Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Καταλύτες Καμμένος και Κατσέλη

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματος της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη, όπως και η κατά τι προηγηθείσα δημιουργία του κόμματος του Πάνου Καμμένου αποκατέστησαν μια ανωμαλία που είχε προσωρινά δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Δεδομένων των πρωτοφανών σε καιρό ειρήνης και εξαιρετικά βίαιων αρνητικών......αλλαγών στα εισοδήματα και στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, που προκαλούν τα μνημόνια των κυβερνήσεων της χώρας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, είτε αρέσει είτε όχι οδηγούν σε μια κατάσταση όπου η διαχωριστική γραμμή στην ελληνική κοινωνία σήμερα είναι το αν κάποιος τάσσεται υπέρ ή κατά των μνημονίων. Η αντίθεση «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί» διχάζει βαθιά τον ελληνικό λαό. Η διαχωριστική αυτή γραμμή διαπερνά όλα τα κόμματα και τα αποσαθρώνει.
Η πρόσφατη διαγραφή των 43 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τις ηγεσίες των κομμάτων τους, επειδή ψήφισαν αντιμνημονιακά, δείχνει πόσο αποσταθεροποιητικά για το υπάρχον κομματικό σύστημα δρα η αντίθεση προς την πολιτική των μνημονίων.
Αρχικά η αντιμνημονιακή στάση του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ, προστιθέμενη στην από λόγους αρχής αντιμνημονιακή θέση της Αριστεράς, απομόνωνε ως μοναδικές μνημονιακές κοινοβουλευτικές δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ και προδιέγραφε τη σαρωτική επικράτηση του αντιμνημονιακού στρατοπέδου στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνονταν αυτές. Το πέρασμα όμως του Αντ. Σαμαρά και της ΝΔ στο μνημονιακό στρατόπεδο τον Νοέμβριο και ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό.
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η διαγραφόμενη ως πιθανότατη μετεκλογική συνέχισή της κατέστησαν πλέον βέβαιη την επικράτηση του μνημονιακού στρατοπέδου στις κάλπες, αν και με πολύ ασθενέστερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από τους 250 βουλευτές που είχαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά τις εκλογές του 2009, άκρως συζητήσιμο είναι σήμερα αν θα κατορθώσουν να έχουν από κοινού 180 βουλευτές, χάνοντας 70.
Η μνημονιακή σύγκλιση όμως ΠΑΣΟΚ - ΝΔ προκάλεσε ένα καινούργιο πρόβλημα. Στους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διέρρεαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες από το κυβερνών κόμμα, προστέθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να μείνουν πολιτικά ακάλυπτοι.
Επικράτησε πλήρης πολιτική σύγχυση. Οι περισσότεροι από αυτούς θα ψήφιζαν βεβαίως τα κόμματά τους, αντιτιθέμενοι όμως πλήρως στη γραμμή τους. Αλλοι θα διέρρεαν προς άλλα κόμματα και κυρίως της Αριστεράς, ενώ πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θα έμεναν σπίτια τους.
Τα δύο νέα κόμματα προσφέρουν επιλογές και λύσεις. Ο Πάνος Καμμένος δημιούργησε το αντιμνημονιακό κόμμα του στον χώρο της ΝΔ, στο οποίο μέχρι χθες το απόγευμα είχαν ήδη συσπειρωθεί οκτώ διαγραμμένοι δεξιοί βουλευτές, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σύντομα θα υπερβούν τους δέκα και θα συγκροτήσουν αυτοτελή Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάτι που θα διευκολύνει την αυτοτελή είσοδο του νέου κόμματός τους στη Βουλή και μετά τις εκλογές. Θεωρείται ευθύς εξαρχής πιθανότατη η κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους, με δυνατότητα μάλιστα να υπερβούν αισθητά το όριο του 3%, άγνωστο πάντως πόσο.
Η ίδρυση του κόμματος Κατσέλη - Καστανίδη, με δύναμη ήδη επτά εν ενεργεία βουλευτών διαγραμμένων από το ΠΑΣΟΚ, δίνει διέξοδο στους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος. Ενδέχεται και αυτοί να προλάβουν να συγκροτήσουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα, συσπειρώνοντας τους αναγκαίους δέκα ή περισσότερους βουλευτές.
Αδηλο, πάντως, παραμένει το κατά πόσο θα κατορθώσουν να αντλήσουν τους ψηφοφόρους που χρειάζονται για να μπουν στη Βουλή όχι τόσο από εκείνους που ακόμη και σήμερα δηλώνουν ΠΑΣΟΚ, αλλά από εκείνες τις τεράστιες μάζες ΠΑΣΟΚικών ψηφοφόρων που έχουν δημοσκοπικά διογκώσει εντελώς αφύσικα τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
Σαφώς πιο δύσκολη είναι η είσοδος στη Βουλή του κόμματος των Λ. Κατσέλη και Χ. Καστανίδη από εκείνη του κόμματος του Π. Καμμένου. Για την ώρα, όμως, φαίνεται απολύτως εφικτή. Οψόμεθα.
Αλλαγές
Αν μπουν στη Βουλή ζορίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αποκλείεται η ΝΔ να φτάσει το 30% και το ΠΑΣΟΚ το 20%, σε περίπτωση που τα δύο νέα κόμματα μπουν στη Βουλή. Αυτό όμως σημαίνει ότι καθίσταται σχεδόν αδύνατον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσουν από κοινού τις 180 έδρες που απαιτούνται για να μπορούν να προωθήσουν τροποποιήσεις του Συντάγματος. Αν μάλιστα τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέχουν αισθητά προς τα κάτω από το 30% και το 20% αντιστοίχως και τα νέα κόμματα ξεπεράσουν εμφανώς το 3%, οι νέοι κομματικοί σχηματισμοί θα δράσουν ως καταλύτες. Ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σοβαρές αλλαγές στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, δεδομένης της στενότατης συγγένειάς τους προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και την εξ αυτής μεγάλη πολιτική διεισδυτικότητά τους στα κυβερνητικά κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου