Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Οι αντιδράσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκο/λιβυκή Συμφωνία υδρογονανθράκων


της Κύρας Αδάμ

Ελλάδα και Αίγυπτος είναι υποχρεωμένες και έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστούν τις οριοθετημένες ΑΟΖ τους μέσα στην μερική συμφωνία που έχουν συνυπογράψει.
Η ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία για την ΑΟΖ έχει οροθετηθεί μεταξύ του 26ου και 28ου μεσημβρινού, δηλαδή περιλαμβάνει το ανατολικό και νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης σε εύρος 7νμ από τις ακτές, περιλαμβάνει την Κάρπαθο και τη Κάσο και το δυτικό τμήμα της Ρόδου. ΔΕΝ περιλαμβάνει την ανατολική Ρόδο και το Καστελόριζο, που «πέφτουν» μέσα στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, την οποία η Άγκυρα διεκδικεί, έχοντας στείλει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες διεκδίκησης ΑΟΖ στην περιοχή αυτή.
Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει στείλει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες για την διεκδίκηση ΑΟΖ στην ίδια περιοχή.
Η Ελλάδα, μεταξύ 26 και 28ου μεσημβρινού, με την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία για την ΑΟΖ έχει οριοθετήσει την ελληνική ΑΟΖ μέσα σ αυτήν την περιοχή και πουθενά αλλού στη Μεσόγειο και νότια της Κρήτης. Η Μερική ελληνο/αιγυπτιακή ΑΟΖ έχει αποσταλεί στον ΟΗΕ, αλλά ακόμα δεν έχει αναρτηθεί στους επίσημους πίνακες του ΟΗΕ για να αποκτήσει πλήρη νομική ισχύ. Αντιθέτως η τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ από τον Ιανουάριο 2021 έχει αναρτηθεί στον επίσημο Πίνακα 104 του ΟΗΕ και βρίσκεται σε νομική ισχύ.
Η τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ τέμνει διαγώνια την ελληνο/αιγυπτιακή ΑΟΖ μέσα στο τμήμα της Ελληνικής ΑΟΖ. Και γι’ αυτό οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας, έρευνες – γεωτρήσεις – εξορύξεις, μέσα στον τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στην ελληνο/αιγυπτιακή ΑΟΖ είναι παράνομη και δίνει στην Ελλάδα το νομικό και πολιτικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση της παρανομίας αυτής.
Ομοίως η Αίγυπτος έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί έναντι της Τουρκίας οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια ΜΕΣΑ στο τμήμα της αιγυπτιακής ΑΟΖ στην ελληνο/αιγυπτιακή ΑΟΖ. Η Αίγυπτος όμως δεν έχει δικαίωμα να στραφεί εναντίον της Τουρκίας αν αυτή παρανομήσει σε ΑΟΖ τρίτης χώρας, όπως η Ελλάδα και αντιστρόφως.
Η τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ «ξεκινά» από τα ανατολικά παράλια της Ρόδου και το Καστελόριζο, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Στην ευρεία αυτή περιοχή η Ελλάδα ΔΕΝ έχει στείλει στον ΟΗΕ συντεταγμένες για τη διεκδίκηση ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή, ΔΕΝ αντέδρασε στο παρελθόν όταν το Ορούς Ρέις έκανε έρευνες στην περιοχή, ενώ ο πρωθυπουργός στη Βουλή δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται την κυριαρχία στα 6νμ των χωρικών υδάτων.
Η περιοχή ανατολικά της Ρόδου και το Καστελόριζο «είναι ανοιχτή» σε πρόκληση επεισοδίου από την Τουρκία.
Το ίδιο συμβαίνει με την τεράστια περιοχή νότια της Κρήτης ,από τον 26ο μεσημβρινό και δυτικά, από την περιοχή της Γαύδου , μέχρι της νησίδες Χρυσή , Παναγιά κλπ. νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει στείλει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες διεκδίκησης ΑΟΖ στην περιοχή, σε αντίθεση με τη Λιβύη, που έστειλε τις συντεταγμένες της στον ΟΗΕ για τη διεκδίκηση της ΑΟΖ της Λιβύης στις 4 Οκτωβρίου 2022, τις ημέρες δηλαδή όταν ανακοινώθηκε η τουρκο/λιβυκη Συμφωνία για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Η τουρκο/λιβυκη Συμφωνία για την εκμετάλλευση σε ξηρά και θάλασσα των δύο χωρών, εξουσιοδοτεί την Τουρκία, για λογαριασμό της Λιβύης να προχωρήσει σε έρευνες κλπ. νότια της Κρήτης, έξω από τα 6νμ χωρικών υδάτων. Σε περίπτωση διαμαρτυρίας της Ελλάδα για «παρενόχληση» νότια της Κρήτης, η Τουρκία ως εξουσιοδοτημένη χωρά θα στείλει την Αθήνα να βρει το λογαριασμό στη Λιβύη.
Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Λιβύης για την μεταξύ τους ΑΟΖ διακόπηκαν κακήν κακώς πριν μερικά χρόνια, όταν η Λιβύη επέμενε ότι η Γαύδος και οι νησίδες στο ανατολικό άκρο της Κρήτης δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και επομένως δεν μπορούν να συνυπολογιστούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Περιττό να επαναληφθεί ότι καμιά χώρα, ούτε και η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κηρύξει μόνη της την ΑΟΖ της, καθώς αυτό απαγορεύεται ρητώς από το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αναγνωρίζεται. Αλλά και η «μέση γραμμή» στην ΑΟΖ ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια χώρα μονομερώς για την ΑΟΖ, διότι το Δίκαιο της Θάλασσας δεν περιλαμβάνει πουθενά τον όρο «μέση γραμμή».
Πηγή: rethnea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου