Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Συνεχής υποβάθμιση του συστήματος υγείας και νέα χαράτσια


Ένα ακόμα κυβερνητικό έγκλημα διαρκείας

του Παύλου Δερμενάκη

Η υγεία του λαού είναι ένα αγαθό μέσω του οποίου η παρούσα κυβέρνηση της και ειδικότερα ο σημερινός υπουργός «αξιοποιούν» με συγκεκριμένους στόχους: 1) τη λαϊκή οικονομική αφαίμαξη, 2) την αναδιανομή με ένα ακόμα τρόπο των εισοδημάτων σε βάρος των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, 3) την κατάργηση πλήρως του ΕΣΥ και την απόλυτη ιδιωτικοποίηση της Υγείας, 4) την ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας. Στο ενεργητικού του Άδ. Γεωργιάδη ήδη καταγράφονται πολλές «επιτυχίες» σε χρόνο ρεκόρ σε αυτή την κατεύθυνση. Ξεκίνησε με την εκχώρηση (ανάθεση [!] την είπε) σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μιας σειράς μικροβιολογικών εξετάσεων των νοσοκομείων. Προχώρησε στα απογευματινά χειρουργεία με συγκεκριμένη «ταρίφα» σε βάρος των ασθενών. Ακολούθησε η σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Συνεχίζει τώρα με τα νέα χαράτσια στις εξετάσεις…. και θα ακολουθήσει η συνέχεια. Την ίδια στιγμή η υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας και οι ελλείψεις συνεχίζονται και εντείνονται. Η έλλειψη φαρμάκων από την αγορά είναι καθημερινό γεγονός. Οι ουρές στο δημόσιο σύστημα υγείας και η απελπισία του κόσμου μεγαλώνουν.
Όσοι αντιμετωπίζουν χρονίζοντα προβλήματα υγείας βιώνουν καθημερινά όλο το «μεγαλείο» της «δωρεάν» δημόσιας υγείας την εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Ν.Δ., ιδιαίτερα δε στην παρούσα φάση με υπουργό Υγείας τον Άδ. Γεωργιάδη. Συνεχείς αναμονές, άγχος, αβεβαιότητα με συνέπειες την κατάθλιψη, την παραίτηση, την εγκατάλειψη της όποιας προσπάθειας. Κοινώς, αλίμονο σε αυτόν που δεν έχει κάποιο χρηματικό απόθεμα στην άκρη για να μπορέσει να κάνει έστω κάτι για την υγεία του, καθώς όλα έχουν πλέον την τιμής τους. Η οποία τιμή συνεχώς και αυξάνεται με κάθε τρόπο και μέσο.
Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι προφανή, ανεξάρτητα αν γίνονται δημόσια γνωστά, έγκαιρα και ειδικά σε όλο το μέγεθός τους.
1. Ελλείψεις σημαίνουν θάνατος: Είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες υπάρχουν «ελλείψεις» στην αγορά σε σημαντικά φάρμακα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έδωσε άδεια εξαγωγών ακόμα και για είδη που υπάρχουν σε έλλειψη! Η σκοπιμότητα της έλλειψης είναι «κοινό μυστικό», η αύξηση των τιμών. Το αποτελέσματα για τους ασθενείς: επιδείνωση της κατάστασης, άγχος, αβεβαιότητα, φόβος, παραίτηση… και όταν είναι κάποιος ασθενής ευαίσθητος ή δεν αντέχει…
Δυστυχώς αυτό έγινε προχθές με τον πλέον οδυνηρό τρόπο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Καρκινοπαθής που χρειαζόταν φάρμακο αξίας 12 ευρώ, το οποίο ήταν σε έλλειψη με αποτέλεσμα την ακύρωση της θεραπείας, μην αντέχοντας την κατάσταση και τους πόνους έβαλε τέλος στη ζωή του. Η απάντηση της κυβέρνησης μέσω του «τηλεπωλητή» (κυβερνητικής προπαγάνδας) αρμόδιου υπουργού ήταν ότι «…βρέθηκε το φάρμακο, κλείστηκε ραντεβού και δεν ήρθε. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη φαρμάκου, έχουμε κάνει εισαγωγή, έχουμε διορθώσει το πρόβλημα που υπήρχε με την τιμή του». Φυσικά πως να «έρθει» αφού δεν είχε καμία στήριξη, βοήθεια και είχε ήδη αυτοκτονήσει… Αλλά η άριστη κυβέρνησή μας έχει διορθώσει το πρόβλημα με την τιμή του φαρμάκου! Ο ασθενής είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα στο τέλος Δεκεμβρίου. Το ραντεβού για τη θεραπεία κλείστηκε για 2 μήνες μετά! Τόσο νωρίς. Στο διάστημα αυτό ο όγκος μεγάλωσε σημαντικά και του προξενούσε πόνο. Όταν έφτασε η ώρα για το ραντεβού δεν υπήρχε το φάρμακο για τη χημειοθεραπεία, ήταν σε έλλειψη. Απεγνωσμένα ο ασθενής και οι δικοί του αναζητούσαν το φάρμακο. Το ραντεβού ακυρώθηκε… Το φάρμακο τελικά βρέθηκε «δια μαγείας» την τελευταία στιγμή. Όμως ο άνθρωπος δεν άντεξε τους πόνους και την κατάσταση…. Ο υπουργός-πλυντήριο «καθάρισε» ότι δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση και το διαλυμένο, από τον ίδιο και τους ομοίους τους, σύστημα υγείας. Όπως ακριβώς γίνεται κάθε φορά με τα Τέμπη, τις πλημμύρες και τόσα άλλα…
Το 22% των πολιτών δήλωσαν σε έρευνα ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας, τις οποίες χρειάζονταν, λόγω του κόστους. Κάνοντας την αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,9 εκατ. άτομα
2. Η υγεία κοστίζει πολύ ακριβά. Τις τελευταίες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα για θέματα υγείας (διαχείριση φαρμάκων) του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε τον Δεκέμβριο 2023, από τους ερωτηθέντες «22% δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας, τις οποίες χρειάζονταν, λόγω του κόστους. Κάνοντας την αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της χώρας, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,9 εκατ. άτομα.» Όσον αφορά το ετήσιο κόστος ανά οικογένεια για την υγεία, το 27,7% των ερωτηθέντων δήλωσε δαπάνες πάνω από 500 ευρώ όταν ήδη έχουν πληρώσει πολλαπλά μέσω του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης-περίθαλψης και αφήνουμε εκτός συζήτησης τη φορολογία που επίσης εμείς πληρώνουμε. Το 26,1% πλήρωσε έως 250 ευρώ και το 22,9% από 251-500 ευρώ. Τέλος το 23,3% δεν έδωσε απάντηση. Άρα τα παραπάνω ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα.
3. Το τζόκερ του ραντεβού: Η υποστελέχωση του ΕΣΥ στις διάφορες νοσοκομειακές μονάδες αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο κλείσιμο των ραντεβού. Ακόμα και για τις πιο απλές περιπτώσεις το ραντεβού, αν το πετύχεις, θα είναι μετά από αρκετές μέρες. Ενδεικτικά για αιματολογικές εξετάσεις στον Ευαγγελισμό με ημερομηνία αιτήματος την 14/3/2024 το πιο σύντομο ραντεβού είναι η 29η Μαρτίου, δηλαδή 15 μέρες μετά. Φυσικά για το υπουργείο Υγείας αυτό είναι η κανονικότητα και δεν υπάρχει πρόβλημα, ο ασθενής και η πάθησή του μπορούν να περιμένουν…. Με αυτό τον τρόπο οδηγείται ο κόσμος, υποχρεώνεται στην πραγματικότητα από την κυβέρνηση, να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα, εάν φυσικά μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά. Έτσι οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να αναζητήσουν λύση στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα. Διαφορετικά παραιτούνται και αυτό το ποσοστό είναι το ένα τέταρτο του πληθυσμού!
Όποιος θέλει να δει την κατάσταση στον τομέα των ραντεβού ας κάνει μια προσπάθεια στην ιστοσελίδα www.1535.gr για να διαπιστώσει το μέγεθος των καθυστερήσεων και των προβλημάτων καθώς σε πάρα πολλές ειδικότητες – παθήσεις μετά τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, που εξαντλούνται τα ραντεβού δεν μπορείς να βρεις μέχρι το τέλος του. Πρέπει να αναζητήσεις την τύχη σου με τη δημοσιοποίηση των προγραμμάτων του επόμενου μήνα, η οποία γίνεται λίγο γύρο στις 20 κάθε μήνα.
4. Νέα χαράτσια από 1η Απριλίου: Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που είναι στη διαδικασία της διαβούλευσης θεσμοθετούνται νέα χαράτσια για τους ασθενείς. Ειδικότερα:
Διαγνωστικές εξετάσεις: Όσοι ασθενείς πηγαίνουν για εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα θα επιβαρύνονται επιπλέον της συμμετοχής τους με 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό. Εάν οι εξετάσεις είναι απεικονιστικές η επιβάρυνση θα είναι 3 ευρώ.
Η αιτία για το νέο χαράτσι είναι η γνωστή εξυπηρέτηση Γεωργιάδη προς τον ιδιωτικό τομέα. Όπως ακριβώς έκανε με τα φάρμακα, αυξάνοντας τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, για να μειώσει το clawback (ποσοστιαία επιστροφή / έκπτωση των εταιρειών προς το δημόσιο με βάση τον τζίρο) των φαρμακευτικών προς το δΔημόσιο, το ίδιο κάνει και με τις εξετάσεις. Η νέα συμμετοχή που θα πληρώνει ο ασθενής θα πηγαίνει σε μείωση του ποσού της δημόσιας συμμετοχής με αποτέλεσμα να μειώνεται το συνολικό ποσό πάνω στο οποίο θα εφαρμοστεί το clawback. Φυσικά οι αρμόδιοι του υπουργείου δεν επικαλέστηκαν το clawback για να δικαιολογήσουν το νέο χαράτσι, αλλά ως «τηλεπωλητές» το παρουσίασαν ως κίνητρο για να επιστρέψουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία για τις εξετάσεις! Όπως είπε ο υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους «Αυτό συμβαίνει (το νέο χαράτσι) γιατί μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορωνοϊός. Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές. Όποιος πάει για εξετάσεις στις δημόσιες δομές, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική, δηλαδή δωρεάν». Το πως θα γίνει αυτό όταν για να κλείσεις ραντεβού πρέπει «να έχεις υπομονή» και όταν λόγω υποστελέχωσης τα ίδια τα νοσοκομεία δίνουν έξω σε ιδιώτες, κατόπιν εντολών του υπουργείου, δικές τους εξετάσεις, μόνο οι ίδιοι οι υπουργοί τα καταλαβαίνουν…. αλλά δεν μας βοηθούν να το καταλάβουμε και εμείς. Απλά βάζουν το χέρι στην τσέπη μας.
Εμβόλια Covid στα φαρμακεία με χρέωση: Μετά τον περιορισμό στο ελάχιστο των εμβολιαστικών κέντρων μπαίνουμε στη νέα φάση. Τα εμβόλια θα γίνονται και από τα φαρμακεία με επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο 5 ευρώ συν ΦΠΑ.
Πληρωμή για τον προσωπικό γιατρό: Το σύστημα στήνεται ξανά από την αρχή. Σκοπός η επιβάρυνση των ασφαλισμένων με τη δαπάνη ή μέρους της δαπάνης του γιατρού. Πρακτικά οδηγούμαστε στη διαδικασία πληρωμής της εκάστοτε επίσκεψης στο γιατρό από τον ασθενή και ελάφρυνση φυσικά του κρατικού βάρους για πληρωμές.
Ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ: Προβλέπεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εκτελούν και ιδιωτικό έργο, που σημαίνει ότι μπορούν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, να εργάζονται σε ιδιωτική κλινική, να είναι σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ. Συνεπώς επιστρέφουμε σε πρακτικές παλαιών εποχών όπου, μια σειρά γιατροί δέχονταν κατ’ αρχήν τους ασθενείς στο δημόσιο νοσοκομείο, για σύντομο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια τους παρέπεμπαν στο ιδιωτικό τους ιατρείο, ή και σε ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζονται…

*****
Συνολικά από όποια πλευρά και αν το δούμε το θέμα, η νέα επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα της Υγείας είναι στην αντίληψη ότι η υγεία είναι ένα αγαθό το οποίο θα μπορούν να το απολαμβάνουν μόνο όσοι θα έχουν προσωπικά την οικονομική δυνατότητα. Κοινώς έχεις χρήματα έχεις ελπίδες να ζήσεις ή να υποφέρεις λιγότερο σε θέματα υγείας, σε αντίθετη περίπτωση είσαι καταδικασμένος. Αυτή είναι και η «λογική» του υπουργού υγείας Άδ. Γεωργιάδη που όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο σε ερωτήματα έχει τη στερεότυπη απάντηση: «τι να κάνουμε, καπιταλισμό έχουμε»…
Πηγή: edromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου