 χρόνια τρικυμισμένης ελληνικής ιστορίας. «Ο 20ός αιώνας ήταν ένας φοβερός αιώνας, γκρέμισε τα όνειρα και τα ιδανικά που είχαμε», έλεγε. Και πρόσθετε: «Εγώ, πάντως, στη ζωή μου, παρά τις δυσκολίες ό,τι ήθελα το ΄κανα!». Ηταν Πέμπτη 23 του Σεπτέμβρη, όταν τα Ελληνικά Γράμματα, η Εθνική Αντίσταση, η δημοσιογραφία, ο μικρασιατικός ελληνισμός κι όλοι εμείς χάσαμε μια μεγάλη μορφή, μια πολύτιμη φίλη.
Σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη να ξαναδιαβάσω την «Εντολή» της, αυτό το βιβλίο για τις περιπέτειες της Ελλάδας, με τη μοίρα του Σίσυφου, από το 1944 μέχρι το 1952. Για τις εφιαλτικές πλεκτάνες ξένων και εγχώριων μυστικών υπηρεσιών, την αντικομμουνιστική υστερία, τις δίκες, τις εκτελέσεις και τον τρόμο. Για τη δολοφονία Μπελογιάννη. Για τον Πλουμπίδη.
Το ζητάει κι η εποχή αυτό το βιβλίο, που χαρακτηρίστηκε «συνταραχτικό μεγάλο έργο πολιτικής ευθύνης». Αυτόν τον ύμνο στην παλικαριά, στον πατριωτισμό και στην εντιμότητα της περήφανης γενιάς της Αντίστασης που σφαγιάστηκε...
Κι επειδή πάλι ετοιμάζονται να στείλουν μια γενιά στα πολεμικά σφαγεία, ας ξέρουν πως οι λαοί με τον αγώνα τους δεν θα επιτρέψουν καμιά τέτοια θυσία για τα κέρδη και τη μοιρασιά της ιμπεριαλιστικής λείας.