Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Ελευθερία του Τύπου; Δύο θέσεις πάνω από τη χούντα του Τσαντ!


Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, Παγκόσμια Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δημοσιοποιούν την Ετήσια Εκθεση για την κατάσταση στα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Πέρυσι η Ελλάδα βρισκόταν πίσω από το Τσαντ (!) στη θέση 108…, ανάμεσα σε 180 χώρες. Φέτος, ¨σκαρφάλωσε” στο 107, πάνω από Τσαντ (109), σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ φιγουράρει τελευταία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γύρω της είναι η Ινδονησία (108), η Ταϋλάνδη (106), το Κατάρ (105), η Σενεγάλη (104), η Μοζαμβίκη (102)! 
Να θυμίσουμε, δε, ότι με αφορμή την Εκθεση για το 2022  ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια  συνέντευξης με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone,  είπε με ύφος χιλίων πιθήκων: 
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Όποιος θέλει γράφει ελεύθερα στην Ελλάδα, έχουμε πολλά κανάλια που παρουσιάζουν τις θέσεις και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Υπήρχε μια αναφορά από μια μη κυβερνητική οργάνωση που κατέβασε την Ελλάδα στην 108η θέση, κάτω από δικτατορίες όπως το Τσαντ. Συγνώμη, αλλά αυτό είναι απλώς σκουπίδια («sorry but this is just crap»). 


Το απόσπασμα στο 54:31 του βίντεο 

Η φετινή κατάταξη έτσι όπως καταγράφεται από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα είναι η κάτωθι: 

Συνολική αξιολόγηση: 107η (από 108η το 2022)
134η στον οικονομικό δείκτη
130η στον κοινωνικό δείκτη
100η στον πολιτικό δείκτη
  92η στον νομικό δείκτη
  91η στον δείκτη ασφάλειας   
 
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα ΜΜΕ, η οποία παραμένει σε  μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, γεγονός που έγινε ακόμα εντονότερο μετά το έγκλημα στα Τέμπη. 
Παράλληλα, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι ελάχιστοι μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι συνυπάρχουν δίπλα σε εκατοντάδες μικρά διαδικτυακά ΜΜΕ, κάτι που συμβάλει στην πολυδιάσπαση του μιντιακού τοπίου, ενώ σημειώνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ ανήκει σε λίγους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και σε άλλα επιχειρηματικά πεδία.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη  μειωμένη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στα δημόσια ΜΜΕ και τον έλεγχο από τα κυβερνητικά επιτελεία,  που παραμένουν ελεγχόμενα από το Μαξίμου, ενώ αρνητικά αξιολογείται και ο ρόλος του ΕΣΡ εξαιτίας των καθυστερημένων και αναποτελεσματικών παρεμβάσεών του. Σημειώνεται δε ότι ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν βοήθησαν ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια του ΕΣΡ. Παράλληλα δεν παραλείπουν να κάνουν αναφορά στην «αμφιλεγόμενη» Επιτροπή Δεοντολογίας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στη νέα ντροπιαστική κατάταξη που έλαβε η χώρα ρόλο παίζουν επίσης περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων μεγάλων ΜΜΕ, ενώ σημειώνεται και το γεγονός ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας.
Τέλος, οι RSF, καταγράφουν στα αρνητικά στοιχεία της χώρας τις συστηματικές επιθέσεις που υφίστανται δημοσιογράφοι από τις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή κάλυψης θεμάτων που σχετίζονται με την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου