Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Λεφτά για τα πέτσινα μίντια υπάρχουν, για τις υπερωρίες των γιατρών όχι

 
 
Διαβάζω στο τουίτερ το μήνυμα του γιατρού και συνδικαλιστή P.G. Papanikolaou @PGPapanikolaou: «Την ίδια μέρα που βγαίνει η #λιστα_Πετσα κρατικοδίαιτης μασαμπούκας ΑΡδ γίνεται γνωστό πως "δεν φτάνουν τα λεφτά" για την πληρωμή εφημεριών-υπερωριών Μαΐου στους επικουρικούς υγειονομικούς που προσλήφθηκαν για την επιδημία #COVID19, κάτι που δεν θα το μάθετε από μπουκωμένους ΑΡδ.»
Οι γιατροί, αυτούς που σύμπασα η κυβέρνηση χειροκροτούσε τον καιρό του μεγάλου φόβου, τώρα τους περιφρονεί. Προτεραιότητα έχει για μία ακόμα φορά η βιομηχανία της (παρα)πληροφόρησης και της διαμόρφωσης συνειδήσεων. Οι υποσχέσεις για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας ξεχάστηκαν. Ζήτω και πάλι ο ιδιωτικός τομέας. Και όμως η ενδυνάμωση της δημόσιας υγείας δε θα κόστιζε, όπως αποδεικνύει στο κατατοπιστικό άρθρο του ο Πάνος Χριστοδούλου (Ειδικευόμενος Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, PGCert Διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία και ανθρωπιστικής απάντησης):
«...πόσο θα κόστιζε η ενίσχυση του ΕΣΥ με έναν γιατρό; Ο μηνιαίος μισθός ενός επιμελητή Β είναι περίπου 1.200 ευρώ.
Οι εφημερίες δεν επιβαρύνουν περαιτέρω το κράτος, καθώς ο προϋπολογισμός των εφημεριών για το κάθε τμήμα είναι σταθερός και διαμοιράζεται μεταξύ των γιατρών που υπάρχουν. Άρα ετησίως μια νέα πρόσληψη θα κόστιζε 14.400 ευρώ. Πόσο κοστίζει μια νέα κλίνη ΜΕΘ; Το μέσο κόστος ανά ημέρα είναι 464,84 ευρώ,[1] άρα ετησίως μια κλίνη κοστίζει 167.342 ευρώ. Πόσο κοστίζει ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος για τον SARS-CoV-2;
Ο ταχύς διαγνωστικός έλεγχος αντισωμάτων κοστίζει περίπου 20 ευρώ και η μοριακή τεχνική PCR κοστίζει πλέον περίπου 70 ευρώ. Και ας ξανααναφέρουμε πως το επίδομα που δόθηκε για ένα τρίμηνο ήταν 800 ευρώ [2].
Τώρα ας ξαναεισάγουμε ορισμένα πιο γνωστά νούμερα:
30 εκατομμύρια ευρώ μοίρασε η κυβέρνηση σε υπαρκτά και ανύπαρκτα ΜΜΕ, 11 εκατομμύρια στοίχισε ο εφοδιασμός των δυνάμεων καταστολής με αφορμή τον Έβρο (αν και μάλλον αλλού θα χρησιμοποιηθούν από ότι φαίνεται) και 2 εκατομμύρια ευρώ έχει στοιχίσει προς το παρόν ο «Μεγάλος Περίπατος» του Κώστα Μπακογιάννη.
Τώρα ας αρχίσουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πράξεις.
Αν διαιρέσουμε τα παραπάνω νούμερα με αυτά της προηγούμενης παραγράφου έχουμε:
Τα 30 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε 2.083 γιατρούς για ένα χρόνο (όπως είναι και οι περισσότερες συμβάσεις επικουρικών), σε 179 νέες κλίνες ΜΕΘ για ένα χρόνο, σε 1,5 εκατομμύρια rapid tests, σε  430.000 τεστ PCR και σε 37.500 δικαιούχους για επίδομα αλληλεγγύης.
Τα 11 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε 763 γιατρούς για ένα χρόνο, σε 65 νέες κλίνες ΜΕΘ για ετήσια λειτουργία, σε 550.000 rapid test, σε 157.000 τεστ PCR και σε 13.750 δικαιούχους επιδόματος.
Τα 2 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε 140 γιατρούς για ένα χρόνο, σε 12 νέες κλίνες ΜΕΘ για ένα χρόνο, σε 100.000 rapid test, σε 28.500 τεστ PCR και σε 2500 δικαιούχους επιδόματος.
Άρα συνολικά αν η κυβέρνηση των άριστων, σε μια περίοδο που η χώρα είχε επείγουσα ανάγκη από ενίσχυση του συστήματος υγείας, δεν είχε επιλέξει να πληρώνει δημοσιογράφους για να τη λιβανίζουν,  να προετοιμάζει τις δυνάμεις καταστολής και να φυτεύει ψευδοπιπεριές σε τσίγκινα παρτέρια, τότε θα μπορούσαν να υπάρχουν 3.000 νέοι γιατροί ή 2.150.000 rapid test ή 256 νέες ΜΕΘ ή  615.500 τεστ PCR ή 53.750 δικαιούχοι επιδόματος ή ένας επιμερισμός των παραπάνω.
Μήπως όμως έγιναν όλα αυτά και περίσσεψαν λεφτά και είπαν να τα δώσουν αλλού; Μήπως έγιναν προσλήψεις γιατρών;
Ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει 3.000 νέες θέσεις γιατρών.[3]
Ας δούμε όμως πόσες προκηρύχθηκαν.
Με βάση τις προκηρύξεις των υγειονομικών περιφερειών και του υπουργείου[4] έχουμε για την περίοδο μετά το lockdown (11/03) 215 νέες θέσεις, δηλαδή το 14% από αυτό που εξήγγειλε ο υπουργός.
Μάλιστα μόλις η μία προκήρυξη αφορά νησιά, τα οποία ενόψει ανοίγματος της τουριστικής περιόδου θα ενισχύονταν.
Βέβαια για να φουσκώνουν τα νούμερα και να διευκολύνουν το έργο των φίλων δημοσιογράφων, προσμέτρησαν ως διορισμούς την επιτάχυνση της έναρξης ειδικότητας με βάση διάταγμα, θέσεις όμως που υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια.
Αλλά κάτι αντίστοιχο έγινε και στις ΜΕΘ όπου προσμετράται η επινοικίαση κλινών με τιμή 2000 από ιδιωτικά κέντρα[5] ενώ με τα αντίστοιχα χρήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν 5 κλίνες ΜΕΘ το μήνα στο εθνικό σύστημα υγείας.
Αφού όμως μιλάμε για μια κυβέρνηση αρίστων, δε μπορούν να κάνουν και αυτοί τις παραπάνω πράξεις; Γι’ αυτό δεν παίρνουμε και όρκο.
Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής πλήθος διορισμών βρέθηκαν με πλαστά πτυχία, δεν θα ήταν απίθανο να είναι και άσχετοι με την αριθμητική.
Και το γεγονός ότι θεώρησαν εξαιρετικά τα σεμινάρια που άφησαν ιστορία στη σάτιρα με το θρυλικό πλέον σκόιλ ελικίκου δε δημιουργεί και την εντύπωση ότι έχουν και ιδιαίτερες γνώσεις υπολογιστών[…]
 
Σημειώσεις:
[1]. Άρθρο του Μανδραβέλη στην Καθημερινή: «Πόσο τελικώς κοστίζουν οι ΜΕΘ;».
Πηγές: τουίτερ, www.rovespieros.gr
 
ΥΓ του blog:....χειροκροτητές των μπαλκονιών, φαρισαίοι υποκριτές, πολιτικάντηδές ιδιοκτήτες της χώρας μόνιμοι ή ευκαιριακοί, ψευδολόγοι των ΜΜΕ και διάφοροι παπαγάλοι με φτερά πένες και μικρόφωνα.... αποκαλυφθείτε....ο κορονοϊός δεν έφυγε ούτε οι επιδημίες, τα τροχαία και τα άλλα νοήματα κι ανάγκη για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας (αλήθεια ο ιδιωτικός τομέας που ήταν στην πανδημία, τον είδε κανείς εκτός από τους τα διαγγέλματα του Μητσοτάκη;) είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ  γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά για τον καθένα μας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου