Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Η Ελλάδα, έτοιμη για διαπραγμάτευση και με την Τουρκία, μοιράζει ΑΟΖ: Δεν θα βρείτε καλύτερη προσφορά – Πάρτε όλοι!


Του Νίκου Λακόπουλου

Η Συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως «μεγάλη εθνική επιτυχία», ως «κίνηση ματ», αν και είχε «λόγω των συγκυριών» κόστος: για πρώτη φορά μια κυβέρνηση που υποχωρεί σε... θέματα εθνικής κυριαρχίας το παρουσιάζει ως νίκη και μάλιστα μεγάλη.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν γύρισε από την Λοζάνη είπε πως «ευχαρίστως αγγέλω υμίν ότι υπεγράφη η Συνθήκη της Ειρήνης -μετά την Μικρασιατικήν Καταστροφήν. Δεν σημαίνει ατυχώς ελληνικόν θρίαμβον». Ο Νίκος Δένδιας αφού πήγε αιφνιδιαστικά και με μυστικότητα στο Κάιρο υπέγραψε μια συμφωνία που χαρίζει στην Αίγυπτο θάλασσα και παραιτείται από δικαιώματα νησιών όπως η Κρήτη και η Ρόδος -πανηγυρίζει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Άλλωστε στην Ελλάδα συνηθίζουμε να πανηγυρίζουμε όχι μόνο για τις νίκες, αλλά και για τις «περήφανες» ήττες.
Όπως γράφει ο Σταύρος Λυγερός » η συμφωνία –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– πιθανότατα θα προβλέπει αντί για τη μέση γραμμή (50% για τις δύο πλευρές) 55% για την Αίγυπτο και 45% για την Ελλάδα! Ας σημειωθεί ότι η αρχική απαίτηση του Καΐρου ήταν η αναλογία να είναι 60% προς 40% και το 55% προς 45% είναι η ελληνική αντιπρόταση! Μένει να δούμε πως ακριβώς θα κατανεμηθεί στον χάρτη η θαλάσσια περιοχή που θα χαριστεί στην Αίγυπτο, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα.”
Τελικά φαίνεται πως ο διαμοιρασμός έγινε με ποσοστό 56% για την Αίγυπτο και 44% για την Ελλάδα, αλλά καταργεί το τουρκολυβικό Μνημόνιο -ένα μνημόνιο που όμως για την Ελλάδα δεν υπάρχει.
Η Αίγυπτος είναι η κερδισμένη από την συμφωνία, αλλά φαίνεται να παίρνει λιγότερα από όσα της έδινε η Τουρκία -άρα νίκη -αφού η Τουρκία δεν αποδέχεται πως η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η περιοχή «βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χλμ με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης»».
Δηλαδή η Αίγυπτος κέρδισε λιγότερα από όσα της έδινε η Τουρκία, αλλά πρόκειται για μια μερική -τμηματική- οριοθέτηση. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και η Τουρκία έχει ήδη κάτι κερδίσει από την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου.
 Όπως γράφει στο liberal. gr ο Νίκος Μελέτης: «Η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το γεγονός, εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που υπάρχουν, ότι σε μια δεύτερη συνεχόμενη Συμφωνία οριοθέτησης η Ελλάδα πρώτα με την Ιταλία και τώρα με την Αίγυπτο αποδέχεται το σπάσιμο της αφετηριακής διαπραγματευτικής θέσης περί πλήρους επήρειας των νησιών ανεξαρτήτως θέσης ή μεγέθους.
Ο Νίκος Δένδιας είναι σαφής όταν λέει υπάρχει «σενάριο σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη ακόμη και με την Τουρκία» -που χαιρέτισε την Συμφωνία με την Ιταλία!
Φαίνεται πως η Ελλάδα είναι έτοιμη «να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας σε οποιοδήποτε διεθνές όργανο» -το είπε και ο Πρωθυπουργός μιλώντας για τη Χάγη, αλλά – σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια » ‘διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα γίνει μόνο υπό όρους διεθνούς δικαίου«.

Το σωστό ποσοστό επήρειας
Παρότι η Τουρκία αποχώρησε από τις διερευνητικές επαφές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών λέει » ελπίζω η Τουρκία να αλλάξει θέση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα. Με αφήνει έκπληκτο η αποχώρηση της Τουρκίας, πιστεύω ότι θα επανέλθει‘.
Ήδη ο Νίκος Δένδιας μιλά για «σωστό ποσοστό επήρειας» και ο Πρωθυπουργός μιλά αόριστα για δικαιώματα των νησιών -που αναγνωρίζει η Συμφωνία με την Αίγυπτο¨- όπου η Ελλάδα έχει παραιτηθεί από δικαιώματα για την Κρήτη, την Ρόδο και όλο το Καστελλόριζο.
«Η μερική οριοθέτηση δεν δυσκολεύει καθόλου μελλοντική οριοθέτηση με την Κύπρο» λέει ο Νίκος Δένδιας, αλλά σύμφωνα με τον «πατέρα της ελληνικής ΑΟΖ, τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, «δυστυχώς με τη συμφωνία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα μερικών νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους».
«Φοβάμαι ότι κάποιοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει οριοθέτηση ΑΟΖ. Οριοθέτηση ΑΟΖ δεν σημαίνει να προστατεύεις μόνο τους υδρογονάνθρακες αλλά και τα ψάρια σου. Τι θα πράξει η Ελλάδα όταν λιβυκά ή τουρκικά αλιευτικά πλοία αρχίζουν να ψαρεύουν στην ΑΟΖ μας;» γράφει στο Hellas Journal.
«Υπάρχει και κάτι που μπορεί να μας εκπλήξει. Έτσι που έχουν μπερδευτεί οι ΑΟΖ τεσσάρων κρατών θα μπορούσαν όλες να πάνε στην Χάγη που θα αποφασίσει, ταυτόχρονα, για τα θαλάσσια σύνορα όλων των κρατών.
Υποψιάζομαι, ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα είναι η χαμένη διότι η Χάγη θα αποφασίσει ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και έτσι η Ελλάδα, μια για πάντα, δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο».
«Κάτι πάει πολύ στραβά όταν κάνεις μια τμηματική οριοθέτηση, που δεν προβλέπεται στην UNCLOS, και συγχρόνως κάνεις οριοθέτηση όχι με βάση την μέση γραμμή, που αποτελούσε την θεμελιώδη και μόνιμη θέση μας απέναντι στην Τουρκία και εξαφανίζεις το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου!»

Η "διαπραγμάτευση: με την Τουρκία
Η Ελλάδα εξασφάλισε μια συμφωνία με την Ιταλία με πολλούς τόνους ψάρια -που παραχώρησε μαζί με άλλα δικαιώματα, τώρα «αγοράζει» την Συμφωνία με την Αίγυπτο με θαλάσσια στρέμματα και καλεί την Τουρκία για διαπραγμάτευση -στέλνοντας το μήνυμα πως όχι μόνο συζητά το «σωστό ποσοστό επήρειας» των νησιών, αλλά είναι διατεθειμένη για παραχωρήσεις.
«Αν έχουμε καταλάβει καλά με βάση το επιχείρημα –που χρησιμοποιεί πληθωρικά η Τουρκία– του μήκους της ακτογραμμής, καταργήθηκε, σε βάρος των νησιών η αρχή της μέσης γραμμής» γράφει ο Γιώργος Μαργαρίτης στο Slpress.gr. » Εάν το επιχείρημα αυτό καταργεί το δικαίωμα της Κρήτης στην μέση γραμμή τότε τι αναλογεί στο μικρό Καστελλόριζο;’
«Tώρα λοιπόν μπορεί να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός εφ΄όλης της ύλης διάλογος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ρυθμίσει –με τις συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο– όλα τα βασικά προαπαιτούμενα. Δυστυχώς τα βασικά εξ όσων η απέναντι πλευρά διεκδικεί. Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι πλήρης και κανονική ΑΟΖ, όπως την ορίζει το διεθνές δίκαιο. Το «αποκλειστική» μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού».

ΥΓ: Δια γυμνού οφθαλμού η σύγκριση των δύο χαρτών δείχνει τι παραχώρησε η Ελλάδα στην Αίγυπτο. Η κυβέρνηση αποδέχεται μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου και εξαφανίζει το Καστελλόριζο από τον χάρτη. Ο υπουργός Εξωτερικών μιλάει για το «σωστό ποσοστό επήρειας» των νησιών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου