Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Ο Ατίλιο Μπορόν για το παλαιστινιακό ολοκαύτωμα.


Πρωτοβουλία συγκρότησης μετώπου για τη σωτηρία του λαού και την αναγέννηση της χώρας

Atilio A. Boron

Μια σημείωση για το παλαιστινιακό ολοκαύτωμα
Οι αυξανόμενες παγκόσμιες επικρίσεις κατά της γενοκτονικής στρατιωτικής εκστρατείας που εξαπέλυσε η ισραηλινή κατοχή μετά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός ώθησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει κριτική στάση για τους “αδιάκριτους βομβαρδισμούς” του “Τελ Αβίβ” στη Λωρίδα της Γάζας. Παρατηρητές της Ουάσινγκτον επισήμαναν ότι ο Μπάιντεν έκανε χρήση “ασυνήθιστα σκληρής γλώσσας” λίγο πριν από τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία συνεδρίασε “με αίτημα την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, την προστασία των αμάχων, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων”. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ασφάλεια του “Ισραήλ” βασίζεται στη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ότι οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί ανυπεράσπιστων αμάχων στη Γάζα άρχισαν να διαβρώνουν αυτή την υποστήριξη.
Οι μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών, με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου και τη δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό, φαίνεται να γέρνουν την ισορροπία της παγκόσμιας κοινής γνώμης κατά του ρατσιστικού ισραηλινού καθεστώτος. Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση ήταν συντριπτικά υπέρ της  κατάπαυσης του πυρός και απέδειξε την αυξανόμενη απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και του “Ισραήλ” σε αυτό που συνήθως αποκαλείται από την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα “διεθνής κοινότητα”. Φυσικά, στα στόματα των Αμερικανών αξιωματούχων η “διεθνής κοινότητα” περιλαμβάνει μόνο τους συμμάχους και τους υποτελείς των ΗΠΑ– ο υπόλοιπος κόσμος – γι αυτούς – απλά δεν υπάρχει. Ωστόσο, όταν η “διεθνής κοινότητα” μιλάει, όπως έκανε στην δεν υπάρχει. Ωστόσο, όταν η διεθνής κοινότητα μιλάει, όπως έκανε στην ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη, 153 από τα 193 μέλη ψήφισαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός– δηλαδή, ενάντια στην αμερικανική επιλογή, με μόνον 10 χώρες να ψηφίζουν ευθυγραμμισμένες με την Ουάσινγκτον και κατά του προτεινόμενου ψηφίσματος- και 23 να απέχουν. Μόνο οκτώ χώρες – η Αυστρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Λιβερία, η Μικρονησία, το Ναούρου, η Παπούα Νέα Γουινέα και δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής: Γουατεμάλα και Παραγουάη –ενώθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το “Ισραήλ” και τάχθηκαν κατά του ψηφίσματος. Σε αυτή την περίπτωση, η υποστήριξη της κατάπαυσης του πυρός ήταν πολύ ανώτερη από εκείνη που έλαβε το ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από τους  Άραβες στις 27 Οκτωβρίου και ζητούσε “ανθρωπιστική εκεχειρία” που θα οδηγούσε σε παύση των εχθροπραξιών. Σε εκείνη την περίπτωση, η ψηφοφορία ήταν 120 υπέρ, 14 κατά με 45 αποχές.
Μέχρι στιγμής, η επίθεση στη Γάζα έχει οδηγήσει σε έναν εξαιρετικό τραγικό αριθμό θυμάτων: περισσότεροι από 20.000 αναφερόμενοι νεκροί. Όμως ο αριθμός αυτός υποτιμά τον αριθμό των χιλιάδων που κείτονται κάτω από τα ερείπια των κατοικιών, των σχολείων, των νοσοκομείων και των προσφυγικών καταυλισμών που καταστράφηκαν βάναυσα από την ισραηλινή επίθεση, η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Ο Μπάιντεν ανανέωσε επίσης τις προειδοποιήσεις του ότι “το Ισραήλ” “δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη υπερβολικής αντίδρασης” που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ως απόδειξη αυτής της ανησυχίας, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να στείλει στο “Ισραήλ” τον κορυφαίο σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Ο Sullivan επισκέφθηκε την «οντότητα» στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.
Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιλεγμένα μέλη του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. Συνομίλησε επίσης με Ισραηλινούς αξιωματούχους για το μεταπολεμικό τους σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, όπου σήμερα κυβερνά η Χαμάς. Ο απεσταλμένος του Μπάιντεν συνάντησε επίσης τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ, τον ηγέτη ενός ακροδεξιού ισραηλινού κόμματος (που συνήθως περιγράφεται ως εθνικοσιωνιστικό, σε αναφορά με το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ), και τον υπουργό “εθνικής ασφάλειας” στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου. Ο Ben-Gvir είναι σφοδρός επικριτής της “λύσης των δύο κρατών” και έχει καλέσει το “Ισραήλ” να επανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Δυτικής Όχθης και της Γάζας για να επιτύχει την οικοδόμηση του “Μεγάλου Ισραήλ” μετά την εκδίωξη, ή ακόμη και την εξόντωση, του παλαιστινιακού πληθυσμού.
Μια προσεκτική αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στη Γάζα δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ρατσιστικό καθεστώς Νετανιάχου θα παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ρατσιστικό καθεστώς Νετανιάχου θα συνεχίσει τις σφαγές του μέχρι να καταφέρει να καταλάβει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, αν αποδειχθεί ικανό να κάμψει την αντίσταση της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού και να κλείσει τα μάτια στην αυξανόμενη κριτική και τις  λαϊκές διαμαρτυρίες που εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και στις εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις που προτείνονται από ορισμένες κυβερνήσεις, κυρίως της Κίνας και της Βραζιλίας. Προφανώς, ένα τέτοιο σχέδιο θα καταστήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ακόμη πιο ασταθή και εκρηκτική, και παρόλο που βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία για το “Τελ Αβίβ”, μεσοπρόθεσμα, η ευπάθεια του “Ισραήλ” και η γενικευμένη δυσαρέσκεια του αραβικού κόσμου προς μια οντότητα που διέπραξε τις φρικτές θηριωδίες που παρακολουθούμε στη Γάζα θα καταστήσει την κατάστασή του στην περιοχή μη βιώσιμη, ακόμη και με τη συνενοχή και την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων υποτελών τους. Το Ολοκαύτωμα που υφίσταται το παλαιστινιακό έθνος δεν θα μείνει ατιμώρητο, ακόμη και αν αυτή τη στιγμή ακούγεται σαν αφελής ψευδαίσθηση.

Ο Atilio Borón είναι Αργεντινός μαρξιστής κοινωνιολόγος. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εργάστηκε ως καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Λατινικής Αμερικής και στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Υπηρέτησε επίσης ως Γενικός Γραμματέας του CLACSO, ενός ακαδημαϊκού σώματος ομπρέλα για τη Λατινική Αμερική. Το 2005, υπέγραψε το Μανιφέστο του Πόρτο Αλέγκρε του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Το 2009 έλαβε το Διεθνές Βραβείο José Martí από την UNESCO για τη συμβολή του στην ενσωμάτωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Υπηρετεί στο Transnational Institute, ως Διευθυντής του Λατινοαμερικανικού Προγράμματος Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης για το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και συνεργάτης του προγράμματος New Politics. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου