Εδώ δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις ανώτερα μαθηματικά φθάνει η αριθμητική του κυρ Λεωνίδα του μπακάλη για να δεις ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει ούτε με σφαίρες. Αφού λοιπόν με το μνημόνιο που ψηφίσανε τα έσοδα των δανειστών, βλέπε τοκογλύφων, είναι εξασφαλισμένα, τα ασημικά, η δημόσια περιουσία, ο ορυκτός πλούτος, ο αέρας, η θάλασσα κι ο χρυσός μας όπως λέει η Λούκα Κατσέλη θα χαθούν. Θα μας τα φάνε για ένα κομμάτι ψωμί. Θα μας χρεοκοπήσουν όταν αυτοί θέλουν κι όχι όταν εμείς μπορούμε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που πέταξε ο Βενιζέλος ότι τρέμει τι θα του πει η Εσθονία κι η Σλοβενία που έχουν μισθούς των 180 και 200€. Εκεί μας πάει μόνο που δεν μας λέει ότι αυτοί οι λαοί προέρχονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα ψευδεπίγραφου σοσιαλισμού κι η χώρα μας ήταν χώρα καπιταλιστική με ελεύθερη οικονομία . Οι τιμές και οι μισθοί καθοριζότανε με βάση το παραγόμενο προϊόν και η υπεραξία της εργασίας ήταν ιδιαίτερα αποδοτική για το κεφάλαιο. Ποιος λοιπόν κατέστρεψε την οικονομία, ποιος βούλιαξε την χώρα κύριε αντιπρόεδρε που μιλάτε λες και δεν μας κυβερνάτε προσωπικά εσείς τα 20 τελευταία χρόνια; Εσείς μας φτιάξατε συντάγματα κι όλους τους νόμους απαλλαγής των υπευθύνων, ακόμη και το πρόσφατο μνημόνιο με το οποίο απαλλάσσεται εκ των προτέρων τους εαυτούς και τους συνεργάτες σας από όποιο αδίκημα, από όποιο έγκλημα διαπιστωθεί μελλοντικά. Αδιάφορο; Εσείς όμως μας κουνάτε απειλητικά το δάχτυλο και μας μαλώνετε εμάς που υποφέρουμε εσείς που φταίτε. Αυτό δείχνει την ηθική σας. Αντί να χαθείτε από προσώπου γης, μιας και τα πολιτικά αδικήματα δεν έχουν ποινή λέτε, έχετε και το θράσος να θέλετε να ηγηθείτε κόμματος και να εμφανιστείτε μπροστά μας. Αυθάδεια; Αυθάδεια άλλωστε κι ακατάσχετη φλυαρία που με την αβάντα των φιλικών ΜΜΕ της διαπλοκής περνάνε σαν ικανότητα και ευφυΐα. Τόσους τόνους προπαγάνδας σε τόσο λίγο χρόνο δεν έχει δεχτεί άλλος λαός στην ιστορία. Παρόλη την προσπάθεια μετάλλαξης αυτού του λαού τα νούμερα δεν βγαίνουν κι όλη σας η προσπάθεια θα αποκαλυφθεί κι αποκαλείπτετε σιγά-σιγά δυστυχώς τραγικά για μας. Διαβάστε.
Προβλέπουμε ότι το 2012, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στα 206 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή ότι θα μειωθεί κατά 11 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που είχαμε το 2011 (217,7 δισ. ευρώ όπως έλεγε το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα). Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούμε ότι τα καθαρά έσοδα του δημοσίου θα είναι περισσότερα από το 2011.
Αυτό είναι το απόλυτο παράδοξο του προϋπολογισμού, οι συντάκτες του οποίου ότι σε μια χώρα που βουλιάζει στην ύφεση, θα βρουν τον τρόπο να συλλέξουν 56 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισ. περισσότερα από πέρυσι) όταν οι εισπρακτικές επιδόσεις του πρώτου διμήνου έχουν ήδη δημιουργήσει μια τεράστια «τρύπα» κι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται σε διάλυση.
Μήπως ειναι πιο εύκολο να βγάλουν λαγό από το καπέλο;
Η εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνει τον καινούργιο πίνακα του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Οι συντάκτες του, αναγνωρίζουν ότι τα έσοδα θα μειωθούν.
Και πάλι όμως, είναι αμφίβολο αν ο «κουτσουρεμένος» στόχος μπορεί να επιτευχτεί.
Και να γιατί:
- Από 1η Μαρτίου οι εργοδότες μπορούν να κόψουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% τουλάχιστον. Όταν όμως κόβεται ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα, χάνει ο κρατικός κορβανάς διότι μειώνονται τα έσοδα από τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΦΠΑ. Υπολογίζεται ότι η απώλεια για το κρατικό ταμείο, αντιστοιχεί στο 55% του «κουρέματος» που θα γίνει στον μισθωτό. Αν υποτεθεί ότι γενικευτεί το κλίμα περικοπών, το δημόσιο ταμείο κινδυνεύει να χάσει έσοδα άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
- Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, προβλέπεται ότι τα έσοδα από την άμεση φορολογία θα φτάσουν στα 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ από 20,6 δις. ευρώ το 2011. Πως θα αυξηθούν τα έσοδα όταν μειώνονται οι μισθοί είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Αν μπορεί να απαντηθεί με διαφορετικό τρόπο από τον γνωστό: «θα επιβληθούν και άλλα μέτρα».
- Από τον Μάιο –κι ενώ θα έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες από το «κούρεμα» των μισθών και των συντάξεων, οι Έλληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα χαράτσια του 2012. Τα δύο κυριότερα είναι το εκκαθαριστικό του 2012 (στο οποίο ενσωματώνεται και η εισφορά αλληλεγγύης) και το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2012. Καλά-καλά δεν έχουμε εξοφλήσει τις οφειλές του 2011 και έρχονται νέα χαστούκια. Θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πολίτες; Ακόμη και στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι ο κίνδυνος να εκτοξευτούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι τεράστιος.
- Οι φόροι κατανάλωσης δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα και τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου το αποδεικνύουν καθώς μόνο τα έσοδα από ΦΠΑ είναι κατά τουλάχιστον 15% λιγότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2011. Ο νέος προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη για έσοδα όταν το 2011 εισπράχτηκαν περί τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πήχης για το 2012 έχει κατέβει στα 26,88 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι αμφίβολο αν και αυτός ο μειωμένος στόχος μπορεί να επιτευχτεί.
Αρίστος Οικονομίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου