Χρύσα Κακατσάκη
Δεν βραβεύτηκε ποτέ από Κράτη και Ιδρύματα. Κι όμως στον Άλαν Τούρινγκ οφείλουμε τις ατέλειωτες ώρες που περνάμε μπροστά στους υπολογιστές. Η ιδιοφυία του στα Μαθηματικά τον οδήγησε στους αλγόριθμους, θεμελιώνοντας την επιστήμη της Πληροφορικής.
Στα τέλη του 1940 που ο Τσόρτσιλ βρίσκεται σε απόγνωση γιατί τα βρετανικά πλοία βυθίζονται το ένα μετα το άλλο, σπάει τους κωδικούς, των Ναζί, κυρίως της συσκευής Enigma, και αλλάζει τον ρου της Ιστορίας.
Δεν πρόλαβε κανένα Pride Festival. Όταν το 1952 μετά από μια ληστεία αναγκάζεται να παραδεχθεί την ομοφυλοφιλία του, έχει να επιλέξει μεταξύ φυλακής και ορμονοθεραπείας. (Η ομοφυλοφιλία θεωρείται τότε έγκλημα). Επιλέγει τη δεύτερη με κόστος μια κατάθλιψη και μια αυτοκτονία, ύστερα από δυο χρόνια.
Αχ αυτά τα μήλα! Της Εύας μας στέρησε τον Παράδεισο. Το μισοφαγωμένο, που βρέθηκε στο κομοδίνο του, πασαλειμμένο με το δηλητηριώδες κυάνιο του στέρησε τη ζωή. Και μπορεί να είναι αστικός μύθος ότι το λογότυπο της Apple είναι εμπνευσμένο από το τραγικό του τέλος, αλλά μια δαγκωνιά στην κοινωνική υποκρισία του τη χρωστάμε.
Το 2009 ο Γκόρντον Μπράουν ζήτησε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντί του. Το 2013 η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε χάρη
Πώς λέμε η πατρίς ευγνωμονούσα; Αυτό ακριβώς.
Η Επιστήμη όμως και εμείς κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ
Πηγή:www.facebook.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου