Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Δώδεκα χρόνια μποϊκοτάζ του Ισραήλ, δώδεκα μεγάλες επιτυχίες του 2017

 
Πηγή: teleSUR
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ζουμπαταίου

Πριν από δώδεκα χρόνια ξεκίνησε ένα από τα σημαντικότερα καλέσματα για μη βίαιη αντίσταση στη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ.
Το κίνημα BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις) έχει σημειώσει έκτοτε μεγάλη επιτυχία, με εκατοντάδες νίκες κατά της ισραηλινής καταπίεσης εναντίον των Παλαιστινίων.
Στις 9 Ιουλίου του 2005, η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών έκανε έκκληση για το μποϊκοτάζ, με το οποίο απαιτούσε τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ και την κατάργηση του παράνομου τείχους. Ζητούσε, επίσης, το τέλος του θεσμοθετημένου και νομιμοποιημένου συστήματος φυλετικής διάκρισης της χώρας – το οποίο παραπέμπει σε απαρτχάιντ – καθώς και το δικαίωμα επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων.
Το κίνημα BDS ήταν εμπνευσμένο τόσο από το κίνημα κατά του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής, όσο και από το Αμερικανικό κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων. Από τη δημιουργία του και για πάνω από μία δεκαετία, κατάφερε με διάφορους τρόπους να διεκδικήσει το ακαδημαϊκό, πολιτιστικό και οικονομικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
Στην δωδέκατη επέτειο από την ίδρυση του, το κίνημα δημοσίευσε έναν κατάλογο των μεγαλύτερων επιτευγμάτων του, που έλαβαν χώρα μόνο το 2017.
 
1. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το Ισραηλινό απαρτχάιντ
Το Μάρτιο, στην έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Δυτική Ασία, ο ΟΗΕ αναγνώρισε ότι το Ισραήλ έχει επιβάλει ένα σύστημα απαρτχάιντ στους Παλαιστινίους. Τόνισε επίσης, ότι οι μετρήσεις του BDS είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό του καθεστώτος του απαρτχάιντ.
 
2. Οι εκκλησιαστικές ομάδες των ΗΠΑ απομακρύνονται από την Ισραηλινή κατοχή
Η Αμερικάνικη εκκλησία Μενονιτών υπερψήφισε να αποσύρει τις επενδύσεις της από εταιρείες που επωφελούνται από την Ισραηλινή κατοχή. Τα τελευταία χρόνια η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία των ΗΠΑ, η Ενωμένη Εκκλησία του Χριστού και η Μεγάλη Εκκλησία των Μεθοδιστών υιοθέτησαν παρόμοιες πολιτικές.

 
3. Η νίκη του ευρωπαϊκού δικαιώματος στο μποϊκοτάζΤο ισπανικό κοινοβούλιο επιβεβαίωσε ότι οι ακτιβιστές αλληλεγγύης της Παλαιστίνης που καλούν για παρεμβάσεις του BDS, προστατεύονται από την ελευθερία του λόγου και του συνεταιρίζεσθαι.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχασε από την εκστρατεία της Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης με μια απόφαση που θα καθιστούσε παράνομη την απόσυρση επενδύσεων των τοπικών αρχών από το Ισραήλ.
Το Κοινοβούλιο της Ελβετίας μπλόκαρε επίσης τις προσπάθειες του Ισραήλ για δημιουργία λόμπι που προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν την υποστήριξη στο BDS.
 
4. Ακτιβιστές εργάτες της Νορβηγίας συνεισφέρουν στο μποϊκοτάζ του Ισραήλ
Η συνδικαλιστική ομοσπονδία της Νορβηγίας, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζομένους, ενέκρινε το πλήρες μποϊκοτάζ του Ισραήλ, επικαλούμενη τα παλαιστινιακά δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου.
 
 
5. Η G4S, η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας στον κόσμο, χάνει συμβάσεις
Το συνδικάτο των Λιβανέζων γιατρών «αποσύρθηκε» από την εταιρεία έπειτα από εκστρατεία που διοργάνωσαν στο Λίβανο οι ακτιβιστές για το μποϊκοτάζ. Η εκστρατεία αφορούσε τις συνεχόμενες παραβιάσεις των Παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ.
Ένα ερευνητικό ίδρυμα στο Εκουαδόρ, το Διεθνές Κέντρο Προηγμένων Μελετών Επικοινωνιών για τη Λατινική Αμερική (CIESPAL) ακύρωσε τη σύμβασή του με την εταιρεία -που σηματοδότησε την πρώτη νίκη του BDS στη χώρα.
Με τα χρόνια, η εταιρεία έχει χάσει σειρά συμβάσεων στην Ιορδανία, την Κολομβία, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων χωρών και θεσμών.
 
 
6. Η Ολλανδία απορρίπτει σύμβαση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Ο μεγαλύτερος διαχειριστής των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Ισραήλ έχασε την ευκαιρία να συνάψει σύμβαση ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ με την Ολλανδία, που θα του επέτρεπε να αναλάβει δημόσιες συγκοινωνίες στην χώρα.
 
7. Πόλεις στην Ισπανία ανακηρύσσονται «Ζώνες Ελεύθερες από το Ισραηλινό Απαρτχάιντ»
Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης ενέκρινε κατευθυντήριες γραμμές που αποκλείουν εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στην στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ. Περισσότεροι από 50 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα δήλωσαν επίσης ότι είναι «Ζώνες Ελεύθερες από το Ισραηλινό Απαρτχάιντ», εμπνευσμένοι εν μέρει από παρόμοια εκστρατεία που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική την δεκαετία του ‘80.
 
8. Ομάδες Χριστιανών Παλαιστινίων: «Στηρίξτε το BDS»
Ένας Παλαιστινιακός συνασπισμός χριστιανικών οργανώσεων ζήτησε τον Ιούνιο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών να στηρίξει το κίνημα για τα Παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα.
 
9. Τα μποϊκοτάζ εναντίον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου LGBT 
Το Διεθνές  του Τελ Αβίβ είδε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση. Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισοί από τους διεθνείς προσκεκλημένους του έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν.
 
10. Πανεπιστήμια και φοιτητικές ομάδες στηρίζουν το BDS
Δύο Χιλιανά πανεπιστήμια ακύρωσαν εκδηλώσεις που είχαν χρηματοδοτηθεί από την ισραηλινή πρεσβεία, ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες ψήφισαν πολλά μέτρα του BDS.
 
11. Οι παίκτες της Αμερικανικής Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μποϊκοτάρουν το ταξίδι στο Ισραήλ
Έξι από τους 11 παίκτες της Αμερικάνικης Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας απέρριψαν εξ ολοκλήρου πληρωμένο ταξίδι που οργανώθηκε για τη βελτίωση της φήμης του Ισραήλ.
 
12. Η φήμη του BDS μεγαλώνει ανάμεσα στους Παλαιστίνιους Πολίτες του Ισραήλ
Σε συντονισμό με τους αλληλέγγυους του κινήματος BDS στη Νότιο Κορέα, η επιτροπή του BDS των Παλαιστινίων Πολιτών του Ισραήλ, ξεκίνησε εκστρατεία για μποϊκοτάζ και απόσυρση επενδύσεων από την Hyundai Heavy Industries, ζητώντας τον τερματισμό της συνενοχής της εταιρείας στις παραβιάσεις των Παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ, ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ και το Νακάμπ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου