Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Το έγκλημα του αιώνα: Πώς ενορχηστρώθηκε η παγκόσμια υστερία και το ντόμινο των lockdown


Κλειδώνοντας την υφήλιο, ο Σι Τζινπίνγκ - που οραματίζεται έναν σοσιαλιστικό μελλοντικό κόσμο με την Κίνα στο επίκεντρό του - ήξερε πολύ καλά τι έκανε...


Σύμφωνα με τα λόγια 
του Simon Leys, παραφράζοντας τον μεγάλο μελετητή της Κίνας László Ladány, ακόμη και η πιο ψευδής προπαγάνδα πρέπει απαραίτητα να έχει μια κάποια σχέση με την αλήθεια. Στη Γουχάν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, ο Δρ Λι Γουενλιάνγκ προειδοποίησε τους φίλους του ότι μια νέα ασθένεια που έμοιαζε με τον SARS είχε αρχίσει να εξαπλώνεται γρήγορα. Το μήνυμα του Λι έγινε άθελά του viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας εκτεταμένο πανικό και οργή στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). Στις 7 Ιανουαρίου, ο Σι Τζινπίνγκ ενημέρωσε τον στενό του κύκλο ότι η κατάσταση στη Γουχάν θα απαιτούσε την προσωπική τους επίβλεψη.

Άρθρο του νομικού και συγγραφέα Michael P. Senger *

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Σι ενέκρινε προσωπικά το lockdown της επαρχίας Hubei με βάση τη φιλοσοφία του για το fangkong, το ίδιο υβρίδιο πολιτικής της υγείας και ασφάλειας που ενέπνευσε την επανεκπαίδευση και την «καραντίνα» περισσότερων από 1 εκατομμύριο Ουιγούρων Μουσουλμάνων «μολυσμένων από τον εξτρεμισμό» στην Xinjiang. Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα σημείωσε ότι «το εγχείρημα να σφραγιστεί μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι κάτι νέο για την επιστήμη… Το lockdown 11 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι πρωτοφανές στην ιστορία της δημόσιας υγείας, επομένως σίγουρα δεν αποτελεί μια σύσταση του ΠΟΥ». 
Το ΚΚΚ περιόρισε 57 εκατομμύρια κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι στα σπίτια τους (σ.σ. αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα του ενός δισεκατομμυρίου κατοίκων δεν βίωσε lockdown σε ολόκληρη την επικράτειά της ούτε για μία ημέρα, σαν να εφάρμοσε ένα 2μηνο lockdown η Ελλάδα μόνο στον νομό Κοζάνης). Εκείνη την εποχή, οι παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχίες. Όπως είπε ένας ειδικός στους New York Times, «ο εγκλεισμός θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα ήταν προφανώς κάτι αντισυνταγματικό στις Ηνωμένες Πολιτείες». 
Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, στις 29 Ιανουαρίου, ο διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom, δήλωσε ότι είναι «πολύ εντυπωσιασμένος και ενθαρρυμένος από τη λεπτομερή γνώση του προέδρου [Xi Jinping] για το ξέσπασμα [της επιδημίας]» και την επόμενη μέρα επαίνεσε την Κίνα που «έθεσε ένα νέο πρότυπο για την αντιμετώπιση της επιδημίας.» Ωστόσο, μόλις έξι ημέρες μετά, το lockdown – «πρωτοφανές στην ιστορία της δημόσιας υγείας» – δεν είχε δώσει κανένα αποτέλεσμα, άρα ο Tedros επαίνεσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς να έχει τίποτα υπέρ τους να επιδείξει.






Στο διαβόητο βίντεο twitter.com που απεικονίζεται πιο πάνω, ο άντρας που «καταρρέει ασυναίσθητα» απλώνει τα χέρια του για να προφυλάξει τον εαυτό του.)









(Ένα βίντεο twitter.com 
φέρεται να εμφάνιζε μια ομάδα SWAT να συλλαμβάνει έναν άνδρα με μια απόχη επειδή είχε βγάλει τη μάσκα)

Η παγκόσμια υστερία για τον COVID-19 ξεκίνησε γύρω στις 23 Ιανουαρίου, όταν κάποια βίντεο που «διέρρευσαν» από τη Γουχάν άρχισαν να πλημμυρίζουν τους διεθνείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το FacebookTwitter και τo YouTube – όλα είναι αποκλεισμένα εντός της Κίνας – δείχνοντας υποτίθεται τη φρίκη της επιδημίας της Γουχάν και τη σοβαρότητα του lockdown της.
Κάποια viral βίντεο υποτίθεται ότι δείχνουν τους κατοίκους να καταρρέουν ξαφνικά στους δρόμους, σε σκηνές που θυμίζουν την ταινία 'Zombieland'  και την σειρά 'The Walking Dead'. Ένα βίντεο φέρεται να δείχνει μια ομάδα SWAT να συλλαμβάνει έναν άνδρα με μία απόχη για πεταλούδες επειδή έβγαλε τη μάσκα του. Αλλά εκ των υστέρων, αυτό το θέατρο είναι κάπως κωμικό, καθώς στο περιβόητο βίντεο, ο άνδρας που «καταρρέει ξαφνικά» απλώνει τα χέρια του για να προστατευτεί. 
Οι επίσημοι κινεζικοί λογαριασμοί κοινοποίησαν ευρέως την φωτογραφία μιας πτέρυγας νοσοκομείου που υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε σε μια μέρα, αλλά στην πραγματικότητα έδειχνε ένα διαμέρισμα 600 μίλια μακριά. Οι εικόνες του Li Wenliang με έναν αναπνευστήρα, κρατώντας μερικές φορές την ταυτότητά του, κυκλοφόρησαν και προβλήθηκαν ευρέως από κορυφαία ειδησιογραφικά μέσα σε όλο τον κόσμο.


(Εικόνες του Li Wenliang που κυκλοφόρησαν και προβλήθηκαν ευρέως από κορυφαία ειδησεογραφικά μέσα σε όλο τον κόσμο.)


Σε ένα viral tweet στις 25 Ιανουαρίου, ένας επιδημιολόγος με ελάχιστο υπόβαθρο στις λοιμώδεις νόσους έγραψε«ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ, ο νέος κορωνοϊός είναι στο 3,8!!! Πόσο κακή είναι αυτή η αναπαραγωγική τιμή R0; Είναι πανδημία σε επίπεδο θερμοπυρηνικής έκρηξης». Αυτό ήταν το πρώτο από μια σειρά πολλών, αμφιβόλου γνησιότητας, ευρέως κοινοποιημένων tweets από τον μέχρι πρότινος άγνωστο Eric Feigl-Ding, που εξώθησαν έναν εξέχοντα συνάδελφο του Χάρβαρντ να τον καταγγείλει ως «τσαρλατάνο».
Και μετά — μπίνγκο! Ξεκινώντας τον Φεβρουάριο, το ΚΚΚ ανέφερε την εκθετική μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, μέχρι τις 19 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσαν ότι το lockdown είχε εξελείψει εντελώς τα εγχώρια κρούσματα.
Στην έκθεσή του στις 24 Φεβρουαρίου, ο ΠΟΥ έπλεξε το εγκώμιο του θριάμβου της Κίνας. «Η αδιάλλακτη και αυστηρή χρήση μη φαρμακευτικών μέτρων από την Κίνα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού COVID-19 σε πολλά μέτωπα, προσφέρει ζωτικά μαθήματα για την παγκόσμια αντιμετώπιση της νόσου». Οι επιστήμονες άρχισαν γρήγορα να συντάσσουν σχέδια σε πολλές γλώσσες για να μιμηθούν τα lockdown της Κίνας. Οι New York Times (σ.σ. η πιο επιδραστική εφημερίδα των ΗΠΑ, αντιπολιτευτική προς τον Τραμπ) ανέφεραν αμέσως την έκθεση του ΠΟΥ, διαμορφώνοντας μια στάση υπέρ του lockdown στην οποία έχουν προσκολληθεί εδώ και μήνες με αξιοσημείωτα λίγη αυτοκριτική: «Η Κίνα επέλεξε μια από τις πιο μακραίωνες στρατηγικές και ξεκίνησε μια από τις πιο φιλόδοξες, ευέλικτες και επιθετικές προσπάθειες περιορισμού ασθενειών στην ιστορία».
Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Bruce Aylward, μέλος του ΠΟΥ από τον Καναδά -ο οποίος αργότερα διέκοψε μια ζωντανή συνέντευξη όταν του ζητήθηκε να αναγνωρίσει το αντιπαράδειγμα της Ταϊβάν- το έθεσε ωμά: «Αντιγράψτε την αντίδραση της Κίνας στον COVID-19». Τον Απρίλιο, το κοινοβούλιο του Καναδά καλεσε τον Aylward σε ανάκριση, αλλά ο ΠΟΥ του απαγόρευσε να καταθέσει.
Εντός της Κίνας, το ΚΚΚ πληρώνει εδώ και πολύ καιρό εκατοντάδες χιλιάδες προπαγανδιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επίσης πληρώνει για αναρτήσεις σε βάση a la carte, συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων προπαγανδιστικών σχολίων κάθε χρόνο. Πιο πρόσφατα, αυτές οι δραστηριότητες έγιναν παγκόσμιες και κλιμακώθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποδειχθεί κάπως αδιάφορες σχετικά με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρείχε ένα δείγμα 250.000 λογαριασμών που πιθανώς εμπλέκονταν στην παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό, το Twitter αρνήθηκε να λάβει μέτρα. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε χιλιάδες αυθεντικούς λογαριασμούς που εξακολουθούν να προωθούν τη σερβο-κινεζική φιλία αφ’ ότου το Twitter διέγραψε χιλιάδες άλλους. Ένας πρώην υπάλληλος του Facebook έγραψε «Έχω αίμα στα χέρια μου» λόγω της τακτικής της εταιρείας να παραβλέπει κάποιες κακόβουλες πολιτικές δραστηριότητες, παρά τον «δυσανάλογο αντίκτυπό» τους.

H σχέση της Κίνας με την Ιταλία και το ντόμινο των μαζικών εγκλεισμών
Στις 9 Μαρτίου, η Ιταλία, η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε την Πρωτοβουλία Belt and Road του Xi Jinping, ακολούθησε τη συμβουλή του ΠΟΥ και έγινε η πρώτη χώρα εκτός Κίνας που επέβαλε lockdown. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποστήριζε από καιρό την ανάγκη για στενότερους δεσμούς με την Κίνα. Οι Κινέζοι ειδικοί έφτασαν στην Ιταλία στις 12 Μαρτίου και δύο ημέρες αργότερα συμβούλεψαν να εφαρμοστεί ένα αυστηρότερο lockdown: «Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι και πολλές συμπεριφορές στο δρόμο που επιδέχονται βελτίωση». Στις 19 Μαρτίου, επανέλαβαν ότι το lockdown της Ιταλίας δεν ήταν «αρκετά αυστηρό», λέγοντας: «Εδώ στο Μιλάνο, την πιο σκληρά πληγείσα περιοχή από τον COVID-19, δεν εφαρμόζεται πολύ αυστηρό lockdown… Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή κάθε πολίτη στον αγώνα κατά του COVID-19 και την τήρηση αυτής της πολιτικής». 
Ταυτόχρονα, η Ιταλία βομβαρδιζόταν από την κινεζική παραπληροφόρηση. Από τις 11 έως τις 23 Μαρτίου, περίπου το 46% των tweet με το hashtag #forzaCinaeItalia (Πάμε Κίνα, πάμε Ιταλία) και το 37% αυτών με το hashtag #grazieCina (ευχαριστούμε Κίνα) προέρχονταν από bots (ρομποτικούς λογαριασμούς).
Ενώ οι αναλυτές συνήθως εστιάζουν στην εύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων ψεύτικων λογαριασμών, ο σκοπός της ακόλουθης ανάλυσης είναι διαφορετικός —χρησιμοποιώντας απλές ερευνητικές μεθόδους καταδεικνύουμε την πρόθεση πίσω από την εκστρατεία παραπληροφόρησης του Πεκίνου, η οποία φαίνεται να είναι πολύ πιο ύπουλη από ό,τι έχουν αντιληφθεί οι αναλυτές. Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ανάλυσης γενικά εντοπίζουν μόνο την εμφανώς αυτοματοποιημένη δραστηριότητα, ενώ οι ψεύτικοι, αλλά προσωπικοί λογαριασμοί μπορούν να δημιουργηθούν εύκολα. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά για το ΚΚΚ, το οποίο πάντα προτιμούσε το ανθρώπινο άγγιγμα.

Social media: η πιο αποδοτική επένδυση
Στις 12 Μαρτίου, ο χρήστης του Twitter με το όνομα @manisha_kataki δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει Κινέζους εργάτες να απολυμαίνουν τους δρόμους, προφανώς θαυμάζοντας τη στρατηγική της Κίνας: «Με αυτόν τον ρυθμό, η Κίνα θα επιστρέψει στη δράση πολύ σύντομα, μπορεί και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένει ο υπόλοιπος κόσμος». Όπως σημείωσε ο Paul Mozur των New York Times , αυτό το tweet δεν ήταν ούτε σοκαριστικό, ούτε αστείο, ούτε αξιοσημείωτο, ωστόσο κοινοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες φορές. Αυτό τράβηξε την προσοχή της ισραηλινής εταιρείας Next Dim, η οποία επισήμανε τη δραστηριότητα ως πιθανώς κρατικά χορηγούμενη.
Τα κολάζ από tweet που εμφανίζονται εδώ περιέχουν ένα μικρό δείγμα από τα χιλιάδες ύποπτα κοινοποιημένα tweets του βίντεο του @manisha_kataki που χρησιμοποιούν πολλές γλώσσες και διαλέκτους για να παραπονεθούν με σχεδόν πανομοιότυπους όρους ότι τους είπαν μόνο να «πλύνουν τα χέρια τους» και να απαξιώσουν τις άλλες κυβερνήσεις, σε αντίθεση με τα πλήρη lockdown της Κίνας . Άλλα ύποπτα κοινοποιημένα tweets του βίντεο του @manisha_kataki εκλιπαρούν ρητά τους ηγέτες ανα τον κόσμο να αντιγράψουν την Κίνα και να κλειδώσουν ολόκληρες πόλεις και χώρες.
Πολλές από αυτές τις ίδιες αφηγήσεις συζητούν επίσης συχνά τις φυλετικές διαιρέσεις. Αργότερα, το 2020, δείχνουν μια σθεναρή υποστήριξη στις διαδηλώσεις των Black Lives Matter (BLM), ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τον θάνατο του George Floyd. Η φυλετική δικαιοσύνη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πραγματικά πολλούς πολίτες, τόσο στην Αμερική όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά γνωρίζοντας ότι το ΚΚΚ υποστήριξε αυτές οι διαμαρτυρίες, αξίζει να αναλογιστούμε την πιθανότητα ότι ο φειδωλός Σι Τζινπίνγκ δεν θα ξόδευε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για προπαγάνδα στο εξωτερικό -και μάλιστα ενισχύοντας αυτές τις δραστηριότητες- εάν δεν έβλεπε αποτελέσματα.
Ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς είναι σίγουρα νόμιμοι, αλλά εάν τους δει κανείς όλους μαζί έχουν μια εμφανή ομοιότητα, που υποδηλώνει έντονα μια σκηνοθετημένη, κρατικά χορηγούμενη δραστηριότητα. Το Twitter ανταποκρίθηκε στο άρθρο του Mozur διαγράφοντας 170.000 λογαριασμούς, αλλά τη στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο πολλοί από τους ύποπτους λογαριασμούς εξακολουθούν να είναι ενεργοί και η αναζήτηση για εκατοντάδες παρόμοια παραδείγματα μπορεί εύκολα να επαναληφθεί με ένα κλικ.
Καθώς οι περισσότερες χώρες κλειδώνονταν, η ύποπτη διαδικτυακή δραστηριότητα πήρε μια πιο σκοτεινή τροπή. Όταν η Κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα Κρίστι Νόεμ έγινε διάσημη γιατί αρνήθηκε  να διατάξει την επιβολή lockdown σε όλη την Πολιτεία, κάποιοι ύποπτοι λογαριασμοί άρχισαν να κατακλύζουν τη ροή του λογαριασμού της στο Twitter με υβριστική και κακοποιητική φρασεολογία, για να την πιέσουν να το κάνει. Μετά από μια πιο προσεκτική εξέταση, δύο από τους λογαριασμούς αυτούς εκτοξεύουν παρόμοιες απειλές σε Kυβερνήτες που βρίσκονταν χιλιάδες μίλια.
Αυτή η λεκτική κακοποίηση των Kυβερνητών που τάχθηκαν κατά των lockdown συνεχίστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα. Όταν ο Κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ, ο πρώτος κυβερνήτης που τερμάτισε το lockdown της Πολιτείας του, τίμησε τον εκλιπόντα βουλευτή Τζον Λιούις, η ροή του στο Twitter κατακλύστηκε από μια ύποπτη, χυδαία φρασεολογία, που συχνά αναφερόταν στη στάση του κατά των εγκλεισμών.
Ορισμένοι προπαγανδιστές του ΚΚΚ είναι αναγνωρίσιμοι εξαιτίας της υπεράσπισης των πολιτικών της Κίνας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της. Ο ακόλουθος χρήστης, @AmerLiberal, φαίνεται να είναι ένας πρότυπος λογαριασμός προπαγάνδας του ΚΚΚ, που δείχνει μια σθεναρή υποστήριξη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα —συμπεριλαμβανομένου του Σιντζιάνγκ και του Χονγκ Κονγκ— και μια αντιπάθεια για τους βασικούς αντιπάλους της Κίνας, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λογαριασμός υποστηρίζει σθεναρά τα παγκόσμια lockdown.
Αν και μεγάλο μέρος της επιρροής του ΚΚΚ υπέρ των lockdown ήταν κρυφή, η συνολική του στάση για την υποστήριξη των παγκόσμιων περιορισμών ήταν σαφής. Σε ένα βίντεο twitter.com που δημοσιεύτηκε από τον επίσημο εκπρόσωπο της Κίνας, ένα 7χρονο κορίτσι απαγγέλλει τη σημασία της αυστηρής κοινωνικής απόστασης μεταξύ των παιδιών.

(Δημοσιογράφος κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης που επικρίνει τις στρατηγικές ανοσίας της αγέλης)

Η επίθεση στην Σουηδία και την Βρετανία
Τον Μάρτιο, τα κινεζικά κρατικά μέσα άρχισαν να περιγράφουν τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» – που επιτρέπει στον κορωνοϊό να εξαπλωθεί μεταξύ των νέων και των υγιών ατόμων- σαν παραβίαση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μια οργουελική διατύπωση, δεδομένου ότι τα lockdown είναι ουσιαστικά μια σαρωτική αναστολή των δικαιωμάτων.
Ο σκεπτικισμός της Σουηδίας προς το ΚΚΚ προϋπήρχε του COVID-19. Τον Ιανουάριο, το Πεκίνο απείλησε να διαρρήξει τους εμπορικούς του δεσμούς με την Σουηδία εξαιτίας ενός βραβείου που δόθηκε στον Gui Minhai, έναν Σουηδό εκδότη που κρατείται στην Κίνα. Η Σουηδία δεν υποχώρησε και αργότερα αρνήθηκε να ακολουθήσει το μοντέλο του lockdown της Κίνας, επιλέγοντας μια στρατηγική ανοσίας της αγέλης. Έτσι, η Σουηδία έγινε ο πρωταρχικός στόχος μιας κινεζικής εκστρατείας προπαγάνδας, που την παρουσίαζε ως αδύναμη έναντι της απειλής του COVID. Σύμφωνα με τα λόγια της κινεζικής κρατικής εφημερίδας Global Times :
Οι Κινέζοι αναλυτές και χρήστες του Διαδικτύου αμφισβητούν την ανοσία της αγέλης και την χαρακτηρίζουν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέροντας την υψηλή θνησιμότητα στη χώρα, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. «Τα λεγόμενα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η ελευθερία βαδίζουν σε λάθος κατεύθυνση στη Σουηδία και οι χώρες που είναι εξαιρετικά ανεύθυνες δεν αξίζουν να είναι φίλοι της Κίνας…»
Αρχικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέλεξε επίσης την ανοσία αγέλης. Όμως, στις 13 Μαρτίου, κάποιοι ύποπτοι λογαριασμοί άρχισαν να εισβάλλουν στη ροή του στο Twitter και να παρομοιάζουν το σχέδιό του με γενοκτονία. Αυτή η φρασεολογία δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ στη ροή του Johnson πριν από τις 12 Μαρτίου, και αρκετοί από τους λογαριασμούς αυτούς δεν ήταν ενεργοί πριν από εκείνη την ημερομηνία. Η Βρετανία κλειδώθηκε στις 23 Μαρτίου.

Η εξαγορά των δυτικών
Ο Xi Jinping έχει τονίσει συχνά την σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας για την καταπολέμηση του COVID-19. Με τη σειρά του, ο κόσμος έχει αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με την Κίνα. Οι τοπικές κοινότητες εισήγαγαν τηλεφωνικές γραμμές για να αναφέρονται οι τυχόν παραβιάσεις του lockdown, και οι χώρες εμφάνισαν νέους στόλους από drones παρακολούθησης. Η κινεζική εταιρεία DJI δώρισε drones σε 22 πολιτείες των ΗΠΑ, για να βοηθήσει στην επιβολή των κανόνων κοινωνικής απόστασης.
Μιλώντας μέσω των επίσημων διαύλων, το ΚΚΚ απέφυγε να πει επί λέξει σε άλλες κυβερνήσεις να «κλειδωθούν». Αντίθετα, το ΚΚΚ εξευτέλισε παρασκηνιακά τις κυβερνήσεις που δεν εφάρμοσαν lockdown και διαφήμισε ανελέητα την «απάντησή του στην πανδημία» (που, φυσικά, σημαίνει lockdown).
Τον Μάρτιο, τα κινεζικά κρατικά μέσα αγόρασαν πολυάριθμες διαφημίσεις στο Facebook που εκθείαζαν την αντίδραση της Κίνας στην πανδημία. Όλες δημοσιεύτηκαν χωρίς την απαιτούμενη πολιτική αποποίηση ευθύνης του Facebook. Στις 7 Ιουλίου, ο διευθυντής του FBI Christopher Wray αποκάλυψε ότι το ΚΚΚ προσέγγισε συγκεκριμένους τοπικούς πολιτικούς για να υποστηρίξουν την αντίδρασή του στην πανδημία:
«Έχουμε μάθει από ομοσπονδιακούς, κρατικούς, ακόμη και τοπικούς αξιωματούχους ότι Κινέζοι διπλωμάτες τους προέτρεψαν επιθετικά να υποστηρίξουν τον χειρισμό της κρίσης του COVID-19 από την Κίνα. Ναι, αυτό συμβαίνει τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο. Όχι πολύ καιρό πριν, είχαμε έναν πολιτειακό γερουσιαστή από τον οποίο ζητήθηκε να καταθέσει ένα ψήφισμα που να υποστηρίζει την αντίδραση της Κίνας στην πανδημία.»
Για δεκαετίες, το ΚΚΚ εξαγοράζει επιστήμονες μέσω του απαράμιλλου δικτύου επιρροής του στο εξωτερικό, του Τμήματος Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου, το οποίο επεκτάθηκε δραματικά υπό τον Σι Τζινπίνγκ. Τον Ιούνιο, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) ανακοίνωσε ότι 189 από τους δικαιούχους του είχαν λάβει απόρρητη χρηματοδότηση από ξένες κυβερνήσεις. Στο 93% των περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Charles Lieber, προέδρου του τμήματος χημείας του Χάρβαρντ, η απόρρητη χρηματοδότηση προερχόταν από την Κίνα. Παρομοίως, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, ένας μικρότερος οργανισμός, ανέφερε 16 με 20 περιπτώσεις απόρρητων οικονομικών σχέσεων με το εξωτερικό. Όλες εκτός από δύο ήταν από την Κίνα.
Σε μια συνέντευξη του τον Μάιο για την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας, ο Richard Horton, αρχισυντάκτης του καταξιωμένου ιατρικού περιοδικού The Lancet, επαίνεσε εμφατικά τα lockdown της Κίνας, λέγοντας: «Δεν ήταν μόνο η σωστή επιλογή, αλλά έδειξε και στις άλλες χώρες πώς θα πρέπει να αντιδρούν μπροστά σε μια τέτοια οξεία απειλή. Έτσι, νομίζω πως έχουμε πολλούς λόγους να ευχαριστούμε την Κίνα…»
Ο έπαινος του Horton είναι ενδεικτικός, υπό το φως της περιβόητης ανάκλησης μιας μελέτης του Lancet για την υδροξοχλωροκίνη και κάποιων ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι πολλά υποσχόμενα άρθρα επιστημονικών περιοδικών σχετικά με την ανοσία της αγέλης έχουν παραμείνει αδημοσίευτα. 
Τον Αύγουστο, ο Horton επανήλθε δριμύτερος με ένα διαπρύσιο άρθρο που είχε αδιανόητα ελάχιστη σχέση με την υγεία:
«Ο «αιώνας της ταπείνωσης», όταν η Κίνα καταδυναστευόταν από μια αποικιοκρατική Δύση και την Ιαπωνία, τελείωσε με τη νίκη των κομμουνιστών στον εμφύλιο πόλεμο το 1949… όλοι οι σύγχρονοι Κινέζοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Σι Τζινπίνγκ, έχουν αντιληφθεί το καθήκον τους να προστατεύσουν την εδαφική ασφάλεια που κέρδισε ο Μάο και την οικονομική ασφάλεια που πέτυχε ο Ντενγκ.»
Το ΚΚΚ έχει διαμορφώσει τα επιστημονικά  αφηγήματα προωθώντας
με συνέπεια το μύθευμα ότι «η Κίνα έλεγξε τον ιό». Φυσικά, το ότι «η Κίνα έλεγξε τον ιό» είναι ένα κραυγαλέο ψέμα. Η Κίνα απέλασε ξένους δημοσιογράφους τον Μάρτιο του 2020, και τα στοιχεία των κρουσμάτων της είναι εμφανώς πλαστά. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία της Κίνας παραποιούνται σκόπιμα
Ωστόσο, τα ψεύτικα στοιχεία της Κίνας έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στον επιστημονικό διάλογο. Απαιτώντας από τις δημοσιογραφικές ελίτ να επαναλαμβάνουν το οργουελικό ψέμα ότι «η Κίνα έλεγξε τον ιό», το ΚΚΚ έχει κανονικοποιήσει αυτό το ψέμα, ώστε να το αναπαράγουν με τη σειρά τους οι δυτικές ελίτ, εκμεταλλευόμενο τη σχολαστικά φιλοτεχνημένη φήμη της Κίνας και το γεγονός ότι οι περισσότεροι Δυτικοί πολίτες δεν τη γνωρίζουν ακόμη ως αυτό που είναι: ένα  αναξιόπιστο,  ολοκληρωτικό κράτος.

(Τweets που προωθούν το μήνυμα ότι «η Κίνα έλεγξε τον ιό» )

Το γεγονός ότι τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τόσο ευρέως ένα ιδιαίτερα εύπιστο άρθρο της New Yorker από τον Peter Hessler σχετικά με την αντίδραση της Κίνας στον κορωνοϊό δεν διέφυγε από τον ειδικευμένο μελετητή της Κίνας, Geremie Barmé, ο οποίος προειδοποίησε τον συγγραφέα του ότι του θύμιζε «έναν άλλο έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, έναν άνθρωπο που μετέφερε μια ωραιοποιημένη άποψη από μια άλλη αυταρχική χώρα πριν από σχεδόν έναν αιώνα…τον Walter Duranty …»

Επίλογος
Εντός της Κίνας, το ΚΚΚ προσποιείται ότι πιστεύει τα ίδια του τα ψέματα, προς όφελός του, επιφυλάσσοντας το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον COVID-19 ως πρόσχημα για κάποιες άσχετες, αυταρχικές ιδιοτροπίες του – την κατεδάφιση οίκων ευγηρίας, την κράτηση αντιφρονούντων και δημοσιογράφων, την επέκταση της μαζικής παρακολούθησης, την ακύρωση της Αγρύπνιας για την Πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Χονγκ Κονγκ, και την αναβολή των εκλογών εκεί για έναν χρόνο. Στην Xinjiang, όπου πάνω από 1 εκατομμύριο Ουιγούροι είναι φυλακισμένοι, τα lockdown έχουν τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο και περιλαμβάνουν εκτεταμένη λιμοκτονία, αναγλαστική φαρμακευτική αγωγή, όξινα απολυμαντικά σπρέικατοίκους δεμένους με χειροπέδες,  κραυγές διαμαρτυρίας από τα μπαλκόνιαασφυκτικά γεμάτα κελιά για "καραντίνα" και απροκάλυπτες εξαφανίσεις.
Η πιο καλοπροαίρετη πιθανή ερμηνεία της εκστρατείας του ΚΚΚ υπέρ του παγκόσμιου lockdown είναι ότι το κόμμα προώθησε σε όλον το πλανήτη το ίδιο ψέμα που προώθησε στο και εσωτερικό της χώρας – ότι τα lockdown λειτούργησαν. Για τα μέλη του κόμματος, όταν η Γουχάν έκλεισε, πιθανότατα ήταν αυτονόητο ότι το lockdown θα «εξάλειφε» τον κορωνοϊό. Εάν ο Σι Τζινπίνγκ ήθελε να είναι αλήθεια, τότε έπρεπε υποχρεωτικά να είναι αλήθεια. Αυτή είναι η παθολογία του ολοκληρωτισμού, που ο Τζορτζ Όργουελ ονόμασε «διττή σκέψη». Αλλά το γεγονός ότι τα αυταρχικά καθεστώτα λένε πάντα ψέματα, δεν τους δίνει το δικαίωμα να διαδίδουν θανατηφόρα ψέματα στον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά με ύπουλα μέσα.
Και από την άλλη μεριά, υπάρχει η πιθανότητα ότι κλειδώνοντας την υφήλιο, ο Σι Τζινπίνγκ – που αναρριχήθηκε ταχύτατα στις τάξεις του κόμματος, που αναφέρεται σε αρχαίους Κινέζους μελετητές, που έχει εντρυφήσει στα ομόλογα και τα παράγωγα, που μελετά την επιστήμη της πολυπλοκότητας, και που οραματίζεται ένα σοσιαλιστικό μελλοντικό κόσμο με την Κίνα στο επίκεντρό του – ήξερε πολύ καλά τι έκανε.

* Ο Michael P. Senger είναι δικηγόρος με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, και συγγραφέας του βιβλίου «Snake oil: How Xi Jinping Shut down the world». Ο λογαριασμός του στο Twitter είναι @MichaelPSenger.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου