Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Καναδάς: Επεκτείνεται το πρόγραμμα ευθανασίας σε ανήλικους με ψυχικές διαταραχές


Οι γιατροί μπορούν να «υποβοηθήσουν» των θάνατο παιδιών χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους

Prime News 

Ο Καναδάς επεκτείνει το ήδη υπάρχων πρόγραμμα ευθανασίας, επιτρέποντας στους γιατρούς να «υποβοηθούν» των θάνατο παιδιών, χωρίς να ειδοποιήσουν τους γονείς τους επειδή έχουν κατάθλιψη.
Οι άστεγοι, οι φτωχοί και οι χρόνιοι ασθενείς μπορούν επίσης να επιλέξουν την ευθανασία, αν δυσκολεύονται στην ζωή τους ή αν δεν θέλουν να ζήσουν. Η εφημερίδα Toronto Star μίλησε για τον «κοινωνικό δαρβινισμό που μοιάζει με τους Αγώνες Πείνας (Αμερικάνικη ταινία επιστημονικής φαντασίας The Hunger Games).
Ο καθηγητής Τσαρλς Καμόζυ (Charles Camosy), της Ιατρικής Σχολής Κρέϊτον (Creighton), δήλωσε την περασμένη Τετάρτη στο “Tucker Carlson Tonight”, ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέπει σε “ώριμους ανηλίκους” να υποβάλλονται σε ευθανασία από κρατικούς γιατρούς χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους.
Ο Τσαρλς Καμόζυ βαρύνεται με το πρόγραμμα ευθανασίας του Τριντό που επιτρέπει στα παιδιά να σκοτώνονται από γιατρούς χωρίς την έγκριση των γονιών τους:
«Πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ και να κάνουμε κάτι γι’ αυτό για όσους από εμάς βλέπουμε τα γράμματα στον τοίχο εδώ».
Ο Τάκερ Κάρλσον είπε στην εκπομπή του στο Fox News, ότι δεν του αρέσει να αναφέρεται στους Ναζί, αλλά «είναι γνωστοί για αυτό». «Χρησιμοποιείτε τους γιατρούς για να σκοτώσετε τους πιο αδύναμους στην κοινωνία σας», δήλωσε. «Νόμιζα ότι οι γιατροί συμφώνησαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να μην κάνουν κάτι τέτοιο».
Η ιατρική βοήθεια στο θάνατο (MAID), είναι διαθέσιμη στον Καναδά από το 2016 και πρόκειται να επεκταθεί τον Μάρτιο του 2023, επεκτείνοντας την καταλληλότητα σε άτομα με ψυχική ασθένεια.
Το νομοσχέδιο C-7 θα επέτρεπε σε άτομα που αναζητούν MAID να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά με βάση μια ψυχική διαταραχή. Πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, η επιλεξιμότητα του MAID βασιζόταν στην ύπαρξη μιας «βαριάς και ανεπανόρθωτης ιατρικής κατάστασης», σύμφωνα με έκθεση της καναδικής κυβέρνησης σχετικά με την πρακτική της.


ΥΓ του blog: ....."ιατροί - Θεοί", προοδευτικοί παγκοσμιοποιητές, διεστραμένοι  κανίβαλοι και συγχρονοι ευγονιστές-μεγκελιστές  φτιάχουν τους νέους Καιάδες μεταμορφώνοντας έτσι τις κοινωνίες μας με τα χρήματα τους σε Άουσβιτς και Νταχάου με νομιμότητα πραγματοποιώντας τους μοίχιους πόθούς και τις  ιδεοληψίες τους   ....καιρός να αντιδράσουμε πριν είναι αργά πηγαίνοντας όχι σε πιο συντηριτικές και απεχθείς λύσεις αλλά σες πιο δημοκκρατικές όπως μας δίδαξαν οι πρόγονοι μσς....ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, περισσότερη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι λοιπόν το πρόταγμα και η επιθυμία μας κι όχι η "Εκλεγμένη Μοναρχία" των ολιγαρχών και των ελιτ του χρήματος (όπως την ορίζει ο καθηγητής Γ. Κοντογιώργης)

Έχει πρόσωπο ο βιασμός;


Ο βιασμός ΕΧΕΙ πρόσωπο. Κι αυτό είναι το πρόσωπο του θύματος, είτε ενήλικου είτε ανήλικου, το οποίο σπανίως φαίνεται, είτε γιατί δεν τολμάει το θύμα του βιασμού να καταγγείλει την πράξη απ’ το φόβο της διαπόμπευσής του είτε γιατί ο βιαστής του το καθιστά συνυπεύθυνο στον βιασμό. Τις τελευταίες ημέρες ζούμε σε μια πραγματικότητα άρρωστη, δυστοπική και δυσοίωνη.

γράφει η Gio Dimo

Με αφορμή την υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ευρύ δίκτυο μαστροπείας και εκμετάλλευσης της ανήλικης, στο οποίο συμμετέχουν «ευυπόληπτοι» πολίτες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με τους οποίους ενώ δεν θα κάναμε ποτέ παρέα, ίσως έχουμε συναναστραφεί πολλές φορές και δεν το γνωρίζουμε. Κυκλοφορούν δικογραφίες, λίστες υπόπτων που συμμετείχαν στο κύκλωμα, ονόματα, διασυνδέσεις τους, φωτογραφίες, και το μόνο που λείπει είναι μια πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του εύκολου σεξ μέσω του διαδικτύου, ο έλεγχος όλων των σελίδων του φανερού ή σκοτεινού ίντερνετ που χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά, και μια σοβαρή κοινωνική πολιτική για όσους ανθρώπους έχουν υπάρξει θύματα βιασμού.
Έχουμε επιδοθεί σε ένα κυνήγι ανθρώπων που εν μια νυκτί, από άνθρωποι σαν εμάς έγιναν τέρατα. Και υπάρχει πολύ αίμα στη ζωή μας, αίμα το οποίο αντί να χύνεται για να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα θύματα την βιαιότητα και την προσβολή, χύνεται για να ικανοποιήσει τα δικά μας ένστικτα και άλλοθι ότι εμείς είμαστε καλύτεροι. Διψάμε για αίμα, για διαλόγους, για καταθέσεις από τη δικογραφία και για ονόματα, διευθύνσεις και κομματικές ταυτότητες. Η αναζήτηση της κομματικής ταυτότητας των παιδοβιαστών είναι και πιο σημαντική απ’ την ίδια την πράξη τους.
Στον καμβά της ψυχής 12χρονου παιδιού που υπέστη συνεχείς βιασμούς, ανώμαλες σεξουαλικές διαστροφές «πελατών», καταπίεση, προσβολή, βία, εμείς γράφουμε για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Ικανοποιούμε την επιλογή μας να είμαστε φίλοι/μέλη/οπαδοί ενός κόμματος με το να αγαλλιάζουμε όταν προκύπτει ότι ένας εμπλεκόμενος στην υπόθεση του Κολωνού ανήκει στο άλλο κόμμα, στον άλλο πόλο του διπόλου. Όταν ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης προέκυψε ότι είναι μέλος της ΝΔ, βγήκαμε όλοι στα κάγκελα, δημιουργήσαμε στην διαδικτυακή μας ζωή το διακύβευμα ΝΔ ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΤΕΣ και ολημερίς και ολονυχτίς χτυπούσαμε αλύπητα. Τις τελευταίες ημέρες ένας φερομενος ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση -που για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω το όνομά του- προέκυψε ότι ανήκε στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας γρήγορα αντανακλαστικά, τον διέγραψε επιτόπου, γνωρίζοντας ότι είναι μια καυτή πατάτα αν δεν το κάνει και έχοντας ζήσει την διαπόμπευση της ΝΔ που άργησε να κάνει το ίδιο με τον Μίχο.
Όλα αυτά στον καμβά περισσότερων του ενός παιδοβιασμών. Σε έναν καμβά που αντί να είναι μια tabula rasa, γίνεται ένας προεκλογικός καμβάς. Πουθενά δεν βρίσκεται το κοριτσάκι, παρά μόνο το αν οι εμπλεκόμενοι ανήκουν στο τάδε ή στο δείνα κόμμα. Για να μην είμαι ισαποστάκιας, που δεν θέλω, να πω εδώ, ότι δυστυχώς το πρόσφατο παρελθόν, με την υπόθεση του Νίκου Γεωργιάδη και του Δημήτρη Λιγνάδη (και αυτού όχι σε επίπεδο αμετακλήτου κρίσεως, αλλά μόνο οριστικής και ισχύοντος του τεκμηρίου αθωότητας) μας έδειξε ότι τα δυο αυτά πρόσωπα είχαν στενούς κομματικούς δεσμούς ο μεν πρώτος, στενούς φιλικούς δεσμούς ο δεύτερος, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μάλιστα αμφότεροι βρέθηκαν σε διοικητικές θέσεις ευθύνης με μόνη την απόφαση του κόμματος στο οποίο ανήκαν ή ήταν φίλα προσκείμενοι. Αυτό, προφανώς, δεν κάνει όλη τη Νέα Δημοκρατία κόμμα βιαστών, πολλώ δε μάλλον τους ψηφοφόρους της. Δείχνει όμως ότι επί του παρόντος, και επειδή η ΝΔ κυβερνάει, η στάση της ΝΔ στο θέμα των (παιδο)βιαστών είναι σχετικά χαλαρή ή τα αντανακλαστικά της συγκριτικά αργά και με χρονοκαθυστέρηση. Έπεσα κι εγώ στο λάθος να ερμηνεύσω την σύνδεση των δυο περιπτώσεων (πλην του Μίχου όπου ακόμα ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν θέλω να επεκταθώ) με το κόμμα και την ιδεολογία της πατριαρχίας που πρεσβεύει το κυβερνών κόμμα, έπεσα κι εγώ στο ίδιο λαθος να αναζητάω πολιτικό αίμα. Λάθος μου. Λάθος σας, Λάθος μας. Ο βιασμός δεν έχει πρόσωπο, παρά μόνο αυτό του θύματος.
Ο βιασμός δεν έχει κομματικό πρόσημο, αλλά κοινωνικό, αξιακό, ψυχιατρικό, σεξουαλικό και οτιδήποτε άλλο θέλετε. Είναι άδικο απέναντι στα θύματα να διακρίνουμε την πράξη ανάλογα με την πολιτική ιδεολογία και κομματική τοποθέτηση του δράστη, γιατί σχετικοποιούμε έτσι τον βιασμό καθαυτόν. Ο οπαδός της ΝΔ θα πει «ναι, αλλά κι εσεις οι συριζαίοι έχετε εμπλεκόμενο στέλεχος στις λίστες», ο οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ θα πει «ναι, αλλά εσεις έχετε περισσότερους και μάλιστα καταδικασμένους». Και οι δυο απόψεις βιάζουν ξανά το θύμα, αγνοούν το θύμα και το αφήνουν απροστάτευτο να μην μπορεί να πει την ιστορία του χωρίς να κριθεί με κομματικά κριτήρια. Ο βιασμός δεν έχει πρόσωπο, παρά μόνο αυτό του θύματος.
Πρέπει να καταλήξουμε κάπου μόνο με βάση τη λογική, ότι ο βιαστής δεν έχει κομματική ταυτότητα, δεν υπάρχει ο καλός βιαστής που είναι αριστερός και ο κακός βιαστής που είναι δεξιός και το αντίστροφο. Και τέλος, μετά τη λογική, πρέπει να συμφωνήσουμε με βάση το συναίσθημα ότι το θύμα του βιασμού, είτε ο βιαστής είναι αριστερός είτε είναι δεξιός, πολύ δύσκολα ξεπερνάει την τοσο άμεση προσβολή του σε ένα τόσο προσωπικό έννομο αγαθό του, ότι μια ζωή θα φέρει ατόφιες τις πληγές στην ψυχή του και ότι αν είμαστε κοινωνία ανθρώπων και όχι μονομάχων σε αρένα, πρέπει να φροντίσουμε να απαλυνθούν αυτές οι πληγές και το θύμα του βιασμού να μη γίνει το ίδιο βιαστής και να ζήσει μια ζωή όπως όλοι μας. Μια ζωή που κοιμόμαστε χωρίς να ντρεπόμαστε, που περπατάμε χωρίς να φοβόμαστε, που κάνουμε έρωτα χωρίς να πονάμε, που βλέπουμε το σώμα μας χωρίς να βρωμάμε, που μιλάμε στο διπλανό μας και εμπιστευόμαστε. Μια ζωή, που είναι ζωή, όχι αιώνιο κάτεργο.

Εκπόρνευση: Μια μακρά διαδικασία


του Δημήτρη Μηλάκα

Παρακολουθούμε αποσβολωμένοι τις «ειδήσεις» γύρω από την υπόθεση της εκπόρνευσης μιας 12χρονης κοπέλας από έναν μέχρι πρότινος «κύριο», που είχε τοποθετήσει την ύπαρξή του στο ασφαλές άλλοθι που προσφέρει το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια».
Καταναλώνουμε / καταπίνουμε τις «πληροφορίες» οι οποίες διοχετεύονται από τη δικογραφία που διαρκώς μεγαλώνει και προσφέρεται στο φιλοθεάμον κοινό από αστυνομικές / δικαστικές πηγές αλλά και τους συνηγόρους που εμπλέκονται και πράττουν κάθε τι δυνατό προκειμένου να διευκολύνουν τους κατηγορούμενους πελάτες τους.
Εν τέλει, συμμετέχουμε, ως απαθείς καταναλωτές των «ειδήσεων», σε μια διαδικασία που περιγράφει πολλά περισσότερα από τη βία που βίωσε το 12χρονο κορίτσι. Και πέφτουμε απ’ τα σύννεφα για τον – πέραν πάσης υποψίας – 53χρονο προαγωγό της, για το αχαρακτήριστο οικογενειακό της περιβάλλον, για την αδιαφορία του περίγυρου, για την παντελή απουσία / αδιαφορία κάθε συντεταγμένης δομής της πολιτείας να προστατέψει ένα μικρό παιδί…
Αν καταφέρουμε να τραβήξουμε το βλέμμα μας από την κλειδαρότρυπα του οίκου ανοχής όπου είναι επικεντρωμένη η προσοχή της ειδησεογραφίας, ίσως μπορέσουμε να δούμε ότι αυτή η φρικτή ιστορία είναι μια (τραβηγμένη) εκδοχή ενός κοινωνικού μοντέλου που καλλιεργείται με επιμέλεια χρόνια τώρα, από την εποχή του ’90, τότε που κάποιοι… ξεβλάχεψαν την ελληνική κοινωνία δημιουργώντας πρότυπα και καθορίζοντας προτεραιότητες.
Όταν «μότο» μιας κοινωνίας γίνεται η «επιτυχία» με κάθε τρόπο και μέσον και όταν η επιτυχία γίνεται συνώνυμο του χρήματος (που διεκδικείται με όλα τα μέσα και τους τρόπους), όταν ως «πρότυπα» εμφανίζονται και προβάλλονται «πετυχημένες» βίζιτες και «αναγνωρισμένοι» ζιγκολό, όταν παραμένουμε θεατές / καταναλωτές των σκουπιδιών που μας ταΐζουν ως πολιτιστική «παραγωγή», τότε η υπόθεση της εκπόρνευσης κάποιου κοριτσιού είναι τελικά μια αναμενόμενη διαδικασία…
Όταν, τέλος, η προσοχή μας παραμένει επικεντρωμένη στο επιφαινόμενο (στην εκπόρνευση ενός 12χρονου κοριτσιού στην προκειμένη περίπτωση) και όχι στις βαθιές ρίζες απ’ όπου ξεκινά μια τέτοια διαδικασία και τους παράγοντες που την ανατροφοδοτούν, τότε βρισκόμαστε αναπαυτικά καθισμένοι στον κοινωνικό μας σκουπιδότοπο αναμένοντας να καταναλώσουμε την επόμενη «φρικιαστική ιστορία». Απλώς δεν το ξέρουμε…

Συνέχεια σήψης και εμπαιγμού σε βάρος της κοινωνίας


από την Σύνταξη

Η υπόθεση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Πάτση δείχνει ανάγλυφα τη διαφθορά και τη σήψη που υπάρχει, και το «πάρτι» (κάτι σαν χορός κανιβάλων) σε βάρος των φτωχομεσαίων στρωμάτων. Ο εν λόγω βουλευτής αγόρασε –χάρη στις ειδικές σχέσεις του με μία συστημική τράπεζα– πακέτο κόκκινων δανείων, διατηρούσε υπεράκτιες εταιρείες, έπαιρνε με ανάθεση από τα ΕΛΤΑ μεγάλα ποσά για «νομικές υπηρεσίες» Ο ίδιος επικαλείται άγνοια (αν και δικηγόρος) για το ασυμβίβαστο των βουλευτών να έχουν και τέτοιες «επιχειρηματικές» δραστηριότητες. Η Ν.Δ. τον διέγραψε, σαν να έπεσε από τα σύννεφα.
Κι όμως, η υπόθεση ήταν γνωστή από το 2020 (βλ. πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Δημοκρατία: «Βουλευτής με εισπρακτική – Κουμπάρος του Πέτσα»). Άρα οι της Ν.Δ. γνώριζαν, και τον κάλυπταν. Μέχρι πρότινος μάλιστα είχε την υπερπροστασία του κ. Δημητριάδη, ανεψιού του Μητσοτάκη, που απομακρύνθηκε όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σιγά-σιγά βγαίνουν στη φόρα πολλά «ανδραγαθήματα» του εν λόγω βουλευτή (ο οποίος δεν έχει βέβαια τσίπα να παραιτηθεί), που κι αυτά είναι αδύνατο να μην τα γνώριζε κανείς. Μάλιστα ο γιος του ήταν συντονιστής του τομέα «Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων» της Ν.Δ.! Τώρα ξαναγυρνάει η αμπελοφιλοσοφία: ναι μεν υπήρχε ασυμβίβαστο, αλλά στο φινάλε άλλο να είναι παράνομη μια δραστηριότητα κι άλλο να είναι ηθικά κολάσιμη…
Ο κ. Τσίπρας, που συχνά επικαλείται τη «μνήμη χρυσόψαρου» όταν αναφέρεται στη ρεμούλα της Ν.Δ., ξεχνά εύκολα πώς άνοιξε η πόρτα για την πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά funds. Γιατί ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ (Δεκέμβρης 2015) που αθετήθηκαν όλες οι υποσχέσεις και συνεχίστηκε η κωλοτούμπα: τότε ψηφίστηκε στη Βουλή η δυνατότητα να πωλούν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια στα «κοράκια». Από τότε έως σήμερα κτίστηκε ένα νομικό καθεστώς που καθιστά τους δανειολήπτες αιχμάλωτους, εντελώς απροστάτευτους απέναντι στη διεθνή και εγχώρια τοκογλυφίας. Μπορεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει το θέμα, αλλά ξεχνά πώς ξεκίνησαν όλα. Όπως ξεχνά τους πλειστηριασμούς, τον νόμο να γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, τις διώξεις ενάντια σε όποιους κινητοποιούνταν εναντίον τους κ.ο.κ.
Από το 2015, λοιπόν, άνοιξε ο δρόμος της «δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων», στην οποία σήμερα λειτουργούν νόμιμα 26 «παίκτες». Υπολογίζεται ότι 17 funds έχουν κάνει τις μεγαλύτερες αγορές κόκκινων δανείων στην Ελλάδα: Davidson Kempner (αγορές 15,1 δισ. ευρώ), Intrum (13,5 δισ.), doValue (11,4 δισ.), Bain Capital (3,5 δισ.), B2Holding (3 δισ.), PIMCO (2,7 δισ.), Hoist (2,4 δισ.), Carval-Intrum (2 δισ.), Ellington Solutions (1,6 δισ.), Aldridge (1,3 δισ.), Apollo (1,2 δισ.), Fortress (1,1 δισ.), Elliot-Centerbridge (900 εκατ.), Astir NPL Finance (700 εκατ.), APS (400 εκατ.), Cross Ocean Partners (300 εκατ.) και Carval (100 εκατ.). Με τον τρόπο αυτό οι μεγαλύτεροι και πιο δραστήριοι «παίκτες» διαχειρίζονται 250.000 ακίνητα και συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους έως και 134 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το «μαγαζάκι» του κ. Πάτση είχε αγοράσει ένα πακέτο κόκκινων δανείων έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ (ίσως και ως υπεργολάβος μεγαλύτερων μαγαζιών). Συγκρίνατε αυτό το ψιλικατζίδικο με τα μεγαθήρια των funds και το «πάρτι» που έχουν στήσει. Η βιομηχανία όμως των κόκκινων δανείων στήθηκε πάνω στην επιβολή των μνημονίων και την καταστροφή θέσεων εργασίας, τη μείωση μισθών και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πολίτες να αποπληρώσουν τα δάνεια. Οι τράπεζες στη συνέχεια πωλούν τα κόκκινα δάνεια σε πολύ υποτιμημένη τιμή στα funds (χωρίς να δίνουν στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια στην τιμή που τα αγοράζουν τα funds) κι έτσι αυτά με τη σειρά τους βάζουν στο χέρι την περιουσία των δανειοληπτών. Καλή αρπαχτή! Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, για το στήσιμο του οποίου δούλεψε η δομική συμπολίτευση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Τώρα «τιμωρούν» ένα μικρό ψάρι, που βέβαια δείχνει πόση ρεμούλα υπάρχει σε μερικούς κύκλους και τι ρόλο παίζουν οι κουμπαριές, οι σχέσεις, οι οικογενειακοί δεσμοί. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες είναι στα νύχια των αρπακτικών και το σύμπλεγμα «κράτος-πολιτικό σύστημα-εταιρείες/funds-ολίγον ή πολύ υπόκοσμος» λειτουργεί μια χαρά σε βάρος της κοινωνίας και συμβάλλει στο πολλαπλό βούλιαγμα της χώρας. Ήδη έχει στηθεί το «πλυντήριο» για να μην θιχτεί ούτε τρίχα του συμπλέγματος αυτού…

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

"Μες του Αιγαίου" Σαββέρια Μαργιολά

 

Στίχοι / Μουσική: Παραδοσιακό
Διασκευή/ Ενορχήστρωση: Δημήτρης 'James' Μπασδάνης
Μίξη / Mastering: Δημήτρης Μπασδάνης
H Σαββέρια Μαργιολά ηχογράφησε στο studio «Sounds From The Ground» με τον Κυριάκο Κυριάκου

Τραγούδι με παινέματα για εξευμενισμό της θάλασσας, έτσι ώστε να γυρίσουν σώοι οι ναυτικοί και οι ξενιτεμένοι στις οικογένειες τους, με προέλευση από τη Λέρο Δωδεκανήσων. Ο ρυθμός του κομματιού είναι 8/8 (3-3-2) και χορεύεται στα βήματα του «ΣΥΡΤΟΥ παραλλαγής ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ».

Τετραπλή Κατοχή..


Παντελής Μπουκάλας

Μέρα που είναι σήμερα, ας πάμε νοερά πίσω. Σ’ ένα «πίσω» που όσο απομακρύνεται τόσο λιγότερο το ξέρουμε. Απόδειξη, μια στις τόσες, η άκρως ανιστόρητη δήλωση ενός υπουργού ότι, λόγω της ενεργειακής κρίσης, οδεύουμε προς «τον δυσκολότερο χειμώνα μετά το 1942». Δεν έχει... σημασία τ’ όνομά του. Είναι ένας από τους πολλούς αξιωματούχους που μιλάνε και ξαναμιλάνε δίχως να προλαβαίνουν να βουτήξουν τη γλώσσα τους στη φαιά ουσία τους.
Η τριπλά κατεχόμενη Ελλάδα του 1942 βασανίστηκε ανελέητα και από τέταρτο δυνάστη: τον αγριότατο χειμώνα. Τη χώρα, καταληστευμένη από τους κατακτητές και αποδιαλυμένη από τη δωσίλογη κυβέρνηση Τσολάκογλου, την πελέκησε ένας λιμός που συγκρίνεται με τους δεινότερους της αρχαιότητας. 
Κι αν στην ύπαιθρο άντεξαν κάπως περισσότερο, χάρη στη γη τους, και τουλάχιστον προλάβαιναν να θάψουν τους νεκρούς τους, στα αστικά κέντρα, και προπάντων στην Αθήνα, τα κουφάρια των πεινασμένων έμεναν έκθετα στους δρόμους για μέρες, ώσπου να μεταφερθούν με κάρα· σαν σακιά. Γέμισε Μεσολόγγια ο τόπος από την πείνα. Τα τετράποδα, κατοικίδια και αδέσποτα, κυνηγήθηκαν για να κορέσουν τον μοιραίο θάνατο. Μα οι νεκροί μετρήθηκαν πάνω από 100.000.
Τα δημοτικά τραγούδια της μεσολογγίτικης πολιορκίας και της Εξόδου απαθανάτισαν τις αντιλιμικές «λύσεις» που επινόησε η απελπισία. Το ίδιο έπραξαν τα δημοτικά της Κατοχής, επέλεξαν ωστόσο τον δρόμο της ναυαγοσωστικής σάτιρας, ιδίως τα νησιώτικα. 
Παράδειγμα ένα δωδεκανησιακό: 
«Ηρθε και νέα διαταγή από τον Μουσολίνι, / γάδαρος, σκύλος κι όρνιθα και γάτης να μη μείνει. / Κι άμα δεν είχεν σκύλους πλιο, τρώγαμεν ατσουκνούδες, / μολόχα δεν αφήναμεν, ούτε και σκυλαρούδες. / Εγώ θυμούμαι να σας πω, μπροστά εις την αυλή μου / δυο στρατιώτες Γερμανοί εσφάξαν το σκυλί μου. / Επειτα βρέθημεν κι εμείς εις την απελπισία, / εφάγαμε το γάδαρο, κι ας ήταν αμαρτία».
Και μια μελαγχολική ερωτική πρόσκληση, από τη Νάξο, όπως τη διέσωσε ο Ν. Βλ. Σφυρόερας στο βιβλίο «Απεραθίτικα πολεμικά τραγούδια (1940-1944)», που εκδόθηκε το 1945: 
«Που θα σε ταΐζω, έλα, / βελανόψωμο, κοπέλα»
- όπου βελανόψωμο το «ψωμί» από βελανίδια.
Καμιά σάτιρα δεν αναιρεί την πραγματικότητα όμως. Κι αυτό το ξέρει ο λαϊκός ποιητής της Κάσου:
 «Ούλα τους τα πουλήσασι τα μαλαματικά τους, / να βρούσι μια μπουκιά ψωμί να φάσι τα παιδιά τους». 
Τι δεν ήξερε; Οτι στη μεταπολεμική Ελλάδα οι μαυραγορίτες θα λογίζονταν σαν αγνοί πατριώτες...

"Τα σταφύλια της οργής " Τζον Στάινμπεκ (Αποσπάσματα)


Τζον Στάινμπεκ

Αποσπάσματα από το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, "Τα σταφύλια της οργής”. Eίναι η ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929.

Μεγάλο έργο, μεγάλα νοήματα, επίκαιρο όσο ποτέ…

“ Η Καλιφόρνια ήταν πρωτύτερα του Μεξικού και η γης της των Μεξικανών˙ και μια ορδή κουρελιάρηδες και έξαλλοι Αμερικανοί χίμηξαν πάνω της. Και ήταν τόσο πεινασμένοι για ένα κομμάτι γης, που πήραν τη γης, σφετερίστηκαν προνόμια, κατάργησαν προνόμια, φοβέρισαν και τρομοκράτησαν οι πεινασμένοι και έξαλλοι εκείνοι άνθρωποι˙ και φύλαγαν με τα ντουφέκια τη χώρα που είχαν σφετεριστεί.”
“…Μην ανεβάζεις την εμπιστοσύνη σου ψηλά ως τα πουλιά και δεν θα σέρνεσαι κατόπι μαζί με τα σκουλήκια.”
“…Είναι μια χώρα λεύτερη.
Ε, για δοκίμασε να κάνεις χρήση της λευτεριάς σου. Είσαι λεύτερος , σου λέει ο άλλος, μόνο σαν σου βαστά η τσέπη σου να πληρώσεις τη λευτεριά σου.”
“…Ο Κέϊσι είπε: Έχω γυρίσει τον τόπο. Όλοι ρωτούν το ίδιο. Που θα φτάσουμε; Κατά τη γνώμη μου, δε θα φτάσουμε ποτέ μας πουθενά. Πάντα σε πορεία. Θα βρισκόμαστε ακατάπαυστα σε πορεία. Γιατί δεν κάθονται να το σκεφτούν οι άνθρωποι; Τώρα έχουμε ξεσηκωμό. ……
Απ’ τον κατατρεγμό έρχονται οι άνθρωποι σε απελπισία και επαναστατούν.”
“…είχα βαλθεί με όλα μου τα δυνατά να πολεμήσω το διάβολο, γιατί φανταζόμουν πως ο διάβολος ήταν ο εχθρός.
Μα κάτι πολύ χειρότερο απ’ το διάβολο κρατάει στα νύχια του τον τόπο, και δε θα τον παρατήσει αν δεν κοπεί κομματάκια κομματάκια.”
“…..Να φοβάσαι τη μέρα που θα πάψουν οι βομβαρδισμοί, μ’ όλο πουν θα υπάρχουν ακόμα οι βομβαρδιστές, γιατί η κάθε μπόμπα είναι μια απόδειξη πως δεν πέθανε το πνεύμα. Να φοβάσαι και τη μέρα που θα σταματήσουν οι απεργίες, μ’ όλο που θα υπάρχουν ακόμα οι μεγάλοι ιδιοκτήτες-γιατί η κάθε μικροαπεργία που χτυπιέται, είναι μια απόδειξη πως έγινε το βήμα. Πρέπει κι αυτό να ξέρεις-να φοβάσαι τη μέρα που ο Συνειδητός Άνθρωπος θα πάψει να αγωνίζεται και να πεθαίνει για μια ιδέα, γιατί αυτή και μόνο η ιδιότητα είναι το θεμέλιο του Ανθρώπινου Συνειδητού, κι αυτή και μόνο η ιδιότητα κάνει να είναι ο άνθρωπος ένα όν ξεχωριστό μέσα στο σύμπαν.”
“…Το πρόσεξα όπου κι αν σταθήκαμε. Πεινάνε οι άνθρωποι για κρέας και λαρδί, και όταν το βρούνε δεν τους θρέφει. Κι όταν δεν άντεχαν άλλο την πείνα ζητούσαν προσευχές....Μα δε φελάνε πια οι προσευχές.
Οι προσευχές δεν προμηθέψανε ποτέ λαρδί και κρέας. Για το κρέας και το λαρδί χρειάζονται γουρούνια.(......)
Οι άνθρωποι ζητάνε να ζήσουν μια ζωή πρεπούμενη και να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Και σαν γεράσουν πια, να κάθονται στην πόρτα τους και ν’ αγναντεύουν το ηλιοβασίλεμα. Και όσο είναι νέοι, να χορεύουν, να τραγουδούν και να πλαγιάζουν μαζί. Θέλουν να τρώνε, να μεθούν και να δουλεύουν.”
“…..Ένα τέτοιο έγκλημα ξεπερνά κάθε δημόσια καταγγελία. Μια τέτοια πίκρα είναι ανίκανα τα δάκρυα να τη συμβολίσουν. Όλες μας οι επιτυχίες καταρρέουν μπροστά σ’ αυτή μας την αποτυχία. Εύφορη γη, ολοίσιες αράδες δέντρα, ρωμαλέοι κορμοί, καρποί ωριμασμένοι. Και τα ετοιμοθάνατα παιδιά από πελάγρα πρέπει να πεθάνουν, γιατί δεν βγαίνει κέρδος από τα πορτοκάλια. Και οι γιατροί της δημαρχίας συμπληρώνουν τα πιστοποιητικά-πέθανε από υποσιτισμό-γιατί τα τρόφιμα πρέπει να σαπίσουν, πρέπει να σαπίσουν με το ζόρι.
Οι άνθρωποι έρχονται με δίχτυα να ψαρέψουν πατάτες από το ποτάμι, μα οι φύλακες τους συγκρατούν μακριά˙ έρχονται με αυτοκίνηταπου βροντολογούν για να πάρουν τα πεσμένα πορτοκάλια, μα είναι ραντισμένα με πετρόλαδο. Και στέκονται σιωπηλοίνα παρακολουθούν τις πατάτες να πλέουν μπροστά τους, ακούν τις στριγκλιές των γουρουνιών που τα σφάζουν μέσα σ’ ένα λάκκο και χύνουν πάνω ασβέστη, βλέπουν βουνά πορτοκάλια να λιώνουν σ’ ένα σάπιο πολτό˙ και ο λαός βλέπει τη σημερινή χρεωκοπία˙ και μεσ’ στα μάτια του πεινασμένου λαού η οργή μεστώνει. Μες στην ψυχή του λαού μεστώνουν και βαραίνουν τα σταφύλια της οργής, βαραίνουν για τον τρύγο.”
“…Στην ερημιά για νάβρει την ψυχή του πήγε, μα εκεί ανακάλυψε πως δεν έχει δική του ψυχή. Λέει πως έχει ένα κομματάκι από μια μεγάλη, από μια θεόρατη ψυχή. Λέει πως δε φελλά η ερημιά, γιατί το κομματάκι αυτό η ψυχή του είναι τίποτα, εξόν αν βρίσκεται μαζί με την υπόλοιπη και νά’ ναι μια ολάκερη ψυχή.”
“…Καμιά δουλειά...Δίχως δουλειά, ούτε λεπτά ούτε φαί.
Ένας άνθρωπος που’ χει ένα ζευγάρι άλογα, που τα ζεύει στο αλέτρι κι έπειτα για το αλώνισμα, δεν του περνά ποτέαπ’ το νου πως πρέπει να τα αφάσει να ψοφήσουν της πείνας όσο καιρό σταματά η δουλειά.
Εκείνα είναι άλογα-εμείς είμαστε άνθρωποι.”

Τζον Στάινμπεκ(1902-1968) – Μετάφραση: Κοσμάς Πολίτης

(Κι η Αμερική μη νομίζεις πως είναι και τόσο μεγάλη. Δεν υπάρχει χώρος για μένα και για σένα, για τους ομοίους μου και για τους ομοίους σου, δε χωράνε μαζί πλούσιοι και φτωχοί στην ίδια χώρα, δε χωράνε κλέφτες και τίμιοι άνθρωποι μαζί, ούτε η πείνα μαζί με το πάχος.)

Το 12χρονο παιδάκι που έγινε πατσαβούρα. Και ο χημικός ευνουχισμός


Όσοι από τους συνάνθρωπους μας, διαθέτουν την στοιχειώδη ψυχική ευαισθησία και το ανάλογο πνευματικό και ηθικό υπόβαθρο, είναι φυσικό ότι θα νοιώσουν αποτροπιασμό και απελπισία από τις αθλιότητες που βλέπουμε και ακούμε να συμβαίνουν στη χώρα μας.

Γιώργος Μιχαήλ

Η ταραχή και η ανησυχία όμως μέσα μας, θα συνεχίσει δυστυχώς να μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο, γιατί αυτή η κατάντια των ημερών μας ξεκινάει κυρίως από τα πιο ψηλά στρώματα της κοινωνικής και πολιτικής ιεραρχίας. Αν έχουν μείνει μέσα μας λίγα ίχνη στοιχειώδους ανθρωπιάς, θα είναι μάλλον αδύνατο να ανεχτούμε και να μη αηδιάσουμε από τις «εξηγήσεις» και τις δικαιολογίες των άθλιων παιδοβιαστών αλλά και των συνηγόρων τους, που κάποιοι από αυτούς, αναλαμβάνουν συστηματικά υποθέσεις καθαρμάτων και δυστυχώς έχουν το θράσος να δικαιολογούν ακόμη και τα «παιδιά» που μετέτρεψαν το αστυνομικό τμήμα ομόνοιας σε γκαρσονιέρα πορνείου.
Αλλά και ο πατέρας του διαπλεκόμενου και συναγελαζόμενου με κυβερνητικά στελέχη ειδεχθούς προαγωγού και παιδοβιαστή μας αφήνει άναυδους με το απαράδεκτο θράσος του να δικαιολογεί το γυιόκα του, ισχυριζόμενος με εξοργιστική οίηση, ότι ο 53χρονος γιός του επειδή είναι μεγαλωμένος στην άνεση και την ευμάρεια, δεν υπάρχει περίπτωση να βίασε από δική του πρωτοβουλία αλλά γιατί του «κουν….κε» το 12χρονο κοριτσάκι …(κύριε ελέησον).
Και δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά έχουμε τώρα και τον υπουργό μας να έχει στο τσεπάκι του την τελική λύση για τους βιαστές. ΧΗΜΙΚΟΣ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ. Μάλιστα!!! Μήπως στ’ αλήθεια έχουμε τόσο ευνουχιστεί ηθικά και δεν μας συγκινεί τίποτα ; Αλλοίμονο αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι είναι έτσι.
Ο άνθρωπος διαφέρει από τα ζώα, γιατί έχει τη δύναμη να ελέγχει τα ένστικτα τις παρορμήσεις και τις σεξουαλικές του ορμές. Αυτό επιβάλλεται για την κοινωνική επιβίωσή μας. Όταν κάποιος καταστρατηγεί την κοινωνική συμπεριφορά η κοινωνία με τους νόμους που έχει θεσπίσει, υποτίθεται ότι αναλαμβάνει το ρόλο του σωφρονισμού του.
Είναι υποτιμητικό για την κοινωνία μας , ή αντικοινωνική και βίαια σεξουαλική συμπεριφορά του βιασμού ανήλικου παιδιού αντί να αντιμετωπίζεται με τις ποινές σωφρονισμού που επιβάλει ο νόμος, να αντιμετωπίζεται με την ποινή του χημικού ευνουχισμού. Ουσιαστικά μια καταδίκη σε σεξουαλικό θάνατο.
Είναι άραγε μόνο οι αχαλίνωτες αρσενικές ορμόνες αυτές που φταίνε ώστε να επιβάλλεται ο χημικός ευνουχισμός; Η μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε μήπως αυτό που κυρίως φταίει είναι η αχαλίνωτη ανηθικότητα της «κοινωνίας» που αντί να προστατέψει το βιασμένο από τα τέρατα δωδεκάχρονο παιδάκι το περιφέρει στα κανάλια για να ανέβει η ακροαματικότητα τους και ο αριθμός των διαφημίσεων, αδιαφορώντας τελείως για το ζοφερό μέλλον που θα επιφυλάξει η «κοινωνία» σ’ αυτό το δυστυχισμένο παιδί.
Μήπως αυτό που χρειάζεται, είναι να ελέγξουμε τον οχετό της ψευτιάς της αθλιότητας και της φρίκης που ξεχύνεται από την πετσωμένη τηλεόραση και αντανακλά σαν καθρέφτης την κατάντια της κοινωνίας μας; Μήπως ο πολιτικά και ηθικά απαίδευτος τηλεθεατής μετατρέπεται σε ενεργούμενο του συστήματος βομβαρδιζόμενος από κάθε είδος βίαιες αντικοινωνικές και βρωμερές συμπεριφορές, όπως αυτή του κατά συρροή βιασμού και της διαπόμπευσης ενός δωδεκάχρονου παιδιού ;
Μήπως είναι και αυτά που ακούμε και βλέπουμε για τον τρόπο της ζωής των λίγων και των δυνατών, -των χαϊδεμένων «παιδιών» της κυβέρνησης– και κάποιοι θέλουμε να μιμηθούμε τη συμπεριφορά των μεγιστάνων του πλούτου τα χλιδάτα πάρτι στις βίλες τους , και στις πανάκριβες θαλαμηγούς τους, όπου ρέουν τα πανάκριβά ποτά, τα ναρκωτικά, και πρυτανεύει η επίδειξη πλούτου και η κάθε μορφής διαστροφή;
Μήπως παρασύροντας τους νέους ανθρώπους αλλά και πολλούς μεγαλύτερους να ενδιαφέρονται μόνο για το χρήμα, τον εαυτό τους και την εκμετάλλευση του διπλανού τους, τους διαμορφώνουμε έτσι ώστε να συμπεριφέρονται στους αδύναμους όπως στο δωδεκάχρονο κοριτσάκι με απόλυτη απαξία και πολλές φορές σαν να είναι χρηστικά αντικείμενα για την ικανοποίηση των κάθε είδους ποταπών ενστίκτων , αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο σώμα και στην ψυχή τους. Ακόμα και αν είναι ανήλικα παιδιά, όπως το 12χρονο κοριτσάκι που του φέρθηκαν σαν να είναι πατσαβούρα.
Αλλοίμονο αν στο τέλος καταντήσουμε να γκρεμιστούμε στο χάος και στο έρεβος της φασιστικής αθλιότητας, των ναζιστών, εφαρμόζοντας τον χημικό ευνουχισμό του Μένγελε που δυστυχώς προτείνεται σαν «τελική λύση» σωφρονισμού σε σεξουαλικά εγκλήματα από υπουργό της κυβέρνησης μας, ενώ ουσιαστικά δεν έχουμε κάνει τίποτα για να βοηθήσουμε ώστε η κοινωνία μας να μη γεννάει τέρατα. Και να προστατεύουμε αντί να διαπομπεύουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας όπως το δυστυχισμένο δωδεκάχρονο παιδάκι που ναι!! θα μπορούσε να είναι το δικό μας.

Το ΟΧΙ των Ελλήνων.


Ένα ΟΧΙ κατέγραψε με σεβασμό η ιστορία. Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Η αλήθεια για τον Ιωάννη Μεταξά, που παραλείπουν τα σχολικά βιβλία.

Έλενα Ακρίτα

«Η προσχώρησις (της Ελλαδας στον φασισμό) θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτή από τον Χίτλερ ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος». Ιωάννης Μεταξάς «Ημερολόγιον»
Όσο κι αν ψάξουμε τα ιστορικά βιβλία, δεν θα βρούμε καμία απόδειξη ότι το ΟΧΙ το είπε ο Ιωάννης Μεταξάς στην μοιραία συνάντηση του με τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στις 28 Οκτωβρίου του 1940.
Άσε που κι ο Γκράτσι τελευταίος το έμαθε: σαν τον απατημένο σύζυγο. Λίγο πριν του έρθουν τα μαντάτα για την κήρυξη του πολέμου, αυτός έπαιζε μπρίτζ σε φιλικό του σπίτι στην Αθήνα. Και μάλιστα έλεγε και ωραία ανέκδοτα, θυμούνται οι καλεσμένοι στο σουαρέ της οικογενείας Βλαστού.
Στη συνέχεια, ο Γκράτσι στις 3 το πρωί πηγαίνει με "συμβατικό" αυτοκίνητο κι όχι με το επίσημο της πρεσβείας,  στο μέγαρο του Μεταξά στην Κηφισιά, ακολουθούμενος από τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας συνταγματάρχη Μοντίνι και έναν διερμηνέα. 
Όταν λέει τα καθέκαστα στον δικτάτορα, εκείνος του απαντά.
«Alors, c’est la guerre!»
Δηλαδή "λοιπόν, πάμε σε πόλεμο".
Το μόνο ΟΧΙ που ενδέχεται να είπε ο Μεταξάς – χωρίς κι αυτό να τεκμηριώνεται ιστορικά – είναι στην ερώτηση του Γκράτσι:
«Δεν υπάρχει άλλη λύση»;
Όλα τα στοιχεία που οι μελετητές έχουν στη διάθεση τους για την κρίσιμη εκείνη νύχτα, προκύπτουν μόνο από τις ανεπιβεβαίωτες γραπτές μαρτυρίες των δύο ανδρών.
Πάμε λίγο πίσω για να δούμε ποιος ήταν ο δικτάτορας Μεταξάς που είχε ως ίνδαλμα τον Χίτλερ και ως ιδεολογία τον φασισμό.
Ο τύπος αυτός, ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα του Φύρερ, αποφασίζει στις 16 Αυγούστου του 1936, να κάψει όσα βιβλία θεωρούσε αυτός και τα δουλάκια του – δηλαδή η φοιτητική νεολαία της 4ης Αυγούστου – αντεθνικά και κομουνιστικά.
Γίνονται φιέστες σε όλη την Ελλάδα, με μεγαλύτερη αυτή της Θεσσαλονίκης, δίπλα στον Λευκό Πύργο. Οι… πετσωμένες εφημερίδες της εποχής με τα δημοσιογραφικά τσιράκια τους διατυμπανίζουν υπερήφανα το γεγονός.
«Τεράστια πυρά θα εξαγνίσει αύριο την πόλιν από το μίασμα των ερυθρών εντύπων» βροντοφωνάζει η εφημερίδα «ΦΩΣ» στις 15 Αυγούστου του 1936.
Ο ίδιος ο Μεταξάς έλεγε.
«Σας απαγορεύω να έχετε διαφορετικές ιδέες από αυτές του Κράτους. Σας ζητώ όχι μόνο να έχετε τις ίδιες ιδέες, αλλά να πιστεύετε σε αυτές και να δουλεύετε για αυτές με ενθουσιασμό. Αν κάποιος από σας έχει διαφορετικές ιδέες, καλύτερα να μείνει αμόρφωτος».
Κι έτσι κάηκε η Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Κι έτσι κάηκε η Πολιτεία του Πλάτωνα
Κι έτσι κάηκε ο Επιτάφιος του Περικλή.
Κι έτσι κάηκαν έργα του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντος.
(Όλα τα παραπάνω είχαν ήδη αφαιρεθεί από την διδακτέα ύλη στα σχολεία)
Και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη έκαψαν οι φασίστες.
Και Ζαχαρία Παπαντωνίου, τα Ψηλά Βουνά.
Και Ανδρέα Καρκαβίτσα.
Και Στρατή Μυριβήλη τη ‘Ζωή εν τάφω’.
Αυτός ήταν ο Μεταξάς.
Πάμε παρακάτω.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι εξορισμένοι κομουνιστές και αριστεροί ζήτησαν αμέσως να πάνε εθελοντικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Όμως ο Μεταξάς βάζοντας το αντικομμουνιστικό του μένος του πάνω από το καλό της πατρίδας, απαίτησε να κάνουν δηλώσεις μετανοίας για να τους επιτρέψει να πολεμήσουν.
Οι αντιφρονούντες των φυλακών Ακροναυπλίας έστειλαν στον Μεταξά αυτή την επιστολή: 

«Οι ιδέες μας είναι πάντοτε και έχουν για κίνητρο, αφετηρία και σκοπό την εξύψωση και την ευημερία του ελληνικού λαού και του έθνους. Και σήμερα, ακριβώς διότι μένουμε πιστοί στις αρχές μας και διότι έχουμε για έμβλημά μας “Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού” τασσόμεθα ανεπιφύλακτα στο πλευρό της κυβέρνησης, που διευθύνει την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον επιδρομέα» («Ριζοσπάστης», 28/10/1945).

Ο Μεταξάς τελικά δεν τους απελευθέρωσε για να πολεμήσουν για την πατρίδα. Πολλοί από αυτούς μετά την Γερμανική εισβολή μαρτύρησαν και βρήκαν τον θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, φορώντας ως διακριτικό το κόκκινο τρίγωνο του κομουνιστή κρατούμενου.
Ο Μεταξάς δεν υπάκουσε στον Άξονα όχι από πατριωτισμό αλλά γιατί έτσι τον πρόσταξε η Αγγλία. Τόσο ο δικτάτορας όσο και ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β’, δεν ήταν παρά μαριονέτες των Άγγλων.
Το γράφει ξεκάθαρα ο ίδιος ο δικτάτορας: 

«Είμεθα ουδέτεροι εφ’ όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτε δεν κάνομε χωρίς συνεννόησιν με την Αγγλία.»

Ο Μεταξάς είχε ασπαστεί ολοκληρωτικά την ιδεολογία του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Και ευχαρίστως θα συμπορεύοταν μαζί τους, αν οι εντολές του βασιλιά και της Αγγλίας δεν ήταν άλλες.
Βέβαια, τον ενθουσιασμό του για τον Άξονα δεν τον έκρυψε ποτέ: όταν – με τις ευλογίες του Παλατιού – έγινε δικτάτορας την 4η Αυγούστου 1936, εφήρμοσε όλες τις φασιστικές μεθόδους για να στήσει το δικό του ολοκληρωτικό καθεστώς. 

Είναι γνωστό πως ο Μεταξάς είχε βολιδοσκοπήσει τον Άξονα για να εντάξει την Ελλάδα στο άρμα του.
Γράφει στο "Ημερολόγιο" του.

«Η προσχώρησις (της Ελλαδας στον φασισμό) θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτή από τον Χίτλερ ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος».
Όμως η τριχοτόμηση της χώρας – αυτό απαιτούσαν Χιτλερ και Μουσολίνι – δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ αποδεκτή από τον ελληνικό λαο. Επιπλέον, ο Μεταξάς θεωρούσε (και ορθως) ότι οι εκλεκτοί του θα χάσουν τον πόλεμο. 

Αυτός ήταν ο Μεταξάς. Αυτός που από την 4η Αυγούστου και μετά κύλησε τη χώρα του στο αίμα, στο θάνατο, στη φρίκη, στην φτώχεια, στον "Τρόμο και στην αθλιότητα του Γ’ Ράιχ" όπως θα έγραφε ο Μπέρτολντ Μπρέχτ την ίδια περίπου εποχή, εξόριστος τότε από το 1935 έως το 1939.
Δεν υπάρχει πουθενά κατατεθειμένη μαρτυρία ότι το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς. Ένα ΟΧΙ κατέγραψε με σεβασμό η Ιστορία.
Το ΟΧΙ των Ελλήνων.

Kεντρική φιγούρα στο παλίμψηστο της πολιτικής διαφθοράς ο Μητσοτάκης …


Το σκάνδαλο  Πάτση  επισφραγίζει την… απαράμιλλη τετραετία πολιτικής σαπίλας που αφήνει πίσω του ο εν αποδρομή πρωθυπουργός 

γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Προσωπικά, έναν μόνο Πάτση γνώρισα, τον τιτανοτεράστιο Χάρη Πάτση∙ που, με τα ανοιχτόκαρδα λεξικά και τις  εγκυκλοπαίδειές του, μας βοήθησε – εμάς τους μαθητές του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα – να ξεπεράσουμε την φοβική μετεμφυλιακή πολιτική κουλτούρα των γονιών μας. Και να «χτίσουμε» την ακομπλεξάριστη δημοκρατική κουλτούρα της γενιάς μας, της γενιάς του αντιδικτατορικού αγώνα και του Πολυτεχνείου.
Πενήντα χρόνια μετά, ένας άλλος Πάτσης, ο βουλευτής που, εν γνώσει του κ. Μητσοτάκη, πλούτιζε ξεσπιτώνοντας αδύναμες λαϊκές οικογένειες, επιχειρεί να μας γειώσει και πάλι (για πολλοστή φορά στη διάρκεια της μεταπολίτευσης) στο βασικό φοβικό αίσθημα της  μετεμφυλιακής πολιτικής κουλτούρας ότι «αυτός ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει ποτέ»…
Ότι οι πολιτικοί των κομμάτων εξουσίας του αστικού κράτους ποτέ δεν σταμάτησαν να κλέβουν – πάντα διεκδικούσαν το δικαίωμα στην κλοπή, τη μίζα, τη δωροδοκία χωρίς ηθικούς και νομικούς περιορισμούς. Κι ότι σήμερα, ακόμα χειρότερα, «έχουν σταματήσει να αισθάνονται ντροπή όταν το πράττουν, ότι ζητούν με πείσμα το δικαίωμα να κάνουν φανερά ό,τι έκαναν με μυστικότητα», όπως προ δεκαετίας δήλωνε ο εισαγγελέας της ιταλικής επιχείρησης «Καθαρά Χέρια», Πιερκαμίλο Νταβίγκο.
Τέσσερα χρόνια πριν, γράφοντας για τους πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο NOVARTIS που μαύριζε τον πολιτικό ορίζοντα της χώρας, θυμήθηκα τη φράση αυτή του Ιταλού εισαγγελέα – που,  σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι οι σημερινοί πολιτικοί δεν έχουν πρόβλημα να κλέβουν στα φανερά – ένα γλυπτό παλίμψηστο αποκαλύφθηκε στον νου μου, που ήταν, λέει, το παλίμψηστο της μεταπολιτευτικής πολιτικής διαφθοράς και της κλεπτοκρατίας…
Γιγάντια ανάγλυφα πορτρέτα των γνωστών και μη εξαιρουμένων αρχικλεφταραίων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας της Ελλάδος: Παπαγεωργόπουλος Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου κι άλλοι, κι άλλοι, κι ανάμεσά τους να προβάλλουν οι εικόνες των πολιτικών προσώπων της δικογραφίας της Novartis∙ οι Σαμαράς και Βενιζέλος και Λοβέρδος και Άδωνις & ΣΙΑ.

*******
Τώρα, μετά και το σκάνδαλο Ανδρέα Πάτση που – εκτός απροόπτου – ήρθε να επισφραγίσει την… απαράμιλλη τετραετία πολιτικής διαφθοράς που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση της ΝΔ, το ανάγλυφο πορτραίτο του εν αποδρομή πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παίρνει περίοπτη θέση στο παλίμψηστο  της μεταπολιτευτικής πολιτικής διαφθοράς και της κλεπτοκρατίας ως το απόλυτο γκρο πλαν, με το… Predator στο χέρι…
Δίπλα του, ο ανηψιός Δημητριάδης και ο Κοντολέων και ο Πάτσης και ο Πέτσας κι όλοι οι… άριστοι των deals, των απευθείας αναθέσεων και της πολιτικής ρεμούλας κολλητοί του – και στο φόντο, σε οικογενειακό stand up, η Μαρέβα και ο μίστερ… Μπόργιανς - Παπασταύρου, και η Ντόρα κι ο Χριστοφοράκος. Και οι άλλοι, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, συγγενείς του δικαιώματος στη μίζα, την κλοπή και την δωροδοκία: να κάνουν φανερά ό,τι έκαναν μέχρι τώρα οι πολιτικοί τους πρόγονοι με μυστικότητα, και μια κάποια ντροπή...
Είναι νωπές οι ξεδιάντροπες και αλαζονικές κοινοβουλευτικές σιωπές με τις οποίες ο… παλίμψηστος Κυριάκος Μητσοτάκης καταπίνει τα αμείλικτα «κατηγορώ» του  Αλέξη Τσίπρα στις αλλεπάλληλες συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών για την πολιτική διαφθορά – αυτή τη γάγγραινα που εμφιλοχωρεί στον ίδιο και στο κυβερνητικό του περιβάλλον και  σαπίζει το σώμα της πολιτικής και της δημοκρατίας. Αντιδρώντας με το βασικό ένστικτο του εκπροσώπου μιας πολιτικής διαφθοράς πιο προωθημένης απ' αυτήν που προφήτευε ο Πιερκαμίλο Νταβίγκο: κλέβουμε στα φανερά και χωρίς καμιά ντροπή…

*******
Η  κυβέρνηση Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της, αν μη τι άλλο προσπάθησε, έκανε ότι μπορούσε, προκειμένου να αντιμετωπίσει «αυτή τη γάγγραινα που σαπίζει το σώμα της πολιτικής και της δημοκρατίας». Είναι σίγουρο δε, ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια και σε ενδεχόμενη δεύτερη, στον επόμενο χρόνο. Ωστόσο – όπως συνέβη και στην περίπτωση  NOVARTIS – είναι αμφίβολο αν θα πετύχει να σπάσει το κέλυφος της σκανδαλώδους ασυλίας που έχουν πετύχει οι ίδιοι οι πολιτικοί για την πάρτη τους…
Είναι θέμα  δημοκρατικής αναπηρίας του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος: η πολιτική και οι πολιτικοί τοποθετούνται υπεράνω του νόμου, δεν υπόκεινται στη Δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου η κοινωνία, οι πολίτες, δεν θεωρείται ότι έχουν έννομο συμφέρον να εγκαλούν την πολιτική τάξη για τυχόν βλάβες που τους προξενεί.
Ακριβέστερα, «η πολιτική αυτονομία και η πολιτική ασυλία της κρατικής εξουσίας, η απουσία πολιτικού δικαίου και, συνακόλουθα, δικαιϊκής ευθύνης της πολιτικής εξουσίας, ο σκοπός της πολιτικής που ορίζει κατά βούληση η πολιτική τάξη, το πολιτικό προσωπικό που ενσαρκώνει εν λευκώ τις ιδιότητες του εντολέα και του εντολοδόχου, του ελέγχοντος και του ελεγχομένου συνθέτουν το πολιτειακό θερμοκήπιο της ιδιοποίησης και της διαφθοράς στο περιβάλλον της νεοτερικότητας».*
Έτσι, η πολιτική πράξη καταντάει ένα παιχνίδι διαφθοράς που σκοτώνει την πολιτική. Όσο για τους συστημικούς επαγγελματίες πολιτικούς, είναι αμφίβολο αν θα σταματήσουν κάποτε να εγκληματούν, και να αισθάνονται ντροπή όταν το πράττουν... Κι αφήστε τον Αριστοτέλη να... πιστεύει ότι, ευλόγως, το πολιτικό έγκλημα τιμωρείται αυστηρότερα στη δημοκρατία επειδή προκαλεί συλλογική, άρα μεγαλύτερη, βλάβη απ’ ό,τι το κοινό έγκλημα…
* Γιώργος Κοντογιώργης, Διαφθορά και πολιτικό σύστημα (1) myriobiblos.gr

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Podcast: Τα Funds, ο Πάτσης, η ΤτΕ, η PQH και το σύστημα Μητσοτάκη


Η μεγαλύτερη μπίζνα που στήθηκε ποτέ με τα funds και τα τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πως λειτουργεί το σύστημα και ποιοι οι κίνδυνοι κατάρρευσης ενός σκανδάλου τρεις φορές μεγαλύτερου της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008 με τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

Γερμανία: «Η πανδημία τελείωσε», λέει ο επικεφαλής της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών


Ο κ. Μέρτενς τόνισε σήμερα μιλώντας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία (BR) ότι ο ιός δεν έχει πλέον χαρακτήρα πανδημίας

Prime News

«Η πανδημία του κορωνοϊού τελείωσε», δήλωσε ο επικεφαλής της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς, επισημαίνοντας ότι ο ιός έχει ενδημική μορφή.
Ο κ. Μέρτενς τόνισε σήμερα μιλώντας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία (BR) ότι ο ιός δεν έχει πλέον χαρακτήρα πανδημίας, ερχόμενος σε αντίθεση τόσο με τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που εξακολουθούν να μιλούν για πανδημία.
Ο επικεφαλής της Stiko, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη διαφωνήσει με την πολιτική του υπουργείου Υγείας, τόνισε πάντως ότι ο ιός θα παραμείνει και τις επόμενες γενιές και συνέστησε σε όσους κινδυνεύουν, «να προστατεύονται».
Τάχθηκε δε υπέρ της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, ενώ σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας μόνο των ευπαθών, οι οποίοι, όπως είπε, ενδεχομένως να πρέπει να εμβολιάζονται ετησίως, με προσαρμοσμένα εμβόλια.
«Παρ’ ολα αυτά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πιέσουμε κανέναν να συμμορφωθεί σε υποχρεωτικότητες, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει αυτό που θα θεωρήσει καλύτερο για τον ίδιο», συμπλήρωσε ο Μέρτενς.
Πηγή: Prime News

Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι...


Χρύσα Κακατσάκη

Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Γερμανοί όταν μπήκαν στην Αθήνα ήταν να βγάλουν μια «σέλφι» στην Ακρόπολη. Ο αρχαιολόγος Β. Πετράκος στη μελέτη του για τη συμπεριφορά τους και τις ζημιές που προκάλεσαν στα μνημεία κατά τη διάρκεια της Κατοχής σημειώνει: « Άναβαν φωτιές για το πρόχειρο φαγητό τους, βρώμιζαν τα μνημεία με βενζίνες, πετρέλαια και μηχανέλαια και, όπως ήταν φυσικό, μεταχειρίζονταν τα απόμερα σημεία της Ακροπόλεως για αποχωρητήρια".
Τη δεύτερη κιόλας μέρα επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, με εντολή να αρπάξουν όλα τα εκθέματα. Βρέθηκαν όμως μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Το Μουσείο ήταν εντελώς άδειο και στις επίμονες ερωτήσεις των Ναζί αξιωματικών, οι φύλακες και οι αρχαιολόγοι έδιναν την ίδια σιβυλλική απάντηση: «Τα αρχαία είναι εκεί που όλοι γνωρίζουν: Κάτω από τη γη».
Επί 6 μήνες δούλευαν οι ειδικές επιτροπές απόκρυψης για να ανοίξουν ορύγματα κάτω από το δάπεδο και να θάψουν αγάλματα και αγγεία. «Όλοι δουλεύαμε ενάντια στον χρόνο, με τον φόβο της εισβολής των Γερμανών και βέβαια με τεράστια προσοχή. Η δουλειά γινόταν στα υπόγεια. Τα αγάλματα τοποθετούνταν σαν άνθρωποι σε διαδήλωση» αφηγείται ο Σ. Ιακωβίδης, μέλος αυτών των επιτροπών.
Μα «κάθε νύχτα απ’ το ξερό πηγάδι έβγαιναν τ’ αγάλματα προσεχτικά κι ανέβαιναν στα δέντρα». Χλεύαζαν τους κατακτητές που βρήκαν έρημες τις αίθουσες. Τούτες τις πέτρες αρχαιολόγοι, υπάλληλοι και εθελοντές τις εσήκωσαν όσο βάσταξαν.
Το αρχαϊκό μειδίαμα του Κούρου από το Σούνιο ήταν η ανταμοιβή για τον κόπο τους.

Υ/Γ Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι. Το ότι ήρθε ο Γεμανός καγκελάριος Σολτς ήρθε αυτές τις μέρες στην χώρα μας δείχνει το λιγότερο έλλειψη τακτ. Από τις 365 μερες του χρόνου τη σημερινή μόνο ευκαιρούσε; Η δε περίφημη αρχαιολατρία τους δεν ήταν και τόσο αθώα, αλλά δεν είναι της παρούσης. Να συμπληρωσω ότι εχουν κλέψει όλα τα γλυπτά από τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα, αλλά κανείς δεν μιλάει για την επιστροφή τους. Αλλά βλέπεις ο κλέφτης" ήταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος, πατέρας του Όθωνα. Δεν μας συμφέρει να λέμε την αλήθεια που ταράζει τα νερά της Ιστορίας. Για τις πολεμικές αποζημιώσεις θα μας πει κάτι ο Σολτς ή ήρθε μόνο για να μας πουλήσει όπλα για να ξανασκοτωθούμε;
Πηγή: facebook

«Όλοι ήξεραν την δράση του Πάτση


....- -Από την ώρα που απομακρύνθηκε ο Δημητριάδης, αρχίζει να καταρρέει το σύστημα Μητσοτάκης Α.Ε» 

«Ο κυνικός κ. Πάτσης που όλοι ήξεραν την δράση του, καλύπτονταν από το σύστημα Δημητριάδη. Δεν είναι τυχαίο ότι από την στιγμή που απομακρύνθηκε ο υπερκαλύπτων όλους, δηλαδή ο ανιψιός,αρχίζει να καταρρέει και το σύστημα Μητσοτάκης Α.Ε.» τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 επικοινωνιολόγος και πρώην γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ επί Καραμανλή, Νίκος Καραχάλιος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουν όμως την ίδια μήτρα. Η μήτρα είναι ο σημιτισμός. Έχουμε μια μπάμπουσκα της Μητσοτάκης Α.Ε. που απέξω έχει τον πρωθυπουργό και όταν φτάνεις στο κέντρο της, βρίσκεις τον κ. Σημίτη και τα ανθρωπάκια τα οποία έπαιζαν τον ρόλο αυτό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Ραδιοφωνικό σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι για την 28 Οκτωβρίου

Η 28η Οκτωβρίου και τα ερωτήματα της! Χάρης Αθανασιάδης καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο

Ο καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Χάρης Αθανασιάδης σε μία συζήτηση για την εθνική επέτειο, με απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που κατά καιρούς γίνονται θέμα συζήτησης και δυστυχώς και αντιπαράθεσης...Ποιος είπε τελικά το ΟΧΙ; Ήταν πόλεμος μονάχα εθνικός ή και πόλεμος αντιφασιστικός; Γιατί τελικά γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος του;

Ύψωμα 731, εκεί που τσακίστηκε η Ιταλική επίθεση στην Πίνδο


Ο ήρωας ταγματάρχης που οι εθνικόφρονες έστειλαν εξορία

Βενιζέλος Λεβεντογιάννης

Τις πρώτες δυόμισι ώρες της επίθεσης ρίχτηκαν 100.000 βόμβες στο μικρό ύψωμα. Κάθε δευτερόλεπτο, έπεφταν 11 βλήματα. Στο τέλος της επίθεσης το «Ύψωμα 731» είχε φαγωθεί κατά πέντε μέτρα. Είχε γίνει «Ύψωμα 726».
Γραφείο Μπενίτο Μουσολίνι, Ρώμη, αρχές Μαρτίου 1941
Ο «Ντούτσε» έκλεισε με δύναμη το μαύρο βαρύ ακουστικό τού τηλεφώνου του. Τα χέρια του έτρεμαν από την ένταση. Σηκώθηκε από το τεράστιο δρύινο γραφείο του και πήγε προς το παράθυρο. Προέταξε με τον γνωστό του τρόπο το πηγούνι του, πήρε βαθιά αναπνοή και φούσκωσε, όπως έκανε στις ομιλίες του στο πλήθος. Ύστερα, εντελώς ξαφνικά, σαν να είχε δεχτεί γροθιά στο στομάχι, ξεφούσκωσε, οι ώμοι του βάρυναν και περπάτησε άλλη μια φορά γύρω από το γραφείο του. 
Κάθισε βαριά στην καρέκλα. Χαμήλωσε το κεφάλι του και πέρασε τις παλάμες του επάνω από το φαλακρό κρανίο του, που είχε αρχίσει να ιδρώνει. Μόλις είχε δώσει μια βαριά υπόσχεση στον σύμμαχό του, Αδόλφο Χίτλερ: «Μέχρι το τέλος της άνοιξης θα κάνω παρέλαση στην Αθήνα».
Όταν κόπασε λίγο η οργή του, πάτησε το κουμπί ενδοσυνεννόησης με τη γραμματεία του και σε κλάσματα δευτερολέπτου ένας μελανοχίτωνας φρουρός χτύπησε την πόρτα και μπήκε μέσα. «Φραντσέσκο, πες να μου φέρουν έναν εσπρέσο. Ααα και πού είσαι; Πες να ετοιμάσουν το αεροπλάνο μου». Σε λίγες ώρες ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο φασίστας, ο νέος Καίσαρας, ο άνθρωπος που οραματιζόταν τη Μεσόγειο σαν «Mare Nostrum», πετούσε με προορισμό τις ιταλικές θέσεις στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα.

Ύψωμα 731, αμπρί διοικήσεως
Ο ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς, με περγαμηνές από τον μικρασιατικό πόλεμο, καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Κάτι δεν του άρεσε. Η ξαφνική σιγή των Ιταλών τον είχε βάλει σε σκέψεις. Χωρίς να φορέσει το πανωφόρι του, βγήκε έξω από το αμπρί του και άρχισε να επιθεωρεί τις θέσεις άμυνας στο ύψωμα.
Το βουνό βρισκόταν 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κλεισούρας και είχε καταληφθεί από τον Ελληνικό Στρατό τον χειμώνα του 1941. Το συγκεκριμένο ύψωμα ήταν ένα καρφί στο «μάτι» της ιταλικής πολεμικής μηχανής. Όσο παρέμενε σε ελληνικά χέρια κάθε προσπάθεια των Ιταλών ήταν καταδικασμένη. Εάν έπεφτε, τότε άνοιγε ο δρόμος για την υπόλοιπη Ελλάδα. Είχε υψόμετρο 731 μέτρα και όπως είθισται η γεωγραφική υπηρεσία το είχε ονομάσει «Ύψωμα 731».
Ο ταγματάρχης φώναξε δυο λοχαγούς του και άρχισε να δείχνει με το δάχτυλό του διάφορα σημεία και να δίνει οδηγίες. Εκείνοι, που δεν είχαν καταλάβει για τι πράγμα μιλούσε, απλά σημείωναν και κουνούσαν καταφατικά το κεφάλι τους. «Θέλω να ενισχυθεί η άμυνα σε αυτό το αντέρεισμα. Σε αυτή τη ραχούλα να στηθεί ένα πολυβόλο που θα διασταυρώνει πυρά με εκείνο το πολυβόλο μας. Εδώ και εδώ να βάλλουν οι όλμοι μας. Και όλοι, μα όλοι να σκάψουν ορύγματα βάθους 80 εκατοστών και να μπουν μέσα για να είναι προφυλαγμένοι…».
Ο ταγματάρχης Κασλάς είχε δημιουργήσει στο μυαλό του ένα περίφημο σχέδιο άμυνας και τώρα το έστηνε όχι επί χάρτου, αλλά στην πραγματικότητα. Γνώριζε ότι οι φαντάροι και οι αξιωματικοί του ήταν διαλυμένοι και καταβεβλημένοι, όπως και εκείνος, αλλά πολύ περισσότερο γνώριζε ότι το ύψωμα δεν έπρεπε να πέσει ακόμη και εάν όλοι οι υπερασπιστές του σκοτώνονταν.
Ο ταγματάρχης Κασλάς εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε. Έφαγε μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες σαν απλός φαντάρος και στη συνέχεια κλείστηκε στο αμπρί του και μελέτησε τους χάρτες. Σχεδίασε κάθε πιθανό σενάριο, καλό ή κακό, προκειμένου να μην πέσει το ύψωμα. Έφτιαξε στο μυαλό του κάθε εναλλακτική λύση για να αποτρέψει την ιταλική επίθεση. Πριν ακόμη χαράξει, βγήκε έξω σαν να ήθελε να αποτυπώσει στο μυαλό του όλη εκείνη την απίστευτη ομορφιά της πλάσης.
Λίγα λεπτά αργότερα, ξεκινούσε η περίφημη ιταλική «Εαρινή Επίθεση» με τον ίδιο τον Μουσολίνι να επιβλέπει. Τα ιταλικά κανόνια άρχισαν να ξερνούν φωτιά. Οι ελληνικές θέσεις δέχονταν ένα πρωτόγνωρο σφυροκόπημα. Θύμιζε τα «μπαράζ» του πυροβολικού στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε ένα δευτερόλεπτο που περνούσε επάνω στο βουνό έσκαγαν 11 βλήματα. Καπνός, σκόνη, ουρλιαχτά, διαμελισμένα κορμιά, μυρωδιά από καμένη σάρκα, μπαρούτι, συνέθεταν ένα σκηνικό κολάσεως.
Ο Κασλάς δίπλα στον ασυρματιστή του ούρλιαζε για να ακουστεί: «Στείλε: Δεχόμαστε σφοδράν επίθεσιν. Αντέχουμε». Ο ταγματάρχης ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τους Ιταλούς να πατήσουν στο «731». Κατάμαυρος από την κάπνα και τις λάσπες φώναξε τους αξιωματικούς του και στα γρήγορα, μέσα στο αμπρί του, έδωσε τη διαταγή του προς τους διοικητές των λόχων του 5ου τάγματος Πεζικού Τρικάλων: «Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρις εσχάτων. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Εμψυχώσατε άνδρας σας και τονώσατε το ηθικόν των. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τηρήσατέ με ενήμερον τακτικής καταστάσεως. Επαναλαμβάνω, τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας».
Οι στιγμές, τα λεπτά, οι ώρες του σφοδρού βομβαρδισμού περνούσαν βασανιστικά αργά. Μέσα στα ορύγματα οι φαντάροι σιωπηλοί, δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στις βόμβες που έσκαγαν δίπλα τους. Τα βλήματα σκορπούσαν τον θάνατο και τη θλίψη. Οι στρατιώτες έβλεπαν τους συναδέλφους και φίλους τους να κομματιάζονται, ένιωθαν το αίμα τους καυτό να τους πιτσιλάει. Και όσο συνέβαινε αυτό, τόσο η οργή τους ξεχείλιζε και έσφιγγαν περισσότερο το όπλο τους.
 Ο Ιταλός διοικητής Πυροβολικού, Καβαλέρο, από την Τρεμπεσίνα, όπου ήταν τα κανόνια, σίγουρος πλέον ότι δεν είχε μείνει άνθρωπος ζωντανός έπειτα από τέτοιο βομβαρδισμό, έγνεψε στον Ντούτσε, που παρακολουθούσε από κοντά, ότι πλέον το Πεζικό μπορεί να καταλάβει το ύψωμα. Οι Ιταλοί στρατιώτες καθώς πλησίαζαν αντίκρισαν ένα θέαμα που τους έκανε να μείνουν με το στόμα ανοιχτό. Το γεμάτο δέντρα βουνό είχε μείνει φαλακρό. Τα συρματοπλέγματα είχαν καταστραφεί, τα χαρακώματα δεν υπήρχαν. Ήταν πλέον και εκείνοι σίγουροι ότι θα καταλάμβαναν εύκολα το ύψωμα.
Την ίδια στιγμή μέσα στο αμπρί του ταγματάρχη, ο ασυρματιστής, του έδωσε να διαβάσει το τηλεγράφημα από τον συνταγματάρχη Κετσέα: «Επί των θέσεών σας θ’ αμυνθήτε μέχρις εσχάτων. Η Πατρίς, η Ανωτάτη Διοίκησις απαιτεί να κρατήσητε ψηλά την τιμήν των όπλων».
Ο Δημήτρης Κασλάς, που δεν σταμάτησε να δίνει διαταγές, έγνεψε στον ασυρματιστή του: «Στείλε: οτιδήποτε και αν συμβή δεν θα εγκαταλείψωμεν το 731 και έχω πεποίθησιν ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί».
Η πεποίθησή του έγινε πραγματικότητα. Αν και είχαν καταστραφεί τα ελληνικά κανόνια επάνω στο ύψωμα, αν και είχαν καταστραφεί τα πυροβόλα, οι όλμοι και τα βαριά όπλα, ο Κασλάς έδωσε διαταγή προς τους φαντάρους να μην κουνηθούν από τις θέσεις τους και να μην πυροβολήσουν τους σχεδόν ακάλυπτους Ιταλούς μέχρι το σύνθημά του. Και όταν οι Ιταλοί έφτασαν κοντά, ο ταγματάρχης φώναξε «πυρ» και μια δεύτερη πύλη της κολάσεως άνοιξε, αυτή τη φορά για εκείνους.
 Με χειροβομβίδες, πολυβόλα, αυτόματα, οι Έλληνες φαντάροι θέριζαν τους Ιταλούς που ακάλυπτοι δεν είχαν πού να κρυφτούν. Ήταν μια πραγματική σφαγή για τους άνδρες του Μουσολίνι. Τα νεύρα είχαν τεντωθεί τόσο, που κάποιες ομάδες Ιταλών που σήκωναν τα χέρια για να παραδοθούν εκτελέστηκαν την ίδια στιγμή.
Ο ταγματάρχης Κασλάς υπερασπίστηκε με τους στρατιώτες του το «Ύψωμα 731» με αυταπάρνηση. Η «Εαρινή Επίθεση» του Μουσολίνι έσπασε στους βράχους ενός βουνού που είχε ύψος 731 μέτρα. Τα βράδια ιταλικά αεροπλάνα πετούσαν επάνω από το καραφλό βουνό και έριχναν προκηρύξεις. Ο Κασλάς έγραψε στο ημερολόγιό του: «Προς το εσπέρας νομίζουν ότι θα κλονίσουν το ηθικόν των στρατιωτών μας, ρίπτουν δι’ αεροπλάνων χιλιάδας προκηρύξεις, καλούν τους στρατιώτας μας να ρίψουν τα όπλα και να σπεύσουν να παραδοθούν. Αι προκηρύξεις αυταί μόνον γέλωτα προσέφερον εις τους ηρωικούς οπλίτας». Ο Μουσολίνι έφευγε ταπεινωμένος. Σε λίγες εβδομάδες θα χρειαζόταν ο σύμμαχός του, ο Χίτλερ, να επέμβει για να τον σώσει από την καταστροφή.
Στον ταγματάρχη Κασλά, που κράτησε το «Ύψωμα 731» και απέκρουσε μέσα σε τρεις μέρες 18 μεγάλες επιθέσεις από Πυροβολικό, Αεροπορία, άρματα μάχης και επίλεκτες ιταλικές μονάδες πεζικού, απονεμήθηκαν τα εξής: Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας, Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως, Αργυρούς Σταυρός του Β’ Τάγματος, Μετάλλειον στρατιωτικής αξίας Δ’ Τάξεως. Οι Ιταλοί άφησαν στους πρόποδες του υψώματος 12.000 νεκρούς.

Καλοκαίρι 1943, Βόλος, χωριό Πουρί
Ο ήρωας ταγματάρχης του «731» είχε επιστρέψει στην ησυχία τού χωριού του. Καθημερινά ασχολούνταν με τις αγροτικές δουλειές, αλλά κάτι μέσα του δεν τον άφηνε να κοιμηθεί και να ησυχάσει. «Πρέπει να βγω στο βουνό. Πρέπει να πολεμήσω τους κατακτητές», σκεφτόταν και μια μέρα παρουσιάστηκε στον ΕΛΑΣ. Εντάχθηκε στη XVI Μεραρχία. Οι οργανωτικές του ικανότητες, η οξύνοιά του, το θάρρος του και η τακτική του στις μάχες δεν άργησαν να τον φέρουν ως στρατιωτικό διοικητή του 52ου Συντάγματος.


Οι μάχες που έδωσε φορώντας το… δίκοχο του ΕΛΑΣ ήταν πολλές. Έδρασε κυρίως στην περιοχή της κοιλάδας του Σπερχειού και σε κάθε σύγκρουση που είχε με τα γερμανικά στρατεύματα άφηνε πίσω του μόνο νεκρούς στρατιώτες που φορούσαν τις στολές με τη νεκροκεφαλή και τους δυο κεραυνούς στο πέτο.
Μερικές από αυτές εναντίον του κατακτητή αλλά και των ντόπιων συνεργατών του: στο Βλάσδο (Μοσχάτο) Καρδίτσης στις 7 Μαρτίου 1944, στον Μεσενικόλα Καρδίτσης στις 18 Μαρτίου 1944, στο Παλιούρι Φθιώτιδος στις 12 Απριλίου 1944, στην περιοχή Μακρακώμης – Σπερχειάδος από τις 11-14 Ιουνίου και στις 18 Ιουνίου 1944. Απέκρουσε με πείσμα και έκανε να πληρώσουν ακριβά οι Γερμανοί τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους εναντίον των ανταρτών, στην κοιλάδα του Σπερχειού στις 7-20 Αυγούστου 1944. Έλαβε μέρος στη μάχη στο Λιανοκλάδι την 1η Σεπτεμβρίου 1944 και στις μάχες στην περιοχή Δομοκού στις 18-20 Οκτωβρίου 1944.
Επίσης οργάνωσε διάφορα σαμποτάζ κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεε την Αθήνα με τη Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με Άγγλους κομάντος υπό τον Άγγλο ταγματάρχη Τζον Μόλγκαν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 1944.

19 Δεκεμβρίου 1944, Πάρνηθα, Χασιά Αττικής
Το κρύο περνούσε τα πανωφόρια και τα αμπέχονα, και έφτανε μέχρι το κόκαλο. Οι άνδρες του 52ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ βρίσκονταν κρυμμένοι με πλήρη εξάρτυση και πολεμοφόδια στο δάσος της Πάρνηθας. 
Ήταν όλοι τους μπαρουτοκαπνισμένοι και ετοιμοπόλεμοι. Περίμεναν απλά τη διαταγή από το αρχηγείο και θα κατέβαιναν από το Περιστέρι και τις άλλες δυτικές συνοικίες. Η κατάληψη της Αθήνας και η εξολόθρευση όλων των συνεργατών των Γερμανών που απολάμβαναν την κάλυψη της κυβέρνησης και κοιμόντουσαν σε ξενοδοχεία, δίχως να τους ενοχλεί κανείς, θα ήταν ζήτημα ωρών.
Ο στρατιωτικός διοικητής του 52ου Δημήτρης Κασλάς κοίταζε από ψηλά τα φώτα της πόλης που άναβαν και τους καπνούς από τις διάφορες συνοικίες όπου μαίνονταν οι μάχες. «Μα είναι δυνατόν. Μας έχουν εδώ από τις 30 Νοεμβρίου και αντί να μας αμολήσουν, αφήνουν τον εφεδρικό ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ της Αθήνας να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Μα τι κάνουν; Κοιμούνται τέλος πάντων; Δεν βλέπουν ότι μας πετσοκόβουν εκεί κάτω; Τι κάνουμε εδώ;». Ο λοχαγός του ΕΛΑΣ που κάπνιζε το τσιγάρο του δίπλα από τον Κασλά δεν περίμενε απάντηση. Την ήξερε. Έσβησε την καύτρα με το σαλιωμένο δάχτυλό του και γύρισε πίσω.
Μια απλή διαταγή και η ροή της ιστορίας θα είχε αλλάξει. Μια διαταγή που δεν δόθηκε στην ώρα της. Όταν έφτασε στον Κασλά και σε άλλους μπαρουτοκαπνισμένους διοικητές του ΕΛΑΣ, οι Άγγλοι είχαν γίνει ήδη κύριοι των κομβικών σημείων της πόλης, αποβίβαζαν συνέχεια στρατό από τον Πειραιά και την Ελευσίνα, και η ρομαντική περιπέτεια του βασανισμένου λαού για δημοκρατία είχε λάβει τέλος. Εκείνος ο πόλεμος ήταν προδιαγεγραμμένο από την αρχή να χαθεί.

Επίλογος
Ο ήρωας ταγματάρχης του «731», ο άνθρωπος που απέκρουσε τα στρατεύματα της Ιταλίας στο ύψωμα που δεν έπρεπε να πέσει, δεν ήταν ήρωας. Η «εθνικόφρων κυβέρνηση» τον θεώρησε προδότη, Βούλγαρο, συμμορίτη, κατσαπλιά. Οι συνεργάτες των Γερμανών, αλλά και οι άκαπνοι στρατιωτικοί που περνούσαν τον χρόνο τους στα μπορντέλα και τα καφενεία της Μέσης Ανατολής, όταν ο Κασλάς πολεμούσε τους κατακτητές, επέστρεψαν με τη βοήθεια των συμμάχων στα πράγματα και τον έκριναν ως «ανεπαρκή». Το υπουργείο Στρατιωτικών ζήτησε από τον Κασλά να απολογηθεί και να αποκηρύξει τη δράση του στον ΕΛΑΣ. Δεν το έκανε. Δεν πρόδωσε τους νεκρούς στρατιώτες του. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας ο ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς υπάχθηκε στον β’ πίνακα των αξιωματικών, χαρακτηρισμένος ως «επικίνδυνος με υποψία ότι θα στελέχωνε τον ΔΣΕ». Ο δρόμος που έπρεπε να πάρει ήταν ένας: Εξορία.Τον αποστράτευσαν «αυτεπαγγέλτως». Του ξήλωσαν τα γαλόνια. Ο Κασλάς ουδέποτε υπέγραψε δήλωση μετάνοιας. Έμεινε στην εξορία επί τρία χρόνια. Το 1948 αφέθηκε υπό περιοριστικούς όρους ελεύθερος.

Τρίκαλα, 1950
Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου της πόλης κυκλοφορούσε άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Δυο καλοντυμένοι θαμώνες του ιστορικού καφενείου «Πανελλήνιον», που απολάμβαναν τον καφέ τους, τον είδαν να περνά και δεν του έδωσαν σημασία. Μια παρέα νεαρών, όμως, σηκώθηκε από το τραπέζι της και λίγο έλειψε να πετάξει κάτω τους καφέδες και τα νερά. Έτρεξε προς τον άγνωστο άνδρα και του έκλεισε τον δρόμο.
«Κύριε ταγματάρχα, εσείς;» του είπε ο ψηλότερος της παρέας. «Κύριε ταγματάρχα μας, κύριε Κασλά, πολεμήσαμε μαζί στο ‘‘731’’» του είπαν οι τρεις φίλοι με μια φωνή και στάθηκαν προσοχή μπροστά του. «Μας σώσατε τη ζωή. Σας ευγνωμονούμε για όσα κάνατε για εμάς. Πάντα θα σας ευγνωμονούμε. Και εμείς και τα παιδιά μας».
Ένας αραμπάς πέρασε από δίπλα τους και έκαναν στην άκρη. Ο άγνωστος άνδρας, τους κοίταξε βαθιά και τους τρεις. Ήθελε να τους χαιρετίσει, να τους αγκαλιάσει. Δεν το έκανε. Σήκωσε τον γιακά από το παλτό του, και τους είπε ευγενικά: «Συγγνώμη, κύριοι, δεν καταλαβαίνω τι λέτε. Μάλλον με μπερδεύετε με κάποιον άλλον. Κάνετε κάποιο λάθος. Καλή σας ημέρα» και απομακρύνθηκε.
Ο άγνωστος με τον υψωμένο γιακά και το καπέλο, όταν έστριψε στην πρώτη γωνία που βρήκε μπροστά του, κοντοστάθηκε να πάρει ανάσα. Έκλαψε βουβά, με αναφιλητά. Ύστερα σκούπισε τα δάκρυά του και συνέχισε τον δρόμο του. Ο άγνωστος άνδρας πέθανε το 1966. Τον πρόδωσε η καρδιά του στα 65 του χρόνια, όπως τον πρόδωσε η πατρίδα του…
Το 1985 ο Δημήτριος Κασλάς, μετά θάνατον, προήχθη σε ταξίαρχο.
Το φωτογραφικό υλικό είναι από το ψηφιακό αρχείο για τον Δημήτρη Κασλά, www.Kaslas.blogspot.gr
Πηγή: topontiki.gr

Αστυνόμος Μπουραντάς: Ο προδότης της Κατοχής που αντί να εκτελεστεί, βγήκε βουλευτής


Κώστας Μανιάτης

Στις 27 Νοεμβρίου του 1945, το Β’ Δικαστήριο Δοσιλόγων απάλλαξε τον Νικόλαο Μπουραντά από όλες τις κατηγορίες εναντίον του, σκορπώντας κύμα αγανάκτησης, σε όλη τη χώρα, ακόμα και μέσα στο ίδιο το υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Παρ’ όλες τις μαρτυρίες, παρόλα τα αδιάσειστα στοιχεία για τη συνεργασία του με τους Γερμανούς, ο αρχηγός της μηχανοκίνητης ομάδας της Αστυνομίας Πόλεως, αθωώθηκε. Περιβόητος για τον ενεργό προδοτικό του ρόλο στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, ο Μπουραντάς όχι μόνο θα αφηνόταν ελεύθερος αλλά λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν και αστυνομικός διευθυντής Αθηνών. Το 1950 θα εκλεγόταν και βουλευτής Αττικοβοιωτίας με το κόμμα της «Ελληνικής Αναγέννησης», του Κωνσταντίνου Μανιαδάκη, αμετανόητου συνεργάτη του Μεταξά, που βασάνιζε τους συλληφθέντες αναγκάζοντάς τους να πίνουν ρετσινόλαδο.
Ο «αρχιβασανιστής» -σύμφωνα και με τον Περικλή Κοροβέση- Νικόλαος Μπουραντάς, ήταν ο επικεφαλής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Πόλεων επί Κατοχής. Αποτελούταν από 700 άντρες, γνωστοί ως «Μπουραντάδες», οι οποίοι πολλοί συχνά συνεργάζονταν με τους Ταγματασφαλίτες και τους Γερμανούς για την «τήρηση της τάξης».
Η μονάδα του, είχε πάρει μέρος σε δεκάδες επιχειρήσεις εναντίον αντιστασιακών, με τη δράση της να τρομοκρατεί κυρίως την Καισαριανή, τον Βύρωνα και την Καλλιθέα. Πολλούς απ’ τους συλληφθέντες τους παρέδιδαν απευθείας στους Γερμανούς για εκτέλεση. Στις 17 Αυγούστου του 1944 θα έπαιρνε μέρος στο Μπλόκο της Κοκκινιάς -μόνο εκείνη τη μέρα εκτελέστηκαν 350 άνθρωποι-, μαζί με τους επικεφαλής των Ταγμάτων Ασφαλείας, συνταγματάρχη Ιωάννη Πλυντζανόπουλου και ταγματάρχη, Γιάννη Σγουρού.
Συνελήφθη με το τέλος της Κατοχής και στις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε η δίκη-παρωδία που θα τον επέστρεφε στην κοινωνία αμόλυντο και πατριώτη.
«Εγώ τρώγω ένα ξεροκόμματο, βουτηγμένο στο αίμα! Αλλά ρέει στις φλέβες μου άφθονο ελληνικό αίμα», θα πει κατά την απολογία του.
Ακολουθούν έξι μαρτυρίες εναντίον του -μία εκ των οποίων ανήκει στον Μανώλη Γλέζο- όπως ακούστηκαν στο δικαστήριο και όπως τις κατέγραψε στο σπουδαίο βιβλίο του, «Οι Δωσίλογοι της Κατοχής», ο Νίκος Καρκάνης:
1. Κούλα Μπακοπούλου
Κατέθεσε πως στις 4 Δεκέμβρη του 1943 ύστερα από μια διαδήλωση, «μπουραντάδες» μπήκαν μέσα στο σπίτι της και έπιασαν τον άντρα της. Τους λήστεψαν και στη συνέχεια στα κρατητήρια βασάνισαν τον άντρα της. «Τον πυροβολούσαν στα πόδια, του έβγαλαν τα μαλλιά και του κατέστρεψαν το ένα μάτι». Στη συνέχεια τον παρέδωσαν στους Γερμανούς, οι οποίοι και τον εκτέλεσαν σχεδόν μετά από έναν μήνα.
2. Ελένη Κοτσαμπάσογλου
Κατέθεσε πως όταν πήγε στην Ασφάλεια να ρωτήσει για τον αδελφό της, ο Μπουραντάς της είπε κυνικά «Τους παρέδωσα στους Γερμανούς. Είναι εκτελεσμένος, να του κάνεις κόλλυβα».
Ο ίδιος αδελφός της, ο οποίος γλίτωσε τελικά, κατέθεσε ότι πιάστηκε σε μια διαδήλωση στο Παγκράτι, και ότι ο Μπουραντάς κατά την ανάκρισή του, τον έδερνε με μια σιδερογροθιά και τού ζήτησε να καρφώσει και τους υπόλοιπους διαδηλωτές.
Στη συνέχεια τον παρέδωσε στους Γερμανούς μαζί με άλλους τέσσερις κρατούμενους. Από εκείνους εκτελέστηκε ο ένας. Πριν την παράδοσή του, τον είχε πιέσει, λέγοντάς του «Έλα να σε κάνουμε δικό μας, αλλιώς θα σε φάει το χώμα της Καισαριανής».
3. Κ. Τρικόρφης
Κατέθεσε ότι πιάστηκε από τους μπουραντάδες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, μαζί με τον γιο του και άλλους δύο. Τους οδήγησαν όλους στο 5ο αστυνομικό Τμήμα και την άλλη μέρα ένας Γερμανός ξεχώρισε 50 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον γιο του, τους πήραν και τους εκτέλεσαν. Εκείνον τον έστειλαν στο Χαϊδάρι από όπου μετά από ένα μήνα, βγήκε.
4. Σπ. Λιναρδάτος
Ο άνθρωπος αυτός κατέθεσε ότι στις 3 Ιουνίου του ‘44 ο αστυνόμος Στασινόπουλος τον έπιασε μαζί με έναν επονίτη, γιατί είχαν στις τσέπες τους «προκηρύξεις υπέρ της εθνικής ενότητας». Ο Μπουραντάς τον ανέκρινε και τον βασάνισε με καλώδια φορτισμένα με ηλεκτρικό ρεύμα. Τον πίεζε να του καρφώσει κι άλλους Επονίτες και να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του ΕΑΜ.
5. Β.Μαρκεζίνης
Κατέθεσε ότι ήταν «συνειδητότατο όργανο των Γερμανών». Οι μπουραντάδες μαζί με τους Γερμανούς πήραν μέρος στις επιθέσεις κατά του λαού όταν έκανε τις συγκεντρώσεις για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης ή της καθόδου των Βουλγάρων. «Όταν το Μάρτη του ‘44 γινόταν μνημόσυνο των φοιτητών που είχαν εκτελεστεί, οι μπουραντάδες πυροβόλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος σκοτώνοντας έναν φοιτητή, τον Τορόν».
Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε και για τις περιβόητες επιδρομές των μπουραντάδων στην Καισαριανή και πώς ο Μπουραντάς κακοποίησε απάνθρωπα στη Γενική Ασφάλεια τον Σ. Χαλκιαδάκη. «Όλοι οι κρατούμενοι του Χαϊδαρίου, είπε, είδαν τον Μπουραντά να πηγαίνει και να συνεννοείται με τον Γερμανό διοικητή στον οποίο είχε παραδώσει όσους έπιασε στο μπλόκο της Κοκκινιάς».
6. Μανώλης Γλέζος
Ο Μανώλης Γλέζος κατέθεσε κι εκείνος στη δίκη, λέγοντας ότι τον Φλεβάρη του ‘44 συνελήφθη από άντρες του Μπουραντά. Στην Ασφάλεια που τον πήγαν βρήκε τον κρατούμενο Τζαμπουλίνο, παραμορφωμένο από τα βασανιστήρια. Ο Μπουραντάς παρέδωσε τον Τζαμπουλίνο στους Γερμανούς, οι οποίοι και τον εκτέλεσαν στις 3 του Μάη. Τον Γλέζο τον έστειλαν στο στρατοδικείο όπου δικάστηκε για παράνομη οπλοφορία -χωρίς να έχει όπλο.
Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω στιχομυθία:
Πολιτική Αγωγή: 
Είπατε στον Μπουραντά ότι εσείς κατεβάσατε την χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη;
Μαρτύρας: Πώς να το πω αφού οι Γερμανοί με είχαν καταδικάσει σε θάνατο για την πράξη μου αυτή.
Με λίγα λόγια, πώς θα μπορούσε να μαρτυρήσει κάτι τέτοιο σε έναν συνεργάτη των ναζί;
Ο Μπουραντάς έβγαλε ένα δικαστικό έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι ο Γλέζος κατηγορούταν για δολοφονίες και μερικές ακόμη κακουργηματικές πράξεις, αλλά λίγο μετά αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για άλλον Γλέζο…
Βασικός μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο Άγγελος Έβερτ, αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων εκείνη την περίοδο, όχι κατοχικά, ο οποίος είπε το εξής αδιανόητο για το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Δήλωσε ότι με τις επιθέσεις που έκανε ο Μπουραντάς είχε σκοπό να επιβάλει την τάξη και όχι να συνεργαστεί με τους Γερμανούς. Μάλωναν δηλαδή οι Γερμανοί με τους κατοίκους και οι μπουραντάδες πήγαν να τους χωρίσουν.
Όπως είπαμε και στην αρχή ο Μπουραντάς δεν εκτελέστηκε -όπως και όλοι οι προδότες που συμμετείχαν στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Αθωώθηκε και πέθανε τελικά πολλά χρόνια αργότερα, το 1981. Θάφτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
Πηγή: oneman.gr