Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παράταση της σύγκρουσης, οι αναποτελεσματικές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται συνεχώς όλο και σε ποιο δύσκολη θέση οικονομικά και πολιτικά, επιδεινώνοντας τη ζωή των εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαναγκάζεται τώρα να δώσει επειγόντως καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, την οποία όμως μόνο στους εφιάλτες της η Ευρωπαϊκή Ένωση ονειρεύεται ότι θα την δεχθεί ως πλήρες μέλος.
Υπάρχουν δύο πολύ σοβαροί λόγοι.
Η Ουκρανία, με τα 40 εκατομμύρια κατοίκους , εκ των πραγμάτων, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποκτήσει προνομιακό ρόλο στις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός αυτό που λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του ο γαλλογερμανικός άξονας και οι φίλοι του, που φυσικά δεν πρόκειται να παραδώσουν τον ηγετικό ρόλο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως πλήρες μέλος η Ουκρανία φέρνει τα σύνορα της Ευρώπης στην πόρτα της Ρωσίας, επομένως η συνεχιζόμενη σύγκρουση, ή οποιαδήποτε επόμενη ισοδυναμεί με πλήρη εμπλοκή της ΕΕ με τη Ρωσία, κάτι που κανένας σώφρων Ευρωπαίος δεν θέλει.
Έτσι η Ουκρανία θα παραμείνει για αόριστο χρόνο με καθεστώς υποψήφιας χώρας, απ’ έξω δηλαδή από το ευρωπαϊκό κλαμπ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον προϋπολογισμό της, και καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες μαστίζονται πλέον από υψηλούς πληθωρισμούς για άγνωστο ακόμα χρόνο θα είναι πλέον υποχρεωμένη να δίνει κονδύλια στην Ουκρανία, σε μια χώρα δηλαδή της οποίας η οικονομία έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα και πολύ δύσκολα θα επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα. Και επιπλέον να αντιμετωπίσει τη δικαιολογημένη μήνη των υπόλοιπων υποψηφίων χωρών, που περιμένουν υπομονετικά, επί δεκαετίες τη ένταξη τους, που μάλλον δεν θα έρθει ποτέ, όπως π.χ. η Τουρκία και η Γεωργία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει μια πρόσθετη και σοβαρή δυσκολία στις σχέσεις της με την Ουκρανία, που δεν φαίνεται ακόμα δια γυμνού οφθαλμού. Πρόκειται για την αναγκαστική ( ελέω ΔΝΤ) χρήση από την Ουκρανία γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (OMG) ειδικά στα σιτηρά, ως κανονικός πελάτης της παγκόσμιας Monsanto. H Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την χρήση OMG στα εδάφη της, καθώς και του απαγορευμένου λιπάσματος Roundup. H Ευρωπαϊκή Ένωση για την ώρα τουλάχιστον δεν θέλει η Ουκρανία να καταστεί η κερκόπορτα της Monsanto στην Ευρώπη.
Το μεγαλύτερο όμως και πλέον επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις ίδιες τις κυρώσεις της σε βάρος της Ρωσίας, είναι το ενεργειακό και οι βαριές επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή οικονομία και βιομηχανία. Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί να αντιστρέψει τις σε βάρος της οικονομικές κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας και τώρα, είναι αυτή που κλείνει μόνη της την στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες , παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις των Βρυξελλών, δεν έχουν ακόμα γεμίσει τις δεξαμενές τους σε φυσικό αέριο από άλλες πηγές, με το κόστος να ανεβαίνει κατακόρυφα και να επηρεάζει βαριά καταναλωτές και βιομηχανία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική κυβέρνηση ήδη παραδέχεται επισήμως ότι «υπάρχει πρόβλημα» με τις επίσημες πηγές να ανακοινώσουν βαριά ύφεση στην πρώτη οικονομία της ευρωζώνης με τον ρυθμό ανάπτυξης μόνο στο 1,5% από το αναμενόμενο 3,5% που πλέον είναι όνειρο απατηλό.
Το πλέον εντυπωσιακό και αρνητικό στοιχείο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζεται επισήμως πλέον να βάλει στο ράφι τα επείγοντα σχέδια της για την κλιματική αλλαγή , με την πλήρη απαγόρευση χρήσης του άνθρακα (και του λιγνίτη στη χώρα μας). Αυτή την στιγμή το ρολόι της κλιματικής αλλαγής όχι μόνον σταματάει , αλλά γυρίζει πίσω.
Η μια χώρα μετά την άλλη , Γερμανία, Αυστρία Ολλανδία Πολωνία αναγκάζονται να γυρίσουν στο κάρβουνο, έστω και αν υπόσχονται ότι αυτό θα γίνει για «μικρό χρονικό διάστημα»
Στην περίπτωση όμως που η Ρωσία αποφασίσει να κόψει μόνη της εντελώς τη ροή αερίου στην Ευρώπη, (καθώς τα ενεργειακά προϊόντα της βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές στην Ανατολή), η Ευρώπη να αναγκαστεί να ενεργοποιήσει όλα τα ενεργειακά μέσα που διαθέτει.
Πηγή: rethnea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου