Τις μετεκλογικές συνεργασίες μόνο δύο κόμματα τις έχουν αποκλείσει είτε εμμέσως είτε κατηγορηματικώς. Η Νέα Δημοκρατία, που έχει βάλει στόχο την αυτοδυναμία με δύο και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αν χρειαστεί και με κυβέρνηση που δεν θα είναι μονόχρωμη, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης.
Το άλλο κόμμα είναι το ΚΚΕ, το οποίο υπηρετεί σταθερά τη γραμμή «μόνοι μας εναντίον όλων». Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να μετακινηθεί όποιο αποτέλεσμα κι αν έχουμε. Η μοναξιά του συμπαγής. Μέχρι τώρα αποδίδει. Με τα ίδια ιδεολογικά χαρακτηριστικά και τη δική του επιρροή (μικρή αλλά υπολογίσιμη) δεν υπάρχει παρόμοιο κόμμα στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι αν θα το ακολουθήσουν όλοι οι ψηφοφόροι του.
Ενδεχομένως κάποιοι εξ αυτών να υποκύψουν στις ασφυκτικές πιέσεις που θα ασκηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Η Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείεται να βάλει νερό στο κρασί της, αν οι κάλπες αποδειχτούν ατίθασες και σαρώσουν την κοντόφθαλμη και ματαιόδοξη υπεροψία της ηγεσίας της. Με τα υπόλοιπα κόμματα τι γίνεται;
Σε συνέντευξή του στο liberal.gr ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε για την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25. Είπε: «Το ΜέΡΑ25, επειδή πραγματικά τιμάει την απλή αναλογική, έχει καλέσει εδώ και ένα χρόνο περίπου όλα τα κόμματα που έστω αυτοπροσδιορίζονται ως “προοδευτικά” να συζητήσουν προεκλογικά τις συμφωνίες και τις διαφορές τους…
Ωστε να γίνει μια προγραμματική ζύμωση, η οποία δεν θα καταλήξει απαραίτητα σε κάποια συμφωνία και η οποία θα τεθεί ενόψει της κρίσης του ελληνικού λαού. Δυστυχώς, όμως, τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και τα υπόλοιπα “προοδευτικά” κοινοβουλευτικά κόμματα, έκλεισαν την πόρτα αυτής της συζήτησης. Εμείς όμως είμαστε ξεκάθαροι και δεσμευμένοι στο Συνέδριο του κόμματός μας πως αν μια τέτοια συζήτηση δεν γίνει προεκλογικά, δεν πρόκειται να συζητήσουμε το παραμικρό με τον οποιονδήποτε μετεκλογικά».
Τι λέει ο κ. Βαρουφάκης με παγερή σαφήνεια; Τώρα η συζήτηση, για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Μετά τις εκλογές δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε. Θα επιμείνει το ΜέΡΑ25; Ανάμεσα στη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή στην υποστήριξή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή του θα προτιμήσει την άρνηση; Περιθωριακή και ανήμπορη ριζοσπαστικότητα ή ανατρεπτική ενσωμάτωση, δηλαδή αγώνας μέσα στους θεσμούς; Συμφέρουν τον κ. Βαρουφάκη οι δεύτερες και οι τρίτες εκλογές; Νομίζω ότι με αυτά τα ερωτήματα θα αναμετρηθούν τα όργανα του κόμματος την επόμενη μέρα.
Το ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι λόγω μεγέθους κόμμα εξουσίας αλλά υποστηρίζει ότι είναι κόμμα διακυβέρνησης; Στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «εκείνοι που έχουν πρωταγωνιστήσει στα προβλήματα, δεν μπορούν να είναι πρωταγωνιστές των λύσεων» (για τα προβλήματα ευθύνη έχει και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε για πολλά χρόνια).
«Γι’ αυτό λέμε σταθερότητα, προοδευτική ατζέντα και συγκλίσεις σε πρόγραμμα και σε πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν πολιτικές συμμαχίες» (τι είδους προοδευτική ατζέντα μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σ’ ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και στη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ.;). Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των προσώπων που θα στελεχώσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας υπογράμμισε: «Πρέπει να έχουν πολιτική αυτονομία» (τι σημαίνει αυτό;). «Υψηλό δείκτη αξιοπιστίας» (ποιος θα το κρίνει;). «Επάρκεια» (υποκειμενικό). «Διεθνές κύρος» (σε ποια πεδία;). «Και, βέβαια, να μπορεί ο ελληνικός λαός να ακουμπήσει πάνω τους τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του για το μέλλον» (οι κάλπες θα έχουν τον πρώτο λόγο).
Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε πρόσωπα με πολιτική και επιστημονική επάρκεια, που δεν είναι αναγκαίο να είναι βουλευτές, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» (δηλαδή τεχνοκράτες ή άστεγους που θα επιλέξουν οι κομματικές ηγεσίες ερήμην των πολιτών;).
Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Μιλώντας ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του για τις ενδεχόμενες δυσκολίες των συνεργασιών ανέφερε ότι την εντολή θα τη δώσει ο λαός και πρόσθεσε: «Και αναρωτιέμαι και πάλι ποια ηγεσία ποιου δημοκρατικού κόμματος θα αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση. Και να επωμιστεί το κόστος για τη χώρα και την ίδια μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η Ν.Δ.».
Ο κ. Τσίπρας όπου βρεθεί και όπου σταθεί υποστηρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης των ηττημένων. Ακόμη κι αν βγαίνουν τα νούμερα; Ετσι λέει. Θα επιμείνει σ’ αυτήν τη ραχιτική ιδέα; Δεν θα καταργεί έτσι στην πράξη την απλή αναλογική, δηλαδή το δικό του εκλογικό σύστημα; Επίσης: Είναι εφικτό να ικανοποιηθούν όλοι οι όροι που βάζουν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων; Ενας τέτοιος συνδυασμός μοιάζει απίθανος. Οπότε; Το έχουμε ξαναπεί από τούτες εδώ τις στήλες. Δεν πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς όσα λένε τα κόμματα προεκλογικώς. Και γενικώς και ειδικώς. Ολα τα κόμματα; Εξαιρείται το ΚΚΕ.
Ανάγωγα
Γιατί προτιμά ο κ. Μητσοτάκης το debate με όλους τους αρχηγούς και αποφεύγει το debate με τον Τσίπρα; Μα είναι φανερό. Στη συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών οι επικεφαλής των μικρότερων κομμάτων θα χτυπούν και τους δύο μονομάχους –κάποιοι για ευνόητους λόγους περισσότερο τον Τσίπρα–, ενώ στο άλλο γήπεδο θα είναι οι δυο τους. Κι αυτό μάλλον τον φοβίζει. Οπότε, στα σίγουρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου