Τι σημαίνει ο ανασχηματισμός μιας κυβέρνησης με το που συμπληρώνονται μόλις έξι μήνες από το σχηματισμό της; Στη σημερινή περίπτωση σημαίνει παραδοχή της αποτυχίας. Στους δύο τομείς που «ανασχηματίστηκαν», Προστασία του Πολίτη και Υγεία, η αποτυχία είναι καταφανής.
Το δόγμα «νόμος και τάξη» αποτελεί το... ιερό δισκοπότηρο των δεξιών κομμάτων. Και ήταν ένα από τα «χαρτιά» της ΝΔ στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κομπορρημονούσε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ότι, μόλις θα αναλάμβανε την κυβέρνηση, «ο νόμος και η τάξη θα επιστρέψουν σε όλη τη χώρα».
Αν τολμούσε να το επαναλάβει σήμερα, θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι του παλιού γελοιογράφου. Όχι μόνο δεν επέστρεψαν ο νόμος και η τάξη, αλλά κυριαρχεί η παντός είδους εγκληματικότητα. Το δόγμα κατέρρευσε.
Στην Υγεία η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη. Και το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα γαργαλιστικά περιστατικά με τα γλέντια σε νοσοκομεία. Είναι η οικτρή κατάσταση που επικρατεί συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Στις εφημερίες η αναμονή ξεπερνά τις ανθρώπινες αντοχές, τα ραντεβού ορίζονται με πολύμηνες καθυστερήσεις. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό συνεχώς μεγαλώνουν.
Ο κ . Μητσοτάκης επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τη γνωστή μέθοδο της ανακύκλωσης προσώπων:
Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης απομακρύνθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Του καταλογίστηκε η πολιτική ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Ήταν η πρώτη φορά που χρεωνόταν μια αποτυχία στο πολύ γνώριμό του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στην πρώτη κυβέρνηση της δεύτερης τετραετίας του ανατέθηκε να πετύχει την «ανάνηψη» του ΕΣΥ. Δεν τα κατάφερε. Και τώρα ο πρωθυπουργός, υπό την πίεση της εγκληματικότητας, τον μεταθέτει ξανά στο υπουργείο της λεωφόρου Κατεχάκη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το «success story» του στο υπουργείο Εργασίας και υποχρεώνεται να το εγκαταλείψει. Το υπουργείο Υγείας τού είναι γνώριμο από την κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να αποδείξει ότι, πέρα από εντυπωσιασμούς, μπορεί να πετύχει εκεί που απέτυχε ο Χρυσοχοίδης. Αλλά η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τόσο κακή που είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να αλλάξει με ανακύκλωση προσώπων.
Αλλά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι ανακυκλούμενοι υπουργοί του μπορούν να μην πτοηθούν από τις αποτυχίες επικαλούμενοι αυτήν τη ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου