Με τις ενέργειές της στην Ουκρανία, η Ρωσία υπερασπίζεται την κυριαρχία της, ενώ στη Δύση αυξάνεται ο “βαθμός τρέλας”. Οι δυτικές χώρες είναι ολιγαρχίες, ενώ η Ρωσία είναι δημοκρατία. Ένας από τους κορυφαίους διανοούμενους της Γαλλίας έκανε αυτή την εκτίμηση, η οποία, για τα δυτικά δεδομένα, είναι λίγο ακραία. Οι παρατηρήσεις του σχετικά με το πώς η κοινωνία της Ρωσίας είναι πιο σταθερή από την Αμερική είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Ένα σοβαρό σκάνδαλο ετοιμάζεται να συμβεί στη Γαλλία. Ο Εμανουέλ Τοντ, γνωστός δημογράφος και δοκιμιογράφος, εξέδωσε ένα εντυπωσιακό βιβλίο με τίτλο “Η ήττα της Δύσης”, στο οποίο εκθέτει την άποψή του για τις ιστορικές και γεωπολιτικές διεργασίες που συντελούνται σήμερα. Σύμφωνα με τον Τοντ, η εποχή της ηγεμονίας της Δύσης γενικά και των Ηνωμένων Πολιτειών ειδικότερα φτάνει στο τέλος της. Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο κανάλι BFMtv δήλωσε ρητά ότι “η εξαφάνιση των ΗΠΑ είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη”.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα προηγούμενα έργα του Εμμάνουελ Τοντ ονομάζεται “Το τέλος της ΕΣΣΔ” και το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1976 και έτσι προμήνυσε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από 15 χρόνια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τρέχουσα διατριβή του Τοντ έχει προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή από οποιαδήποτε άλλη επιστημονική έρευνα.
Ο σκεπτικισμός του Τοντ απέναντι στη Δύση και η απογοήτευσή του για τις ενέργειές της στην Ουκρανία δεν γεννήθηκαν χθες. Τον Μάιο του 2023 γράφει: “Υπάρχει ένας αυξανόμενος βαθμός τρέλας στη Δύση. Η Αμερική και η Βρετανία απαιτούν από την αιμόφυρτη Ουκρανία να εξαπολύσει αντεπίθεση, ενώ η τελευταία δεν έχει τα όπλα για να νικήσει τη Ρωσία. Χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν για το τίποτα…”. Να θυμίσουμε ότι αυτό γράφτηκε σε μια εποχή που η ευρέως διαφημιζόμενη αντεπίθεση δεν είχε καν ξεκινήσει.
Τον Οκτώβριο του 2022, ο Τοντ έγραφε: “Αυτοί (οι Ρώσοι) δεν θα υποχωρήσουν. Δεν θα υποχωρήσουν. Η Κίνα θα στηρίξει τη Ρωσία επειδή ο Σι Τζινπίνγκ γνωρίζει ότι αν η Ρωσία ηττηθεί, ο ίδιος είναι ο επόμενος στη σειρά. Πράγματι, αυτός είναι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά – στην αρχή του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κόσμος βρισκόταν σε φάση επέκτασης, ενώ τώρα συρρικνώνεται”. Ο Τοντ καταλήγει ότι τα πραγματικά προβλήματα θα αρχίσουν “όταν έρθει ο δημογραφικός και οικονομικός χειμώνας για όλους”.
Σε συνέντευξή του με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η ήττα της Δύσης», ο Εμμάνουελ Τοντ παραδέχεται: “Ως ιστορικός, συνειδητοποίησα ότι αυτό που συμβαίνει (από τον Φεβρουάριο του 2022) είναι μια απίστευτη ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τους συσσωρευμένους προβληματισμούς και τις δεξιότητές μου επί μισό αιώνα και να εξηγήσω εν θερμώ αυτή την κομβική στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας… Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η Δύση αποτελείται από χώρες που ακολουθούν τις ΗΠΑ, και επομένως είναι κατ’ αρχήν φιλελεύθερες δημοκρατίες. Εγώ, από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πουθενά πραγματικές φιλελεύθερες δημοκρατίες, αλλά φιλελεύθερες ολιγαρχίες”.
“Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ έγινε αντιληπτή ως νίκη του καπιταλισμού, ο οποίος εξαπλώθηκε στην ανατολική Ευρώπη, όπου ήταν βέβαιο ότι τελικά θα συγκρουόταν με τη Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα και ο καπιταλισμός βρίσκεται σε παρακμή”, επισημαίνει ο μελετητής. Οι λόγοι γι’ αυτό, πιστεύει ο Τοντ, είναι η αποβιομηχάνιση και τα δημογραφικά προβλήματα. Οι πιο επιτυχημένες δυτικές χώρες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να διατηρήσουν τα ποσοστά γεννήσεων σε λογικά επίπεδα, αλλά καθώς οι κυβερνήσεις παντού στη Δύση προχωρούν στην ελαχιστοποίηση των κοινωνικών παροχών για τις νέες μητέρες, τα ποσοστά γεννήσεων αναπόφευκτα θα μειωθούν. Οι γυναίκες απλώς δεν θα είναι σε θέση να συνδυάσουν οικογένεια, μητρότητα, σπουδές και εργασία.
Όπως πιστεύει ο Τοντ, η δημογραφική κρίση είναι αυτή που θα οδηγήσει, όχι λιγότερο από κάθε άλλη φορά, τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από οπουδήποτε εξακολουθούν να υπαγορεύουν τη θέλησή τους. “Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσυρθούν από την Ευρώπη, την Ασία και όλες τις περιοχές όπου τροφοδοτούν τις συγκρούσεις… Είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτές να φέρουν τη διχόνοια σε ολόκληρη την Ευρασία… και σε αντίθεση με όλους τους φόβους που εκφράζονται, όταν φύγουν, θα ζήσουμε ειρηνικά. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη είναι η εξαφάνιση των ΗΠΑ”, σημείωσε ο Τοντ.
Δεν έχει καθόλου αυταπάτες για τον ισχυρό ηγεμόνα:
“Η μεγαλύτερη απειλή για όλους είναι μια ισχυρή δύναμη που έχει χάσει την πίστη της και έχει μολυνθεί από μηδενισμό, που δεν ξέρει πού πηγαίνει, που βρίσκεται σε παρακμή και που προκαλεί συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο”.
Αξιολογώντας το έργο του Τοντ, το Le Point υποστηρίζει ότι “ζωγραφίζοντας μια εικόνα γεμάτη αντιθέσεις, ο συγγραφέας σκοπεύει να μας πείσει ότι δεν είναι η Ουκρανία που δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία, αλλά η ίδια η Ρωσία που έπεσε θύμα της αργής αλλά σταθερής επέκτασης της Δύσης”. Επιπλέον, κατά την άποψη του Τοντ, οι ενέργειες της Μόσχας δεν είναι τίποτα λιγότερο από την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας (ο Τοντ προτείνει μάλιστα την όρο “αμυντική κυριαρχία”) απέναντι στο προελαύνον ΝΑΤΟ.
Στην ίδια συνέντευξη στο Le Point, ο Τοντ εφιστά την προσοχή στο τεχνητά διογκωμένο ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών, στο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας, το οποίο δείχνει το γενικό επίπεδο της κατάστασης της κοινωνίας στις ΗΠΑ, στις στατιστικές των αυτοκτονιών και των εγκλημάτων εναντίον ατόμων. Σύμφωνα με τους τρεις τελευταίους δείκτες, οι ΗΠΑ φαίνονται πολύ χειρότερες από τη Ρωσία,
όπου, σύμφωνα με τον Τοντ, “η οικονομία και η κοινωνία έχουν σταθεροποιηθεί”.
Είναι οι ΗΠΑ, όπως σημειώνει ο Τόντ, που ενδιαφέρονται περισσότερο να εξωθήσουν σε σύγκρουση τη Ρωσία και την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Γερμανία, διότι μια συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας θα σήμαινε το τέλος της αμερικανικής επιρροής σε αυτό το μέρος του κόσμου.
Αλλά ο Τοντ εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος: «Τελικά η κατάληξη θα είναι, να έρθουν σε συμφωνία η Ρωσία και η Γερμανία. Θα υπάρξει και πάλι ειρήνη».
Ο συλλογισμός του Τοντ σχετικά με την αναπόφευκτη απώλεια της παγκόσμιας επιρροής του ηγεμονισμού και τη γενική αποδυνάμωση του ρόλου της Δύσης δείχνει ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στο μεταίχμιο ενός πολυπολικού κόσμου. Με τον τρόπο αυτό, ο Γάλλος στοχαστής επιβεβαιώνει την ορθότητα της ρωσικής πολιτικής πρακτικής. Αυτό ακριβώς λέει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν: “το προηγούμενο μοντέλο παγκοσμιοποίησης αντικαθίσταται από ένα πολυπολικό μοντέλο”.
Παρ’ όλα αυτά είναι γεγονός ότι σήμερα στη Δύση, και ασφαλώς στη Γαλλία, οι συζητήσεις περί πολυπολικότητας γίνονται μόνο σε ένα αρνητικό πνεύμα. Στη Le Monde, η πολυπολικότητα (“πολυπολική νόσος”) συγκρίνεται εμμονικά με τη διπολική νόσο, ώστε οι αναγνώστες να μην τολμούν καν να σκεφτούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα και ο πολιτικός επιστήμονας Πασκάλ Μπονοφάς, ο οποίος υποστήριζε το 2010 ότι ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι της πολυπολικότητας, προτιμά τώρα να μην επαναφέρει το εν λόγω θέμα στο προσκήνιο.
Άλλοι, όπως ο πολιτικός επιστήμονας Ανρί Γκουαινό, αναγνωρίζουν ότι ο κόσμος γίνεται πολυπολικός, αλλά ομολογούν ευθαρσώς ότι αυτό τους φοβίζει. “Ο παλιός διπολικός κόσμος ήταν ένα πεδίο μάχης μεταξύ δύο ιδεολογιών που επινόησε η Δύση –του φιλελευθερισμού και του κομμουνισμού. Έχει δώσει τη θέση του σε έναν πολυπολικό κόσμο που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής δυτικής επιρροής στον κόσμο που διήρκεσε πέντε αιώνες… Ο πολυπολικός κόσμος είναι ασταθής και ανασφαλής, αλλά έχει ήδη καταφθάσει”, γράφει ο Γκουαινό.
Όσο για τον Εμμάνουελ Τοντ, κανείς στη Γαλλία δεν πρόκειται να διαφωνήσει μαζί του επί της ουσίας. Υπάρχουν πάντως ήδη φωνές που τον κατηγορούν ότι εργάζεται για τη ρωσική προπαγάνδα.
Για παράδειγμα, ο Γάλλος εμπειρογνώμονας περί αμερικανικών θεμάτων, Ντομινίκ Σιμονέ έδωσε μια ολόκληρη συνέντευξη στην οποία έριξε λάσπη στον Τοντ. Ο Σιμονέ είπε ότι ο επιστήμονας “υποστηρίζει τις ιδέες του Κρεμλίνου” και “υπερασπίζεται τον Πούτιν”. Ο επαγγελματίας αμερικανολόγος ήταν σαφώς πληγωμένος από τα λόγια του Τοντ ότι “η εξαφάνιση της Αμερικής είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη”, διότι τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη για τον Simonnet και τις υπηρεσίες του.
Είναι ενδεικτικό ότι αντί για μια διαλογική συζήτηση γίνεται προσπάθεια κατασυκοφάντησης του αντιπάλου. Προφανώς, απλώς δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί κάποιος να αντικρούσει. Ο κόσμος αλλάζει μπροστά στα μάτια μας και οι ιδεολόγοι της Δύσης φοβούνται την αλλαγή, γιατί αυτή θα σημάνει το τέλος των μύθων που διαδίδουν εδώ και πολύ καιρό.
μέσω seisaxthia.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου