Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Συνέλευση για το υπαρξιακό ερώτημα της χώρας | Resistance Festival 2023


Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2033; Με αυτό τον πρωτοσέλιδο τίτλο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες η εφημερίδα Καθημερινή. Αν και οι εφημερίδες δεν αναρωτιούνται, αλλά περισσότερο δρομολογούν, το υπαρξιακό ερώτημα της χώρας είναι ήδη στο επίκεντρο. Με τη σκληρή εκδοχή του «πόση Ελλάδα» να συζητιέται στα διεθνή παζάρια, μίλια μακριά από τις κόκκινες γραμμές της εσωτερικής κατανάλωσης. Με τις «ποιότητες χώρας» να ξεχαρβαλώνονται ταχέως για να ρυθμιστούν ξανά πάνω σε νέες ράγες, τώρα που το εθνικό γεγονός και η κυριαρχία βαφτίστηκαν «καθυστέρηση». Με την πολιτική ζωή να λειτουργεί για να φυτεύει δίπολα κάθε λογής, ώστε να παραμένει ο λαός ήσυχος κι η κοινωνική συνείδηση διαλυμένη σε επιδόματα, pass και «δικαιώματα». Με τους νεότερους να μην ξέρουν «από πού να το πιάσουν», αν και πρόκειται για τη ζωή τους. Γι’ αυτό μιλάμε για υπαρξιακό ζήτημα.
Μπορεί λοιπόν να υπάρξει Πολιτική που να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι σε αυτό; Η απάντηση δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη. Επειδή πρώτα πρέπει να αναγνωριστεί ότι το ζήτημα είναι όντως τέτοιας σημασίας και βάθους, ότι δεν πρόκειται δηλαδή απλά για το α΄ ή το β΄ κοινωνικό πρόβλημα. Πρέπει να προσδιοριστούν οι βασικές του διαστάσεις και πεδία, κι αυτά όχι άτακτα ριγμένα στο χαρτί, μα με ιεραρχήσεις και επείγοντα. Να διαχωριστεί από λύσεις ευκολίας που είτε χειριστικά είτε αφελώς ευδοκιμούν σε περιόδους δυσφορίας, προσπαθώντας μάλιστα να κρύψουν τις βαθιές συναινέσεις του πολιτικού συστήματος. Μα χρειάζεται και σχέση με την πραγματική κίνηση: να αναλογιστεί δηλαδή κανείς ό,τι έχει συσσωρευτεί και εκφράζεται ως πείρα, διάθεση, συνείδηση, διότι αλλιώς το ζήτημα θα μένει στην πράξη απροσπέλαστο.

00:00:00 - Εισαγωγή / 00:09:00 - Εισήγηση - Ρούντι Ρινάλντι / 00:37:40 - Πέτρος Πιζάνιας / 00:50:45 - Βαγγέλης Πισσίας / 01:04:36 - Δημήτρης Κούβελας /  01:19:10 - Γιώργος Αϋφαντής / 01:28:09 - Γιώργος Κοντογιώργης / 01:34:33 - Δημήτρης Ουλής / 01:46:57 - Λαοκράτης Βάσσης / 01:53:54 - Ιάσονας Κωστόπουλος / 02:05:00 - Γιάννης Ραχιώτης / 02:17:20 - Δημήτρης Γιαννάτος / 02:30:14 - Γιώργος Κυριακού / 02:39:26 - Νέλλη Ψαρρού / 02:50:41 - Γιάννα Γιαννουλοπούλου / 03:00:50 - Βασίλης Ξυδιάς / 03:07:40 - Σπύρος Παπαρίδης / 03:15:40 - Κλείσιμο - Ρούντι Ρινάλντι

Πτωχός και Κασσελάκης: Ούτε ο ένας γνώριζε την Πελοπόννησο, ούτε ο άλλος την πλατεία Κουμουνδούρου…


του Κώστα Πρώιμου

Σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι κατεβαίνει να διεκδικήσει μια Περιφέρεια άγνωστη προς αυτόν. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπό το χρίσμα της ΝΔ, Δημήτρης Πτωχός, είπε ότι μέσω της προεκλογικής του περιοδείας είχε την… ευκαιρία να γνωρίσει τον Μοριά… Κάτι σαν τον ξενόφερτο Βασιλιά που τον ξεναγούν στο προτεκτοράτο, στο βασίλειό του, να έρθει ο θεόσταλτος ηγέτης σε μια πρώτη διά ζώσης επαφή με τις πόλεις, τα χωριά και τους υπηκόους του. Μας θυμίζει ολίγον την περίπτωση Κασσελάκη αν και ο κ. Πτωχός προηγήθηκε έστω και ελάχιστα χρονικά. “Άνθρωπος” του Αντώνη Σαμαρά  με μακρές και στενές οικογενειακές σχέσεις, παραδόξως αρεστός και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή μήπως όχι πια; Ωστόσο, ο Μεσσήνιος πρώην Πρωθυπουργός έχει λυσσάξει να τον επιβάλλει με κάθε τρόπο στους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Παρόμοιες αφετηρίες με τον κ. Κασσελάκη “φυτευτοί” και οι δυο τους γαρ, μη σας πως ότι αποτελούν μεταφυτεύσεις για την ακρίβεια, από “θερμοκήπια” μετά-πολιτικής καλλιέργειας και τσουπ στον κήπο μας. Βίοι παράλληλοι οι δύο κύριοι, καθώς αμφότεροι διαθέτουν λαμπρές σπουδές, χωρίς μέχρι χθες να τους ξέρει κανείς. Ο κυρ-Στέφανος δε φανταζόταν ότι υπάρχει καν πλατεία Κουμουνδούρου, ενώ εδώ που τα γράφουμε και ο κ. Πτωχός παραδέχτηκε δημοσίως προ ημερών ότι ούτε αυτός ήξερε την Πελοπόννησο αν και εκ της Μεσσήνης καταγόμενος. Το συνοικέσιο του πάλαι ποτέ συνεργάτη του “γνωστού” μας Παπασταύρου με την όμορφη Πελοπόννησο κανόνισαν οι πέριξ των συμφερόντων που σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο το οποίο αποτελείται από το Σύστημα Σαμαρά, του Μαξίμου αλλά και εξωχώριων συμφερόντων που αναμένουν πώς και πώς τη νίκη Πτωχού ώστε να αποβιβαστούν σαν τον Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και να την “αλώσουν” πετώντας και λίγα ψίχουλα στους ντόπιους αν αποφασίσουν να κρατήσουν έστω τα προσχήματα. (Τα δισ. που έρχονται  είναι πολλά Οδυσσέα έτσι;)

ΥΓ. Ο κ. Πτωχός έχει προκαλέσει φοβερές και ανυπολόγιστες εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ καθώς είναι ολοφάνερο πως δεν “τραβάει” επικοινωνιακά, ούτε πολιτικά, σε αντίθεση με τον κ. Κασσελάκη που αν μη τι άλλο  “γράφει” στον φακό καλώς ή κακώς και τα αποτελέσματα ήταν απτά μόλις την περασμένη Κυριακή.
Ο πρώτος θα κριθεί σε λίγες μέρες και είτε θα δικαιώσει τους σπόνσορές του είτε θα τους απογοητεύσει.  Το πολιτικό κόστος σε ενδεχόμενη ήττα Πτωχού θα θυμίσει μπαλάκι του πινγκ-πονγκ (με εκρηκτικά στο εσωτερικό του) μεταξύ του τόπου διαμονής του Σαμαρά στο Λουτράκι και του Μεγάρου Μαξίμου.
“Στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη ήταν ο Δημήτρης” θα λέει ο Αντώνης, “επιλογή  Σαμαρά ήταν ο Πτωχός και μας παρέσυρε” θα ισχυρίζεται με τα non paper ο Κυριάκος. Μονά-ζυγά δικά τους, αλλά η Περιφέρεια γι’ αυτούς μάλλον χαμένη.

Τέμπη, Ρόδος, Έβρος, Θεσσαλία: Έβαψαν τη ζωή μας μαύρη κι εμείς τον χάρτη μπλε


του Δημήτρη Κουλάλη

Αλήθεια γιατί η κυβέρνηση δεν ακούει ποτέ τις προειδοποιήσεις πριν την καταστροφή; Γιατί αγνοεί αλαζονικά τους επιστήμονες; Γιατί ενώ ακούμε για τεράστια ποσά από την Ευρώπη, κυρίως όμως από τον ιδρώτα μας η κατάσταση στη χώρα φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου; Και, το κυριότερο, γιατί μετά από όλα όσα έχουν συμβεί βάψαμε τον χάρτη μπλε και τη ζωή μας μαύρη;
Σύνθετα ερωτήματα και ο λυρισμός στην γραφή δεν βοηθά στην πολύπλευρη ανάδειξη τους. Οπότε ας βάλουμε το συναίσθημα στην άκρη και ας δούμε πώς έχουν τα στοιχεία.

Πότε μια κυβέρνηση δεν ακούει τους επιστήμονες;
Το ερώτημα δεν είναι γιατί, αλλά πότε. Αυτό μου μετέφερε πηγή από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία συμφώνησε να μιλήσει στον «Ημεροδρόμο» υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η απάντηση αυτή ήρθε αφού υπενθύμισα ότι η καταστροφή της Θεσσαλίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά ο χάρτης με τις πληγείσες περιοχές ταυτίζεται με εκείνον που είχαν στα χέρια τους οι αρμόδιοι ήδη από το 2018. Όπως κι ότι η ίδια ζώνη επικινδυνότητας περιλαμβάνεται και στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Πλημμυρικών Φαινομένων της Πολιτικής Προστασίας. Εν ολίγοις, γνώριζαν. Ύστερα, ήρθε η επικοινωνιακή διαχείριση άλλης μιας καταστροφής.
Κινούμενη στο γνωστό μοτίβο της αποποίησης ευθυνών, η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στους επιστήμονες, ότι τάχα μου δεν ειδοποίησαν έγκαιρα ή ότι προτάσσουν την αντιπολιτευτική τους διάθεση κι όχι την επιστημονική τους τεκμηρίωση, με την ανακοίνωση από τον ίδιο τον Μητσοτάκη για το πέρασμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα μιας προφανούς προσπάθειας φίμωσης των «ενοχλητικών» φωνών.
«Η επιστήμη είναι σύμμαχός μας», διατεινόταν τις ίδιες μέρες ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ στην κυβέρνηση, Άκης Σκέρτσος. «Δεν υπάρχει καμία αντιδικία με τους επιστήμονες- απλώς- θέλουμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας». Για να λάβει πληρωμένη απάντηση, τόσο ο ίδιος, όσο και ο πολιτικός του προϊστάμενος από τον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλης Πλειώνη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook τόνισε ότι: ««στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι», ωστόσο «ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητές του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις».

Πέρασε χαμηλά από τα… ραντάρ των καναλιών: 134 νεκροί από πλημμύρες από το 2003
Εκτός όμως από τον αφρό των ανακοινώσεων, υπάρχει και το βάθος των πολιτικών. Με οδηγό το «πότε» της πηγής μου, αναζήτησα τα αίτια της απαξίωσης των προειδοποιήσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επερχόμενη τραγωδία – όπως ακριβώς είχε πράξει και πριν το δυστύχημα στα Τέμπη.
Δεν καταλαβαίνω που ευθύνεται το «επιτελικό κράτος» δήλωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κι εν μέρει έχει δίκιο. Λέω εν μέρει, καθώς ο ίδιος απλώς συνεχιστής του «Ξενοκράτη» είναι. Ναι, εκείνου του προγράμματος- κενό γράμμα που ενώ είναι σε ισχύ από το 2003 δεν απέτρεψε την απώλεια 87 συμπολιτών μας στην Ηλεία το 2007, ούτε το ολοκαύτωμα στο Μάτι, ούτε τους 24 πνιγμένους της Μάνδρας. Σημειώστε ότι πριν τους πνιγμένους στη Θεσσαλία, τη μακάβρια λίστα των θανούντων λόγω πλημμύρας, από το 2003 συμπλήρωναν ήδη 134 άτομα.
Παρόλα αυτά, η «Ελλάδα 2.0» δεν έμεινε εκεί. Το «περίφημο» επιτελικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους περιλάμβανε και το project «Δάρδανος 1», το οποίο εκπονήθηκε το 2019. Η αποτελεσματικότητα του φάνηκε το 2020, όταν και τέθηκε σε ισχύ: 8 νεκροί και 2,5χιλ. πλημμυρισμένα σπίτια στην Εύβοια, έπειτα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Θάλεια», 4 νεκροί στη Θεσσαλία και μεγάλες ζημιές σε 5χιλ. σπίτια, ύστερα από την εκδήλωση του «Ιανού». «Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τον ‘’Δάρδανο 2’’ που επανεκδόθηκε το 2022», εξηγεί σε ανάλυση του ο Μιχάλης Μιχαήλ, Ανθυποπυραγός Π.Σ. ε.α.. Ο τίτλος του εν λόγω σχεδίου ήταν: «Έκδοση Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2» και σύμφωνα με τον κύριο Μιχαήλ «υποτίθεται ότι έπρεπε να ενεργοποιηθεί και σε αυτήν την τωρινή κακοκαιρία ‘’Daniel’’!».

Η χώρα των εξοπλιστικών συμβολαίων δεν διαθέτει ένα Radar για βραχυπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού από την Ε.Μ.Υ
Το τι έγινε τελικά, το διαπιστώσαμε στις οθόνες των τηλεοράσεών μας. Το ακόμη πιο εξωφρενικό είναι ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με αυτά τα χαρακτηριστικά και με την τόσο μεγάλη εμπειρία από φαινόμενα πλημμύρας εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχει ένας θεσμοθετημένος φορέας με εξειδίκευση στην υδρολογία ώστε να προειδοποιεί έγκαιρα για τον κίνδυνο πλημμύρας σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Όπως αλιεύουμε από την σελίδα 22 του «Δάρδανου»: «Δεν υπάρχει θεσμοθετημένος φορέας,εξειδικευμένος στην υδρολογία, αρμόδιος για την έκδοση επίσημης προειδοποίησης σχετικά με τον κίνδυνο πλημμύρας, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, με την χρήση κατάλληλων μοντέλων προσομοίωσης υδρολογικού ισοζυγίου της λεκάνης απορροής, μετά τη λήψη της πρόγνωσης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την ένταση, τη διάρκεια και τη χωρική κατανομή των βροχοπτώσεων» .
Όπως δεν υπάρχουν ούτε ειδικά μετεωρολογικά Radar, ούτε το κατάλληλο λογισμικό που θαπροβλέ-πει την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων τις αμέσως επόμενες ώρες μετά της εκδήλωση τους. Με λίγα λόγια: Η χώρα των φαραωνικών εξοπλιστικών συμβολαίων για πολεμικά συστήματα, δεν διαθέτει ένα Radar για βραχυπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού από την Ε.Μ.Υ…

Λεφτά υπάρχουν, αλλά πάνε σε συγκεκριμένες τσέπες
Θα πει κάποιος: Δεν υπάρχουν τα χρήματα. Καλές οι επιστημονικές προβλέψεις, καλά και τα εργαλεία πρόγνωσης και πρόληψης, αλλά αν δεν υπάρχουν λεφτά, τι μπορεί να κάνει ο Μητσοτάκης;
ΟΚ, απαντώ, για την οικονομία της κουβέντας. Τ’ αγοράζω το επιχείρημα, μολονότι μια απλή αναφορά στην ετήσια συνεισφορά των Ελλήνων φορολογουμένων στο νατοϊκό Ταμείο της Δήλου θα έφτανε για να κλείσει η κουβέντα. Ωστόσο, ας εξετάσουμε κάτι ακόμη.
Ας υποθέσουμε ότι οι φωνές των ανθρώπων του πεδίου, όπως ο κύριος Μιχαήλ, που προτείνουν την σύσταση ενός πλήρως συγκροτημένου Εθνικού Μηχανισμού Έρευνας & Διάσωσης στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που θα αξιοποιείται από την πρώτη στιγμή εξέλιξης παρόμοιων καιρικών φαινομένων και εκδήλωσης καταστροφικών συνεπειών, είναι καλές, μα ανεφάρμοστες για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Σωστά; Πολύ σωστά. Ωραία, να δούμε τότε πώς κινήθηκε η ελληνική Πολιτεία και στο ζήτημα των διακομιδών;
Τον Νοέμβριο του 2022, συστάθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» μετά από την δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού με αφορμή τον θάνατο του Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου, του ορειβάτη που έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα τον Ιανουάριο του 2022, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης αποστολής εναέριου μέσου για την διάσωσή του.
Τι έκανε η κυβέρνηση για την λειτουργικότητα τού εν λόγω Μηχανισμού, πέρα από τον πομπώδη τίτλο του; Όπως αποκάλυπτε από το βήμα της Βουλής ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Ευ. Τουρνάς, για μια πενταετία και μέχρι να γίνει η αγορά των εναέριων μέσων: «Προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης με εναέρια ιδιωτικά μέσα και προσωπικό (μέλη πληρώματος, χειριστές, τεχνικοί, διασώστες, ορειβάτες και υγειονομικό προσωπικό) καθώς και για τη μίσθωση των αναγκαίων εναέριων μέσων έρευνας και διάσωσης».
Καταλάβατε; Βέβαια, καταλάβαμε. Άλλωστε, όπως έχει δείξει και η πορεία του Εθνικού Εναέριου Στόλου δασοπυρόσβεσης, που συνειδητά απαξιώθηκε και εγκαταλείφθηκε από τις κυβερνήσεις που πέρασαν, ο μαρασμός του ήταν η χαραμάδα που χρειαζόταν ώστε να μπουν ανενόχλητες οι ιδιωτικές εταιρείες των εναέριων μέσων για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, ως μια «αναπόφευκτη» μεν, «προσωρινή» δε λύση.
Προσωρινή ντε. Τι είναι βρε ένας αιώνας μπροστά στην κερδοσκοπική αιωνιότητα;

Να το χοντρύνω λίγο ακόμη: Πνιγήκαμε ή μας έπνιξαν;
Στο ίδιο κόλπο γκρόσο, συμπεριλήφθηκε και η πυροσβεστική για την οποία, σύμφωνα με τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2023, τα ποσά με σκοπό την ενοικίαση ιδιωτικών εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης ανέρχονται σε 62,8 εκατ. Ευρώ, την ίδια ώρα που οι αντίστοιχες πιστώσεις της αντιπυρικής περιόδου του 2022 δεν ξεπερνούσαν τα 22,8 εκατ. Ευρώ.
Ας μην πιάσουμε και τις καταγγελίες που αναδεικνύουν τον παροπλισμό των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ ως λαμπρή ευκαιρία για ιδιωτικά εναέρια μέσα προκειμένου να είναι εκείνα που θα πραγματοποιούν τις διακομιδές επειγόντων περιστατικών και ίσως αποτελούν τον προάγγελο για την εμπλοκή των ιδιωτών και στον τομέα των αεροκομιδών και της εναέριας έρευνας και διάσωσης.
Ας πάμε όμως λίγο στη Θεσσαλία. Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του ο Μιχάλης Μιχαήλ: «Αυτό που εξοργίζει ακόμα περισσότερο είναι ότι μια περιφέρεια όπως η Θεσσαλία, που ενώ έχει βαρύ ιστορικό πλημμυρικών φαινομένων, έτσι όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη στη σελίδα 163 του σχεδίου «Δάρδανος 2»- αφέθηκε χωρίς- κανένα προληπτικό μέτρο για την αποφυγή των συνεπειών μιας αναμενόμενης από μέρες κακοκαιρίες και των επακόλουθων της». Δεν ξέρω αν ήταν αναμενόμενη η κακοκαιρία «Ντάνιελ» και αν η ένταση και η επιμονή του φαινομένου μπορούν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία των «φυσιολογικών» κακοκαιριών, ωστόσο έχει ενδιαφέρον να παραθέσουμε όσα τονίζει ο απόστρατος της πυροσβεστικής σχετικά με τους λόγους που από τη μια στιγμή στην άλλη άνθρωποι βρέθηκαν να εκλιπαρούν για βοήθεια μέσα από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τον κύριο Μιχαήλ και με βάση τις επισημάνσεις των ειδικών τεχνικών έργων, τα τελευταία «σχεδιάζονται για μεγάλα υπαίθρια έργα υποδομής όπως οι οδικοί άξονες, οι σιδηρόδρομοι, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών σε τεράστιες εκτάσεις γης που αποψιλώνονται από τη βλάστηση τους, χωρίς τις ανάλογες μελέτες περιβαντολλογικών επιπτώσεων και των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων για τη διοχέτευση των όμβριων υδάτων με ασφαλή ροή προς τη θάλασσα. Και όλα αυτά τα αναγκαία για την προστασία μας μέτρα δεν πραγματοποιούνται, γιατί μειώνουν το κέρδος των ‘’ πρασίνων’’ και ‘’υγιών’’ επενδυτών που μας έφεραν την περιβόητη ανάπτυξη με άρωμα λάσπης, στάχτης και αίματος». Και όλα αυτά φυσικά υπό τις ευλογίες της ΕΕ, για την οποία συμφέρει περισσότερο με βάση τη διαχειριστική λογική του κόστους-οφέλους, «η χορήγηση μόνο κάποιων αποζημιώσεων στα θύματα που δημιουργούν οι ανάλγητες πολιτικές στους λαούς όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστροφικές καταστάσεις, από ό, τι τα έργα υποδομής και οι απαραίτητες παρεμβάσεις που θα τους θωρακίσουν από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές».
Έτσι έκλεινε τη σχετική τοποθέτησή του ο κύριος Μιχαήλ και έτσι και εγώ κατάλαβα για ποιο λόγο έχει σημασία το «πότε» και όχι το «γιατί».
Όσο για το ερώτημα του πλαγιότιτλου, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Υπάρχουν περιθώρια εναλλακτικής πολιτικής ακόμη κι εντός ΕΕ;
Να βοηθήσω λίγο ακόμα στην εξαγωγή ενός συμπεράσματος σχετικά με όσα ήδη έχουμε παραθέσει; Τις μέρες μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία έγινε σημαία από την αξιωματική αντιπολίτευση-όχι άδικα μέχρι ενός σημείου-η άρνηση της κυβέρνησης να επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, σύμφωνα με τις αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που επιφέρει και τις ανάλογες κυρώσεις. Μόνο που αυτή η κριτική δείχνει το δέντρο αλλά χάνει το δάσος.
Τι εννοώ; Μπορεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/67/ΕΚ να απαιτεί την επικαιροποίηση των χαρτών, ωστόσο αν κάποιος έκανε τον κόπο να διαβάσει και μερικές σειρές παρακάτω θα διαπίστωνε ότι η εν λόγω Οδηγία προωθεί την επικίνδυνη αντίληψη κόστους-οφέλους, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «τα κράτη-μέλη θα πρέπει να βασίζουν τις αξιολογήσεις, τους χάρτες και τα σχέδια σε κατάλληλες βέλτιστες πρακτικές και βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».
Τι ακριβώς εννοούσε ο συντάκτης του κειμένου; Αυτό ξεκαθαρίζεται στα κριτήρια για τον καθορισμό των «υψηλής ή χαμηλής επικινδυνότητας ζωνών πλημμύρας» στα οποία παρεμβάλλονται διάφοροι κόφτες, λόγου χάρη ο «ενδεικτικός αριθμός κατοίκων που ενδέχεται να πληγούν». Προφανώς δεν έχουν την ίδια αξία όλες οι ζωές, σχολίαζε σε σχετικό του άρθρο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Πράγματι, η Οδηγία κυνικά ομολογεί ότι: «οι κίνδυνοι πλημμύρας σε ορισμένες περιοχές εντός της κοινότητας μπορεί να θεωρηθεί ότι στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (…) σε αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (…) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους».
Εν ολίγοις, για το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι στερούνται σημασίας και προστασίας οι «αραιοκατοικημένες περιοχές» όπως αυτές του Παλαμά ή της Μεταμόρφωσης στην Καρδίτσα που βούλιαξαν κυριολεκτικά. «Βέβαια όπως διαπίστωσε ο λαός μας», τονίζει ο κύριος Παπαδάκης, «με αυτή τη στρατηγική ούτε οι μεγάλες πόλεις όπως ο Βόλος, η Λάρισα ή η Καρδίτσα προστατεύτηκαν παρά μόνο τα κέρδη των μεγάλων ομίλων».

Είναι θέμα προτεραιοτήτων (;)
Βέβαια, θα μου πεις, ποιος νοιάζεται; Άλλωστε το έργο έχει ανέβει ξανά στη σκηνή, τότε μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός» στην Καρδίτσα, και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τις κατευθύνσεις της Οδηγίας, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να επισημαίνει κατά την επίσκεψή του στην περιοχή «την ανάγκη σωστής προτεραιοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν».
Το δεύτερο κριτήριο κάνει ακόμα πιο σαφή τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία από πλημμύρες. Όπως διαβάζουμε στην ευρωενωσιακή ντιρεκτίβα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο τύπος «οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που ενδέχεται να πληγεί». Με λίγα λόγια, υπάρχουν μεγάλες μπίζνες στην περιοχή; Αν ναι, τότε να προχωρήσουν τα έργα, ειδάλλως ξεχάστε τα αντιπλημμυρικά.
Η μελέτη της πλατφόρμας «Flood CBA» (η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση) αναφέρει με ακόμα μεγαλύτερο κυνισμό ότι είναι «οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία. (…) αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται ‘’δίκαιες’’, αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους-οφέλους».
Άραγε συνεχίζει ακόμα να μιλά για «θεομηνία» ο κύριος Γεωργιάδης;

Οι υποδομές κατέρρευσαν… μόνες τους
Αν κάτι ανέδειξε η καταστροφή της Θεσσαλίας, οι «θεομηνίες» και οι καταστροφές συμβαίνουν εκεί που δεν υπάρχουν μέτρα οχύρωσης, πρόληψης και προστασίας. Για να το πούμε απλά: Αν κάτι θα έπρεπε να απασχολεί τους πολίτες, μα και το πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η πλήρης κατάρρευση των υποδομών. Δυστυχώς όμως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η συζήτηση κάθε άλλο παρά αφορά αυτή την παραδεδεγμένη κατάσταση και παρότι αυξάνονται οι φωνές των ειδικών που ζητούν μια γενναία στροφή στις δημόσιες επενδύσεις, η κυρίαρχη τάση τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας απογοητεύει.
Η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας επιμένει στο ρόλο των ιδιωτικών επενδύσεων (το άλλο όνομα του νεοφιλελεύθερου «μικρότερου κράτους») ακόμα και τώρα που η πρωτοφανής εγκατάλειψη μεγαλώνει τις λίστες των θυμάτων. Τι κι αν παρά τη βελτίωση των όρων αξιοποίησης του κεφαλαίου, μέσα από τη μείωση των μισθών και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έπαιξε τελικά τον ρόλο της ατμομηχανής που όλο το σύστημα προεξοφλούσε; Τι και αν στοιχεία, όπως αυτά του ΟΟΣΑ που αφορούν τα κράτη-μέλη του, αναφέρουν ότι από το 2010 μέχρι και το 2016 οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονταν κάθε χρόνο περίπου 8% κατά μέσο όρο, αντιπροσωπεύοντας έτσι το 3% του ΑΕΠ των 34 καπιταλιστικά πιο ανεπτυγμένων χωρών του.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και αρθογράφο Λεωνίδα Βατικιώτη, αν κανείς επιχειρούσε να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, συγκρίνοντας το ύψος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) ως ποσοστό του ΑΕΠ, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, για το 2016 ανερχόταν στα 6,75 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 3,87% του ΑΕΠ, με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ ίσως να κατέληγε στο συμπέρασμα πως οι μνημονιακές πολιτικές δεν είχαν και τόσο αρνητική επίδραση. Παρ όλα αυτά, εξηγούσε ο κύριος Βατικιώτης, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων «όλο και λιγότερο διευκολύνει μια πολύπλευρη και γερά εδραιωμένη ανάπτυξη της οικονομίας που θα στόχευε στη μείωση της ανεργίας την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων ή την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων, έστω και μέσω της κατάρτισης».
Αυτό γιατί το ύψος του προγράμματος παρουσιαζόταν υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ εξαιτίας της καθίζησης που είχε υποστεί από το 2009 και μετά, όταν εκείνη την περίοδο άγγιζε τα 9,59 δισεκατομμύρια ευρώ. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μέχρι το 2016 το ΠΔΕ είχε μειωθεί κατά 30%.

Μπαίνει στο Μαξίμου ένας «αναρχικός» τραπεζίτης…
Τα αποτελέσματα αυτής της δραματικής μείωσης του ΠΔΕ περιγράφονταν στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της τράπεζας «Alpha Bank» (5/10/2018). Εκεί, διαβάζουμε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή συνοδεύθηκε από μεγάλες μειώσεις στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων». Ακόμη, σημειώνεται ότι αν και για το 2017 «είχε προϋπολογισθεί ότι οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα αυξηθούν στα € 6,75 δισ. (από € 6,28 δισ. το 2016), (…)τελικά πραγματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους μόλις € 5,95 δισ.». Στην κατάληξη του Δελτίου, υπογραμμίζονταν με σαφήνεια η αναποτελεσματικότημα πλέον του δημόσιου τομέα να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών καθότι οι δρακόντειες περικοπές των δημόσιων δαπανών επηρέασαν αρνητικά την «αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοικήσεως» και οδήγησαν «στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών».
…και μια σύγχρονη καθημερινότητα που όλο χρήμα ζητά
Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληγε κι η Έκθεση που παρουσίασε το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» το 2022, υπό τον τίτλο «Ιδιωτικοποιήσεις υποδομών και φυσικές καταστροφές». Εκεί, ο συντάκτης της Έκθεσης, κ. Παντολέων Σκάγιαννης, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανέδειξε όχι μόνο τη ευθύνη των ιδιωτικοποιημένων υποδομών για τις «φυσικές» καταστροφές που συμβαίνουν στη χώρα και φανερώνουν τα προβλήματα λόγω και της διστακτικότητας του κεφαλαίου να υπερβεί τον εαυτό του (και την αδυναμία κάθε μεμονωμένου κεφαλαίου να δράσει σε επίπεδο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής), «αλλά και την ευθύνη του ίδιου του κράτους στις καθαρά μέχρι σήμερα κρατικές δομές (π.χ. Στην οδό μεσογείων, στην «Ελπίδα», στις κοίτες των ποταμών που «έσπασαν» στην Θεσσαλία στον «Ιανό», κ.λπ)» καθώς και εκείνες προς τον μελλοντικό προγραμματισμό- σχεδιασμό των θιγεισών περιοχών ή και υποδομών.
Εν ολίγοις, το ζήτημα σύμφωνα με τον Έλληνα ακαδημαϊκό δεν είναι «εάν υπάρχει σχετική νομοθεσία αλλά εάν εφαρμόζεται και με ποιο τρόπο καθώς και αν υπάρχουν οι υλικοί και ανθρώπινοι πόροι, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της συστηματικής επιστημονικής υποστήριξης και η αποτελεσματική οργανωσιακή ετοιμότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών, όπως επίσης και αν υπάρχουν έγκυρα καταρτισμένα τοπικά σχέδια και αν αυτά και σε ποιο επίπεδο έχουν συνέργεια με τα πάσης φύσεως πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια και τους εκάστοτε οικοδομικούς κανονισμούς».

Τα λεφτά πάνε στα λεφτά
Η έκθεση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» αναδεικνύει το προφανές: Η κατάρρευση των υποδομών όπως και οι καταστροφές που την ακολούθησαν αποτελούν νόθο τέκνο των πολιτικών επιλογών της τελευταίας 15ετίας. Ωστόσο, η καταγραφή των δεδομένων που μας έφτασαν μέχρι εδώ δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει την φαινομενική ανικανότητα των κυβερνώντων. Και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη στήλη ισχυριστήκαμε πως το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και φυσικά ταξικό. Πώς αλλιώς;
Πάρτε για παράδειγμα την αποκάλυψη που έγινε τον Μάιο του 2023 σχετικά με τα λεγόμενα φτηνά δάνεια του ΤΑΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που υπέστησαν σοβαρές ζημίες από την πανδημία και τελικά κατέληξαν σε μεγάλο ποσοστό (περίπου 622 εκατομμύρια) στα θησαυροφυλάκια 13 βαθύπλουτων συμπολιτών μας και σε κολοσσούς οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν καινούργια γραφεία ή να αγοράσουν αποθήκες.
Το ξέρω πως το ΤΑΑ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα μνημόνιο από την πίσω πόρτα· γεγονός το οποίο ο «Ημεροδρόμος» έχει αναδείξει με ποικίλη ορθογραφία όλο αυτό το διάστημα. Όμως έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και έτσι τα λεφτά της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» είτε φούσκωσαν τις ήδη γεμάτες τσέπες των εχόντων, είτε αποτέλεσαν επικοινωνιακό τέχνασμα για το «ιερατείο» του Μαξίμου σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Τι συνέβη με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης;
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Documento» στις 18/09/2023, την ώρα που η φωτιά στην Δαδιά έκαιγε ανεξέλεγκτα, εκείνη αιτήθηκε την αφαίρεση αντιπλημμυρικών έργων αξίας 110 εκατομμυρίων ευρώ από τις προϋποθέσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να απαλείψει τα αντιπλημμυρικά έργα και να διοχετεύσει τα αντίστοιχα κονδύλια σε άλλους τομείς ήταν οι «σημαντικές καθυστερήσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες που προκλήθηκαν από καθυστερήσεις σε απαλλοτριώσεις». Η κυβέρνηση είχε βρει το τέλειο πάτημα προκειμένου να προβεί σε μια επικοινωνιακή λαθροχειρία καθώς το αρχικό σχέδιο του ΤΑΑ προέβλεπε την κοινοποίηση των αναθέσεων των σχετικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ναι έχει κοινοποιηθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Πρόκειται όμως για επαγγελματίες του είδους, καθώς παρόμοια είχαν πράξει και τον Μάιο του 2023 όταν η ίδια κυβέρνηση είχε προβεί σε μείωση των απαιτήσεων που υπήρχαν σχετικά με την πρόοδο αντιπλημμυρικών έργων ως προϋπόθεση του ΤΑΑ, ενώ το ίδιο είχε αιτηθεί για την απένταξη της τηλεδιοίκησης των τρένων από το Ταμείο, 2 μήνες μόλις μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ιδού, ο… Νυμφίος έρχεται
Κάπου εδώ θα πεταχτεί κάποιος για να μας υπενθυμίσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών θέλοντας έτσι να τερματίσει την κουβέντα, μα και το όριο της πολιτικής ξετσιπωσιάς. Αμ δε.
Είναι γνωστό από παλιά πως η βάρβαρη πολιτική του νεοφιλελευθερισμού είχε μια ροπή προς τον αυταρχισμό. Ο Πινοσέτ άλλωστε συνέβαλε τα μέγιστα για την επιβολή του. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί εκφραστές τον μονεταριστικών θεωριών του Φρίντριχ Χάγεκ, ήδη από τη δεκαετία του 1980, επιχείρησαν με κάθε τρόπο τη σύνδεση των πολιτικών που υπηρετούσαν με τον μεσσιανισμό.
Έτσι όχι μόνο διαφήμιζαν την διάρρηξη του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου που προωθούσαν ως «θείο θέλημα», αλλά τολμούσαν μετά από κάθε καταστροφή να επικοινωνούν με το «ποίμνιό» τους ως μεσσίες που θα υποτίθεται ότι θα τους έσωζαν από τα βαλτόνερα της μιζέριας.

Aφού πεινάς, γιατί τους προσκυνάς;
Όμοια και στα καθ’ ημάς, ως προς τον τρόπο που απροκάλυπτα πλέον πολιτεύεται ο νυν πρωθυπουργός. Και αν κρίνουμε από το βαθύ γαλάζιο χρώμα του εκλογικού χάρτη του 2023, το τρικ πιάνει.
Από κοντά και τα διάφορα αρπακτικά που χτίζουν νέες περιουσίες πάνω στα καμένα εδάφη και τους τόνους λάσπης. Πάρτε για παράδειγμα τα διάφορα «πράσινα» μονοπώλια που ούτε έναν μήνα μετά την ολοσχερή καταστροφή της βόρειας Εύβοιας το 2021 κυκλοφορούσαν στην περιοχή και προσπαθούσαν να πείσουν τους ρετσινάδες που καταστράφηκαν, να δεχτούν πάνω στην ανεργία τους μερικές πενταροδεκάρες για μεροκάματο για το κόψιμο των επικίνδυνων καμένων δέντρων δίπλα στους δρόμους.
Φυσικά, ο σκοπός τους ήταν διττός. Από τη μια, οι ομάδες «κοινωνικής ευθύνης» των ομίλων τους και το πολιτικό προσωπικό με το οποίο συνδιαλέγονται τους παρουσίαζε ως προστάτες της βόρειας Εύβοιας με οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Από την άλλη, πουλώντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, προσπαθούσαν να εξαγοράσουν τη συνείδηση των ανθρώπων που διαλύθηκε το βιός και η ζωή τους, επιχειρώντας έτσι να μετριάσουν την αγανάκτηση και να κάμψουν οποιαδήποτε αγωνιστική διάθεση.
Ενδεικτικό του βρώμικου παιχνιδιού που παίχτηκε στην πολύπαθη αυτή περιοχή είναι αφενός το γεγονός ότι οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι που πέρασαν τα κατά τόπους σχέδια «Ιόλαος» και άφησαν τα δάση και το λαό απροστάτευτους ήταν εκείνοι που αβάνταραν τα κυβερνητικά στελέχη μοιράζοντας υποσχέσεις ή πιέζοντας για συμβιβασμούς. «Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως συνεχίζουν να υπόσχονται και να τάζουν», γράφει σε ανακοίνωσή της η Συνέλευση Αγώνα Εύβοιας. «Συνεχίζουν να καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες. Υπόσχονται πως θα βολέψουν μια μερίδα του πληθυσμού, αρκεί να τους ψηφίζει και να κοιτάει τη δουλίτσα του. Ενδεχομένως να συμβεί και μια μικρή αναξιοπρεπή μειοψηφία κατοίκων που κοιτάει μόνο την πάρτη της. Εξάλλου η κοινωνία μας είναι γαλουχημένη σε ένα πελατειακό κομματικό σύστημα- που- μόνο κακό προκαλεί στους πολλούς. Έχει εκπαιδεύσει τα αυτιά της να παραγεμίζουν με τα «μεγάλα λόγια». Αυτές οι παρωχημένες λογικές, δεν απολαμβάνουν την κοινωνική νομιμοποίηση δεν συστρατεύουν και δεν πείθουν την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας και σίγουρα εμάς».
Δεν γνωρίζω τι έγινε τελικά στη βόρεια Εύβοια. Εκείνο που καταλαβαίνω όμως είναι ότι η βαλκανική εκδοχή του μακιαβελικού θατσερισμού χτίζει νέα πελατειακά δίκτυα πάνω στην καταστροφή. Δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης την ίδια ώρα που ένας πακτωλός χρημάτων δίνεται για μπίζνες σε κολλητούς, χωρίς πραγματικό σχέδιο πρόληψης, προστασίας και εν τέλει ανασυγκρότησης της χώρας. Γνωστά πράγματα αυτά. Θα γίνει άραγε το ίδιο και στη Θεσσαλία; Θα δούμε ξανά σκυμμένα κεφάλια και τους υπεύθυνους αυτής της ισοπέδωσης να βαυκαλίζονται ξεδιάντροπα για το κοινωνικό τους έργο; Θα ξεπεράσουμε ρε γαμώτο και αυτή την καταστροφή;

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Καλός αριστερός είναι ο κατ’ επάγγελμα και κατ’ απονομή αριστερός


Κώστας Βαξεβάνης

Όσοι διέβλεπαν ότι το πρόβλημα του ιερατείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα δικαιώνονται. Το απέδειξε ο Νίκος Φίλης με την ακράτεια λόγων του και το πληθωρικό των κατηγοριών (πάντα προς τους άλλους). Ο Τσίπρας φταίει για όσα έγιναν, για την ήττα αλλά και την μετατροπή του κόμματος σε κόμμα χωρίς τον πολιτικό προσανατολισμό που επιθυμούσε ο Νίκος Φίλης.
Εδώ κατ’ αρχήν έχουμε μια αντίφαση. Όσοι προεκλογικά ζητούσαν από τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ότι δεν τον υπονόμευαν, ομολογούν τώρα ότι είχαν την πεποίθηση ότι κατέστρεφε το κόμμα, που για κάποιους λόγους θεωρούν κόμμα τους. Αυτή η ομολογία, αποτελεί και δικαιολογία και στο γιατί λειτουργούσαν ως οργανωμένη ομάδα μέσα στο κόμμα τους, με φυσική παρα-ηγεσία και παρεμβάσεις ειδικά τις περιόδους που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε δύσκολη κατάσταση. Η δικαιολογία ωστόσο δεν είναι και εξήγηση. Η οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση στον Τσίπρα και τις επιλογές του, μπορεί να επικαλείται την βαρύτητα των πολιτικών και ιδεολογικών λόγων, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είχε πολύ ταπεινά κίνητρα: Φιλοδοξίες, συμπλέγματα, εργολαβικές και αποστειρωμένες αντιλήψεις για την πολιτική και πολύ συχνά ιδιοτέλεια.
Αν οι λόγοι δεν ήταν αυτοί, τότε οι αντίπαλοι του Τσίπρα θα δοκίμαζαν απλώς τις απόψεις τους στο κόμμα, θα έβγαζαν συμπεράσματα από την απόρριψή τους και θα αναζητούσαν τον τρόπο για να κυβερνήσουν και όχι να χάσει ο Τσίπρας. Δεν το έκαναν. Βάφτιζαν ως δημοκρατική διαδικασία την εμμονική επαναφορά των απόψεων που η πλειοψηφία είχε απορρίψει, και το χειρότερο, έδιναν οργανωμένη μορφή στη δράση τους και επιχειρήματα εσωκομματικού σπαραγμού στην κοινωνία. Ό,τι κατηγορία εξακόντιζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προς το ΣΥΡΙΖΑ όποτε έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση, την υιοθετούσαν και τη μετέφεραν ως εσωκομματικό προβληματισμό. Όποτε ο Μητσοτάκης ήταν με την πλάτη στον τοίχο, οι επιλεκτικά ευαίσθητοι στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούσαν τον Τσίπρα και κατ’ επέκταση την πλειοψηφία στο κόμμα, για λαϊκισμό, για σκανδαλολογία , για αντιπολίτευση που δεν αρμόζει στην Αριστερά. Μέχρι και τη σύζυγο του Μητσοτάκη πήραν στην πλάτη τους όταν αποκαλύφθηκαν οι offshore στα νησιά Κέυμαν και τα σπίτια του Βολταίρου. Μίλησαν ως ασώματη κεφαλή του Μητσοτάκη, για χτύπημα της οικογένειας του πρωθυπουργού, ενώ είχαμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη υπόθεση προβληματικού πόθεν έσχες με βάση το νόμο και όχι τις προθέσεις κάποιων.
Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, η αντίληψή τους για την αντιπολίτευση του κόμματος, ήταν να διάγουν βίο κοινοβουλευτικό αναμασώντας τις ίδιες κενοτοπίες περί αριστεροσύνης. Τους έφταιγε ο Πολάκης, τους βρόμαγε ο Παππάς και η Ακρίτα, τους ξίνιζε η ερευνητική δημοσιογραφία γιατί θύμιζε στον κόσμο πώς έπρεπε να αντιπολιτεύονται και πάντα τους ενοχλούσε ο Τσίπρας. Όσα λέγονταν στις εσωκομματικές διαδικασίες, όσες κόντρες υπήρχαν στο εσωτερικό, γίνονταν πρωτοσέλιδα μετά από διαρροές για να αποδειχθεί πόσο αδύναμος είναι ο αρχηγός του κόμματος. Δεν λειτούργησαν ως μια μορφή συνείδησης της Αριστεράς όπως θέλουν να λένε, αλλά ως η διάθεση του Μητσοτάκη. Και αν αυτό φαίνεται βαρύ, ψάξτε να βρείτε τα πέντε τελευταία χρόνια πόσες αναρτήσεις έκαναν κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα social media (όπου δεν υπάρχει λογοκρισία και μπορούσαν να γράφουν) και πώς αυτές πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών τον τελευταίο μήνα.
Όσοι βγαίνουν και θα βγουν με κριτική στον Τσίπρα, είναι στελέχη με ευθύνες για όσα έγιναν και δεν έγιναν. Το επιχείρημα «έχουμε και εμείς ευθύνες που μας αναλογούν αλλά την μεγάλη την έχει ο Τσίπρας» είναι εκ του πονηρού. Ποιες ακριβώς ευθύνες έχουν; Δεν λένε φυσικά. Κάνουν μια θεωρητική παραδοχή ευθύνης για να προχωρήσουν πρακτικά στους πυροβολισμούς εναντίον του Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σοβαρές ευθύνες, τις οποίες αποδέχθηκε με την αποχώρησή του. Ούτε αυτός έχει αόριστες και θεωρητικές ευθύνες. Έχει ευθύνη γιατί θεώρησε πως η στήριξη του κόσμου που τον έφερε στην εξουσία, ήταν μια επιταγή για το διηνεκές, που θα ανατροφοδοτούνταν από το δίκιο της Αριστεράς. Γιατί είχε την αυταπάτη ότι αν διαχειριστεί το μπουλούκι πολιτικολογίας στο οποίο έπρεπε να δείξει την έξοδο, θα κερδίσει απλώς γιατί μπορεί. Έχει ευθύνη γιατί στην πολυκύμαντη μάχη του με τα λιοντάρια του συστήματος, παραγνώρισε πως οι κοριοί και οι ψύλλοι ήταν το ίδιο επιβλαβείς. Φταίει, γιατί ενώ έπρεπε να διατηρεί ως μέτρο της πολιτικής την κοινωνία, απολογήθηκε στα κομματικά μέτρα με συμψηφισμούς και επετηρίδες. Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός, είναι υπεύθυνος απέναντι στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, όχι στο καταστατικό του κόμματος και την κομματική Δημοκρατία που έχουν μάλιστα κάνει κουρελόχαρτο οι επικριτές του.
Ο Τσίπρας έκανε αυτό που θεωρούσε χρέος του, πέτυχε σε πολλά και απέτυχε σε αυτά που δεν σχετίζονται με συμφέροντα αλλά με την προσωπική του ανιδιοτέλεια και ανοχή. Είναι στην κρίση της Ιστορίας.
Η Αριστερά, για τραγική ειρωνεία ζει την επανάληψη της Ιστορίας, επιβεβαιώνοντας την μαρξιστική πρόβλεψη περί φάρσας. Ομάδα στελεχών του αριστερού κόμματος, αφού δεν τους βόλεψε το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας, ετοιμάζουν τη διάσπαση κατά τα ιστορικά προηγούμενα, διανθισμένη με ιδεολογικές αναγκαιότητες. Δεν αποχωρούν διαφωνούντες, αλλά συνεχίζουν να μένουν στις γραμμές του κόμματος, εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία την ιδιοκτησιακή τους αντίληψη γι’ αυτό και είναι ξεκάθαρο ότι προσβλέπουν στη δημιουργία κόστους. Αποθανέτω η ψυχή μου με των αλλοφύλων. Το κόμμα ή θα τους ανήκει ή δεν θα υπάρχει.
Πρόκειται για αριστερούς κατ’ απονομή και επάγγελμα. Δεν είναι εθελοντές της Αριστεράς όπως θέλουν να εμφανίζονται, αλλά επαγγελματίες στις γραμμές του κόμματος με ό,τι αυτό σημαίνει σε απολαβές κάθε είδους και μάλιστα επί δεκαετίες. Ας αφήσουν να μιλήσει για εθελοντισμό, το μέλος του κόμματος που προσέρχεται στην καθημερινή μάχη της ζωής και των ιδεών, με το άγχος να θρέψει τα παιδιά του χωρίς να έχει ή να περιμένει απολαβές. Αυτά τα μέλη μίλησαν πρόσφατα.
Έπρεπε να πουν ένα ευχαριστώ στον κόσμο που τους εμπιστεύτηκε και τους ανέδειξε κυβέρνηση, στα κομματικά μέλη που επέδειξαν απέναντί τους κομματική ευπρέπεια και τους ανέχτηκαν αντί να τους μιμηθούν στην ίντριγκα και τον φραξιονισμό. Έπρεπε επίσης να ζητήσουν συγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα για τα εμπόδια και τη ζημιά που του δημιούργησαν για να μπορούν να υπάρχουν με το ρόλο του επικριτή γιατί δεν είχαν κανένα άλλο δημιουργικό και αυθύπαρκτο.
Πριν μερικές μέρες, αυτοί οι ιδεολογικοί Λουδοβίκοι της Αριστεράς, έχασαν μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, από τον Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο χαρακτηρίζουν απολίτικο, κενό και επιφανειακό. Ειδικά αν ισχύουν τα επιχειρήματά τους, είναι αυτά που καταδεικνύουν πόσο ανίκανοι είναι και πόσο αντιπαθείς για τον κόσμο της Αριστεράς. Κανένας δεν είναι προφήτης για να ξέρει τι θα επιδιώξει ο Κασσελάκης. Τον επέλεξε όμως ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ (ναι του ΣΥΡΙΖΑ) για να τελειώνει με τον Μητσοτάκη και τους ίδιους. Κατανοητό;

Ναζί κανείς ή να μην ζει; Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.


Πέτρος Αργυρίου


Θέλει ο Ναζί να κρυφτεί κι η Δύση δεν τον αφήνει.
Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Όπως έχω γράψει και στο εμβληματικό μου βιβλίο "Θανάσιμες Θεραπείες", το πλιάτσικο μετά την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας, από την Σοβιετική Ένωση και τους Συμμάχους, δεν αφορούσε μόνο υλικά αγαθά αλλά και τεχνογνωσία. Και την τεχνογνωσία της ναζιστικής επιστήμης, την είχαν φυσικά, οι Ναζί επιστήμονες. 
ΟΙ ΗΠΑ ειδικότερα, έστησαν ολόκληρη επιχείρηση για να μεταγγίσουν την ναζιστική επιστήμη στην δική τους, δίνοντας καινούρια ζωή και καριέρες σε ναζί επιστήμονες, το λεγόμενο project Paperclip
Αλλά και ο Καναδάς, δεν πήγε πίσω. Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση, χιλιάδες Ναζί κάναν καινούριο ξεκίνημα στον Καναδά. 
Ο Ναζισμός καταδικάστηκε και αποτελεί σήμερα όνειδος, γιατί σε αντίθεση με την σημερινή, ακόμη πιo επιστημονική εκδοχή του, ηττήθηκε. Και δεν θα μπορούσε να ηττηθεί χωρίς το αίμα εκατομμυρίων σοβιετικών. 
Αν δεν είχε ηττηθεί, σήμερα, τα συστήματα εξουσίας της Ευρώπης, θα τον επαινούσαν και θα τον εξυμνούσαν. 
Όπως έκανε πρόσφατα το Καναδικό κοινοβούλιο κατά την επίσκεψη του Ουκρανού πρωθυπουργού Ζελένσκι. 
Ο πρόεδρος του καναδικού κοινοβουλίου κάλεσε έναν ουκρανοκαναδό 98χρονο βετεράνο του Β' παγκοσμίου πολέμου, που πολέμησε τότε τους Ρώσους. 
Το παραμύθι όμως, είχε δράκο. Το τιμώμενο πρόσωπο που καταχειροκροτείθηκε συμμετείχε στο 1ο ουκρανικό τάγμα. Μόνο που το πρώτο ουκρανικό τάγμα ήταν τάγμα SS, εθελοντών ουκρανών, υπό την διοίκηση των Ναζί, που ξεπάστρευαν με κάθε δυνατή φρικαλεότητα, Πολωνούς, Εβραίους, Ρώσους και κάθε μορφή αντίστασης κατά των Ναζί. 
Ο πρωθυπουρργός του Καναδά, απολογήθηκε αμήχανα, αλλά αντί να καταδικάσει τον ναζισμό απ όπου κι αν προέρχεται, δήλωσε την στήριξη του στην Ουκρανία, και την δέσμευση του στην καταπολέμηση της Ρωσικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, λες κι ήταν ο Πούτιν που φύτεψε τον 98χρονο Ναζί στο καναδικό κοινοβούλιο. 
Γελοία πράγματα. 
Το έργο το έχουμε ξαναδεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο, με τον χαιρετισμό του Αζοφίτη Νεάντερνταλ που έστειλε ο Ζελένσκι. 
Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας ήταν άλλοθι για τις πραγματικές προθέσεις κι επιδιώξεις του Πούτιν. Αυτό που θα ήταν μάταιο όμως να αρνηθεί, είναι πως ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη ρωσική εισβολή και μετά τις συμφωνίες του Μινσκ, 14.000 ρωσόφωνοι της Ουκρανίας σκοτώθηκαν, με πρωταγωνιστές της επιχειρούμενης γενοκτονίας, τους μπαντερίτες και τα αζοφικά καθάρματα. Ούτε θα είχε νόημα να αρνηθεί τις δηλώσεις εκείνης της εποχής κορυφαίων πολιτικών όπως ο πρώην πρόεδρος και βασιλιάς της σοκολάτας Ποροσένκο, και η Γιούλια Τιμοσένκο, που κυμαίνονταν από ακραία ρατσιστικές μέχρι και γενοκτονικές
Ο Ναζισμός, ξέπλυνε τα εγκλήματα της Δύσης. Ο Ναζισμός ήταν το απόλυτο κακό, επομένως η Δύση το απόλυτο κακό. Το απόλυτο κακό ηττήθηκε κι έτσι η καλή κι άσπιλλη Δύση συνέχισε τις φρικαλεότητες της έχοντας το απόλυτο ηθικό πλεονέκτημα. 
Και τώρα ξανασυμμαχεί με τον Ναζισμό, εναντίον της Ρωσίας, υπό φυσικά πολύ διαφορετικές συνθήκες. 
Δεν μαθαίνουμε τίποτε από την ιστορία και την επαναλαμβάνουμε, ως φάρσα.  
Όλοι μαζί, πολεμάμε για τους Ναζί. 

Η επιθετική εξαγορά του ΣΥΡΙΖΑ


Αυτό που συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμβεί σε καμιά χώρα του κόσμου, ακόμα και εκεί όπου η μεταπολιτική βρήκε πρόσφορο έδαφος.

Γιάννης Παντελάκης

ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ θα χρησιμοποιούσαν τα στελέχη της Goldman Sachs, στην οποία ισχυρίζεται ότι εργαζόταν ο Στέφανος Κασσελάκης, την Κυριακή το βράδυ πραγματοποιήθηκε η επιθετική εξαγορά του ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξαγορά στον χώρο των επιχειρήσεων θεωρείται επιθετική αν το διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας απορρίψει την εξαγορά της από κάποια άλλη, αλλά οι υποψήφιοι αγοραστές εξακολουθούν να επιμένουν και να την επιδιώκουν με κάθε τρόπο, κάνοντας οικονομική προσφορά όχι απαραίτητα στη διοίκηση αλλά απευθείας στους μετόχους της, για να τους πείσει να πουλήσουν.
Αυτό ακριβώς, με μικρές παραλλαγές, συνέβη στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και της μετάβασης της ηγεσίας του σε έναν άνθρωπο για τον οποίο δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα. Τους έπεισε να πουλήσουν.
Αυτό που συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμβεί σε καμιά χώρα του κόσμου, ακόμα και εκεί όπου η μεταπολιτική, ως αποτέλεσμα χρεοκοπίας και παρακμής της πολιτικής, βρήκε πρόσφορο έδαφος.
Ο άγνωστος Κασσελάκης, με όχημα την προσωπική του παρουσία, τον σύντροφό του, τον σκύλο τους και ένα επικοινωνιακό χάρισμα, βλέπει μια χαραμάδα προσωπικής πολιτικής προοπτικής, έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και επιδιώκει την ηγεσία ενός κόμματος της αριστεράς με το οποίο δεν έχει καμία ταυτοτική σχέση ούτε και σχετικά πολιτικά βιώματα. Και όμως, προσπαθεί να την κατακτήσει.
Τα περισσότερα μέλη της διοίκησης της εταιρείας (κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ), με μικρές εξαιρέσεις (Πολάκης, Τζάκρη κ.λπ.), αντιδρούν στην επιθετική εξαγορά του Κασσελάκη, αλλά ο ίδιος (η εταιρεία που την επιδιώκει) επιμένει και απευθύνεται στους ιδιοκτήτες του κόμματος (τα χιλιάδες μέλη που το ακολουθούν).
Η διοίκηση δεν πιστεύει ότι θα τα καταφέρει αυτός ο άγνωστος υποψήφιος αγοραστής, παρότι κάποια μέλη της που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το προσωπικό τους μέλλον (Παππάς κ.ά.) τάσσονται με την πλευρά του. Τελικά τα καταφέρνει, πείθει τους περισσότερους από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, απογοητευμένοι από την παρούσα διοίκηση, δεν βλέπουν την προοπτική της εξουσίας σύντομα, τον επιλέγουν και η επιθετική εξαγορά έχει αίσιο τέλος.
Ο αγοραστής δεν έχει δώσει χρήματα, αλλά αόριστες υποσχέσεις για επαναφορά στην πολυπόθητη εξουσία ‒με αποκορύφωμα τα καλύτερα αγγλικά που μιλάει από τον Μητσοτάκη‒, οι οποίες είναι αρκετές για να τους πείσει· δεν τους δίνει ιδεολογικά ή πολιτικά επιχειρήματα, όμως τους δίνει φως, όπως δηλώνει μετά τη νίκη του.
Αυτό που συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμβεί σε καμιά χώρα του κόσμου, ακόμα και εκεί όπου η μεταπολιτική, ως αποτέλεσμα χρεοκοπίας και παρακμής της πολιτικής, βρήκε πρόσφορο έδαφος. Ο Μπερλουσκόνι, που πριν από πολλά χρόνια αγόρασε την εξουσία στην Ιταλία, είχε ένα παρελθόν στη χώρα του και μάλιστα έντονο, τον γνώριζαν καλά οι γείτονες.
Ο Τραμπ, επίσης ως φαινόμενο μεταπολιτικής, είχε παρουσία στη χώρα του. Και εν τέλει, όπου η μεταπολιτική θριάμβευσε, αφενός δεν προήλθε από εντελώς άγνωστα πρόσωπα, αφετέρου βρήκε πρόσφορο έδαφος σε συντηρητικά κόμματα. Στη χώρα μας είχαμε την ιδιοτυπία ένας εντελώς άγνωστος να κερδίσει την ηγεσία ενός κόμματος, αλλά κυρίως ότι το κόμμα αυτό δηλώνει πως εκπροσωπεί την αριστερά. Αυτό το γεγονός οι ιστορικοί του μέλλοντος θα το μελετούν για πολλά χρόνια και είναι αμφίβολο αν θα βρουν απαντήσεις.
Στην ιστορία αυτή ο ρόλος του απερχόμενου Τσίπρα δημιουργεί βάσιμες υποψίες σε πολλούς (άλλωστε αυτός τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο και οι περισσότεροι από τους δικούς του ανθρώπους τάχθηκαν με τον Κασσελάκη), αλλά είναι δύσκολο να αποδειχτεί ο ρόλος του ακριβώς. Όσο δύσκολο είναι άλλωστε να γίνει ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από τον «Μεσσία της αριστεράς», τον δικό της Μωυσή, που θα έλεγε και ένας δημοσιογράφος.
Προς το παρόν, αυτό που γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι χιλιάδες μέλη ενός κόμματος που αυτοχαρακτηρίζεται αριστερό πείθονται ότι έχουν ανάγκη έναν αρχηγό που θα τους δώσει προοπτική εξουσίας, και ας μη γνωρίζουν σχεδόν τίποτα γι’ αυτόν. Τους αρκεί το χαμογελαστό, ωραίο πρόσωπο. Τα υπόλοιπα στοιχεία που συνήθως είναι αναγκαία για την επιλογή κάποιου που θα ηγηθεί ενός κόμματός αποτελούν λεπτομέρειες άνευ σημασίας.
Και εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα, που έχει πολιτικό και όχι μόνο ενδιαφέρον. Ο πολιτικός χυλός που δημιούργησε ο Τσίπρας προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία εκπαίδευσε πολιτικά πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι αυτό είναι αριστερά. Μια αριστερά που τους χωράει όλους ανεξαιρέτως, μέχρι και ακραίους δεξιούς όπως ο Καμμένος, που ταυτίζεται με τον νέο αυριανισμό που εκφράζει ο Πολάκης, και η οποία έμοιαζε τόσο πολύ με όσους υποτίθεται πως βρίσκονταν απέναντι.
Μια φίλη τη Δευτέρα το πρωί μού έγραφε ότι ο πατέρας της, παλιός αριστερός, με ιστορία και αγώνες, σχεδόν δάκρυσε όταν έμαθε για την επικράτηση του Κασσελάκη. Φαντάζομαι πόσοι άλλοι ένιωσαν το ίδιο…
ΦΩΤ1: Ο άγνωστος Κασσελάκης, με όχημα την προσωπική του παρουσία, τον σύντροφό του, τον σκύλο τους και ένα επικοινωνιακό χάρισμα, βλέπει μια χαραμάδα προσωπικής πολιτικής προοπτικής. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
ΦΩΤ2: SOOC. Αυτό που γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι χιλιάδες μέλη ενός κόμματος που αυτοχαρακτηρίζεται αριστερό πείθονται ότι έχουν ανάγκη έναν αρχηγό που θα τους δώσει προοπτική εξουσίας, και ας μη γνωρίζουν σχεδόν τίποτα γι’ αυτόν.  

Η εξωφρενική τρομοϋστερία της …κλιματικής αλλαγής


Πολιτικές, που δεν είναι μόνο δαπανηρές αλλά και όπως επιβεβαιώνεται από επιστημονικά δεδομένα, επιβλαβείς για το κλίμα

από Prime News
 
Οι κυβερνήσεις των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, όπως η παρούσα του Joe Biden επιδεικνύουν μία εμμονή με την προώθηση της λεγόμενης Πράσινης Ατζέντας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πολιτικές, που δεν είναι μόνο δαπανηρές αλλά και όπως επιβεβαιώνεται από επιστημονικά δεδομένα, επιβλαβείς για το κλίμα.
Οι πολιτικές αυτές, που εκφράστηκαν και στην πρόσφατη διάσκεψη COP27 των Ηνωμένων Εθνών, αποδέχονται τον ψευδή ισχυρισμό ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι επιβλαβείς. Αλλά δεν είναι.
Συνολικά, η λεγόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και οι εκπομπές CO2 είναι ευεργετικές. Επιβλαβής όμως είναι η αποδοχή του ψευδούς ισχυρισμού πως είναι τόσο επιβλαβής για το Κλίμα. Οι κυβερνήσεις, όπως αυτή του Biden, προχωρούν σε καταστροφικές πολιτικές, για να μειώσουν ήκιστα την θερμοκρασία του πλανήτη, που δεν είναι θετικό για τη Γη.

Καταστροφικές και δαπανηρές πολιτικές
Από τη δεκαετία του 1990, οι πολιτικές για το κλίμα γίνονται όλο και πιο καταστροφικές και δαπανηρές. Ακόμα χειρότερα, η συνεχιζόμενη ενίσχυσή τους φαίνεται απίθανο να σταματήσει έως ότου οι πολίτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πειστούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι εκπομπές CO2 δεν είναι επιβλαβείς.
Όπως είπε η Margaret Thatcher: «Πρώτα κερδίζεις το επιχείρημα, μετά κερδίζεις την ψήφο». Χωρίς αυτό, δεν θα υπήρχε η επανάσταση με τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι σημερινές μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων μεγάλης χωρητικότητας περιέχουν περισσότερο γραφίτη από οποιοδήποτε άλλο βασικό συστατικό… περισσότερο από λίθιο, χαλκό ή αλουμίνιο! Για να κερδίσουμε αυτό το επιχείρημα, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στα επιστημονικά δεδομένα.

Ένας πλανήτης που θερμαίνεται σώζει ζωές
Οι αναλύσεις εκατομμυρίων θανάτων τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές χώρες, που δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet, δείχνουν ότι οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες σκότωσαν εννέα φορές (μελέτη Ιουλίου 2021) έως δεκαεπτά φορές (μελέτη τον Μάιο του 2015) περισσότερους ανθρώπους από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η πρόσφατη μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη (κατά 1 βαθμό Κελσίου κατά μέσο όρο από το 1880, όπως υπολογίζεται από τη NASA) έχει σώσει έτσι εκατομμύρια ζωές. Οι εκπομπές CO2 δεν ρυπαίνουν και αντίθετα είναι ωφέλιμες για το περιβάλλον.
Το 2017, περισσότεροι από 300 επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου των Richard Lindzen του MIT και William Happer του Princeton, υπέγραψαν μια δήλωση που τόνιζε το εξής:
«Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος.Αντίθετα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας είναι περιβαλλοντικά χρήσιμο για τις καλλιέργειες τροφίμων και άλλα φυτά που συντηρούν όλη τη ζωή. Είναι φυτική τροφή, όχι δηλητήριο».
Ο καθένας από εμάς, πράγματι, εκπνέει διοξείδιο του άνθρακα με κάθε αναπνοή. Από το 1920, οι θάνατοι κάθε χρόνο από φυσικές καταστροφές έχουν μειωθεί πάνω από 90%. Και αυτό συνέβη, δείχνουν τα δεδομένα από το EM-DAT – The International Disaster Database που παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όχι μόνο καθώς ο πλανήτης έχει θερμανθεί, αλλά καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει τετραπλασιαστεί.

Οι τυφώνες
Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν έχει αυξήσει τους τυφώνες. Μια έκθεση του NOAA, που επικαιροποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ουσιαστικά μακροπρόθεσμη τάση στον αριθμό των τυφώνων. Για τους τυφώνες στις ΗΠΑ, τα στοιχεία δείχνουν ακόμα μία ελαφρά αρνητική τάση, που αρχίζει από το 1900 ή από τα τέλη του 1800.
Η ίδια έκθεση το συνοψίζει με έντονους χαρακτήρες: «Συμπεραίνουμε ότι τα ιστορικά δεδομένα για τους τυφώνες του Ατλαντικού σε αυτό το στάδιο δεν παρέχουν αδιάσειστα στοιχεία για μια σημαντική αύξηση σε κλίμακα αιώνων που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι πυρκαγιές
Η υπερθέρμανση του πλανήτη επίσης δεν προκαλείται επίσης από τις πυρκαγιές. Όπως κατέδειξε ο περιβαλλοντικός στατιστικολόγος Bjorn Lomberg χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Journal of Geophysical Research: Biogeosciences, Remote Sensing of Environment, and Earth’s Future, το ποσοστό της παγκόσμιας γης που καίγεται ετησίως το 1905-2021 μειώνεται.
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει – αλλά μόνο κατά ένα μικρό κλάσμα της ίντσας (2,5 εκατοστόμετρα) κάθε χρόνο. Η έκθεση EPA που επικαιροποιήθηκε την 1η Αυγούστου 2022, αναφέρει: «Όταν υπολογίζεται ο μέσος όρος σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου, η απόλυτη στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί με μέσο ρυθμό 0,06 ίντσες ετησίως από το 1880 έως το 2013», συμπεριλαμβανομένου ενός ελαφρώς αυξημένου ποσοστού από το 1993 «0,12 έως 0,14 ίντσες ανά έτος».

Οι φτωχοί …φτωχότεροι
Τα κλιματικά μοντέλα των Ηνωμένων Εθνών που χρησιμοποιούν ο Biden, ο John Kerry και άλλοι θιασώτες της κλιματικής αλλαγής για να προβλέψουν τις μελλοντικές παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι τόσο αναξιόπιστα που δεν μπόρεσαν ακόμη και να αναπαράγουν τις αλλαγές θερμοκρασίας του 20ού αιώνα.
Αυτού του είδους τα γεγονότα θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σταματήσουν να αποδέχονται τον ψευδή ισχυρισμό ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι εκπομπές CO2 είναι επιβλαβείς.
Όταν αυτός ο ψευδής ισχυρισμός δεν θα είναι πλέον ευρέως αποδεκτός, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα σταματήσουν να επιβάλλουν πολιτικές για το κλίμα που φτωχαίνουν ιδιαίτερα τους φτωχούς του κόσμου.
Θα σταματήσουν οι παγκόσμιες συμμορίες όπως το COP27 να απαιτούν τεράστια προγράμματα ξένης βοήθειας που σχετίζονται με το κλίμα.
Θα σταματήσουν να ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε εγχώριες κλιματικές χοάνες. Και θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους υποτιθέμενους παράγοντες «κοινωνικού κόστους του άνθρακα» (παρόλο που το πραγματικό κοινωνικό κόστος του άνθρακα είναι μηδενικό) για να περιορίσουν ρυθμιστικά την εγχώρια παραγωγή, μεταφορά και χρήση ορυκτών καυσίμων.

Το DNA της Αρκτικής Ουτοπίας με 50 – 65 βαθμούς μεγαλύτερη θερμοκρασία
Εξάλλου το DNA δύο εκατομμυρίων ετών από τη βόρεια Γροιλανδία εμπλούτισε το γενετικό αρχείο, οδηγώντας το πίσω κατά 1 εκατομμύριο χρόνια σε μια εποχή που η περιοχή της Αρκτικής ήταν 50-65 βαθμούς θερμότερη και φιλοξενούσε άφθονη άγρια ζωή, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η βόρεια χερσόνησος της Γροιλανδίας -που τώρα είναι μια πολική έρημος- περιείχε κάποτε βόρεια δάση από δημοφιλή δέντρα και σημύδες που έσφυζαν από άγρια ζωή.
«Ένα νέο κεφάλαιο που εκτείνεται σε 1 εκατομμύριο επιπλέον χρόνια ιστορίας άνοιξε επιτέλους και για πρώτη φορά μπορούμε να κοιτάξουμε απευθείας το DNA ενός παρελθόντος οικοσυστήματος τόσο πολύ πίσω στο χρόνο», δήλωσε ο ερευνητής, ο καθηγητής Eske Willerslev, προσθέτοντας: «Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε τώρα να πάμε πιο πίσω στο χρόνο από ό,τι θα μπορούσε να τολμήσει να φανταστεί κανείς».
Ο Willerslev και οι συνεργάτες του εργάστηκαν για 16 χρόνια στο έργο, το οποίο οδήγησε στον προσδιορισμό και την ταυτοποίηση του DNA 41 δειγμάτων που βρέθηκαν κρυμμένα σε πηλό και χαλαζία. Τα αρχαία δείγματα DNA βρέθηκαν θαμμένα βαθιά στον σχηματισμό Kap København, ένα ίζημα πάχους σχεδόν 100 μέτρων που δημιουργήθηκε για πάνω από 20.000 χρόνια.
Το ίζημα, κρυμμένο στο στόμιο ενός φιόρδ στον Αρκτικό Ωκεανό στο βορειότερο σημείο της Γροιλανδίας, διατηρήθηκε τελικά στον πάγο ή στον μόνιμο πάγο και παρέμεινε αδιατάρακτο από τον άνθρωπο για 2 εκατομμύρια χρόνια.
Η εξαγωγή και η ανάλυση του DNA ήταν μια επίπονη διαδικασία που περιελάμβανε τη συνένωση μικροσκοπικών θραυσμάτων γενετικού υλικού που έπρεπε πρώτα να αποσπαστούν από πηλό και ίζημα χαλαζία.
Ήταν μόνο η εμφάνιση μιας νέας γενιάς τεχνικών προσδιορισμού αλληλουχίας DNA που επέτρεψε στους επιστήμονες να αναγνωρίσουν και να συνθέσουν εξαιρετικά μικρά και κατεστραμμένα θραύσματα DNA, μέσω αναφοράς εκτεταμένων βιβλιοθηκών DNA που συλλέγονται από σημερινά ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς.
Μόλις συνέθεσαν τα θραύσματα, προέκυψε μια εικόνα με δάση που βρίθουν από τάρανδους, κουνέλια και μαστόδοντες – τα τελευταία από τα οποία είχαν βρεθεί στο παρελθόν μόνο στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική.
Δεν βρέθηκαν σαρκοφάγα ζώα, πιθανότατα επειδή ήταν λιγότερα σε αριθμό, ωστόσο οι ερευνητές υπέθεσαν ότι πιθανότατα υπήρχαν αρχαίες τίγρεις, λύκοι ή αρκούδες με κοφτερά δόντια.
«Δεν ξέρουμε τι υπήρχε εκεί, αλλά πιθανότατα κάτι που έτρωγε μαστόδοντες και τάρανδους», είπαν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυτά τα είδη μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν τόσο βόρεια σε μια περιοχή που θα είχε ακόμα ριχτεί στο σκοτάδι. για μεγάλο μέρος του χειμώνα λόγω της θέσης του.
«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περισσότερα είδη μπορούν να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν σε πολύ διαφορετικές θερμοκρασίες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο Dr. Mikkel Pedersen, του Κέντρου Γεωγενετικής του Ιδρύματος Lundbeck στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Δημήτρης Κούβελας: Οι εξουσίες μας εγκλωβίζουν στο "Παράθυρο του Overton"


Ο Δημήτρης Κούβελας,  καθηγητής Ιατρικής - Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης "Πνοή Δημοκρατίας",  μίλησε σήμερα στον 98.4 με αφορμή το άκρως ανησυχητικό ως προς τα ερωτήματα του δημοσίευμα, του The  Spectator στην έκδοση της Αυστραλίας, με τίτλο:" Οι επιστήμονες «σοκαρισμένοι» και «ανήσυχο» με το τι υπάρχει στις λήψεις mRNA". Σημειώνεται πως το  The Spectator είναι ένα εβδομαδιαίο  ειδησεογραφικό περιοδικό για την πολιτική, τις επιστήμες και τον πολιτισμό, που εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1828, καθιστώντας το το παλαιότερο εβδομαδιαίο περιοδικό στον κόσμο. Όμως ο κ. Κούβελας, με αφορμή μια συζήτηση που δεν γίνεται παρά μόνο ελεγχόμενα γύρω από τα εμβόλια, ούτε επιστημονικά, ούτε πολιτικά,  για την δημόσια υγεία, προχώρησε σε επισημάνσεις πάνω στη καυτή επικαιρότητα των ημερών από τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, μέχρι τον τρόπο που κινείται το πολιτικό σύστημα πάνω σε κρίσιμα, κοινωνικά και εθνικά θέματα. Όπως είπε, τα διάφορα συστήματα εξουσίας, έχουν αναπτύξει πλήρως και σε διαφορετικές εκφάνσεις την θεωρία του περίφημου "Παραθύρου του Overton", εγκλωβίζοντας τους πολίτες σε ένα επικοινωνιακό αφήγημα εκτός πραγματικότητας, ως δήθεν την κανονικότητα τους. 

Η Έφη που είχε ενέργεια για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι για αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη


Η “μεταπολιτική” και οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας στην Αριστερά

Τιμημένοι μου αναγνώστες, ζούμε την εποχή του “μετά”, είναι μια παρλαπίπα που έχει γίνει καραμέλα, σε κάθε αριστερή γλώσσα, που νομίζει ότι αν την εκστομίζει την λέξη “μετά”, πάει να πει ότι και ξέρει τι είναι, αλλά και ότι έχει καταλάβει τι έχει γίνει με το “πριν”. Μπερδεψοκουβέντα έτσι; Πως αλλιώς θα πουλήσουμε μούρη, για τις γνώσεις και την επάρκεια μας, αν δεν καταφέρουμε να μην καταλάβει ο απέναντι τι του λέμε. Τώρα αν πετάμε παρόλες, τόσο το χειρότερο για τον απέναντι. Θα σας το ξεδιαλύνω πιο κάτω καλά μου παιδιά, για να μην γίνω κι εγώ η βαριόμοιρη η Στήλη Άλατος, σαν κι αυτούς που εκτοξεύουν μεταμαλακίες στον δημόσιο λόγο. Φτου κακά στο στόμα μου…
Δεν έχω πια καμία απορία τιμημένοι μου αναγνώστες, για το τι ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον Συριζα και πως κατάφεραν τα στελέχη του να τον κατεβάσουν από το 32% στο 17 %. Αν αυτά που λένε,μετά την εκλογή Κασσελάκη, ο Νίκος ο Φίλης και ο Γιάννης ο Ραγκούσης (που δεν συμφωνεί ο πρόεδρος του Συριζα, να αλλάξει κάποια στελέχη του επιτελείου του) και ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιώργος Σταθάκης, ήταν η κανονικότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε το ποσοστό που πήρε ο Συριζα, στις τελευταίες εκλογές είναι μεγάλο. Ναι, ναι καλά μου παιδιά, αν αυτές τις συμπεριφορές αντιμετώπιζε ο Τσίπρας και όλοι οι υπόλοιποι, τότε το 17%, είναι επιτυχία. Τώρα θα πρέπει να σχολιάσω τιμημένοι μου αναγνώστες, τις εξυπνάδες για μεταπολιτική, που ίπτανται στην δημόσια σφαίρα και ταλαιπωρούν τα αυτιά μας και την ψυχική υγεία μας.
Μεταπολιτική, λέξη και έννοια , που θεωρούν ότι χαρακτηρίζει τον “τυφώνα Κασσελάκη”.
Μεταπολιτική λοιπόν, που σύμφωνα με μια ερμηνεία σημαίνει: “η θεωρητική πολιτική μελέτης ή η πολιτική της πολιτικής- είναι η φιλοσοφική μελέτη της πολιτειακής συνθέσεως των κοινωνιών και γενικότερα η θεωρητική πολιτική μελέτη, αλλά και μέθοδος που αναλύει τις πολιτικές ιδεολογίες στη δομική τους μορφή. Η έννοια αναφέρεται σε μορφές μη πολιτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες λειτουργούν προς την κατεύθυνση της διαδόσεως ορισμένων ιδεών και αξιών, που συνθέτουν μία «κοσμοθεωρία». Επηρεάζει την πολιτική και τους ανθρώπους όχι μέσα από την πολιτική δραστηριότητα, δηλαδή τα κόμματα, τις πολιτικές εκστρατείες και τις εκλογές, καθώς συνδέεται με την πνευματική και φιλοσοφική θεώρηση και δραστηριότητα που υποστηρίζει μία ιδεολογία ή κοσμοθεωρία. Περιλαμβάνει επιπλέον, τη διάδοση των ιδεών και των αξιών με μέσα, όπως η δημοσιογραφία, οι ομιλίες, τα τηλεοπτικά προγράμματα, τα προγράμματα εργασίας και διάφορες μορφές προπαγάνδας”
Τιμημένοι μου αναγνώστες, η Στήλη Άλατος, αποφεύγω να βάζω ορισμούς και ερμηνείες για κάθε μακακία, που ακούω ή διαβάζω, αλλά αυτή τη φορά, θέλω να ρωτήσω τον Φίλη και τους υπόλοιπους, πότε κατάφεραν για τελευταία φορά στην πολιτική τους καριέρα, να πείσουν πολίτες. που δεν έχουν την ίδια ιδεολογική θεώρηση με τους ίδιους να τους ακολουθησουν. Πότε κατάφεραν για τελευταία φορά, να παράξουν ΄πολιτική ή να ασκήσουν πολιτική, με τους όρους της πραγματικής ζωής και όχι με κανόνες κάποιας ιδεατής πραγματικότητας. Μπαρούφες σερβιρισμένες με αριστερή φόδρα, που δεν πείθουν κανέναν. Αυτό είναι το πρόβλημα, καλά μου παιδιά. Αυτό ήταν το πρόβλημα του Συριζα, ότι απείχε από την πραγματική ζωή και στριφογυρνούσε σε έναν ιδεολογικό δογματισμό. Οι πολίτες το 2019, έδωσαν στον Συριζα, 32% με την ελπίδα να εξελιχθεί σε κόμμα ευρωπαϊκό, ανοιχτό και να γίνει ξανά πλειοψηφία, μέσω της γείωσης με την κοινωνία και οι διάφοροι ινστρούχτορες, που πετάνε τσιτάτα του Γκράμσι και του Μπερλινγκουέρ, λίγο έλλειψε να μετατρέψουν τον Συριζα σε ΚΚΕ. Δεν βρίσκεται ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας( αλήθεια Νίκο Φίλη, έκανες επίθεση και στον Τσίπρα;), ο Παππάς, η Δούρου, ο Πολάκης και όλοι οι υπόλοιποι, που έχουν αυτιά και μάτια ανοιχτά και ζουν ανάμεσα στον κόσμο. Σε λάθος κόμμα είναι αυτοί που νομίζουν ότι αποτελούν την ελίτ της πολιτικής ζωής και κατέχουν την μοναδική αλήθεια. Προβλέπονται πολλές ανώμαλες προσγειώσεις στην πραγματικότητα και μάλλον θέλει πολύ γερό στομάχι από τον Κασσελάκη και όλους τους υπόλοιπους, με όλες αυτές τις επιθέσεις που θα δεχτούν.
Τιμημένοι μου αναγνώστες, συγχωρέστε με την Στήλη Άλατος . αλλά αν δεν υπάρξει σύντομα ισχυρός αντιπολιτευτικός λόγος και αν ο Συριζα δεν καταφέρει να εμπνεύσει τους πολίτες, τότε ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας, ως χώρας-σφραγίδα, θα είναι λίγος…
Έχω να πω και κάτι ακόμη, καλά μου παιδιά. Αν η Έφη Αχτσιόγλου,δεν ακολουθούσε τις τοξικές ιδέες του επιτελείου της, την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες, παρά το γεγονός ότι δεν θα έβγαινε πρώτη, θα ήταν και η ίδια νικήτρια. Τώρα θα ψάχνει για “φορτιστή” (power bank) το λένε στα Αγγλικά να ξαναγεμίζει ενέργεια. Η Εφη δεν έχει αποφορτιστεί. Αν καθήσει ψύχραιμα να δει τον εαυτό της και να κοιτάξει και λίγο πίσω το παραδειγμα Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα του το 2007 από τον Γ. Παπανδρεου, θα διδαχτεί πολλά. Και κυριως να απομακρύνει άμεσα από το επιτελείο της τους τοξικογόνους … “αδένες”!
Πηγή: thefaq.gr

Στην εποχή του Γαλιλαίου μας γυρνά ο Μητσοτάκης


Χρυσούλα Παπαϊωάννου

Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο... υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μάς γυρίζει 400 χρόνια πίσω. Στην εποχή του Γαλιλαίου, όταν η επιστημονική γνώση –φυσική φιλοσοφία, μαθηματικά, αστρονομία– δεν ήταν ανεξάρτητη από κέντρα εξουσίας, δηλαδή Εκκλησία και μονάρχες. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, τότε που η γνώση για να εκφραστεί και να εξελιχθεί έπρεπε να παίξει ένα παιχνίδι άσκησης ισορροπιών και, παράλληλα, χρειαζόταν ισχυρές συμμαχίες και πανίσχυρους πάτρονες. Πόσο μάλλον όταν νέες πρωτοποριακές θεωρίες, όπως η ηλιοκεντρική του Κοπέρνικου, πήγαιναν κόντρα σε ακλόνητα συστήματα γνώσεων όπως η πτολεμαϊκή γεωκεντρική θεωρία, ότι δηλαδή η Γη είναι το κέντρο του σύμπαντος.
Πάτρονας χρηματοδότης για έρευνες και μελέτες
Από τον Μεσαίωνα έως τον 17ο αιώνα οι περισσότεροι φυσικοί φιλόσοφοι είτε ήταν κληρικοί είτε εργάζονταν σε ιδρύματα που βρίσκονταν υπό τον στενό έλεγχο της εκκλησίας, όπως ήταν τα πανεπιστήμια. Παράλληλα, κυρίως στην ηπειρωτική Ευρώπη δημιουργήθηκε μια άλλη τάση, οι φυσικοί φιλόσοφοι να εργάζονται σε αυλές ηγεμόνων και να έχουν πάτρονα προστάτη. Δηλαδή χρηματοδότη για τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες αλλά και ισχυρό σύμμαχο σε ενδεχόμενες ρήξεις με άλλους θεσμούς, όπως η εκκλησία ή ακόμη και η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα, όταν οι θεωρίες ή οι ανακαλύψεις θεωρούνταν πρωτοποριακές για τα δεδομένα της εποχής. Σε αντάλλαγμα, μαθηματικοί, αστρονόμοι και φιλόσοφοι προσέδιδαν κύρος και αίγλη στους μονάρχες που ανταγωνίζονταν σε γόητρο ο ένας τον άλλο.
Ο θεσμός της πατρονίας ήταν καθοριστικός για την εξέλιξη της επιστήμης της εποχής. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι του Γαλιλαίου, ενός από τους τρεις (Κέπλερ, Νεύτωνας) κορυφαίους φυσικούς φιλόσοφους, μαθηματικούς και αστρονόμους της περιόδου της Επιστημονικής Επανάστασης, που ορίζεται από το 1543 (όταν δημοσιεύτηκε το «De revolutionibus orbium cœlestium» του Κοπέρνικου) έως το 1687 (όταν δημοσιεύτηκε το «Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica» του Νεύτωνα).
Ηταν η περίοδος κατά την οποία θεμελιώθηκε η σύγχρονη επιστήμη και έγινε η οριστική ρήξη με τη θεώρηση των αρχαίων για τη φύση. Καθόλου μάλιστα «αναίμακτα», αφού οι νέες θεωρίες έρχονταν σε ευθεία ρήξη με εμπεριστατωμένες «βεβαιότητες», κληροδοτημένες από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και ενσωματωμένες στη θεολογία. Συνήθως οι προσπάθειες, μεγάλης ή μικρής κλίμακας, αλλαγής των πεποιθήσεων για τον φυσικό κόσμο είχαν απέναντί τους την εκκλησία.
Ο Γαλιλαίος (1564-1642) είχε προστάτη τον Κόζιμο Β΄ των Μεδίκων, μιας πάμπλουτης οικογένειας της Φλωρεντίας η οποία καθόρισε για τρεις αιώνες (15ος-18ος) την πολιτική, πολιτισμική και οικονομική ζωή της πόλης. Το προσωνύμιο «ο φιλόσοφος και μαθηματικός του μεγάλου δουκός» ήταν για τον Γαλιλαίο τρόπος να εξασφαλίζει χρήματα και, κυρίως, ασφάλεια.
Εκανε καθοριστικές παρατηρήσεις για τα ουράνια σώματα όταν πρώτος έστρεψε το τηλεσκόπιο στον ουρανό. Ανάμεσα σε άλλα ανακάλυψε τέσσερα ουράνια σώματα, τους δορυφόρους του Δία που κανείς ποτέ δεν είχε δει. Μπορεί να μην αποτελούσε απόδειξη για την ακινησία του Ηλιου και την κοπερνίκεια ηλιοκεντρική θεωρία, όμως με αυτή την ανακάλυψη των δορυφόρων κατέρρεε η ένσταση των οπαδών της γεωκεντρικής αστρονομίας, σύμφωνα με την οποία η Σελήνη δεν θα μπορούσε να γυρίζει γύρω από μια κινούμενη Γη. Κατά την αριστοτέλεια θεωρία η Γη είναι το μοναδικό κέντρο κινήσεων και άρα το κέντρο του κόσμου. Μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1600, καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση για τις ηλιοκεντρικές θεωρίες του και τελικά κάηκε στην πυρά ο Ιταλός φιλόσοφος, αστρονόμος, μαθηματικός και υποστηρικτής του Κοπέρνικου Τζορντάνο Μπρούνο.
Επικίνδυνες ανακαλύψεις
Οι κρατήρες της Σελήνης και οι κηλίδες του Ηλιου που παρατήρησε ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιο, καθώς και το γεγονός ότι τέσσερα σώματα περιστρέφονταν γύρω από έναν άλλο πλανήτη, τον Δία, αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για την πεποίθηση που υποστηριζόταν μέχρι τότε από το εκκλησιαστικό και επιστημονικό κατεστημένο πως το σύμπαν είναι τέλεια πλασμένο και η Γη είναι στο κέντρο και αποτελεί μοναδικότητα. Ο Γαλιλαίος έπρεπε να υπενθυμίσει στο κατεστημένο της εποχής ότι είχε πάτρονα στο πλευρό του. Οι πρωτοποριακές αλλά και πολύ επικίνδυνες ανακαλύψεις του δημοσιεύτηκαν στο «Sidereus Nuncius» (1610) το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Κόζιμο Β΄ των Μεδίκων.
Οι τέσσερις δορυφόροι του Δία βαφτίστηκαν Αστέρες των Μεδίκων, προς τιμή του προστάτη του Κόζιμο Β΄ των Μεδίκων (λίγο αργότερα, το 1615, ο Γαλιλαίος στέλνει επιστολή στη μητέρα του Κόζιμου, την περίφημη μεγάλη δούκισσα Χριστίνα της Τοσκάνης, για να την πείσει ότι το ηλιοκεντρικό σύστημα δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Βίβλο). Ο Γαλιλαίος έψαχνε ασπίδα προστασίας στο τείχος εχθρότητας που θα υψωνόταν από εκκλησία και πανεπιστήμια. Οι Μέδικοι πάλι λάμβαναν ένα πολύτιμο δώρο. Τι πιο κολακευτικό για μια οικογένεια ηγεμόνων να αποκτήσει άστρα με το δικό της όνομα… Μπορούσαν να αντλήσουν από την αστρονομία μέχρι νέα εμβλήματα που θα συνέδεαν την επίγεια εξουσία με την ουράνια και θεία τελειότητα.
Τέσσερις αιώνες μετά ο Κυρ. Μητσοτάκης μας γυρίζει στον θεσμό της πατρονίας καθώς επιθυμεί να θέσει υπό τον έλεγχο της πολιτικής προστασίας, άρα της κυβέρνησης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το επιστημονικό έργο του. Λέτε να… προσδοκά να δοθεί το όνομα της οικογένειας σε πλανήτες;...

ΗΠΑ: Πιστεύοντας την προπαγάνδα σου για την οικονομία


Και γιατί δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

Θέμης Τζήμας

Μια από τις κατηγορίες προς την ΕΣΣΔ, ιδίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες της ύπαρξής της, είχε να κάνει όχι μόνο με την προπαγάνδα της για τα οικονομικά της επιτεύγματα (αυτό συμβαίνει παντού) αλλά με το ότι την πίστευε και το ίδιο το κατεστημένο της. Χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση περί της ΕΣΣΔ και χωρίς να προχωρούμε στην παράθεση των σχετικών ανεκδότων να επισημάνουμε ότι η ιστορία μοιάζει (και εν προκειμένω) να διαθέτει μια αίσθηση ειρωνείας.
Η παράθεση των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ολοένα αυξανόμενη δυσφορία των πολιτών έναντι του προέδρου Μπάιντεν.  Για μια σειρά οικονομολόγων (βλ. Κρούγκμαν) που αποτέλεσαν τα τοτέμ των εγχώριων «προοδευτικών» (ο όρος μπαίνει σε εισαγωγικά καθώς δυσκολευόμαστε πολύ πλέον να τον ορίσουμε σε περιβάλλον προτεκτοράτου) η εξήγηση είναι απλή: πάνω-κάτω, οι πολίτες κάνουν λάθος. Δεν ανήκουμε σε εκείνους που θεωρούν το λαό ή μέρος του πάντοτε αλάνθαστο, ωστόσο θα αποπειραθούμε να δούμε αν υπάρχει και κάτι άλλο ικανό να εξηγήσει τη δυσφορία των Αμερικανών για την οικονομική τους κατάσταση. Παρεμπιπτόντως μιλούμε για τη δυσφορία των αδιαμφισβήτητα τυχερών του δυτικού κόσμου, διότι αν πάμε στην Ε.Ε. των κυρώσεων, τα πράγματα είναι πολύ πιο ευεξήγητα.
Να ξεκινήσουμε από κάτι θεμελιώδες, το οποίο μας διαφεύγει. Η θρησκεία των πολλών τελευταίων δεκαετιών είναι αυτή των ειδικών και «ειδικών». Έχουμε αναλύσει και σε άλλα άρθρα γιατί το σύστημα εξουσίας εδράζεται σε αυτή τη νέα «θρησκεία» και ο λόγος (χονδρικώς) είναι ότι όταν οι ειδικοί καθίστανται αδιαμφισβήτητοι ερμηνευτές των κοινωνικών (και όχι μόνο) φαινομένων και νομιμοποιητικοί παράγοντες κάθε πολιτικής απόφασης, το κοινωνικό στοιχείο στην πολιτική διαδικασία περιορίζεται έως και καταργείται. Κοινώς η γενική βούληση, ο λαός, το έθνος και τόσοι άλλοι παράγοντες διακινδύνευσης του συστήματος εξουσίας απαξιώνονται, εξορίζονται και σταδιακώς καταστέλλονται. Το κλειδί της ιδεολογικής νομιμοποίησης αυτής της διαδικασίας σε μαζική κλίμακα συνίσταται στο ότι η λήψη αποφάσεων σε τόσο μεγάλη κλίμακα με τόσο μεγάλη ροή πληροφοριών δεν μπορεί παρά να γίνεται από τους ειδικούς (οι οποίοι συχνά αποδεικνύονται «ειδικοί») γιατί οι πολλοί είναι αδαείς. Παρεμπιπτόντως, η ίδια συλλογιστική στρώνει το δρόμο στη σταδιακή επιβολή της τεχνητής νοημοσύνης στο κέντρο της πολιτικής διαδικασίας αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Κοινώς πρόκειται για την εγκατάσταση ενός ιερατείου στη θέση του λαού. Αν δε, η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός δε συμβαδίζει με τα πορίσματα των ειδικών, τόσο το χειρότερο για το λαό.
Οι ειδικοί λοιπόν αναλύουν και αποφασίζουν με τη βοήθεια (ακόμα) της τεχνητής νοημοσύνης πάνω στη βάση ενός καταιγισμού πληροφοριών και δεδομένων. Ουσιαστικώς, τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό τομέα έχουμε γιγαντιαίους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και δαιδαλώδεις διαδικασίες συλλογής και ταξινόμησης πληροφοριών, στο πλαίσιο των οποίων, μικρά λάθη ή προβληματικές επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικά ή και απολύτως χειραγωγημένα συμπεράσματα. Αν σε αυτά τα δομικά προβλήματα προσθέσουμε το ηθικό και γνωσιακό πρόβλημα των «ελίτ» των κοινωνιών μας, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος. Το πρόβλημα όμως γίνεται ακόμα μεγαλύτερο διότι αποκρύβεται πίσω από το κύρος των ειδικών. Ενώ δηλαδή οι μηχανισμοί διακυβέρνησης (για να χρησιμοποιήσουμε έναν επιστημονικώς αποδεκτό όρο) είναι δομικώς προβληματικοί, η «αυθεντία» των ειδικών αποκρύβει το πρόβλημα. Η δε, έλλειψη παρουσίας του κοινωνικού στο πολιτικό επιτρέπει τη βολική (μέχρι ενός σημείου τουλάχιστον) τύφλωση των «από πάνω», ενώ (επίσης μέχρι ενός σημείου τουλάχιστον) αποπροσανατολίζει τους «από κάτω». Κάπως έτσι, το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο και στις ΗΠΑ (αλλά όχι μόνο στις ΗΠΑ) δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν αρέσει στους πολίτες του, η οικονομική του πολιτική και ακόμα χειρότερα να δει ότι μακροπρόθεσμα αποτυγχάνει.
Ο πληθωρισμός ως μέγεθος συμπυκνώνει διόλου τυχαία τα παραπάνω προβλήματα, χωρίς να είναι το μοναδικό. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά ας μείνουμε σε τρεις.
Ο πρώτος είναι ότι σε αντίθεση με την «κοινή σοφία» των ειδικών, ο πληθωρισμός αντικειμενικώς δεν είναι ίδιος για όλους. Ας πούμε για παράδειγμα ότι ο πληθωρισμός σε ένα καλάθι τροφίμων «τρέχει» με 10% σε ετήσια βάση. Για κάποιον ο οποίος ξοδεύει το 20% του εισοδήματός του σε τρόφιμα, σε σχέση με εκείνον που επειδή είναι πλουσιότερος ξοδεύει το 10%, ο πληθωρισμός είναι αντικειμενικώς πολύ μεγαλύτερος. Άρα το ανακοινωμένο μέγεθος του πληθωρισμού σε εθνική κλίμακα εν πολλοίς είναι μια «οφθαλμαπάτη».
Ο δεύτερος λόγος που σχετίζεται με τον πρώτο συνίσταται στο ότι ο πληθωρισμός ως μέγεθος προκύπτει από ένα συνδυασμό προϊόντων εξαιρετικώς ετερόκλητων μεταξύ τους καθώς περιλαμβάνουν από απολύτως αναγκαία προϊόντα (πχ. Τρόφιμα) έως εκείνα τα οποία για τους περισσοτέρους αποτελούν αγαθά πολυτελείας. Αν τα πρώτα ανεβαίνουν και τα δεύτερα πέφτουν μπορεί ο πληθωρισμός να φαίνεται ότι περιορίζεται κατά κάποιο τρόπο, ωστόσο στην πραγματικότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία αυξάνεται αλματωδώς.
Τρίτον, οι μεταβολές στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) έχουν σχετική σημασία: όταν ο ΔΤΚ πέφτει οι τιμές πέφτουν σε σχέση με ένα μήνα ή ένα χρόνο πριν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι χαμηλές ως προς το διαθέσιμο εισόδημα και μάλιστα της μεγάλης πλειοψηφίας.
Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ (και όχι μόνο), ήδη από το 2021, οι τιμές εκτοξεύθηκαν, με τον ΔΤΚ να φτάνει έως και το 9% το 2022 και να περιορίζεται στο 3,7% προσφάτως. Αυτός ο περιορισμός δε σημαίνει ούτε ότι οι τιμές είναι χαμηλές, ούτε ότι δεν αυξάνονται αλλά ότι ο ρυθμός αύξησής τους είναι χαμηλότερος από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο. Κοινώς, οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν, χωρίς καμία προοπτική μείωσής τους στο εγγύς μέλλον. Το αντίθετο: τα μελλούμενα φαίνονται εξόχως προβληματικά.
Η συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης του ΔΤΚ οφείλεται εν πολλοίς στην πτώση των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ. Εξ ου και το μένος Μπάιντεν κατά του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για τη συμφωνία του στον ΟΠΕΚ+ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η πτώση των τελευταίων ετών από τα υψηλά του πετρελαίου, η οποία έφτασε σχεδόν στο 50% από την κορύφωσή τους, έχει σταματήσει και το κυριότερο οφείλεται εν πολλοίς (πέρα από την ανατίμηση του δολαρίου) στη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Τα αποθέματα όμως πλέον βρίσκονται σε χαμηλό 40 ετών (πράγμα που ενδεικτικώς σημαίνει ότι επαρκούν για περίπου 20 ημέρες λειτουργίας της οικονομίας των ΗΠΑ). Επομένως η χρήση τους πρέπει να σταματήσει, ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 37% από τα πρόσφατα χαμηλά της. Στις ΗΠΑ φυσικά, σε αντίθεση με την Ελλάδα που η άνοδος στο βενζινάδικο φαίνεται πριν ακόμα ξεκινήσει στις διεθνείς αγορές, οι συνέπειες παραμένουν συγκρατημένες. Ωστόσο αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακώς, θα χτυπήσουν και την οικονομία των ΗΠΑ.
Μια βεβιασμένη μάλιστα απόπειρα των ΗΠΑ να ξαναγεμίσουν τα στρατηγικά αποθέματά τους, θα πιέσειπεραιτέρω ανοδικώς τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Κοινώς οι ΗΠΑ περνούν σε θέση αδυναμίας ως προς τη δυνατότητά του να χειραγωγούν τις τιμές του πετρελαίου και άρα της ενέργειας, συνθήκη διόλου ευχάριστη για κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι και εσωτερικό για τον Μπάιντεν (νέα άνοδος του ρυθμού αύξησης πληθωρισμού ενόψει) και διεθνές (αδυναμία των ΗΠΑ να χειραγωγήσουν τις τιμές του πετρελαίου εις βάρος της Ρωσίας).
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που λανθάνει της προσοχής μας. Όπως έχουμε γράψει από καιρό, το οικονομικό κατεστημένο αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που προκάλεσε η ενέργεια και η πλεονεξία των ολιγοπωλίων, με αύξηση των επιτοκίων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πολίτες πληρώνουμε ακριβότερες δόσεις δανείων. Στις ΗΠΑ, έχουν αυξήσει τα επιτόκια πιστωτικών καρτών, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, τη χρηματοδότηση αυτοκινήτων και το κόστος δανεισμού εταιρειών και του δημοσίου τομέα, όπως συνολικώς στη Δύση (και όχι μόνο). Σημαίνουν όλα αυτά ότι ακριβαίνει το κόστος ζωής; Προφανώς ναι. Περιλαμβάνονται όμως στον υπολογισμό του πληθωρισμού; Όχι. Με άλλα λόγια, στις ΗΠΑ το κόστος του χρήματος δεν περιλαμβάνεται στονοικονομικό δείκτηο οποίος μετράει την αξία του χρήματος. Έτσι, ενώ μια σειρά αγαθών περιέχονται στον υπολογισμό του πληθωρισμού, η άνοδος του ποσού που δανείζονται τα νοικοκυριά για να τα αγοράσουν παραμένει αδιάφορη στατιστικώς.
Στις ΗΠΑ λοιπόν συμβαίνει το εξής πολύ διδακτικό: ενώ τα νέα αυτοκίνητα τιμολογούνται φθηνότερα, η μέση μηνιαία πληρωμή για αγορά αυτοκινήτου έχει αυξηθεί από το 2ο τρίμηνο του 2022, στο 2ο τρίμηνο του 2023, κατά 8%. Οι τιμές και φαινομενικώς ο πληθωρισμός πέφτουν αλλά το κόστος διαβίωσης και επομένως ο πραγματικός πληθωρισμός ανεβαίνει. Γιατί; Επειδή  το μέσο επιτόκιο για ένα νέο αυτοκίνητο εκτινάχθηκε στο 6,63% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, από 4,60% το 2ο τρίμηνο του 2022 και 4,17% το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά τη στέγαση, η πληρωμή των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκε κατά 20% σε ετήσια βάση. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός δεν υπολογίζεται βάσει των τόκων των δανείων αλλά με βάση το εκτιμώμενο ενοίκιο που θα πλήρωναν οι καταναλωτές αν δεν είχαν αγοράσει το συγκεκριμένο σπίτι. Λέγεται και θεσμικό μαγείρεμα των μεγεθών.
Με άλλα λόγια: οι ειδικοί, στην υπηρεσία του οικονομικού και πολιτικού συστήματος εξουσίας, «ειδικώς» μαγειρεύουν τα νούμερα. Μόνο που στην πραγματικότητα, οι ήδη υψηλές τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, η ενέργεια επίσης, το κόστος του χρήματος και αυτό. Ποιοι θα πληρώσουν τελικώς; Οι πολίτες- καταναλωτές κατά βάση από τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα. Μέσα μάλιστα σε συνθήκες ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς θα πληρώσουν ακόμα ακριβότερα το μάρμαρο.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου το είχε θέσει ως ευημερία των αριθμών αλλά όχι των ανθρώπων. Σύντομα ίσως να μην υπάρχει ευημερία ούτε και των αριθμών. Και αν τα παραπάνω συμβαίνουν στις ΗΠΑ ας αναλογιστούμε τι έρχεται στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα.
ΦΩΤ: «Bidenomics»: Η οικονομική πολιτική Μπάιντεν