Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει συνεννόηση του Τραμπ με την Μέρκελ, αλλά γνωρίζω ότι και οι δυο επιθυμούν τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Η ελληνική λέξη "διάλογος" έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη από αρχαιοτάτων χρόνων και παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές παγκόσμιες διαφορές. Ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που ετοιμάζεται για να αρχίσει πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα είναι καθοριστικός για το μέλλον της Ελλάδας.
Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Χάγη δεν μπορεί να λύσει την ελληνοτουρκική διαφορά, με βάση το προηγούμενο που δημιουργεί η συμπεριφορά της Κίνας. Από την δεκαετία του 1960 προωθούν την ιδέα συνεκμετάλλευσης, ή καλύτερα της συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Αμερικανοί, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώριζαν την αξία των υδρογονανθράκων και είχαν αρχίσει μυστικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για τον εντοπισμό του μεγάλου ορυκτού πλούτου της περιοχής.
Τι θέλουν οι Αμερικανοί
Από το 1922 οι Τούρκοι θεωρούσαν ότι είχαν μεγάλες ακτές, αλλά δεν διέθεταν μεγάλη θάλασσα και μετά το 1982 συνειδητοποίησαν ότι η θάλασσά τους περιορίστηκε ακόμη περισσότερο. Έτσι άρχισαν έναν επικίνδυνο ρητορικό πόλεμο, εκτός δύο θερμών εξαιρέσεων (1987 και 1996), αλλά από το 2018 προβάλλουν και περαιτέρω εκτός διεθνούς δικαίου απαιτήσεις με την "Γαλάζια Πατρίδα", που σίγουρα θα συνεχιστούν και στο μέλλον.
Οι Αμερικανοί από την δεκαετία του 1960, επί πρωθυπουργίας του Γεωργίου Παπανδρέου, γνώριζαν ότι η θάλασσα της Τουρκίας δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες. Το 1984 σε μια απόρρητη έκθεση της CIA, που ανέλυε όλα τα θέματα της ελληνοτουρκικής διαφοράς, περιγράφεται και μια πολύ σημαντική και κρίσιμη διαπίστωση για το θέμα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο: «Δεν υπάρχουν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο Πέλαγος».
Από αυτό τον χάρτη βλέπουμε ότι το Αιγαίο Αρχιπέλαγος δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες και αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία έχει στρέψει την προσοχή της στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, από καιρό τώρα, οι Αμερικανοί επιθυμούν να βοηθήσουν την Τουρκία να εξασφαλίσει ένα μέρος των δικών μας υδρογονανθράκων, από την δική μας ΑΟΖ!
Αξίζει να υπενθυμίσουμε στον Τραμπ ότι η Αμερική, που απέχει μόλις 90 μίλια από τη Κούβα, δεν τόλμησε να ισχυρισθεί ότι η Κούβα, επειδή είναι νησί, δεν έχει πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Οριοθέτησε, μάλιστα, την ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της “μέσης γραμμής”, δηλαδή τη μέθοδο που τόσο απεχθάνονται οι Τούρκοι.
Η απούσα ΕΕ
Εδώ και τώρα θα φανεί στην πράξη πόσο φιλέλληνας είναι ο πρόεδρος Μακρόν, ή και πόσο υπηρετεί τα γαλλικά συμφέροντα. Ήρθε η ώρα της επέμβασης της ΕΕ, διότι η ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ταυτόχρονα και ΑΟΖ της ΕΕ, η οποία δεν αρκεί απλώς να διαμαρτύρεται για τις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να δώσει εντολή στην Ελλάδα να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και να την οριοθετήσει με την Κύπρο, το άλλο κράτος-μέλος της.
Οι Βρυξέλλες πρέπει, επιπλέον, να ενημερώσουν την Τουρκία ότι οποιαδήποτε επιθετική της ενέργεια εις βάρος της ευρωπαϊκής ΑΟΖ στην Μεσόγειο, πως θα έχει βαριές συνέπειες για την ίδια. Βέβαια η ΕΕ δίνει συνεχώς εντολές στα κράτη-μέλη της για διάφορα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, αλλά φαίνεται ότι τα κράτη-μέλη έχουν μόνο υποχρεώσεις, όχι δικαιώματα.
Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο "The EU andinternational ocean governance" σημειώνει ότι η ΕΕ διαθέτει την μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο, Το μέγεθος της φτάνει τα 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή οι θάλασσές της είναι 380% μεγαλύτερες από το έδαφος της. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο αυτού του εγγράφου είναι ο χάρτης που ακολουθεί.
Ο αποκαλυπτικός αυτός χάρτης δείχνει τις ΑΟΖ όλων των κρατών της ΕΕ και όπου, ξεκάθαρα, καθορίζεται όχι μόνο η ελληνική ΑΟΖ, αλλά επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. Ο Μακρόν, η Μέρκελ και οι ηγέτες των υπόλοιπων 23 κρατών-μελών πρέπει να αξιοποιήσουν την ΑΟΖ της Ευρώπης, ως όπλο κατά των εξωφρενικών απαιτήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ίσως αυτή η ανάλυση να θυμίζει όνειρο θερινής νυκτός, αλλά η Ελλάδα πρέπει να βρει ένα τρόπο να αποφύγει την διαπραγμάτευση με τη Τουρκία, μέχρι τον Ιανουάριο το 2021, όταν στον Λευκό Οίκο θα υπάρχει νέος ένοικος. Εάν διαπραγματευθεί ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν, όταν ο Τραμπ βρίσκεται ακόμη στον Λευκό Οίκο, θα πάθουμε μεγάλη ζημιά! Ο Τραμπ θέλει να δοθεί γη και ύδωρ στον Ερντογάν. Για την ακρίβεια να δοθεί η δική μας γη και το δικό μας ύδωρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου