Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νετανιάχου, ο χειρότερος εχθρός του Ισραήλ;



Σχεδόν έξι μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο εξτρεμισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με το πρόσχημα της εξάλειψής της, κατέληξε να στρέψει την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον της χώρας του. Μια τύφλωση που θα μπορούσε τελικά να απειλήσει την ίδια την ασφάλεια του Ισραήλ, σημειώνει ο ξένος Τύπος. 
Η «Courrier international» αναφέρετε στις σοβαρές συνέπειες της σκληρής στάσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Για τον ξένο Τύπο, ο Νετανιάχου κάνει τη χώρα του ένα κράτος παρία, απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και εγκαλούμενο από τη διεθνή δικαιοσύνη. Μετά την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει διαφοροποιηθεί, το ίδιο και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών. 
«Ο Μπ. Νετανιάχου είναι πλέον βάρος για το Ισραήλ, καθώς το εκθέτει σε στρατηγικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να του κοστίσουν πολύ ακριβά» γράφει η Ha'Aretz . Για τη μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα, ο πρωθυπουργός «οδηγεί το Ισραήλ στην καταστροφή» και βλάπτει σκόπιμα τους Ισραηλινούς πολίτες. Πρέπει λοιπόν να παραιτηθεί.
Εν τω μεταξύ, και για πρώτη φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει ένα κείμενο που ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χάρη στη θέση των Αμερικανών, που δεν άσκησαν βέτο, δείχνοντας την αλλαγή στάσης του Λευκού Οίκου.
Ήδη στα μέσα Μαρτίου, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ «κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι θέτει την πολιτική του επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα της χώρας του», θυμάται ο Ντέιβιντ Χερστ στο Middle East Eye. Ο Τσακ Σούμερ είναι ο υψηλότερος Εβραίος αξιωματούχος στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξηγεί ο δημοσιογράφος και η άποψή του μετράει ιδιαίτερα. «Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβιώσει αν γίνει κράτος-παρίας», δήλωσε ο γερουσιαστής των δημοκρατικών. Δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή τη θέση.
Ο πόλεμος που διεξάγεται από το Ισραήλ έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο πάνω από 32.000 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 13.600 παιδιών, σύμφωνα με τη Unicef. «Η Λωρίδα της Γάζας είναι σήμερα το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», κατήγγειλε πρόσφατα η οργάνωση – ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται με βραχυπρόθεσμο λιμό στη Λωρίδα της Γάζας. «Στη βόρεια Γάζα, ουσιαστικά δεν υπάρχει διαθέσιμο φαγητό. Οι άνθρωποι καταφεύγουν σε ζωοτροφές, σπόρους πτηνών για να μείνουν ζωντανοί. Μερικοί δεν έχουν τίποτα άλλο παρά μόνο χόρτο να φάνε», έγραψε πρόσφατα ο επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης στον Guardian.
Τα γεγονότα είναι πλέον δυσβάσταχτα στα μάτια ενός πολύ μεγάλου μέρους του κόσμου. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό που συμβαίνει στη Γάζα ή την αδυσώπητη συμπεριφορά του Νετανιάχου. «Η απώλεια της δημόσιας υποστήριξης από τη Δύση, οι κατηγορίες για γενοκτονία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, η διάβρωση της συναίνεσης εντός του εβραϊκού λαού και η νευρικότητα των οικονομικών εταίρων του εβραϊκού κράτους είναι όλα στοιχεία που προμηνύουν στρατηγική ήττα για το Ισραήλ», υποστηρίζει η Middle East Eye.
Στο Ha'Aretz πάλι, ο δημοσιογράφος Alon Pinkas εξηγεί γιατί αυτός ο πόλεμος οδηγεί στην πραγματικότητα στην «απομόνωση του Ισραήλ». Στη The Jerusalem Post, ο Douglas Bloomfield αναρωτιέται αν η Γάζα θα είναι «το Βιετνάμ του Ισραήλ». Στις 12 Μαρτίου, η οργάνωση Commanders for Israel's Security, η οποία συγκεντρώνει περισσότερους από 500 πρώην αξιωματούχους ασφαλείας του Ισραήλ, εξέδωσε μια ακόμη πιο σαφή επιστολή, που μεταδόθηκε από τους Times of Israel, κατηγορώντας τον Νετανιάχου και τους εξτρεμιστές συμμάχους του ότι υπονομεύουν την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους.
Σήμερα, υπάρχει μια άλλη απειλή που επιβαρύνει τον Νετανιάχου: η συζήτηση γύρω από το ειδικό καθεστώς των υπερορθοδόξων στην ισραηλινή κοινωνία, εξηγεί ο Yair Rosenberg στο The Atlantic.  Στην πραγματικότητα, οι Χαρεντίμ έχουν απαλλαγεί από τη στρατιωτική θητεία από το 1948. Μια εξαίρεση που αμφισβητείται όλο και περισσότερο στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς, η οποία θα μπορούσε να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Αυτή τη στιγμή, φοβάμαι ότι το Ισραήλ είναι περισσότερο συνώνυμο με φρούριο...», έγραψε πρόσφατα ο συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρόσμαν σε στήλη που δημοσίευσε το The New York Times (σ.σ. το αναδημοσιεύσαμε στο artinews.gr).
Πηγή: artinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου