Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Εξήντα δύο κροίσοι έχουν τόσα χρήματα όσα 3,5 δισ. άνθρωποι

 

Μόλις 62 άνθρωποι κρατούν στα χέρια τους πάνω από τον μισό πλούτο του κόσμου! Το μέγεθος της ανισότητας αναφορικά με την διανομή του πλούτου παγκοσμίως, αλλά και τη μάχη των φύλων στην αγορά εργασίας καταδεικνύει έκθεση της Oxfam.
 
Με την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα μιλήσουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 40 και πλέον κράτη,να έχει αρχίσει, η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam δημοσιεύσει σήμερα μια άκρως αποκαλυπτική έκθεση για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 η περιουσία των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο -όπως αυτοί καταγράφονται από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes- έχει αυξηθεί κατά 44%. Αντίθετα το ποσοστό ευημερίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη καταγράφει την ίδια περίοδο μείωση της τάξης του 41%. Μάλιστα τα τελευταία 25 χρόνια το μέσο εισόδημα του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καταγράφει αύξηση μόλις κατά 3 δολάρια, ήτοι 2,75 ευρώ ετησίως.
Σχεδόν οι μισοί κροίσοι, που δεν έχουν καταλάβει τι θα πει κρίση, είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.
Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για αυτή την ανισότητα. «Η αναπότρεπτη ανισότητα έχει δημιουργήσει έναν κόσμο, όπου 62 άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση. Μάλιστα παρά τις προσπάθειες κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αυξανόμενης ανισότητας, το κενό που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς έχει μεγαλώσει δραματικά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Η επικεφαλής της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam Γουίνι Μπιανίμα χαρακτηρίζει αυτή την τάση που φαίνεται να παγιώνεται παγκοσμίως ως «μη αποδεκτή».
 
Γιατί αυτή η διαφορά
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανισότητες οφείλονται εν μέρει στις διαφορές εισοδήματος, ιδιαίτερα μεταξύ μεγαλουπόλεων και αγροτικών περιοχών, αλλά επίσης και σε διαφορές στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, στην παιδεία και σε θέσεις απασχόλησης. Όπως λέει ο οικονομολόγος Όουεν Μπάρντερ, που αναφέρεται στην έκθεση, «οι αριθμοί φαίνεται να δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αιτίες της φτώχειας είναι (...) η πολιτική, οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων σε χώρες που κατά τα άλλα τα πάνε μια χαρά».
Παρότι οι φόροι και οι διαβιβάσεις βοηθούν να μειωθεί η εισοδηματική ανισότητα στις ανεπτυγμένες χώρες, τα συστήματα αυτά είναι λιγότερο εύρωστα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Εξαίρεση είναι η Βραζιλία, η οποία προσφέρει επιδόματα σε περισσότερες από 13,3 εκατομμύρια φτωχές οικογένειες αρκεί να εγγράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία και να συμμετάσχουν σε προγράμματα υγείας. «Αυτό έχει βοηθήσει να μειωθούν τα ποσοστά και της παιδικής φτώχειας και της ανισότητας» αναφέρεται στην έκθεση.
 
Μην κλείνετε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους!
Με αφορμή το Νταβός, η Οxfam κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, ζητώντας να σταματήσουν πρακτικές που διαιωνίζουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, θέτοντας για παράδειγμα τέλος στους φορολογικούς παραδείσους.
«Η μη αντιμετώπιση αυτού του θέματος έχει στερήσει πολλές κυβερνήσεις από σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με γνώμονα την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας». Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Oxfam το 30% του πλούτου που υπάρχει στην Αφρική βρίσκεται σε offshore φορολογικούς παραδείσους, κοστίζοντας σε πολλά αδύναμα οικονομικά κράτη περίπου 14 δις δολάρια (12,8 δισ. ευρώ ετησίως).
«Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι πλούσιες ελίτ παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει. Το γεγονός ότι 188 από τις 201 κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο, δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα για πράξη», λέει η Μπιάνιμα.
 
Καμπανάκι και για τη μάχη των φύλων στην αγορά εργασίας
Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης αφορά επίσης την κατάσταση των εργαζομένων ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η οργάνωση η συντριπτική πλειοψηφία των πλέον κακοπληρωμένων εργαζομένων ανά τον κόσμο είναι γυναίκες, με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό τομέα να αυξάνεται αντί να μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και στη λίστα των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, μόλις 9 είναι γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου