Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

"Φτάνει πια" - Όλοι στον Λευκό Πύργο σήμερα...


Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες, ένα ευρύ κάλεσμα που "κυκλοφορεί" στο facebook,το οποίο ζητά από όλους τους πολίτες, να... κατέβουν στον Λευκό ... Πύργο, σήμερα, Κυριακή 31 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στις πληροφορίες του καλέσματος, αυτή η κίνηση, δεν αποτελεί προσπάθεια "επανεκκίνησης των Αγανακτισμένων", αλλά μια λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

"Είναι το "Φτάνει Πια!" που σκαλώνει στο λαιμό μας όλο και πιο συχνά και θέλει να αρθρωθεί δημόσια και συλλογικά μαζί με τις φωνές των κοντινών μας ανθρώπων, αυτών που πονάνε τα ίδια πράγματα με μας και σκέφτονται περίπου σαν κι εμάς", αναφέρεται στο κάλεσμα.

"Πρέπει να βρεθούμε, να ξανασυναντηθούμε στο δημόσιο χώρο που μας τον στερούν μέτρο-μέτρο καθημερινά, να μετατρέψουμε τα "Δεν πάει άλλος…" που λέμε συνέχεια σε "Δεν πάει άλλο!" και να ενώσουμε τις φωνές μας σε αυτά τα ελάχιστα, αλλά τόσο μεγάλα, στα οποία συμφωνούμε. Οι λαοί της Βουλγαρίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας δείχνουν το δρόμο. Κι ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος", καταλήγει.
 

M’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.

beloyannis_2
Έχω πάνω στο τραπέζι μου
τη φωτογραφία του ανθρώπου
με τ’ άσπρο γαρούφαλο
που τον τουφέκισαν
στο μισοσκόταδο
πριν την αυγή
κάτω απ’ το φως των προβολέων.

Στο δεξί του χέρι
κρατά ένα γαρούφαλο
που ‘ναι σα μια φούχτα φως
από την ελληνική θάλασσα
τα μάτια του τα τολμηρά
τα παιδικά
κοιτάζουν άδολα
κάτω απ’ τα βαριά μαύρα τους φρύδια
έτσι άδολα
όπως ανεβαίνει το τραγούδι
σα δίνουν τον όρκο τους
οι κομμουνιστές. Τα δόντια του είναι κάτασπρα
ο Μπελογιάννης γελά
και το γαρούφαλο στο χέρι του
είναι σαν το λόγο που ‘πε στους ανθρώπους
τη μέρα της λεβεντιάς
τη μέρα της ντροπής.


Nâzım Hikmet, Ο ‘Ανθρωπος Με Το Γαρύφαλο,  Απρίλης 1952
 
“Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.
Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.    
 Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος…                          
Ο Mπελογιάννης μάς έμαθε άλλη μια φορά πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.                              
M’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.                 
M’ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώσει.”
Γιάννης Pίτσος, «O Άνθρωπος με το γαρίφαλο», Aϊ Στράτης 31/3/1952

Ο Ντάριο Φο για το θέατρο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η σημερινή και το φετινό μήνυμα που υπογράφει ο Ιταλός νομπελίστας συγγραφέας, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης δεν θα μπορούσε παρά να αναφέρεται στην κρίση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ηθοποιοί.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) για τις 27 Μαρτίου.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ επιλέγει κάθε χρόνο μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο.
Φέτος το μήνυμα έγραψε ο Ντάριο Φο ο οποίος έχει τιμηθεί και με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων στο παρελθόν οι: Ζαν Κοκτώ, ‘Αρθουρ Μίλλερ, Λόρενς Ολίβιε, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, , Τζον Μάλκοβιτς κ.α.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου:
«Πριν πολλά χρόνια, η εξουσία επίλυσε το πρόβλημα της ανοχής της απέναντι στους ηθοποιούς της Commedia dell’ Arte διώχνοντας τους από την χώρα.
Σήμερα, ηθοποιοί και θίασοι έχουν πρόβλημα ανεύρεσης δημόσιων σκηνών, θεάτρων και θεατών, εξαιτίας της κρίσης.
Επομένως, οι κυβερνώντες, δεν έχουν πρόβλημα να ελέγχουν αυτούς που εκφράζονται μέσω της ειρωνείας και του σαρκασμού, μιας και δεν υπάρχει κανένας χώρος για τους ηθοποιούς, αλλά ούτε και κοινό στο οποίο να μπορούν να απευθυνθούν.
Τουναντίον, κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, στην Ιταλία, οι κυβερνώντες έπρεπε να προσπαθήσουν αρκετά για να φέρουν τους κωμικούς σε δύσκολή θέση μιας και τους απολάμβανε μεγάλη μερίδα του κοινού.
Είναι γνωστό ότι η μεγάλη έξοδος των ηθοποιών της Κομέντια Ντελ Άρτε πραγματοποιήθηκε στον αιώνα της Αντιμεταρρύθμισης, με τη θεσμοθέτηση της κατάργησης όλων των θεατρικών χώρων, ιδιαιτέρως στην Ρώμη, όπου κατηγορήθηκαν ότι πρόσβαλλαν την ‘Αγια Πόλη. Το 1967, ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΒ’, κάτω από την συνεχόμενη πίεση της συντηρητικής πλευράς της αστικής τάξης και του κλήρου, διέταξε την κατεδάφιση του Θεάτρου Tordonina, το οποίο σύμφωνα με τους ηθικολόγους, είχε παρουσιάσει τον μεγαλύτερο αριθμό άσεμνων σκηνών.
Την εποχή της Αντιμεταρρύθμισης, ο Καρδινάλιος Κάρλο Μπορομέο, ο οποίος δρούσε στον βορρά της Ιταλίας, είχε αφιερώσει τον εαυτό του στην λύτρωση «των παιδιών του Μιλάνου», θέτοντας για την τέχνη έναν σαφή διαχωρισμό, ως την υψηλότερη μορφή πνευματικής εκπαίδευσης, και το ως την έκφραση της αισχρολογίας και της ματαιοδοξίας. Σε ένα γράμμα που απεύθυνε στους συνεργάτες του, το οποίο παραθέτω σχεδόν αυτούσιο, εξέφρασε τις πεποιθήσεις του περίπου ως εξής: «ανησυχώ για την εξάλειψη του κακού σπόρου, έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάψουμε τα κείμενα που περιέχουν μιαρούς λόγους, για να τους εξαλείψουμε από την μνήμη των αντρών, και την ίδια στιγμή να διώξουμε αυτούς που κυκλοφορούν αυτά τα κείμενα σε έντυπη μορφή. Προφανώς όμως ενώ κοιμόμασταν, ο διάβολος δούλευε με ανανεωμένο ζήλο. Αυτό που μπορούν να δουν τα μάτια μπορεί να είναι πιο διεισδυτικό για την ψυχή απ’ αυτό που μπορούν να διαβάσουν σε τέτοια βιβλία! Πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι για το μυαλό των νεαρών αντρών και κοριτσιών ο προφορικός λόγος και οι απρεπείς κινήσεις, παρά μία άψυχη λέξη τυπωμένη σε βιβλία. Γι’ αυτό είναι επείγον να απαλλάξουμε τις πόλεις μας από αυτούς που κάνουν , όπως κάνουμε και με τις ανεπιθύμητες ψυχές».
Επομένως η μοναδική λύση για την κρίση είναι να ελπίζουμε ότι το μεγάλο κυνήγι μαγισσών οργανώνεται εναντίον μας και ιδιαίτερα ενάντια στους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να διδαχθούν την τέχνη του θεάτρου: μια νέα διασπορά κωμικών, δημιουργών του θεάτρου, οι οποίοι μέσα από αυτό τον περιορισμό θα δημιουργήσουν αφάνταστα οφέλη για μια νέα εκπροσώπηση».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Κάτι να σαλεύει

 
Κοιτώ την επικαιρότητα με λοξές ματιές σε μικρές δόσεις . Δόσεις πάλι, αλλά αυτή την φορά δόσεις αντιφάσεων. Άνθρωποι που γράφουν ποιήματα, απαγγέλουν Ελύτη και στον επόμενο τόνο πέφτουν με τα χίλια του θυμού τους πάνω στην αντίθετη γνώμη, χωρίς να κάνουν τον παραμικρό κόπο ούτε καν να την ακούσουν. Θέλοντας να  κατασπαράξουν και αυτή και αυτόν που την είχε....Όμως όπως πάντα αυτοί που βιώνουν μια τραγωδία, δεν είναι ούτε αυτοί που βροντοφωνάζουν περί εθνικής τραγωδίας, ούτε περί dna της φυλής, ούτε αυτοί που κάθε τρείς λέξεις πετάνε την λέξη πατρίδα. Άνθρωποι δηλαδή που δεν φοβούνται να κοιταχτούν στον καθρέφτη, βιώνουν τις τραγωδίες.
Κι όμως είναι κάτι που σαλεύει.
 Κάποτε είχαμε το νέφος που όλο πύκνωνε και μας έπνιγε. Τώρα πυκνώνουν  τα προβλήματα της κρίσης, τα ποσοστά της ανεργίας, τα σημάδια της διαταραχής, οι αριθμοί των αυτοκτονιών, των αναπάντεχων ανατροπών. Μια διαρκώς υπό αίρεση καθημερινότητα.
Το νέφος το παλεύαμε με τα μονά ζυγά. Πως παλεύεται η ζωή όταν αλλάζει ταχύτατα και αρχίζει να νιώθει  ο άνθρωπος πως δεν τον περιλαμβάνει ; Ποιές είναι οι διαφυγές μας σήμερα; Ο θυμός, η κατάπτωση, η σύγχυση, τα παράληρήματα. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ούτε την δυνατότητα , ούτε την ψυχραιμία , ούτε την γνώση και την σοφία να διαχειρίζονται κρίσεις σαν αυτές που ζούμε.
Παλεύει μια κοινωνία πολιτών να ανακουφίσει  ό,τι μπορεί, με ό,τι έχει . Ομάδες εθελοντισμού , δράσεις αλληλεγγύης. Παστίλιες για τον πόνο του άλλου. Να μαλακώσει ένας πόνος απρόβλεπτος και άνισος  που κτυπά στο μυαλό και στην ψυχή. Μοιράζεται ο πόνος αν ξέρεις και μπορείς να εμπιστευθείς. Ίσως τελικά αυτό το μοίρασμα είναι που σαλεύει και βοηθά ένα κάτι άλλο να συνεχίσει. Αφού όλα πρέπει να συνεχίσουν και τίποτα δεν μπορεί να διακόψει αυτή την ροή.
Αυτά σκεφτόμουν και περπατούσα αφήνοντας πίσω μου πέντε ''αγοράζω χρυσό'' σε αδερφική διαδοχή με τα αντιφαστιστικά συνθήματα στις λαμαρίνες, τις φθαρμένες ταμπέλες με τα κόκκινα κεφαλαία ''εκποίηση'' και ΄΄κλείσαμε''. Μια εντελώς πρωτόγνωρη πραγματικότητα που διαδέχεται την ακριβώς προηγούμενη πραγματικότητα. Η δική μας κληρονομιά, η δική μας βιωμένη πραγματικότητα. Προχώραγα, οι ταμπέλες και τα συνθήματα υποχωρούσαν και άλλα διαδέχονταν τα προηγούμενα, μην μπορώντας να διακρίνω, αν τουλάχιστον λιγόστευαν. Σε μια μελαγχολική εναλλαγή.
Δεν λιγόστευε όμως η ευχή να συνεχίσει να σαλεύει, αυτό που σαλεύει. Αν είναι η πόλη που σαλεύει, ή τα συναισθηματα μας που σαλεύουν. Εμείς σαλεύουμε. Και η ευχή να μην συνηθίσουμε αυτή την πικρή εναλλαγή. Να την νιώθουμε πρόσκαιρη, παροδική, ξεπεράσιμη. Μήπως και αφήσουμε αυτή την Άνοιξη να μας πει κάτι για την ζωή.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Μια «ευλογημένη» γροθιά

Αποκλειστική συν/ξη του Νίκου Κούνδουρου στον Διονύση Τσιλιμιδό
 
Μένει στο Μετς. Παραμένει νέος. Και αντιδραστικός, όπως κάθε νέος. Εξακολουθεί να κάνει ταινίες. Με την τελευταία του, βγάζει μια «κραυγή» για την Παλαιστίνη. Είναι Κρητικός. Γονιδιακά λοιπόν, περήφανος, φιλόξενος, αθυρόστομος και τσαμπουκάς. Δεν μασάει τα λόγια του και δεν μασάει γενικώς. Κυρίως από απειλές. Ξέρει πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» και τα παίρνει στο κρανίο με οτιδήποτε αυτής της απόχρωσης. Από «αυγό» μέχρι… κόμμα. Θυμάται μια «ευλογημένη» γροθιά που έριξε κάποτε ως φαντάρος και που του άλλαξε τη ζωή. Λέει τη γνώμη του για την τριανδρία που μας κυβερνά και αποκαλεί «άθλιο θηλυκό» μια πολύ… γνωστή μας κυρία. Μένει άφωνος μπροστά στη φτώχεια και την ανεργία των ελλήνων. Δακρύζω κι εγώ μαζί του, όταν μου αφηγείται την ιστορία που τον σημάδεψε, με τον φίλο του τον αθώο Ισίδωρο. Μου χαρίζει τρία βιβλία με μια «ακριβή» αφιέρωση. Πριν σας παραδώσω στον γοητευτικό και ξεκάθαρο λόγο του, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Νίκο Κούνδουρο, «γιατί είναι αυτός που είναι» και που εξακολουθεί να υπάρχει απείθαρχα  και αδιαπραγμάτευτα!!
 

Γερμανικό έγκλημα και τιμωρία

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
 
Ανεξάρτητα από την έκβαση τον κυπριακού δράματος, το Βερολίνο θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα για την αλαζονεία τον, παρασύροντας την Ευρωζώνη με τη μορφή που γνωρίζουμε σε διάλυση
Στις 21 Μαρτίου ενώ η Μέρκελ έβγαζε καπνούς απ' το "ΟΧΙ" της κυπριακής βουλής, η Βελγική L'Echo, κάτω απ' τον τίτλο "Σε αναζήτηση των υπευθύνων" έριχνε ευθύνη για τη νέα απροσδόκητη κρίση της Ευρωζώνης....όχι στη Λευκωσία αλλά στο Βερολίνο.
Η σύνταξη της έγκυρης εφημερίδας δεν δίστασε μάλιστα να παρομοιάσει το γερμανικό σχέδιο προμελετημένης οικονομικής καταστροφής της νήσου με τον τούρκικο "Αττίλα". Από κει και το απόσπασμα: "Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Κύπρος που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,3% της Ευρωζώνης θα αναστάτωνε τόσο την Ευρώπη και πρωτεύουσες όπως η Μόσχα και το Λονδίνο;
Οι κάτοικοι του νησιού θα θυμούνται πάντα δυο ημερομηνίες: το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 όταν ο τούρκικος στρατός εισέβαλε στο βόρειο τμήμα του νησιού, διχοτομώντας το σε ελληνική και τούρκικη ζώνη. Και εκείνο το άλλο Σάββατο, στις 16 Μαρτίου 2013, όταν αποφασίστηκε η δέσμευση και ο ακρωτηριασμός των καταθέσεων, ακόμη και των μικρών καταθετών. (...)
Η αμφιβολία φωλιάζει πλέον στο νου πολλών: η Ευρώπη, σε περίπτωση σοβαρών δυσκολιών οποιασδήποτε χώρας, έχει πλέον μισάνοιχτη την πόρτα για την υποχρεωτική φορολόγηση των καταθέσεων».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το κύριο άρθρο της έγκυρης Le Soir, υπό τον ευθύβολο τίτλο «Η αμέλεια είναι ευρωπαϊκή». Αντιγράφουμε: «Η κυπριακή κρίση είναι τραγική, πρώτα για τους κατοίκους της νήσου, αλλά βαθύτερα λόγω απαξίωσης των ευρωπαϊκών αρχών. Θα ήταν βολικό να ρίξουμε την ευθύνη στους Κύπριους ηγέτες, χαρακτηρίζοντας τους -όπως κάνουν οι Βρυξέλλες- ανίκανους να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του Eurogroup. Λάθος! Εκείνες που έσφαλαν ήταν οι ευρωπαϊκές Αρχές που επικύρωσαν ομόφωνα αυτό το σχέδιο, το οποίο υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και στην ικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να σεβαστούν το λόγο τους. Όταν οι υπουργοί Οικονομικών (δηλαδή η Γερμανία) επιβάλλουν με τόσο αμείλικτο τρόπο οδυνηρές αποφάσεις στις "ένοχες" χώρες, θα όφειλαν πρωτίστως να αναλάβουν την ευθύνη των δικών τους λαθών. Ο κίνδυνος που απειλεί την Ευρώπη δεν είναι νομισματικός. Είναι η πλήρης έλλειψη διακυβέρνησης».

Μανιασμένο θηρίο...

Ακόμη και κάθε άλλο παρά φιλελληνικοί ή φιλοκυπριακοί κύκλοι πάγωσαν μπροστά στην εικόνα μιας Γερμανίας-μανιασμένου θηρίου, που δεν διστάζει να προκαλέσει οποιεσδήποτε καταστροφές στους γείτονες του, προκειμένου να εξοντώσει το μικρό κουνούπι που το ενόχλησε. Η Ευρωζώνη δεν μοιάζει με κοινότητα αλληλεγγύης, αλλά με «θάλαμο βασανιστηρίων του κυρίου Σόιμπλε» είχε γράψει, με αφορμή το ελληνικό δράμα, ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μινχάου. Με την απόφαση για την Κύπρο «η Ευρωζώνη επιστρέφει στις παλιές της συνήθειες», σχολίαζε αυτή τη φορά η σύνταξη της βρετανικής εφημερίδας, προσθέτοντας: «Αντιμέτωποι με ένα κράτος που πνίγεται, αντί να πετάξουν σωσίβιο, οι ηγέτες προτίμησαν να του δέσουν μια πέτρα στο λαιμό». Όσο για την επίσης βρετανική Daily Mail, είχε το θάρρος να ονοματίσει στον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο της το κατ' ευφημισμόν «σχέδιο διάσωσης» που επέβαλαν οι Γερμανοί στο Eurogroup όπως πραγματικά του άξιζε: «Αυτό λέγεται ληστεία τραπεζών»!
Με την απόφαση του Eurogroup, εντελώς ανεξάρτητα από το «ΟΧΙ» της κυπριακής Βουλής, οι Γερμανοί είχαν ήδη ανατινάξει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ακυρώνοντας το ρόλο της ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου και ωθώντας τη στην κοιλάδα των δακρύων μιας βαθιάς, μακρόχρονης ύφεσης.
Σε δεύτερο χρόνο θα έρθει η προσπάθεια του Βερολίνου να βάλει χέρι στους κυπριακούς υδρογονάνθρακες και, πολύ φοβόμαστε, ένα νέο Σχέδιο Ανάν, το οποίο θα συνοδεύεται από το δέλεαρ της ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, που υποτίθεται ότι θα απαλύνει κάπως το βίαιο ακρωτηριασμό των λαϊκών εισοδημάτων. Ακόμη κι αν πετύχει στο ακέραιο, όμως, αυτούς τους στόχους της, η Γερμανία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την αλαζονεία της, παρασύροντας για άλλη μια φορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλάζει ο χάρτης

Η κρίση χρέους που πλήττει εδώ και πέντε χρόνια την ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τελευταίο αδύναμο κρίκο την Κύπρο, έχει ήδη αλλάξει δραματικά το γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Επί μισό αιώνα, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, η Γηραιά Ήπειρος ήταν διαιρεμένη σε μια Δυτική Ευρώπη, υποτελή της Αμερικής, και σε μια Ανατολική Ευρώπη, υποτελή της Σοβιετικής Ένωσης. Στη θέση αυτής της «κάθετης» διαχωριστικής γραμμής αναδύεται σήμερα μια «οριζόντια», από πολλές απόψεις βαθύτερη και περισσότερο ταπεινωτική για τους αδύναμους: η διαίρεση ανάμεσα σε έναν πλούσιο και ισχυρό Βορρά, με πυρήνα τη Γερμανία, και σε ένα χειμαζόμενο Νότο, μια ζώνη μισοαποικιών, με ρόλο οικονομικής ενδοχώρας της νέας Αγίας Ρωμαϊκής Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Κι αν μέχρι χθες υπήρχε η Γαλλία να εξισορροπεί τη γερμανική ισχύ, δρώντας σαν γέφυρα ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, σήμερα αυτή η ιστορική και υπερήφανη χώρα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε «ελάσσονα εταίρο» της Γερμανίας, όπως η Βρετανία, μετά την απώλεια της Αυτοκρατορίας της, αρκέστηκε στο ρόλο του ελάσσονος εταίρου της Αμερικής.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Ευρωζώνη αποδεικνύεται όχι μηχανισμός ευημερίας, αλληλεγγύης και σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομικών, αλλά απόσπασης πλεονάσματος από τους πιο φτωχούς προς όφελος των πιο πλούσιων και πρωτίστως των Γερμανών. Πρόσφατη μελέτη των οικονομολόγων Χόρχε Μπράγκα ντε Μασέντο και Ούρο Λεμπίνεν έδειξε ότι στα δώδεκα πρώτα χρόνια του ευρώ η Γερμανία συσσώρευσε πλεόνασμα 1 τρις ευρώ από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα οποία τα 750 δις προέρχονταν από τα μέλη της Ευρωζώνης. Τα εν λόγω πλεονάσματα είναι πολύ μεγαλύτερα από οτιδήποτε προσκομίζει η Γερμανία από τις συναλλαγές της με την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο. Με δυο λόγια, η ευημερία της Γερμανίας, με το σημερινό οικονομικό της μοντέλο, προϋποθέτει τη δυστυχία της περιφέρειας: ο σύγχρονος γερμανικός Μολώχ απαιτεί κι αυτός κάποιου είδους ανθρωποθυσίες.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα κλιμακωθούν απότομα οι φυγόκεντρες τάσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία σπέρνει τον τρόμο σήμερα, αλλά θα θερίσει τους καρπούς του μίσους αύριο. Ήδη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών θέλει να φύγει η χώρα τους από την ΕΕ και το 91% των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ.
Στην Ελλάδα, έρευνα της Metron Analysis, που δημοσιεύτηκε από την Ελευθεροτυπία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, εμφανίζει το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται εναντίον του ευρώ να έχει εκτοξευτεί στο μέχρι πρότινος αδιανόητο 45%, ενώ το 40,4% εμφανίζεται να επιθυμεί τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενδεικτική της ταχύτατης αλλαγής των διαθέσεων είναι η πρόσφατη δήλωση ενός πολιτικού ηγέτη που προέρχεται από μια «πυρηνική» χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, και από έναν πολιτικό χώρο, τη γαλλική Αριστερά, που ουδέποτε είχε θέση εναντίον του ευρώ. Πρόκειται για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν πρώην σοσιαλιστή και νυν ηγέτη του Αριστερού Μετώπου, ο οποίος κέρδισε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ποσοστό 11 %, λαμβάνοντας τέσσερα εκατομμύρια ψήφους.
Ιδού τι δήλωσε ο Μελανσόν, με αφορμή τον ωμό εκβιασμό της Κύπρου: «Η απόφαση του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι να διακόψει την παροχή ρευστότητας της Κύπρου μέχρι αυτή να συνθηκολογήσει ελήφθη μετά από κυρίαρχη απόφαση μέσω ψηφοφορίας του εθνικού της Κοινοβουλίου. Πρόκειται για απαράδεκτη, επιθετική πράξη. Δείχνει ότι το ευρώ δεν είναι μόνο μια δαπανηρή μερκελική πολυτέλεια, αλλά επίσης ένα επικίνδυνο μέσο δράσης ενάντια στην κυριαρχία ενός λαού. Πρόκειται ασφαλώς για κατάχρηση εξουσίας αλλά και για σήμα κινδύνου, το οποίο πρέπει να εισακουστεί. Η Γαλλία δεν μπορεί να συνεργήσει σε αυτή τη βία, παρά μόνο αν αποδεχτεί ότι μπορεί να ασκηθεί και εναντίον της, αναλόγως των περιστάσεων. Εάν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στη λαϊκή κυριαρχία και σε αυτή του ευρώ, πρέπει να επιλέξουμε το λαό. Η απόφαση του κεντρικού τραπεζίτη αποτελεί στροφή στην ιστορία της ΕΕ. Επιβάλλεται να επιλέξουμε: είτε αλλάζουμε το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κυριαρχία των λαών, είτε εγκαταλείπουμε το ευρω-Μέρκελ».            
"Επίκαιρα"  

Πρωτοβουλία Μαθητών Λεμεσού! Αυτή η νεολαία θα ξαναδώσει όραμα στους λαούς… Αυτή η νεολαία θα θάψει τροϊκανούς και γερμανοτσολιάδες!

 
ΟΥΤΕ Ε.Ε. ΟΥΤΕ ΔΝΤ
ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΠΑΝΤΟΥ

Η κρίση αυξάνεται μέρα με την μέρα και αυτό είναι κάτι που όλοι μας βιώνουμε στο πετσί μας. Ο κίνδυνος για εμάς τους μαθητές ένεκα του ότι το μέλλον μας είναι αβέβαιο έρχεται αργά και μεθοδικά. Η κρίση δεν διατάζει απλά να γίνουμε φτωχοί αλλά να γίνουμε και αναλώσιμοι. Πλέον ο άνθρωπος θα αναλώνεται μέσα σε μια φθίνουσα κοινωνία με ανθρώπους κούφιους από άξιες και σχέσεις. Στόχος των κεφαλαιοκρατών είναι η πτώχευση, εκτός από τα πορτοφολιών μας, του μυαλού μας και των ιδεών μας, ούτως ώστε να...μπορούμε με άνεση να γίνουμε τα φερέφωνα τους.
Κάνεις από εμάς δεν ευθύνεται ουσιαστικά για όλη αυτή την κρίση συνεπώς κάνεις από εμάς δεν διατίθεται να την πληρώσει. Η καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε οδήγησε σε αυτή την κρίση που μας χτυπούσε την πόρτα εμμονικά εδώ και πολλά χρόνια. Στη λογική αυτού παράλογου συστήματος είναι η ασταμάτητη δανειοδότηση, κάτι που απλώς οδηγεί σε φαύλο κύκλο τα κράτη, και δεσμεύει τους λαούς για ολόκληρες γενιές. Η οικονομία της Κύπρου λόγω της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή ένωση , ακολούθησε τη μοίρα άλλων μικρών Ευρωπαϊκών κρατών που οδηγήθηκαν όπως και εμείς στην αποβιομηχάνιση τους. Ο μισός σχεδόν πληθυσμός παράτησε την πραγματική βιομηχανία και την πραγματική παραγωγή και βρήκε εργασία σαν τραπεζικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, σε ένα γιγαντωμένο Τραπεζικό σύστημα το οποίο ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει και να μας πάρει όλους μαζί του. Οι τράπεζες της Κύπρου βρίσκονται σε πλήρη αποπροσανατολισμό και κατάρρευση βλέποντας τις επενδύσεις τους να φθίνουν συνεχώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάζει κατευθείαν χέρι στα κεφάλαιά τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρολό «παντογνώστη καθηγητή» υποχρεώνει το λαό της Κύπρου , τους γονείς μας αι κατ’ επέκταση εμάς, να πληρώσουμε για λάθη που ευθύνονται οι μεγάλοι καπιταλιστές. Τα εγχώρια μνημονιακά κόμματα σε συνεργασία με τα ΜΜΕ παρακινούν τον λαό να συγκαταθέσουν και να δεχτούν χωρίς διαμαρτυρία τις όποιες «λύσεις» αποφασίσουν. Να συγκαταθέσουν σε τι; Να γίνουν θεατές της καταστροφής των εργαζομένων και της χώρας τους ενώ οι μεγαλοεπενδυτές να μένουν ανέγγιχτοι; Να γίνουν θεατές της ατιμωρησίας των υπευθύνων, ενώ οι ίδιοι και τα παιδιά τους δεν θα έχουν μέλλον; Εννοείται ότι τίποτα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει τώρα. Τα 10 δις δεν θα μας τα χαρίσει κάποιος αλλά ο Κυπριακός λαός θα τα πληρώσει με κόπο και μόχθο. Μια σειρά από περικοπές μισθών, συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις κρατικών φορέων και αλλά πολλά όπου ο κάθε ένας μας θα υποστεί. Η μοναδική σιγουριά όπου προσφέρει το πρώτο μνημόνιο είναι τα επακόλουθα του! Η εκμετάλλευση και η υποβάθμιση των ζωών μας έρχεται από τους ανθρώπους όπου εμείς αφήνουμε ανενόχλητους να δρουν. Όλοι όσοι προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη εκεί όπου μπορούσαν δημιουργώντας ένα κλίμα διαίρει και βασίλευε, απέτυχαν πλήρως. Άστοχα προσπαθούν να διασπάσουν τους ανθρώπους που θα βγουν στον δρόμο και θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Ας βρούμε λοιπόν ποιος πραγματικά μας πίνει το αίμα;
Εμείς ως Μαθητική Πρωτοβουλία Λεμεσού καλούμε όλους εσάς να γίνεται ένα μαζί μας. Να αγωνιστούμε και να δράσουμε ομαδικά. Κάθε μέρα, με κάθε τρόπο να διαδηλώνουμε κατά της ανεργίας και την φτώχειας όπου μας καταδικάζουν να ζούμε. Αυτοί που εγκαλούν τον πατριωτισμό μας, το κάνουν μόνο για να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να φορτώσουν σε μας τα βάρη της κρίσης και την ευθύνη στους κακούς ξένους. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, εγχώριοι και ξένοι καπιταλιστές! Ας ενωθούμε με κοινό παρονομαστή την ανατροπή του συστήματος. Ενός συστήματος όπου καταπατά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και πλουτίζει τα αφεντικά. Το δίκαιο πνιγεί όλους, ας ενώσουμε τις φωνές μας για ένα κοινό αγώνα. Εμείς τασσόμαστε διπλά από κάθε Ευρωπαίο όπου βιώνει αυτόν τον εξευτελισμό χωρίς κανένα διαχωρισμό.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ- ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
 Πρωτοβουλία Μαθητών Λεμεσού
Επικοινωνία: protovouliamathitonlemesou
@gmail.com

H παρισινή «Κομμούνα» από τον Πίτερ Γουότκινς

To ασπρόμαυρο έπος του Πίτερ Γουότκινς για τα γεγονότα της παρισινής Κομμούνας προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
 
«Η κομμούνα»
 
Το έργο ζωής του αντισυμβατικού και ριζοσπάστη βρετανού σκηνοθέτη Πίτερ Γουότκινς αγγίζει σχεδόν τις έξι ώρες και ανασυνθέτει τα ιστορικά γεγονότα της παρισινής «Κομμούνας». Το ασπρόμαυρο φιλμ γυρίστηκε το 2000 στη Γαλλία με ερασιτέχνες ηθοποιούς που συμμετείχαν στις σκηνές πλήθους και το συγκεκριμένο έργο έχει προβληθεί κατά καιρούς και στη χώρα μας σε κινηματογραφικά αφιερώματα στον Γουότκινς. Αυτή την εβδομάδα οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το έπος του βρετανού δημιουργού από τις 28 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.  
Πολλούς μήνες πριν τα γυρίσματα οι ηθοποιοί ερεύνησαν εξαντλητικά ό,τι στοιχείο υπήρχε διαθέσιμο με τα ιστορικά γεγονότα που παρουσίαζε η ταινία. Στη συνέχεια οι ερμηνευτές σχημάτισαν ομάδες ανάλογα με τους ρόλους τους και προσπάθησαν να συνδέσουν τα γεγονότα της Κομμούνας με τη σημερινή κοινωνία.
Η ταινία μας μεταφέρει στο 1870, την περίοδο κατά την οποία οι δυνάμεις των Πρώσων του Μπίσμαρκ κατανικούν το γαλλικό στρατό της δεύτερης δημοκρατίας.
Η αποδυναμωμένη γαλλική κυβέρνηση καταφεύγει στις Βερσαλίες, ενώ ο έλεγχος του Παρισιού περνάει στους εργάτες και τους ριζοσπάστες διανοούμενους που ασκούν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.
 
 
Δύο μήνες μετά οι δυνάμεις του Μπίσμαρκ μαζί με τους γάλλους κυβερνητικούς συντρίβουν τους επαναστάτες. Χιλιάδες κομμουνάροι σκοτώνονται, φυλακίζονται ή εξορίζονται. Ο Γουότκινς επιλέγει να αφηγηθεί τα γεγονότα αντιπαραθέτοντας δύο οπτικές: οι δραματικές εξελίξεις «καλύπτονται» από δύο τηλεοπτικά συνεργεία: η εθνική τηλεόραση των Βερσαλλιών, παρουσιάζει την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και στον αντίποδα, η «Κομμούνα tv» μεταφέρει τις απόψεις των επαναστατημένων. Η τολμηρή ταινία του Γουότκινς, επαναστατική σε φόρμα αλλά και σε περιεχόμενο, κινείται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. ...
Η ταινία προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από την Carousel Films.

Κώστας Βεργόπουλος: Η Γερμανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ΕΕ!

Κανονικά, η Γερμανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι η Γερμανία. Δεν είναι η Κύπρος ή οι άλλες χώρες του Νότου, αλλά η Γερμανία με την καταστροφική διαχείριση των ευρωπαϊκών πραγμάτων [...] Πρέπει να γίνει κάτι, αλλά με πολλές χώρες μαζί. Να συνασπιστούν και να δώσουν ένα τελεσίγραφο στη Γερμανία. Να της πουν, ή αλλάζεις ή τα σπάμε! [...] Ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημίου VIII του Παρισιού, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο του tvxs.gr
 
Με αφορμή την ευρωπαϊκή απόφαση για την Κύπρο, λέει ο Κώστας Βεργόπουλος, πυροδοτείται γενικότερη εξέγερση και αμφισβήτηση κατά της γερμανικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών δεδομένων. Ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός ανεγνώρισε ότι το Γιούρογκρουπ αντιμετώπισε τους Κύπριους σαν να ήσαν γκάνγκστερς.
Όμως, στην πραγματικότητα, το Γιούρογκρουπ συμπεριφέρεται σαν γκανγκστερική Λέσχη: η Γερμανία με τους λαγούς και δορυφόρους της εξοντώνει την μια μετά την άλλη τις αδύναμες χώρες μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά σύντομα η αυτή μεταχείριση αναμένεται να επεκταθεί ακόμη και σε χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου, όπως το Λουξεμβούργο και η Γάλλια.
Στενεύουν τα περιθώρια της αυτοκαταστροφικής πολιτικής της Γερμανίας. Για την ενίσχυση της αξίας του χρήματος, η Γερμανία επέβαλε την γενικευμένη λιτότητα στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα την βαθειά ύφεση και ανεργία.
Στη συνέχεια, αθετεί δεσμεύσεις των αποφάσεων κορυφής σχετικά με τον διαχωρισμό τραπεζικών χρεών και κρατικών, επιρρίπτοντας τα πρώτα καθ’ ολοκληρία στα δεύτερα, και με συνέπεια την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας.
Με την απαγόρευση της διαχείρισης του χρήματος από τα κυριαρχικά κράτη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετατρέπει τα κράτη σε απλούς ιδιώτες εκτεθειμένους στις χρηματαγορές και στον κίνδυνο χρεωκοπίας. Η νεοφιλελεύθερη φαντασίωση σε όλο το μεγαλείο της, και όλο αυτό με δραματικό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος. Τίποτα δεν βελτιώνεται, οι θυσίες πηγαίνουν χαμένες, αλλά και ταυτόχρονα στενεύουν τα περιθώρια επέκτασης για τους κύκλους του μεγάλου χρήματος.
Κορωνίδα του φιλελεύθερου γερμανικού αδιεξόδου είναι το κυπριακό μοντέλο «διάσωσης», σύμφωνα με το οποίο η μεν Λαϊκή Τράπεζα «διασώζεται» μέσω της κατεδάφισης της.
Ο θάνατος του υπερχρεωμένου σβήνει την ικανότητα δημιουργίας ελλειμμάτων και χρεών, πολλώ μάλλον όταν τα χρέη του εκλιπόντος φορτώνονται σε άλλο οργανισμό.
Έπειτα, όπως διευκρίνισε ο Σοσιαλδημοκράτης Ολλανδός χοιροτρόφος, πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Νταίσελμπλουμ, εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διασώσεων από έξω, με συνέπεια στο εξής οι διασώσεις να φορτώνονται στους ίδιους τους διασωζόμενους, από τα μέσα και με δικό τους κόστος.
Η Φινλανδία, λαγός της Μέρκελ, έσπευσε να αξιώσει την πλήρη απαγόρευση των διασώσεων από έξω. Δηλαδή την οριστική εγκατάλειψη της απόφασης του Ιουνίου 2012 περί διαχωρισμού τραπεζικών και κρατικών χρεών:
στο εξής, όλα τα χρέη θα παραμένουν στην ευθύνη των εθνικών κρατών, τα οποία και με αυτόν τον τρόπο θα συντρίβονται με μαθηματική ακρίβεια.
Παράλληλα, η φινλανδική πρωτοβουλία, με γερμανική υποβολή, συνεπάγεται επίσης την εγκατάλειψη της απόφασης για ανακεφαλαίωση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM.
Σε αυτή την περίπτωση, η επιστράτευση των καταθέσεων για την κάλυψη ελλειμμάτων των τραπεζών δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχεται η γερμανική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη. Όταν οι ασφαλείς καταθέσεις χρησιμοποιούνται για την απόσβεση επισφαλών τοποθετήσεων, αυτό σημαίνει ότι η οικονομία του καθαρού και ακάλυπτου τζόγου γενικεύεται και επεκτείνεται.
Αντί σταθεροποίησης, η στροφή που αναδύεται με την ευρωπαϊκή διαχείριση της κυπριακής κρίσης αυξάνει την ανασφάλεια και εντάσσει στον τζόγο ακόμη και όσους δεν έχουν καμία διάθεση να μπουν σε αυτόν.
Το αντιγερμανικό συναίσθημα σήμερα επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φυσικά όχι επειδή οι άλλοι ζηλεύουν τους Γερμανούς για τις επιτυχίες τους, όπως θριαμβευτικά και επιπόλαια επισείει ο Σόιμπλε, αλλά βασικά λόγω των καταστροφών που συσσωρεύονται και προαναγγέλλονται.
Σήμερα, η Γερμανία με τις αποσταθεροποιητικές επιλογές της αποβαίνει ο κύριος παράγων που υπονομεύει την Ευρώπη και τις χώρες μέλη της.

Μία έρευνα που έγινε στην Ελλάδα, έδειξε ότι οι το 96% των Ελλήνων, πιστεύουν ότι ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται για τα γερμανικά συμφέροντα και όχι για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Κανονικά, η Γερμανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι η Γερμανία. Δεν είναι η Κύπρος ή οι άλλες χώρες του Νότου, αλλά η Γερμανία με την καταστροφική διαχείριση των ευρωπαϊκών πραγμάτων.
Ούτε τα δικά της συμφέροντα εξυπηρετεί. Ενόσω εξοντώνει τους εταίρους, τον έναν μετά τον άλλον, ενοχοποιώντας τους για αποκλίσεις από το δικό της «ενάρετο» μοντέλο, στο τέλος αυτό πλήττει και την ιδία.
Ένα δεύτερο θέμα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, πλήρως εναρμονισμένη με την γερμανική προσέγγιση, επισείει την απειλή να διακόψει την παροχή ρευστότητος στις κυπριακές τράπεζες. Με πρόσχημα ότι βρίσκονται σε ανασφάλεια.
Όμως, σε παρόμοιες ακριβώς καταστάσεις επιβάλλεται η παροχή ρευστότητος άνευ όρων, εάν η ΕΚΤ ενδιαφέρεται πράγματι για την σταθερότητα του Ευρωσυστήματος.
Όταν η ΕΚΤ έπαψε να δέχεται τα κυπριακά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητος, συνέβαλε έτσι κι αυτή στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Κύπρου, παρόλο που η ίδια διακηρύσσει ως αποστολή της την διαφύλαξη της σταθερότητος.
Η ΕΚΤ ισχυρίζεται ότι είναι ανεξάρτητη τράπεζα, ότι δεν εξαρτάται απ’ τα κράτη! Αυτή λοιπόν θα έπρεπε να δίδει χρήμα όταν τα κράτη έχουν ανάγκη και όχι να κόβει το χρήμα όταν υπάρχει ανάγκη.  Πολύ περίεργη η ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Ο πρόεδρός της Ντράγκι  δηλώνει «εγώ κάνω ότι μου λένε οι ηγέτες». Την ευθυγράμμιση με τις γερμανικές επιλογές, ο ίδιος παρουσιάζει ως ανεξαρτησία της τράπεζας του.
Τρίτο θέμα, είναι η διαβεβαίωση του Ντράγκι ότι θα αγοράζει απεριορίστως ομόλογα, για να μην περιέλθει το ευρώ ποτέ σε κρίση.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα η ΕΚΤ δεν έχει αγοράσει ούτε ένα και από καμιά χώρα μέλος.
Ερωτηθείς εάν προτίθεται να αγοράσει  ελληνικά ομόλογα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν μπορεί αφού η Ελλάδα βρίσκεται σε ειδικό πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά ο ίδιος διευκρίνισε επίσης ότι δεν αγοράζει ούτε ισπανικά ομόλογα, επειδή μέχρι σήμερα η Ισπανία αρνείται να ενταχτεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης. Δηλαδή, η ΕΚΤ τι είδους απεριόριστες αγορές ομολόγων προτίθεται να κάνει;
Κάθε χώρα που πέφτει σε δυσκολία, η Γερμανία την καθυβρίζει λέγοντας για το λαό της, ότι είναι τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, πελατειακό κράτος,   ζουν με δανεικά, και για την Κύπρο, ότι ξεπλένει ρώσικο μαύρο χρήμα. Επικαλείται και προσάπτει οτιδήποτε, εκτός από το ζήτημα της δικής της διαχείρισης, η οποία όμως είναι και το κύριο πρόβλημα!.
 
Ποιες είναι αυτές οι βασικές συμπεριφορές της κακοδιαχείρισης της Γερμανίας;
Η Γερμανία, εφόσον πραγματοποιεί  πλεονάσματα, έπρεπε ν’ αποδέχεται άνοδο τιμών και συναφή απώλεια ανταγωνιστικότητος. Ωστόσο, με την διαχείριση που επιβάλλει στο Νότο, βρίσκει τρόπο να διατηρεί σχετικά χαμηλή την ισοτιμία του ευρώ, ανταγωνιστικές τις τιμές της και συνεπώς διαιώνιση των πλεονασμάτων της, χωρίς διορθωτική κίνηση από μέρους της.
Η διοργάνωση της ύφεσης και της συντριβής του Νότου ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών προϊόντων. Αυτή η πρακτική δεν είναι θεμιτή στη διεθνή οικονομία, αλλά ακόμη λιγότερο στην υποθετική  σχέση μεταξύ εταίρων στο αυτό νόμισμα. Η κρίση στον Νότο λειτουργεί ως ρυθμιστής της ανταγωνιστικότητος του Βορρά. Όσο πιο πολύ βουλιάζει ο Νότος τόσο περισσότερο διατηρείται η  ανταγωνιστικότητα του Βορρά.
Φυσικά, αυτή η επιλογή δεν έχει ορατότητα και μέλλον. Αποτελεί μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της. Όταν όλοι οι εταίροι θα έχουν γονατίσει, τότε θα έλθει και η σειρά όσων σήμερα επωφελούνται.
Ήδη η Γερμανία εγκαθίσταται σε ύφεση. Πολλαπλασιάζονται οι απεργίες των εργαζομένων σε όλους τους τομείς και τους κλάδους.
 
Και τί εκτιμάτε για το μέλλον;
Το μέλλον του ευρώ είναι αβέβαιο και σκοτεινό, ενόσω δεν αλλάζει πολιτική η Γερμανία.
 
Και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο πρόβλημα; Είναι λύση για την Κύπρο –για παράδειγμα- η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Εφόσον η Γερμανία υπονομεύει την Ευρώπη, δεν έχει νόημα η συζήτηση για την μεμονωμένη αποχώρηση μιας χώρας, γιατί έτσι η υπεύθυνη αφήνεται ατιμώρητη. Αυτό που όλοι θέλουν είναι να λειτουργήσει κανονικά η Ευρώπη και για να γίνει αυτό χρειάζεται να πιεστεί και να υποχρεωθεί να αλλάξει πολιτική η Γερμανία.
Εάν κάθε θύμα της Γερμανίας αποσύρεται από το ευρώ και την ΕΕ, έτσι θα αποδυναμώνεται το μέτωπο εναντίον της Γερμανίας μέσα την Ευρώπη. Πρέπει να γίνει κάτι, αλλά με πολλές χώρες μαζί. Να συνασπιστούν και να δώσουν ένα τελεσίγραφο στη Γερμανία. Να της πουν, ή αλλάζεις ή τα σπάμε! Η πολιτική της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, της φτωχοποίησης και της κοινωνικής καταστροφής δεν ωφελούν κανέναν!
 
Και ανασφάλεια και αναξιοπιστία, και φασιστικές πρακτικές, και τόσα άλλα…
Η Ευρώπη είναι η πιο καταποντισμένη περιοχή του κόσμου σήμερα. Στις άλλες περιοχές, στην Αμερική, στην Κίνα, στη Βραζιλία, στον υπόλοιπο κόσμο δεν υπάρχει τέτοια ύφεση, εκτός από αυτήν που διαχέεται από την Ευρώπη. Το σύστημα της λιτότητας  είναι καταστροφικό όχι μόνο για τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου που συναλλάσσονται μαζί της.
Η Γερμανία σήμερα με τις επιλογές εγκαθίσταται σε εχθρική σχέση με τους λαούς της Ευρώπης και με τον υπόλοιπο κόσμο.  Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οδηγούμαστε σε όξυνση της διεθνούς αντιπαλότητας και σε σύγκρουση! Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, με άγνωστη τελική κατάληξη.
 
Εσείς τι πιστεύετε ότι θα ‘πρεπε να κάνει η Κύπρος;
Η Γερμανία εκδηλώνει συμπεριφορά που δεν υπολογίζει τους άλλους. Εάν η Κύπρος έχει προβλήματα, όπως με το ρώσικο χρήμα, τη χαμηλή φορολογία, τις οφσόρ εταιρείες, κλπ., πρέπει να καθίσουν να τα συζητήσουν και να τα λύσουν συνεταιρικά, και όχι με απειλές και εκβιασμούς!
Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την Κύπρο, αλλά αυτά δεν αντιμετωπίζονται με την μέθοδο της κατεδάφισης!
Δεν βάζεις φωτιά στην παράγκα να την κάψεις για να διορθωθούν τα προβλήματα της!  Με πρόσχημα την τιμωρία του ρωσικού μαύρου χρήματος, τιμωρείται σήμερα ένας λαός και την ευθύνη για αυτό φέρουν οι επιλογές της Γερμανίας και των δορυφόρων της.
 
Θα μπορούσαν να ελέγξουν τους καταθέτες;
Να τιμωρηθούν οι αεριτζήδες –ας υποθέσουμε- αλλά μόνον αυτοί, ενώ σήμερα με τα μέτρα οδοστρωτήρα τιμωρείται ολόκληρο το νησί!
 
Η ίδια έρευνα που ανέφερα παραπάνω, έδειξε, ότι το 40,4% των Ελλήνων είναι υπέρ του να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, και 45% κατά του ευρώ.
Δεν είναι πολλοί. Στην Κύπρο είναι υπέρ της αποχώρησης από το ευρώ κατά 80%! Όμως, αυτό το βρίσκω εκβιαστικό και συναισθηματικό.
Παρόλα όσα έχει υποστεί η Ελλάδα, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ζητούν την διάλυση ούτε την αποχώρηση, αλλά καταδικάζουν την ακολουθούμενη πολιτική.
Ακόμη και τώρα, αν γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, δύσκολα κερδίζει το όχι στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί όμως σύντομα με την επιτάχυνση προς το χειρότερο, η κοινή γνώμη να στραφεί προς πιο ριζοσπαστικές επιλογές. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν επιτυχία του ευρώ, αλλά σαφής αποτυχία του.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Εντουάρντο Γκαλεάνο 'Το δικαίωμα στο παραλήρημα'



Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο μιλάει για το δικαίωμα στο παραλήρημα και δεν μπορώ να αποφύγω μια σκέψη:
Έλληνες διανοούμενοι και συγγραφείς έχουν αράξει γύρω από την ρητορική της Τρόικας, τριγυρνούν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και αποδεικνύονται τόσο μικροαστούληδες που θα χωρούσαν και σε μια δαχτυλήθρα.
Βέβαια, κάποιοι αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι καιροί αλλάζουν και μπορεί να χρειαστεί αύριο να τους ταΐζει ο Αλέξης.
Ήδη, πήρα χαμπάρι μια θεαματική κωλοτούμπα το τελευταίο διάστημα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Η «ελληνική διανόηση» -που δεν αφορά ούτε τους Έλληνες- εκτιμά μόνο το χέρι που την ταΐζει.
Είναι εντυπωσιακό πως στην Ελλάδα οι «άνθρωποι του πνεύματος» αναπαράγουν τα επιχειρήματα του Πρετεντέρη. Και θέλουν να τους παίρνουν στα σοβαρά και να τους σέβονται.
Ευτυχώς υπάρχουν και οι Γκαλεάνο στον κόσμο αυτό. Και παίρνουμε μια ανάσα από την μπόχα. Και βλέπουμε λίγο ουρανό.

Ημέρα θεάτρου σήμερα...

Πέντε ερωτήματα και μια “απάντηση” μετά τη “σωτηρία” της Κύπρου

του Κώστα Ροδινού
 
Την Κύπρο την εκτέλεσαν με κυνικό τρόπο.
Όλα τ’ άλλα, όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου, αποτελούν «παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να βγεί η ψυχή του».
Δεν σας προκαλεί άλλωστε εντύπωση ό,τι όλοι μιλάνε για «οδυνηρή» και «επώδυνη» λύση, αλλά κανένας δεν βρήκε το θάρρος να δεσμευτεί ότι πρόκειται  και για μια αποτελεσματική λύση;
Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι!
Και δεν είναι, γιατί από τη μια μέρα στην άλλη, δεν αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο μιας χώρας.
«Θέλει δουλειά πολλή». Χρειάζεται και χρόνος.
Δεν γίνονται τέτοιες αλλαγές σ’ ένα …..τριήμερο.
Δεν είναι,  γιατί τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά και είναι απλώς ζήτημα χρόνου το πότε θα ανακοινωθούν νέα και επώδυνα μέτρα.
Δεν είναι γιατί το μόνο βέβαιο, που όλοι ομολογούν, είναι ότι η Κύπρος πρόκειται να υποστεί μια δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ, κατακόρυφη πτώση του βιοτικού της επίπεδου, αύξηση της ανεργίας και διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Ό,τι λίγο πολύ βιώνουμε και εμείς την τελευταία τετραετία, μόνο που στην περίπτωση της Κύπρου η θεραπεία είναι σοκ και τα αποτελέσματα  βιαιότερα.
Πέντε ερωτήματα, κατά τα γνώμη μου,  έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Το πρώτο: Έχει το δικαίωμα η Ευρωζώνη (η Γερμανία δηλαδή) να αποφασίζει για το παραγωγικό μοντέλο μιας χώρας; Και μάλιστα με τόσο βίαιο και απόλυτο τρόπο;
Η απάντηση ήρθε διά στόματος  του υπουργού  Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν (επειδή προφανώς διαισθάνεται ό,τι θα είναι ο επόμενος …στόχος) : «Η Γερμανία», δήλωσε  στο Reuters, «δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το επιχειρηματικό μοντέλο για άλλες χώρες στην ΕΕ»!!!  (δική μας σημείωση, όπως ακριβώς έκανε στην περίπτωση της Κύπρου) . «Δεν θα πρέπει, υπό το πρόσχημα τεχνικών οικονομικών θεμάτων, να πνίγονται άλλες χώρες». Και προσθέτει: «δεν θα πρέπει η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε ‘θέλουμε τα χρηματοοικονομικά κέντρα [να είναι] σε αυτές τις τρεις χώρες και οι άλλες να σταματήσουν. Είναι κατά της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής ενότητας», και συνεχίζει, λέγοντας :«ότι το να επιδιώκεις ηγεμονία είναι λανθασμένο και μη ευρωπαϊκό»!!!
Όμως, και αν ακόμα το μοντέλο θέλει  αλλαγή (και στην περίπτωση της Κύπρου είναι βέβαιο ό,τι ήθελε) γιατί έπρεπε να γίνει με τόσο βίαιο τρόπο; Γιατί δεν δόθηκε  ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αναδιαρθρώσει σταδιακά το τραπεζικό της σύστημα; Γιατί όλα «εδώ και τώρα», υπό το κράτος απειλών, εκβιασμών και τηλεγραφημάτων;
Δεύτερον, υπήρχε κάποια, άλλη καλύτερη λύση;
Κατ’ αρχήν η καταστροφή μιας χώρας, έξωθεν επιβληθείσα, δεν νοείται λύση. Δεύτερον, το αν μια λύση είναι καλή ή κακή, εξαρτάται από ποιά οπτική γωνιά το βλέπει κανείς, ποιό είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και ποιές ήταν οι εναλλακτικές μεταξύ των οποίων επελέγη η  «λύση».
Η «λύση»  που δόθηκε, για παράδειγμα, βραχυπρόθεσμα φαίνεται καλή για τη Γερμανία. Βραχυπρόθεσμα, όμως. Γιατί μακροπρόθεσμα και η ίδια η Γερμανία θα «λουστεί» τις επιπτώσεις των εμμονών της. Οι αγορές είναι αμείλικτες.
Έχω, όμως, και μια άλλη …απορία. Τι  μας κάνει να….ελπίζουμε ό,τι οι γραφειοκράτες της Κυπριακής τρόϊκας (που επέμεναν τόσο πολύ στο κλείσιμο των τραπεζών) εκτιμούν σωστά τα δεδομένα και δεν θα πέσουν έξω, όπως ο Τόμσεν και η παρέα του; Τίποτα απολύτως;
Όλες αυτές τις ημέρες, δεν βρήκα, ούτε μια σοβαρή ανάλυση, που να δίνει, έστω κάποιες ελάχιστες, πιθανότητες επιτυχίας στο υποτιθέμενο σχέδιο διάσωσης. Επομένως, ποιόν προσπαθούν να κοροϊδέψουν; Και για ποιά σωτηρία μιλάνε όταν μια χώρα οδηγείται στην καταστροφή;  Δυστυχώς, η Κύπρος βρέθηκε ενώπιον ενός απαράδεκτου εκβιασμού (που προσβάλει τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης) ή κάνετε ο,τι θέλουμε ή σας πτωχεύουμε! Ποιός θα επέλεγε την πτώχευση; «Μα δεν υπήρχε άλλη λύση», μας λένε. Στα σοβαρά, μπορούσε να βρεθεί μια λύση, σ΄ ένα τόσο περίπλοκο θέμα, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Και λύση που να την αποδεχόταν η τρόϊκα, η οποία εξ υπαρχής δήλωνε οτι δεν θα δεχόταν κάτι άλλο; Στην Κύπρο δεν βρέθηκε άλλη λύση επειδή η Ευρωζώνη ήθελε τη συγκεκριμένη λύση. Τελεία και παύλα!
Τρίτον, η  «λύση» της Κύπρου δεν αφορά μόνο στην Κύπρο.  Δυστυχώς αποτελεί το πείραμα. Όπως μου έλεγε φίλος, έμπειρος περί τα τραπεζικά, με την αψυχολόγητη και εγκληματική απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων, ουσιαστικά άνοιξαν οι …Πύλες της Κολάσεως!
Η τραπεζική πίστη, υπέστη ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα, από το οποίο ουδέποτε θα συνέλθει.
Παράλληλα, η ίδια η Ευρωζώνη, άρχισε να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται.
Και ήρθε ο ανεκδιήγητος Νταϊσελμπλούμ για να μας αποκαλύψει ότι το  «μοντέλο σωτηρίας» της Κύπρου θα εφαρμοστεί και αλλού!
Το μόνο που δεν  έκανε ήταν να αναφέρει και ποιοι θα είναι οι επόμενοι….στόχοι. Αν και όλοι τους πιθανολογούν…
Και χτές, τη σκυτάλη πήρε  ο Φινλανδός Πρωθυπουργός.
Αναμφίβολα, κάποιο σχέδιο εξυφαίνεται…..
Όμως, κάνουν ένα τραγικό λάθος, αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της αφροσύνης τους, εντός του Νότου. Ενδεικτικό του κλίματος ανασφάλειας που  αρχίζει να πλανάται πάνω από την  Ευρώπη  είναι ο,τι :“Το 54% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ περί της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων στην Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL.”
Το φαινόμενο της πεταλούδας!
Τέταρτον, το καίριο ερώτημα είναι τι γίνεται εφεξής. Πρώτα-πρώτα απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, τελείωσε. Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να συνέλθει. Δεν είναι μόνον τα κεφάλαια που θα κάνουν φτερά, οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, η μείωση του ΑΕΠ και η επικείμενη  φτωχοποίηση της χώρας. Η Κύπρος έχασε τον βασικό πυλώνα της οικονομίας της. Καλά τα ευχολόγια, αλλά πως θα αναπληρωθούν οι απώλειες; Η Κύπρος χρειάζεται άμεσα ένα νέο μοντέλο οικονομικής οργάνωσης και ανάπτυξης, Όμως, χωρίς τραπεζικό σύστημα, πως θα χρηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας της; Και μετά το κούρεμα των καταθέσεων, ποιά εταιρεία θα εμπιστευτεί τα κεφάλαιά της στο νησί;  Επειδή τα μεγέθη της οικονομίας της είναι μικρά, η Κύπρος πρέπει να απαιτήσει άμεσα από την ΕΕ τη χρηματοδότηση ενός ευρυτάτου προγράμματος  δημοσίων επενδύσεων για να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας της. Παράλληλα, μεγάλα έργα μπορούν να τρέξουν μέσω ΣΔΙΤ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη ναυτιλία. Προφανώς, μεγάλο είναι το στοίχημα  των κοιτασμάτων, αλλά δεν πρέπει να εκποιηθούν αντί πινακίου φακής. Παράλληλα, στη Μεγαλόννησο πρέπει να ξαναδούν τις συμμαχίες τους. Γιατί οι φίλοι, στα δύσκολα φαίνονται. Τέλος, θεωρώ ότι είναι εθνική υποχρέωση της Ελλάδος, τόσος σε επίπεδο πολιτικής, πνευματικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ηγεσίας να αναζητήσει τρόπους στήριξης της Μεγαλονήσου με κάθε τρόπο. Με έργα.
Πέμπτον, η κρίση στην Κύπρου έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το τεράστιο ζήτημα του ελλείμματος δημοκρατίας που παρατηρείται στην Ευρωζώνη. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Σόϊμπλε να υπαγορεύει δίκην τελεσιγράφου τις απόψεις του. Είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται λαοί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι διαπιστώσεις του κ. Γιούνκερ ήταν συγκλονιστικές. Και σοκαριστικές. Επίσης, η πολιτική δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη λογιστική διαχείριση. Το μέτρον της πολιτικής πρέπει να είναι οι άνθρωποι και η κοινωνία στο σύνολό της. Δυστυχώς, σε περιστάσεις κρίσιμες η τύχη της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια ηγετίσκων Γ’  διαλογής. Μια τέτοια Ευρώπη δεν έχει μέλλον και όποιος δεν το βλέπει, απλώς εθελοτυφλεί. Ακόμα και η Γερμανία, που φαίνεται να κερδίζει και να επιβάλλει την πολιτική της, δεν αποκλείεται  στο τέλος θα βρεθεί μεν νικήτρια στην αρένα, αλλά το πλήθος αντί να την αποθεώσει, να την τιμωρήσει με την οργή του.
Υπάρχει, όμως, ακόμα μια ερώτηση στην οποία μπορώ να εικάσω την απάντηση. Γιατί η Γερμανία προώθησε την ιδέα  του κουρέματος των καταθέσεων και επέμεινε μέχρι τέλους στην άποψη αυτή και γιατί ο “εκλεκτός” του Σόϊμπλε, Πρόεδρος του  Eurogropu, μίλησε για επανάληψη του “μοντέλου σωτηρίας της Κύπρου;” Προφανώς και δεν είναι αφελείς. Γνωρίζουν τις επιπτώσεις. Θεωρώ, όμως, ό,τι η Γερμανία θέλει, με κάθε τρόπο, να αποφύγει μελλοντικά πακέτα …σωτηρίας. Θέλει να πετάξει στα σκουπίδια και τον ESM. Με την Ισπανία σε κρίση και  την Ιταλία μετέωρη (η σωτηρία τους θα απαιτούσε τρίς ευρώ) το Βερολίνο στέλνει ένα εκκωφαντικό μήνυμα: αν θέλετε να σας…..σώσουμε θα πληρώσουν και οι τράπεζες σας. Ποιός ο απώτερος στόχος του μηνύματος; Οι ενδιαφερόμενοι να βρούν τρόπο να ..σωθούν μόνοι τους! 
Συμπέρασμα:  σε μια κρίσιμη περίοδο που η Ευρωζώνη, υποτίθεται, πώς άφηνε τα χειρότερα πίσω της, βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με ….υπαρξιακά ζητήματα. Το ΔΝΤ …προειδοποιεί την Ιταλία, η ΕΕ τη Σλοβενία,  η ανεργία αυξάνεται στη Γαλλία, στη Γερμανία ανησυχούν για τις καταθέσεις τους, στην Πολωνία πάνω από το 50% δεν θέλει να υιοθετήσει το ευρώ και πάει λέγοντας. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα. Δεν αντιμετωπίζονται σε επίπεδο τεχνοκρατών. Δυστυχώς η Ευρώπη, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα παραμείνει «όμηρος» των εκλογών της κας Μέρκελ. Όμως, τα ζητήματα της ευρωζώνης είναι πλέον δομικά και η αντιμετώπισή τους απαιτεί  δομικές αλλαγές και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να απαλλαγεί από τις χρόνιες παθήσεις των εμμονών της.
Θα το αντέξει;

Η τραγωδία της καταστροφής της Σμύρνης το 1922


Η τραγωδία της καταστροφής της Σμύρνης το 1922. Η Μικρασιατική καταστροφή. Ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα από το ΝΑΣΙΟΝΑΛ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚ. Με τίτλο:
 '' Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών ΄΄.
The tragedy of the destruction of Smyrna in 1922.  The Asia Minor catastrophe. A video tribute from Nacional geographical.  Titled'': The largest displacement of people.

Δείτε και το "Αυθεντικό video απ' την καταστροφή τής Σμύρνης το 1922!":
 
 
stoxasmos-politikh.blogspot.gr

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Διδώ Σωτηρίου: Τi έγιναν τα εκατομμύρια των ενόχων χιτλερικών; ...

Ένα εξαιρετικά επίκαιρο και αποκαλυπτικό χειρόγραφο για τη διεθνή πολιτική...

Το ξερίζωμα των φασιστικών υπολειμμάτων ήταν και μένει ο πρωταρχικός όρος για τη δημοκρατικοποίηση της Γερμανίας. Τί έγιναν όλες εκείνες οι...
περίφημες αποφάσεις της Γιάλτας και του Πότσδαμ για τη δημοκρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Γερμανίας;
Τί έγιναν οι αιμοδότες του χιτλερικού φασισμού, τα γερμανικά μονοπώλια, η βαριά βιομηχανία; Τί έγιναν τα εκατομμύρια των ενόχων χιτλερικών, τα Ες-Ες, οι γκεσταπίτες, οι δήμιοι των λαών της Ευρώπης;
Κατά τα τέλη Απριλίου του 1946 ο Αμερικάνος στρατηγός Κλέυ, διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής στη Γερμανία, δήλωσε οτι η αποναζιστικοποίηση βρίσκεται στο τέρμα της. Το Σεπτέμβριο του 1946 ο στρατηγός Μακ Νάρνυ δήλωσε ακόμα πιο κατηγορηματικά οτι «έληξε αισίως η αποναζιστικοποίηση της αμερικανικής ζώνης της Γερμανίας».
Δυο μήνες αργότερα ο ίδιος στρατηγός αυτοδιαψεύστηκε δηλώνοντας: «Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αποναζιστικοποίηση στην Αμερικανική ζώνη προκαλεί απογοήτευση».
Στην ίδια περίπου εποχή και ο στρατηγός Κλέυ ομολογούσε: «Η αποναζιστικοποίηση χρησιμεύει μόνο σαν όπλο για να γυρίσουν πολλοί χιτλερικοί στις πρώην θέσεις τους…»
Πριν όμως λαλήσει τρις ο αλέκτωρ, οι δύο στρατηγοί αρνιόταν και πάλι τις νέες δηλώσεις τους. Ο στρατηγός Μακ Νάρνυ μάλιστα έδινε την ίδια στιγμή μονοκονδυλιά αμνηστία σε 800.000 χιτλερικούς. Τί ζητούσαν να συσκοτίσουν οι αμερικανοί στρατηγοί με τις αλληλοσυγκρουόμενες αυτές δηλώσεις τους;
Το Μάρτιο του 1946 οι αμερικανικές αρχές έκαναν ένα νόμο για την πολιτική εκκαθάριση της ζώνης τους. Σύμφωνα με αυτόν το νόμο έπρεπε να δικασθούν δύο εκατομμύρια, μέσα στα 16 εκατομμύρια των κατοίκων της αμερικανικής ζώνης. Γρήγορα ωστόσο οι Αμερικανοί ανέθεσαν τις δίκες αυτές σε Γερμανικά δικαστήρια, που η σύνθεσή τους ήταν καθαρά χιτλερική. Αποτέλεσμα; Όπως αναφέρει το Σικάγο Σαν: Επί 163.000 χιτλερικών που δικάσθηκαν στη Βαυαρία δεν βρέθηκαν παρά 49 ένοχοι! Σε 65.000 στη Βύρτεμπεργκ-Μπάντεν δεν βρέθηκαν παρά 2!
Γνωστοί χιτλερικοί βιομήχανοι ή διευθυντές εργοστασίων με τεράστια κεφάλαια και ανάλογα έσοδα, όπως ο διευθυντής των εργοστασίων του Ντέσσεν Kugel-Fischer-Werke εγκρίθηκαν σαν απλοί «συνοδοιπόροι του χιτλερικού κόμματος» και πλήρωσαν για να αποκατασταθούν 50 μάρκα πρόστιμο!!
Ο Γερμανός εισαγγελέας του Μονάχου Χέγκλ δεν δίστασε να ομολογήσει στον ανταποκριτή του Γιουνάιτεντ Πρες ότι στην αμερικανική ζώνη όχι μόνο απελευθερώνονται οι χιτλερικοί, αλλά τους δίνονται και «δυνατότητες πολιτικής δράσης».
Η αστυνομία, οι δημοτικές και νομαρχιακές υπηρεσίες, τα επισιτιστικά γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι υπηρεσίες προπαγάνδας, οι σιδηρόδρομοι, οι βιομηχανίες κ.λπ. βρίθουν από χιτλερικούς υπαλλήλους. Πλήθος Αμερικανοί και Άγγλοι δημοσιογράφοι έγραψαν επανειλημμένα για τις πολιτικές αυτές προτιμήσεις των Αμερικανικών αρχών.
Μόλις, π.χ., η «Χριστιανο-Σοσιαλιστική Ένωση», που είναι γεμάτη από συνεργάτες του διαβόητου χιτλερικού πράκτορα Κανάρις, ζήτησε την απομάκρυνση του δημοκρατικού [...] υπουργού Σμιτ και την αντικατάστασή του από τον αντιδραστικό Πρέφερ, ο Σμιτ απελύθη. Ο Σμιτ αυτός είχε την αφελή ειλικρίνεια να ομολογήσει ότι υπάρχουν ισχυροί χιτλερικοί παράγοντες στην αμερικανική ζώνη, που τορπιλίζουν συστηματικά την αποναζιστικοποίηση.
Ύστερα από τη δήλωση αυτήν, ο στρατηγός Κλέυ χωρίς να συμβουλευθεί καν τις άλλες δυνάμεις κατοχής «αμνήστευσε» 1.000.000 σχεδόν χιτλερικούς. Και όταν η κριτική για την κακή εκκαθάριση των φασιστικών υπολειμμάτων άρχισε να γίνεται ζωηρότερη, ο στρατηγός Μακ Νάρνυ αμνήστευσε άλλες 800.000.
Οι Αμερικανοί δεν λησμόνησαν το Πότσδαμ μόνο όσο αφορά το έμψυχο φασιστικό υλικό. Το αγνόησαν και όσο αφορά τα γερμανικά μονοπώλια. Επιδιώκουν να κρατήσουν τους μοχλούς της γερμανικής βιομηχανίας και οικονομίας, για να μπορεί να ασκεί ανάλογο έλεγχο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα άξιζε nα αναφέρει κανείς ένα παράδειγμα. Την αγγλο-αμερικανο-γερμανική Τράπεζα Σρέντερ. Η τράπεζα αυτή που ιδρύθηκε πριν από 130 χρόνια από τον επιχειρηματία Ένριχ Σρέντερ και σήμερα είναι το πιο ισχυρό διεθνές κεφαλαιοκρατικό συγκρότημα, έχει την κύρια έδρα του στην Ουάσιγκτον. Πριν ακόμα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί βασιλιάδες της βιομηχανίας του Ρουρ συνδέθηκαν στενά μέσω της τράπεζας αυτής με την οικονομική δυναστεία των Ροκφέλερ και το παγκόσμιο τραστ πετρελαίου Στάνταρντ Όιλ, τους Μόργκαν και τους περισσότερους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Ο πολύς Ντάλες π.χ. (που πήρε μέρος και στη τελευταία διάσκεψη της Μόσχας), συνδεόταν και πριν από τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια του πολέμου με την ομάδα Σαχτ-Γκέρντελερ σαν παράγοντας της Τράπεζας Σρέντερ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους Γερμανούς Σρέντερ, ο τραπεζίτης του Χίτλερ και του Χίμλερ βαρόνος Κούρτ Φον Σρέντερ, ήταν ακόμα και στο πόλεμο στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας στη Βασιλεία, στο τμήμα των «Διεθνών Διακανονισμών». Και είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό οτι ο στρατηγός Ντρέιπερ, αρχηγός της αμερικανικής στρατιωτικής οικονομικής διοίκησης στη Γερμανία, που κρατά όλη την οικονομία της αμερικανικής ζώνης στα χέρια του, είναι ένα μεγάλος μέτοχος της ίδιας τράπεζας Σρέντερ…
Πώς λοιπόν να εκπλήσσεται κανείς για τη μεταχείριση που εξασφάλισαν οι Γερμανοί μεγιστάνες του πλούτου στην αμερικανική και αγγλική ζώνη κατοχής; Πώς να εκπλήσσεται για την αθώωση του Σαχτ στη Νυρεμβέργη; Ο Σαχτ, όπως γράφει το Ντέιλι Ουώρκερ της 18/6/47, έγινε ο σύμβουλος των Αμερικανών για τα ζητήματα της οικονομικής ανόρθωσης της Γερμανίας και κατ’ εντολή τους ετοιμάζει και κυβερνητικό σχέδιο!
Και πώς να εκπλήσσεται κανείς γιατί η βαριά βιομηχανία στις δυτικές ζώνες μένει σχεδόν ανέπαφη; Τον Ιανουάριο του 1947 ο στρατηγός Κλέυ δημοσίευσε νόμο για τη διάλυση των γερμανικών καρτέλ και τραστ που έχουν πάνω από 10.000 εργάτες. Τα γεγονότα ωστόσο δείχνουν πως πρόκειται για παρωδία των συμμαχικών αποφάσεων του Πότσδαμ. Όπως γράφει ο δημοκρατικός τύπος του Βερολίνου, κάτω από τις θεατρικές αυτές ενέργειες κρύβεται μία και μόνη προσπάθεια: «Να μετατραπεί η βιομηχανία της Δυτικής Γερμανίας σε ένα τεράστιο κοντσέρν με κεφάλαια αμερικανικά και αγγλικά».
Ο Εκόνομιστ από το 1945 έγραφε πως «Δυτικός Συνασπισμός» μπορεί να εννοηθεί μόνο: «με την ύπαρξη του Ρουρ. Η προσάρτηση της Ρηνανίας σε μια οικονομική ενότητα όπου η Ολλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Μεγάλη Βρετανία θα έχουν μια ενότητα τελωνειακή».      
Απόσπασμα από το βιβλίο «Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου (1945-1947).
Ένα ανέκδοτο χειρόγραφο για τη διεθνή πολιτική.

Αθήνα 2009, Εκδόσεις Κέδρος

-Χιάλμαρ Σαχτ: Τραπεζίτης, υπουργός οικονομικών της ναζιστικής κυβέρνησης Χίτλερ ως το 1937. Πρόεδρος της Ράιχσμπανκ ως το 1939. Επίτιμο μέλος του Ναζιστικού Κόμματος.
 
Ήταν ο «μάγειρας» των συνομιλιών με τραπεζίτες, βιομήχανους, παγκόσμια οικονομικά μεγαθήρια και πολιτικούς κύκλους, ανάμεσά τους και ο τότε Γερμανός πρόεδρος Χίντεμπουργκ, συνομιλίες που οδήγησαν στην αποφασιστική υποστήριξη των σχεδίων του Αδόλφου και οδήγησαν τους Ναζί στην εξουσία.
Υπεύθυνος για τα «προγράμματα εξάλειψης της ανεργίας!!» που οδήγησαν στα κρεματόρια, στη αρπαγή περιουσιών αντιφρονούντων και Εβραίων, στην απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Υπεύθυνος για τα προγράμματα επανεξοπλισμού της Γερμανίας, που παραβίαζαν τις τότε διεθνείς συνθήκες.
Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ και διώχθηκε, γεγονός που αξιοποιήθηκε για να αθωωθεί στη Δίκη της Νυρεμβέργης.
Μετά τον πόλεμο ήταν οικονομικός σύμβουλος κρατών (!!) και φυσικά ίδρυσε ξανά δική του τράπεζα!!

Τι άλλη καταστροφή θέλουμε να μας συμβεί για να πάρουμε τον δικό μας δρόμο;

Από την Μαρία Μητσοπούλου                   

1.Υποστηρίζετε την έξοδο από την Ευρωζώνη και την παύση πληρωμών προς τους δανειστές ως πρωταρχικό όρο διεξόδου της χώρας από την κρίση.Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μια τέτοια επιλογή μπορεί να αποβεί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας και της χώρας; Σε τι ποσοστό πιστεύετε ότι αυτή η επιλογή αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας;
Μαζί με αυτά τα δύο είναι κι άλλα: η εθνικοποίηση των τραπεζών - έτσι κι αλλιώς οι τράπεζες επιβιώνουν χάρη στο κρατικό χρήμα και τα κρατικά δάνεια* ο παραγωγικός σχεδιασμός και η ανασυγκρότηση - καμία χώρα δεν μπορεί να ζήσει μόνο με υπηρεσίες, όπως δείχνει σήμερα η Κύπρος* το κοινωνικό κράτος - και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και για να έχουμε μια αναζωπύρωση της ζήτησης που συνεχώς εκμηδενίζεται. Οι προϋποθέσεις προϋπάρχουν εδώ και πολύ καιρό: Είναι η ολική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που έχει φέρει η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, το πρόγραμμα της τρόικας και η δουλική στάση των κυβερνήσεων. Η εμπειρία από το 1929 μέχρι σήμερα είναι ότι καμία χώρα σε ακραία υφεσιακή κατάσταση δεν μπορεί να βγει από την κρίση με σκληρό νόμισμα, όπως το ευρώ, και χωρίς τον κεντρικό ρόλο του κράτους.
Εμείς στο Σχέδιο Β δεν ακολουθούμε τις διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας μέσα από δημοσκοπήσεις. Αν είναι ανάγκη, δεν διστάζουμε να έρθουμε κόντρα στο ρεύμα, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι καλό για τον τόπο και τον λαό. Ομως στις σημερινές περιστάσεις δεν είναι αυτό αναγκαίο.Το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας το οποίο αποστασιοποιείται από την Ευρωζώνη, από μηδαμινό που ήταν πριν από λίγο, αρχίζει να προσεγγίζει το μισό του πληθυσμού.

2 .Πέρα από το γνωστό επιχείρημα περί του«λόμπι της δραχμής», το οποίο χρησιμοποιείται για να εμποδίσει να αναπτυχθεί η σχετική συζήτηση, δεν νομίζετε ότι σε κάποιο βαθμό οι όποιες επιφυλάξεις, με δεδομένες και τις ευρύτερες πολιτικές,οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, είναι βάσιμες; Είναι δυνατόν χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες, πέρα από την πολύπλευρη κρίση στην οποία έχουν περιέλθει, βρίσκονται και στο επίκεντρο γεωπολιτικών ανταγωνισμών, να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις που αναμένεται ότι θα τους ασκηθούν από τα ισχυρά κέντρα αποφάσεων;
Περί «λόμπι της δραχμής» κάνουν λόγο μόνο όσοι δεν μπορούν να απαντήσουν στο Σχέδιο Β με επιχειρήματα και χρησιμοποιούν τη γλώσσα των ύβρεων. Θεωρώ ότι η ρευστότητα όσον αφορά τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας είναι παράγοντας που ευνοεί την προώθηση βαθιών αλλαγών στη διεθνή θέση της χώρας.
Σε μια αβέβαιη ανατολική Μεσόγειο ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήθελαν μια Ελλάδα εχθρική. Αν θέλετε, ένα απλό επιχείρημα για τις δυνατότητες που υπάρχουν μας δίνει η Τουρκία. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επιβάλει αποκλεισμό στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, το Ιράν προσφέρει το πετρέλαιό του σε ασύλληπτα ευνοϊκούς όρους, η Ελλάδα πειθαρχεί στις αποφάσεις της Ε.Ε. και έχουμε τις ξυλόσομπες και τα μαγκάλια. Η Τουρκία μαζί με άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν και δεν τολμούν να τους πουν κουβέντα.

3. Μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο και τις εξελίξεις που πυροδότησε, πώς βλέπετε την προοπτική της Ευρωζώνης;
Η προοπτική της Ευρωζώνης είναι να φέρνει την καταστροφή στις περιφερειακές χώρες που συμμετέχουν. Μέχρι τώρα -και το ξέρει πολύ καλά ο ελληνικός λαός- είχε καταργηθεί κάθε ασφάλεια στους μισθούς. Κάθε ασφάλεια στις συντάξεις. Κάθε ασφάλεια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Κάθε ασφάλεια στη διατήρηση ή την εξεύρεση θέσης εργασίας. Κάθε ασφάλεια στην κατοχή ακόμη κι ενός μικρού ακινήτου. Με τα γεγονότα στην Κύπρο καταργήθηκε κάθε ασφάλεια και στις λαϊκές καταθέσεις. Τι άλλη καταστροφή θέλουμε να γίνει για να πάρουμε τον δικό μας δρόμο.

4. Τι επιδιώκετε με την πρωτοβουλία σας για το Σχέδιο Β και πώς θα το επιτύχετε; Προχωράτε στην ίδρυση νέου κόμματος;
Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουν μαζικά και γρήγορα θέσεις εργασίας. Να υπάρξει ρευστότητα και να κινηθεί η αγορά. Να αξιοποιηθεί στη χώρα το πολύτιμο δυναμικό των νέων επιστημόνων που τώρα μεταναστεύει, ενώ έχει γίνει μια πανάκριβη επένδυση για την εκπαίδευση του καθένα τόσο από το κράτος όσο και από την οικογένειά του. Τέτοιοι είναι οι στόχοι του Σχεδίου Β που θα έχει πολιτική και εκλογική παρουσία. Δεν πρόκειται για νέο κόμμα.Πρόκειται για συσπείρωση οργανωμένων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που ασπάζονται τις ίδιες απόψεις λειτουργώντας εντελώς δημοκρατικά μέσα από ένα δίκτυο συνελεύσεων.

5. Υποστηρίζετε την ανάγκη υπέρβασης των παραδοσιακών κομμάτων, τα οποία επικρίνετε ως«γραφειοκρατικά», ακόμα κι εκείνα της Αριστεράς από τα οποία προέρχεστε.Διαφαίνονται στον ορίζοντα πολιτικές δομές ικανές να τα αντικαταστήσουν; Ποιοι λόγοι κατά τη γνώμη σας υποδεικνύουν μια τέτοια«ανάγκη»;
Ο κύριος λόγος είναι όχι απλώς η αποξένωση αλλά η απέχθεια που νιώθει η κοινωνία για το πολιτικό σύστημα, και ιδιαίτερα η νεολαία. Αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Το είδαμε με εξαιρετική ορμή στις ιταλικές εκλογές. Στην εποχή του Διαδικτύου και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας και της δυνατότητας που δίνουν για μαζική συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές επιλογές δεν μπορούμε να μιλάμε για«αρχηγούς» σαν να ζούμε στην εποχή των καουμπόηδων και των Ινδιάνων,για σκοτεινά γραφεία που παίρνονται αποφάσεις, για παρατρεχάμενους. Τα συνελευσιακά στοιχεία που αναδείχθηκαν στις πλατείες -όχι μόνο στην Ελλάδα- δημιουργούν ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας της πολιτικής ζωής μέσα στο οποίο δεν εννοείται ούτε η κομματοκρατία ούτε, σε συνθήκες μάλιστα κρίσης, η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.

6. Πώς κρίνετε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ΑΟΖ; Μπορεί να περιπλέξει την ελληνική κρίση; Ποια πρέπει να είναι η απάντηση; 
Καταρχάς επειδή από όσους στηρίζουν το Σχέδιο Α ακούγεται συχνά «υπομονή, σε λίγο θα έρθουν τα λεφτά από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο», ας έχουμε υπόψη ότι αυτά θα υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας για μια δεκαετία τουλάχιστον, και μέχρι τότε θα έχει γονατίσει εντελώς η ελληνική κοινωνία. Για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι πολύ πιο προχωρημένη στις έρευνες και την προετοιμασία προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ έσοδο πριν από το 2020. Για να προχωρήσει η Ελλάδα στην προετοιμασία της, για να μπορέσει να επιβάλει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην Τουρκία, για να αποφύγει το εκ των προτέρων ξεπούλημα των όποιων πλουτοπαραγωγικών πόρων υπάρχουν κάτω από τον πυθμένα χρειάζεται μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική και μια οικονομική υπόσταση που δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

7. Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών;Μήπως τελικά το «πουλόβερ» θα ξηλωθεί από τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και όχι από τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, για να θυμηθούμε και μια παλιότερη δική σας διατύπωση;
Είναι ενδιαφέρουσες οι διεργασίες που γίνονται στον ευρωπαϊκό Νότο είτε με το «όχι» της κυπριακής βουλής, είτε με το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, είτε με τις φοβερές διαδηλώσεις της Λισαβόνας και της Μαδρίτης, είτε με το γεγονός ότι σήμερα πια στην Ελλάδα το Σχέδιο Β είναι ένας κεντρικός όρος του πολιτικού λεξιλογίου. Οποια χώρα και αν κάνει το μεγάλο βήμα τομής,την έξοδο από την Ευρωζώνη και την αναζήτηση ενός άλλου τύπου ευρωπαϊκής συνεργασίας πιστεύω ότι θα γίνει το παράδειγμα και η έμπνευση για τον κόσμο της ανεργίας και της εργασίας στις άλλες περιφερειακές χώρες. Απλώς η χώρα που θα το κάνει πρώτη θα είναι εκείνη η οποία και πρώτη θα αρχίσει να επιλύει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της ανεργίας είτε για τους αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Και κάτι ακόμη, η χώρα που θα το κάνει πρώτη είναι αυτή που θα γραφτεί στην ιστορία για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικονομικής προόδου και της αλληλεγγύης. Θέλουμε η πατρίδα μας, η Ελλάδα, να είναι αυτή η χώρα.
Link
kourdistoportocali.com

Από το κράτος-έθνος, στο κράτος-πολυεθνικές


Γράφει ο Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Μετά την πτώση του υπαρκτού κομμουνιστικού σοσιαλισμού φάνηκε να θριαμβεύει η οικονομία της αγοράς και η δημοκρατία. Δυο αξίες των δυτικών κοινωνιών που για την ένταξη της στη διεθνή κοινότητα. Μια άποψη που καταγράφτηκε και στο βιβλίο του Φουκουγιάμα για το τέλος της ιστορίας, ή των ιδεολογιών. Αγνοώντας ότι όλες οι κατακτήσεις στη διάρκεια των αιώνων να θεωρούνται σήμερα στυλοβάτες της οικονομικής ευημερίας και των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Οι οικονομικές και κοινωνιολογικές σχολές φαίνεται να προσπαθούν να μας πουν ότι η αγορά μαζί με τη δημοκρατία δημιουργούν ένα είδος ενάρετου κύκλου όπου είναι αδύνατο να υπάρχει, το ένα δίχως το άλλο – κάτι σαν την θρησκεία με το κράτος – αλλά ότι μακροπρόθεσμα δείχνουν να αλληλοϋποστηρίζονται μεταξύ τους.
Η θεωρητική της πολιτικής οικονομίας, γράφουν ότι η αγορά χρειάζεται, ατομική ιδιοκτησία, επιχειρηματική πρωτοβουλία και ριζοσπαστικές καινοτομίες. Η δημοκρατία μας λένε οι πολιτικοί επιστήμονες χρειάζεται να μπορείς να διαλέγεις, τον τρόπο ζωής, το που και πως θα εργάζεσαι, το τι θα αποταμιεύσεις, και τι αγαθά χρειάζεσαι για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Πράγματα ασύμβατα με τη συλλογική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και των πολυεθνικών εταιριών. Κάτι που όπως ομολογούν και οι θιασώτες αυτής της άποψης είναι δύσκολο να συνυπάρξουν. Η αγορά και η δημοκρατία μπορούν να αναπτυχθούν σε χώρες που προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών, όπου ο νόμος δεν καταπατάτε από το νόμο της αγοράς, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, η ελευθερία του λόγου προστατεύεται και υπάρχει κοινωνική συναίνεση για το δίκαιο της φορολόγησης.
Παρά την επικρατούσα άποψη ότι οι δυο αυτές αξίες μαζί προωθούν την κοινωνική εξέλιξη, στην πραγματικότητα από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα βήμα προόδου, γιατί διαβρώνονται από τις αδυναμίες τους, και κινδυνεύουν χαθούν. Εάν οι πολιτικοί ηγέτες δεν παραδεχθούν τα ελαττώματα της αγοράς και της δημοκρατίας, οι κανόνες θα καταρρεύσουν και ο δυτικός πολιτισμός θα καταστραφεί.
Από το 1975 έως το 2008 άρχισαν να φαίνονται οι ρωγμές του δυτικού πολιτισμού και μια σε βάθος ανάλυση θα έδειχνε τις αίτιες που μας οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση.
Εάν πραγματικά θέλουμε να αποτρέψουμε μια τέτοια κατάρρευση, πρώτα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι σχέσεις αγοράς και δημοκρατίας πάσχει από ουσιώδη ελαττώματα. Είναι γεγονός ότι οι βασικές αρχές της αγοράς και της δημοκρατίας δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλα κοινωνικά τμήματα. Οι αρχές των δυο αξιών συχνά αλληλοαναιρούνται και περισσότερο συγκρούονται παρά ταυτίζονται.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ιδιωτική και τη δημόσια διοίκηση. Παρ’ όλα αυτά λέμε για την ελεύθερη αγορά και την ισότητα, οι επιχειρήσεις και η γραφειοκρατία είναι οργανωμένες, πάνω σε ένα σταθερό πλάνο, με ακλόνητες ιεραρχίες. Μπορούμε να φανταστούμε, τη διευθύντρια μιας εταιρίας και των βοηθών της; Ή ενός υπουργού με τον υφυπουργό, ή ενός υπουργού που εμπλέκεται σε μια απόφαση με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα; Τι σημαίνουν αυτά για τις κοινωνικές αξίες, όταν είναι ανεφάρμοστες σε θεσμούς που αποτελούν τον κύριο πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος;
Με το ίδιο τρόπο αντιλαμβανόμαστε ότι λίγες χώρες θα ήθελαν να υπάρχει μια δημοκρατία, στη διεθνή κοινότητα. Σκεφθείτε π.χ οι σημαντικές αποφάσεις του ΟΗΕ να παίρνονταν στη Γενική Συνέλευση εφαρμόζοντας τον κανόνα κάθε κράτος μια ψήφος, και όχι στο ολιγομελές Συμβούλιο; Η εισβολή στο Ιράκ ή το Κόσσοβο δεν θα γινόταν ποτέ. Αν ίσχυε ένα τέτοιο δημοκρατικό σύστημα στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου (Π.Ο.Ε), και στις διαπραγματεύσεις ίσχυε η μια χώρα μια ψήφος, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναδιανομή του πλούτου, των χωρών του τρίτου κόσμου, θέτοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ανεπτυγμένων χωρών που εκμεταλλεύονται αυτούς τους λαούς.
Το ίδιο πρόβλημα είναι να εφαρμοστούν οι αρχές της αγοράς στη μεταξύ τους σχέσεις. Δεν έχει καταγραφεί στην πολιτική – οικονομική ιστορία κάποια χώρα να επιδιώκει ελεύθερη αγορά στη δικαιοσύνη, την δημόσια τάξη, την εθνική άμυνα , την παιδεία, τα μέσα ενημέρωσης ακόμη και στις τηλεπικοινωνίες. Και υπάρχει ουσιαστικός λόγος γι’ αυτό. Ελάχιστοι πολίτες θα ήθελαν να κατοικούν σε μια χώρα όπου οι δικαστικές αποφάσεις ανάλογα τις φορολογικές δηλώσεις του κατηγορουμένου , όπου η υπηκοότητα και διαβατήριο συνοδεύονται μαζί με το εισιτήριο, και οι άδειες των μέσων ενημέρωσης δίνονται στον πλειοδότη αδιαφορώντας για τη χρήση και το περιεχόμενο, το εμπόριο ναρκωτικών, λευκής σάρκας, πυρηνικών όπλων, του πόσιμου νερού και η ατμοσφαιρική ρύπανση να αναπτύσσονται ελεύθερα μέσω των πολυεθνικών, όπου οι εθνικές κυβερνήσεις δεν ανατρέπονται όσο κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοιες δραστηριότητες.
Η συνύπαρξη, αγοράς και δημοκρατίας στη σύγχρονη δυτική κοινωνία θεωρούνται στυλοβάτες, σήμερα τείνουν περισσότερο να υπονομεύουν πάρα ο ένας να στηρίζει τον άλλο. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα α) Στη Δημοκρατία σκοπός είναι η ανάπτυξη του πολίτη, ενώ στην αγορά το άτομο αποτελεί ένα προϊόν που μπορεί να το αποκλείσουν ή να διώξουν ένα δεν ικανοποιεί τις ανάγκες παραγωγής – κατανάλωσης, β) Η αγορά παραδέχεται, και αναγνωρίζει τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των πολιτών, ενώ η δημοκρατία στηρίζεται στην ισονομία και την ισότητα όλων των πολιτών, γ) Η οικονομία της αγοράς πολυδιασπά την εξουσία, αποθαρρύνει τη συλλογικότητα και τονώνει τον ατομικισμό, έχοντας ως δόγμα το Εγώ και όχι αριστοτελικό Εμείς, η δημοκρατία στηρίζεται στην πολιτική ευθύνη, τη συνεργασία των πολιτών, και τα πολιτικά κόμματα είναι εκφραστές των λαϊκών αιτημάτων. Η Δημοκρατία στηρίζει τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους γιατί ξέρουν να συμβιβάζουν τις επιμέρους ατομικές απόψεις, ενώ η αγορά βασίζεται στον ανταγωνισμό των πολιτών και την αλλοτρίωση τους, δ) Η αγορά δημιουργεί πολίτες χωρίς ταυτότητα (βλέπει μόνο αριθμούς), ενώ η δημοκρατία μπορεί και στηρίζει τη διαφορετικότητα των πολιτών. Η αγορά στηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία, αγαθών, κεφαλαίων και κατάργηση των εθνικών συνόρων, η δημοκρατία τα χρειάζεται για να μπορεί να στηρίζει τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις ανάγκες των πολιτών.
Ε) Η αγορά θεωρεί ότι οι πετυχημένες επιχειρήσεις με τη συγκέντρωση του πλούτου, μπορεί η ζωή να γίνει καλύτερη για τους ολίγους και δύσκολη για τους πολλούς, ενώ η δημοκρατία θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανισότητες. Στ) Όσο η αγορά αναλαμβάνει την οικονομική λειτουργία, αντισταθμικά και όχι ενισχυτικά , απέναντι στη δημοκρατία η αγορά από τον πολιτικό έλεγχο, μειώνοντας τη συγκέντρωση εξουσίας και επιτρέποντας στην οικονομική δύναμη να ελέγχει την πολιτική εξουσία αντί να την ενισχύει. Πλούσιες μειοψηφίες όλο και περισσότερο διστάζουν να στηρίξουν φορολογικά συστήματα που ωφελούν την πλειοψηφία.  
Δημοκρατία και αγορά της οικονομίας δεν μπορούν να συμβαδίσουν ισότιμα σε μια πολιτισμένη κοινωνία, γιατί και οι δυο έχουν αντίθετους στόχους, είτε αυτοί είναι πολιτισμικοί είτε καταναλωτικοί. Για παράδειγμα καμιά ανεπτυγμένη αγορά δεν θέλει να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα υγείας, ή εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, ή μια χώρα να καταναλώνει μόνο τα δικά της προϊόντα, αλλά στη βάση του ανταγωνισμού, προσφέρουν χαμηλές τιμές προϊόντων μέχρι να εξαρτηθεί, και στη συνέχεια να δημιουργήσουν μια κρίση. Σε αυτή την κρίση βοηθούν πολύ τα ηλεκτρονικά μέσα που σε μηδενικό χρόνο την προβάλουν δημιουργώντας κοινωνική αστάθεια, καθυστερώντας να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες ή βραχύβιες επενδύσεις. Στην πολιτική οι βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, που περιέχουν και αντιδημοκρατικές διαδικασίες μπροστά στο πολιτικό κόστος, οι επενδυτές για να κερδίσουν χρόνο αναβάλουν τις διαπραγματεύσεις κάτι που γνωρίζουν καλά οι αγορές και πιέζουν έτσι ώστε να πιστεί η κοινή γνώμη για να την ανάγκη και οι πολιτικοί να υπογράφουν χωρίς διαπραγμάτευση τις όποιες απαιτήσεις των αγορών για εργασιακά – κοινωνικά δικαιώματα, περιβαλλοντικής προστασίας κ.α. αγνοώντας τις επιπτώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν στο μέλλον για τις επόμενες γενιές
Οι παραπάνω επισημάνσεις των ουσιαστικών αξιών του Δυτικού πολιτισμού, οδηγούν σε ανησυχητικά συμπεράσματα, που μετά την κρίση του 2008 και υλοποιώντας την θεωρία Ρήκγαν – Θάτσερ που έδωσαν το πράσινο φως στις αγορές με το σύνθημα «ελεύθερες αγορές» χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο φθάσαμε στη σημερινή κρίση, και ανοιχτή σύγκρουση Αγορών – Δημοκρατίας. Μέσα από μια τέτοια κόντρα ένας θα είναι ο νικητής. Είναι γνωστό ότι από τα μέσα του περασμένου αιώνα η αγορά είναι πιο δυναμική από την δημοκρατία, η οποία μανιωδώς αναζητά οικονομική κάλυψη των προεκλογικών κομματικών αγώνων, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η κρατική διαφθορά επί της δημοκρατικής ηθικής.
Οι συνέπειες σε βάρος της δημοκρατίας θα είναι μεγάλες. Μειοψηφίες θα ελέγχουν την αγορά (Πολυεθνικές – Τράπεζες) θα ζητούν να ελέγχουν τη διαθεσιμότητα των πόρων, και θα αντιμετωπίζουν ως απαράδεκτες νοοτροπίες τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, τις συλλογικές αποφάσεις διαμαρτυρίας των φτωχών. Καθώς τα κοινοβούλια, θα έχουν χάσει τις εξουσίες τους προς όφελος των πολυεθνικών επενδυτικών τραστ συρρικνώνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερίες των κρατών.
Την υλοποίηση αυτών των στόχων των αγορών επένδυσαν μεγάλα ποσά στην μικρό ηλεκτρονική τεχνολογία, με κύριο σκοπό την διακίνηση των πληροφοριών. Τα παραδοσιακά μέσα (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο. Τηλεόραση) έπεσαν στα χέρια των πολυεθνικών συγκροτημάτων και τραπεζιτών, για να μην μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά για τα σχέδια τους την κοινή γνώμη.
Κατάληξη όλων αυτών θα είναι να μαραζώνει η δημοκρατία και τη θέση της να παίρνει η αγορά, η διαφθορά και η μαφία. Θα έχουμε μια δημοκρατία τεχνοκρατών, που θα ακούν τη φωνή του Τραπεζίτη και της πολυεθνικής εταιρείες, ή θα αγοράζουν νόμους, θα ελέγχουν τους κρατικούς μηχανισμούς, την παιδεία, την υγεία, τους υδάτινους πόρους ως και τον αέρα που αναπνέουμε, μέχρι την πλήρη υποταγή των πολιτών και την κατάργηση κάθε ανθρωπίνου δικαιώματος χάρη των επιχειρησιακών κανόνων των υπερκερδών.
Με αυτές τις προϋποθέσεις που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Νότου, αν δεν υπάρξει λαϊκή αντίδραση ο Δημοκρατικός πολιτισμός της Δύσης θα καταρρεύσει.
Ο αφανισμός των εθνικών ταυτοτήτων στο όνομα της παγκοσμιοποίησης (που κυριάρχησε με το σύνθημα: «Ο πλανήτης είναι ένα μικρό χωριό») και οι εθνικές κυβερνήσεις αρνούνται να ασκήσουν τις υποχρεώσεις τους, συμβάλουν μοιραία στην υποβάθμιση του παραδοσιακού έθνους – κράτους αδύναμου να αντιμετωπίσει την εμφάνιση ισχυρών οικονομικά κρατών – πολυεθνικών που θέλουν να επιβάλλουν τον έλεγχο στην παραγωγή και εκμετάλλευση των πόρων. Παράλληλα μη «κρατικές» οργανώσεις όπως τα καρτέλ ή η μαφία θα εκμεταλλεύονται την απουσία ισχυρών κυβερνήσεων για να απειλούν τους λαούς για την ασφαλή τους επιβίωση. Οι ανθρώπινες κοινωνικές οι ηθικές, οι θρησκευτικές, ή πολιτικό – ιδεολογικές μας πεποιθήσεις θα διαφθείρονται από τις εμπορικές αξίες.
Εάν θέλουμε να αποτρέψουμε αυτή την κατάρρευση, οφείλουμε να αντιδράσουμε ζητώντας κάποιες απαντήσεις σε καίρια θέματα, όπως ποια είναι η επιρροή των πολιτών στις αποφάσεις; Τι δημοκρατία υπάρχει ανάμεσα στα κράτη; Γιατί παραμένουν συνέχεια οι ίδιοι να είναι πλούσιοι και να γίνονται πλουσιότεροι, ενώ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι; Με ποιο τρόπο μπορούν οι μηχανισμοί να εξαλείψουν τη φτώχεια και δεν το κάνουν Γιατί να χρειάζονται τόσο μεγάλες δαπάνες για τα εξοπλιστικά συστήματα, όταν όλοι οι ηγέτες δηλώνουν υπέρμαχη της ειρήνης;
Για να δοθεί απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα, θα πρέπει όλοι οι παράγοντες πολιτικοί – οικονομικοί, να αναγνωρίσουν την ανάγκη συμβιβασμού μεταξύ δημοκρατίας και αγοράς.
Να οργανώσουν ένα συμβιβασμό, αντί να θριαμβολογούν για την παγκοσμιοποίηση και τις αξίες της που δεν έχουν κανένα υπόβαθρο, αλλά εφήμερες προτάσσεις και καταναλωτικές απολαύσεις. Ενώ η δημοκρατία έχει να δείξει την αλληλεγγύη εκεί που αποτυγχάνουν οι πολίτες, εκεί όπου καταρρακώνονται οι αξίες δείχνει αξιοπρέπεια και δυναμική παρέμβαση οραματιζόμενη μια ανθρώπινη κοινωνία πολιτών και όχι αριθμών,. Να προτείνουμε απαντήσεις στις αντιφατικές επιταγές της αγοράς ισορροπώντας τις αντιφατικές δυνάμεις , δίνοντας στο κράτος ένα αυξανόμενο ρόλο σ’ ό,τι αφορά την προστασία του πολίτη, απέναντι στον ανταγωνισμό. Είναι συμφέρον όλων να ενισχυθεί η δημοκρατία, ώστε να εξισορροπεί τη δύναμη της αγοράς