Για δεύτερη φορά µέσα σε λιγότερο από µία εβδοµάδα, προχθές Παρασκευή, ευρωπαίος αξιωµατούχος αµφισβήτησε το κλίµα υψηλών προσδοκιών που καλλιεργεί η κυβέρνηση σε σχέση µε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσµατος του 2013, δηλώνοντας ότι είναι ακόµη πολύ νωρίς για να υπάρχει ακριβής εκτίµηση. Η πρώτη φορά ήταν το προηγούµενο Σαββατοκύριακο, από τον γερµανό επικεφαλής της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Γιούροστατ Βάλτερ Ραντερµάχερ, που δήλωσε ότι «δεν υπολογίζουµε τους αριθµούς όπως θα το επιθυµούσε ο έλληνας πρωθυπουργός». Πιο καθαρά δεν λέγεται…
Η κυβέρνηση «επενδύει» στο πρωτογενές πλεόνασµα για να έχει κάτι να επιδείξει στην προεκλογική περίοδο και να περιορίσει την πολιτική της συντριβή. Γι’ αυτόν το λόγο οι εκτιµήσεις του πρωτογενούς πλεονάσµατος (της διαφοράς δηλαδή µεταξύ δηµοσίων εσόδων και δαπανών, χωρίς προφανώς να υπολογίζεται η εξυπηρέτηση του δηµόσιου χρέους) από την κυβέρνηση ξεκινούν από 812 εκατ. στην πιο τσιγκούνικη, «γερµανική» εκδοχή και φτάνουν τα 3,9 δισ. στην πιο… κιµπάρικη, όταν συνυπολογίζονται οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά οµόλογα των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήµατος (1,6 δισ. ευρώ) και 800 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος από τα ελληνικά οµόλογα.
Παραλείπουν βέβαια στην κυβέρνηση τρεις… λεπτοµέρειες. Η πρώτη σχετίζεται µε τα 6,17 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων, όπως περιγράφονται στον πρόσφατο κρατικό προϋπολογισµό για τον Αύγουστο του 2013. Εξ αυτών τα 3,6 δισ. οφείλονται στους οργανισµούς κοινωνικής ασφάλισης, τα 1,15 δισ. στα νοσοκοµεία, τα 760 δισ. στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα 362 δισ. στα υπουργεία. Ας µην αναρωτιόµαστε µετά γιατί θέλουν τη δηµόσια υγεία…
Η δεύτερη… λεπτοµέρεια που παραλείπεται µέσα στις ζητωκραυγές για το πλεόνασµα είναι τα 317 δισ. ευρώ δηµοσίου χρέους. Ακόµη δηλαδή κι αν ισχύουν οι κυβερνητικοί ισχυρισµοί (και παραβλέψουµε το προφανές που λέει η τρόικα ότι τα κέρδη των οµολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες είναι έκτακτου χαρακτήρα και µη επαναλαµβανόµενα) τότε η χρεοκοπηµένη Ελλάδα θα µπορεί να αποπληρώσει το χρέος της σε 88 χρόνια. Ακόµη δηλαδή και τα παιδιά που γεννιούνται σήµερα θα έχουν ολοκληρώσει το πέρασµά τους από τον µάταιο τούτο κόσµο χρωστώντας…
Η τρίτη λεπτοµέρεια σχετίζεται µε το κόστος που κατέβαλλε η ελληνική κοινωνία, την τελευταία τετραετία, για να φτάσουν τα δηµόσια έσοδα να υπερβαίνουν τις δαπάνες. Έκλεισαν όλ’ αυτά τα χρόνια εκατοντάδες σχολεία, µπήκε λουκέτο στην ΕΡΤ, απολύθηκαν ή τερµατίστηκε η σχέση εργασίας σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόµενους που υπηρετούσαν στο ∆ηµόσιο µε τη συντριπτική πλειοψηφία τους να προέρχεται από τους κοινωνικά ευαίσθητους τοµείς της παιδείας και της υγείας. Επίσης οι κάθε είδους φόροι, από την ακίνητη περιουσία και τον ΦΠΑ µέχρι στα καύσιµα και τα τσιγάρα, εκτοξεύθηκαν. Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασµα της κυβέρνησης ισοδυναµεί µε ένα πρωτογενές έλλειµµα των φορολογουµένων στις υπηρεσίες που απολαµβάνουν από το ελληνικό κράτος αλλά και στις τσέπες τους λόγω της υπερφορολόγησης σε βαθµό εξόντωσης. Ασήµαντες λεπτοµέρειες προφανώς για την κυβέρνηση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου