Πιτσιρίκο, με αφορμή την περιπέτεια της 5χρονης Salwa που ζυγίζει μόλις 3,5 κιλά, το Skynews κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον υποσιτισμό που απειλεί εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη.
Λόγω του πολέμου και του κορωνοϊού, η οικογένεια της 5χρονης έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι της και δεν διαθέτει ούτε 20 πένες (0,2 στερλίνες – 0,22 ευρώ) για το φαγητό της ημέρας.
Οι γονείς της εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου σε ένα μέρος, που αρχικά είχαν δουλειά αλλά, όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν ξανά.
Πλέον δεν έχουν, όμως, ούτε ζώα, ούτε δουλειά και μένουν 10 χιλιόμετρα από μία στρατιωτική περιοχή, όπου δεν μπορούν να εργαστούν.
Μετά από πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου, τον οποίο υποδαυλίζουν περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, πληθώρα ασθενειών και χωρίς ξένη βοήθεια πλέον, η Υεμένη βρίσκεται ίσως στη χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.
Ο Mark Lowcock από τον ΟΗΕ, που έχει δει αρκετές δραματικές στιγμές στην Υεμένη, υποστηρίζει ότι αυτή είναι η πιο σκοτεινή από όλες.
“Ο κόσμος έχει μόνο μία επιλογή, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Υεμένη για να σωθούν εκατομμύρια ζωές, αλλιώς η χώρα θα πέσει από τα βράχια” εξηγεί ο ίδιος.
Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες της διακοπής μίας σειράς προγραμμάτων του, καθώς χώρες-δωρητές επλήγησαν από τις δικές τους οικονομικές κρίσεις και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση.
“Μέχρι πρότινος, με 3 δισ. δολάρια σιτίζονταν 13 εκ. άνθρωποι τον μήνα, αλλά πλέον αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν” επιβεβαιώνει και ο Lowcock.
Tέσσερα στα πέντε παιδιά στην Υεμένη και συνολικά 12,3 εκατομμύρια έχουν απεγνωσμένα ανάγκη από βοήθεια.
Πάνω από 1,7 εκ. παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε καταυλισμούς που κι αυτοί τώρα μπορεί να κλείσουν, λόγω μείωσης της χρηματοδότησης.
Περίπου 10,2 εκ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασική περίθαλψη, ενώ εξαιτίας του πολέμου ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν φάρμακα, όπως η διφθερίτιδα, η χολέρα, η ιλαρά και η ελονοσία θερίζουν.
Ο υποσιτισμός είναι η πιο ορατή επίπτωση αυτής της κρίσης, με 2 εκ. παιδιά κάτω των 5 ετών να υποσιτίζονται και 325 χιλιάδες να βρίσκονται ήδη σε σοβαρή κατάσταση.
Ακόμα και παιδιά -όπως η Salwa- που θα επιβιώσουν, θα έχουν χρόνια προβλήματα ανάπτυξης και γνωστικής ικανότητας. και σχεδόν τα μισά στην Υεμένη είναι έτσι, κάτι που δείχνει και το επίπεδο του υποσιτισμού.
Από 13 εκ. άνθρωποι που σιτίζονταν μέχρι πρότινος από προγράμματα βοήθειας, πλέον επωφελούνται μόνο 8 εκατομμύρια.
“Οι λιμοί συνήθως προκαλούνται όχι από έλλειψη τροφίμων, αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα εισόδημα για να αγοράσουν φαγητό” εξηγεί ο Lowcock.
Και για αυτό ήταν σημαντικά τα προγράμματα του ΟΗΕ και άλλων ΜΚΟ που κάλυπταν 13 εκ. ανθρώπους, αλλά πλέον βοηθούν λιγότερους λόγω έλλειψης χρημάτων με συνέπεια οι υπόλοιποι να λιμοκτονούν, καθώς αν και υπάρχουν τρόφιμα, δεν έχουν καθόλου λεφτά.
Η διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, ως συνέπεια της πανδημίας, επηρεάζει και προγράμματα εμβολιασμών.
Τόσο εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις, όσο και επειδή 160 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ νόσησαν από την Covid 19 και αναγκάστηκαν να απομονωθούν.
Εκτιμάται ότι 1 εκ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί και στην Υεμένη από τον κορωνοϊό.
Επίσης 6.600 παιδιά κάτω των πέντε ετών μπορεί να πεθάνουν τους επόμενους έξι μήνες στην Υεμένη από διάρροια, υποσιτισμό και λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η σύρραξη της Υεμένης άρχισε το 2014, όταν οι αντάρτες Houthis κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά, αλλά έναν χρόνο μετά η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλοι τους επιτέθηκαν, κατηγορώντας τους ότι χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από το Ιράν.
Η ένταση κλιμακώθηκε και ακόμα και μεγάλες δυνάμεις όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ στήριξαν τον σαουδαραβικό συνασπισμό, με συνέπεια να διαιωνίζεται ένας πόλεμος που έχει στοιχίσει τις ζωές χιλιάδων πολιτών, τόσο ως αποτέλεσμα των μαχών, όσο και εξαιτίας της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου.
“Φυσικά, η πραγματική λύση για όσα τραγικά συμβαίνουν στην Υεμένη είναι η ειρήνη, και ίσως οι δραματικές εικόνες ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο που πρέπει να ξυπνήσει και να αποφασίσει αν θα αφήσει εκατομμύρια παιδιά να πεθάνουν ή αν θα αποτρέψει μία ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία” κατέληξε ο Lowcock.
Από τη Μέση Ανατολή να περάσουμε, όμως, στην Αφρική.
Κι αυτό διότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού οδήγησε τη Γουινέα Μπισάου στην απόφαση να ζητήσει ιατρική βοήθεια από την Κούβα και ήδη γιατροί από το νησί της Καραϊβικής έφτασαν στη χώρα της δυτικής Αφρικής, όπως μεταδίδει το Reuters.
Με πληθυσμό 1,8 εκ. κατοίκους, η αφρικανική χώρα έφτασε τις τελευταίες εβδομάδες τα 1.614 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους 22 θανάτους, με το 94% των κρουσμάτων να εντοπίζεται στην πρωτεύουσα Μπισάου.
Η πρώην υπουργός Υγείας Magda Nely Robalo που διορίστηκε υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησε από τους πολίτες να παίρνουν προληπτικά μέτρα, ενώ καλωσόρισε τους 23 Κουβανούς γιατρούς που έφτασαν μετά από αίτημα της κυβέρνησης.
Η Robalo υποστήριξε ότι η Γουινέα Μπισάου έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, διότι το σύστημα υγείας της είναι ιδιαίτερα εύθραυστο και μπορεί να μην αντέξει μία αύξηση των κρουσμάτων.
Η προειδοποίησή της έγινε μετά την έκτη επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Umaro Sissoco Embalo.
O Εmbalo εξήγησε ότι η επέκταση ως τις 25 Ιουλίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης γίνεται επειδή συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα και τα θύματα.
Υπάρχει ανησυχία και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού και σε άλλες περιοχές της αφρικανικής χώρας.
Επίσης, 170 γιατροί επί συνόλου 2.000 στη Γουινέα Μπισάου έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και για την έλλειψη οξυγόνου, που χρειάζονται για την περίθαλψη των ασθενών.
Μια χαρά τα καταφέρνει -κατά τη γνώμη μου- η Γουινέα Μπισάου με τον κορωνοϊό.
Και ακόμα καλύτερα η φτωχή πλην τίμια Κούβα που έχει στείλει και τόσες δεκάδες γιατρούς σε άλλες χώρες του κόσμου.
Πιο καλά απ’ όλους τα πάει, βέβαια, η Κίνα και τα κέρδη στον βιομηχανικό κλάδο της αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες τον Μάιο του 2020 κατά 6%, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ανάκαμψη ακολούθησε μία πτώση της τάξης του -4,3% τον Απρίλιο του 2020, ενώ ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία από τον Μάρτιο του 2019.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα βελτιώνεται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό που οδήγησαν σε εβδομάδες σχεδόν παράλυσης.
Αλλά η ανάκαμψη δεν είναι ισότιμη και η ζήτηση -εντός και εκτός χώρας- παραμένει αναιμική, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων και μία παγκόσμια ύφεση.
“Παρά τα κέρδη του Μάη, η ζήτηση στην αγορά παραμένει αδύναμη εν μέσω επιδημίας και η βιωσιμότητα αυτής της ανάκαμψης χρειάζεται περαιτέρω παρατήρηση” ανέφερε ο κορυφαίος στατιστικολόγος Zhu Hong.
Τα κέρδη για τα κινέζικα εργοστάσια επλήγησαν από τη μεγαλύτερη μείωση των εργοστασιακών τιμών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ οι εισαγωγές διολίσθησαν ξανά, εξαλείφοντας μερικά περιστασιακά κέρδη του Απριλίου.
Οι τιμές του χάλυβα που είχαν αυξηθεί χάρη στην ώθηση που έδωσε η κυβέρνηση σε κατασκευαστικά πρότζεκτ, υποχώρησαν και πάλι την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αυξανόμενη παραγωγή σε συνδυασμό με την πενιχρή ζήτηση αυξάνουν τις ανησυχίες για υπερπροσφορά.
Τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, τα κέρδη των βιομηχανιών σημείωσαν πτώση 19,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.
Τα κέρδη τον Μάιο οφείλονται σε κάποιες βιομηχανίες κλειδιά, όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου, η ενέργεια, τα χημικά και ο χάλυβας.
Συγκεκριμένα, τα διυλιστήρια πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη 11,6 δισ. γουάν τον Μάιο (+8,9%), μετά από απώλειες 21,8 δισ. γουάν τον Απρίλιο.
Τα κέρδη στον κλάδο της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 10,9% τον Μάιο, μετά από μία πτώση -15,7% τον Απρίλιο.
O Zhu αποδίδει τα κέρδη του Μάη στη χαλάρωση των πιέσεων του κόστους, στη βελτίωση του περιθωρίου για κέρδη, στη θετική επίδραση από την πολιτική τόνωσης και στα μεγαλύτερα έσοδα από επενδύσεις.
Τα έσοδα στις κρατικές βιομηχανικές εταιρίες της Κίνας μειώθηκαν το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2020 κατά 39,3% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 46% το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν κατά 11% το πρώτο πεντάμηνο του 2020, έναντι 17,2%, που ήταν η πτώση στο τετράμηνο.
Κινέζικη είναι η υποβρύχια μηχανή, με ρωτούν, παρεμπιπτόντως, επειδή χαλάει κάθε τόσο.
Κι όμως, είναι γερμανική. Κάτι που δείχνει ότι δεν πρέπει να έχουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Η ουσία είναι ότι ήταν και πάλι θαμπές οι υποβρύχιες λήψεις.
Αλλά ένα κοπάδι μελανούρια, που εμφανίστηκε την Κυριακή και κάτι κακαρέλοι και σαργοί έσωσαν την παρτίδα για την υποβρύχια συλλογή.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, η λύση για την πείνα και την ακραία φτώχεια δεν είναι ούτε η φιλανθρωπία, ούτε η ελεημοσύνη, ούτε ο εθελοντισμός, γιατί, όπως διαπιστώνουμε, αυτά έχουν αποτύχει να λύσουν το πρόβλημα. Η λύση για την πείνα και την φτώχεια είναι το Βασικό Εισόδημα για όλους τους πολίτες του πλανήτη. Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να μην έχει εξαλείψει η ανθρωπότητα την φτώχεια. Να, ένας ευγενικός και όμορφος στόχος για όλους τους λογικούς ανθρώπους του πλανήτη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου