Η αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας ήταν -ως συνήθως- χλιαρή, αν και σαφής ως προς το γεγονός πως η προσάρτηση εδαφών από το Ισραήλ δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα.
Τι σημαίνει όμως για το Παλαιστινιακό όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αυτή η σοβαρή εξέλιξη; Γιατί το Ισραήλ επιμένει τόσο στο να κάνει δική του την Κοιλάδα του Ιορδάνη; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει σε άλλες χώρες μια τέτοια νομιμοποίηση; Πώς μπορεί να συνεχιστεί ο αγώνας για μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, αν ο «Μπίμπι» καταφέρει να προχωρήσει τα παράνομα σχέδιά του;
Το koutipandoras.gr συζήτησε ενδελεχώς το θέμα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος, Μοχάμαντ Αμπουάσαμπε, ενόψει των ανακοινώσεων του ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Επικίνδυνο Προηγούμενο για την Κύπρο η Προσάρτηση Εδαφών από Δύναμη Κατοχής»
Τι ακριβώς αναμένουμε να ανακοινώσει την Τετάρτη ο Νετανιάχου; Ποια εδάφη περιλαμβάνουν οι προσαρτήσεις που θέλει να κάνει το Ισραήλ με τη στήριξη του Τραμπ;
Υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις του Νετανιάχου και των υπουργών του για το τι ακριβώς θα ανακοινώσει. Υπάρχουν διάφορα ρεπορτάζ που λένε ότι ακόμη και οι Αμερικανοί και στελέχη του γραφείου του Τραμπ έχουν δεύτερες σκέψεις για το αν θα ανακοινώσει πλήρη προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών εποικισμών, ή μερική προσάρτηση, ή σταδιακή προσάρτηση.
Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα ανακοινώσει. Αλλά ό,τι και να ανακοινώσει, ακόμη και την προσάρτηση ενός μέτρου θα πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Το Διεθνές Δίκαιο και οι Συμβάσεις της Γενεύης ορίζουν πεντακάθαρα ότι απαγορεύεται ρητώς οποιαδήποτε δημογραφική αλλοίωση κατεχόμενων εδαφών από τη δύναμη κατοχής ή η προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών.
Ποια είναι η σημασία της Κοιλάδας του Ιορδάνη; Καταλαβαίνω ότι το Ισραήλ έχει πολλούς λόγους να θέλει να την κάνει δική του.
Η κοιλάδα του Ιορδάνη είναι ζωτικής σημασίας για την Παλαιστίνη. Κατ' αρχήν αποτελεί το εξωτερικό της ανατολικό σύνορο με την Ιορδανία. Κατά δεύτερον η κοιλάδα του Ιορδάνη στην Παλαιστίνη αποκαλείται «το καλάθι της Δυτικής Όχθης» γιατί το 50% της αγροτικής παραγωγής της Δυτικής Όχθης παράγεται από τους αγρότες της κοιλάδας του Ιορδάνη.
Η προσάρτηση τμημάτων της Κοιλάδας ή όλης της Κοιλάδας είναι ένα τελειωτικό χτύπημα σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους και της λύσης των δύο κρατών.
Πέραν αυτού, η προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για όλο τον κόσμο, για το Διεθνές Δίκαιο, για τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά κυρίως για χώρες που έχουν εδάφη υπό κατοχή – και το λέμε ευθέως, για την Κύπρο. Θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για όποιες χώρες έχουν εδάφη τους υπό κατοχή.
Η έκταση όλη της Κοιλάδας του Ιορδάνη από βορρά μέχρι νότο, είναι το ανατολικό σύνορο της Παλαιστίνης με την Ιορδανία. Σε περίπτωση προσάρτησης της Κοιλάδας από το Ισραήλ, το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι περικυκλωμένο από το Ισραήλ. Δεν θα έχει χερσαία εξωτερικά σύνορα.
Εάν περάσει αυτό χωρίς αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας, ουσιαστικά η διεθνής κοινότητα θα έχει σιωπηρά αποδεχτεί την καταστρατήγηση και την κατάργηση του Διεθνούς Δικαίου όπως το ξέρουμε.
«Ετοιμάζουν Χώρα-Αντίγραφο του Απαρτχάιντ της Ν.
Αφρικής»
Είναι μόνο τα εδάφη της Κοιλάδας του Ιορδάνη αυτά που σκοπεύει να προσαρτήσει η ισραηλινή κυβέρνηση;
Ας αφήσουμε την κοιλάδα. Ας μιλήσουμε για τους εποικισμούς που είναι γύρω από την Ιερουσαλήμ και φτάνουν μέχρι τη Βηθλεέμ.
Η προσάρτηση των εποικισμών αυτών σημαίνει πολύ απλά ότι τα εναπομείναντα παλαιστινιακά εδάφη που προορίζονται για παλαιστινιακό κράτος δε θα είναι τίποτα περισσότερο από σκόρπιες νησίδες αστικών κέντρων χωρίς καμία συνοχή και ενότητα μεταξύ τους. Θα είναι ένα αντίγραφο των Μπαντουστάν που υπήρχαν στη Ν. Αφρική επί καθεστώτος απαρτχάιντ.
Η Συμφωνία του Αιώνα πάνω στην οποία στηρίζεται και το σχέδιο προσάρτησης, προβλέπει και τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους. Μήπως αυτό είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το παρελθόν;
\Όχι, όχι ακριβώς. Και ο Τραμπ και ο Κουσνέρ παίζουν με τις λέξεις: Η Συμφωνία του Αιώνα είναι ένα εξωφρενικό απαράδεκτο προκλητικό έγγραφο 80 σελίδων. Δεν προβλέπει πουθενά την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, μιλά αόριστα για πιθανή μελλοντική ίδρυση παλαιστινιακού κράτους μετά την προσάρτηση αυτών των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και αφού θέτει απαγορευτικούς όρους στους Παλαιστίνιους για τα επόμενα 5 χρόνια, και λέει ότι μετά από 5 χρόνια θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την πιθανότητα ίδρυσης κράτους.
Πρόκειται για μια κοροϊδία που έχει αντιληφθεί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλη μα όλη η Διεθνής Κοινότητα είναι αντίθετη και με τη Συμφωνία του Αιώνα και με το Σχέδιο Προσάρτησης. Άλλωστε το Σχέδιο Προσάρτησης εμπεριέχεται στη Συμφωνία του Αιώνα.
Ποια είναι η στάση της Διεθνούς Κοινότητας; Υπάρχουν ουσιώδεις αντιδράσεις στο συγκεκριμένο Σχέδιο;
Δημόσια έχουν τοποθετηθεί όλοι. Και τα ΗΕ μέσω του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και η ΕΕ μέσω του Μπορέλ, ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών, οι πάντες. Μάλιστα ακόμη και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών που εκπροσωπεί όλες τις εκκλησίες του κόσμου, έβγαλε μια εξαιρετική ανακοίνωση που απευθύνεται συγκεκριμένα στους ΥΠΕΞ της ΕΕ και τους καλεί σε περίπτωση προσάρτησης οποιουδήποτε τμήματος των παλαιστινιακών εδαφών του 1967, να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ και να ανασταλεί η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ.
Αυτό εμείς θεωρούμε ότι είναι το ζητούμενο. Δε μπορεί οποιοδήποτε κράτος να θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας. Εναπόκειται σε όλες τις χώρες του κόσμου εάν θέλουν να υπάρχει ένα Διεθνές Δίκαιο και να μην υπάρχει ένα δίκαιο της ζούγκλας όπου ο δυνατός επιβάλλεται στον αδύναμο, έχει χρέος ηθικό και πολιτικό να επιβάλλει σοβαρές πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στο Ισραήλ ώστε όχι μόνο να πάρει πίσω την απόφαση για προσάρτηση, αλλά να τερματιστεί εντελώς η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να ιδρυθεί το παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσει το Ισραήλ το δικαίωμα της επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων ώστε να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή.
Στη σελίδα σας αναρτήσατε ένα βίντεο με Εβραίους ραβίνους που εξέφραζαν δημόσια την εναντίωσή τους στο σχέδιο προσαρτήσεων του Ισραήλ. Υπάρχουν φωνές στο Ισραήλ που υποστηρίζουν τις παλαιστινιακές θέσεις;
Έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις μέσα στο Ισραήλ εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης Νετανιάχου. Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία της ισραηλινής κοινής γνώμης, είχαν τον τελευταίο χρόνο τρεις φορές εκλογές στο Ισραήλ. Και τις τρεις φορές επικράτησαν ο Νετανιάχου και ο Γκαντς με συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων όπου και οι δύο συμφωνούν στην προσάρτηση αλλά διαφωνούν στην έκτασή της. Στη σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κόμματα της ισραηλινής βουλής. Είναι μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην οποία μετέχει η πλειοψηφία των κομμάτων. Βεβαίως κατανοούμε και μακάρι να μεγαλώσει το φιλειρηνικό προοδευτικό κίνημα στο Ισραήλ που θέλει ειρήνη και τη λύση των δύο κρατών. Είδαμε αυτές τις διαδηλώσεις, αλλά φοβόμαστε ότι δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν αυτή την ρατσιστική και φασιστική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου Γκαντς.
Οι ραβίνοι για τους οποίους κάναμε την ανάρτηση ανήκουν σε μια εβραϊκή προοδευτική οργάνωση, την Jewish Voice for Peace, με πολύ καλές θέσεις για το παλαιστινιακό, το μεσανατολικό, για την ειρηνική συμβίωση και τη λύση των δύο κρατών. (Jewish Voice for peace).
«Διεξάγουμε έναν Δίκαιο Αγώνα εδώ και έναν Αιώνα. Οποιοσδήποτε Άλλος Λαός θα Έκανε το Ίδιο»
«Διεξάγουμε έναν Δίκαιο Αγώνα εδώ και έναν Αιώνα. Οποιοσδήποτε Άλλος Λαός θα Έκανε το Ίδιο»
Γνωρίζουμε ότι και εντός του παλαιστινιακού πληθυσμού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στάσεις για το πώς πρέπει να εξελίσσεται ο παλαιστινιακός αγώνας. Σε αυτή τη φάση βλέπετε να υπάρχει κοινή στόχευση;
Αναμφίβολα όλος ο παλαιστινιακός λαός ζητά το ίδιο πράγμα: ζητά την ελευθερία του, το δικαίωμά του στη ζωή, την αξιοπρέπειά του, την εθνική ανεξαρτησία. Οι εσωτερικές διενέξεις και ο εσωτερικός διχασμός αναμφίβολα έχει αποδυναμώσει πάρα πολύ τον παλαιστινιακό αγώνα και την παλαιστινιακή υπόθεση. Όλοι οι Παλαιστίνιοι εύχονται να υπάρξει μια συμφιλίωση και μια εθνική ενότητα γιατί πλέον οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός είναι κίνδυνοι υπαρξιακοί.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο προσάρτησης και η Συμφωνία του Αιώνα αποτελεί το «τέλος του Παλαιστινιακού». Ποια είναι η εκτίμησή σας; Θα συνεχιστεί ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης;
Είμαστε περήφανοι ότι ο παλαιστινιακός λαός διεξάγει έναν ηρωικό και δίκαιο αγώνα εδώ και έναν αιώνα. Επί τρεις και τέσσερις γενιές μπόρεσε ο παλαιστινιακός λαός χωρίς κράτος υπό κατοχή, χωρίς να έχει δύναμη να αντισταθεί και να αντέξει απέναντι στο σιωνιστικό κίνημα που είχε μια τρομερή υποστήριξη από τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας.
Κατάφερε να αντέξει μετά τον πόλεμο του '67 και τη σκανδαλώδη υποστήριξη προς το Ισραήλ από τις ΗΠΑ και να μείνει όρθιος. Ο παλαιστινιακός λαός θα μείνει όρθιος. Οποιοσδήποτε άλλος λαός στη θέση του θα έκανε το ίδιο. Θα αντιστεκόταν για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη ζωή και την πατρίδα του.
Είμαστε περήφανοι ότι μετά από αγώνα ενός αιώνα πλέον, το Παλαιστινιακό είναι το κριτήριο της ηθικής στάσης των κυβερνήσεων στον κόσμο, όπως ήταν κάποτε το θέμα της Νότιας Αφρικής και ο αγώνας εναντίον του Απαρτχάιντ. Κριτήριο για την ηθική των κρατών και των κυβερνήσεων σήμερα πλέον είναι το Παλαιστινιακό. Συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία και για δικαιοσύνη. Και γι' αυτό είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος ο παλαιστινιακός λαός θα δικαιωθεί.
* Οι φωτογραφίες είναι της δημοσιογράφου του koutipandoras.gr, Τίνας Μπιτούνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου