Η στρατηγική των εκκενώσεων στις πυρκαγιές που ακόμη καίνε έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις και κριτική εναντίον της κυβέρνησης. Ένας άνθρωπος που έχει γνώση του θέματος γράφει στο Militaire.gr για τις εκκενώσεις. Τις κανονικές και τις “ελληνικές”:
Με αφορμή τις συζητήσεις καθώς και τη σωρεία αναρτήσεων σχετικά με τις εκκενώσεις περιοχών στις οποίες λαμβάνουν χώρα ή ενδέχεται να συμβούν γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, παραθέτω λίγα στοιχεία για την εκκένωση περιοχών, για την οποίαν μας έκαναν και υποδείξεις, άνθρωποι που δεν έχουν βάλει στην ζωή τους φόρμα γυμναστικής ούτε για πιτζάμα τον χειμώνα.
Η εκκένωση, για την περίπτωση της Πολιτικής Προστασίας, είναι επιχείρηση που αποσκοπεί κυρίως, στην διάσωση πληθυσμού. Κάθε επιχείρηση, συμφώνως με την διεθνή βιβλιογραφία, απαιτεί ΣΧΕΔΙΟ.
Στην παρούσα ανάρτηση εξετάζονται δυο είδη εκκενώσεων: η κανονική και η αλά Γκρέκα.
ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΑΛΑ ΓΚΡΕΚΑ
Έρχεται το μήνυμα από το 112 και μόλις το διαβάζεις φεύγεις. Όπως θέλεις, όπου θέλεις, με όποιο τρόπο θέλεις. Σκοπός να μην καείς, οπότε δεν χάνεται ανθρώπινη ζωή, η οποία και σαφώς δεν αποτιμάται, ώστε να μην υπάρξει πολιτικό κόστος. Η περίπτωση αυτή υπάγεται στο ελληνικό ρητό, ‘’τρέξτε ποδαράκια μου για να μην @@@@@@@@@@’’ ή ‘’του φευγάτου η μάνα ποτέ δεν έκλαψε’’.
Το "σχέδιο" στην περίπτωση αυτή είναι "φύγετε και πίσω γαία πυρί μιχθήτω".
ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ
(Πρότυπο οι Non-Combatant Evacuation Operations)
Είναι το έσχατο μέσο εγκαταλείψεως μιας περιοχής, αφού έχεις εφαρμόσει άλλα σχέδια που σκοπό είχαν την προστασία της περιοχής και των ανθρώπων της από φυσική καταστροφή και αφού έχεις εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εκμεταλλευόμενος όλα τα διαθέσιμα μέσα για να μην απολεσθούν ανθρώπινες ζωές, ανθρώπινες περιουσίες και να μην πληγεί το φυσικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτώνται εν συνεχεία, οι ζωές όσων σωθούν.
Απαραίτητα στοιχεία του σχεδίου:
Ποιοι φεύγουν, πότε φεύγουν, από ποια δρομολόγια φεύγουν, με τι μέσα φεύγουν και που πηγαίνουν. Δεν πάει ο καθένας όπου θέλει.
Η εκκένωση μιας περιοχής, δεν πρέπει να δημιουργήσει κίνδυνο σε κάποια άλλη, γι’ αυτό και η εκκένωση γίνεται με σχέδιο.
Η εκκένωση πραγματοποιείται σταδιακά, από τις περιοχές ή τα χωριά που ευρίσκονται πλησιέστερα στα μέτωπα καταστροφής.
Οι άνθρωποι που φεύγουν, πηγαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές υποδοχής, όπου υπάρχουν οργανωμένα συνεργεία καταγραφής, περιθάλψεως με γιατρούς και νοσηλευτές, σημεία τροφοδοσίας και υδροληψίας, μισθωμένες ή πρόχειρες εγκαταστάσεις για διαμονή και ύπνο.
Από την περιοχή που εκκενώνεται μένουν συγκεκριμένες ομάδες ανδρών, που μπορούν και θέλουν, που έχουν καταγραφεί και συνεκπαιδευτεί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας , οι οποίες βοηθούν το έργο των κρατικών εξειδικευμένων δυνάμεων και ταυτοχρόνως επιτηρούν τις περιουσίες τους.
Οι κρατικές δυνάμεις δεν μπορούν να ευρίσκονται παντού και μάλιστα σε περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών όπως αυτές που συμβαίνουν στην χώρα μας.
Σκοπός της εκκενώσεως δεν είναι να φύγουν όλοι, οπότε να καούν ή πλημμυρίσουν τα πάντα με άνεση. Άλλωστε το κράτος θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις.
Πουθενά δεν ενεργούν δυνάμεις ασφαλείας χωρίς τοπικές ομάδες οι οποίες γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τα δρομολόγια, τις χαράδρες, το μικροκλίμα, σημεία υδροληψίας κλπ.
Όταν εκκενώνεις μια περιοχή, πρέπει να σκεφτείς ότι οι άνθρωποι που φεύγουν, δεν πάνε σε άλλο πλανήτη. Θέλουν και πρέπει να ξαναγυρίσουν στις εστίες τους.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
– Τα διαθέσιμα μέσα οδηγούν την σχεδίαση, όχι τα μέσα που θα ήθελες να έχεις, αλλά δεν διαθέτεις. Κοινώς τα σχέδια έχουν σχέση με την πραγματικότητα και τις υπάρχουσες δυνατότητες και όχι με ευσεβείς πόθους.
– Κανένα σχέδιο δεν εφαρμόζεται, εάν πρώτα δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη.
– Δοκιμές σχεδίων γίνονται προ ενάρξεως της αντιπυρικής περιόδου, την άνοιξη, με δροσιά, απογευματινές ώρες και ανά περιοχή ώστε να προκαλείται η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των κατοίκων των περιοχών.
– Τα σχέδια δεν είναι πανάκεια, τροποποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενσωματώνοντας τις αλλαγές των υποδομών και των μέσων. Πχ., κατασκευάζεται ένας νέος δρόμος σε μια περιοχή. Αμέσως ενσωματώνεται στο σχέδιο ώστε να προκαλείται λιγότερο κυκλοφοριακό βάρος στα υπόλοιπα δρομολόγια.
– Με την απόκτηση νέων μέσων, η πολιτική προστασία τροποποιεί αμέσως τα σχέδια. Πχ όταν υπάρχει δυνατότητα επιτηρήσεως περιοχών με drone, δεν πιπιλάς την καραμέλα ‘’να έρθει ο Στρατός να κάνει περιπολίες’’. Όταν έχεις στην διάθεση σου δορυφορικές εικόνες της περιοχής, δεν χρησιμοποιείς χάρτες της δεκαετίας του 80.
– Την εκκένωση μιας περιοχής δεν την δίδει απευθείας η Αθήνα στην Άνω Κατηφόρα, αλλά ο τοπικός επιχειρησιακός διοικητής που συντονίζει την προσπάθεια όλων των διαθεσίμων στην περιοχή δυνάμεων κατά την εφαρμογή κάποιου σχεδίου. Αυτός μπορεί να επέμβει με δυνάμεις και μέσα αν πάει κάτι στραβά στην εφαρμογή του σχεδίου.
– Είναι πολύ σοβαρή η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ακόμη δε μεγαλύτερη, αυτή της Περιφέρειας. Οι θέσεις αυτές δεν είναι για τηλεπερσόνες, διασκεδαστές, μοντέλα, ηθοποιούς, δημοσιογράφους και λοιπούς αστέρες της ρηχής ελληνικής πραγματικότητας.
Πηγή: www.militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου