«Ubuntu λέγεται στη γλώσσα των φυλών της υποσαχάριας Αφρικής (Ζουλού, Μασάι, κλπ) η αλληλεγγύη της κοινότητας.
Ένας ανθρωπολόγος επισκέφτηκε τη φυλή των Ζουλού -η φυλή των Ζουλού βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση-, βρήκε μια ομάδα μικρών παιδιών και έβαλε απέναντί τους σε ένα δέντρο ένα καλάθι με φρούτα.
Έπειτα τους ζήτησε να τρέξουν και τους είπε πως όποιο παιδάκι έφτανε πρώτο στο δέντρο θα έπαιρνε όλα τα φρούτα.
Έδωσε, λοιπόν, το σύνθημα, τα παιδάκια πιάστηκαν χέρι χέρι, πήγαν και κάθισαν γύρω από το καλάθι και άρχισαν να μοιράζονται τα φρούτα.
Ο ανθρωπολόγος, έκπληκτος, επηρεασμένος καθώς ήταν από το φαντασιακό των «προηγμένων κοινωνιών», τους ρώτησε γιατί το έκαναν αυτό, και τα πιτσιρίκια του απάντησαν «Ubuntu», που στο εννοιολόγιο της γλώσσας των υποσαχάριων φυλών σημαίνει ότι:
«Αν ένας από εμάς δεν είναι χαρούμενος, δεν μπορούμε να είμαστε ούτε εμείς».
Αναφερόμαστε σε αυτό το παράδειγμα για να δείξουμε ότι η κοινωνία των Ζουλού, παρόλο που είναι όχι μόνο προ-καπιταλιστική αλλά και προ-φεουδαρχική, διατηρεί την αλληλεγγύη των μελών της ως συστατικό της στοιχείο, μόνο που αυτό δεν βρίσκει αντίστοιχη θέση στην κρατούσα ιδέα της ευθύγραμμης προόδου.
Δηλαδή, μια παλαιότερη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας διατηρεί την αλληλεγγύη, η οποία στις εξελιγμένες κοινωνίες είναι ζητούμενο.»
(Το κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης» των Γιώργου Κολέμπα-Γιάννη Μπίλλα. Οι Ζουλού είναι 11 εκατομμύρια. Ζουλού -στη γλώσσα των Ζουλού- σημαίνει ουρανός.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου