Δημήτρης Τερζής
Τι ξέχασε να απαντήσει και τι απάντησε άλλα αντί άλλων ο εμφανώς εκνευρισμένος Κυριάκος Μητσοτάκης στη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός ήταν εμφανώς εκνευρισμένος. Οσο και αν επιχείρησε να πάρει τη ρεβάνς από τα απανωτά δημοσιεύματα που τον έβαζαν στο επίκεντρο του σκανδάλου των υποκλοπών, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.
Οι απαντήσεις που έδωσε ήταν πάνω κάτω στο ίδιο πνεύμα προηγούμενων συνεντεύξεων και ομιλιών του για το θέμα και εξαντλούνται στο «δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα, δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά». Παρά το γεγονός ότι η συνέντευξη ήταν μαγνητοσκοπημένη από το απόγευμα της ίδιας μέρας, ήταν προφανώς τέτοια η ταραχή ακόμα και των συνεργατών του πρωθυπουργού, που λογικά θα έλεγξαν το περιεχόμενο πριν βγει στον αέρα, καθώς δεν αποφεύχθηκαν τα λάθη και τα ψέματα που ειπώθηκαν από το στόμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από το πιο απλό λάθος, όταν απέδωσε στη δημοσιογραφική ομάδα των Reporters United (αντί του σωστού των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα) τη λίστα η οποία κατατάσσει τη χώρα μας στην 108η θέση του δείκτη στην Ελευθερία του Τύπου, έως ερωτήσεις που «ξέχασε» να απαντήσει ή απαντούσε άλλα αντί άλλων, αποτελούν δείγματα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει μεγάλο μέρος από την αυτοπεποίθηση που είχε βγαίνοντας στο γυαλί τα τελευταία 3,5 χρόνια, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα κινηθεί σε ασφαλές περιβάλλον. Εμείς ξεχωρίσαμε κάποιες από τις ατάκες και τις απαντήσεις του και τις σχολιάζουμε.
■ «Η απάντησή μου είναι καμία απόδειξη γι’ αυτά που γράφονται. [...] Στηρίζομαι στη Δικαιοσύνη και στον εισαγγελέα του Αρειου Πάγου να ζητήσει διευκρινίσεις και αποδεικτικά στοιχεία». Ο πρωθυπουργός προεξοφλεί ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για όσα υποστηρίζει η εφημερίδα «Documento» σχετικά με τις παρακολουθήσεις 33 πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.λπ. Στη συνέχεια βέβαια ζητά από τη Δικαιοσύνη να ζητήσει τα αποδεικτικά στοιχεία. Την ίδια ώρα, η Δικαιοσύνη κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς στο ζήτημα, γεγονός που επισημάνθηκε από τα μέλη της Επιτροπής PEGA.
■ «Βεβαίως και πήγαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών». Εδώ ο πρωθυπουργός αναφέρεται στους εκπροσώπους των εταιρειών Krikel και Intellexa και στην κλήση τους από την εξεταστική επιτροπή. Ο πρωθυπουργός εδώ λέει το πρώτο ψέμα. Στην επιτροπή βρέθηκε ο εκπρόσωπος της Krikel ο οποίος κατέθεσε ψευδώς ότι δεν γνωρίζει τους επιχειρηματίες Λαβράνο και Μπίτζιο, ενώ η εκπρόσωπος της Intellexa κλήθηκε να απαντήσει στην επιτροπή μέσω e-mail! To ψέμα του εκπροσώπου της Krikel αποδείχθηκε από τα mails που δημοσίευσε ο ιστότοπος tvxs.gr και που αποδείκνυαν οι σχέσεις των Λαβράνου - Μπίτζιου με την εταιρεία Krikel και το γεγονός ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας.
■ «Και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έκανε έρευνα στις συγκεκριμένες εταιρείες και η έρευνα αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί». Εδώ είναι το δεύτερο ψέμα του πρωθυπουργού. Η προσχηματική έρευνα της ΕΑΔ έχει λήξει εδώ και καιρό. Το πόρισμά της παραδόθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από την ίδια την επικεφαλής της, Αλεξάνδρα Ρογκάκου. Καμία έρευνα της ΕΑΔ δεν τρέχει πλέον.
■ «Παρότι οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες με τον τρόπο με τον οποίο προσωπικά θα απαιτούσα...». Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες ήταν οι απαιτήσεις οι οποίες επικαλείται ο πρωθυπουργός. Είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις που αφορούσαν παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων; Από τη στιγμή που, όπως λέει ο ίδιος, ήταν νόμιμες, τι σχέση έχουν οι απαιτήσεις ενός πρωθυπουργού;
■ «Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος, με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο τα τελευταία τρία χρόνια». Ισως και ο πιο φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού να μη θυμόταν με τόση ακρίβεια τη βαθμολογική διαφορά της ομάδας του τα τελευταία χρόνια όπως ο πρωθυπουργός. Η επισήμανση πάντως και η επιμονή στη λεπτομέρεια μάλλον δημιουργούν εντυπώσεις διαφορετικές από εκείνες που ίσως θα ήθελε να δώσει ο κ. Μητσοτάκης.
■ «Δεν είναι όμως υποβολείς μας (σ.σ. αναφέρεται στους επιχειρηματίες και συγκεκριμένα στον Βαγγέλη Μαρινάκη) ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού». Θα ήταν ευχής έργον να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τον λαό αν εκβιάστηκε από τον εφοπλιστή Μαρινάκη ή από οποιονδήποτε άλλον επιχειρηματία κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. Συνέβη άραγε κάτι τέτοιο στην τελευταία τους συνάντηση που, σύμφωνα με τον ιστότοπο powergame.gr του Κουρτάκη των Παραπολιτικών, έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα;
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Η χθεσινή συνέντευξη ήταν ένα Βατερλό για τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος. «Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην ομολογήσει την ενοχή του για τη χρήση του Predator, ισχυρίστηκε ότι κάποιος ιδιώτης το χρησιμοποιεί σε βάρος του μισού υπουργικού συμβουλίου και κάποια στιγμή θα τον βρει. Αλήθεια ποιον κοροϊδεύει;» σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Κάλεσε ακόμα τον πρωθυπουργό να έρθει την Παρασκευή στη Βουλή «για να απαντήσει στον κ. Τσίπρα εάν –και ποια– από τα 33 πρόσωπα που αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνται με Predator ήταν και σε καθεστώς επίσημης επισύνδεσης από την ΕΥΠ, όπως οι κύριοι Ανδρουλάκης και Κουκάκης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου