Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Η μπαλάντα του ξεσηκωμού


«Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο/ η οργή του λαού,/ κυλάει πάνω απ’ τα χωράφια, 
/ποιος τη σταματάει/ ποιος τη σταματάει/ ποιος, ποιος τη σταματάει». 

Είχα την ευλογία ν’ ακούσω την Μαρία Δημητριάδη να τραγουδάει συγκλονιστικά την «Μπαλάντα του ξεσηκωμού» του Θάνου Μικρούτσικου, στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σποδών. Ήταν στο έργο του Λόπε ντε Βέγα (1562 – 1635) από το ΚΘΒΕ, άνοιξη του 1977. Μια παράσταση που σημάδεψε τη ζωή μου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, που έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών του έργου. Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Μαρία Δημητριάδη. Απόντες και οι τρεις σήμερα.
Απόντες; Πως μπορεί να είναι απόντες αφού το αποτύπωμά τους υπάρχει κάθε φορά που νιώθεις να φουσκώνει στο στήθος σαν άνεμος μιας ασίγαστης ελπίδας, ο άνεμος απ’ τα ρήγματα που δημιουργεί «η οργή του λαού», η οργή που κανένας δεν μπορεί να τη σταματήσει. Πως μπορεί να υπάρχουν απόντες σ’ αυτό το μεγάλο φουσκωμένο ποτάμι ενός πολιτισμού παγκόσμιας ομορφιάς που κυλάει πάνω από τις μεγάλες πεδιάδες με τους αγνοούμενους, πάνω από τους μεγάλους ωκεανούς με τους πνιγμένους πρόσφυγες, με τους πεταμένους από τα αεροπλάνα των Λατινοαμερικάνικων διδακτοριών, πάνω από τις ερήμους που οδηγούσαν και οδηγούν ακόμα σε δουλείες, πάνω από τις θορυβώδεις χρηματοπιστωτικές νεκρότητες, πάνω από τις αιματοβαμμένες λευκότητες των λευκών κολάρων.
Όχι κανένας δεν λείπει από αυτό το φουσκωμένο ποτάμι. Από τον πολιτισμό του ανθρώπου που σπάζει τα στεγανά του τρόμου, τα στεγανά «του χωροφύλακα και του στρατοδίκη». Κανένας δεν λείπει, το ποτάμι κυλάει. Εδώ δε υπάρχουν απόντες. Και πάντα θα κυλούν μαζί του όσοι τραγούδησαν με κάθε τρόπο τη δόξα του ανθρώπου.
Έξω από τα σπίτια μας περνάει το μεγάλο ποτάμι της Βολιβίας που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές κι έφερε τον Λούις Άρσε, υποψήφιο του κινήματος προς το Σοσιαλισμό (ΜΑS), στην προεδρία της Χώρας, δικαιώνοντας τον εξόριστο στην Αργεντινή Έβο Μοράλες.  Έξω από τα σπίτια μας περνάει το μεγάλο ποτάμι της Χιλής, το ποτάμι που δεν κουράστηκε ποτέ να κυλάει ορμητικά μέσα από τις τόσες και τόσες σφαγές. Από τον Πινονσέτ (για να θυμηθούμε μόνο την πρόσφατη ιστορία), μέχρι τον Πινιέρα, ένας κόσμος απείρως μεγαλύτερος από τον πληθυσμό του, ένας κόσμος τραγουδισμένος από παγκόσμιους ποιητές βγήκε στους δρόμους. Πως είναι δυνατόν να νικηθεί από αστυνομίες και δημίους; Πως είναι δυνατόν να νικηθεί από τους ακονισμένους γιακάδες του Σικάγου;
Όσο αίμα κι να έτρεξε πάλι στους δρόμους του Σαντιάγο, το 78% των Χιλιανών ψηφοφόρων ψήφησε υπέρ της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης. Κανένας από τους απόντες δεν ήταν απών. Άπαντες παρόντες, στο μεγάλο φουσκωμένο ποτάμι που περνάει έξω από τα σπίτια όλου του κόσμου. Κι αν κοιτάξεις θα δεις να περνούν και οι κατοχικοί διαδηλωτές της Αθήνας κι όλοι «της γης οι κολασμένοι».  Άπαντες παρόντες. Σταγόνα τη σταγόνα. Τραγούδι το τραγούδι. Ποίημα το ποίημα. Χέρι με χέρι, «που σκάβει, γράφει, δίνει κι αξίζει να πάρει». Ποιος μπορεί να νικήσει αυτό το ποτάμι; Αυτό το ποτάμι που όπως «τα σπλάχνα και η θάλασσα» ποτέ δεν ησυχάζει; Τα σπλάχνα και η θάλασσα μιας παγκόσμιας πατρίδας όπως την τραγουδάει ο μέγας Χιλιανός Πάμπλο Νερούδα στο Canto General (μετ: Δανάη Στρατηγοπούλου):
 
Στα σπλάχνα της πατρίδας μου / έμπαινε η κάμα η φονική / λαβώνοντας τα χώματα τα ιερά. / Το αίμα καφτό έπεφτε / από σιωπή σε σιωπή, κάτω, μέσα, / ως εκεί που ο σπόρος κοιμάται / προσμένοντας την άνοιξη./ Πιο βαθιά έπεφτε το αίμα τούτο. / Έπεφτε ως τις ρίζες. / Έπεφτε ως τους νεκρούς. / Ως αυτούς που θα γεννιούνταν.


ΥΓ του  blog: ......στα 1821 οι άνθρωποι τούτου του τόπου θυσίασαν την ζωή τους, άρα και την υγεία τους για την λευτερία......το έπραξαν, πριν και μετά, κι άλλες φορές άνθρωποι και λαοί σ' όλο τον κόσμο....το κάναμε κι εδώ στα 1940-44....σήμερα θυσιάζουμε την ελευθερία μας για την ζωή μας....άλλαξαν οι εποχές, οι άνθρωποι η τιμή της;....

Τάσος Λειβαδίτης: Ο ποιητής που εξύμνησε τον έρωτα πέθανε σαν σήμερα 30 Οκτώβρη

 
Χριστίνα Μπλαχάβα

Αρχικά, ήταν επηρεασμένα από την έντονη πολιτική του δραστηριότητα στο χώρο της αριστεράς, τα προσωπικά βιώματα και την εξορία του. Σαν στοιχεία κυριαρχούν η πίστη και η δικαιοσύνη, η πίστη για το μέλλον, για έναν αγώνα που θα οδηγήσει σε έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό. Η δεύτερη περίοδος παίρνει μια μορφή πιο συμβολική-αλληγορική, αφού τώρα τα ποιήματα του παρουσιάζουν διαφορές στον τρόπο γραφής, στο χρόνο, στον τόνο. Εμφανίζονται σαν στοιχεία η δραματικότητα, ο παραληρηματικός λόγος, η άλογη αλληλουχία, το απροσδόκητο. Λειτουργώντας συνειρμικά περνάει στην τρίτη περίοδο, όπου είναι μεταφυσική και υπαρξιακή. Συγκρούεται με τον ίδιο του τον εαυτό και μέσα από τα ποιήματα του εκφράζονται διχασμοί και αντιφάσεις.
Σαν σήμερα, το 1988, άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα, έχοντας όμως αφήσει πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά. Έχουν περάσει τόσα χρόνια, όμως, τα ποιήματα, οι στίχοι και το όνομα του φιγουράρουν παντού. Χαρακτηριστικό τους είναι πως ο κόσμος συχνά ταυτίζεται, εμπνέεται και ακόμα κι αν δεν ξέρετε ποιος ακριβώς είναι ο Τάσος Λειβαδίτης… είναι πολύ πιθανό να έχετε διαβάσει κάποιους από τους στίχους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και σε κάποιον τοίχο μιας μεγαλούπολης, αφού μέχρι και σήμερα έχουν την δυναμική να αντιπροσωπεύουν τις ανθρώπινες σχέσεις.
Προς τιμήν του, λοιπόν, αξίζει να αφήσουμε μερικούς από τους πιο γνωστούς του στίχους να μας ταξιδέψουν:
«Κι’ ίσως θα πρέπει να χαθείς ολότελα, για να μάθεις κάποτε ποιος είσαι»
«“Αύριο”, λες, και μέσα σ’ αυτήν τη μικρή αναβολή παραμονεύει ολόκληρο το πελώριο ποτέ. Να ‘σαι τόσο πρόσκαιρος, και να κάνεις όνειρα τόσο αιώνια!»
«Ποτέ δε φανταζόμουν ότι τόσες πολλές μέρες κάνουν μια τόσο λίγη ζωή»
«Πού είναι λοιπόν ένα χαμόγελο, να μας βεβαιώσει πως υπάρχουμε»
«Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει»
«Τι να την κάνω εγώ την πραγματικότητα τους λέω – εγώ έχω τ’ όνειρο»
«Το βράδυ έχω βρει έναν ωραίο τρόπο να κοιμάμαι. Τους συγχωρώ έναν-έναν όλους»
«Θα θυμάμαι πάντα τα μάτια σου, φλογερά και μεγάλα, σα δύο νύχτες έρωτα, μες στον εμφύλιο πόλεμο»
«Τίποτα. Κοιμήσου. Εμείς τελειώσαμε. Δεν έχει δάκρυα πια. Κλαίνε όσοι στο βάθος ακόμη ελπίζουν».
«Αφού έζησα όλο το μαρτύριο της ελπίδας, έφτασα στο πιο απάνθρωπο έγκλημα: να πιστέψω στους ανθρώπους»
«Άν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο»
«H αμαρτία μας: ότι θελήσαμε πολλά, το έγκλημά μας: πράξαμε τόσα λίγα»
«O ουρανίσκος μας είναι ένα κοιμητήρι όπου σαπίζουν χιλιάδες ανείπωτα λόγια»
«…και σμίγουν και χωρίζουν οι άνθρωποι και δεν παίρνει τίποτα ο ένας απ’ τον άλλον. Γιατί ο έρωτας είναι ο πιο δύσκολος δρόμος να γνωριστούν»
Γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πολύ ξεχωριστοί, που αξίζει να ζεις, μόνο και μόνο για να τους συναντήσεις, κάποτε…
Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί.
Το ρόλο μας τον διαλέξαμε οι ίδιοι εμείς – την πρώτη μέρα που διστάσαμε να πάρουμε μια απόφαση ή που σταθήκαμε εύκολοι σε μιαν αναβολή. Όλα όσα αρνηθήκαμε – αυτό είναι το πεπρωμένο μας.
Κι ο έρωτας είναι η τρέλα μας μπροστά στο ανέφικτο να γνωρίσει ο ένας τον άλλον
Κι η ειλικρίνεια αρχίζει πάντα εκεί, που τέλειωσαν όλοι οι άλλοι τρόποι να σωθείς.
Γι’ αυτό σου λέω πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο να ξεχωρίζεις τους ανθρώπους,
όχι να περιμένεις την πράξη – είναι τότε αργά.
«Δε ζούμε αληθινά παρά μόνο τη νύχτα μέσα στ’ όνειρο. Και το πρωί “καλημέρα” λες, “καλημέρα” σου λένε. Κι η σφαγή συνεχίζεται»
Και κάθε βράδυ κοιμάσαι μ’ έναν θησαυρό: αυτήν την πολυσήμαντη αυριανή σου μέρα. 
Ο Αναστάσιος-Παντελεήμων Λειβαδίτης (1922-1988) ήταν ένας πολύ σημαντικός Έλληνας ποιητής, που συγκαταλέγεται στην μεταπολεμική γενιά. Μέσα από τα έργα του εξύμνησε τον έρωτα, δίνοντας του μια νέα πνοή. Τα ποιήματα του κατά μια έννοια χωρίζονται σε τρεις περιόδους.

Ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε


Κοιτάξτε κύριε Μητσοτάκη στο κόμμα σας, ρίξτε μια ματιά στα έδρανα της βουλής και πείτε μας αλήθεια που βλέπετε να κάθονται κάποιοι επίγονοι δωσίλογων, ταγματασφαλιτών, συνεργατών των Γερμανών και που οι άλλοι επίγονοι, των αγωνιστών της ναζιστικής κατοχής.

Θύμος Γεωργόπουλος

Κλέβουν ασύστολα, υπεξαιρούν ασταμάτητα, εξαπατούν απροσχημάτιστα παραχαράσσουν βίαια και παράγουν ανεξέλεγκτες ποσότητες λάσπης και ψέματος. Κλέβουν ζωές, υπεξαιρούν όνειρα, εξαπατούν συνειδήσεις και παραχαράσσουν βάναυσα -κυριολεκτικά ξεσκίζουν- την ιστορία.
Μεταλλάσσουν την ιστορία  με συνεχείς πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, με επιστρώσεις από ανεξέλεγκτες ποσότητες θεατρικού μακιγιάζ, με ρούχα παραλλαγής από αμερικανικά stock houses και με αλλοιωμένα ταυτοτικά και γενετικά χαρακτηριστικά, γιατί δεν είναι απλά ψεύτες, κυρίως είναι ανήθικοι κι αδίστακτοι. 
Την ώρα που η πανδημία καλπάζει χωρίς κανένα μέτρο κοινωνικής απόστασης σε σχολεία, σε κλειστές δομές, σε περίκλειστα λεωφορεία, την ώρα που στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος υγειονομικός και το ισοζύγιο των επικουρικώς προσλαμβανόμενων προς αποχωρούντες είναι αρνητικό, την ώρα που οι κλίνες ΜΕΘ αυξάνονται στο οτοκιού των διαγγελμάτων του πρωθυπουργού ενώ κλείνουν ογκολογικά τμήματα και ιατρεία πόνου, αυτήν την ώρα ο ευσυγκίνητος Τσιόδρας μας έλεγε ότι είναι “οπαδοί της ζωής” αλλά “είναι αδύνατον να ελεγχθεί το κύμα της πανδημίας”, ο ανάλγητος Γεωργιάδης ότι “αύξηση λεωφορείων για να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός σημαίνει κόψιμο συντάξεων” και ο κυνικός Πέτσας ότι “ αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ”.
Ωστόσο μας λένε ότι σώζει η χρήση μάσκας, κι ότι αν δεν σωθούμε τελικά θα φταίει η έλλειψη ατομικής ευθύνης.
Την ώρα που τα δημοσιονομικά μεγέθη παρουσιάζουν «τρύπα» 9,6 δις, που το έλλειμα στον κρατικό προϋπολογισμό διαμορφώθηκε στα 11,3 δις αντί στόχου 1,5 δις, που αντί για 2,6 δις πρωτογενούς πλεονάσματος που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση διαμορφώθηκε τελικά σε πρωτογενές έλλειμμα 7 δις, αυτήν την ώρα επέλεξε να εκτοξεύσει με θράσος το απαράμιλλο ψέμα του ο πρωθυπουργός ότι “το «μαξιλάρι» των 37 δις είναι δικό μας δημιούργημα και όχι του ΣΥΡΙΖΑ”.
Την ώρα που η ανεργία εκτινάσσεται πάνω από 20%, που 3 στους 10 αμείβονται με αποδοχές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού, την ώρα που κλείνουν επιχειρήσεις (που άντεξαν στην 10ετη κρίση) γιατί δεν έχουν κρατική ενίσχυση ούτε πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, αυτήν την ώρα επέλεξε η κυβέρνηση να αυξήσει κι άλλο το ενεργητικό των τραπεζών αφήνοντας στον δρόμο νεόπτωχους (που τους έστειλε στην ανεργία και στην φτώχεια) με την αρπαγή της πρώτης κατοικίας, που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να επιβάλλει.
Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα κάνει σουρωτήρι -όποτε γουστάρει- την Κυπριακή ΑΟΖ και την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, αυτήν την ώρα ο Χρυσοχοΐδης εκστόμισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια” και ο Μητσοτάκης ότι “ο εθνικισμός δεν υπάρχει στην δεξιά και δεν συμμετείχε μόνο η Αριστερά στη Εθνική Αντίσταση”.
Κοιτάξτε κύριε Μητσοτάκη στο κόμμα σας, ρίξτε μια ματιά στα έδρανα της βουλής, γυρίστε το κεφάλι προς τα κυβερνητικά έδρανα και πείτε μας αλήθεια που βλέπετε να κάθονται κάποιοι επίγονοι δωσίλογων, ταγματασφαλιτών, συνεργατών των Γερμανών, βασανιστών και δήμιων της Μακρονήσου και που οι άλλοι επίγονοι, των αγωνιστών της ναζιστικής κατοχής, των φυλακισθέντων, και των εκτελεσθέντων.
Φυσικά και οι επίγονοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις «αμαρτίες» των γονιών τους. Εκτός και αν δεν έχουν αποκηρύξει τις πράξεις τους, εκτός και αν δηλώνουν περήφανοι γι’ αυτούς, εκτός και αν βρέθηκαν στην κορυφή της οικονομικής και κοινωνικής πυραμίδας εξαιτίας αυτών. 
Σε όλους αυτούς ταιριάζουν τα λόγια του Λ. Τρότσκι:
“Πηγαίνετε εκεί που ανήκετε, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας”. 

Πανδημία: Κόψτε τα «μη» και πάρτε ουσιαστικά μέτρα!

 

Η κυβέρνηση – που το αλληθώρισμά της προς τις πλατείες φαίνεται την εμποδίζει να βλέπει τι γίνεται σε ΜΜΜ, χώρους δουλειάς και εκκλησίες – σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας πασχίζει να κρύβει τις παλινωδίες, τις ανεπάρκειες, τα λάθη της, τις ταξικές της επιλογές (πχ ο τρόπος που άνοιξε ο τουρισμός με προδιαγραφές μεγαλοξενοδόχων, αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών) οχυρωμένη πίσω από την επικοινωνιακή υπεκφυγή της «ατομικής ευθύνης».
Αλλά: Η λήψη των αναγκαίων μέτρων, εκείνων που θα εμπεδώνουν αίσθημα ασφάλειας στο λαό και θα καθιστούν πειστικό το μήνυμα της τήρησης των υγειονομικών επιστημονικών υποδείξεων, είναι ολοκληρωτικά δική της ευθύνη. Κι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Δεν επιτυγχάνεται με «στεγνές», αναποτελεσματικές απαγορεύσεις και μη πειστικές λογικές του τύπου “12.30πμ με 5πμ μην κυκλοφορείτε, αλλά 5πμ με 12.30μμ σαρδελοποιηθείτε σε βαγόνια και λεωφορεία” ή “μην είστε στις ταβέρνες πάνω από 4, αλλά παστωθείτε ανά 30 στις σχολικές αίθουσες”…
Είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη, αντί της “μεταφυσικής” προσμονής που καλλιεργείται στο όνομα των “αντοχών της οικονομίας” ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα θα δράσουν από μόνα τους, η κυβέρνηση – ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή – να δράσει επί της ουσίας.
Που σημαίνει:
Διορισμοί γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, εδώ και τώρα.
Κατάστρωση κεντρικού κρατικού οργανογράμματος για την ένταξη όλου του ιατρικού κλάδου σε ένα σχέδιο απόκρουσης της πανδημίας.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας εδώ και τώρα.
Δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ και στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό.
Πρόγραμμα μαζικής και δωρεάν διάθεσης τεστ για όλο τον πληθυσμό για την όσο πιο γρήγορη γίνεται «χαρτογράφηση» της διασποράς του ιού.
Ειδική μέριμνα για ελέγχους σε ευαίσθητους χώρους όπως οι οίκοι ευγηρίας.
Και πάνω από όλα: Μέτρα ΤΩΡΑ για
περισσότερα και ταχύτερα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
την αποσυμφόρηση του συνωστισμού στις σχολικές αίθουσες,
την τήρηση με αυστηρότητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς, με στήριξη των εργαζόμενων και των βιοπαλαιστών που οδηγούνται σε αναστολή της ύπαρξής τους!
Τίποτα δεν πρόκειται να ανακόψει την επιθετική διασπορά του ιού, τίποτα δεν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των θανατηφόρων επιπτώσεών του, αν η κυβέρνηση που μοιράζει λεφτά σε καναλάρχες, κλινικάρχες, εργολάβους και νομοθετεί αντιλαικά εκτρώματα υπέρ τραπεζιτών και κεφαλαιοκρατών, δεν πάψει πια να κωφεύει και δεν διαθέσει τους επιβεβλημένους πόρους ειδικά σε ό,τι αφορά τους τρεις τελευταίους τομείς (ΜΜΜ, σχολεία, εργασιακοί χώροι), που εξελίσσονται σε εστίες υπερμετάδοσης και αν δεν εξοπλίσει και στελεχώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Εσύ φοβάσαι τον κορωνοϊό;

Θανάσης Καρτερός

Ρώτησαν κάποιον αν φοβάται τον κορωνοϊό. «Είμαι άνεργος» απάντησε. Και στην απάντησή του αυτή κρύβονται πολύ περισσότερα από όσα λένε τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα και οι κυβερνητικές προειδοποιήσεις.

Φοβάμαι, ήθελε να πει, εκείνους που εκμεταλλεύονται τον κορωνοϊό ως ευκαιρία για να αρπάξουν το ψωμί από το τραπέζι μου. Να μ’ αφήσουν χωρίς δουλειά, χωρίς δικαιώματα και με μόνη παρηγοριά τα παρήγορα λόγια τους ότι κάποτε, όταν, αν, θα γίνουν όλα όπως πρέπει και όπως θα τα ήθελα.

Φοβάμαι εκείνους που φωνάζουν για τον κορωνοϊό και την ίδια στιγμή νομοθετούν μουλωχτά να μου πάρουν το σπίτι και να αφήσουν την οικογένειά μου στους πέντε δρόμους, διότι ξαφνικά σε μια νύχτα έγινα από άνεργος στρατηγικός κακοπληρωτής, άξιος για κάθε τιμωρίας.

Φοβάμαι εκείνους που προειδοποιούν για την πανδημία και απαιτούν να πάρουμε τα μέτρα μας ενώ την ίδια στιγμή βάζουν τη ζωή μας ενέχυρο στις τράπεζες και στους τραπεζίτες. Στις ίδιες τράπεζες και στους ίδιους τραπεζίτες που κατέστρεψαν τη χώρα, γέμισαν τα θησαυροφυλάκιά τους πάλι και πάλι από τον δικό μου ιδρώτα και τώρα μου στέλνουν τον λογαριασμό, αντί να στείλω εγώ τον λογαριασμό σ’ αυτούς.

Φοβάμαι εκείνους που δίνουν εντολές ατομικής ευθύνης και κόβουν πρόστιμα τη στιγμή που αφήνουν τα νοσοκομεία και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην τύχη τους, χαρίζουν εκατομμύρια σε ιδιώτες για τις ΜΕΘ, απεργάζονται σχέδια για να γίνει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδιωτικό σύστημα κερδοσκοπίας.

Φοβάμαι εκείνους που αξιοποιούν τον φόβο μου για να στήσουν δουλειές, δουλίτσες, απευθείας αναθέσεις εν ονόματι του κορωνοϊού. Και που χαρίζουν εκατομμύρια στους βαρόνους των ΜΜΕ, αντί να επενδύσουν τα πάντα στην προστασία της ζωής μας.

Φοβάμαι εκείνους που μιλάνε – μιλάνε – μιλάνε για τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, παρασημοφορούν τον εαυτό τους, καταμετρούν τις επιτυχίες τους, την ίδια στιγμή που εγώ βρίσκω τον τοίχο τους μπροστά στην ανάγκη να ζήσω την οικογένειά μου.

Ναι, φοβάμαι τον κορωνοϊό, δεν είμαι ανόητος να τον αγνοήσω. Δεν είμαι ανόητος όμως για να αγνοήσω επίσης εκείνους που επενδύουν σ’ αυτόν για να οργανώσουν ένα αύριο χωρίς κορωνοϊό, αλλά και χωρίς ελπίδα για μένα και τους άλλους σαν και μένα…
δημοσιεύτηκε στην avgi.gr

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ο πιο σκοτεινός χειμώνας


Του Μιχάλη Ψύλου

Μια παράξενη εικόνα αντικρύζουν όσοι περνούν μπροστά από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής ,Πιέρ Λαρουτουρού κάθεται στην είσοδο κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει : «Απεργία πείνας .Για το κλίμα, την υγεία και την απασχόληση. Φορολογήστε την κερδοσκοπία»
Ο 56χρονος σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος “Nouvelle Donne” (New Deal) κατέφυγε στην κίνηση αυτή, μήπως και συγκινήσει τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διαθέσουν στον νέο προϋπολογισμό 2021-2027 περισσότερα κονδύλια για την υγεία ,την αντιμετώπιση της ανεργίας και της κλιματικής αλλαγής. “Θα παραμείνω στο κοινοβούλιο μέρα και νύχτα χωρίς φαγητό”, λέει ο Γάλλος ευρωβουλευτής. «Ο στόχος μου δεν είναι να πεθάνω, αλλά να βοηθήσω να αποφύγουμε εκατομμύρια θανάτους…Τα κονδύλια μπορούν να βρεθούν αν η ΕΕ αποφασίσει επιτέλους να επιβάλει φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».
Ο Λαρουτουρού ,όπως και εκατοντάδες ευρωβουλευτές ,ζητούν να θεσμοθετηθεί ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την καθιέρωση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συζητήσει άλλωστε για πρώτη φορά το 2011, αλλά έκτοτε η υπόθεση δεν προχωρά καθώς οι αγορές δεν συμφωνούν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτείται ομοφωνία. Και δυστυχώς «ο νόμος των αγορών» υπερισχύει των πάντων…Και όμως! Αν καθιερωθεί αυτός ο φόρος , ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συνεισφέρει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Είναι τουλάχιστον άσεμνο να λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την υγεία, τα νοσοκομεία ,την απασχόληση και το κλίμα, όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλά όσο σήμερα και παρά την πανδημία», δήλωσε στην ιστοσελίδα Politico ο Γάλλος ευρωβουλευτής ,ο οποίος ως εισηγητής του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για το 2021 ζήτησε την εφαρμογή του φόρου στις αγορές το 2024.
Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ,αποκαλείται και φόρος Τόμπιν από τον Αμερικανό Νομπελίστα και μαθητή του Κέινς, Τζέιμς Τόμπιν, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές το 1972! Ο Τόμπιν απεδήμησε εις Κύριον πριν 18 χρόνια αλλά η ιδέα του ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Και όμως, η ιδέα του Τόμπιν «θα βοηθούσε τις χώρες της ΕΕ να αποφύγουν μια σκληρή ύφεση το 2024 επειδή «η προσγείωση μετά την πανδημία θα είναι άγρια» λέει ο Λαρουτουρού.
Τον περασμένο Ιούλιο, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα ιστορικό πακέτο για τον νέο επταετή προϋπολογισμό ύψους 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ ,με την προσθήκη νέων πηγών εσόδων για τη χρηματοδότησή του .Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να συμφώνησαν μεν -και σωστά-στην επιβολή φόρων στα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά- αλλά αρνούνται πεισματικά την εισαγωγή τέτοιων μηχανισμών αύξησης εσόδων σε ολόκληρη την ΕΕ.
To Ευρωκοινοβούλιο αξιώνει να δοθούν άμεσα 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτός των ανώτατων ορίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, για την ενίσχυση των τομέων της υγείας, της απασχόλησης και της έρευνας.
Αυτό το «μαξιλάρι» θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στην αποφυγή περικοπών σε κοινωνικούς πόρους και φιλολαϊκά προγράμματα στο μέλλον. «Οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου υπέβαλαν μια καινοτόμο πρόταση την Τετάρτη για να εξηγήσουν την πρότασης τους για τον επόμενο προϋπολογισμό. Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όμως την απέρριψαν τυφλά” γράφει η πορτογαλική εφημερίδα Expresso. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω των Βρυξελλών…
Η γερμανική προεδρία της ΕΕ, η οποία ηγείται των διαπραγματεύσεων με το Ευρωκοινοβούλιο εξ ονόματος των 27, υποστηρίζει ότι η μετακίνηση των ανώτατων ορίων θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία θα καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία έγκρισης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης. Το μόνο σίγουρο είναι – εν μέσω μιας εφιαλτικής πανδημίας- δύο μήνες πριν από το τέλος του ισχύοντος κοινοτικού πλαισίου δεν υπάρχει κοινοτικός προϋπολογισμός, ούτε λειτουργικό Ταμείο Ανάκαμψης.
Η παντοκρατορία των αγορών καλά κρατεί!
Η Κάρμεν Ράινχαρτ ,κορυφαία οικονομολόγος και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί ότι «δεν θα υπάρξει ραγδαία άνοδος μετά την κρίση και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας δεν θα ανακάμψουν ποτέ”. Η Ράινχαρτ που αφιέρωσε την ακαδημαϊκή της καριέρα στην έρευνα των οικονομικών κρίσεων, λέει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι «μετά από οκτώ αιώνες οικονομικών κρίσεων, η τρέχουσα είναι πιο σοβαρή από ποτέ και δυστυχώς οι επενδυτές, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι πολιτικοί συχνά παραβλέπουν τα προειδοποιητικά σημάδια μιας σοβαρής ύφεσης»
Η Κάρμεν Ράινχαρτ εξηγεί ότι «η σημερινή κρίση δεν ξεκίνησε με τις συνήθεις υπερβολές που συνήθως προηγούνται των οικονομικών κρίσεων. Δεν ξεκίνησε με μια φούσκα ακινήτων, με υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κάποια από αυτά τα προβλήματα υπήρχαν, αλλά δεν προκάλεσαν την κρίση».
Και τώρα κλείδωμα ! Αυτη ειναι η λύση που κατέληξαν οι 27 στη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη. H ιστοσελίδα Politico μετεδωσε οτι η Ανγκελα Μέρκελ είπε στους υπόλοιπου 26 ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα -lockdown.
Και μέχρι τώρα τι έκαναν, τι έκαναν μετά το πρώτο κύμα του κορονοιού ,σε τι ενέργειες προέβησαν το καλοκαίρι για να θωρακίσουν τα συστήματα υγείας; Καταπέλτης η γαλλική Le Figaro:
«Ας παραδεχτούμε, ότι σε αυτό το σημείο κατά τη διάρκεια της επιδημίας, δεν υπάρχει άλλη λύση από την επιβολή αυτής της φοβερής τιμωρίας στη χώρα» γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Αλλά ας αναγνωρίσουμε τότε, ότι αυτό το “αναπόφευκτο” είναι επίσης η απόδειξη μιας σοβαρής αποτυχίας…. Τι έκαναν το Καλοκαίρι τους, που δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν το σύστημα που θα καθιστούσε δυνατή την αποτελεσματική εφαρμογή του περίφημου «τεστ, ανίχνευση, απομόνωση» ή αύξηση του αριθμού των κρεβατιών στις μονάδες έκτακτης ανάγκης και εντατικής θεραπείας. Αποτέλεσμα αυτής της διοικητικής έλλειψης, η Γαλλία να φτάνει στο δεύτερο κύμα, χωρίς να είναι καλύτερα οπλισμένη (ω ναι, έχουμε μάσκες!) από το πρώτο …
Αλλά δεν υπάρχει πλέον χρόνος μετάνοιας … Επιτέλους ενεργείστε»
Το επόμενο ερώτημα είναι τρομακτικό αν και απλό: Τι θα συμβεί αν, αφού συγκρατηθεί η πανδημία του κορονοϊού, η οικονομία χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει και η κοινωνική στασιμότητα συνεχιστεί; Τι θα συμβεί αν ανάκαμψη που όλοι ελπίζουν δεν είναι ένα βήμα προς τα εμπρός σε μια πολλά υποσχόμενη «επόμενη κανονικότητα» ,αλλά ένα βήμα προς τα πίσω; Με μειώσεις μισθών και συντάξεων, με περικοπές στο κοινωνικό κράτος, με δραματική αύξηση της ανεργίας, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια τους μη μπορώντας να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες; Ένα εφιαλτικό σενάριο που οδηγεί μαθηματικά σε κοινωνικό Αρμαγεδώνα και στο φάντασμα της κρίσης του 1929-33.
Ο Αμερικανός καθηγητής Τζον Γουίσμαν που μελέτησε πολύ διεξοδικά την χρηματοπιστωτική κρίση του 1929 , προειδοποιεί ότι «η Μεγάλη Ύφεση μπορεί να γίνει κατανοητή ως αποτέλεσμα της στασιμότητας των μισθών και της έκρηξης της ανισότητας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920».
Ο καθηγητής Γουίσμαν εντόπισε τρεις παράγοντες που συνέβαλαν στην Μεγάλη Υφεση: Πρώτον, η κατανάλωση μειώθηκε οδηγώντας σε «πτώση της αποταμίευσης των νοικοκυριών. Δεύτερον, η «μεγαλύτερη ανισότητα» οδήγησε στην αύξηση των χρεών των νοικοκυριών και τρίτον, «οι πλούσιοι απέσπασαν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη ,εξασφαλίζοντας περισσότερη εξουσία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της ιδεολογίας».
Εικόνες από το παρελθόν που στοιχειώνουν όμως το παρόν και το μέλλον. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η όλο και μεγαλύτερη αύξηση της οικονομικής ανισότητας καθορίζει τη Νέα Εποχή.Κατά τα λοιπά όλη η Ευρώπη , όπως και ολόκληρος πλανήτης ετοιμάζεται να περάσει τον πιο σκοτεινό χειμώνα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ,καθώς πέρα από το «κλείσιμο και την ατομική ευθύνη των πολιτών ,δεν υπάρχει σαφές σχέδιο ούτε προοπτική ότι θα υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο για την πλειονότητα των πολιτών πριν από τα μέσα του επόμενου έτους.Αλλά δυστυχώς οι ιθύνοντες εξακολουθούν να στοχοποιούν τον πολίτη ,κρύβοντας τις κρατικές και κοινοτικές ευθύνες. Για παράδειγμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν έριξε το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη των Ευρωπαίων πολιτών λέγοντας ότι «τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά» λόγω της πανδημίας Covid-19,αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά κάθε ατόμου – σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» .Το ερώτημα είναι όμως τι έκανε μέχρι τώρα η ΕΕ, τι έκαναν οι διάφορες κυβερνήσεις στον τομέα της υγείας και της κοινωνίας για την αναχαίτιση του εφιάλτη.

Αν ήμουν στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα, σήμερα θα είχα παραιτηθεί


Η κυβέρνηση χειραγωγεί την ελευθεροτυπία, περιορίζει τον πλουραλισμό, ελέγχει την επιστήμη και χρησιμοποιεί τους επιστήμονες, περιορίζοντας θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, όπως αυτό της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ελεύθερης πρόσβασης στην επιστημονική αλήθεια. Αν ήμουν στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα, μετά τον τρόπο που αποκαλύφθηκε ότι τον χρησιμοποιούν για να υπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, σήμερα θα είχα παραιτηθεί.

Γιάννης Μυλόπουλος

Τη στιγμή που χάθηκε ο έλεγχος της υγειονομικής κρίσης, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές ευθύνες τόσο για την υγειονομική υποτροπή, όσο και για την ανικανότητα διαχείρισής της, τη στιγμή που η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, πριν καν μπει ο χειμώνας, είναι οριακή για τις αντοχές του, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές ευθύνες για την απουσία οργάνωσης και προετοιμασίας εδώ και 8 μήνες, τη στιγμή που η απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία, βρίσκεται στα κόκκινα, η κυβέρνηση συλλαμβάνεται να τυρβάζει περί άλλα.
Και αντί να αγωνίζεται να βρει πόρους για να προστατέψει τη δημόσια υγεία από τη διογκούμενη υγειονομική απειλή, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές της υγείας για την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας και της παιδείας και των μεταφορών για τον περιορισμό της μεγάλης μετάδοσης της πανδημίας σε μαζικούς χώρους που πλήττονται από συνωστισμούς, εκείνη ανακοινώνει επιπλέον χρηματοδότηση των ΜΜΕ με άλλα 2 εκατομμύρια Ευρώ.
Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αντί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές της στο πως θα στηρίξει τις χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση και απειλούνται με λουκέτο, αλλά και τα εκατομμύρια των εργαζομένων που σε συνθήκες fast track οδηγούνται σε ανεργία, εκείνη με το βλέμμα στην πολιτική της επιβίωση, ασχολείται με μια επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, καθοδηγώντας τα χρηματοδοτούμενα από την ίδια ΜΜΕ πως θα υποστηρίξουν καλύτερα την κυβερνητική προπαγάνδα.
Βρίθουν μηνυμάτων οι χτεσινές αποκαλύψεις για τον επικοινωνιακό αυτισμό της κυβέρνησης της ΝΔ.
  1. Με πρώτο και κύριο το μήνυμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για τη στήριξη της οικονομίας. Διότι αν πράγματι ενδιαφέρονταν, δεν θα σπαταλούσε εκατομμύρια Ευρώ από τα δημόσια ταμεία, χρήμα των φορολογουμένων δηλαδή, εν μέσω κρίσης, για να χρηματοδοτήσει την προπαγάνδα της. Αλλά θα το διέθετε για τη στήριξη των δημόσιων δομών, που όπως αποδείχθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι οι μόνες που μπορούν να προστατέψουν τη δημόσια υγεία. Κι από την άλλη, θα αξιοποιούσε τα υπάρχοντα αποθέματα για να ενισχύσει την ιδιωτική οικονομία και τους εργαζόμενους σε αυτήν, που απειλούνται με καταστροφή από την ήδη εξαγγελθείσα καραντίνα. Αντί να αντιγράφουν μόνο τα μέτρα του Μακρόν για το στοχευμένο lock down, θα έπρεπε να αντιγράψουν και τη γενναία οικονομική ενίσχυση που προηγουμένως διέθεσαν τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες στα δημόσια συστήματα και στις δημόσιες δομές των χωρών τους. Κι ακόμη, θα έπρεπε να αντιγράφουν τις πολλαπλάσιες, σε σχέση με τη χώρα μας, κρατικές ενισχύσεις που τα Ευρωπαϊκά κράτη διαθέτουν στην οικονομία τους για να τη στηρίξουν από την ύφεση.
  2. Το δεύτερο μήνυμα που εκπέμπουν οι χτεσινές αποκαλύψεις για την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας από πλευράς κυβέρνησης, αφορά ασφαλώς στα πλήγματα στην ελευθεροτυπία, στον πλουραλισμό και στην ίδια την καρδιά της Δημοκρατίας που αποκαλύπτει η εξαγορά και η καθοδήγηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση, εν μέσω συνθηκών πρωτόγνωρης και πολλαπλής κρίσης. Δεν υπάρχει ελευθεροτυπία, δεν υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση και δεν υπάρχει πλουραλισμός, όταν τα ΜΜΕ χρηματοδοτούνται και καθοδηγούνται για να υποστηρίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα, να λιβανίζουν όσους προβάλλει το κυβερνητικό σύστημα και να εξυπηρετούν τις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος. Η υπόθεση της κατά λάθος αποκάλυψης του κυβερνητικού σημειώματος προς τα ΜΜΕ, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η χρηματοδότησή τους με δημόσιο χρήμα θα ήταν γελοία, αν δεν ήταν τόσο σοβαρή. Ξεπερνά την πιο αρρωστημένη φαντασία και τα πιο σκοτεινά σχέδια δικτατορικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα.
  3. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιστήμη και τους επιστήμονες ως όργανα της προπαγάνδας της και ως εργαλεία επίτευξης των πολιτικών της σκοπιμοτήτων. Η αποκάλυψη της επικοινωνιακής υποστήριξης που παρέχει η κυβέρνηση προς τον καθηγητή Τσιόδρα, καθοδηγώντας με σημειώματα τα ΜΜΕ, απέναντι στις δήθεν επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, ρίχνει φως στον τρόπο που η κυβέρνηση κομματικοποιεί την επιστημονική γνώση και ελέγχει και χρησιμοποιεί τους επιστήμονες, για να υπηρετήσουν τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες. Οι επιστήμονες δεν έχουν ανάγκη την κυβερνητική επικοινωνιακή προστασία, γιατί απευθύνονται σε όλους. Και στους δεξιούς και στους αριστερούς. Και στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι όργανο κανενός και δεν επιτρέπεται να τίθεται υπό την προστασία της κυβέρνησης, έναντι δήθεν επιθέσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης. Ο Τσιόδρας και ο κάθε Τσιόδρας δεν είναι κυβερνητικός υπάλληλος. Είναι ανεξάρτητος επιστήμονας. Το επόμενο θύμα τα κυβέρνησης από τις χτεσινές αποκαλύψεις ήταν η ανεξαρτησία της επιστήμης. Η επιστήμη για να είναι αξιόπιστη και αντικειμενική, πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην ελέγχεται από πολιτικά κέντρα και επικοινωνιακά επιτελεία. Αν ήμουν στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα, μετά τα όσα δημοσιοποιήθηκαν χτες σε βάρος του, θα είχα παραιτηθεί.
  4. Η κυβέρνηση ψεύδεται. Και διαψεύδεται αμέσως μετά από τα χρηματοδοτούμενα από την ίδια ΜΜΕ. Το Liberal άδειασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι το σημείωμα προς τα ΜΜΕ, που κατά λάθος δημοσιεύτηκε, ήταν δήθεν απόσπασμα της πρωθυπουργικής ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο. Πουθενά στο βίντεο που κυκλοφόρησε δεν αποδείχθηκε αυτό. Το Liberal, προς τιμή του, ζήτησε συγγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα για το λάθος και η κυβέρνηση που συνελήφθη κλέπτουσα οπώρας, έμεινε βαριά εκτεθειμένη. Και για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών στην ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και για τα ψέματα που ωμά και χωρίς κανένα ενδοιασμό διαδίδει για να βγει από τη δύσκολη θέση.
  5. Η κυβέρνηση φοβάται τον Τσίπρα. Και ίσως κάτι ξέρει... Μια κυβέρνηση που κυριαρχεί επικοινωνιακά, εξαγοράζοντας και ελέγχοντας τα ΜΜΕ, μια κυβέρνηση που διαθέτει μια εκλογική υπεροπλία 20 και βάλε μονάδων, όπως τα χρηματοδοτούμενα από την ίδια ΜΜΕ κάθε τόσο υπενθυμίζουν, μια κυβέρνηση πανίσχυρη πολιτικά, όπως θέλουν να μας πείσουν, για να φοβάται τον ηττημένο των εκλογών ηγέτη της Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, κάτι πρέπει να ξέρει παραπάνω. Μάλλον ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυθεντικός λαϊκός ηγέτης που μιλά στην ψυχή των πολιτών. Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν είναι παρά κατασκεύασμα του μιντιακού συστήματος, που εκπροσωπεί την πλουτοκρατία.
Η κυβέρνηση χειραγωγεί την ελευθεροτυπία, περιορίζει τον πλουραλισμό, ελέγχει την επιστήμη και χρησιμοποιεί τους επιστήμονες, περιορίζοντας θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, όπως αυτό της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ελεύθερης πρόσβασης στην επιστημονική αλήθεια.
Είναι μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί ολοκληρωτικές μεθόδους πολιτικής επιβίωσης. Αυτό έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και οι πολίτες έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν.
Αυτός είναι ο λόγος που στρέφει το σύνολο της επικοινωνιακής της πολεμικής απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.
Δείχνει να τον φοβάται. Και μάλλον έχει δίκιο…
* Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι Έλληνας πανεπιστημιακός, πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Η βλακεία δεν είναι ασυμπτωματική...

Η βλακεία δεν είναι νοητική στέρηση, είναι ιδεολογία. Ο βλάκας είναι αειθαλής και αειφόρος· φύεται, βλαστάνει και θάλλει στους αιώνες –και στις μέρες μας περισσότερο.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηλιθιότητα και ουδέποτε θα υπάρξει· η... επιστήμη έχει παραδεχτεί την ήττα της στη μάχη με τον αβδηριτισμό. Η βλακεία δεν ανιχνεύεται με τεστ, είναι αυταπόδεικτη. Δεν είχε ηλικία, τάξη, μορφωτικό επίπεδο –κυρίως δεν έχει εθνικότητα.
Είναι ατομική υποχρέωση του βλάκα να παραμένει βλάκας ακόμα και σε κρίσιμες καταστάσεις. Και να το δηλώνει στα Μέσα,  στα σόσιαλ, σε κάθε κανάλι επικοινωνίας.
Ενίοτε η ιδιωτεία εξελίσσεται από επιδημία σε πανδημία, και σχεδόν ουδέποτε υποχωρεί. Ο βλάκας δεν είναι ασυμπτωματικός. Φαίνεται από μακριά· παραμερίστε!...

Πολιτικός απατεώνας;

Πάνος Μπόζος

Κύριε Διευθυντά

Έρχομαι να συμφωνήσω με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι ο Κυριάκος δεν είναι συνειδητός πολιτικός απατεώνας, με τα τόσα (33 μόνο;) ψέματα που... αράδιασε στην ομιλία του την περασμένη εβδομάδα.
Είναι κάτι πολύ χειρότερο. Ο άνθρωπος τα πιστεύει!
Θυμηθείτε με πόσο πάθος μιλούσε στη Βουλή για την ιστορία με τον εξωγήινο του Υμηττού.
Θυμηθείτε επίσης την έκρηξή του, τότε που παρουσίασε το αντιστασιακό του παρελθόν, όταν ισχυρίστηκε ότι υπήρξε πολιτικός κρατούμενος της χούντας σε ηλικία 6 μηνών!
Η περίπτωση του Κυριάκου θυμίζει περισσότερο την περίπτωση του βαρόνου Μινχάουζεν, που περιέγραφε φανταστικά κατορθώματα, και όχι του πολιτικού απατεώνα.
Με τιμή...

Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας…


του Χρήστου Ξανθάκη

Μιλάω μ’ αυτούς που ξέρουν (ξέρω αυτούς που ξέρουν!), λέμε για την πανδημία, λέμε για τα κρούσματα, λέμε για τα εμβόλια, λέμε ένα σωρό πράγματα, έρχεται κάποια στιγμή η κουβέντα και στο δια ταύτα. Μου λένε:
«Η υπόθεση έχει φύγει πια απ’ τα χέρια των γιατρών. Ό,τι μπορούσαν να κάνουν το έκαναν και θα ξαναέρθει η σειρά τους άπαξ και προκύψουν εμβόλια ή θεραπείες. Τώρα είναι η ώρα του πολιτικού προσωπικού…»
Το οποίο πολιτικό προσωπικό θα περίμενε κανείς να ασχοληθεί πρώτα πρώτα με την καταπάτηση κάθε κανόνα ευταξίας στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου εν Θεσσαλονίκη, όταν οι πιστοί σπάσανε καραντίνες, λοκντάουν και λοιπές ντιρεκτίβες φλώρικες και μαζευτήκανε εκατοντάδες επί εκατοντάδων, μπορεί και χιλιάδες δεν ήμουν εκεί να μετρήσω, για να πάρουν την ευλογία των ιερέων και να κοινωνήσουν. Άνευ μάσκας βεβαίως και άνευ αιδούς θα πρόσθετα αν ήμουν αντίχριστος. Αλλά πες ότι δεν είμαι…
Μπορώ να πω όμως ότι είμαι εξόχως φουρκισμένος γιατί ο Νίκ Χαρντ δεν βρήκε κουβέντα να πει και τα είδε όλα ωραία, όλα σφριγηλά, όλα τακτοποιημένα. Έτσι πάει παιδιά, αλήθειες να λέμε. Πιο χαρντ κι από ντάϊαμοντ είναι ο κυρ Νίκος όταν πρόκειται να κατακεραυνώσει τους πιτσιρικάδες. Μόνο ρομφαία δεν κρατάει ως άλλος Άγιος Γεώργιος (πολύ άγιοι σήμερα, φτου, φτου!) για να τους καρφώσει και να τους ξαποστείλει στο πυρ το εξώτερον. Όταν όμως πρόκειται για παπάδες το κο-κο-κο του υπουργού ακούγεται από εδώ ως το γραφείο του Σωτήρη Τσιόδρα. Του ακοίμητου φρουρού της υγείας μας, που συναντάται με τον Μορφέα μόλις τρεις ώρες ημερησίως γιατί τρέχει πρωί βράδυ μπας και μας σώσει…
Και μέσα στη φούρια του ανέλαβε να κάνει και τα ρεπά του πολιτικού προσωπικού όσον αφορά στην πανδημία. Πάρτε για παράδειγμα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Έως προχθές ξέραμε ότι επικεφαλής του είναι ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέως. Προέκυψε ωστόσο κρυφός ανασχηματισμός, αιφνιδίασε ο Μητσοτάκης και ανέθεσε το θώκο στον Τσιόδρα. Βλέπε και τις δηλώσεις του τελευταίου για τα ΜΜΜ:
«Έχουμε τα Μέσα Μεταφοράς. Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες, το κατανοώ. Είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα Μέσα Ματεφοράς».
Ορίστε, το είπε ο άνθρωπος. Δεν μας παίρνει να κάνουμε επενδύσεις στα ΜΜΜ! Πράγμα το οποίον μαθαίνει κάθε λοιμωξιόλογος με το που ξεκινάει την ειδικότητα, τον βάζουν σ’ ένα λεωφορείο, του δείχνουν τιμόνια, πόρτες, φώτα, ντεμπραγιάζ, εξάτμιση και του λένε:
«Κοίτα να δεις φιλαράκι, χαρτί δεν θα πάρεις άμα δεν καταλάβεις πως δουλεύει αυτό το πράγμα. Κι όταν τελειώσεις με τα τεχνικά, έλα να μάθεις από συντήρηση, καύσιμο, βάρδιες και ανταλλακτικά. Άντε μπράβο, κουνήσου, δεν θα φάμε όλη τη μέρα μας εδώ».
Και κάπως έτσι έκλαψε ο Τσιόδρας, δηλαδή παραλίγο να κλάψει, υπόκωφος ήταν ο λυγμός, σαν τραγούδι του Μπράϊαν Φέρυ ένα πράγμα. Λογικό το βλέπω άμα έχεις να πας κάνα οκτάμηνο σε καφετέρια ή εστιατόριο, με το εκλεκτό παρεάκι σου να ξεσκάσεις κάπως. Για να τα λέμε και όλα πάντως, είχε και λίγο εντερτέηνμεντ η ζωή του Σωτήρη. Μπορεί να μην απόλαυσε το φρέντο του με θέα την Ακρόπολη, αλλά τις ψαλμωδίες με θέα τον άμβωνα μια χαρά τις γλέντησε. Δεν το ξεχνάμε διόλου ότι πήγε κι έψαλε στην εκκλησία, κλείνοντας το ματάκι στους ιερωμένους και στους θρησκόληπτους. Και το κέφι του έκανε και το μήνυμά του το πέρασε και η εικόνα του έφτασε σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Για να πληρωθεί το ρηθέν υπό των προφητών ότι σ΄αυτή τη χώρα είσαι ό,τι δηλώσεις:
Παπάς, υπουργός, γιατρός, γουατέβα…
δημοσιεύτηκε στο newpost.gr

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

28η Οκτωβρίου και δωσιλογισμός: Δεν είπαν όλοι «όχι» στον φασισμό

 

Κωνσταντίνος Λάππας 

Έχουν περάσει 80 χρόνια από την ημέρα που ο ελληνικός λαός, διά στόματος του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, απέρριψε το τελεσίγραφο της φασιστικής Ιταλίας και ξεκίνησε τον πόλεμο στο αλβανικό μέτωπο. Έχουν περάσει όμως και 76 χρόνια από την... απελευθέρωση της χώρας από το ναζιστικό ζυγό… 
Η ιστορία είναι γνωστή, ο ελληνικός στρατός έσπρωξε τους Ιταλούς προς το βορρά και ο Χίτλερ αναγκάστηκε να στείλει γερμανικά στρατεύματα προκειμένου να καταλάβει τελικά την Ελλάδα και να ξεκινήσει η περίοδος που ονομάζουμε «Κατοχή», από τον Απρίλιο του 1941 έως και τον Οκτώβριο του 1944. Κι αν μπορούμε να πούμε με σχετική ευκολία ότι η Ελλάδα, παρά τις τότε νωπές πληγές του Διχασμού, ενωμένη είπε το «ΟΧΙ» στους Ιταλούς το ‘40, κάθε άλλο παρά αυτό μπορούμε να πούμε για την απελευθέρωση του ‘44. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν γιορτάζει την απελευθέρωσή της ή τη νίκη ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις, αλλά την έναρξη του πολέμου…


Όπως έχει σημειώσει στο Tvxs.gr ο ιστορικός και συγγραφέας Μενέλαος Χαραλαμπίδης: «Δεν την γιορτάζαμε αρχικά για αμιγώς πολιτικούς λόγους. Γιατί για να γιορτάσεις την Απελευθέρωση θα πρέπει να πεις ποιος συνέβαλε σε αυτή. Άρα θα έπρεπε κάποιος να μιλήσει για το ΕΑΜ που ήταν απαγορευμένη λέξη σε αυτή τη χώρα μέχρι το 1981 που το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε την εθνική αντίσταση. Οπότε όλα αυτά τα χρόνια από το 1944 που έφυγαν οι Γερμανοί μέχρι το 1981 ήταν πολύ δύσκολο να κάνεις έναν κανονικό εορτασμό πέραν από το τυπικό που γινόταν πάντα». Επιπλέον, όπως υπενθυμίζει, «η 28η Οκτωβρίου εορτάστηκε παράνομα για πρώτη φορά το 1941, με μια μεγάλη διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα κι από εκεί και πέρα και το 1942 και το 1943. Δηλαδή οι 3 πρώτες επέτειοι, εορτάστηκαν και καθιερώθηκαν υπό καθεστώς Κατοχής από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, ως πράξη αντίστασης. Είναι μία επέτειος δηλαδή που γεννήθηκε από τα κάτω, σε αντίθεση με την 25η Μαρτίου που θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία της πολιτικής και πολιτειακής εξουσίας». 

Οι δωσίλογοι 
Από την άλλη, αρκετοί ήταν οι Έλληνες που κατά τη διάρκεια της «Κατοχής» όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν στους κατακτητές αλλά αντίθετα συνεργάστηκαν μαζί τους ή απέκτησαν πλούτο σε βάρος των συμπατριωτών τους. Μιλώντας παλιότερα στην εκπομπή “Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα” ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Στράτος Δορδανάς είχε περιγράψει τη δράση των δωσιλόγων, που γρήγορα συστηματοποιήθηκε και έγινε εργαλείο της εξουσίας των ναζί στην Ελλάδα: «Κυρίως η συνεργασία ξεκίνησε τη στιγμή που ενδυναμώνονται τα κινήματα αντίστασης στις κατεχόμενες χώρες. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της Ελλάδος από τις αρχές του 1943 όταν επανακάμπτει το κίνημα αντίστασης μέσα κυρίως από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, εκείνη είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία οι Γερμανοί κάνουν δεκτές πλέον προτάσεις τις προηγούμενης περιόδου που είχαν απορρίψει κι εμφανίζονται από την άνοιξη του 1943 τα πρώτα δωσιλογικά τμήματα», εξηγεί ο ιστορικός... «Αυτά καταρχάς ντύνονται κάτω από μία κίνηση κυβερνητική. Η κυβέρνηση Ράλλη, ένας από τους όρους που θέτει στους Γερμανούς για να σχηματίσει κατοχική κυβέρνηση είναι να δημιουργηθούν εθνικά δωσιλογικά τμήματα. Πρόκειται για τους γερμανοτσολιάδες. Την ίδια στιγμή στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Μακεδονία, η δημιουργία των Τμημάτων Ασφαλείας γίνεται απευθείας από τους Γερμανούς».
Την πολιτική στόχευση πίσω από την επιδίωξη ορισμένων Ελλήνων να συνεργαστούν με τον κατακτητή, έχει αναλύσει σε παλιότερη συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο Δημήτρης Κουσουρής, επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και συγγραφέας του βιβλίου «Δίκες των δωσιλόγων 1944 - 1949. Δικαιοσύνη, συνέχεια του κράτους και εθνική μνήμη». «Οι μηχανισμοί του παλαιού καθεστώτος, του προκατοχικού κράτους συγκροτήθηκαν ούτως ώστε να αποφύγουν την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας κοινωνικής επανάστασης και την κατάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές, όταν θα έφευγαν οι δυνάμεις κατοχής» είχε επισημάνει.
Μια σειρά από ντοκουμέντα αποκαλύπτουν τον ζήλο με τον οποίο οι δωσίλογοι κυνήγησαν, βασάνισαν, σκότωσαν Έλληνες αγωνιστές της Αντίστασης. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που είχαν περιγράψει στην κάμερα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» μάρτυρες της μαζικής εκτέλεσης στα Γιαννιτσά, το Σεπτέμβριο του 1944. Γερμανικά στρατεύματα μαζί με άνδρες του διαβόητου Γεωργίου Πούλου εκτέλεσαν 117 ανθρώπους και έβαλαν τα ίδια τους τα παιδιά να σκάψουν το λάκκο για θαφτούν τα άψυχα κορμιά. Ένας από τα παιδιά τότε λέει στην κάμερα: «Ήρθε ο Πούλος και μας είπε ορισμένες κουβέντες. Δείτε τί παθαίνουν οι γονείς σας, τα αδέλφια σας. Να είστε καθαροί έλληνες, να μη γίνετε κομμουνιστές ποτέ, να είστε πατριώτες». Ο δωσίλογος δολοφόνος των αγωνιστών έλεγε στα παιδιά τους να είναι πατριώτες…

Μαυραγορίτες, ταγματασφαλίτες, βασανιστήρια και εκτελέσεις-Η πικρή απελευθέρωση -Το «ξέπλυμα» των δωσίλογων
Από τους δωσίλογους, όπως προκύπτει από την ιστορική έρευνα, λίγοι καταδικάστηκαν, με τους περισσότερους να καταφέρνουν να γλιτώσουν την εκτέλεση ή ακόμα και τη φυλακή. Από την έρευνα του Δημήτρη Κουσουρή προκύπτει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό υποθέσεων δωσιλογισμού εκδικάστηκε, ενώ το 85% αρχειοθετήθηκε. Ο λόγος, σύμφωνα με τον ιστορικό, είναι ότι «πολλοί δωσίλογοι προσέφεραν κατόπιν τις υπηρεσίες τους στο νέο καθεστώς που στήθηκε υπό την αιγίδα των συμμάχων για την καταπολέμηση του κομμουνισμού. Επίσης διέθεταν σοβαρή οικονομική επιφάνεια και διασυνδέσεις με τον κρατικό μηχανισμό. Και έτσι σε ένα μεγάλο βαθμό κατάφεραν να διαφύγουν της τιμωρίας». Αλλά και στις υποθέσεις που τελικά έφτασαν στο ακροατήριο μόνο το 45% των κατηγορουμένων καταδικάστηκε. Συνολικά εκτελέστηκαν 25 δωσίλογοι στην Ελλάδα, όταν την περίοδο 1944-1949 εκτελέστηκαν από τα έκτακτα στρατοδικεία 3.500 κομμουνιστές ή συμπαθούντες τον Κομμουνισμό.
Την επαύριο του Εμφυλίου Πολέμου, οι δωσίλογοι που είχαν αποφύγει τα δικαστήρια και την τιμωρία εντάχθηκαν με σχετική ευκολία στους μηχανισμούς του κράτους. Σημειώνει σχετικά ο Στράτος Δορδανάς: «Ο εμφύλιος πόλεμος θα λειτουργήσει ως η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Δηλαδή περνώντας όλος αυτός ο κόσμος της συνεργασίας και του δωσιλογισμού της Κατοχής μέσα απ’ τον εμφύλιο πόλεμο, αφού πρώτα καταγραφεί και καταδικαστεί, αναβαπτίζεται και επανεντάσσεται στον εθνικό κορμό, από το 'φιλεύσπλαχνο' κράτος της εθνικοφροσύνης. Και αρχίζουν σιγά – σιγά να χτυπούν τις πόρτες των πολιτικών γραφείων ζητώντας διάφορα επιδόματα ως 'αγωνιστές της εθνικής αντίστασης'. Το ίδιο το κράτος δέχεται να τους παραχωρήσει ένα μικρό κομμάτι από αυτό ως πρόνοια, αλλά όχι με το αζημίωτο. Είναι ακραιφνείς αντικομμουνιστές, μπαρουτοκαπνισμένοι την περίοδο της κατοχής και τον εμφύλιο πόλεμο».

«Παρακράτος», εξουσία και Χούντα
Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, παρά τα σημεία εκδυτικισμού της ελληνικής οικονομίας, οι δωσίλογοι της Κατοχής δε φαίνεται να έχασαν τα ερείσματά τους. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Κουσουρής, «το παρακράτος είναι το χέρι εφαρμογής του παρά-συντάγματος - της ειδικής δηλαδή νομοθεσίας που θέτει εκτός νόμου την κομμουνιστική αριστερά εκείνη την περίοδο - και που θα χρησιμοποιηθεί στις καίριες στιγμές όταν το καθεστώς θα μπορούσε να κλονιστεί. Τούτο συνέβη το 1963, για παράδειγμα, με τη δολοφονία Λαμπράκη. Είναι γνωστό ότι οι δολοφόνοι του Λαμπράκη, ο Γιοσμάς και οι λοιποί, ήταν δωσίλογοι στην Κατοχή».
Και φυσικά η χούντα αποδείχθηκε εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για τους δωσίλογους: «Το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών φέρνει ξανά στο προσκήνιο όλο το απωθημένο παρελθόν του δωσιλογισμού που μέχρι τότε μπορούσε να κατοικοεδρεύει στις παρυφές του κυρίαρχου μπλοκ της κοινοβουλευτικής δεξιάς και ήρθε να πάρει την εξουσία και να επανα-νομιμοποιηθεί και δια νόμου», υπογραμμίζει ο Κουσουρής.
Όσον αφορά τους απόγονους των δωσιλόγων και το κατά πόσο ήταν ομαλή η ένταξή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μετά το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του Εμφυλίου, ο Δημήτρης Κουσουρής απαντά:
«Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, οι δωσίλογοι μέσω του Εμφυλίου Πολέμου όχι μόνο επανεντάχθηκαν αρκετά γρήγορα στην κοινωνία και σε επίσημες θέσεις αλλά κάποιοι από αυτούς έγιναν σε λιγότερο από 15 χρόνια μέλη της Ακαδημίας Αθηνών. Τα παιδιά τους, όπως για παράδειγμα ο γιος του Ιωάννη Ράλλη, Πρωθυπουργός της τρίτης κυβέρνησης της Κατοχής, Γεώργιος Ράλλης έκανε καριέρα στη δεξιά παράταξη και έγινε Πρωθυπουργός την δεκαετία του 1980. Θέλω να πω, ότι δεν είχαν ιδιαίτερες δυσκολίες στην επανένταξή τους… με έναν τρόπο αποτέλεσαν έναν πυρήνα ενός πολιτικού προσωπικού αλλά και μιας οικονομικής και πνευματικής ελίτ, οι οποίοι πήραν στα χέρια τους το μεταπολεμικό κράτος».

Γόνοι δωσιλόγων νιώθουν περήφανοι
Έρευνα το 2018 έδειξε ότι οι Γερμανοί πολίτες του σήμερα νιώθουν ευθύνη απέναντι στους λαούς που υπέφεραν από τα εγκλήματα των ναζί. Στην Ελλάδα όπου χιλιάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν, ακόμα περισσότεροι βασανίστηκαν και ολόκληρα χωριά κάηκαν, θα περίμενε κανείς οι γόνοι των δωσιλόγων να νιώθουν ντροπή για τα πεπραγμένα των γονιών τους. Ίσως κάποιοι το κάνουν. Όμως η ίδια η ύπαρξη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής αλλά και μεμονωμένα παραδείγματα που έχει αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ακόμα πυρήνες επίδοξων συνεχιστών του δωσιλογισμού στην Ελλάδα.
Μπροστά στην κάμερα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», ο ταγματασφαλίτης Παύλος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι «δε μετανιώνω τίποτα», υποστηρίζοντας ότι «οι Γερμανοί δεν ήταν μπουμπούκια αλλά και οι κομμουνιστές δεν ήταν».
Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο Αλέξανδρος Γιοσμάς, γιος του δωσίλογου Ξενοφώντα Γιοσμά, είχε πει: «Ευτυχώς που πολέμησε ο Γιοσμάς τα κομμούνια, διαφορετικά θα ήμασταν στο Σύμφωνο Βαρσοβίας από το 1944. Οι εθνικιστές εδώ πολέμησαν τα κομμούνια που σφάζανε ελληνικό λαό». Ο πατέρας του που ήταν γνωστός στη Θεσσαλονίκη ως “φον” Γιοσμάς εξαιτίας της συνεργασίας του με τους Γερμανούς, είχε καταδικαστεί για δωσιλογισμό.
Στο ίδιο πνεύμα, ο καταδικασμένος πλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος είχε πει όταν το νεοναζιστικό μόρφωμα πέρασε για πρώτη φορά την πύλη της Βουλής το 2012: «Είμαστε η σπορά των ηττημένων. Αυτοί είμαστε! Είμαστε οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!».

Δεν πρέπει κάποιος να λογοδοτήσει;
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα του 2020, μετά από δεκαετίες πλέον σχετικά ομαλής λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου, υπάρχουν ακόμα σπέρματα του δωσιλογισμού σίγουρα πρέπει να προβληματίζει. Πόσο μάλλον όταν συγκεκριμένοι θύλακες έχουν συμβάλει στην επιβίωση πρακτικών του δωσιλογισμού και την τοποθέτηση υποστηρικτών σε θέσεις του ελληνικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως κάποιοι επιχειρούν να «ξεπλύνουν» τον φασισμό στην επέτειο του «Όχι».

* Οι ιστορικές μαρτυρίες ντοκουμέντα στα βίντεο προέρχονται από το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Η Ελλάδα του Χίτλερ». Μιλούν οι: Γιάννης Κουβάς, Δημήτρης Αγαπητός, Φραντζέσκα Νίκα, Μαριά Μανωλάκου, Κώστας Θεοφάνους, Ουρανία Νιζαμίδου, Παύλος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Αθανασιάδης, Σταύρος Αβδούλος, Διονύσιος Κασάπης, Κώστας Αθανασόπουλος, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Βάσσος Βάσσου, Καλουτά Αννα, Αγγελική Στεφάνου, Λουκάς Κόκκινος, Νίνος Παπαθανασίου, Ελένη Μανακούδη, Νίκος Κάτσός

 

Δάντης σε Μητσοτάκη: Όλοι γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει η Αντίσταση

 

«Και ξέρεις Κυριάκο... Η αντίσταση είχε κυρίως αριστερούς για αυτό άργησε να αναγνωριστεί», σημειώνει ο... Χρήστος Δάντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό 

Μαθήματα πραγματικής ιστορίας - και όχι αναθεωρημένης που επιχειρούσε να πουλήσει η παράταξη της Δεξιάς μισό και πλέον αιώνα και τώρα επιχειρεί να πλασάρει ξανά ο πρωθυπουργός για να απομειώσει τους αγώνες και την προσφορά της Αριστεράς στον τόπο - παραδίδει ο τραγουδιστής Χρήστος Δάντης στον Κυριάκο Μήτσοτάκη. Ο Χρήστος Δάντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό που είπε από το βήμα της Βουλής ότι η Αριστερά πρέπει να σταματήσει να μονοπωλεί την Εθνική Αντίσταση γιατί έχει και η Δεξιά πάρει μέρος σε αυτή του απαντά με επιχειρήματα που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ή να αμφισβητήσει. «Η Ζυγαριά δε μπορεί να γύρει υπέρ των δοσίλογων. Δυστυχώς, δε μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τον Ζέρβα με τον Άρη. Ο Ζέρβας τιμήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση με το αξίωμα του Υπουργού. Τον Βελουχιώτη τον τίμησε η ίδια η ιστορία Κυριάκο. Όλοι γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει η Αντίσταση», τονίζει με νόημα ο Χρήστος Δάντης. 

Η ανάρτηση του Χ. Δάντη στο Facebook: Σήμερα η μέρα επιβάλει περισσότερο από ποτέ την ανάδειξη της σημαίας μας, μιας σημαίας που ανήκει σε όλους τους Έλληνες, αριστερούς, κεντρώους, δεξιούς. Μιας σημαίας που μας έκαναν να φοβόμαστε να υψώσουμε για πάνω από μια δεκαετία οι φασίστες, μη νομίσει κανείς ότι έχουμε ίδια «πιστεύω» με δαύτους. Μιας σημαίας που συμβολίζει τη δημοκρατία, αυτό ακριβώς που ήθελαν να καταλύσουν. Ζήτω η 28η Οκτώβρη. Ζήτω η Ελληνική Αντίσταση. Και ξέρεις Κυριακο... Επειδή αλλιώς μεγαλώσαμε εμείς κι αλλιώς εσύ, σίγουρα η Αντίσταση είχε και κάποιους ανένταχτους, κάποιους λίγους δεξιούς, αλλά είχε κυρίως αριστερούς. Γι αυτό άργησε ν’ αναγνωριστεί. Η Ζυγαριά δε μπορεί να γύρει υπέρ των δοσίλογων. Δυστυχώς, δε μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τον Ζέρβα με τον Άρη. Ο Ζέρβας τιμήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση με το αξίωμα του Υπουργού. Τον Βελουχιώτη τον τίμησε η ίδια η ιστορία Κυριάκο. Όλοι γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει η Αντίσταση. 
Χρόνια Πολλά Ελλάδα 
Χρήστος Δάντης 
28/10/2020...

Τη μάσκα σας, ω Μωυσή!

 
Θανάσης Καρτερός

Αυτός ο άνθρωπος έχει μια διαταραγμένη σχέση με τη μάσκα, που χρειάζεσαι τις γνώσεις... ψυχίατρου για να τη χαρακτηρίσεις. Από τη μια δεν έχει πρόβλημα να εμφανίζεται κάθε τόσο με διαφορετική μάσκα. Καμαρωτός-καμαρωτός μάλιστα, ιδίως όταν κερδίζει το απολύτως ανιδιοτελές χειροκρότημα των βουλευτών του με τις μεταμφιέσεις του. Αντιστασιακός έξι μηνών, εισαγγελέας όταν πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ, Μωυσής και βάλε όταν πρόκειται για τον κορωνοϊό, κεντροδεξιός όταν πρόκειται για τους πρόθυμους σημιτικούς, ακροδεξιός όταν πρόκειται για τους απρόθυμους χρυσαυγίτες, στρίγγλα όταν πρόκειται για ξυπόλυτους πρόσφυγες, αρνάκι όταν πρόκειται για τις τουρκικές κρουαζιέρες. Απόκριες όλη τη χρονιά έχει. Από μάσκα σε μάσκα... Μερικές φορές μάλιστα αλλάζει δυο-τρεις σε μια μέρα. 
Από την άλλη, την ιατρική μάσκα που φορέσαμε και τελευταία φοράμε υποχρεωτικά όλοι ως άμυνα στην Covid 19 τη φοράει όποτε θυμάται. Σκύβει πάνω από ένα κοριτσάκι στην πρώτη φάση της πανδημίας, αν θυμάστε - χωρίς μάσκα. Πάει να επισκεφτεί τον γιο του στη μονάδα όπου υπηρετεί και φωτογραφίζεται με μια μεγάλη παρέα νέων εκεί - πάλι χωρίς μάσκα. Κάνει την κρουαζιέρα του στη Σαμοθράκη και φωτογραφίζεται μετά Μαρέβας και τοπικού βουλευτή, που λίγο αργότερα βρέθηκε θετικός στον ιό - άντε πάλι χωρίς μάσκα. Και μας βγαίνει κι από πάνω, στην τελευταία περίπτωση, ο Ρωμανός ο μελωδός της Ν.Δ., για να καταγγείλει την "ΑΥΓΗ" με διάφορες άρες μάρες σαχλαμάρες και με τη συνδρομή του ΣΚΑΪ-Άρη. Γιατί δημοσίευσε τη φωτογραφία του πρωθυπουργού μας άνευ μάσκας. Ξεχνάει άραγε να τη φορέσει; Όπως ξεχνάει κι αυτός και άλλοι να πουν μια λέξη για τον συνωστισμό άνευ μάσκας στις εκκλησίες και την κοινή χρήση του σχετικού κοχλιάριου; Τον καταλαμβάνει το σύνδρομο του υπεράνω, που δεν αντέχει να εμφανίζεται φιμωμένος όπως ο απλός λαός; Δεν αντέχει να κρύβει το λαμπερό του πρόσωπο; Έχει πρόβλημα επαφής με την πραγματικότητα; 
Ανεξιχνίαστοι οι λόγοι που τον ωθούν να φωτογραφίζεται χωρίς μάσκα, χωρίς να τηρεί τις αποστάσεις, χωρίς, χωρίς. Χωρίς εν γένει να εφαρμόζει πρώτος τα μέτρα -έστω και για λόγους παραδείγματος- που επιβάλλει στους άλλους. Αλλά, θα πείτε, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός. Ένας και μοναδικός, κατά Κοντοζαμάνη. Σάμπως πρόστιμο θα του κόψουν;...

Οι Πρέσπες είναι πολύ μακριά από την Τουρκία...

 

Νίκος Γιαννόπουλος

Η Συμφωνία των Πρεσπων (που ακόμα και Βορειομακεδόνες ιθύνοντες τη χαρακτήρισαν διπλωματικό κομψοτέχνημα) έκανε περήφανους όσους στρατεύουνται πολιτικά σ' αυτό που σχηματικά ονομάζουμε ελληνική ανανεωτική αριστερά. Πρόκειται, άλλωστε, για το... μόνο πολιτικό χώρο που δεν υπέκυψε στην εθνικιστική μανία των αρχών της δεκαετίας του 90 στο Μακεδονικό και άφησε την πατριδοκαπηλία σε όλους τους υπόλοιπους.
Η λύση ονοματολογικού προβλήματος της γειτονικής χώρας με την ιστορική Συμφωνία που υπέγραψαν στις Πρέσπες Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έβαλε, παρά τη λυσσώση εθνικιστική αντίδραση και στις δύο χώρες, ούρειο άνεμο στα πανιά του τότε κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ. Φούσκωσε όμως τόσο πολύ ο άνεμος που στελέχη της Κουμουνδούρου έφτασαν να πιστέψουν ότι μπορεί το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών να δώσει τη λύση και στα ελληνοτουρκικά.
Πλάνη. Ξεκάθαρα. Ανθρωποι που διαθέτουν πολύ καλή γνώση των λεγόμενων εθνικών θεμάτων, με παιδεία μαρξιστική, αποδεδειγμένα ικανοί και επαρκώς ενημερωμένοι πατούν την μπανανόφλουδα και πιστεύουν ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία μπορεί να εξευμενιστούν αν η ελληνική πλευρά δείξει ειλικρινή διάθεση για έναν τίμιο και αμοιβαίως επικερδή συμβιβασμό (κυρίως στο ζήτημα των υδρογονανθράκων αλλά όχι μόνο).
Μα για να προκύψει όμως ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να επιζητεί το συμβιβασμό και η άλλη πλευρά. Η οποία, επιπρόσθετως, θα πρέπει να αποφεύγει τις προκλητικές ενέργειες, να αποδεικνύει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο, να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και να παρουσιάζει μετριοπάθεια τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.
Η Τουρκία, σήμερα, δεν πληροί καμία από αυτές τις προϋποθέσεις. Μακριά από την οποιαδήποτε εθνικιστική υστερία είναι πασιφανές ότι η γειτονική χώρα θέλει να επιβάλλει τη θέσης προβοκάροντας και προκαλώντας, ενώ ταυτόχρονα ξεδιπλώνει αργά αλλά μεθοδικά όλο το πλέγμα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο δε ηγέτης της, στυγνός, με απολυταρχικές τάσεις στο εσωτερικό αντιμετωπίζει τα αδιέξοδά του τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια συμβιβασμού, ακόμα και αν αυτή προέρχεται από την ίδια την Αγκελα Μέρκελ. Λαϊκίζει, την ίδια ώρα, ασύστολα και παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που θυμίζει άλλες εποχές που ο κόσμος προσπαθεί να ξεχάσει.
Με λίγα λόγια, απέχει παρασάγγας από το να θεωρηθεί μετριοπαθής.
Με έναν τέτοιο αντίπαλο, η επιδίωξη συμβιβασμού, τουλάχιστον με τις υπάρχουσες συνθήκες, θα παραμείνει κενό γράμμα. Και οι φωνές, ας το πούμε άλλη μία φορά σχηματικά, που βρίσκονται αριστερότερα του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι δεν υπολογίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης.
Ο γενικός κανόνας πράγματι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής υπαγορεύει την άοκνη προσπάθεια για συνεννόηση, συμβιβασμό, κόντρα στο σαράκι της πατριδοκαπηλίας και των κατά τόπους υποστηρικτών της. Πράγματι, αυτού του είδους οι προσπάθειες, όταν συνοδεύονται από ειλικρινείς προθέσεις, παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα.
Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, ας πούμε, στο Κυπριακό. Η παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των τουρκοκύπριων αποτελούσε χρυσή ευκαιρία. Ο Νίκος Αναστασιάδης για τους δικούς του λόγους δεν το τόλμησε και το πουλί πέταξε. Νέος ηγέτης των Τουρκοκύπριων είναι εδώ και κάποιες ημέρες ο άνθρωπος του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ.
Στην αμιγώς ελληνοτουρκική διένεξη όμως τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν. Και πως να υπάρξουν όταν το ένα από τα δύο μέρη πραγματοποιεί μία επίδειξη αμετροέπειας και αλαζονίας σχεδόν σε κάθε δημόσια τοποθέτησή της.
Υπό αυτήν την έννοια μία σχετική μουρμούρα που υπόκωφα θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει σε μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το κόμμα τους σήκωσε πολύ ψηλά το λεκτικό ατόπημα Χρυσοχοϊδη περί εθνικισμού και 12 μιλιών είναι μάλλον υπερβολική.
Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν πολιτικός αντίπαλός του στη Βουλή (που τυγχάνει να είναι και πρωτοκλασάτος Υπουργός) του εκτοξεύει την κατηγορία της εθνικιστικής προσέγγισης στα ελληνοτουρκικά, η απάντηση θα πρέπει να δοθεί.
Οι αντιρρήσεις και η διαφορετική άποψη βέβαια έχουν τα δικά τους επιχειρήματα τα οποία εδράζονται και σε πολιτική και ιδεολογική επεξεργασία χρόνων. Μόνο που στην εξωτερική πολιτική αυτό που μετρά πάνω απ' όλα είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δείχνει ότι η Τουρκία δεν θέλει να συμβιβαστεί αλλά να κυριαρχήσει.
Κάθε σώφρων Ελληνας πολιτικός οφείλει αυτό να το έχει κατά νου. Οπως επίσης και το ακόλουθο. Η Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τιμόνι, δεν αποτελεί κράτος δικαίου, δεν εφαρμόζει πολιτικές δικαίου ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Δια παν ενδεχόμενο λοιπόν, όλες οι λύσεις θα πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι, ακόμα και αυτή της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια...

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΟΧΙ

απο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Το ποντίκι" της 28/10/2020

Κυρ. Μητσοτάκης: Παραχάραξη

 

Γ. Λακόπουλος
 

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί και στο κόμμα του Βορίδη για εθνικισμό. Όποιος έγραψε το αντίστοιχο εδάφιο από τη τελευταία ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, παραβίασε αυτόν τον κανόνα και τον... εξέθεσε. 
Αν ήταν μόνο αυτό… Το συγκεκριμένο εδάφιο χρήζει ειδικής παρατήρησης. Το πολιτικό θράσος, η ιστορική ανακρίβεια, και η πατριωτική ύβρις που το συνθέτουν- αν είναι σύνθεση η εκφώνηση με παραληρηματικό ύφος συγκολλημένων ανακριβειών- που συμπυκώνει ,δημιουργούν ένα θέμα για τον Πρωθυπουργό: ελέγχει από πριν αυτά που του δίνουν οι λογογράφοι του να διαβάσει στη Βουλή; Να του δούμε ξανά: «Μου έκανε πολλή εντύπωση η αναφορά σας στον εθνικισμό. 
Και η κατηγορία, ότι εθνικισμός υπάρχει βασικά από την πλευρά της Δεξιάς, ότι μόνο εσείς πολεμήσατε στην εθνική αντίσταση, εσείς οριζόμενοι ως Αριστεροί. Όχι, στην εθνική αντίσταση πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός και κάποια στιγμή αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί. Δεν αποτελεί προνόμιο η εθνική αντίσταση της Αριστεράς. 
Και είναι προσβολή να το λέτε αυτό, είναι προσβολή να το λέτε ακόμα και σήμερα μετά την εθνική συμφιλίωση, να επανέρχεστε σε στιγμές διχασμού. Γιατί αυτή η παράταξη δεν είχε ανθρώπους που πολέμησαν, που θυσιάστηκαν στην εθνική αντίσταση;» Υποτίθεται ότι απαντούσε στον Αλέξη Τσίπρα που κατήγγειλε τα περί «εθνικισμού του ΣΥΡΙΖΑ» που εκστόμισε ο Χρυσοχοΐδης. Ο πρώην Πρωθυπουργός απλώς υπενθύμισε για λογαριασμό της Αριστεράς, τον «φόρο αίματος για την πατρίδα στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, όταν οι εθνικιστές και οι δήθεν εθνικόφρονες, ειδικά την περίοδο της Κατοχής, ήταν συνεργάτες των κατακτητών».
Σ’ αυτό απαντούσε υποτίθεται. Μόνο που όλη η απάντηση δεν είναι απλώς λάθος, αλλά ανιστόρητη και προκλητική παραχάραξη της Ιστορίας. Ότι ο εθνικισμός βρίσκεται ενσωματωμένος στη Δεξιά δεν είναι «κατηγορία». Είναι ιστορικό δεδομένο. Ασφαλώς στην αντίσταση δεν πήραν μέρος μόνο οι αριστεροί- και ουδείς έχει ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Αλλά οι αριστεροί και η Δημοκρατική Παράταξη εν γένει, ήταν οι βασικοί δημιουργοί του ΕΑΜ, που ήταν ο κορμός της αντίστασης. Στην αντίσταση ΔΕΝ «πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός». Υπήρξε και ένα τμήμα που στάθηκε στο πλευρό των κατακτητών και πολέμησε την αντίσταση. 
Υπήρχαν οι δωσίλογοι, οι μαυραγορίτες, οι ταγματασφαλίτες, οι Χίτες και άλλοι συνεργάτες των ναζί. Άνθρωποι που βγήκαν πλούσιοι από την Κατοχή. Δεν γνωρίζει ο Πρωθυπουργός από ποια παράταξη προέρχονται και σε ποια παράταξη αφομοιώθηκαν μετά τον πόλεμο; Σταδιοδρομώντας μάλιστα στην πολιτική μαζί της, κάποιοι. Δεν έχει ακούσει από ποια παράταξη προέρχονται οι κατοχικοί πρωθυπουργοί; Με αυτά τα δεδομένα συνιστά ιστορική ύβρη να αμφισβητει ότι η συμμετοχή στην αντίσταση δεν είναι τιμή και προνόμιο που δικαιούνται οι «οριζόμενοι – σ.σ. τι είναι πάλι αυτό;- Αριστεροί . Να λενει οτι συνιστά «προσβολή» να το αναφέρει ο Τσίπρας στη Βουλή. 
Κατά τον πρωθυπουργό έχει και η Δεξιά ισοδύναμο προνόμιο. Από πότε; Πράγματι και αυτή η παράταξη «είχε ανθρώπους που πολέμησαν, που θυσιάστηκαν στην εθνική αντίσταση». Μήπως θα ήθελε όμως να κάνει μια σύγκριση; Να μετρήσει αντιστασιακές πράξεις, θυσίες, στράτευση, εκτελεσμένους; 
Αν ο Πρωθυπουργός δεν έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια στο δημόσιο λόγο του -και στη συγκεκριμένη συζήτηση αυτό έδειχνε να του συμβαίνει- ένας λόγος υπάρχει για να λέει τέτοια πράγματα: να ξεπλύνει ιστορικά τον εσμό όσων συνεργάσθηκαν με τους Γερμανούς στην Κατοχή. Σαν οιονει αναδρομικη δικαίωση. Δια της ιστορικής παραχάραξης. Διόλου κολακευτικό για Πρωθυπουργό. Αλλά και διόλου αθώο πολιτικά...

Η επανεμφάνιση Τσιόδρα ήταν "Βατερλώ"

 

Μάνος Χωριανόπουλος

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην πρώτη φάση της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, δικαίως, αποτέλεσε έναν οδηγό για τους πολίτες, που έψαχναν απαντήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες οδηγίες για το... πώς να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή υγειονομική απειλή.
Ήταν η περίοδος, που η κυβέρνηση άκουγε τους επιστήμονες, χωρίς να έχει κυριαρχήσει ακόμα η ιδέα της πολιτικής εκμετάλλευσης και τα αφηγήματα για την πιο “ασφαλή χώρα” και του “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”.
Ο κ. Τσιόδρας τότε μπορεί να είχε το πάντα μειλίχιο ύφος του, ωστόσο μιλούσε συνεχώς με στοιχεία και εξηγούσε τα επόμενα βήματα ενός σχεδίου,  που υπήρχε και εκ του αποτελέσματος, ήταν επιτυχημένο.
Στη συνέχεια ο καθηγητής, έφυγε από το προσκήνιο, έχοντας προειδοποιήσει ότι όταν τον δούμε ξανά με τον Νίκο Χαρδαλιά τα πράγματα θα είναι άσχημα. Εκανε άλλη μια εμφάνιση, όταν τα κρούσματα άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα και επανεμφανίστηκε χθες. Την πιο σκοτεινή ώρα της επιδημίας στην Ελλάδα, μέχρι την επόμενη.
Και η επανεμφάνισή του, ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους πολίτες όλο το προηγούμενο διάστημα. Ήταν μια εμφάνιση πολιτικού, που επιστρατεύθηκε για να συγκινήσει, την ωρα που εμείς χρειαζόμασταν και πάλι τον επιστήμονα με τα στοιχεία και τις οδηγίες του.
Μια τοποθέτηση με φουστανέλες, “αέρα”, ένδοξους απογόνους ενδόξων προγόνων, ελπίδα ανακατεμένη με φόβο, σκόρπιες συμβουλές και επίκληση στο συναίσθημα.
Μπορεί ο κ. Τσιόδρας να μίλησε για “συνείδηση” και “θέμα καρδιάς”, ωστόσο ήταν απλώς με άλλα λόγια το αφήγημα της “ατομικής ευθύνης”, που δικαιολογεί την κυβερνητική ανεπάρκεια και ως προς τη λήψη μέτρων στο σωστό χρόνο και ως προς την επιβολή τους.
Η αναφορά στα Μέσα Μεταφοράς και οι νουθεσίες για να αποφύγουν οι πολίτες τον συνωστισμό, όσο μπορούν, ήταν εκτός τόπου και χρόνου γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι του μόχθου αυτή την επιλογή μετακίνησης έχουν και η κυβέρνηση αυτό τον αριθμό λεωφορείων και συρμών τους προσφέρει, με τη γνωστή και βοηθητική για την εξάπλωση του κορονοϊού συχνότητα δρομολογίων.
Την ίδια στιγμή, ενώ αναφέρθηκε σε διάφορες περιπτώσεις συναθροίσεων, άφησε τους ιερείς στο απυρόβλητο, αν και για να είμαστε δίκαιοι το θέμα εκεί το έληξε ο κ. Χαρδαλιάς που μετά τις εικόνες συνωστισμού στον Αγ. Δημήτριο, έκρινε ότι η Εκκλησία "βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας".
Η υιοθέτηση τέλος της άποψης ότι το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογών, εξηγείται μόνο αν μπει στη ζυγαριά το θέμα της οικονομίας, που όμως δεν είναι ζήτημα του κ. Τσιόδρα. Γι'αυτά υπάρχουν άλλοι υπεύθυνοι με τα μαξιλάρια και τις μαξιλαροθήκες των δισ. ευρώ και τα χρήματα που θα βρέξει απο την Ευρώπη (αν μπορέσουμε να τα απορροφήσουμε).
Η επανεμφάνιση του καθηγητή είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς σε τι μας έκανε σοφότερους για τα επόμενα βήματα και με τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων να είναι πια εκτός ελέγχου.
Το ότι ο κ. Τσιόδρας, δεν ήρθε για να μας πει κάτι συγκεκριμένο, αλλά αναλώθηκε σε νουθεσίες, πρώτον είναι λυπηρό και δεύτερον είναι τρομακτικό.
Λυπηρό γιατί στην πρώτη φάση της πανδημίας, έπαιξε μεγάλο ρόλο ο ίδιος στην ψύχραιμη στάση των πολιτών και αυτό θα το έχει παράσημο για πάντα. Ήταν όμως πρώτα επιστήμονας και μετά ο "καλός θείος", που μας συμβουλεύει.
Τρομακτικό, διότι αν ο άσος στο μανίκι της κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, είναι το "βγες μπροστά Σωτήρη να τους τα πεις" και όχι ένα συνεκτικό -ακόμα και σκληρό- σχέδιο με εμπροσθοβαρή μέτρα και πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, τότε την έχουμε πολύ άσχημα...

«Νόμος κεραμίδα» πάνω στο κεφάλι μας...

 Βασίλης Βασιλικός

Την ώρα που ο κόσμος μας παρουσιάζει μια εικόνα μακελειού από τον κορωνοϊό, καθώς καταγράφονται πλέον...43.514.678 κρούσματα και περισσότεροι από 1.159.708 θάνατοι παγκοσμίως και στην χώρα μας παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα τουλάχιστον 31.496 κρούσματα της νόσου, ενώ τουλάχιστον 581 συμπολίτες μας απεβίωσαν από την νόσο, καθώς ένα δεύτερο κύμα της νόσου επελαύνει από άκρου εις άκρον της χώρας μας. Την ώρα που η ύφεση κατά τον ΙΟΒΕ θα φθάσει φέτος στο δυσθεώρητο ύψος του 8% (στην καλύτερη περίπτωση) και θα χρειαστούμε με τις καλύτερες προβλέψεις τουλάχιστον 2 χρόνια για να γυρίσουμε εκεί που η οικονομία βρισκόταν στα τέλη του 2019. 
Την ώρα που η ΓΣΕΕ μιλά με στοιχεία για κατάρρευση της απασχόλησης και έξοδο από την εργασία (3ος -7ος 2020), σχεδόν 200.000 συμπολιτών μας, μειώσεις μισθών τουλάχιστον 10%, και εισόδημα σε όσους βρίσκονται σε αναστολή κάτω από το 50% του μισθού τους. Την ώρα που οι καλλιτέχνες και οι παραγωγοί πολιτισμού της χώρας οδηγούνται μετά από την πολύμηνη ανεργία και την ανυπαρξία κρατικής πρόνοιας και κάθε υποστηρικτικού μέτρου στο κοινωνικό περιθώριο και την άγρια φτωχοποίηση τους, καθώς επέρχεται λόγω των μέτρων ένας ακόμα άγριος χειμώνας χωρίς πολιτισμό. Την ώρα που το μειωμένο εισόδημα πλήττει τα έσοδα της αγοράς, σε όλα τα επίπεδα, περιορίζει περαιτέρω την απασχόληση και συμπιέζει σε βαθμό ασφυξίας μισθωτούς, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. 
Την ώρα που το χρέος του ιδιωτικού τομέα (1/3 ιδιώτες και 2/3 επιχειρήσεις) για το 2020 ανέρχεται σε 234 δισ. ευρώ. Την ώρα που τα νοσοκομεία μας είναι υποχρεωμένα να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο του κορονοϊού με πρωτοφανείς ελλείψεις και μειωμένο κατά 31 εκατ. προϋπολογισμό. 
Την ώρα που οι περισσότερες φοιτητικές λέσχες της χώρας παραμένουν από τον Μάρτιο ακόμα κλειστές, χωρίς η υπουργός Παιδείας να χολοσκάει για τον τρόπο που θα τραφούν τα παιδιά! Την ώρα που στα σχολεία μας στοιβάζονται 25 μαθητές ανά τάξη, χωρίς μέτρα πρόληψης, εκτός από γελοιότητες με παγουρίνια και μάσκες μεγέθους σχολικής ποδιάς! 
Την ώρα που κανένα βήμα δεν έχει γίνει από την υπουργό για την εκπαίδευση και την παροχή των αναγκαίων μέσων των εκπαιδευτών στην υποχρεωτική εκ των πραγμάτων τηλεκπαίδευση! Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει ή να ελαττώσει τις συνέπειες από τα φαινόμενα αυτά, να ενισχύσει τους πολίτες και την κοινωνία που οδηγείται μαζικά στην εξαθλίωση και στην οικονομική ανυποληψία, αλλά επιμένει με ακατανόητο λογικά τρόπο στην ολοκλήρωση ενός προγράμματος που στην καλύτερη περίπτωση (αν δηλαδή δεν γίνεται ηθελημένα και επί σκοπώ μαζικής κοινωνικής εξόντωσης) είχε σχεδιαστεί υπό άλλες τελείως διαφορετικές συνθήκες, και εν όσω ακόμα η πανδημία δεν είχε ενσκήψει στην οικονομική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων! 
Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία απέκρυψε τα σχέδια της για την κατοικία και εξαπάτησε τους πολίτες. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έλεγε το 2017 σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: «Ας ξεκινήσουν οι τράπεζες με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων! Και αν στο νόμο Κατσέλη έχουν παρεισφρήσει ‘στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί να εντοπιστούν!» 
Παρά τους περί αντίθετους ισχυρισμούς της η Κυβέρνηση βάζει εν μέσω πανδημίας σαν στόχο την ιερότερη κοινωνική παρακαταθήκη μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο: Το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι των Ελλήνων και στοχοποιεί και την μικροϊδιοκτησία τους! Φέρνοντας στην Βουλή ένα νομοσχέδιο σχεδιασμένο αποκλειστικά και μόνον υπέρ και προς όφελος των τραπεζών. Κανένας δανειολήπτης, ούτε ο πιο ευάλωτος, δεν διατηρεί την ιδιοκτησία του σπιτιού του και δεν υπάρχει πλέον προστασία πρώτης κατοικίας για κανέναν. Όλοι οι Έλληνες, ακόμη και οι ασθενέστεροι οικονομικά αντιμετωπίζονται σαν στρατηγικοί κακοπληρωτές! 
Στερούνται την δυνατότητα προσφυγής στην Δικαιοσύνη και εναπόκειται αποκλειστικά στην διάθεση των τραπεζών να αποφασίσουν εάν μπορεί να γίνει ρύθμιση των οφειλών ή να οδηγηθεί ο οφειλέτης στην αναγκαστική πτώχευση! 
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα το οποίο, προσβάλλει με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο τα κοινωνικά κεκτημένα της μεταπολεμικής περιόδου, βάλλει κατά της κοινωνίας, της μέσης οικογένειας των Ελλήνων και προσβάλλει όχι μόνο τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αλλά την αίσθηση δικαίου στην κοινωνία μας, για χάρη των τραπεζών και των funds. Δεν είστε απλώς απόντες κύριοι κυβερνώντες από τις ανάγκες της κοινωνίας, είστε επικίνδυνοι για τις ανάγκες αυτές!... 
Πηγή: tvxs.gr