Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Ο θείος Τραμπ έκλεψε τα αρχεία του Νίκολα Τέσλα;

 
Σαν σήμερα πριν από 163 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου του 1856, γεννήθηκε ο Σερβοαμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα (1856-1943), που χαρακτηρίστηκε ως “Προμηθέας του ηλεκτρισμού” και ως “ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο”...

Ο θάνατος του Τέσλα
Στις 7 Ιανουαρίου του 1943 ένας 87χρονος άφησε την τελευταία του πνοή σ' ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου New Yorker. Πέθανε κατά τη διάρκεια ενός ύπνου γεμάτου όνειρα και το παγερό του πρόσωπο απέπνεε μια απόκοσμη γαλήνη που υπονοούσε πολλά. Τον ανακάλυψε η καμαριέρα του ξενοδοχείου που, αγνοώντας την κρεμασμένη στην πόρτα πινακίδα “Μην Ενοχλείτε”, μπήκε μέσα στο δωμάτιο και τον βρήκε νεκρό στο δωμάτιο του. Ο γιατρός Χ.Β. Γούεμπλι, που εξέτασε το νεκρό άνδρα, είπε ότι ο θάνατός του επήλθε στις 22:30. Αιτία η καρδιακή προσβολή. Πέθανε ήσυχα, χωρίς να το γνωρίζει, κατά τη διάρκεια του ύπνου του.
To γεγονός αυτό θα περνούσε απαρατήρητο αν ο νεκρός γέρος δεν ήταν ένας από τους ανθρώπους που βρισκόταν επί δεκαετίες στην πρωτοπορία του πολλά υποσχόμενου τομέα της ηλεκτροτεχνικής. Αν δεν ήταν ένας πραγματικός “άνθρωπος των θαυμάτων”, που προχώρησε άφοβα μπροστά σε “αχαρτογράφητα ύδατα” της επιστήμης και της τεχνολογίας, “χακάροντας” μυστικά της Φύσης και χαρίζοντας τα στην ανθρωπότητα, πληρώνοντας ως σύγχρονος “Προμηθέας του Ηλεκτρισμού” και το ανάλογο τίμημα. Το όνομα του ήταν Νίκολα Τέσλα και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες κι εφευρέτες όλων των εποχών, με 700 περίπου κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες ορισμένες εκ των οποίων άλλαξαν τον κόσμο και χρησιμοποιούνται ως τις μέρες μας.
Πριν ακόμη το σώμα του μεταφερθεί στο Γραφείο Τελετών Φρανκ Κάμπελ, πράκτορες του FBI και άλλοι “ειδικοί” μπήκαν στο δωμάτιο του κι ερεύνησαν σχολαστικά ορισμένα από τα δεκάδες κιβώτια με έγγραφα, σχέδια και σημειώσεις. Άνοιξαν παράλληλα και το χρηματοκιβώτιο του, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα σχέδια κάποιου νέου υπερόπλου, που ο Τέσλα υποστήριζε πως ήταν ικανό να αλλάξει τον ρου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και “να καταργήσει όλους τους πολέμους”. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς εντόπισαν και υπεξαίρεσαν από αυτόν τον πολύτιμο πακτωλό εγγράφων, σημειώσεων, σχεδίων και ιδεών, που ο Τέσλα άφησε παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα.
Επικεφαλής της ομάδας των ειδικών, που επιφορτίστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση με την αποστολή να κάνουν “φύλλο και φτερό” το αρχείο του Τέσλα, που περιελάμβανε 88 κιβώτια, και να εντοπίσουν πιθανά μυστικά, κρίσιμες επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες ή σχέδια για την κατασκευή υπερόπλων, ήταν ο 36χρονος μηχανικός, εφευρέτης και καθηγητής φυσικής δρ. John O. Trump (21.8.1907-21.2.1985). Ο θείος του σημερινού 45ου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διευθυντής και ιδρυτής του Εργαστηρίου Έρευνας Υψηλών Συχνοτήτων (το λεγόμενο “Rad Lab”) του ΜΙΤ, καθώς και γραμματέας της Επιτροπής Μικροκυμάτων του NDRC (National Defense Research Committee) του αμερικανικού Γραφείου Επιστημονικών Ερευνών και Ανάπτυξης. Ήταν δηλαδή ειδικός στις ραδιοσυχνότητες, στα μικροκύματα και στις ακτίνες Χ, τομείς στους οποίους ο Νίκολα Τέσλα υπήρξε πρωτοπόρος.

FBI: “Tesla Files”
H πρώτη “επίσκεψη” στο δωμάτιο του προσφάτως αποθανόντα Νίκολα Τέσλα των πρακτόρων του FBI και της ομάδας του John O. Trump δεν πέρασε απαρατήρητη. Λίγο αργότερα επισκέφτηκαν το δωμάτιο του εφευρέτη ο συγγραφέας Κένεθ Σουίζι, ο Τζορτζ Κλαρκ, διευθυντής του μουσείου κι εργαστηρίου της RCA, και ο ανιψιός του Τέσλα Σάβα Κοσάνοβιτς (Sava Kosanovic, 29.5.1894-14.9.1956). Ο Σάβα, γιός της αδελφής του Τέσλα Μάριτσα Κοσάνοβιτς, ήταν τότε αξιωματούχος της εξόριστης Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, αλλά διατηρούσε σχέσεις και με το κομμουνιστικό κόμμα του Τίτο που με τους παρτιζάνους του μάχονταν για την απελευθέρωση της κατεχόμενης Γιουγκοσλαβίας από τους Ναζί. Παρ’ ότι το νεκρό σώμα του Τέσλα δεν βρισκόταν εκεί, ο Σάβα υποπτεύθηκε πως κάποιος είχε ανακατέψει τα έγγραφα και τα χειρόγραφα του θείου του. Αρκετά τεχνικά έγγραφα έλειπαν, καθώς και ένα μαύρο σημειωματάριο που γνώριζε πως ο θείος του είχε φυλάξει –ένα σημειωματάριο με αρκετές εκατοντάδες σελίδες– ενώ κάποια από τα έγγραφα του Τέσλα είχαν ήδη σημειωθεί ως “άκρως απόρρητα” (Top Secret). Ο Σάβα Κοσάνοβιτς αμέσως υποψιάστηκε πως αυτό πρέπει να ήταν δουλειά του FBI. Και δεν είχε άδικο.
Λίγο πριν το θάνατο του, καταμεσής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τέσλα ισχυρίστηκε πως είχε τελειοποιήσει την αποκαλούμενη “ακτίνα θανάτου”, όπως την αποκαλούσαν οι δημοσιογράφοι της εποχής, που ήταν ένα υπερόπλο ικανό να ανατρέψει στρατιωτικές ισορροπίες και να καθορίσει την έκβαση πολέμων. Ήταν φυσικό λοιπόν το FBI και οι κυβερνητικοί πράκτορες των ΗΠΑ να ενδιαφέρονται για κάθε επιστημονική ιδέα σχετικά με “όπλα που θα άλλαζαν το ρου του πολέμου”. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα ανησυχούσαν μήπως οι σημειώσεις του Τέσλα έπεφταν στα χέρια των δυνάμεων του Άξονα ή στους Σοβιετικούς, τους αυριανούς “ακήρυκτους εχθρούς”. Έτσι, μετά τον θάνατο του εφευρέτη το FBI, το Γραφείο Περιουσίας των Αλλοδαπών (Office of Allien Property, OAP) καθώς και υπάλληλοι του Department of War μηχανορραφούσαν και ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιος θα αποκτούσε τα έγγραφα και τις πολύτιμες σημειώσεις του Τέσλα που αφορούσαν την κατασκευή μυστικών όπλων. Η δικαιολογία γι’ αυτή την ανυπομονησία ήταν ο φόβος ότι, καταμεσής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό το πολύτιμο υλικό θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των εχθρών, που γνώριζαν πολύ καλά για την ύπαρξη και τη σημασία τους.
Ο Τέσλα δεν ήταν άγνωστος στο FBI. Ήδη από το 1937 ένας πράκτορας του FBI είχε ανοίξει το «Φάκελο Τέσλα» κάνοντας την υπόθεση ότι ο «Νίκολα Τέσλα είναι πιθανός αναμεμειγμένος πίσω από ανεξήγητες πτώσεις αεροσκαφών». Για όλο το διάστημα μέχρι το θάνατο του οι πράκτορες του FBI φαίνεται πως παρακολουθούσαν τις κινήσεις, τις επαφές και την αλληλογραφία του εφευρέτη.
Στις 8 Ιανουαρίου του 1943, μια μέρα μετά το θάνατο του Τέσλα, ο Άμπραχαμ Ν. Σπέινελ (Abraham N. Spanel), ο 42χρονος πρόεδρος της International Latex Corporation, ο οποίος διέμενε τότε στη Νέα Υόρκη, κάλεσε έναν πράκτορα του FBI ονόματι Fredrich Cornel, προκειμένου να συζητήσουν γύρω από τα πειράματα του Τέσλα πάνω στην «ακτίνα θανάτου». Ο Σπέινελ ανησυχούσε μήπως, μετά το θάνατο του εφευρέτη, ο ανιψιός του Σάβα Κοσάνοβιτς θα μπορούσε να αποσπάσει τις πολύτιμες σημειώσεις του εφευρέτη και να τις στείλει στους Σοβιετικούς. Γεννημένος στην Οδησσό το 1901 ο Ρωσοεβραίος Άμπραχαμ Ν. Σπείνελ, η οικογένεια του οποίου είχε φύγει από τη τσαρική Ρωσία το 1908 προκειμένου να αποφύγει τα αντισημιτικά πογκρόμ, ήταν βαθύτατα αντιρώσος και αντικομμουνιστής. Ο ίδιος χρηματοδοτούσε με αρκετά εκατομμύρια δολάρια την εκστρατεία κατά του αμερικανικού απομονωτισμού, που στόχευε να κάνει τις ΗΠΑ να ενδιαφέρονται για τα παγκόσμια ζητήματα και να αναμειγνύονται στις υποθέσεις των άλλων χωρών. Ο Άμπραχαμ Ν. Σπείνελ επέμενε στον πράκτορα του FBI πως η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να επιδείξει «ζωτικό ενδιαφέρον» για τα έγγραφα και τις σημειώσεις του εφευρέτη.
Ο Σπέινελ είχε έρθει επίσης σε επαφή με τον Μπ. Φιτζέραλντ (B. Fitzgerald), ένα νεαρό ηλεκτρολόγο μηχανολόγο που ήταν ειδικός πάνω στις τεχνολογίες του Τέσλα και διατηρούσε επαφές με τον γηραλέο εφευρέτη. Είχε συναντηθεί με τον Φιτζέραλντ λίγα χρόνια πιο πριν και στη συζήτηση που είχαν πάνω μηχανολογικά ζητήματα, ο Σπέινελ άρχισε να αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον για τα υπερόπλα Τέσλα, πιθανότατα γιατί διέβλεπε επιχειρηματικό κέρδος στην περίπτωση που θα ανέπτυσσε μια «ακτίνα θανάτου» για λογαριασμό του Αμερικανικού Στρατού.
Μόλις δύο βδομάδες πριν το θάνατο του Τέσλα ο Φιτζέραλντ συνεργάστηκε με δύο καθηγητές του ΜΙΤ πάνω στην επίλυση προβλημάτων για την κατασκευή ενεργειακών όπλων και επιθυμούσε να συναντήσει τον ηλικιωμένο εφευρέτη προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της εκπομπής ακτινοβολίας. Βέβαια ο Φιτζέραλντ αυτό που επιθυμούσε περισσότερο ήταν να ρίξει μια ματιά σε διάφορες σημειώσεις και έγγραφα του Τέσλα. Συμπτωματικά, την ίδια περίοδο, ο Τέσλα είχε δηλώσει πως «έχουν γίνει προσπάθειες να κλέψουν τις εφευρέσεις μου. Το δωμάτιο μου έχει υποστεί διάρρηξη και κάποια έγγραφά μου εξαφανίστηκαν, αλλά οι… πράκτορες έφυγαν με άδεια χέρια» (J. O’ Neil, Tesla Tries to Prevent WWII). Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί πως οι υποψίες πως ο Φιτζέραλντ σχεδίαζε να υποκλέψει τις σημειώσεις αποτελεί και το γεγονός πως ο νεαρός ηλεκτρομηχανικός εργάζονταν εκείνη την περίοδο σε μια υπηρεσία του Αμερικανικού Στρατού. Ο Φιτζέραλντ είχε αναφέρει πως ο Τέσλα είχε τοποθετημένες σε διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης ογδόντα βαλίτσες, που περιείχαν σχέδια εφευρέσεων, χειρόγραφα, έγγραφα, σημειώσεις και σχέδια από αρκετές εργασίες του.
Για να διαφυλάξει μέρος από το πολύτιμο αρχείο του και ειδικά τα σχέδια για την «ακτίνα θανάτου», ο Τέσλα χρησιμοποιούσε ένα χρηματοκιβώτιο. Για την επιβεβαίωση αυτής της ιστορίας ο Τσαρλς Χάουσλερ (Charles Hausler), ο ποίος φρόντιζε τα περιστέρια του εφευρέτη στο ξενοδοχείο Governor Clinton, είχε πει αργότερα πως ο Τέσλα «είχε ένα μεγάλο κουτί ή κοντέινερ στο δωμάτιο του, κοντά στα κλουβιά των περιστεριών. Μου είχε πει πολύ προσεκτικά να μην πειράζω το κουτί γιατί περιείχε κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει κάθε αεροπλάνο στον ουρανό και να δώσει ελπίδες για την προστασία του κόσμου». Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτή η συσκευή αποθηκεύτηκε αργότερα στα υπόγεια του ξενοδοχείου.
Τις επόμενες μέρες ο πράκτορας F. Cornel κάλεσε τον P. E. Foxworth, βοηθό του διευθυντή του FBI της Νέας Υόρκης, για να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα. Σύμφωνα με τον Foxworth, η κυβέρνηση είχε «ζωτικό ενδιαφέρον» να κρατήσει για λογαριασμό της τα έγγραφα του Τέσλα και να μην τα δώσει στον ανιψιό του εφευρέτη Σάβα Κοσάνοβιτς, προκειμένου να μη διαρρεύσουν «στα χέρια των δυνάμεων του Άξονα»!

The Tesla-Trump Files: Ο θείος Τραμπ έκλεψε τα αρχεία του Τέσλα;
Ο θείος του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Δρ John G. Trump, που όπως προαναφέραμε κατείχε εκείνη την περίοδο διάφορες σημαντικές επιστημονικές θέσεις-κλειδιά, προσκλήθηκε από το FBI αλλά και το OSS (πρόδρομος της CIA που δημιουργήθηκε στη διάρκεια του Β΄Π' Πολέμου) ως επικεφαλής μιας ομάδας ειδικών, για να αναλύσει την αξία των εγγράφων και σημειώσεων του Τέσλα. Καταρχάς έπρεπε να ερευνήσει το περιεχόμενο των 88 κιβωτίων του αρχείου του Τέσλα. Μετά το θάνατο του εφευρέτη τα κιβώτια αυτά κρατήθηκαν στα δωμάτια 5J και 5L του ίδιου ξενοδοχείου. O Τραμπ χρειάστηκε δύο μέρες για να ξεψαχνίσει τα κιβώτια του Τέσλα. Είχε ως βοήθεια στην έρευνα του έναν πρώην υπάλληλο της επιχείρησης του Τέσλα, που του εμπιστεύτηκε ο O 'Sullivan, ένας από τους πιο μυστικοπαθείς παράγοντες του περιβόητου “Σχεδίου Μανχάταν” για την κατασκευή της ατομικής βόμβας.
Ο Τραμπ σ' αυτή του την επιχείρηση συνοδευόταν από πέντε ακόμη άνδρες: Δύο μέλη του ΟΑΡ (Office of Allien Property/ Γραφείο Περιουσίας των Αλλοδαπών) -τον John Newinton από το γραφείο της Νέας Υόρκης και τον Charles Hedetneimi, επικεφαλή ερευνητή από την Ουάσιγκτον- και τρία άτομα από τις Μυστικές Υπηρεσίες του Ναυτικού -τον Willies George, έναν πολίτη πράκτορα, τον John Corbett, που υπηρετούσε ως στενογράφος, και τον Edwaard Palmer, που φωτογράφησε το αρχείο και πιθανόν έκανε και αντίγραφα σε μικροφίλμ. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα αναφέρονται και ως επικεφαλείς του U.S. Marine Reserves.
Ως ο μόνος εξειδικευμένος επιστήμονας της ομάδας, που ήταν σε θέση να κατανοήσει την όλη επιχείρηση, ο Τραμπ ξόδεψε λίγο περισσότερο από το ήμισυ του χρόνου του στο να εξερευνήσει την “κρύπτη του Μάγου”. Μετά φάνηκε να τα παράτησε. “Η δεύτερη μέρα είχε κάτι το χαρακτηριστικά βιαστικό”, έγραψε ο Charles Hedetneimi στην αναφορά του, “από τότε που ο Δρ. Τραμπ πείστηκε ότι τίποτε το πολύτιμο δεν είχε βρεθεί. Ήταν εξολοκλήρου πεπεισμένος ότι ήταν εντελώς ανώφελο να ψάξουμε τα άλλα 29 κιβώτια, που είχαν ημερομηνία καταχώρησης και αποθήκευσης μέχρι το 1933”.
Η αναφορά του Τραμπ, στην οποία περιλαμβάνεται μια σύνοψη από δεκάδες άρθρα του Τέσλα ή για τον Τέσλα, ξεκινά με μια ανοικτή επιστολή. Ο καθηγητής Τραμπ εξέφρασε καταρχάς τις ευχαριστίες του για το γεγονός πως ο ίδιος και οι συνάδελφοι του είχαν την τύχη να ερευνήσουν τα κιβώτια των αρχείων του Τέσλα στις 26 και 27 Ιανουαρίου του 1943. Στη συνέχεια σημείωσε πως ¨δεν πραγματοποιήθηκε καμία έρευνα των κιβωτίων του Τέσλα για τουλάχιστον 10 χρόνια, όσο βρισκόταν αποθηκευμένα στο υπόγειο του ξενοδοχείου New Yorker”. Για να συνεχίσει πως δε βρέθηκαν “επιστημονικές σημειώσεις, περιγραφές ή κρυφές μέθοδοι ή συσκευές ή λειτουργικές μηχανές... που να έχουν επιστημονική αξία γι' αυτή τη χώρα ή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημία αν βρεθούν σε μη φιλικά χέρια... Επομένως δε βλέπω κανένα τεχνικό ή στρατιωτικό λόγο γιατί θα πρέπει να διατηρηθεί περαιτέρω η φύλαξη της συγκεκριμένης περιουσίας”. Ωστόσο ο Τραμπ αφαίρεσε έναν φάκελο με ποικίλο γραπτό υλικό, που κάλυπτε τυπικά και επαρκώς τις ιδέες που ενδιέφεραν τον Τέσλα κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του και προώθησε αυτό το υλικό στους προϊσταμένους του.
Τελικά ο Δρ Τράμπ αποφάνθηκε πως “οι σκέψεις και οι προσπάθειες του Τέσλα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών είχαν κυρίως έναν θεωρητικό, φιλοσοφικό και ως ένα βαθμό θεαματικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα οι ιδέες του για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Όμως δεν περιλάμβαναν νέες και εφαρμοσμένες αρχές ή μεθόδους για την πραγματοποίηση τους”. Ωστόσο ο ίδιος ο Δρ Τραμπ συνέλεξε κάποια από τα έγγραφα του Τέσλα, που ο ίδιος θεωρούσε σημαντικά, τα οποία και στη συνέχεια διαβαθμίστηκαν ως άκρως απόρρητα από τον Αμερικανικό Στρατό και αντίγραφά τους δόθηκαν σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Μια “άκρως απόρρητη” αναφορά
Όταν επέστρεψε στην Ουάσιγκτον ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Homer Jones, επικεφαλή του Division of Investigation and Research, και του είπε: “Κύριε, με βάση τις επιτόπιες έρευνές μου, η άποψή μου είναι ότι τα έγγραφα του Τέσλα δεν περιλαμβάνουν τίποτε το σημαντικό για την πολεμική μας προσπάθεια και τίποτε που θα μπορούσε να βοηθήσει τους εχθρούς μας, αν τυχόν κι έπεφτε στα χέρια τους”. “Είστε απολύτως βέβαιος γι' αυτό το συμπέρασμα Δρ. Τραμπ;” τον ρώτησε ο H. Jones. “Είμαι πρόθυμος να διακυβεύσω γι' αυτό την επαγγελματική μου φήμη”, του απάντησε με σιγουριά ο Τραμπ.
Ικανοποιημένος από αυτή την απάντηση ο H. Jones έστειλε την αναφορά και τα σχόλια του καθηγητή Τραμπ, που περιλάμβανε περιγραφές από έναν αριθμό άρθρων, συνεντεύξεων κι επιστημονικών πραγματειών του Τέσλα, στους ανωτέρους του, σε διάφορα υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες και κατόπιν, εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Ωστόσο, μολονότι ο Τραμπ υποβάθμισε τη σπουδαιότητα της αναφοράς του, ειδικά σε σχέση με τις ιδέες και τα σχέδια του Τέσλα για την κατασκευή υπερόπλων, μέχρι σήμερα είναι χαρακτηρισμένη ως “άκρως απόρρητη” από τον Στρατό των ΗΠΑ και αντίγραφα της υπάρχουν φυλαγμένα στη μυστική υπηρεσία του Ναυτικού, στο FBI, στον OAP, στο NDRC, στο MIT, στην Αεροπορική Βάση του Wright-Patterson και, φυσικά, στο Λευκό Οίκο.

Δολοφονήθηκε ο Τέσλα;
Υπάρχει όμως και μια άλλη, πιο μυθιστορηματική εκδοχή της ιστορίας. Το 1984 εμφανίστηκε στην Αμερική ένα αστυνομικό μυθιστόρημα του μυστηριώδη συγγραφέα Lewis Perdu με τίτλο The Tesla Bequest, που πολύ σύντομα έγινε bestseller. O δημιουργός του ισχυρίστηκε ότι το βιβλίο του γράφτηκε με βάσει τη μακροχρόνια έρευνα που είχε κάνει για τον Τέσλα και ότι βασίζεται σε κάποια γεγονότα: «Τρεις μέρες πριν το θάνατό του, τη στιγμή που έπρεπε να βρεθεί με τον George Scherff, τον βοηθό του, ένιωσε για πρώτη φορά ένα δυνατό πόνο στο στήθος του. Το φαγητό του έφερναν στο δωμάτιο, όπου στην πόρτα απ’ έξω είχε μία πινακίδα που έγραφε ‘’Do not disturb’’ (Μην ενοχλείτε). Το γάλα που έπινε τακτικά κάθε μέρα, εδώ και δύο εβδομάδες είχε μια περίεργη γεύση. Μερικές φορές είχε ζητήσει από το προσωπικό του ξενοδοχείου να του αλλάξουν το γάλα. Δεν μπόρεσε να ξέρει ότι όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που το ξενοδοχείο προσέλαβε έναν καινούργιο υπάλληλο. Η κυβέρνηση ήθελε να πάρει στα χέρια της τα έγγραφα του Τέσλα και να τα ερευνήσει, αλλά χωρίς τον ίδιο, γιατί ο Τέσλα είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα τα καταστρέψει όλα αν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι παρά την θέληση του…»
Μήπως αυτό το φανταστικό σενάριο δεν απείχε και πολύ από την αλήθεια; Μήπως όντως μυστικοί πράκτορες έσπασαν το χρηματοκιβώτιο του Τέσλα στο ξενοδοχείο New Yorker και πήραν από μέσα του τα κλειδιά για το μεγάλο χρηματοκιβώτιο, που βρισκόταν στο υπόγειο του ξενοδοχείου Governor Clinton, απ’ όπου κι αφαίρεσαν την πρωτότυπη συσκευή της «ακτίνας θανάτου»; Το σενάριο συνωμοσίας μπορεί να φαντάζει κάπως υπερβολικό, αλλά όμως και η γραφειοκρατική περιπέτεια του αρχείου του Τέσλα είναι εξίσου υπερβολική για να μην είναι ύποπτη.

Τεσλα & Τραμπ: Ο “πυρηνικός Θείος” Τζον Τραμπ και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ο σημερινός Αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει λοιπόν μια μοναδική και αξιοπερίεργη σχέση με τον φυσικό και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα μέσω του επιστήμονα θείου του. Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠA Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται πολύ συχνά δημοσίως στον θείο του Τζον ως ένα έξυπνο και με λαμπρή καριέρα άνθρωπο, περιγράφοντας συχνά όσα είχε ακούσει από αυτόν: «Ο θείος μου, μου έλεγε διάφορα πράγματα για την πυρηνική ενέργεια πριν η πυρηνική ενέργεια καν ακουστεί ως κάτι τέτοιο», είχε πει ο Τζον Τραμπ σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Yorker. Προφανώς ο Δρ, Τζον Τραμπ, γνωστός κι ως “πυρηνικός θείος” (Nuclear Uncle) λόγω και της ανάμειξής του στο “Πρόγραμμα Μανχάταν” για την κατασκευή της ατομικής βόμβας, αναφερόταν στην βόμβα υδρογόνου παρά στη πυρηνική ενέργεια καθαυτή, καθώς ο ανιψιός του Ντόναλντ έχει γεννηθεί το 1946. Ωστόσο αυτό είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη των συζητήσεων που θα είχε μαζί του. Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως ο Δρ. Τραμπ, μαζί με τον Robert J. Van de Graff, είχε αναπτύξει την πρώτη γεννήτρια Ακτίνων Χ (X-ray) ισχύος πάνω από ένα εκατομμύριο βολτ.
Κατά την προεκλογική του καμπάνια ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιούσε συχνά το όνομα του επιστήμονα κι εφευρέτη θείου του, ώστε να επιχειρηματολογήσει πως η οικογένεια του και ο ίδιος προσωπικά διέθεταν πολλά... “γονίδια ευφυΐας”, επομένως ήταν διανοητικά ικανός να αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης δύναμης στο κόσμο. Όπως είχε σημειώσει στην Boston Globe: “Ο αδελφός του πατέρα μου ήταν ένας πολύ λαμπρός άνδρας... Έχουμε πολύ καλά γονίδια”. Και σε παρόμοια δήλωση του στο NBC ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει το όνομα και την ευφυΐα του θείου του λέγοντας πως “αυτό σημαίνει πως υπάρχει πολύ καλή γενετική δεξαμενή εδώ μέσα” (δείχνοντας το κεφάλι του) και “γι' αυτό πρέπει να κάνω αυτό που πρέπει”.

Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ στα πυρηνικά όπλα οφείλεται στο θείο του;
Ο Ντόναλντ είχε πει στους Times πως ο θείος Τζον του είχε αναφέρει για τη δύναμη που θα αποκτήσουν τα όπλα κάποια ημέρα στο μέλλον, που θα είναι τόσο καταστρεπτικά ώστε ο κόσμος θα ζει κάτω από ένα διαρκή τρόμο. Σ' αυτό οφείλεται ίσως και η εμμονή του Αμερικανού προέδρου στα υπερόπλα και ειδικά στα πυρηνικά, καθώς έχει βάλει ως πρωταρχικό του στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.
Και φυσικά ο νέος Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει αρκετά για τον Νίκολα Τέσλα και το έργο του και πλέον έχει και πρόσβαση στην απόρρητη έκθεση που έδωσε το 1943 ο θείος του Τζον στις μυστικές υπηρεσίες και στον Λευκό Οίκο. Βέβαια ο Τέσλα ήθελε να κατασκευάσει ένα υπερόπλο που “θα καταργούσε όλους τους πολέμους”, ενώ ο Τραμπ ενδιαφέρεται για υπερόπλα που θα δώσουν στις ΗΠΑ και πάλι συντριπτική υπεροχή. Ο Τέσλα θεωρούσε αφύσικη και άκρως επικίνδυνη την πυρηνική ενέργεια και αναζητούσε τρόπους μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να φθάσει στην Ελεύθερη ενέργεια, ενώ ο Τραμπ είναι υποστηρικτής του “πυρηνικού λόμπι”, της πυρηνικής ενέργειας και των όπλων, και, ως αρνητής της Κλιματικής Αλλαγής, δεν ενδιαφέρεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά προωθεί τα συμφέροντα του πετρελαϊκού καρτέλ, όπως έδειξε και η απόφασή του για την κατασκευή ενός τεράστιου πετρελαιαγωγού από τη Μινεσότα ως το Τέξας. Κοντολογίς ο Τραμπ είναι ακριβώς το αντίθετο του Τέσλα.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε ωστόσο την πρωτοβουλία να καλέσει στον 25ο όροφο του Trump Tower στη Νέα Υόρκη τους μεγαλύτερους αμερικανούς επιχειρηματίες σε τεχνολογίες αιχμής λέγοντας τους πως «Δεν υπάρχουν άλλοι σαν εσάς! Ό,τι χρειαστείτε, για να σας βοηθήσει σε αυτό που κάνετε, θα το έχετε». Ανάμεσα τους και ο Έλον Μάσκ, ιδιοκτήτης της Tesla Motors, που προωθεί ως κανένας άλλος στον κόσμο την ηλεκτροκίνηση, τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και γενικώς τις τεχνολογίες που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας...
*Ο Γιώργος Στάμκος είναι συγγραφέας, βιογράφος του Νίκολα Τέσλα, και δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου