Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ο μειονεκτικός ερεθίζει τους σαδιστές

Tου Χρηστου Γιανναρα


Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ ευρωπαϊκή επαρχία, δεν θα μειονεκτήσει ποτέ ως «περιφέρεια» έναντι οποιουδήποτε αγλαϊσμένου «κέντρου». Μάλλον δεν ξιπάστηκε ποτέ από το ξένο, δεν το θεώρησε υπέρτερο από το δικό της εγχώριο επειδή ήταν ξένο. Δεν θα αυτοκαθοριστεί ως κοινωνία μεταπρατική, δεν θα πιθηκίσει τα όσα η Δύση λανσάρει σαν «πρωτοπορία». Κανένας «εθνάρχης» στην Τουρκία δεν θα διανοηθεί να καυχηθεί ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν».
Ο Κεμαλισμός ήταν το κίνημα που θέσπισε τις προϋποθέσεις για τον εκδυτικισμό του τουρκικού κράτους. Αλλά ο εκδυτικισμός δεν ήταν αυταξία και αυτοσκοπός, δεν ήταν εξ ορισμού τα «φώτα», ο «πολιτισμός» η «πρόοδος». Ηταν ένα μεγάλης τόλμης εγχείρημα κοινωνικού μετασχηματισμού: Εκοψαν οι Κεμαλικοί τον λώρο που κρατούσε την Τουρκία δέσμια σε ένα αναχρονιστικό........
παρελθόν – στο οθωμανικό καθεστώς που είχε φτάσει ολοφάνερα στο ιστορικό του τέλος. Και για να κοπεί ο λώρος, το αποτελεσματικό μαχαίρι ήταν η πρόσληψη (ή και επιβολή) του δυτικού «παραδείγματος» – κατάλαβαν την παγκόσμια δυναμική του. Προσέλαβαν (δεν αντέγραψαν) θεσμούς, οργάνωση, συστήματα, ακόμα και τη λατινική γραφή της γλώσσας τους, την ευρωπαϊκή ενδυμασία, ήθη οικογενειακά και δημόσια.
Αλλά όχι σαν βλαχαδερά θαμπωμένα από τους «πρωτευουσιάνους». Η πρόσληψη της Δύσης σήμαινε για τους Τούρκους θελημένο, προγραμματικό εκσυγχρονισμό, όχι πιθηκισμό του «γυαλιστερότερου». Και ο πιο φανατικός Κεμαλιστής δεν διανοήθηκε ποτέ σαν σημαντικότερο το να είναι Ευρωπαίος παρά Τούρκος. Προσέλαβε και προσλαμβάνει τα επιτεύγματα της Δύσης για να εξασφαλίσει την ιστορική του συνέχεια και την κυριαρχική του επιβολή ως Τούρκος. Από το νηπιαγωγείο ώς το γηροκομείο ο Κεμαλισμός καλλιεργεί τη συνείδηση της υπεροχής του Τούρκου, τον εκσυγχρονισμό τον επέβαλε στην τουρκική κοινωνία για περισσότερη και αποτελεσματικότερη ισχύ του τουρκισμού.
Ο Κεμάλ ήταν ο τούρκος Κοραής, χωρίς τη μειονεξία του ξιπασμένου επαρχιώτη, ήταν ο τούρκος Βενιζέλος, χωρίς την υποταγή σε ό, τι έμοιαζε ιστορική νομοτέλεια. Χρειαζόταν τη Δύση για να γίνει καλύτερος Τούρκος, όχι γιατί του γυάλιζε να τον λογαριάζουν «Ευρωπαίο». Είχε περηφάνια ο Κεμάλ για την καταγωγή του και για την ιστορία του λαού του, δεν έστησε αερογέφυρα πάνω από εικοσιπέντε αιώνες για να φτάσει σε αρχαίους προγόνους που θαύμαζαν οι Ευρωπαίοι, κατασυκοφαντώντας το ιστορικό ενδιάμεσο που ενοχλούσε τους Ευρωπαίους.
Είναι κανόνας που βγαίνει από την ιστορική εμπειρία: Σε περίπτωση συνύπαρξης λαών (ή και γειτονίας) ο πολιτισμικά υπέρτερος αφομοιώνει τον πολιτισμικά υποδεέστερον. Αντικειμενικά κριτήρια υπεροχής ή υστέρησης δεν υπάρχουν, υπάρχουν λαοί που εμμένουν στην πολιτιστική τους παράδοση και λαοί που εύκολα την απεμπολούν. Eμμένουν, όταν βιώνουν ρεαλιστικά την παράδοσή τους και την πολιτιστική τους ιδιαιτερότητα ως πλουτισμό της ζωής, ποιότητα της ζωής. Tην απεμπολούν, φυσιολογικά και αυτονόητα, όταν η «παράδοση» και ο «πολιτισμός» έχουν γίνει ιδεολόγημα, ρητορεία που συντηρεί ψυχολογικές ψευδαισθήσεις καύχησης.
Oι Eλληνες διέσωσαν την ελληνικότητά τους (γλώσσα, ιστορική συνείδηση, Tέχνη, μεταφυσική εμπειρικά βιωμένη) τέσσερις ολόκληρους αιώνες υπόδουλοι στους Tούρκους, γιατί ζούσαν την παράδοσή τους (ένσαρκη στη λαϊκή πράξη) ως απόσταση υπεροχής έναντι τόσο του Tούρκου όσο και του κατακτητή που προηγήθηκε: του Φράγκου. Διέσωσαν αυτή τη βιωματική ελληνικόητα, ώς το 1922, όσοι ελληνικοί πληθυσμοί είχαν μείνει έξω από τα σύνορα του ελλαδικού κράτους – οι Eλληνες της Mικρασίας, του Πόντου, της Aνατολικής Pωμυλίας, της Aιγύπτου, της Kριμαίας. Aυτοί οι εκτός ελλαδικού κράτους Eλληνες δεν χρειάστηκαν κάποιον Kεμάλ ή κάποιον Kοραή να τους επιβάλει στανικά τον εκδυτικισμό τους ως αναγκαίο εκσυγχρονισμό ή ως υπεραναπλήρωση επαρχιωτικής μειονεξίας. Eίχαν προσλάβει, φυσιολογικά και αυτονόητα τη Δύση, δίχως να θιγεί ή να αλλοιωθεί στο παραμικρό η καύχηση για την ελληνικότητά τους, η βεβαιότητα για τον πλουτισμό της ζωής και την ποιότητα ζωής που σήμαινε το να είναι Eλληνες.
Tην καισαρική διαφορά στο ελλαδικό κράτος τη γέννησε ο ανεπαίσθητος αλλά μοιραίος καταλύτης: η μειονεξία. O εκδυτικισμός υπαγορεύτηκε από την επαρχιώτικη ξιπασιά του Kοραή και παγίδευσε κάθε παραμικρή πτυχή του κοινωνικού και κρατικού βίου στη μίμηση «των πεφωτισμένων και λελαμπρυσμένων της Eσπερίας εθνών». Kαι μίμηση σημαίνει να είσαι πάντοτε δεύτερος, πάντα καθυστερημένος και μειονεκτικός, αφού την οργάνωση της ζωής σου δεν τη γεννάνε οι ανάγκες σου, αλλά η αντιγραφή θεσμών και συστημάτων που γέννησαν άλλες κοινωνίες για τις δικές τους ανάγκες. Kαι συ λογαριάζεις αυταξία και πανάκεια τα ξένα γεννήματα.
Σήμερα, με το αδιαπραγμάτευτο «Mνημόνιο» και τα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών μας, το σαδιστικό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πριν από κάθε «δόση» δανείου, με την Eλλάδα στιγματισμένη σαν λεπρή, στο έπακρο εξευτελισμένη σαν χώρα - κίνδυνος για τη διεθνή κοινότητα, είναι δύσκολο πια να αμφισβητήσει κανείς την ιστορική αποτυχία μας στον μεταπρατισμό, στον μιμητισμό, στον εκούσιο αφελληνισμό. Eνα κράτος διαλυμένο, αποσυντεθειμένο σε τόσα κομμάτια όσα τα εγωιστικά συμφέροντα που το νέμονται. Μοναδική «κοινωνική» αντίδραση η αλογία, η καταστροφική υστερία. Το μικρονοϊκό ρητορικό παραλήρημα (πάντοτε γραπτό) ενός πρωθυπουργού που ντρεπόμασταν να τον ακούμε και να τον βλέπουμε, η ανοχή της κυβέρνησής του στον πρωτοφανή εξυτελισμό. Η παιδαριωδία μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης ξελιγωμένης για επιστροφή στην εξουσία, έστω και σε κρανίου τόπο. Είναι πολύ ατιμωτικό ιστορικό τέλος για έναν λαό που σάρκωσε πρόταση πολιτισμού επί τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια.
Ακόμα και ένας έλληνας Κεμάλ είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να πετύχει, έστω και σε τρεις γενιές, κοινωνικό μετασχηματισμό ικανό να αναστήσει ελληνική δημιουργική ετερότητα.

Η γλώσσα των αληθινών αριθμών - η ύβρις της Γερμανίας

του Νίκου Κοτζιά

Σύμφωνα με την ειδική διεθνή εταιρεία συμβούλων δανειοδοτήσεων, TFMA, τα 8 δισεκατομμύρια Ευρώ της επόμενης δόσης, για την οποία μας εκβιάζουν, θα διανεμηθούν ως εξής:
19% θα πάνε στο ελληνικό δημόσιο. 23% σε έλληνες κατόχους ομολόγων, κύρια ελληνικές τράπεζες. 18% στην ΕΚΤ.
Τέλος, το υπόλοιπο 40% θα πάει σε αλλοδαπούς επενδυτές, κύρια σε Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα βρίσκεται εκβιαζόμενη για μια δόση δανείων τα οποία κατά το 81% θα επιστραφούν ως τοκοχρεολύσια στους δανειστές, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα λάβει το 19%. Πρόκειται για τον πλήρη παραλογισμό: μας εκβιάζουν οι δανειστές μας που θα λάβουν τα 4/5, αντί να τους «εκβιάζουμε» εμείς που θα τους τα δώσουμε μόλις τα λάβουμε! Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν τα δύο τελευταία έτη. Το 2009 και το 2010, το 86,4% των δανείων που έχουμε λάβει χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμή τοκοχρεολυσίων.
Η τρέλα δεν είναι μόνο ότι πληρώνουμε χρέη που δεν είναι όλα νόμιμα, αλλά ότι μας εκβιάζουν προκειμένου να «αποκτήσουμε» τη δυνατότητα αποπληρωμής τους! Δίνουμε κυριαρχία. Ευνουχίζουμε κανόνες Δημοκρατίας. Πήγαμε σε βαθιά ύφεση. Ένα εκατομμύριο άνεργοι. Και όλα αυτά για να έχουμε «το δικαίωμα» να τους πληρώνουμε δανειζόμενοι με βαρείς όρους.Η ακολουθούμενη από Βερολίνο και Βρυξέλλες τακτική, είναι η ίδια με εκείνη που ασκήθηκε απέναντι στην νικημένη Γερμανία μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Τότε, οι Γάλλοι και άλλοι σύμμαχοι τους, σε αντίθεση με τις αντιλήψεις των ΗΠΑ, επεδίωξαν να τιμωρήσουν και πειθαρχήσουν την Γερμανία με μέτρα που την οδήγησαν σε μεγάλη ανεργία, ύφεση και υπερχρέωση. ...
Οι αποζημιώσεις που υποχρεώθηκε η Γερμανία να πληρώσει για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 325 σημερινά δισεκατομμύρια ευρώ. Η αποπληρωμή τους τέλειωσε μόλις το 2010! Το χρέος αυτό, αποτέλεσε δε, σημαντική αιτία υπονόμευσης της δημοκρατίας στην Γερμανία και επέτρεψε την κυριαρχία του ναζισμού.
Οι αμερικάνοι, όπως και οι Γάλλοι, διδάχθηκαν από τη λάθος αντιμετώπιση της Γερμανίας και για αυτό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αντί να επιλέξουν την ουσιαστική διάλυση της Γερμανίας, όπως ήταν η αρχική τους σκέψη, στήριξαν τελικά τη σταθερότητά της συμβάλλοντας στο «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας. Η διαφορά συμπεριφοράς των νικητών ανάμεσα στον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ότι είχαν, πλέον, αντιληφθεί, ότι η λύση δεν ήταν η τιμωρία, δεν ήταν η πειθάρχηση της Γερμανίας με εξοντωτικά μέτρα, αλλά η ενσωμάτωσή της σε ένα συνολικότερο σύστημα.
Η ανάγκη υποστήριξης της ανάπτυξή της.
Το συμπέρασμα που εξήγαγαν, ότι για τα λάθη της ηγεσίας της Γερμανίας, ορθότερα τα εγκλήματά της, δεν έπρεπε να τιμωρηθεί ο γερμανικός λαός ως σύνολο, αλλά κύρια οι ηγέτες της.
Σε αντίθεση, όμως, με ότι θετικό συνέβη για τη Γερμανία μετά το 1945, παρά τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε, η Γερμανία απαιτεί σήμερα την συλλογική τιμωρία του ελληνικού λαού, ενώ διευκολύνεται στα αυτοκρατορικά της σχέδια από την ηγεσία της χώρας που ευθύνεται για ότι συνέβη. Αυτό δείχνει ότι οι ελίτ της Γερμανίας εγκλωβισμένες σε έναν βαθύ οικονομικό εθνικισμό έχουν πλήρως τυφλωθεί και δεν έχουν διδαχτεί ούτε καν από την ίδια ιστορία.         
                                                                                                                     epirusgate

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αυτή είναι η Ελλάδα του μνημονίου...


...VENCEREMOS

caso pensato (προμελετημένο) ή caso dʼ accidente (τυχαίο)....Βαβυλωνία είτε έτσι, είτε αλλιώς.

ΚΟΛΑΦΟΣ Η ΕΕ: Νέα γροθιά στην προδοσία του Μνημονίου από τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή! Η Κομισιόν δεν ζήτησε ΠΟΤΕ να μπουν τα χρέη των νοσοκομείων στο έλλειμμα του 2009 !!!

Έχουν χάσει τον ύπνο τους με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή στο ΠΑΣΟΚ!
Μετά το Ηλεκτροσόκ για το αν μπορεί η ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι, που το θεωρεί αντισυνταγματικό, έρχεται και αποκαλύπτει ότι τα χρέη των νοσοκομείων που εντάχθηκαν στο δις φορές αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009, δεν ζητήθηκε ΠΟΤΕ από την Κομισιόν!
Άλλη μια ελληνική «πατέντα» αποκαλύφθηκε, ενώ αποτελεί μια ακόμα περίτρανη απόδειξη ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έκανε τα πάντα (μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ) να δημιουργήσει έλλειμμα – μαμούθ για την Ελλάδα, κάνοντας το έλλειμμά μας το μεγαλύτερο στην Ευρώπη (15,4%) για να φέρουν την τρόικα, αφού τότε η Ιρλανδία διέσωσε τις τράπεζές της δημιουργώντας ένα παροδικό μεγάλο έλλειμμα!
Στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, τόνιζε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στις 21 Οκτωβρίου 2009 κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής αναθεώρηση της εκτίμησης του δημόσιου ελλείμματος για το ίδιο έτος, που από το 5% (αναθεώρηση Απριλίου 2009), αυξανόταν στο 12,75%. Ένας από τους λόγους αυτής της αναθεώρησης ήταν η εισαγωγή στους εθνικούς λογαριασμούς, μη επαναλαμβανόμενων δαπανών που σχετίζονται με πληρωμές προς τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού», και ρωτούσε την Κομισιόν: πρώτον, «με βάση ποιο άρθρο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 95) δικαιολόγησε η ελληνική κυβέρνηση την εισαγωγή των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών στο έλλειμμα του 2009; Υπήρξε σχετική υπόδειξη εκ μέρους της Eurostat;» και δεύτερον, «ήταν υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει για εκείνο το έτος τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, που αφορούσαν προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού; Ποια άλλα κράτη μέλη έχουν εντάξει στους εθνικούς λογαριασμούς τους, μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αφορούν σε οφειλές προς προμηθευτές υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία».
Η απάντηση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σεμέτα:
Σύμφωνα με τo EΣΛ 95 (παράγραφος 1.57) – που ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ – όλες οι ροές πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων. Οι κρατικές δαπάνες πρέπει, επομένως, να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού.
Τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος. Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής. Για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης ο κ. βουλευτής παραπέμπεται στο σημείο 4.14 της έκθεσης του 2010 της Επιτροπής σχετικά με τις στατιστικές του δημόσιου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας που έχει αναρτηθεί στον ιστοτόπο της Επιτροπής.
Η ελληνική κυβέρνηση συγκρότησε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων προκειμένου να επιβεβαιώσει την έκταση και την πηγή των νοσοκομειακών υποχρεώσεων. Η ομάδα αυτή παρείχε πληροφορίες για τις πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική στατιστική υπηρεσία ΕΣΥ για την καταγραφή των σχετικών νοσοκομειακών δαπανών στα αντίστοιχα έτη δημιουργίας των υποχρεώσεων. Ο κ. βουλευτής παραπέμπεται για περαιτέρω πληροφορίες για το ζήτημα αυτό στο σημείο 3 της έκθεσης της Eurostat για τις μεθοδολογικές επισκέψεις της ΔΥΕ στην Ελλάδα το 2010.
                                                                             Αναρτήθηκε από τον/την economikos

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

οι έλληνες πολίτες…. δε γεννήθηκαν απατεώνες

γράφει ο Αγγελος Αγγελίδης

Είναι οδυνηρή και ανελέητη απάτη η προσχεδιασμένη και μεθοδευμένη εξαπάτηση που επιχειρείται για να ενοχοποιηθεί ο τελευταίος ίσως τρόπος αντίστασης του λαού. Η αντίσταση, ενός λαού που έχει εγκαταλειφθεί από όλους εκείνους που έπρεπε να βρίσκονται πρώτοι στα χαρακώματα και στις μάχες για τα λαϊκά συμφέροντα και την προστασία τόσο του εισοδήματός του αλλά ακόμη περισσότερο της αξιοπρέπειάς του
Του κάθε εκείνου πολίτη που ξυπνά καθημερινά με το ξυπνητήρι ρολόϊ στο κεφάλι και πίνει όρθιος τον πρωϊνό καφέ. Η βιασύνη του μεγάλη να προλάβει το αυτοκίνητο της εταιρίας που θα τον.......
μεταφέρει στον χώρο δουλειάς ή να χτυπήσει έγκαιρα την υπηρεσιακή κάρτα προσέλευσης. Οι πολίτες που γίνονται ψυχροί κι αναίσθητοι απέναντι στα παιδιά τους και στα μωρά τους ακόμη. Με φωνές και ένταση τα ξυπνούν απ΄ τον πρωϊνό ύπνο και με συνοπτικές διαδικασίες τα οδηγούν και τα εγκαταλείπουν σε μια παγωμένη σχολική αυλή αφού τα ξεγελάσουν με ένα σχεδόν υποκριτικό βιαστικό φιλί. Το στοργικό γλυκό φιλί το μόνο που απέμεινε ανεξέλεγκτο και απείραχτο στη ζωή του λαού.
Ο λαός ποτέ δεν υπήρξε γεννημένος απατεώνας. Ο λαός μας αν εμφάνισε περιπτώσεις που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το δημόσιο χρήμα ή τις δημόσιες υπηρεσίες είναι απόλυτα σίγουρο πως κάποια στιγμή μυήθηκε σε τούτο. Σ΄ όλα τα σχολεία και τα βιβλία του κόσμου τα μικρά παιδιά ακούν και διαβάζουν για τις αρετές της ειλικρίνειας, της εντιμότητας, της νομιμότητας, της δικαιοσύνης, της υπακοής, του σεβασμού, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης. Ετσι σφυρηλατείται η ανθρώπινη παιδική ψυχή και έτσι μεγαλώνει.
Πώς όμως αργότερα αυτή η καλλιέργεια χάνεται; Γιατί τα πράγματα αλλάζουν και εμφανίζονται οι αποκλίσεις και οι όποιες παραβατικές συμπεριφορές; Πιστεύω την πετυχημένη απάντηση στο ερώτημα αυτό να την δώσουν κάποιοι πιο ειδικοί από τις δικές μου γνώσεις. Εδώ το μόνο που θα μπορούσα να πω από τις εμπειρίες μου είναι πως όσο οι ηλικίες μεγαλώνουν τόσο αλλάζουν τα μαθήματα της κοινωνίας και τα διδάγματα. Στην ελληνική κοινωνία της τελευταίας εικοσιπενταετίας θυμάμαι και αντιλήφθηκα πως άλλαξαν κατά πολύ τα προαπαιτούμενα του πετυχημένου πολίτη.
Για να είσαι πρώτος και πετυχημένος πρέπει να είσαι όχι έξυπνος αλλά ¨ξύπνιος¨. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι αετονύχης δηλαδή να είσαι διπλωμάτης, που σημαίνει ότι μπορείς να ελίσσεσαι και να χειρίζεσαι καλά τις καταστάσεις αδιαφορώντας από πού άρχισες και με ποιες συμφωνίες και υποσχέσεις και με ποιους συνεργάτες. Βλέπεις μόνο το στόχο που είναι η ατομική και προσωπική σου προβολή και ικανοποίηση παραβλέποντας ψυχρά τη μοίρα και την τύχη των αρχικών συντρόφων. Θυσιάζεις τη συλλογικότητα μπροστά στην ατομική ευκαιρία. Αυτές οι συμπεριφορές ούτε τιμωρήθηκαν ούτε στοχοποιήθηκαν ποτέ, αντίστροφα έγιναν σχεδόν τα νέα κοινωνικά πρότυπα.
Σε ένα τέτοιο σχολείο συνεχίζουν το σφυρηλάτημα της συνείδησης οι νέοι μας και αναθεωρούν όσα τους έμαθε ο απλός δάσκαλος. Πολλά δυστυχώς τα παραδείγματα της αποδεδειγμένης διαπλοκής, των καταχρήσεων και των οικονομικών ατασθαλιών. Και από εκεί που θα περιμέναμε με αγωνία να έχουμε παραδείγματα προς μίμηση έχουμε λίαν κακώς και δυστυχώς αισχρά παραδείγματα προς αποφυγή. Πολλές οι περιπτώσεις των πολιτικών, υπουργών, δημάρχων, αιρετών διαφόρων βαθμίδων, δημοσίων λειτουργών ακόμη και ιερωμένων. Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε. Ο απλός λαός δεν εμπιστεύεται πλέον σε κανέναν τη τύχη του.
Ο πολίτης σήμερα αισθάνεται σαν το μικρό παιδί που ενώ το έπαιζε γλυκά και τρυφερά ο μπαμπάς στην αγκαλιά του, ξαφνικά του δίνει ένα δυνατό και αναίτιο χαστούκι στο πρόσωπο. Τότε συμμαζεύεται, σφίγγεται, φοβάται τρομοκρατημένο κι ίσως δεν έχει τη δύναμη ούτε να κλάψει κι ας πόνεσε. Ομως το αύριο δεν θα είναι το ίδιο. Το παιδί θα φοβάται και δεν θα εμπιστεύεται ούτε τον ίδιο τον πατέρα του. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα κατά την ταπεινή μου άποψη με τους έλληνες πολίτες και το Κράτος. Τα ανεξήγητα και άδικα χαστούκια ήταν πολλά.
Ποιόν να εμπιστευτείς; Σε ποιόν να πιστέψεις; Βρήκαν πρώτο και εύκολο θύμα τον απλό και έντιμο πολίτη και θα του φορτώσουν όλα τα βάρη. Θυμάμαι το ανεκδοτικό ¨φταις δε φταις θα πληρώσεις¨ και αισθάνομαι αδικημένος. Προσπαθώ να δικαιολογήσω τις έκτακτες εισφορές που φορτώνει εντελώς επιπόλαια το κράτος στους πολίτες και αισθάνομαι εκτεθειμένος, ανασφάλιστος και βορά σε στόματα θηρίων νηστικών. Προσπαθώ να θυμηθώ την εξέλιξη των διαφόρων οικονομικών σκανδάλων που όχι απλά συνέβησαν αλλά και αποδείχθηκαν περίτρανα στη χώρα μας και μετανιώνω απογοητευμένος. Προσπαθώ να εξηγήσω τόσο την επίσημη πολιτική που εφαρμόζεται όσο και το παρασκήνιό της αλλά καταλήγω σε σύγχυση. Προσπαθώ να δικαιολογήσω την σύγχρονη και αναγκαστική στάση του ¨δεν πληρώνω¨ αλλά βομβαρδίζομαι συγχρόνως και από αυτούς που θεωρούν αυτή την ενέργεια πονηρή και πρόθεση αφερεγγυότητας και απάτης.
Βέβαια τότε τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι πολλά. Είναι δυνατόν οι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις να βάλλουν φρένο στα κέρδη τους αν κάποιος δεν αντισταθεί; Είναι δυνατόν να έμπαινε φρένο στον καλπασμό των ΔΙΟΔΙΩΝ αν δεν γινόταν οι λαϊκοί αγώνες αντίστασης του 2009 και 2010; Είναι δυνατόν να παίρνονται αποφάσεις χωρίς να αντιλαμβάνεται απολύτως τίποτε ο λαός που είναι μάλιστα ο άμεσα ενδιαφερόμενος; Είναι δυνατόν να υπογράφονται οι Συμβάσεις και να ομολογούν δημοσίως οι υπεύθυνοι ότι υπέγραψαν χωρίς να γνωρίζουν τους όρους της Σύμβασης; Είναι δυνατόν άλλα να λέμε, άλλα να εννοούμε και στο τέλος να κάνουμε άλλα; Είναι δυνατόν να παίρνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις στο πόδι όταν ο ελληνικός λαός καλοπληρώνει και συντηρεί το πιο Δημοκρατικό Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα;
Ισως λοιπόν οι πρωτεργάτες του ¨δεν πληρώνω¨ να έκαναν τότε κάποιο σφάλμα. Σήμερα όμως μπορούν να το διορθώσουν εύκολα και γρήγορα με μια ακόμη λέξη: ¨δεν πληρώνω άδικα¨. Τότε όλοι θα καταλάβουν και θα συμμαζευτούν και θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις και στα επιχειρήματά τους. Οι πολίτες μοχθούν και εργάζονται. Παράγουν, προσφέρουν και φορολογούνται. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται σε εκείνους που ενώ καλοπληρώνονται με το δημόσιο χρήμα των φορολογουμένων δεν καταφέρνουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή από ανικανότητα ή από δόλο και μόνιμα παραμένουν χωρίς αξιολόγηση και χωρίς επιπτώσεις.
Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ δεν γεννήθηκαν πονηροί, ούτε απατεώνες.
Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ γεννήθηκαν σκεπτόμενοι, εργατικοί, έντιμοι.
Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ απλά δεν θέλουν και ούτε πρέπει να είναι τα μόνιμα άβουλα υποζύγια και να πληρώνουν όλες τις αμαρτίες. Γι αυτό όπως καλούνται να είναι ακέραιοι στις υποχρεώσεις τους, το ίδιο πρέπει να απολαμβάνουν και την κοινωνική ισότητα και την ατομική δικαιοσύνη. 
 

Ο δημοσιογράφος Καρλ Μαρξ και οι τεχνοκράτες


A strada entra nella casa, (The street enters the house),
1911, Umberto Boccioni

του Μαρτσέλο Μούστο
Μετάφραση: Τόνια Τσίτσοβιτς

από το Red NoteBook

Ο Μαρξ, ο οποίος ξανάρχισε να διαβάζεται εδώ και μερικά χρόνια και να συζητείται στο διεθνή τύπο, λόγω της ανάλυσης και της πρόβλεψης του κυκλικού και δομικού χαρακτήρα των καπιταλιστικών κρίσεων, θα έπρεπε να ξαναδιαβαστεί σήμερα στην Ελλάδα και στην Ιταλία για έναν ακόμα λόγο: λόγω της επανεμφάνισης της «κυβέρνησης τεχνοκρατών».
Με την ιδιότητα του δημοσιογράφου της New York Tribune, μιας από τις πιο διαδεδομένες εφημερίδες του καιρού του, ο Μαρξ παρατήρησε τα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν, στην Αγγλία του 1852, στη γέννηση της πρώτης «κυβέρνησης τεχνοκρατών» στην ιστορία, της κυβέρνησης Άμπερντιν (Δεκέμβριος 1852 – Ιανουάριος 1855).
Η ανάλυση του Μαρξ ξεχωρίζει για την οξυδέρκεια και το σαρκασμό της. Ενώ οι Times υμνούν την εξέλιξη σαν ένα σημάδι εισόδου «στην πολιτική χιλιετία, σε μια εποχή όπου το κομματικό πνεύμα μοιραία θα χαθεί και μόνο η ιδιοφυία, η εμπειρία, η φιλοπονία και ο πατριωτισμός θα δίνουν δικαίωμα σε δημόσια αξιώματα», ενώ επικαλούνται γι’ αυτή την κυβέρνηση τη στήριξη των «ανθρώπων κάθε τάσης», εφόσον «οι αρχές τους απαιτούσαν τη γενική συναίνεση και στήριξη», ο Μαρξ περιγελά την κατάσταση στο άρθρο του Μια θνησιγενής κυβέρνηση. Προοπτικές της κυβέρνησης συνασπισμού (Ιανουάριος 1853). Αυτό που οι Times θεωρούσαν τόσο μοντέρνο και συναρπαστικό αποτελούσε για κείνον μια φάρσα. Όταν ο τύπος του Λονδίνου ανακοίνωσε ένα «υπουργείο αποτελούμενο από καινούριους ανθρώπους», ο Μαρξ δήλωσε ότι «ο κόσμος θα εκπλαγεί σίγουρα ελάχιστα όταν μάθει ότι η νέα εποχή της ιστορίας πρόκειται να εγκαινιαστεί από φθαρμένους και υπέργηρους ογδοντάρηδες (…) από γραφειοκράτες που συμμετείχαν σχεδόν σε κάθε κυβέρνηση από τα τέλη του περασμένου αιώνα ως μέλη του υπουργικού συμβουλίου, άτομα διπλά νεκρά, λόγω ηλικίας και φθοράς, που ανακλήθηκαν στη ζωή μόνο τεχνητά».
Μαζί με την κριτική των ατόμων, υπάρχει –φυσικά– η πολύ πιο σημαντική κριτική της πολιτικής. Ο Μαρξ αναρωτιέται λοιπόν: «Μας υπόσχονται την ολοκληρωτική εξαφάνιση της πάλης μεταξύ των κομμάτων ή μάλλον την εξαφάνιση των ίδιων των κομμάτων. Τι θέλουν να πουν οι Times;». Το ερώτημα είναι, δυστυχώς, εξαιρετικά επίκαιρο, σ’ έναν κόσμο όπου η κυριαρχία του κεφαλαίου ξανάγινε άγρια, όπως ακριβώς ήταν στα μέσα του Χίλια Οκτακόσια.
Ο διαχωρισμός μεταξύ «οικονομικού» και «πολιτικού», που διαφοροποιεί τον καπιταλισμό από τους προηγούμενους τρόπους παραγωγής, έφθασε σήμερα στο αποκορύφωμα. Η οικονομία όχι μόνο κυριαρχεί επί της πολιτικής, υπαγορεύοντας πρόγραμμα και αποφάσεις, αλλά είναι τώρα πια τοποθετημένη εκτός των αρμοδιοτήτων της και εκτός του δημοκρατικού ελέγχου, σε τέτοιο βαθμό ώστε η αλλαγή κυβερνήσεων να μην τροποποιεί πια τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Στα τελευταία τριάντα χρόνια μεταβιβάσαμε την εξουσία από την πολιτική σφαίρα στην οικονομική, πετύχαμε να μετατρέψουμε πιθανές πολιτικές αποφάσεις σε αδιαφιλονίκητες οικονομικές επιταγές, που κάτω από την ιδεολογική μάσκα του απολίτικου έκρυβαν ένα οικοδόμημα κατ’ εξοχήν πολιτικό, και μάλιστα με εντελώς αντιδραστικό περιεχόμενο. Η μετακίνηση ενός τμήματος της πολιτικής σφαίρας στην οικονομία, ως χωριστό και απαράλλαχτο πλαίσιο, η μεταβίβαση εξουσίας από τα κοινοβούλια στην αγορά, τους θεσμούς της και τις ολιγαρχίες της, συνιστά το πιο σοβαρό κώλυμα για τη δημοκρατία στην εποχή μας. Οι αξιολογήσεις της Standard & Poor’s, οι δείκτες της Wall Street – αυτά τα τεράστια φετίχ της σύγχρονης εποχής – έχουν ισχύ μεγαλύτερη από τη λαϊκή βούληση. Στην καλύτερη περίπτωση, η πολιτική εξουσία μπορεί να επέμβει στην οικονομία (οι κυρίαρχες τάξεις έχουν συχνά ανάγκη να μετριάσουν τις καταστροφές που προκαλούνται από την αναρχία του καπιταλισμού και από τις βίαιες κρίσεις του), χωρίς όμως ποτέ να μπορούν να ξαναθέσουν υπό συζήτηση τους κανόνες και τις βασικές επιλογές.
Προφανής απόδειξη των όσων περιγράψαμε είναι τα γεγονότα που συνέβησαν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα και την Ιταλία. Πίσω από την απάτη της «κυβέρνησης τεχνοκρατών» –ή, όπως συνηθιζόταν να λέγεται στην εποχή του Μαρξ, «της κυβέρνησης όλων των ταλέντων»– κρύβεται η αναστολή της πολιτικής (δεν επιτρέπεται να παραχωρηθούν ούτε δημοψηφίσματα, ούτε εκλογές) που πρέπει να εκχωρήσει όλο το έδαφος στην οικονομία. Στο άρθρο Κυβερνητικές Πράξεις (Απρίλιος 1853), ο Μαρξ υποστήριξε ότι «ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορεί να πει κανείς για την κυβέρνηση συνασπισμού («τεχνοκρατών») είναι ότι αντιπροσωπεύει την αδυναμία της (πολιτικής) εξουσίας σε μια μεταβατική στιγμή». Οι κυβερνήσεις δεν συζητούν πλέον ποιες οικονομικές κατευθύνσεις πρέπει να υιοθετήσουν, αλλά οι οικονομικές κατευθύνσεις προκαλούν τη δημιουργία των κυβερνήσεων.
Στην Ιταλία τα προγραμματικά σημεία αυτής της κυβέρνησης απαριθμήθηκαν σε μια επιστολή (που θα έπρεπε μάλιστα να μείνει απόρρητη) που απηύθυνε, το περασμένο καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Για να «επανέλθει η εμπιστοσύνη» των αγορών πρέπει να προχωρήσουμε ολοταχώς στο δρόμο των «δομικών αλλαγών» (έκφραση που έγινε συνώνυμη κοινωνικής σφαγής), δηλαδή: μείωση των μισθών, αναθεώρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσον αφορά τους νόμους που ρυθμίζουν την πρόσληψη και την απόλυση, αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και ιδιωτικοποιήσεις σε ευρεία κλίμακα. Οι νέες «κυβερνήσεις τεχνοκρατών», με επικεφαλής ανθρώπους που μεγάλωσαν μέσα στους οικονομικούς θεσμούς που είναι περισσότερο υπεύθυνοι για την κρίση (βλέπε τον διορισμό Παπαδήμου στην Ελλάδα και Μόντι στην Ιταλία) θα ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Φυσικά για το «καλό της χώρας» και για το «μέλλον των επόμενων γενεών», στήνεται στον τοίχο κάθε φωνή εκτός χορωδίας.
Στο σκηνικό αυτό, αν η αριστερά δεν θέλει να εξαφανιστεί, πρέπει να ξαναρχίσει να είναι σε θέση να ερμηνεύει τις πραγματικές αιτίες της σημερινής κρίσης και να έχει το θάρρος να προτείνει και να δοκιμάσει τις αναγκαίες ριζοσπαστικές απαντήσεις εξόδου.
                                                                                                           Πηγή: Il Manifesto

Διονύσης Τσακνής 'Ο κύριος Francois Villion'

ΝΕΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Η υπερψήφιση από τη Βουλή της δανειακής σύμβασης μπορεί να έχει για την Ελλάδα τις ίδιες συνέπειες που είχε για την ελληνική ΕΑΜική αντίσταση η συμφωνία της Βάρκιζας και θα είχε, για το κυπριακό κράτος, το σχέδιο Ανάν, αν υιοθετείτο. Στην πραγματικότητα μάλιστα, οι συνέπειες για την Ελλάδα από την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης, μπορεί να είναι πιο τραγικές και από αυτές ακόμα, τις φοβερές, του εμφυλίου πολέμου, που προκάλεσε, δεν απέτρεψε η Βάρκιζα, ή της κατάλυσης του κυπριακού κράτους, που προέβλεπε το σχέδιο. Σας φαίνεται ασφαλώς απίστευτο, θα σας εξηγήσουμε όμως τον λόγο.
Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σήμερα στη θέση που βρέθηκε το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ στις 12 Φεβρουαρίου 1945 και ο Τάσσος Παπαδόπουλος στις 12 Φεβρουαρίου 2004 (1). Δεν διαθέτει εναλλακτική στρατηγική, δεν γνωρίζει πως να πει, είναι απροετοίμαστος και φοβάται να πει το όχι. Η όποια ικανότητα αντίστασης του αστικού πολιτικού κόσμου της χώρας, αν ποτέ υπήρξε τέτοιο πράγμα, λιώνει σήμερα, κυριολεκτικά σαν το κεράκι, μπρος στα μάτια μας, θυμίζοντας μέρες του 1941. Οι πολιτικοί μας, ή όσοι από αυτούς δεν εκτελούν μηχανικά εντολές, ξέρουν από ένστικτο τι θα δουν αν ανοίξουν τα μάτια τους και προσπαθούνε επίμονα να μην το κάνουν, σου λένε κάθε μορφής παραλογισμούς. “Μοιραίοι και άβουλοι” βαδίζουν στην καταστροφή τους, απειλώντας να συμπαρασύρουν μαζί και το έθνος τους. 
Το ΠΓ του ΚΚΕ, επικεφαλής ενός πολιτικο-στρατιωτικά παντοδύναμου ΕΑΜ υπέγραψε τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Δεν απέτρεψε τον εμφύλιο, τον διευκόλυνε, όπως και τη δική του ήττα. Η κυβέρνηση Παπαδήμου ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο. Να αφοπλίσει την Ελλάδα από τα ισχυρότερα όπλα της στον πόλεμο χρέους που έχει εξαπολυθεί εναντίον της, υπερψηφίζοντας τη δανειακή σύμβασης από τη Βουλή. Ισχυρίζεται ότι θα αποτρέψει τη χρεωκοπία και θα εμποδίσει την έξοδο από το ευρώ, με τις συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου. Θα διευκολύνει και τα δύο, απαλλάσσοντας τους Πιστωτές από τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν αν η Ελλάδα χρεωκοπούσε τώρα και έβγαινε από το ευρώ. Αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να είναι ένα μέρος του οπλοστασίου της Αθήνας για να πετύχει συμβιβασμό. Με το ΅ναι σε όλα΅ που λέμε διαδοχικά εδώ και δύο χρόνια φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε, δηλαδή κάναμε πολύ πιο πιθανή μια επικίνδυνη ρήξη, αντί να εξαντλήσουμε τα περιθώρια αξιοπρεπούς συμβιβασμού.
Άλλωστε, το ελληνικό πρόβλημα σήμερα δεν είναι η αποφυγή της χρεωκοπίας ή η διατήρηση του ελληνικού κράτους στην ευρωζώνη, όπως υποστηρίζουν τα τρία κόμματα και ο κ. Παπαδήμος. Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η ίδια η ύπαρξη του ελληνικού κράτους, όχι το νόμισμά του ή οι συμμαχίες του! Οι συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου, ειδικά η δανειακή σύμβαση, δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού κράτους, όχι το βιοτικό επίπεδο που χάσαμε οριστικά, αλλά την ίδια την ύπαρξή του, την ικανότητα να θρέφει τον ελληνικό λαό και να προστατεύει τα σύνορά του.
Λέμε δανειακή σύμβαση γιατί πληροφορούμεθα ότι ο κ. Βενιζέλος έθεσε θέμα αγγλικού δικαίου στις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες για την αναδιάρθωση. Είναι πολύ σπουδαίο, αν συνέβη, ελπίζουμε να επιμείνει, αλλά δεν είναι επαρκές, δεν φτάνει για να σώσει την Ελλάδα, γιατί, για λόγους που έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα μας στα Επίκαιρα και αλλού και μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας, η επικύρωση της απερίγραπτης πρώτης δανειακής σύμβασης, ίσως της χειρότερης για δανειζόμενο που έχει υπογραφεί στην παγκόσμια ιστορία, υποθηκεύει το σύνολο της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, υπαρχούσης και μελλούσης. Την ίδια στιγμή εγκλωβίζει την Ελλάδα σε μια οικονομική πολιτική που την καταστρέφει και εξασφαλίζει ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει. Αν το Μνημόνιο ήταν λάθος, θα είχε διορθωθεί. Δεν ήταν λάθος, ήταν έγκλημα. ‘Όπως συνέβαινε και με το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, διατηρείται το κέλυφος του κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, του αφαιρείται όμως η δυνατότητα, οι οικονομικές προϋποθέσεις να λειτουργεί.
Ακόμα και όσοι ανέλυσαν επαρκώς τη δανειακή σύμβαση, θεώρησαν τόσο τρομακτικές τις συνέπειες που κατέληξαν ότι είναι απίθανο να συμβούν! ¨Όταν υπογράφονταν οι συνθήκες του 1960 για την Κύπρο, έλεγαν ότι ποτέ η Τουρκία δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος επέμβασης. ¨Όταν ο Γκορμπατσώφ διαπραγματεύτηκε την ενοποίηση της Γερμανίας, συμφώνησε τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρώπη. Θα έμπαινε ο όρος στα κείμενα, αν ο σοβιετικός ηγέτης δεν έλεγε "δεν χρειάζεται. Μου αρκεί ο λόγος σας". Το ΝΑΤΟ είναι τώρα στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. Οι μπαρουτοκαπνισμένοι αρχηγοί του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσσου δεν πρόσεξαν επίσης τις λεπτομέρειες των συμφωνιών που υπέγραφαν γιατί δεν ήξεραν οικονομικά. Μετά διαπίστωσαν ότι είχαν παραδώσει τη χώρα τους, τη στιγμή που νόμιζαν ότι κέρδιζαν την ελευθερία τους. Ο αντιπρόεδρος του Λουξεμβούργου που επισκέφθηκε την Κούβα το περασμένο καλοκαίρι κατέπληξε τους συνομιλητές του λέγοντας: "Εντάξει είναι υπερβολή ότι θα τους πάρουμε την Ακρόπολη, αλλά δεν απέχει και πολύ από αυτό που θα κάνουμε".
Ο αστικός κόσμος έχει ήδη ψυχολογικά αποδεχθεί την προοπτική μετατροπής της Ελλάδας σε οικονομικό προτεκτοράτο της Γερμανίας και γεωπολιτικό του Ισραήλ και ελπίζει να το διαχειρισθεί ο ίδιος. Ο κ. Παπαδήμος παίζει τον ρόλο που έπαιξε ο Γεώργιος Παπανδρέου για λογαριασμό των ¨Αγγλων και αφού παραμέρισε τεχνηέντως τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, στον Λίβανο και στη Γκαζέρτα, ή τον ρόλο που έπαιξε ο Σοφούλης όταν τον κάλεσαν στην Ουάσιγκτον το 1946 να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να πάει μέχρι τέλους τον εμφύλιο, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια του Τσαλδάρη, μέσω του δολοφονηθέντος Πολκ, να τον σταματήσει. 
Μόνο που ούτε στον κ. Παπαδήμο έχουν πει όλο το έργο, μόνο το κομμάτι που τον αφορά ξέρει, όπως και οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς. Κανείς δεν πρόσεξε τη φρασούλα του Stratfor πέρυσι, ότι οι ‘Eλληνες δεν έχουν καταλάβει τι άλλαξε το 1990. ¨Όταν οι ¨Αγγλοι και οι Αμερικανοί ξεκίναγαν τον εμφύλιο πόλεμο, για να ξανακάνουν προτεκτοράτο την Ελλάδα, χρειάζονταν κάπως να τη διατηρήσουν ζωντανή στον αρχόμενο ψυχρό πόλεμο. Πρέπει νάχεις την δύναμη της ενόρασης ενός Νόαμ Τσόμσκι, φωνής της παγκόσμιας συνείδησης, για να πεις “οι Τράπεζες θα καταστρέψουν την Ελλάδα” ή ενός Μίκη για να καταλάβεις ότι σκοπός είναι η “Ελλάδα χωρίς ¨Ελληνες”.
Είθε ο φόβος να γεννήσει το θαύμα, όπως γέννησε, με τη νίκη του Θεμιστοκλή, αλλά και την πανουργία του Οδυσσέα, την ιδέα της Ευρώπης. Δύο επιλογές έχουμε εδώ που τα φέραμε και εδώ που μας φέρανε. Να ζήσουμε ή να χαθούμε.
 22.11.2011

ΣΗΜΕΙΩΣΗ (1) Κάνοντας ρεπορτάζ στις 12 με 14 Φεβρουαρίου 2004, διαπίστωσα ότι το σύνολο του ελλαδικού και κυπριακού πολιτικού κόσμου, με εξαίρεση τον Βάσσο Λυσσαρίδη, τον Νίκο Κουτσού και το ΚΚΕ, είχε πάθει “νεναικίτιδα”, delirium tremens, ενόψει της ανάγκης να πει όχι στον ΓΓ του ΟΗΕ. Αν ο κ. Ανάν τους ζητούσε να υπογράψουν ότι Ελλάδα και Κύπρος καθίστανται τμήμα της Σουαζιλάνδης, θα το υπέγραφαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Γι’ αυτό χρειάζονται ενίοτε τα δημοψηφίσματα και είναι ένα ακόμη από τα εγκλήματα του κ. Παπανδρέου ότι έκαψε την ιδέα με τον τρόπο που τη χρησιμοποίησε. Η θέση του κ. Σαμαρά σήμερα, μοιάζει κάπως και με τη θέση που βρέθηκε ο Φαήλος Κρανιδιώτης, στο Ναϊρόμπι, το 1999. ‘Επρεπε να βάλει τις φωνές, να φωνάξει τα διεθνή πρακτορεία και τις τηλεοράσεις για να έχει ελπίδα να σώσει τον αιχμάλωτο. Αλλά δεν είχε τέτοια εκπαίδευση και προετοιμασία, γύρισε στην Αθήνα και έψαχνε βοήθεια εκεί που περίμενε ότι θα τη βρει. Σήμερα, «αιχμάλωτος» είναι η Ελλάδα και η δική της παράδοση ετοιμάζεται.

                Δημοσιεύτηκε στα Eπίκαιρα, 24.11.2011 - Konstantakopoulos.blospot.com

Γ.ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ: Καθεστώς αντιδημοκρατικής ανωμαλίας στην ΕΕ!

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ»!

Μύδρους εξαπέλυσε κατά του τρόπου που λειτουργεί η ΕΕ και τα πολιτικά κόμματα, ο Γιούργκεν Χάμπερμας, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Γκαίτε στο Παρίσι, και την οποία αναπαράγει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Ο Χάμπερμας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή φιλοσόφους του περασμένου αιώνα, δήλωσε ότι στην Ευρώπη τα κράτη διοικούνται από τις αγορές και τελικά ασκούν τόσο μεγάλη επιρροή στις χώρες που διαμορφώνουν ακόμα και κυβερνήσεις... όπως στην Ελλάδα και την Ιταλία.
"Σε αυτή την κρίση οι λειτουργικές λύσεις συγκρούονται με εκείνες του συστήματος", είπε μιλώντας για τις πιέσεις των αγορών. "Είναι απαράδεκτο, απαράδεκτό", αναφώνησε μιλώντας για “το τελεσίγραφο της Ε.Ε.” και την "απώλεια της ελληνικής κυριαρχίας".
 "Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι στα χέρια μιας ελίτ. Καταδικάζω τα πολιτικά κόμματα! Είναι ανίκανα, εδώ και πολύ καιρό δεν έχουν καμία φιλοδοξία πέρα από την επανεκλογή τους. Δεν έχουν καμία πολιτική ουσία. Είναι μια πολιτική ελίτ που δεν ενδιαφέρεται καν να εξηγήσει στους πολίτες τι συμβαίνει. Είμαι θυμωμένος με τους πολιτικούς, με την ελίτ, με τα μέσα ενημέρωσης", λέει.
Μάλιστα, ο Χάμπερμας περιγράφει πως η δημοκρατία επηρεάζεται από την πίεση των αγορών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η εξουσία έχει φύγει από τα χέρια των ανθρώπων και έχει δοθεί στο "αμφισβητούμενης πολιτικής νομιμότητας" Ευρωπαϊκό συμβούλιο. Η ανωμαλία που βλέπει ο Χάμπερμας στο σύστημα, πηγάζει από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιείται με πολιτικές κυβερνητικές χωρίς να έχει την νομιμοποίηση αυτή.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Η Ε.Ε ή η δημοκρατία θα επιζήσουν απ' αυτό το χάος...

Simon Jenkins

Είμαστε όλοι καταδικασμένοι;
Η δημοσιονομική δημοκρατία της Αμερικής αυτή την εβδομάδα κατέρρευσε στην αταξία. Η αραβική άνοιξη ξέμεινε από ατμό. Καθεστώτα έκτακτης ανάγκης έχουν καταλάβει την εξουσία στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ η Γερμανία δεν θα μπορούσε να πωλήσει το ένα τρίτο των ομολόγων της. Η σωτηρία, σύμφωνα με τον απελπισμένο "ηγέτη" της Ευρώπης, κ. José Manuel Barroso, μπορεί μόνο να βρίσκεται σε "ισχυρότερη διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ, τόσο στην πειθαρχία όσο και στην σύγκλιση". Ο Μπαρόζο θέλει τα εθνικά κράτη να υποβάλουν σχέδια προϋπολογισμών των φορολογικών τους και των δαπανών σε αυτόν για εποπτεία, ώστε να υπόκεινται σε "ενισχυμένη επιτήρηση" των Βρυξελλών.
Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικό. Η σημερινή Ευρωπαϊκή κρίση προκλήθηκε από την εκτεταμένη λαϊκή εξέγερση κατά του ζουρλομανδύα της μη ρεαλιστικής ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Η λύση Μπαρόζο είναι προφανώς ένας ακόμη αυστηρότερος ζουρλομανδύας, και όχι ανοησίες για λαϊκές εκλογές... Θέλει η Ευρώπη κυβερνάται από αριστοκράτες του Αριστοτέλη, από ανθρώπους σαν κι αυτόν.
Γνωρίζουμε τι λένε οι “έξυπνοι” πολιτικοί. Ναι, είμαστε εδώ στο παρελθόν, κατά το 1900 και το 1930, αλλά τότε είχαμε γαϊδούρια και πήγαμε σε πόλεμο. Έχουν συμβεί και άλλα από τότε, στη δεκαετία του 1970 και του 1990, αλλά επιζήσαμε.
Η ιδεολογία της δεκαετίας του 1990 ήταν του "δημοκρατικού αναπόφευκτου" - τον προορισμό της ιστορίας του Φράνσις Φουκουγιάμα . Παρασύρθηκαν οι δυτικές κυβερνήσεις σε μαζική χρηματοδότηση του ελλείμματος, σε διόγκωση των αγορών κατοικιών τους και φλερτάροντας με ψήφους, επιδόθηκαν όλο και περισσότερο σε δανεισμό και δαπάνες. Στις ΗΠΑ αυτό έχει οδηγήσει σε μια συνταγματική κρίση, καθώς η υπερεπιτροπή του Κογκρέσου αδυνατεί να επιλύσει το χρέος της χώρας. Η ίδια ιδεολογία οδήγησε αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα σε νεοσυντηρητικούς πολέμους για να "προωθήσουν την ελευθερία", με ένα πυροβόλο όπλο σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Τροφοδότησε τη φιλοδοξία της νέας γενιάς των αστικών Αράβων να ξεσηκωθούν κατά των αυταρχικών καθεστώτων, ενώ πολλοί σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις. Η δημοκρατία είναι παντού με δάκρυα στα μάτια (εκτός, θα τολμούσα να πω , στη Νότια Αμερική).
Ποιος γελάει; Η Δικτατορική Κίνα, ενώ η Ευρώπη παρακαλάει για χρήματα στα πόδια της. Οι ολιγάρχες της Μόσχας, μόλις δύο δεκαετίες μετά τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία-ταπείνωση στη ρωσική ιστορία. Γελάνε επίσης οι κλεπτοκράτες της Αφρικής και της Ασίας. Έτσι, οι μη εκλεγμένοι πατρικίοι της Ευρώπης, καθώς σύρονται αβίαστα στα καθίσματα της εξουσίας.....
Κάθε σκεπτικός παρατηρητής μπορεί να φέρνει στο μυαλό κάποιες ελπίδες από αυτό το χάος.
Ίσως τα Ελληνική και Ιταλικά καθεστώτα είναι απλώς διαμεσολαβητές, για να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος και να προωθήσουν μέτρα λιτότητας πριν από την επιστροφή στις εθνικές εκλογές. Ίσως τα χρέη τους, όπως αυτά της Ισπανίας και άλλων να μπορούν να επαναπρογραμματιστούν και να τηρηθούν. Ίσως η ΕΕ πρέπει μόνο να κάνει κλικ σε μια νέα ταχύτητα, με νέες ειδικότητες υπό την καλοήθη καθοδήγηση μιας επαρκούς Γερμανίας. Ίσως οι ΗΠΑ θα κάνουν οικονομίες μέσω νέων προϋπολογισμών, υπό την επανεκλογή της κυβέρνησης Ομπάμα.
Σύμφωνα με την πιστωτική φούσκα, οι ευρωπαίοι εκλογείς ψήφιζαν την μια σπάταλη κυβέρνηση μετά την άλλη και δημιούργησαν αυτά τα τεράστια ελλείμματα. Όσοι τους έλεγαν να αλλάξουν τακτική και να αποδεχθούν λιτότητα, αποδοκιμάζοντο και αυτές τις κυβερνησεις τις πέταγαν έξω.
Η σημερινή κατάσταση είναι αναμφισβήτητα χειρότερη από τη δεκαετία του 1970.
Η δημοκρατία είναι υποθετικά ένας μηχανισμός που αυτοβελτιώνεται. Ο αμερικανός Ιστορικός Arthur Schlesinger χρησιμοποιήθηκε για να καθησυχάσει το κοινό λέγοντας ότι, το αμερικανικό σύνταγμα πήρε τη Δημοκρατία στο χείλος της καταστροφής, αλλά πάντα ρυμουλκείται πίσω την τελευταία στιγμή. Αυτή η θέση είναι που τώρα δοκιμάζεται στην καταστροφή. Η Αμερικανική δημοκρατία είναι στο έλεος των δικηγόρων και των ομάδων συμφερόντων. Η ιδιοφυία της Βρετανίας για συναίνεση δεν θα μπορούσε να περιορίσει τα Neronian χρηματοικονομικά του Γκόρντον Μπράουν. Τα ίδια συνέβησαν σε όλη την Ευρώπη. Εκλογικά σώματα με πολιτικούς να υπόσχονται ακόμη πιο πολλά.
Η παρούσα υστερία της τεχνοκρατίας, από την ισχύ της οικονομικής τεχνικής από τον όχλο, ήταν πάντα ο προάγγελος της δικτατορίας. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως πολλοί Βρετανοί θαύμασαν την αποτελεσματικότητα της δεκαετίας του 1930, την Γερμανία ...
Τότε, επίσης, θεωρήθηκε αδιανόητο ότι η Ευρώπη θα μπορούσε ποτέ πάει σε πόλεμο. Μέχρι πρόσφατα δεν πίστευαν ότι Βρετανοί στρατιώτες θα πέθαιναν κατά εκατοντάδες για "αλλαγή καθεστώτος" στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ή ότι το Whitehall θα προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ιράν;
Στην Ελλάδα τώρα μιλάμε για ένα "γερμανικό προτεκτοράτο". Ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, κ. Mario Monti, προειδοποιεί το λαό του ότι "η διαχείριση της κρίσης έχει πληγεί από μια ανεπάρκεια της κυβέρνησης, και πρέπει να ξεπεραστεί με τη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο". Εμείς δεν χρειάζεται να αναπαράγουμε την κάλυψη του ελληνικού περιοδικού με σβάστικα στην Ακρόπολη και να ανατριχιάσουμε από φράσεις"ανεπάρκεια της κυβέρνησης" και "η δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο". Τις ακούσαμε αυτές τις φράσεις πριν.
Η νέα γερμανική ηγεμονία (που πολλοί Γερμανοί αξιωσημείωτα αντιστέκονται) ονομάζεται "ενισχυμένη συνεργασία".
Πριν από δέκα χρόνια, μια νορβηγική μελέτη της κυβέρνησης για το μέλλον της δημοκρατίας προειδοποίησε ότι δεν ήταν αναπόφευκτη μια τέτοια κατάσταση των κυβερνήσεων. Κυβέρνηση του λαού από το λαό για το λαό πρέπει να φυλάσσεται και να ανανεώνεται συνεχώς. Αυτό στενεύει και φράζει την πρόσβαση στην εξουσία, περιορίζοντάς την σε μια κατηγορία επαγγελματιών τεχνοκρατών και στις συνεργασίες με πολλά λεφτά. Συνέβη στο μεσοπόλεμο Γερμανία. Συμβαίνει τώρα στην Ουάσιγκτον, καθώς και στα ανώτερα κλιμάκια των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Ο εγκέφαλός μου μπορεί να είναι με την τεχνοκρατία, αλλά η καρδιά μου είναι με την πλειοψηφία, με την ελπίδα ότι αυτά τα δύο μπορούν να επαναλάβουν την ολοκλήρωση.
Αλλά πρέπει να θυμόμαστε την προειδοποίηση του Schumpeter, για την τάση του καπιταλισμού για αυτοκαταστροφή και του σοσιαλισμού στο φασισμό. Και τα δύο, είπε, ήταν "αστεία” της ιστορίας αμφιβόλου γεύσης.
 
The Guardian home

 

Για να ξαναγυρίσουμε πίσω σε μια «ειρηνική δημοκρατία», δεν υπάρχει ΔΡΟΜΟΣ.

του Θύμιου Παπανικολάου


Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της φασιστικής επέλασης του καταρρέοντος πλανητικού ιμπεριαλισμού, όσο το να ζαχαρώνουμε το δηλητήριο των αυταπατών: Να μιλάμε αφηρημένα για «δημοκρατία» και το σπουδαιότερο, να ερμηνεύουμε όλη αυτή την πρωτοφανή βαρβαρότητα που ζούμε με τη φρενοβλάβεια των τοκογλύφων και των ανδρεικέλων πολιτικών τους…
Οι ψυχαναλυτικές ερμηνείες και τα προσωπικά αναθέματα τοποθετούν τα πράγματα με το κεφάλι προς τα κάτω, επικεντρώνουν τις συμφορές και τον εφιάλτη που ζει η ανθρωπότητα, σήμερα, στις ιδιοτροπίες και στην «εγκληματική σχιζοφρένια» των προσώπων-εκτελεστών: Στους «τοκογλύφους αληταράδες», στους «δόλιους» ή «βλάκες», στους «δολοφόνους» Μέρκελ, Μπαρόζο, Γιούνκερ, Σόιμπλε και στα «τιποτένια» ελληνικά τους ανδρείκελα…
Επικαλύπτουν δηλαδή τη ΛΟΓΙΚΗ και τη ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ της φρενοβλαβούς καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τα ΑΙΤΙΑ του εφιάλτη και εστιάζουν στα συμπτώματα του εφιάλτη και της ιμπεριαλιστικής κτηνωδίας και «σχιζοφρένειας»…
Μόνο άνθρωποι δίχως εγκέφαλο ή οι καθεστωτικά εξαρτημένοι και «απολογητές» της μισής αλήθειας (οι ταχυδακτυλουργοί της παραπλάνησης και της απάτης), μπορούν να λένε ή να πιστεύουν ότι αυτά που ζει σήμερα η ανθρωπότητα, και η χώρα μας πιο ΟΡΑΤΑ και μοχθηρά, είναι αποτελέσματα τυχαία, από εφήμερες αιτίες ή προέρχονται από τον «κακό» χαρακτήρα, τη «βλακεία», τη «δολιότητα» και τα «εγκληματικά ένστικτα» των Ευρω-δικτατόρων και των ιπποκόμων τους στην Ελλάδα…
Τα πολιτικά φαινόμενα, ιδιαίτερα τέτοιας γενικευμένης και απαστράπτουσας φρενοβλάβειας», έχουν ΠΑΝΤΑ βαθιές κοινωνικές ΑΙΤΙΕΣ.
Το ίδιο και το ψεύδος, τα πηκτά κύματα του ψεύδους που, σαν καταρρακτώδης νεροποντή, και καθημερινά, μας κατακλύζουν από παντού: ΟΛΑ έχουν βαθιές κοινωνικές ΑΙΤΙΕΣ, δεν οφείλονται, δηλαδή, στις τυχαίες ατέλειες της ανθρώπινης ύπαρξης, στο γεγονός ότι ξαφνικά γεμίσαμε από πρόσωπα-σκύβαλα ψευτιάς…
Η παρακμή των κομμάτων και η μετατροπή τους σε ανδρείκελα της Μέρκελ και των Ευρω-κακούργων και αυτά όλα δεν είναι έργο των ατελειών του ατόμου: ΕΧΟΥΝ βαθιές κοινωνικές ΑΙΤΙΕΣ…
Και η σημερινή κατάργηση των αστικών κοινοβουλευτικών απομειναριών είναι ΑΝΑΠΟΤΡΕΠΤΗ, όχι γιατί είναι «κακοί» και «μικροί» οι πολιτικοί, ΑΛΛΑ διότι το σύστημα που γέννησε αυτή τη «Δημοκρατία» και αυτά τα κόμματα, βρίσκεται στα έσχατα όρια της αποσύνθεσής του και της παρακμής του: Σε μια βαθιά και αδιέξοδη κρίση κατάρρευσης, κρίση που δεν επιτρέπει καμιά πολυτέλεια «δημοκρατική», κρίση που επιβάλλει την κατάργηση κάθε «δημοκρατικού» ντεκόρ και την ΑΝΟΙΚΤΗ δικτατορία του κεφαλαίου, το ΦΑΣΙΣΜΟ της Πλανητικής Νέας Τάξης…
Είναι, συνεπώς, η αποσύνθεση και η κατάρρευση του διεθνούς καπιταλισμού που μέσα στους επιθανάτιους σπασμούς της κρίσης και της κατάρρευσής του, βγάζει στην επιφάνεια όλα τα ανεξάντλητα αποθέματα του σκοταδισμού και της αγριότητάς του: Ξερνά όλη τη βαρβαρότητα που δεν μπορεί πλέον να χωνέψει…
Και ως γνωστό, ΦΑΣΙΣΜΟΣ είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που δεν «χωνεύεται» από το σύστημα..
Αυτή τη φρίκη, τη νεοταξική καπιταλιστική φρίκη του νέου ΦΑΣΙΣΜΟΥ, ζούμε σήμερα.
Να, γιατί δεν πρέπει να ζούμε με αυταπάτες και το χειρότερο να τρέφουμε και να καλλιεργούμε «δημοκρατικές» αυταπάτες…
Για να ξαναγυρίσουμε πίσω σε μια «ειρηνική δημοκρατία», δεν υπάρχει ΔΡΟΜΟΣ. Η Εξέλιξη οδηγεί αναπόφευκτα, σε μια ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ των λαών με το νέο φασισμό: Το φασισμό της Νέας Τάξης…
Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ, και να ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ και ΟΧΙ να βαυκαλιζόμαστε με θανάσιμες αυταπάτες. Ότι θα αλλάξουν τα πράγματα με την αλλαγή φρουράς στα «κακά» και «δόλια» πρόσωπα…
Τα πράγματα αλλάζουν ή καλυτερεύουν για τις κοινωνίες και τους λαούς, ΜΟΝΟ με τους αγώνες στο ΔΡΟΜΟ, με την ανάπτυξη και οργάνωση αυτών των αγώνων: ΜΟΝΟ όταν οι λαοί πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, ΚΟΝΤΡΑ και ΕΝΑΝΤΙΑ στους χειραγωγούς τους και στους πολιτικούς τους πληρεξούσιους…
Μετά από όλα αυτά διαβάστε και το ευρηματικό, αλλά καθαρά αγκιτατόρικο και σχηματικό (για προκήρυξη είναι άριστο) άρθρο του ΣΤΑΘΗ (δυο ποστ παρακάτω σε εμάς) «ο σοσιαλιστής με τον φασίστα αγκαλιά»

Υ.Γ. Ο ίδιος ο τίτλος του άρθρου συσκοτίζει και επικαλύπτει τούτο: Ότι ο νεοταξικός φασισμός έχει ως πολιτικούς πυλώνες-ανδρείκελα το σύνολο των καθεστωτικών κομμάτων και όχι τα «ακροδεξιά» βυθοκορήματα. Αυτά αποτελούν απλώς τη «γαρνιτούρα» και τα «σημεία στίξης»: πολύ χρήσιμα για σημειολογικές παρατηρήσεις, αλλά ΟΧΙ με τα «σημεία στίξης» να χάνουμε τον κορμό και το περιεχόμενο του «κειμένου», το ΔΑΣΟΣ πίσω από το κίτρινο φύλλο…
                                                                                                                 resaltomag.gr

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Maná 'Mariposa traicionera'

ο σοσιαλιστής με τον φασίστα αγκαλιά

Πρέπει όχι πια να αναρωτιόμαστε ή να φοβόμαστε αλλά να παραδεχθούμε ότι το πολίτευμα στην Ελλάδα έχει καταλυθεί. Η Ελληνική Δημοκρατία δέχεται κι εκτελεί υπαγορεύσεις πιστωτών (που όμως μας χρωστούν, η Γερμανία, πολλαπλάσια ποσά). Το Ελληνικό Σύνταγμα δεν έχει υποκατασταθεί, αλλά αντικατασταθεί, από μια Σύμβαση οφειλετών - πιστωτών, δηλαδή το Μνημόνιο ή όπως άλλως θέλει ονομάζεσθαι στο μέλλον. Η προηγούμενη κυβέρνηση και η μεταμορφική σημερινή της εκδοχή, ήτοι η μεταβατική (ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν υπερασπίζονται την Ασυλία της χώρας, ούτε το βιοτικό επίπεδο του λαού -προεξάρχοντα προτάγματα του Ελληνικού Συντάγματος, ούτε καν την ανεξαρτησία του έθνους, την κυριαρχία του λαού και το αυτεξούσιον του κράτους. Αντιθέτως. Το πολίτευμα της Ελλάδος έχει γίνει το διαρκές των εντολών του Γερμανικού Λογιστηρίου και των Τραπεζών. Το Ελληνικό κράτος αδικοπραγεί εναντίον των πολιτών του, όπως αδικοπραγεί η Γερμανία κατά του Ελληνικού κράτους, όταν, ενώ δεν έχει καταβάλει τις πολεμικές αποζημιώσεις, βυθίζει, σαν τον τελευταίο τοκογλύφο, έναν ολόκληρο λαό στην υπερχρέωση, τη δουλεία και τον εξευτελισμό...

Μαράζι στα σπίτια -σε 500.000 νοικοκυριά δεν υπάρχει ούτε ένας που να εργάζεται κρύα μέσα στη στάχτη της η εστία -με τη φερώνυμη θεά να απορεί με την πείνα για χρυσό εκείνων που σκλαβώνουν στην πενία τους άλλους, κρύα μέσα στις στάχτες της η εστία, η ψυχή του οίκου εκεί το γέλιο της οικογένειας εκεί η συζήτηση για τα προβλήματα της ημέρας και του βίου εκεί η ανησυχία κι ο μόχθος της μητέρας, εκεί και ο ερχομός του πατέρα εκεί γύρω απ' την εστία τα πειράγματα των παιδιών, εκεί ο δείπνος και ο λογαριασμός της ημέρας, εκεί το πρωινό και οι ελπίδες, τα σχέδια, το άγχος, οι υποχρεώσεις, το πεταχτό φιλί του αποχαιρετισμού, εκεί στην εστία των σπιτιών με τη φερώνυμη θεά να αποστρέφει δακρύεσσα το πρόσωπο απ' τα άδεια μάτια και τα κρεμασμένα άεργα χέρια, 500.000 νοικοκυριά που το τσουκάλι όταν βράζει, βράζει με δανεικά λεφτά, με τη βοήθεια ενός φίλου, ενός συγγενή, με σκυμένο το κεφάλι η Εστία να μη βλέπει σβηστές μέσα στις στάχτες τους τις εστίες της.
Ποιος είναι ο Μπαρόζο;
Ποιος είναι ο Ολι Ρεν, ο Βαν Ρόμπαϊ, ο κάθε χρυσοπληρωμένος απ' τους Τοκογλύφους αληταράς που καταδικάζει πρόσωπα, οικογένειες, τάξεις, λαούς στην εξαθλίωση, στην απελπισία, στην ίδια την πείνα;
Ούτε μία τρίχα απ' τα μαλλάκια ενός παιδιού δεν αξίζουν 80.000 σελίδες μονεταρισμού.
.....................................
Ποιος είναι ο Μπαρόζο; Ποια είναι η Μέρκελ; Δολοφόνοι λόγω βλακείας ή δολοφόνοι λόγω δολιότητος;
Ενάμιση χρόνο τώρα το Μνημόνιο σκοτώνει την Ελλάδα - αυτό πλέον το παραδέχονται οι πάντες. Κι όμως!
Στη συνταγή του Μνημονίου και μάλιστα επί τα χείρω επιμένει όλη η αφρόκρεμα της καπιταλιστικής διαχείρισης, από τον Γιουνκέρ έως τον Σόιμπλε.
Γιατί;
Διότι είναι ηλίθιοι;
Οχι! διότι είναι δολοφόνοι. Ταξικοί δολοφόνοι.
Ξετσίπωτοι δολοφόνοι κι εκβιαστές που λένε το ένα ψέμα μετά το άλλο! Μόλις έναν μήνα πριν, επαινούσαν οι άθλιοι την Πορτογαλία ότι, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, υπακούει και πάει καλά.
Σήμερα η Πορτογαλία υποβαθμίστηκε απ' τη Φιτς στην κατηγορία των σκουπιδιών, το ΑΕΠ είναι στο -3% και οι Πορτογάλοι κατεβαίνουν σε 24ωρη Γενική Απεργία.
Ποιος θα βουτήξει τον Μπαρόζο απ' το λαιμό εν Μέση Οδώ ή τον Βαν Ρόμπαϊ και θα τον ρωτήσει: «γιατί, ρε παλιάνθρωπε λες με τέτοια άνεση τόσα ψέματα;»
Τα ίδια ψέματα που έλεγε σε μας ο Γιωργάκης, τα ίδια ψέματα λένε και στους Ευρωπαίους οι εγκάθετοι των τοκογλύφων.
Η Ιρλανδία -άλλο «παινεμένο» παιδί της υπακοής και της υποταγής- εφάρμοσε το δικό της Μνημόνιο έως κεραίας και κλάταρε! Τώρα ο Πρωθυπουργός της φτυσμένος από τον κάθε Ολυ Ρεν, παρακαλάει για «τεχνικές συζητήσεις», κοινώς για επαναδιαπραγμάτευση...
Ως πού θα πάει αυτή η δουλειά;
Πρέπει να πεθάνουμε, ώσπου να καταλάβουμε ότι είμαστε πεθαμένοι;
Ποιος λογικός κι εχέφρων πολιτικός θα μπορούσε να χώσει μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ χαράτσι για τα σπίτια;
Ουδείς!
Μόνον ο Βενιζέλος! Ο οποίος έχει διαπρέψει σε ανάλογης δολιότητας νόμους, όπως ο νόμος περί Τύπου, ο νόμος περί Ευθύνης Υπουργών κι άλλοι.
Ομως, το διάταγμα για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ δεν είναι τίποτε λιγότερο από φασιστικό. Μάλιστα καθιερώνει τη φασιστική λογική στην καθημερινή πολιτική συνιστά αυτό που λέμε «καθημερινό φασισμό» -το αισχρότερο δηλαδή δηλητήριο που μπορεί να διαχέεται σε μια Δημοκρατία.
Και ιδού ένα απ' τα πρώτα αποτελέσματα, -έπονται κι άλλα- το υβρίδιο: ο κύριος Μάκης ΠΑΣΟΚ Βορίδης...

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Στοιχεία σοκ: Μισό εκατομμύριο πολίτες δεν έχουν εισόδημα

«Μαύρα» είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας για τα νοικοκυριά και την απασχόληση στην Ελλάδα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και της ύφεσης που πλήττει τις επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά στα οποία κανένα άτομο δεν εργάζεται αυξήθηκαν στο 12,9% το πρώτο εξάμηνο του 2011 όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι το ποσοστό έφτανε το 9,8%.
Στην ενδιάμεση έκθεση της για την Νομισματική Πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι η αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 211.000 άτομα το πρώτο εξάμηνο του 2011 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2010 ήταν μικρότερη από τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων (251.000).
Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον των αποδοχών των εργαζομένων, καθώς εκτιμά ότι για το 2011 οι μέσες ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 6,3%. Αναλυτικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι αμοιβές των μισθωτών μειώθηκαν κατά 9,4%, γεγονός που οφείλεται κατά 3,1% στις περικοπές και κατά 6,5% στις απολύσεις.
Το ίδιο σκηνικό εκτιμά η έκθεση ότι θα συνεχιστεί και του χρόνου, καθώς το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (δηλαδή το κόστος των επιχειρήσεων για κάθε προϊόν που παράγουν, με το μεγαλύτερο μέρος να αποτελεί το μισθολογικό κόστος) στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2,7%.

Αυξήθηκαν τα καθυστερούμενα δάνεια

Πλήρης είναι η επιβεβαίωση των αρνητικών εκτιμήσεων που διατυπώνουν τις τελευταίες εβδομάδες τραπεζίτες και οικονομικοί αναλυτές για σημαντική άνοδο των δανείων σε καθυστέρηση, από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η χειρότερη κατάσταση διαπιστώνεται στην καταναλωτική πίστη, όπου ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια είναι σε καθυστέρηση, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνέχιση τις τάσης αυτής με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση στο σύνολο τους έφθασαν τον Ιούνιο του 2011 σε 12,8%, από 10,5% τον Δεκέμβριο του 2010. Από το 2008 ξεκίνησε η άνοδος του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση καθώς διαμορφώθηκε σε 5%, για να φθάσει σε 7,7% το 2009, σε 10,4% το 2010 και σε 11,5% το πρώτο τρίμηνο του 2011 και σε 12,8% τον Ιούνιο φέτος.
Στην στεγαστική πίστη τον Ιούνιο του 2011 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο 11,9% από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2010. Το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση το 2005 ήταν 3,6%, υποχώρησε στο 3,4% το 2006 και έκτοτε ξεκίνησε η ανοδική του πορεία. Το 2007 έφθασε το 3,6%, το 2008 σε 5,3%, το 2009 σε 7,4%, το 2010 σε 10% και το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 10,7%.
Στην επιχειρηματική πίστη το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε σε 11,2% τον Ιούνιο του 2011 από 8,8% τον Δεκέμβριο του 2010. Το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην κατηγορία αυτή ήταν το 2005 7,1%, υποχώρησε σε 6% το 2006, σε 4,6% το 2007 και σε 4,3% το 2008. Από το 2009 ξεκίνησε η ανοδική του πορεία καθώς διαμορφώθηκε σε 6,7%, το 2010 σε 8,7% και το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 9,8%.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα εμφανίζεται με διαφορά στην καταναλωτική πίστη καθώς το 2005 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ήταν 7,8%, το 2006 υποχώρησε σε 6,9% και το 2007 εμφάνισε νέα υποχώρηση στο 6%. Το 2008 αποτελεί έτος ορόσημο καθώς ξεκινάει η μεγάλη άνοδος του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση στα καταναλωτικά δάνεια. Από 8,2% το 2008, ανεβαίνει στο 13,4% το 2009, στο 20,5% το 2010 και στο 22,1% το πρώτο τρίμηνο του 2011 για να ανέβει στο 24% τον Ιούνιο του 2011, με ορισμένες τράπεζες σήμερα να έχουν ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση στην καταναλωτική πίστη που αγγίζει και το 30%.
Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες και οικονομικοί αναλυτές η τάση θα συνεχίσει να είναι ανοδική καθώς αυξάνεται η ανεργία, μειώνονται μισθοί και συντάξεις και ταυτόχρονα τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με τέλη και φόρους που δυσκολεύουν πολύ την αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων τους προς τρίτους.
                                                                                                                                  real

Οι «φίλοι», η Θάτσερ κι ο Χατζηαβάτης...

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης

Λοιπόν, αδέρφια, μια παλιοτζίφρα ζητάνε οι δανειστές μας, που ως γνωστόν, είναι φίλοι μας, θέλουν το καλό μας κλπ. Την λογική του πράγματος την έχει περιγράψει ο Δήμος Σταρένιος στην γνωστή ταινία. Η υποταγή κι ο εξευτελισμός πάντα έχουν επιχειρήματα και...
φανατικούς συνηγόρους. Σε μια υγιή χώρα, βέβαια, θα έπρεπε να εγερθεί σύσσωμη η κοινωνία, τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι όλα τα κόμματα, πλην τυχόν του «Κόμματος Του Δειλού Η Μάνα Δεν Έκλαψε Ποτέ» και με μια φωνή να ευθυγραμμιστεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Εδώ χρειάζεται η συναίνεση και η ομοφωνία. Για το καλό, για την εθνική μας αξιοπρέπεια κι όχι για να φάνε εκατό ευρώ από τη σύνταξη του κυρ Μήτσου και της κυρά Τασούλας, που η τεχνητή οδοντοστοιχία τους παίζει καστανιέτες, ένεκα του άδειου ντεπόζιτου της πολυκατοικίας. Η πολυκατοικία βρίσκεται κάπου στο κέντρο, με τοπίο γύρω – γύρω διανθισμένο με πακιστανικό και σομαλικό φολκλόρ, λόγω της Ραγκούσης Τουρς, όμως οι θερμοκρασίες παραμένουν βαλκανικές, είναι ευρωπαϊκό Φθινόπωρο, σε λίγο Χειμώνας κι όχι η εποχή των μουσώνων στη Λαχώρη.
Μια δήλωση δανειοληπτικής νομιμοφροσύνης ζητούν οι άνθρωποι για την έκτη δόση, πιθανώς και με δάκτυλο εκ της Ιπποκράτους ορμώμενο. Κι ύστερα, αδέρφια, για την έβδομη δόση τι θα ζητήσουν; Κάτι πάλι μπορεί να μην τους αρέσει στο μέλλον στην φτιάξη μας. Μπορεί να στραβοκοιτάμε, να ‘μαστε νωχελικοί και να μην απαντάμε ζωηρά στην πρωϊνή αναφορά. Μπορεί να ‘ναι αγυάλιστος ο Μπουμπούκος ή να μιλάει στη γραμμή η Αννούλα με τον Ροντούλη. Οπότε μπορεί μέσω κάποιων Κάπο των «φίλων» μας (διαβάστε λίγο Μαουτχάουζεν) κι ενίων ΜΜΕ, να απαιτήσουν εκτός από εμπράγματες και έμβιες εγγυήσεις. Ομήρους, σαν την παλιά καλή εποχή. Θα τους κλείσουν στο Χαϊδάρι και άμα καθυστερούμε στους στόχους, θα δουλεύει ντουφέκι και πολυβόλο. Θα φεύγουν από την Κομμανταντούρ τα καμιόνια, μπροστά μια ΒΜW με καλάθι, με τον δημοσιογράφο-γόνο, που χτυπιόταν προχθές για την υπογραφή του Σαμαρά, λες και του ατιμάσανε το Μνημόνιο. Θα κάνουν μπλόκο στα Υποκαταστήματα της ΔΕΗ και του ΟΑΕΔ και θα μαγκώνουν τους ταλαίπωρους, που θέλουν να πληρώσουν το ρεύμα χωρίς το χαράτσι και τους ανέργους, που περιμένουν για το επίδομα. Μπορεί να δει κι η οδός Μέρλιν πάλι μεγάλες πιένες, με τσιγκέλια και κρίκους στο ταβάνι, που όμως δεν θα είναι για ενόργανη.
Τα εγχώρια τσανάκια που κινδυνολογούν και βγαίνουν στις γειτονιές με το ηλεκτρονικό «χωνί» και ξεκινούν το τελάλημα των εκβιασμών με το «Achtoung! Achtoung!», την δουλειά τους κάνουν. ΄Απαξ ρουφιάνος, εσαεί ρουφιάνος. Εμείς όμως, οι πολλοί, πώς το ανεχόμαστε; Είναι δυνατόν στα 2011 να ανεχόμαστε τέτοιο ελεεινό νταβαντζιλίκι, λες και είμαστε οσποδάροι των Βρυξελλών; Ο Αντώνης Σαμαράς, με δημόσιους κι έμπρακτους τρόπους, έχει δεσμευτεί να κάνει αυτό που πρέπει για την Πατρίδα. Με δημόσιες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, με ανακοινώσεις του εκπροσώπου του, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εγκρίνοντας τον Προϋπολογισμό και δια των Υπουργών του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με επιστολή προς τον κ. Μάρτενς και με την όλη ενημέρωση που έκανε στους εταίρους μας για τις θέσεις του. Και δεν είναι αρκετό;
Η χώρα, το Έθνος των Ελλήνων, δεν μπορεί να πηγαίνει από δόση σε δόση με το χέρι απλωμένο για δανεικά. Το «τα κάνω όλα για μια δόση» δεν είναι εθνική πολιτική, αλλιώς το λένε και κανονικά θέλει βιβλιάριο υγειονομικού ελέγχου. Πρέπει τώρα να βάλουμε φρένο και κυρίως εμείς, οι πολίτες, ψηφοφόροι, αναγνώστες και τηλεθεατές να στείλουμε με κάθε τρόπο τα «συγχαρίκια» μας στην κατάπτυστη και δουλόφρονα Πέμπτη Φάλαγγα. Αλλιώς, έχει πολύ παρακάτω ακόμη στου κακού τη σκάλα. Το διακύβευμα, ξαναλέω, δεν είναι απλώς η ευημερία μας, είναι η Ελευθερία μας.
Κι επειδή έχουν, πάλι, σηκωθεί τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι, θα θυμήσουμε μερικά αυτονόητα. Ο δοσιλογισμός, η δουλοφροσύνη και η κοινωνική ανθρωποφαγία, ο κοινωνικός δαρβινισμός, δεν ήταν και δεν θα γίνουν ποτέ «προοδευτική» ή «φιλελεύθερη», σώφρονα θέση. Η διασταύρωση της κολωνακιώτικης «αριστεράς», της Θάτσερ και του Χατζηαβάτη βγάζει απλώς καρπαζοεισπράκτορες. Εμείς θέλουμε ελεύθερους ανθρώπους. Το αληθινά προοδευτικό και σώφρον είναι ο αυτοσεβασμός, η προάσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας, η ενότητα ενάντια στην υποταγή κι όχι υπέρ αυτής.
Αν δεν μπει τώρα φρένο, τότε αύριο θα μας ζητήσουν το συκώτι και το νεφρό μας, μερικές νυκτερινές «παραχωρήσεις», την τιμή και την υπόληψη μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την ίδια την ύπαρξη μας. Δεν είναι ζήτημα απλά ονόρε, ηρωϊσμού. Είναι ζήτημα επιβίωσης και στοιχειώδους εθνικής αξιοπρέπειας. Σύμβαση δανείου θα υπογράψουμε, όχι παραίτηση από το δικαίωμα ζωής, τιμής και περιουσίας.
                                                                                                                       antinews.gr

Adriana Varela 'Con la frente marchita'

Συνυπογράφω



"Η αγορά στεγνή σαν έρημος. Κανείς δεν μπορεί να πληρώσει κανέναν… Οικογένειες που κρυώνουν και πεινάνε. Γονείς απελπισμένοι που αυτοκτονούν. Γέροντες στα συσσίτια και χωρίς φάρμακα και πετρέλαιο. Όσοι αντέχουν το γεροντικό δάκρυ, ας κάνουν μια βόλτα να δουν. Ο λαός θέλει να τους κρεμάσει κι εκείνοι επιμένουν να σχεδιάζουν διαδοχή στο ΠαΣοΚ και μακροημέρευση των δανειακών, με υπογραφές της ΝΔ..."

Θραξ Αναρμόδιος
harryklynn.blogspot.com

ΥΓ του blog: κι η Ελλάδα ξεφαντώνει τρομολαγνικά στις ειδήσεις των 8 μμ με τα ντόπερμαν της  πληρωμένης ενημέρωσης. Ως πότε παλικάρια.......

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Με σάρκα και οστά

γράφει η Λιάνα Κανέλλη

Εκλεισε μια δεκαετία και μπήκαμε στη δεύτερη του 21ου αιώνα. Η τεχνολογία που εξαφάνισε τις αποστάσεις και σμίκρυνε τα χάσματα πληροφόρησης, προχώρησε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στο μισό πληθυσμό της Γης, ο οποίος κατέχει τη χρηστική τεχνογνωσία των μέσων αλλά όχι και τα μέσα αυτά καθαυτά. Ο σύγχρονος καπιταλισμός, ειδικά στις πρωτοποριακές επιστημονικώς και τεχνολογικά εξελιγμένες χώρες της Δύσης και της Ανατολής, απ' τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, φούσκωσε τα κέρδη του «αφύσικα», υπερτιμολογώντας και κεφαλαιοποιώντας άυλες αξίες όπως ο κίνδυνος, το προσδόκιμο ζωής, η ασφάλιση κερδών, η μακροχρόνια σπέκουλα επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, οι καταναλωτικές τάσεις των μαζών με βάση προγράμματα δημιουργίας τους κι άλλα τέτοια... Η οικονομία, θεμέλιο κι εργαλείο πολιτικής εξελίχθηκε σε ένα προνομιακό πεδίο εκπαίδευσης και δράσης ενός προσεκτικά επιλεγμένου ιερατείου, μιας αυλικής του κεφαλαίου, κυρίως του χρηματοπιστωτικού, ασφυκτικά ολιγάριθμης μειοψηφίας, μιας δημιουργικής, ως προς τη διαχείριση, δράκας επαϊόντων, που διαμορφώνει, θεσμοθετεί, δρα κι εντέλει ασκεί πολιτική.    
Αυτή η πολιτική, καθόλου αφορούσα πολίτες, διατυμπανίζεται ως αλληλεπιδραστικά παγκόσμια, υπεράνω των γνωστών και δοκιμασμένων ιδεολογικών, κομματικών ή και εθνοκρατικών σχημάτων και δομών. Οι αγορές, θεοκρατικώς μεγεθυμένες, έχουν περιβληθεί το μεταφυσικό ένδυμα της παντοδυναμίας, της ανωνυμίας, της γιγαντιαίας ικανότητας ενός Γκιούλιβερ να καταστρέφει ή να σώζει κατά το δοκούν αναρίθμητους λιλιπούτειους πρώην πολίτες του σύγχρονου κόσμου. Οι λαοί έγιναν target group, δηλαδή ομάδες - στόχοι, επί των οποίων ασκείται η καπιταλιστική «υπερπολιτική» ωσάν αποκεφαλιστικό σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Οι πραγματικές ανάγκες των πραγματικών μαζών, των πραγματικών ανθρώπων, μετατρέπονται άμεσα σε λάφυρα όπως ζήσαμε πρόσφατα με την «αραβική άνοιξη» και τον ευρωπαϊκό «χειμώνα»..
Ετσι κρύφτηκαν κι ως ένα βαθμό αποκρύβονται και μασκάρονται σύγχρονες γενοκτονίες, εξοντώσεις πληθυσμών και πολιτισμών απενοχοποιούνται και ιστοριογράφονται κατά τα συμφέροντα των αγορών. Πανάρχαιος ιμπεριαλισμός με σύγχρονα μέσα. Ο τρόμος ως όπλο επιβολής έχει στόχο το λαό. Ως πραγματικό άθροισμα υποκειμένων με σάρκα και οστά αλλά και ως ιστορικό συλλογικό υποκείμενο όταν δρα προς κάλυψη των βασικών του αναγκών, που όμως, ούτε στις πιο βάρβαρες εποχές δεν περιορίστηκαν στο «μαμ, κακά και νάνι»..
Ετσι, η συζήτηση για την κρίση την καπιταλιστική στη Δύση και τον κόσμο, στην Ευρώπη, ήδη παίρνει το χαρακτήρα της παραχώρησης από την πλειοψηφία των εργαζομένων στη μειοψηφία των κλειδοκρατόρων των αγορών, του δικαιώματος του λαού να σκέφτεται, να οργανώνεται και να δρα ως λαός. Οι χώρες μετατρέπονται σε χώρο, με τις αγορές να διαφεντεύουν και να τιμολογούν και τη σάρκα και τα οστά των κατά τα άλλα res - αντικειμένων δούλων και όχι πολιτών. Η καταστολή θα ενταθεί. Η ...μετα-δημοκρατία θα βασίζεται σε κοινωνικά υποσύνολα ή ακόμη και προεπιλεγμένα άτομα που θα προαποφασίζουν και θα εκτελούν προγράμματα παραγωγής συλλογής κι εκμετάλλευσης του πλούτου, ταυτίζοντας το ταξικό με το δημόσιο, το εθνικό, το...γενικό καλό των δούλων. Η κάθε λογής κάλπη θα στήνεται σε χρόνο, τόπο και με ερωτήματα που θα εξασφαλίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για την κυρίαρχη τάξη εξουσίας. Η λαϊκίστικη μιντιακή προπαγάνδα των τελευταίων δύο δεκαετιών θα πάρει την παραλυτική μορφή του δήθεν πολιτικού διαλόγου, του οποίου όμως το περιεχόμενο ήδη προκαθορίζεται από την ελίτ των ιδεολογικών μεταπρατών του ευρωνατοϊκού συνονθυλεύματος κι όχι απ' τις ανάγκες των λαών. Αλλωστε, δεν μπήγεις το μαχαίρι στο κόκαλο τόσο εύκολα και συχνά παρά μόνον αν δεν είναι το δικό σου....
Θέλει προσοχή αυτή η διαλεκτική καταιγίδα. Μπορεί να πείσει κοινωνικά στρώματα όσο πείθει ένα παυσίπονο σε ώρα παρατεταμένου πόνου. Κι έτσι κανείς δε θα διανοηθεί να ανοίξει μια συζήτηση, γιατί φέτος τα μαύρα σκυλιά δεν κατέστρεψαν το...Πολυτεχνείο... Μαντρωμένα στην ισχυρή συναίνεση, γάβγισαν απλώς περί όγκου του ΠΑΜΕ και τέρμα. Οποιος θαρρεί ότι η αντίσταση είναι για το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων κλείνει απλώς ραντεβού με το λαό στο γραφείο του. Κι εκεί οι λαοί δε χωράνε...
                                                                                                                                            Stavrovelonia

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αποκάλυψη;...

Ο ταχυδακτυλουργός, 1475-1505, Hieronymus Bosch, via Wikipedia

του Ρούσσου Βρανά

Αποκάλυψη;...

... Και στις οκτώ πρώτες θέσεις στη λίστα με τις χώρες για τις οποίες αυξήθηκαν οι πιθανότητες χρεοκοπίας τους βρίσκονταν χθες χώρες ευρωπαϊκές: Ελλάδα, Ολλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Σουηδία και Τσεχία (στοιχεία CMA). Η κρίση μεταδίδεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Κανένα ευρωπαϊκό ομόλογο δεν είναι πια ασφαλές.

Και το όνομα...

... του έργου; Η Ρώμη καίγεται. Με ένα σενάριο «Made in Frankfurt» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ευγενική χορηγία της νεοφιλελεύθερης σχολής TINA («there is no alternative»: «δεν υπάρχει άλλη λύση»), που προωθεί τη λιτότητα και την κοινωνική εξαθλίωση. Τι και αν η Ιταλία έχει πρωτογενές πλεόνασμα; Τι και αν το χρέος της (ιδιωτικό και δημόσιο) είναι πολύ χαμηλότερο από το γαλλικό, το βρετανικό, το αμερικανικό και το ιαπωνικό; Η Ιταλία έπρεπε να πέσει και αυτή, ώστε να παραδοθεί στους πεφωτισμένους της Τριμερούς Επιτροπής του Ροκφέλερ και της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Οι γαλλογερμανικές ολιγαρχίες επιμένουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να διασωθεί με αυτό που έχουν ονομάσει Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ομως, ακόμη και αυτό το ταμείο καταβροχθίζεται σήμερα από τις αγορές, διαπιστώνει ο δημοσιογράφος Πέπε Εσκομπάρ στο «Αλ Τζαζίρα». Ενα τερατώδες ταμείο, λοιπόν, στημένο στο πρότυπο με το οποίο έστηνε τις κομπίνες της η Γκόλντμαν Σακς, βρίσκεται σήμερα στην ανάγκη να διασωθεί και αυτό, μετά την κατάρρευση των ευρωπαϊκών ομολόγων. Τέτοια σενάρια δεν γράφονται ούτε στο Χόλιγουντ.

Το συμπέρασμα;...

... Το συνολικό ευρωπαϊκό χρέος, που υπολογίζεται σε 3 τρισ. ευρώ, είναι πια αδύνατο να αποπληρωθεί, λέει ο οικονομικός αναλυτής Τσαρλς Χιου Σμιθ. Και άρα πρέπει να διαγραφεί. Ερώτηση: ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Απάντηση: εκείνοι που ανέλαβαν το ρίσκο. Επειδή το θεμελιώδες ελάττωμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν αυτό: το κέδρος αποσυνδέθηκε από το ρίσκο. «Εκείνοι που ρισκάριζαν, μετέθεταν το ρίσκο σε άλλους: στους φορολογουμένους ή στους λαούς που είχαν το νόμισμα» λέει ο Σμιθ. «Τα κέρδη ήταν δικά τους αλλά οι ζημιές μεταφέρονταν στους λαούς με διασώσεις ή τύπωμα χρήματος. Με τις διασώσεις, οι ζημιές βάρυναν τους φορολογουμένους και με το τύπωμα, όποιον κρατούσε στα χέρια του το υποτιμημένο νόμισμα». Το ρίσκο φορτωνόταν στον ανύποπτο κοσμάκη και τα κέρδη συγκεντρώνονταν στα χέρια των λίγων που έλεγχαν το παιχνίδι. Γι' αυτό δεν υπάρχει σήμερα τρόπος να ξεφύγει η Ευρώπη από τα δίχτυα του χρέους μέσω της ανάπτυξης. Επειδή ένα μεγάλο μέρος της περίφημης «ανάπτυξης» της ευρωζώνης ήταν ακριβώς αποτέλεσμα αυτού του τζόγου που σήμερα έχει πια ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης του. Και γι' αυτό η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά. Η μόνη διέξοδος είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας του χρέους.

Αν εκείνοι...

... που ρισκάρισαν για να κερδίσουν δεν αναγκαστούν να αναλάβουν το ρίσκο της κερδοσκοπίας τους, λέει ο Τσαρλς Χιου Σμιθ, αυτό θα σημαίνει πως «δεν ζούμε πια ούτε στον καπιταλισμό ούτε στη δημοκρατία, αλλά σε μια χρηματοπιστωτική φασιστική τυραννία».
                                                                                                 από τα ΝΕΑ, 17.11.2011