Γιατί ένας υπουργός που ακούει, βλέπει και διαβάζει ότι ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος μαζί του, να αφιερώσει χρόνο στο αντικείμενό του αφού διαισθάνεται πως μετράει μέρες στην καρέκλα του;
Τάσος Παππάς
Ο ανασχηματισμός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα της δημοσιογραφίας. Γράφονται, λέγονται και κυκλοφορούν τα πάντα. Ποιος υπουργός ανασχηματίζεται, ποιος μετακινείται, ποιος αναβαθμίζεται, ποιος τσαλακώνεται αλλά μένει στην κυβέρνηση, ποιοι βουλευτές θα πάρουν κυβερνητικό πόστο, πόσοι εξωκοινοβουλευτικοί θα ενταχθούν στο υπουργικό σχήμα, ποια πρόσωπα από άλλα κόμματα βολιδοσκοπεί ο πρωθυπουργός και ποια οι σύμβουλοί του. Ποια πτέρυγα του κόμματος θα βγει ενισχυμένη και ποια θα δει τις μετοχές της να πέφτουν στο κομματικό χρηματιστήριο. Τι φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός για τον τάδε και τον δείνα υπουργό του σε στενό συνεργάτη του.
Δεκάδες ονόματα παρελαύνουν. Κάποιοι επικαλούνται αποκλειστικές πληροφορίες. Κάποιοι βαφτίζουν σίγουρες πληροφορίες τις ακριτομυθίες υψηλόβαθμων στελεχών που υποτίθεται πως έχουν πρόσβαση στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Κάποιοι «γίνονται» υπουργοί επειδή έτσι πρέπει. Αλλοι επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός. Αλλοι υποστηρίζουν ότι θα είναι περιορισμένος. Αλλοι προβλέπουν ότι θα ενισχυθεί το σύστημα που έχει ως σημείο αναφοράς τον αρχηγό της κυβέρνησης. Απ' όλα έχει το σούπερ μάρκετ. Και εδώδιμα και αποικιακά. Την επόμενη μέρα του ανασχηματισμού τα πάντα έχουν ξεχαστεί. Οι συγγραφείς των σεναρίων εμφανίζονται δικαιωμένοι γιατί έπεσαν μέσα στις μαντεψιές τους. Λογικό. Είχαν προβλέψει τα πάντα. Και τούτα και κείνα και τα άλλα και τα ακριβώς αντίθετά τους.
Ενα επίσης δημοφιλές θέμα της δημοσιογραφίας είναι οι πρόωρες εκλογές. Και για τα δύο ζητήματα γίνεται σήμερα εκτεταμένη συζήτηση. Και για τα δύο την ευθύνη για τη διακίνηση πληροφοριών και φημών φέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί, με την έννοια ότι παράγουν την πρώτη ύλη, και στη συνέχεια αναλαμβάνουν το έργο της δημοσιοποίησης οι φυσικοί αυτουργοί, δηλαδή οι δημοσιογράφοι. Ο υπουργός Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις από τον πρωθυπουργό τον Ιούλιο και τον επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στο Ισραήλ.
Από κυβερνητικούς παράγοντες ξεκίνησε η φιλολογία περί πρόωρων εκλογών, από κυβερνητικούς παράγοντες διέρρευσαν ειδήσεις σε φιλικά στην παράταξη μέσα ενημέρωσης ότι κορυφαία στελέχη εισηγούνται στον πρωθυπουργό να πάει σε πρόωρες διπλές εκλογές πριν αρχίσουν να φαίνονται οι συνέπειες της οικονομικής πανδημίας, για να εξουδετερώσει το μισητό στη Δεξιά εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, για να μην επιτρέψει να καρποφορήσουν οι προσπάθειες συνεννόησης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και για να προκαλέσει (έχουν προεξοφλήσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας) προβλήματα στη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις-επιθυμίες τους η νέα ήττα θα υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από τη μαχόμενη πολιτική. Το ερώτημα όμως είναι πόσο αποτελεσματική είναι μια κυβέρνηση, όταν με πρωτοβουλία στελεχών της, μηδέ των τροφίμων του Μεγάρου Μαξίμου εξαιρουμένων, στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις ο ανασχηματισμός που επίκειται και οι πρόωρες εκλογές που δεν αποκλείονται.
Γιατί ένας υπουργός που ακούει, βλέπει και διαβάζει ότι ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος μαζί του, να αφιερώσει χρόνο στο αντικείμενό του αφού διαισθάνεται πως μετράει μέρες στην καρέκλα του; Γιατί να μην επιχειρήσει να κινητοποιήσει τους φίλους του που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό για να του αλλάξουν γνώμη; Γιατί να μην απευθυνθεί στους ομαδάρχες του κόμματος ζητώντας τους να τον βοηθήσουν και να ματαιώσουν την εκπαραθύρωσή του; Γιατί να μην εκβιάσει απειλώντας ότι αν φύγει από την κυβέρνηση θα βγει στο αντάρτικο; Γιατί οι άλλοι υπουργοί να μη ρίξουν το βάρος τους στις περιφέρειές τους -εφόσον μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές- αφήνοντας για αργότερα τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους; Η διοίκηση ανθρώπων και η διαχείριση των ανασφαλειών τους είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Αυτοί που κυβερνούν, είναι τουλάχιστον προβληματικοί και στο συγκεκριμένο πεδίο.
Ανάγωγα
Κοινωνιολογία μπλιαχ. Μαθήματα είναι αυτά για τα παιδιά μας; Μαθήματα είναι τα Θρησκευτικά, με τη μορφή κατήχησης για να μην απειληθεί η Ορθοδοξία από τους εισβολείς πρόσφυγες, μετανάστες και τους άθεους, και η Διοίκηση Επιχειρήσεων για να βγάζει το εκπαιδευτικό σύστημα έξυπνους επιχειρηματίες και να τους μαθαίνει πώς θα παρκάρουν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους, πώς θα εφαρμόζουν τη μερική απασχόληση με... μερική αμοιβή και πώς θα καταργούν τα δικαιώματα των πληβείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου