Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Το σιτάρι στην Κίνα ξεραίνεται. Πόσο κοντά είμαστε σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση;


Εάν η κινεζική σοδειά είναι κακή τις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων Από χωριό σε χωριό, οι καλλιέργειες σιταριού στην Κίνα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα αυτή την εποχή. Ένα χωράφι στις επίπεδες πεδιάδες, ανατολικά του Πεκίνου, έχει σμαραγδένια κοτσάνια που φτάνουν όμως μέχρι κάποιο σημείο, ενώ είναι σχεδόν φαλακρό αλλού, κατεστραμμένο από τις καταρρακτώδεις βροχές του περασμένου φθινοπώρου. Στο επόμενο χωριό, μια πανέμορφη καλλιέργεια σιταριού ευδοκιμούσε μετά τη λαμπερή ηλιοφάνεια αυτής της άνοιξης αλλά καταστράφηκε αργά και βασανιστικά μετά τις πρόσφατες καταιγιστικές βροχές.

Από τον Keith Bradsher/New York Times

Η συγκομιδή του χειμερινού σιταριού της Κίνας τον επόμενο μήνα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μίας παγκόσμιας οικονομίας που ήδη παλεύει με τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από καλλιέργειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Εάν η κινεζική σοδειά είναι κακή τις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων, επιδεινώνοντας την πείνα και τη φτώχεια στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και όχι μόνο.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν ήδη ανέβει απότομα, με το σιτάρι να αυξάνεται σχεδόν κατά 80% από τον Ιούλιο.
Μία τέλεια καταιγίδα πολέμου και καιρού
Η εισβολή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των λιμανιών, έχει διακόψει τον εφοδιασμό από την Ουκρανία, έναν κορυφαίο εξαγωγέα σιτηρών, γνωστό από καιρό ως το «ευρωπαϊκό καλάθι ψωμιού». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την άμεση επαναλειτουργία των ουκρανικών λιμανιών, «προτού η τρέχουσα παγκόσμια κρίση πείνας ξεφύγει από κάθε έλεγχο».
Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται από πριν τον πόλεμο, ωθώντας πολλούς παραγωγούς λιπασμάτων να επιβραδύνουν ή να κλείσουν τα εργοστάσιά τους. Καθώς το κόστος των λιπασμάτων εκτοξεύεται στα ύψη, πολλοί αγρότες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν λιγότερες ποσότητες, συμβάλλοντας σε μικρότερες συγκομιδές.
Επιπλέον, ο κακός καιρός έχει προκαλέσει επιπλέον προβλήματα. Έκανε τρομερή ζέστη αυτή την άνοιξη στην Ινδία, έναν μεγάλο εξαγωγέα σιταριού, ενώ η ξηρασία έχει βλάψει τις καλλιέργειες στις νότιες Μεγάλες Πεδιάδες των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Ανατολική Αφρική.
Ήδη τα κράτη της Ανατολικής Αφρικής δέχονται ένα διπλό πλήγμα, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας, της Κένυας και της Αιθιοπίας, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών σιταριού τους. Οι τιμές του ψωμιού έχουν διπλασιαστεί σε ορισμένες περιοχές. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή, ότι «44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βαδίζουν προς συνθήκες πείνας».
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής σιταριού στον κόσμο, είναι το επόμενο σημείο πίεσης για τις τιμές.
Οι κατακλυσμοί το περασμένο φθινόπωρο άφησαν το χώμα τόσο βρεγμένο που το σιτάρι δεν μπορούσε εύκολα να ριζώσει, ανέφερε η Ren Ruixia, μια 45χρονη αγρότισσα, καθώς παρατηρούσε ένα χωράφι με σιτάρι που φαινόταν σαν να είχε άσχημο… κούρεμα. Τα lockdown για τον κορωνοϊό καθυστέρησαν επίσης τις εισαγωγές λιπασμάτων, πρόσθεσε.
«Η σοδειά επηρεάζεται σίγουρα», είπε η Ruixia στα τέλη Απριλίου. «Αλλά εξαρτάται επίσης από τον καιρό τον επόμενο μήνα, πόση βροχή θα έχουμε».
Η επάρκεια των προμηθειών τροφίμων ήταν από καιρό ένα κορυφαίο ζήτημα στην Κίνα, όπου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από λιμό στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κατά τη διάρκεια των καταστροφικών γεωργικών πειραμάτων του Mao. Οι αυστηρά επιβαλλόμενοι κανόνες απαιτούν να καλλιεργείται μεγάλο μερίδιο της έκτασης της χώρας -463.000 τετραγωνικά μίλια, η οποία είναι μεγαλύτερη ολόκληρο το Τέξας. Μάλιστα, αγροτικά χωριά μερικές φορές καταστρέφονται με μπουλντόζες για να διατηρηθεί ο εθνικός στόχος για τα στρέμματα υπό καλλιέργεια.
Ο Xi Jinping, ο Κινέζος πρόεδρος, έχει καταστήσει την επισιτιστική ασφάλεια πρωταρχικό στόχο, ιδίως όταν τα εμπορεύματα αποτέλεσαν εμπορικό ζήτημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump. «Στο μέλλον, η ζήτηση για τρόφιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται και η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα γίνεται όλο και πιο στενή», προειδοποίησε σε μια πολιτική ομιλία που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου στο Qiushi, το κορυφαίο θεωρητικό περιοδικό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. «Επιπλέον, η διεθνής κατάσταση είναι περίπλοκη και σοβαρή και πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια» τόνισε.
Ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας, Tang Renjian, προκάλεσε διεθνή ανησυχία στις αρχές Μαρτίου, όταν είπε ότι η σοδειά σιταριού θα ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί λόγω του κατακλυσμού το περασμένο φθινόπωρο. Άλλοι αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις, αν και δεν είναι τόσο κινδυνολογικές.
Οι ειδικοί στη Δύση που αναλύουν δορυφορικές φωτογραφίες της κινεζικής καλλιέργειας ανησυχούν γενικά λιγότερο από τους Κινέζους αξιωματούχους. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι η σοδειά σιταριού της Κίνας θα ήταν 3% λιγότερη από την περσινή.
«Δεν νομίζω ότι θα επέλθει καταστροφή, αλλά και την ίδια στιγμή δεν νομίζω ότι πρόκειται για μια κανονική κατάσταση», δήλωσε ο Darin Friedrichs, ιδρυτής και διευθυντής έρευνας αγοράς στη Sitonia Consulting, μια εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων της Σαγκάης.
Ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκδώσει απαισιόδοξες προειδοποιήσεις στο παρελθόν, ιδίως το 2011, για να βεβαιωθούν ότι οι ανώτεροι υπάλληλοι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη συγκομιδή. Ωστόσο, η παγκόσμια έλλειψη τροφίμων μπορεί να κάνει τους Κινέζους αξιωματούχους ιδιαίτερα προσεκτικούς και φέτος.
Η Κίνα έχει ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα σιταριού για έκτακτες ανάγκες. Ωστόσο, μέρος του σιταριού μπορεί να είναι κατάλληλο μόνο για κατανάλωση ζώων, δεδομένης της κακής αποθήκευσης, ανέφερε ο Joseph W. Glauber, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Πολιτική Τροφίμων στην Ουάσιγκτον.
«Η διεθνής κατάσταση είναι περίπλοκη και σοβαρή και πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση για να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια. Προτιμάμε να παράγουμε περισσότερα για να αυξήσουμε τα αποθέματα», τόνισε ο Xi σε δηλώσεις του στα τέλη Μαρτίου.
Παρ’ όλα αυτά, ο κορωνοϊός περιπλέκει τα πράγματα. Τα lockdown αυτή την άνοιξη έχουν διαταράξει τη γεωργία σε μεγάλες γεωργικές περιοχές όπως η επαρχία Jilin. Και πολλές οικογένειες, στις οποίες απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, έχουν δυσκολευτεί να βρουν αρκετό φαγητό.
Κάποιοι συσσωρεύουν ήδη αποθέματα, ανησυχώντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν τους ίδιους περιορισμούς. Η Cai Wenling, μια 43χρονη κάτοικος του Chongqing, ανέφερε ότι είχε αγοράσει τέσσερα γαλόνια κραμβέλαιο, σχεδόν 100 μπουκάλια μεταλλικό νερό, γάλα τεσσάρων εβδομάδων και τόσο πολύ χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλο που το ψυγείο και η κατάψυξή της ήταν γεμάτα. Σκοπεύει ακόμα να αγοράσει άλλα 50 κιλά ρύζι.
«Αν και έχω εφοδιαστεί, εξακολουθώ να μην αισθάνομαι σίγουρη εξαιτίας μία πιθανής επιδημίας στο Chongqing», τόνισε η Cai. «Για μεσήλικες σαν εμάς, είμαστε πιο συντηρητικοί όταν εξετάζουμε τα πράγματα. Έχουμε την αυτοπεποίθηση, αλλά η ετοιμότητα αποτρέπει τον κίνδυνο».
Παρ’ όλα αυτά, η νευρικότητα της Κίνας για τα αποθέματα τροφίμων της θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα ξένου συναλλάγματος στον κόσμο, επομένως έχει τη δυνατότητα να αγοράζει όσο σιτάρι χρειάζεται από τις παγκόσμιες αγορές. Αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του σιταριού ακόμη υψηλότερα, καθιστώντας το απρόσιτο σε πολλές φτωχές χώρες.
Στα χωριά γύρω από το Pinggu, οι αγρότες σιταριού δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο καλά στραγγιζόμενα είναι τα χωράφια τους, αλλά όλοι συμφωνούν ότι η βροχή το περασμένο φθινόπωρο ήταν σημαντικός παράγοντας.
Η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς κάθε εβδομάδα στη ζώνη σίτου της Κίνας, πνίγοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε σήραγγες και κατά μήκος των όχθεων των ποταμών. Στο Pingyao, τα αιωνόβια τείχη της πόλης, φτιαγμένα με τόνους λάσπης, κατέρρευσαν το περασμένο φθινόπωρο.
Ο Zhang Dewang, ένας 69χρονος κάτοικος του χωριού Daxingzhuang, δυτικά του Pinggu, ανέφερε ότι το σιτάρι στο χωράφι της οικογένειάς του φυτρώνει αρκετά καλά. Η καλλιέργεια φυτεύτηκε ασυνήθιστα αργά, μετά τη φθινοπωρινή ισημερία, την παραδοσιακή τελευταία μέρα φύτευσης στην περιοχή. Αλλά τα τελευταία χρόνια ο καιρός παραμένει ζεστός, είπε ο Zhang, έτσι το σιτάρι έχει την ευκαιρία να βλαστήσει πριν οι χειμερινοί παγετοί το αναγκάσουν σε λήθαργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου